- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Házimozi belépő szinten
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen egeret válasszak?
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Bakelit, Vinyl lemezjatszó
- Házimozi haladó szinten
- Home server / házi szerver építése
- Riasztó topik
-
PROHARDVER!
AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 3***(X) "Zen 2" (AM4) topik összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
MPowerPH
félisten
-
Szlavik
tag
Segítsetek nekem legyetek szívesek. Adott egy asus b550 tuf gamin g lap. összepakoltam mindent. Egy r5 3600X el. De azt figyeltem meg, hogy alkalmazástól függően 3800mhz és 4400mhz között ugráltatja az órajelet. Én mint régi jó Pc kímélő, szeretném fixre belőni, hogy ne mászkáljon fel le az órajel. nin ehhez a min feszes vagy jól bevált módszer. Mert így a Core temp szerint a magok hőmérséklete is szépen ugrál, 20 fokokat (azt sem tudom, