Hirdetés
- Lassan állítjuk a fát, és a hardverek is be vannak csomagolva
- Klasszikus kínai festmények ihlették a Colorful legfrissebb memóriáinak külsejét
- Ultrakompakt Key E SSD-vel jelentkezett a Silicon Power
- Mesterséges intelligenciára kihegyezett mini PC jött az ASUS műhelyéből
- ASUS blog: ExpertBook P5 notebook, a munkagép
- SSD kibeszélő
- Lassan állítjuk a fát, és a hardverek is be vannak csomagolva
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Amazon Fire TV stick/box
- Androidos tablet topic
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- TCL LCD és LED TV-k
-
PROHARDVER!
AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 3***(X) "Zen 2" (AM4) topik összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
aginor
veterán
válasz Speed® #38399 üzenetére
Elhiszem, de ott tartunk, hogy a Win sem töltött be, nemhogy terhelésig eljussunk.
Viszont, érdemes lehet kipróbálni ezek szerint egy fixált, mondjuk 1,25V + 4000Mhz-en?[ Szerkesztve ]
Azért vagyunk a világon,hogy valahol vegyünk egy ATI Radeon-t :))) by: LADA VFTS http://www.flickr.com/photos/40852488@N03/
-
Speed®
HARDVERAPRÓD
válasz aginor #38394 üzenetére
A proci papíron 65, de PPT több, ha meg belenyúlsz az OCba, duplázni se lehetetlen. A 3950Xem is csak offsetelt PBOval volt moderált (125W), amíg el nem kezdtem allcore OCra kitesztelni, ott ráugrott további 100W hamar. Cserébe allcore alig lett jobb, single meg lassabb, úgyhogy nem mindig éri meg macerálni.
-
aginor
veterán
válasz tibcsi0407 #38397 üzenetére
+12v elég, van nézzünk mást is?
Azért vagyunk a világon,hogy valahol vegyünk egy ATI Radeon-t :))) by: LADA VFTS http://www.flickr.com/photos/40852488@N03/
-
aginor
veterán
válasz tibcsi0407 #38395 üzenetére
Háát, már nem mai darab, az már igaz. A feszeket pedig csak műszeres méréssel tudnám biztosra mondani. Kérdés, hogy a szoftveres értékek jelentenek-e bármit is.
-
aginor
veterán
Cserét nekem is javasoltak, min 650W-ra, ami azért kisit túlzás. A kártya elvileg 170W, cpu 65, lap mondjuk 35 +sallang. Viszont kipróbálni nem tart semmibe, bár tavaly már megvolt (akkor még más ramokkal), de lehet azóta megkotlott valami a tápban. Köszi a javaslatot!
-
aginor
veterán
Nagyon nem necces (korábban volt 1600 + tunungolt 470 is ezzel a táppal), de lehet ludas a táp is, bár akkor mondjuk a sokszálas 3D terhelést is tartalmazó helyzetekben is kellene instabilitást tapasztalnom. Erre is lehet egy tesztet indítani, mert egy Furmark mondjuk kombinálva egy Prime95-el elvileg gyorsan kiugrasztja a nyulat a bokorból.
-
aginor
veterán
válasz hokuszpk #38387 üzenetére
A Ram is annyin volt, de a proc is. Biztoansági játékot próbáltam játszani (elvileg ennyitől még nem lesz baja, ha jól tudom). Köszi a ramtesztet.
fckdup01: jaja, azt is érdemes megnézni.
tibcsi0407: ahogy írtam, minden auto, így az LLC is. Mire lenne érdemes állítani?
-
hokuszpk
nagyúr
válasz aginor #38385 üzenetére
a fix 1.36 az remelem a ramfesz volt, mert 4.15Ghz -re soknak tunik.
nalam 1.2875 - 1.3V korul a legroszabb kockak is tudtak 4.2 -t.
ramtesztre először toljál pici Aida stresszt, ha nagyon gáz a ram, az hozza ki a leghamarabb. aztán testmem5, elsökorben alapkonfiggal menjen 15-20 kört, ha oké, akkor lehet y-cruncherrel szamoltatni a pi -t , utana mehet egy kör tm5/antaElső AMD-m - a 65-ös - a seregben volt...
-
aginor
veterán
Köszi mindenkinek a válaszokat, ötleteket.
Tegnap este még játszottam vele kicsit kíváncsiságból:
1. eset, PBO ki, szorzó 41,5-ön, fesz auto, ram: XMP. Eredmény: a win betöltése alatt kékhalál
2. eset, PBO ki, szorzó 41,5-ön, fesz fix 1.36 AMD overlock offset módban, ram XMP. Eredmény: a win betöltése alatt kékhalál
3. eset. PBO ki, minden alapon, ram XMP, Eredmény: win betölt, CTR alaltt kékhalál (este még megnézem így is: PBO ki, minden alapon, ram alap 2666-on).
Namost. Vagy valamit nagyon rosszul csinálok - ez mondjuk nincs kizárva , vagy valami baj van. A kékhalál általában hardveres hibára utal, akkor viszont első körben a ramot gyanúsítanám, mivel az a legújabb dolog a gépben. Van bevált, win alól futtatható teszt hozzá, csak, hogy valamerre elinduljak?
-
raaay
csendes tag
válasz tibcsi0407 #38383 üzenetére
köszi, akkor szaladok oda
basszus most látom, hogy zen2 topik.[ Szerkesztve ]
-
raaay
csendes tag
Sziasztok!
Kis segítségre lenne szükségem. Egy ideje használok egy 5800x processzort, de nem valami fix a teljesítménye. Munka terén tökéletes, de fps játékokkal játszva szeretnék belőle többet kihozni. 4800 mhz-ig felboostol és visszaesik 3500 mhz-ig is. Általában megvan a 4500, de ezek az alsó és felső tüskék nem teljesen normálisak. A 70 fokot tartja játék alatt és PBO beállítást is csináltam annó, amit még youtubeon láttam.
Szeretném, ha stabil akár 4500 all-core meglenne...
Esetleg a ramokhoz is konyít valaki? Mert vettem egy crucial 4400-ast és amikkel én játszom oda az időzítés lenne a fontos. Ebből, hogyan hozhatom ki a maximum közeli teljesítményt? -
hokuszpk
nagyúr
válasz aginor #38374 üzenetére
cpu core voltaget offset modeba, elojel minusz, adjal neki 0.0250V -t, annyit biztos elvisel.
soc fesz valoszinuleg szuksegtelenul magas, azt override es kezdd el csokkenteni.
** de egyszerre csak az egyiket, aztan teszt. ha stabil, lehet novelni a minuszt.
ha soklesz a cpu minusz offset, akkor meresi hiban kivuli mertekben esnifog a CineBench pontszam, ott lepj vissza egy fokozatot es allj meg.Első AMD-m - a 65-ös - a seregben volt...
-
hokuszpk
nagyúr
válasz tibcsi0407 #38371 üzenetére
"Nekem a feszültség így soknak tűnik max terhelés alatt."
ez becsapos, mert a fesz max != max terheles alatti fesz. ha idleben felmegy 1.45V -re, akkor a max oszlopban az lesz a max fesz, pedig idleben volt a proci...
a CB meg nagyon nem a max terheles, csak ma már mindenki elfelejti, hogy letezik pl. linx@Aginor :
a windows power plant nezd meg, valoszinuleg 90 vagy 99% lesz a minimum freki.
a #38373-ban levo hwinfo kep alapjan nem aggodnek, alapon 40 fok, effective clock ( hatekony ora ) 255.2 Mhz, azt meg tudjuk, ha nem dolgozik, akkor a nagyobb freki ellenere sem eszik sokat ; bar a 33W -n biztos lehet javitani pici undervolttal.[ Szerkesztve ]
Első AMD-m - a 65-ös - a seregben volt...
-
regener
veterán
válasz tibcsi0407 #38377 üzenetére
Szerintem Auton van neki, lévén alap bioson csak annyiba nyúlt amit leírt.
MSI révén LLC4 kell ha jól tudom.[ Szerkesztve ]
-
virkir
veterán
válasz aginor #38374 üzenetére
Akkor itt valami nem az igazi.
Vagy ennyire gatya a proci vagy a lapod nem passzol hozzá.
Én mondjuk tesztelnék egyet CTR-el az mit mondana a procira.
Amennyire emlékszem a PBO-nak az lenne a lényege, hogy idle alapgázon menne, ha meg kell az erő akkor tolja a kakaót ami a csövön kifér, de ez nagyon nem úgy akar menni.
Nem lenne baj ha jönne valaki feketeőves tuner aki ismeri az MSI lapokat is hátha tudna valami okosat mondani."Nekem papírom van róla, hogy értek hozzá" by Glenda
-
aginor
veterán
válasz tibcsi0407 #38371 üzenetére
Megvan, most így néz ki:
virkir: nem, nem nyúltam bele, bios reset után vagyunk, csak a pbo-t kapcsoltam be ill az XMP-t (teszek majd fel róla képet is).
[ Szerkesztve ]
-
virkir
veterán
válasz aginor #38370 üzenetére
Nem egy impozáns eredmény.
De némi zavart érzek az erőben...
Azok a feszültségek nagyon arról árulkodnak, hogy megint belepiszkáltál, mikor el lett mondva, hogy PBO-nál a proci fesz mindig auton van hagyva csak az ofset-el játszunk.
Meg ha PBO-zol akkor az idle órajelnek is vissza kéne esnie.
Kb így néz ki ha a BPO szabályoz."Nekem papírom van róla, hogy értek hozzá" by Glenda
-
tibcsi0407
félisten
-
aginor
veterán
válasz tibcsi0407 #38355 üzenetére
-
fckdup01
tag
Udv Urak ismet!
Sikerult rendbe raknom most a cpu-t 1.28 V-on stabil 4200 MHz all-core oc-val.
Kicsit olvasgattam neten, ha jol ertem ram eseten a sweet spot a 3733 MHz mert ott meg 1:1-be megy az IF?
Egy 2x16-os gskill ripjaws 3600 MHz CL16 kit-em van. XMP-vel probaljam meg a 3733-at, vagy maradjon a 3600 jobb timinggal? Esetleg 3733-on is stabil lehet cl16-nal jobb timinggal? -
-
aginor
veterán
válasz tibcsi0407 #38360 üzenetére
Tényleg, az offset hogyan is működik pontosan? Nálam előjel nélküli számokat ajánl fel elsőnek, aminek a formátuma a magfeszültségével megegyezik (pl: 1,12) és nincs mértékegység mögötte.
-
aginor
veterán
válasz virkir #38359 üzenetére
Igazából több mindent is kipróbáltam tegnap (manuál tuninggal indultam), az offszetezéssel kapcsolatban pedig elég rossz emlékeim vannak, így a fix feszültség szimpatikusabb, bár nem biztos, hogy itt célravezető (már ha PBO-ban gondolkodom).
-
aginor
veterán
válasz tibcsi0407 #38357 üzenetére
Lehetséges. Én az OC főoldalon állítottam, de mintha láttam volna az advenced processor features fül alatt (itt lehet beállítani a PBO-t is, bár lehet nem ez a neve) egy PBO offset beállítást is. Este csinálok majd pár képet a bios idevonatkozó részeiről.
-
aginor
veterán
válasz regener #38344 üzenetére
Bocsi, tegnap kicsit durva voltam, de épp 200 volt a vérnyomásom annyit szórakozott velem a cucc.
tibcsi0407: volt többszálas teszt is, van róla képernyőmentés, este megnézem/feltöltöm, vagy tesztelek újra, ha kell.
Ez az MSI clickbios (vagy mi a vihar a neve) elég gáz. Az UEFi tök rendben volt, egészen jól átlátható volt, és megfelelően működött. Viszont mióta butították, azóta vannak furcsa dolgok. Pl. ha be van kapcsolva a PBO, az csak akkor működik, ha a limitet 200 vagy 400Mhz-el emelem, más beállított érték esetén elég változatos, hogy mi történik. Ha be van kapcsolva és működik a PBO és utána hozzányúlok a magfeszültséghez, akkor egyszerűen nem boostol a rendszer, pedig a paremáterek a Bios-ban aktívnak látszanak. Memóriával kapcsolatban olyan érzékeny, mint egy szűzlány, ha bármi nem XMP, akkor instabillá válik a rendszer. Ezért is vártam/várom nagyon az új Bios-t az MSI-től, de az istennek nem akarja kiadni, hátha azzal javul. Mindegy, hétvégén csinálok egy Bios frissítést, ha sikerül szereznem egy jó pendrive-ot, hátha az is segít neki.[ Szerkesztve ]
-
aginor
veterán
válasz regener #38344 üzenetére
Mert az MSI biosa egy kalap. 2 órámba telt rájönni, hogy ha a feszhez hozzányúlok, akkor változatos módokon szabotál. Vagy csontrafagy, vagy megkotlik a bios (csak hard reset segít neki), vagy csak nem jól szabályozza a feszültséget és/vagy órajeleket..
Most megy a ram 3200-on, és a PBO egy visszafogott 4100 körül az alapértelmezett horror feszekkel (1,46).Azért vagyunk a világon,hogy valahol vegyünk egy ATI Radeon-t :))) by: LADA VFTS http://www.flickr.com/photos/40852488@N03/
-
batkee93
csendes tag
Udv mindenkinek!
Homerseklet gondokkal kuzdok gyari bios beallitasok mellett is, ezzel kapcsolatban szeretnek segitseget kerni.
Lap: msi mag b550 tomahawk
cpu: ryzen 5 3600
cpu huto: bq pure rock bk009 (elvileg 150W tdp)
ram: 32 gb gskill @3600 mhz
haz: zalman z11 plus
eddig egy 1500x volt benne ami 1.4 v-on ment 70-75 fok fole nem ment semmilyen esetben sem.
most kerult be nemreg a 3600. bios visszaallitva. uj windows ketszer lett ujrapasztazva a biztonsag kedveert.
prime95 aida64 siman felviszi 90 fok fole a procit, ami szerintem egyaltalan nem normalis..
van valami megoldas erre? nem igazan ertek ehhez a reszehez, de mernok embertkent szerintem van ra affinitasom, szivesen beleasnam magam a dolgokba.
koszi elore is a segitseget.[ Szerkesztve ]
-
aginor
veterán
válasz tibcsi0407 #38342 üzenetére
-
tibcsi0407
félisten
válasz aginor #38341 üzenetére
Igazából a boost override-ot pont kihagynám a buliból.
A procid gyári PBO értékei, ha jól tudom:
PPT:88W
TDC:60A
EDC:90ASzerintem először a PPT-n emelj egy minimálisat, mondjuk 100 Wattra, többit hagyd úgy. Futtass egy Cinebench tesztet, közben nézd a HWinfo-t, hogy az EDC és a TDC maxon van-e. Ha igen, akkor emelj rajtuk mondjuk TDC-re 5, EDC-re 10 Ampert, indítsd újra, ismét Cinebench és nézd meg a boost clockokat, valamint, hogy kihasználja-e a fenti értékeket rendesen.
Nézd közben a feszültséget is, valamint a hőmérsékletet, valamint mindig hasonlítsd össze a Cinebench 20 eredményeit a korábbi beállításokéval.
Ha 4200 fölé fog így boostolni, és nem forrófejű, akkor nyert ügyed van.Persze érdemes egy allcore OC-t is nézni, valamilyen biztonságos, 1.3V alatti feszültséggel, vagy akár CTR-t futtatni.
Ha meg vannak a beállításaid, akkor Prime95-tel, vagy OCCT Linpack-kal teszteld le a stabilitást. Ha stabil, akkor jöhet a voltage offset. Ott se indíts nagy értékkel, mondjuk -0.025V körüli kezdésnek jó. Amíg stabil a gép, a Prime nem dobál számítási hibát, addig tudod csökkenteni. OCCt azért jó, mert a WHEA hibákat is nézi a Windowsban.
Ami még fontos, hogy a RAM XMP-re legyen beállítva, addig azt ne tuningold.utdetailing.hu
-
aginor
veterán
válasz tibcsi0407 #38340 üzenetére
Szerintem auto volt (mert láthatóan boostol azért). Korábban próbáltam beállítani +200-ra, ha jól emlékszem, de nem használt, akkor is hasonlóak voltak az értékek. A többi paraméterről tudnál írni pár szót?
-
aginor
veterán
válasz tibcsi0407 #38338 üzenetére
Alapra állított biossal, minen gyári értéken (ezzel a procival a PBO soha nem működött jól együtt, még bekapcsolási problémák is voltak).
Merre induljak el? Jelenleg vmi manuális all core tuningban gondolkodom, 4200Mhz célórajellel a lehető legalacsonyabb feszek mellett.Azért vagyunk a világon,hogy valahol vegyünk egy ATI Radeon-t :))) by: LADA VFTS http://www.flickr.com/photos/40852488@N03/
-
aginor
veterán
válasz tibcsi0407 #38325 üzenetére
Tegnap végül rákukkantottam és 4125 vagy 4150MHz volt a tipikus singe score teszt alatt.
-
tibcsi0407
félisten
válasz Speed® #38335 üzenetére
Jól rá volt pattintva, ütközésig. A lap már közel 5 éves még egy 1800X-szel együtt vettem anno. Lehet megfáradt az évek alatt. Rengeteget megy, alapvetően munkagép.
Mindenképpen tervben volt egy upgrade, mert ebben a gépben minden alkatrész céges vásárlás, kivéve a proci és az alaplap, ezért is vettem volna bele lapot, meg procit, hogy minden darabja a cégemben legyen. Kellenek a költségek adózási hülyeségek miatt.Annyi, hogy az AM5-öt megvártam volna szívesen, de így nem akarok vele sokáig dolgozni, nehogy egyik percről a másikra megadja magát. Ki tudja, lehet egy-két kondi is megsérült.
Ami érdekes volt, hogy alacsony terhelés alatt újraindult, max terhelés alatt atomstabil volt a gép.
Akkor gondoltam, hogy szétnézek a csatik környékén. Az EPS12V-t nem tudtam kihúzni, furcsa is volt. Aztán addig piszkáltam, míg ki nem jött. Két lábnál a műanyag megsült, az beleolvadt az alaplapiba.. Párszor kihúztam, bedugtam, azóta 0-24-ben stabil kis- és nagy terhelésnél is. Addig biztos kihúzza, míg megjön az Intel a Caseking-től.
Gigabyte Aorus 750W tápom van (ez nem a robbanós, az a sima Gigabyte 750), max terhelés alatt is nagyon szépen dolgozik, így a tápra nem is gyanakszom.utdetailing.hu
-
Speed®
HARDVERAPRÓD
válasz tibcsi0407 #38334 üzenetére
Besült EPS12V csati.. bár nem keveset eszik OCval a 3950X (nálam 225W volt a max., mikor ezzel szórakoztam), azért alapvetően ott inkább kontakt probléma volt. Platformcsere helyett egy épkézláb lap nem lett volna olcsóbb megoldás? 30 körül-alatt THawk/B450-E kaliberek repkednek
-
tibcsi0407
félisten
válasz Biga123 #38327 üzenetére
Annyit még nem láttam soha, bár ez sem egy silicon lottery winner azért.
Nálam nem bír annyit, pontosabban még nem tudtam annyit kihozni belőle. Lehet az X370 sem a legjobb konstrukció a 3950X alá, bár elvileg ez nem kellene számítson.
Mondjuk már olyan messzire nem jutok vele, mert úton van az i9-12900k
A lapomba az EPS12V csati konkrétan belesült. Nem tudom mi lehetett az oka. Működik szépen így is, de nem bízom így már benne. Cserélhettem volna lapot, de már AM4-re nem szeretnék költeni, ezért döntöttem úgy, hogy előrehozom az upgrade-et. Lehet az AM5-re várni kellett volna, de ki tudja mikor jön..
Lehet jobban járnál egy 240-es AIO-val alacsony fordulaton járatott ventikkel.
[ Szerkesztve ]
utdetailing.hu
-
-
lenoma
aktív tag
válasz tibcsi0407 #38323 üzenetére
Mivel mindig friss a bios így nincs szétkonfigurálva, mivel frissítés után default lesz. Sőt az elemet is kiszedtem nemrég mert szórakozott, hogy újraindításra nem indul csak resetre. Tippre a D.O.C.P. lehet a ludas az új Biosokban a lapomon, azt kikapcsoltam.
A GPT-vel is szórakozott ott is minden meghajtót átraktam.
Az offse voltage bakapcsolásától az utóbbi fél év 6 Biosa mind kifagy.
Most 1,3V CPU simán jó.
#38329hokuszpk
Ultra érzékeny a hallásom, mert aspergeres vagyok!
A monoton zajok zavarnak csak, ezért lakom egy erdőben.
Ha nem terhelem a gépet kb 10 dB lehet a zajszíntje így jó. Ha gyári 1,475V-n van a proci akkor fel szokott terhelésre pörögni hiába BeQuiet.
Amikor kivették a Biosból a DC fan vezérlés 30% lehetőségét akkor az ASUS korrektül válaszolt és jelezte, hogy mostz már Biosban 60% a minimum DC vezérlés esetén de a Fan Expert 4 Asus progival műköik így onnan vezérlem le.
3060 GPU-ból is 1,5 Kg-os 3 ventis 5 Slotos leghalkabbat válsztottam.[ Szerkesztve ]
-
Robi_73
őstag
Az én 3900XT procimnál a két legjobb mag a CCD1-en 4775MHz-re, a CCD2-ön 4400MHz-re boostol csak, bármit csinálok vele. A többi mag viszont megáll a CCD1 4550-4500 MHz-nél és a CCD2 4375-4325MHz-nél, ami erősen bios függő.
Robi73
-
hokuszpk
nagyúr
válasz lenoma #38322 üzenetére
ha 140W -t tud a hutod, akkor nemertem, miert problema, ha idonkent 88W -ra felporog a proci.
talan a ventigorben kellene allitani, foleg a kovetesi idot picit megnovelni, mert pillanat alatt felhevul a cucc, nincs az a huto, ami annyi ido alatt elviszi a keletkezett hőt.
esetleg probald meg a pbo limiteket piszkalni, mittomen ppt 120W , akkor még a hűtö keretében is bennevagy, aztán majd kimaxolja magát amennyire a többi limit engedi.Első AMD-m - a 65-ös - a seregben volt...
-
hokuszpk
nagyúr
válasz inferno88 #38319 üzenetére
sok tapasztalat nincs még ezekkel az uj Ryzenekkel ; de az 5500-at a Cezannebol derivaljak, azazvagyis itt egy szvsz kovetkezik.
ha nem tuningolsz, akkor annyira nem éri meg ; ugyanugy Pcie3 , 16MB cache - igaz ez utobbi nincs kettebontva viszont ennek hatasat valamelyest korrigalhatja, hogy a 3600X max turboja 200Mhzvel magasabb -- default sacc egyszalasban picit gyorsabb az 5500, multiban sacc egal lehet. A fogyasztasa viszont tenyleg baratibb -- már ha az emberfia koppra hajtja, idleben valoszinuleg a 3600X is eleg takarekos.
ha viszont tuningolsz, akkor a Cezannebol egy AC 4.5 még nálam is kijött, jó hütéssel nomeg az ujabb steppinggel a 4.6 esetleg 4.7 is elérhetőnek tünik, amitol azert mar 10-15% esetleg 20% -al gyorsabb lehet, mint a 3600X.Első AMD-m - a 65-ös - a seregben volt...
-
Biga123
addikt
3950X : Max. Boost ClockUp to 4.7GH, szal nálad se érte el a gyári specet. (1 mag).
a sima 3600 meg gyári boost 4200. 1mag !lenoma : sajnos a régebbi kockák nem szerettek gyorsan menni , soxor a 4100 hoz is 1.3 fölött kértek. minden proci más. "A hűtöm 140W TDP-s." az jó csak a hő nem fog eljutni a hűtőig kicsi a die, nem tud átmenni a hő már a kupakig se. Ha alacsony hőfokot akarsz a fesz csökkentés a te utad.
Amúgy vagy allcore oc(fix fesz fix órajel) , vagy 1 szálas magasabb boost (máramikor magasabb) jellemzően a PB - PBO általában melegebb.
[ Szerkesztve ]
---- Elméletileg, az elmélet és a gyakorlat egy és ugyanaz. Gyakorlatilag nem.----
-
aginor
veterán
válasz tibcsi0407 #38325 üzenetére
Azt nem néztem, de lehet este ráindítok, hogy lássuk mit tud gyárilag.
-
tibcsi0407
félisten
válasz lenoma #38315 üzenetére
Szerintem kezdj egy default BIOS beállításokkal és csak a PBO-t és az offsetet, XMP-t állítsd először. Lehet valamit már nagyon elpiszkáltál benne.
Vcore automatikus legyen, csak - offset legyen beállítva. Kezdj először -0,03 körüli értékkel és csökkentsd folyamatosan, amíg stabil vagy. Ez türelemjáték.Nekem még a 3950X is boost-ol 4600 MHz-ig is, szerintem a 3600X-nek is kellene hasonlót produkálni, ugyanazok a ZEN 2 magok hajtják ezeket a procikat. PBO-t jól kell beállítani, mert ha a TDC és EDC túl alacsony, akkor adott feszültség mellett nem fog tudni elég sokat felvenni. Nyilván, ha allcore OC van, akkor nem is kell elvárni, hogy magasra boost-oljon 1-2 szálon.
[ Szerkesztve ]
utdetailing.hu
-
aginor
veterán
válasz Biga123 #38318 üzenetére
A többi fesz mennyi (SOC?)?
Most fogom majd kicsit megpiszkálni a 3600-osomat, és segítség lenne iránymutatásnak egy már sikeres finomhangolást látni.Azért vagyunk a világon,hogy valahol vegyünk egy ATI Radeon-t :))) by: LADA VFTS http://www.flickr.com/photos/40852488@N03/
-
őstag
"szőrt-szőrért" csere esetén megérheti 3600x-et lecserélni 5500-ra?
Minimális játék, inkább munka(szoftverfejlesztés, virtualizáció, docker, stb) a felhasználás.
[ Szerkesztve ]
Semper fi!
-
Biga123
addikt
válasz lenoma #38315 üzenetére
Tapasztalat: a 3600 ak nem szeretnek annyira boostolni 1 magon sem, az enyim pl a 4.2 t se érte el, allcore meg vígan szalad 4400 on 1.25V mellett, nem erőltetném a boostot. Egy alacsony feszes alcore oc val többre mész.
Ezt as fix feszes boostot nem is értem
tedd fel a ctr t és az megcsinálja neked---- Elméletileg, az elmélet és a gyakorlat egy és ugyanaz. Gyakorlatilag nem.----
-
lenoma
aktív tag
válasz tibcsi0407 #38314 üzenetére
Már pár /legalább 6/ Bios óta nem működik az offset voltage! Kifagy tőle a windows 10 egy idő után, más meghajtóra újratelepítve is.
Az ASUS ROG STRIX B450-F GAMING lap biosában rengeteg mindent változtattak a kezdetek óta, gondolom a 16MB kapacításkorlát is bekavart:
- Ryzen 3xxx, 5xxx támogatás
- Resize Bar
- DC fan vezérlés módosítás
- offset voltage elkurása
- D.O.C.P már a CPU-t is automatizálja nem csak a ramot.
- TPM fejlesztés
- Tesztprogramokra optimalizált beállítási lehetőség.
- Az egér a kezdetek óta pár másodpercekre lefagy a biosban.
Ezeket találtam meg eddig.
Megnézem a PBO-t, néhány játéknak tényleg fontos az egymagos teljesítmény is.[ Szerkesztve ]
-
tibcsi0407
félisten
válasz lenoma #38311 üzenetére
Nem, magas terhelés alatt jobb, ha nem éri el az 1.3-at sem.
Ne a feszültséget állítsd, hanem az offset-et. Vagy ezt, vagy azt, mindkettőt ne állítsd. A negatív offsetnek pont az a lényege, hogy az automatikusan beállított feszültségből vonódik le.
Szerintem allcore helyett inkább a PBO értékeket állítsd át, így nem veszítesz el az egymagos teljesítményből sem.utdetailing.hu
-
hokuszpk
nagyúr
válasz lenoma #38311 üzenetére
"Nem úgy van, hogy a Zen2-nek 1,4V az alap ajánlott feszültsége"
nem, kb. ezredmasodpercenkent valtogatja a proci az 1.4V felett már ugy is nagyon a teteje, es nagyon rovid ideig adagol ilyet maganak.
amikor egy hw monitorozo szoftver kiolvassa es ezert akkor pont felugrik ( "dolog van" ) ne tevesszen meg.
fix 1.35V feletti fesszel komolyabb leghuto vagy viz alatt szoktuk megkinalni.all core boostot nemtudsz allitani, a proci szorzojat lehet 42x -re allitani, ilyenkor fix 4.2 Ghz -n fog futni, fogyasztasban kicsit roszabb lesz, de nemvészes, mert amikor eppen nemcsinal semmit, akkor 4.2 -n is pont semmitcsinal
[ Szerkesztve ]
-
lenoma
aktív tag
válasz tibcsi0407 #38310 üzenetére
Nem úgy van, hogy a Zen2-nek 1,4V az alap ajánlott feszültsége és az 1,5V-tól már csökkenhet a CPU élettartama az AMD szerint?
Illetve az alaplap gyártók szeretik feszegetni az 1,5V határt, hogy jobban szerepeljen a teszteken a lapjuk.
Nálam is 1,475V-ra állította alap feszültségként az ASUS.
A 0,175 az minusz offset voltage volt és kitesztelve, de kb 25-30%-ot csökkent a Cinebench eredmény.
Korábban nem volt gond ez egy 1660 Super kártyával, de most egy 3060-at raktam mellé.
Az utobbi néhány Agesa Bios óta az offset voltage bekapcsolása után kékhalálozik a Windows 10.
Levittem 1,3V-ra a CPU-t így nem csökkent a proci teljesítménye CPU-Z Bench gyorsteszttel.
1,25V-n már 15-25% teljesítménycsökkenést mértem.
Hogyan lehet beállítani az 1,25V 4,2Ghz All Core Boost-ot?
Gyári értékeknél csak 4 Ghz az All Core Boost. -
tibcsi0407
félisten
válasz lenoma #38307 üzenetére
Nézd meg az SoC feszültségeket is. SoC, VDDG feszültségek, jobb azokat is kézzel fixálni. A -0.175 az túl kevés, azt kétlem, hogy rendes stabilitástesztekkel ki lett terhelve.
Az 1.35V pedig túl sok egy ZEN 2 magnak, 1.325 fölé nem szabad menni, mert csökkented a proci élettartamát.
Én a helyedben a PBO értékekkel játszanék először automatikus processzor és kézi SoC feszültségek mellett, utána kezdeném el beállítani a - offsetet. OCCP, vagy Prime 95 terhelés mellett, ha stabil, akkor mehet lejjebb fokozatonként, mindaddig, amíg stabil marad.
Ha kevés a feszültség, akkor smallest FFT-n a prime hamar hibát dob.utdetailing.hu
-
belaazallat
addikt
válasz fckdup01 #38308 üzenetére
prime 95-tel teszteld,
"Van bármi built-in opció amit érdemes kikapcsolni, ami teljesítmény visszafogását okozná?"
most nem jut eszembe
"Ha valami el tud romlani, az el is romlik. Ha nem tud elromlani, akkor oda kell adni Bélának, és el fog... ;]" by peterkeT \__/ Online FPS nick: Celpont \__/ Minden út járható. ... Harckocsival! Hummer rulez!
-
fckdup01
tag
válasz belaazallat #38306 üzenetére
Köszi!
Egyelőre stabilnak tűnik így hőmérséklet próblémák nélkül.
Van bármi built-in opció amit érdemes kikapcsolni, ami teljesítmény visszafogását okozná? -
lenoma
aktív tag
3600 OC -alulfeszelés kérdésem lenne.
ASUS ROG STRIX B450-F GAMING lap több mint 1 évig ment hibátlanul -0,175V offset voltage alulfeszeléssel.
Bios mindig frissítve hisz elég sok mindent javítottak benne pl Resize Bar.
Néhány új Bios óta az offset voltage aktiválása után a Windows 10 egy idő után kifagyott kékhalállal, 0,075 értékkel is!
Most kipróbáltam, hogy D.O.C.P helyett manuál állítottam be a ramot és manual CPU voltage 1,35V-re állítva, most jó.
Eddig a gyári 1,475V volt a maximum.
Viszont mindenféleképpen csak 4125Mhz a Boost.
Mit állíthatok még, hogy ne csökkenjen a CPU teljesítménye de alacsonyabb legyen a fogyasztása? -
belaazallat
addikt
válasz fckdup01 #38305 üzenetére
általában 4,2 GHz-t szoktak javasolni 1,25 V-on a procinak, de ugye minden proci más és más, ezért nem biztos, hogy tudni fogja, ha szerencséd van, jobb is lehet, ha nem, akkor csak magasabb feszültséggel fogja tudni.
Határok keresésében segíthet neked a CTR nevű program, teszteket futtat, hogy mit bír kb a proci, kiindulási alapnak jó, amit lehet majd finom hangolni.Ha sikerült beállítani a procit, memóriával is lehet játszani, de az kicsit bonyolultabb dolog lesz.
"Ha valami el tud romlani, az el is romlik. Ha nem tud elromlani, akkor oda kell adni Bélának, és el fog... ;]" by peterkeT \__/ Online FPS nick: Celpont \__/ Minden út járható. ... Harckocsival! Hummer rulez!
-
fckdup01
tag
válasz belaazallat #38304 üzenetére
Szia!
B350M Mortar, valószínű nemsokára le lesz cserélve egy B550 Tomahawk-ra.
RAM 2x16 3600 Mhz G.Skill Ripjaws 16-19-19-39 időzítéssel
Táp pedig egy Seasonic Focus GX-550[ Szerkesztve ]
-
belaazallat
addikt
válasz fckdup01 #38303 üzenetére
Üdv!
Csak a kötekedés miatt:
Ennyi információból, inkább hagyd békén!Milyen MSI lap, ramok, hűtő, táp?
-
fckdup01
tag
Sziasztok!
Nemreg csereltem le a szereny kis 1500x-emet egy 3600-ra.
Eddig nem igazan folytam bele a dolgokba, de tanacsot szeretnek kerni. MSI alaplapom van a legfrisebb bios-szal.
Mik a legjobb beallitasok gaming szempontbol a cpu eseten?
Elore is koszi! -
hokuszpk
nagyúr
lehelletnyi cldo_vddp emeles es stabil.
valamit fejlodott is, vissza kellene nezni, 604 -es CB20 single már volt, de csak valami 5640 koruli multi scoreval parban.CB23 is uj csucsokat ostromol, itt single 1547 -es meglepit okozott, de talan a multi se nagyon volt még 14700 folott.
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Processzor tesztek:
[Ryzen 3 TomsHardware]
Zen2 Ph-teszt
3600 Best Value
3900X Vs 9900K
X570 Overview 35+:
Motherboards Analyzed
Ryzen PBO Explanation:
PBO Exp.
- BESZÁMÍTÁS! AMD Ryzen 9 7900X 12mag 24szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Intel i5-9600KF 6-Core 3.70GHz LGA1151 (9M Cache, up to 4.60 GHz) Processzor
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i7 13700K 16mag 24szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 10900F 10mag 20szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i7 8700K 6mag 12 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest