- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Atomenergiával dübörögnek tovább az Amazon adatközpontok, SMR-ek is jöhetnek
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Az NVIDIA ipari AI-felhőt épít a németeknek, együtt az OpenAI és a Google
- Két új Ryzen közül választhatnak a kézikonzolok
- Azonnali fotós kérdések órája
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Melyik tápegységet vegyem?
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Milyen processzort vegyek?
- Milyen notebookot vegyek?
- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Ventilátorok - Ház, CPU (borda, radiátor), VGA
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
-
PROHARDVER!
AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 3***(X) "Zen 2" (AM4) topik összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
carl18
addikt
válasz
Chaser #38598 üzenetére
1.16 volt mellet a 4200 órajel alatt a Cinebench R20 10X lefút és 3850 pontot kap, azaz terhelés alatt is megtartja az órajelet.
Cinebench R23 is megy gond nélkül, az R20 alatti terhelés a Package fogyasztás a 60 watt.Így használom 2 hónapja, szóval nem mondanám hogy nem stabil.
-
Chaser
legenda
válasz
carl18 #38596 üzenetére
milyen jellegű 100% terhelésnél volt el 60w-ból? ilyen fesz/órajel kombónál bőven van alkalmazás ami 100+ w-ot vesz ki belőle
nagyon sokszor elmondtuk, az hogy nem fagy semmit nem jelent, annak ne dőlj be
cb20 v 23, adott órajelen adott pontot hoznia kell - ha nem hozza, nem is azon az órajelen megy amit belőttél, hwi64 megsúgja -
3600-ot 1v alatt kevés tudja ha tudja
leghatékonyabbak energiafelhasználás szempontjából 3,6g környékén vannak ezek -
Alpi.
addikt
válasz
carl18 #38596 üzenetére
Próbáld ki, [hogy megadsz neki valami nagyon kicsike PPT-t].
Vicces, hogy milyen erős marad arányaiban !
-
carl18
addikt
Most hogy Energia válság van pont azon gondolkoztam mennyire is lehet hatékonyá tenni egy processzort?
Tiszta sor van egy remek R5 3600-am ami alapból is nagyon jól viseli az alul feszelést. All Core 4200 mhz 1,16 volt mellet beton stabilan működött. 100% terhelés mellet elvolt 60 wattból. úgy láttom ez remek minőségű szilicium, így kíváncsi voltam ha lemondok 5% teljesítménről hova tudok még lemenni alul feszelésben. Soha nem fagyott ki semmi, nem volt semmi gond vele
4000 mhz all core 1,1 voltot próbáltam gond nélkül lefutott minden stb.
Mondom ha már lúd legyen kövér, 1.06 volt 4000 mhz mellet gond nélkül megy. 1.1 volton 55-56 Watt volt a fogyasztás 100% terhelésen.
1.06 volton csak 50-51 watt.
Remek eredmények, és játékok alatt is 5 wattal kisebb a energia éhség.Bár 4000 mhz alá nem terveztem lemenni, bár gondoltam lehet 3600 mhz mellet elmenne 0.9 voltból is vagy kevesebb.
Még az 5% teljesítmény vesztést elviselem.
Szóval nagyon elégedett vagyok. -
jilian
addikt
Helló,
érdemes 5800X3D -re váltani 3800X -ről? A Gpu egyenlőre egy 2080TI, majd lesz másik....
x570 Aorus Pro
Mivel a win-t le kell gyalulnom gondoltam akkor már legyen valami új..... -
törölt tag
Azért is vettem, mert tesztekből is egyértelműen az jött le, no meg kevesebbet is fogyaszt, és nálam elég sokat megy a gép, 3 naponta -1kWh már számít!
Megnéztem a bájoszt, ki volt kapcsolva a performansz búszt vagy mi, most már jobb eredményt produkál CBr23-ban is!
Első teszt ~8400 ponty volt, most 10504 -
törölt tag
Lecseréltem a 3600X-et egy 5600-ra, igaz csak B450 alaplapban van, de semmi különöset nem veszek észre, vagyis Aida konkrétan 10-15% lassulást mutat!
Lehet lapot is kéne cserélnem?! -
Beretvás
veterán
Sziasztok.
B450 tomahawk max ii bios beállitásokat tud küldeni valaki? Pbo- nem akar nálam működni sehogysem. Csak ha ryzen masterből aktiválom. Proci egy 4500 as, tudom nem ez a topikja de sokaknak van itt ilyen lapja.
-
fanti
addikt
válasz
_DiEGO_ #38569 üzenetére
Azért ez a világ szégyene már.
Ilyen retek drivert írni...leáll a telepítés, pedig eltávolítottam előtte az előzőt.
Szóval...komolyan.
Kiadni egy ilyen bughalmazt, ami vagy települ, vagy nem...
Amúgy rengetegen panaszkodnak rá különféle fórumokon.Marad az AMD szoftvercsapata hű önmagához, azaz továbbra is okádja ki magából a sz@rabbnál sz@rabb drivereket.
-
_DiEGO_
őstag
USB 4 támogatást hozott a legújabb AMD LAPKAKÉSZLET -driver
A friss lapkakészlet-driver egyébként összesen hat új driverrel érkezik, amelyek között a Wireless Button Driver, a PMF Driver, a PPM Provisioning Driver, az AMS Mailbox Driver, valamint az S0i3 Filter Driver is jelen van.
A 4.06.10.651-es verziószámot viselő driver esetében egy hibát is javítottak, amelynek köszönhetően mostantól nem lesz „Az AMD Chipset Software nem válaszol” hibaüzenet az eredménye annak, ha a telepítő felhasználói kezelőfelületére kattintunk a szoftver indulása után.
A hibajavítások érintik továbbá az I2X, az UART, illetve a MicroPEP drivereket, valamint a PSP driverhez is érkezett hibajavítás, illetve teljesítménynövelő optimalizáció is. A vállalat frissítette a PCI Device Drivert is, ami mostantól új program támogatással érkezik. Ezek az előrelépések az összes RYZEN platform esetében érvényesek. -
ubiii
csendes tag
-
nyul105
senior tag
nem azért írtam, csak levontam a tanulságot, hogy mely szoftvereket érdemes nézni legközelebb
én régen az aida64t szerettem a log részét de a hwinfo jobb szerintem, több mindent kiír és részletesebben.
msi-nél azt nem szeretem, hogy mindenképp akarja futtatni a rivatunert, akár kell akár nem. át kell nevezni az exet, csak így tudtam én leállítani, mert különben újraindul. -
ubiii
csendes tag
válasz
hokuszpk #38561 üzenetére
Meglesem amint gépközelbe kerülök, valószínű ez lesz az igazság
eddig nem használtam az Overlayt sem a RyzenMastert, most próbálgattam ezzel a nekem új procival.
Chaser
Neki esek ennek az ötletnek is, köszi
Érdemes RyzenMasterrel bohóckodni vagy BIOS-szal járok jobban?nyul105
Írtam, hogy mivel próbáltam, de jogosak az észrevételeid legközelebb ügyesebb leszekAlpi
Akkor ez szép, lehet félre teszem -
nyul105
senior tag
válasz
hokuszpk #38561 üzenetére
nekem ezek a kérdések ilyen mininyomozás kategória, ahol előbb a kérdésre kell rájönni nyomokból, semhogy a tényleges megoldásra
de ugy latom sokan szeretik ezt a nyomozósdit (nincs ezzel baj).
nem tudni mivel játszik, nem nézi meg hwinfo/msi overlayjel.
legközelebb érdemes kerni rögtön egy hwinfo képet ami a game alatt indult és ott nézni a maximumokat. vagy msi overlay. -
hokuszpk
nagyúr
mint megszakertettuk, az overlay meg a Ryzen master az effective clockot mutatja.
szoval hwinfoval nezzed, ahogy a kepen is van
tehat cinebenccel kb. ezt latod :Ha a jatek alatt core clockra mondjuk 3.5 folotti ertekeket mutat, de az effective clock 2.8 - 3.1, akkor egyszeruen szarul optimalizalt jatekkal jatszol.
-
ubiii
csendes tag
válasz
Create. #38551 üzenetére
cmos reset megvolt, Windowsra lehet ráfogok nyomni, de a BIOS-t most még nem szeretném.
u299975
Elvileg nem fogy el a VRAM, ha lehet hinni a Radeon szoftveres mérésnek és a Ryzen Masternek, HWMonitornak szerintem kevésbé fogok, mert a RyzenMaster idleben 600-700 MHz-eket mutat míg HWMon 2800-at minimumnak
Ezen a képen jól látszik hogy Cinebench közben gyári feszültséggel sem egetverő a hőmérséklet és jóindulattal megvan a 4.1GHz
Kutakodok még a GPU környékén, hátha ott lesz valami
-
törölt tag
Nem lehet az, hogy a VGA-d "Gigabyte RX570 4GB" fogja vissza mert elfogy a vram? (VGA limit?) Alacsonyabb felbontásnál jobban kell a CPU teljesítmény.
De a CPU beállításokat is meg kéne nézni a BIOSban, ha például vissza van fojtva a Vcore, akkor multicore-on be van határolva a teljesítmény.
Gyanús, hogy vagy fesz vagy hűtés miatt éri el a teljesítmény limitet. (Nem pontosan van a hűtő felrakva?)
1 magon felboostolhat 4,1-ig CB alatt, multicore-nál kéne megnézni.
Win újratelepítést utoljára hagynám.
-
ubiii
csendes tag
Sziasztok! Talán tudtok segíteni, az lenne a számomra érdekes probléma, hogy játékok közben a processzor (3600) csak 2.8-3.1 GHz-ig akar felmenni. Cinebechben pedig 4.1-ig boostol.. Teljesítménycentrikusra állítottam a sémát, mert előtte eddig sem ment fel..
-
Chaser
legenda
válasz
androidkeres #38541 üzenetére
a backplate hátul van, a két "bepattintós" idom pedig a lap fro ntját, a dimm-ek és vrm mellettt
ha újan vetted a lapot egész biztos megvan mindkettő -
ETOM
addikt
válasz
Create. #38536 üzenetére
Igen. És superposition benchmark is -250 pont, de az annyira nem téma. Itt a procinál furcsállom ezt a -750 pontot.
Igen semmi nem változott csak a driver. Ez a Windows 10 egy éves kb. Könnyen kideríthetném, de mivel más hibám nincs a driverrel nem szeretnék visszalépni régebbire.Viszont mintha rémlene valami hír, hogy az AMD driver automatikusan tuningolta a rendszert. [link]
Lehet ez történt? Mindjárt keresgélek mennyi pontot kell kapni a 3600-l. -
válasz
androidkeres #38537 üzenetére
Igen, az az alaplaphoz van gyárilag, két db műanyag. Lehet aprón találsz.
-
androidkeres
csendes tag
Sziasztok. Végtelen amatőr kérdésem lenne, de még így nem jártam. Lecserélném a Ryzen 3 1200-at. Itt egy Ryzen 5 3700x wraith prism hűtővel. Az r3 hűtője sima bepattintós. Az újhoz kéne 2 kis konzol. Az az alaplaphoz járt volna eredetileg? Hogy tudok olyat venni?
-
Chaser
legenda
ha kevesebb pontot dob akkor defekt van valahol
azt a 19-es értéket állítsd vissza és mérj újra
ha az oké, akkor lehet próbálkozni 3733-malszerk:
tm5-ből legalább az usmus, de inkább az anta(?) profit futtasd
rákeresve megtalálod itt, hogy honnan lehet letölteni
és pöröghetnek nyugodtan legalább fél órát a 3600 mellett, de az sem bah ha megy egy órát
ciklusok számát kell átrni -
-
nyul105
senior tag
b350 tomahawk tulajok, most óvatosabban teszem fel a kérdést, mint legutóbb:
van, aki feltette a Q6os biost? működnek a hátoldali usb3 portok zen3(!!) procival?
bármi egyéb tapasztalat részetekről?
tehát a Q6os, legújabb bios, a q4 tudom, hogy milyen, az van fent. -
Valdez
őstag
Feltettem hétvégén az új biost (1.2.0.7-es), viszont a korábbi bios (1.0.0.6) 3600-as memóriabeállításaival most ezzel valamiért nem lett stabil, így ideiglenesen visszavettem az órajeleket. Viszont a célom 3733 mhz memória lenne, 1866 mhz-es infinity fabric órajellel.
A memória kapcsán megelégednék a cl16-al is.
Tudna ebben valaki segíteni, hogy mik a buktatók, vagy pusztán hagyatkozzak a dram calculatorra és majd lesz valami?
-
Chaser
legenda
-
Alpi.
addikt
válasz
Chaser #38513 üzenetére
Nem teljesen.
Zen2 magok, de nem a szokásos tálalásban.
Egyik nagy diffi az, hogy a Renoir egy monolit cpu. Jellemzően nem annyira jó órajelre, bár egy régebbi 3600-os sem a világ teteje.Azt bőven tudja ez is. Másik különbség, hogy magasabb inf. fabric órajelet tudnak 2000-2200 (+) és némileg jobbak a hőfokaik is a nagyobb felület miatt.
Látom, hogy egy 10-essel drágább sajna, de ha már olcsó(bb) 3600-os alternatívát néznék, elgondolkodnék egy 5500-ason. Az ugyan ez az Igp nélküli Apu, de már Zen3 alapon. Szvsz az gyorsabb, mint egy 3600 és még mindig picivel alatta van az ára. -
hokuszpk
nagyúr
válasz
MZsoltee #38507 üzenetére
én nem játszom, es nem 5800X -em van ; de valamennyi plusznak kell jönnie; a 3800XT -> 5700G csere utani temponovekedest meres nelkul is eszrevettem, foleg az egy-ketszalas terhelesek soran.
( mindket procim gyarilag ~4.8 -ig megy el ; az 5700G single a mérések során alapból kb. 10% magasabb, mint a 3800XT eseteben ; 16 szálon kb. hasonlót futnak, tippem az "5xxxX"-hez kepest felezett cache miatt. )
a jatekokban ha más nem, a minfps biztos nőne, egyes audiofilek a microlaggok eltünésétől aléltak el, ilyesmi.
3800XT elso bekapcsolas utan :
5700G első bekapcs utan :
-
MZsoltee
veterán
Gondolkodom 3800x-rol 5800x-re váltáson, esetleg 5900x. Leginkább játék miatt, munkára nem szükséges előrelépés, szóval azzal nem indokolható a 12mag.
Aki lepett meg ilyen váltást az mekkora előrelépést tapasztalt. Ellentmondásos dolgokat találok a neten. Van ahol semmiféle előrelépés sincs van ahol meg több 10%. -
Alpi.
addikt
válasz
Sirandrish #38503 üzenetére
Látom, megoldódott. Windows bug. Átáll valami más timerre és megváltozik a QPC.
A szaggatás is meg fog javulni. -
Alpi.
addikt
válasz
Sirandrish #38490 üzenetére
Valami timer bug lesz. Tolj egy [Cpu-z timer testet] pls.
Vagy keress rá RTC bug vagy QPC bug vagy ilyesmikre. Sztem ott meg fogod találni a problémádat. Valamelyik timer helyett a PCH 24Mhz-ét rakja be valamiért és akkor bolondul meg. -
Sirandrish
legenda
Nah közben megnéztem annak idején hogy frissítettem a BIOS-t, és ott javasolták a chipset drivert is frissíteni a BIOS mellé.
És eszembe jutott hogy az se volt frissítve évek óta kb...frissítettem, és helyreállt...
Már a telepítőben láttam (MSI after) hogy visszaálltam 3600-4200mhz-re 553 helyett..
Játék elindít, az is hibátlan!
Nem mondanám hogy értem, de öröm bódottág van!
Természetsen mindenkinek köszönöm a segítséget! -
regener
veterán
válasz
Sirandrish #38500 üzenetére
Kiegyensúlyozott energiaprofil a windowsban, BIOS-ban "Load default values" és ha ezek után sem jó akkor egy 4.20-as BIOS-ra frissíthetsz nyugodtan (abban még nincs 5000 Ryzen támogatás, de most nem az a cél ugye).
Ha azután sem jó akkor egy olyat is ki lehet próbálni hogy kiveszed a procit majd visszarakod a foglalatba. Na meg persze a CPU powert is újradugod a lapra.
-
tibcsi0407
félisten
válasz
Sirandrish #38490 üzenetére
Terhelés közben nézd a HWinfo-t. Prime, Cinebench, mindegy.
Órajelek, effektív órajelek, fogyasztás, hőmérséklet. Ez mind érdekes.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Processzor tesztek:
[Ryzen 3 TomsHardware]
Zen2 Ph-teszt
3600 Best Value
3900X Vs 9900K
X570 Overview 35+:
Motherboards Analyzed
Ryzen PBO Explanation:
PBO Exp.
- Linux kezdőknek
- Azonnali fotós kérdések órája
- Teljes verziós játékok letöltése ingyen
- Kerékpársportok
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Melyik tápegységet vegyem?
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Milyen légkondit a lakásba?
- Samsung Galaxy S21 FE 5G - utóirat
- További aktív témák...
- Core i5 12500 (50e) + Core i9 12900 (88e)- 3 hó gari - hűtő nélkül
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 9900KF 8 mag 16 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- AMD Ryzen 5 7500F - Új, 3 év garancia - Eladó!
- Ryzen 5 5600X 1 év gari
- Intel Core i7-14700K 20-Core 3.4GHz LGA1700 (33M Cache, up to 5.60 GHz) Processzor! BeszámítOK
- Apple iPhone 12 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
- BESZÁMÍTÁS! AMD FX-8320 8 mag 8 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B450 R7 5700X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Zalman Z1 Seasonic 650W
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE B450 R7 5700X 32GB DDR4 512GB SSD RX 6700XT 8GB COOLER MASTER CMP 510 CM 750W
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest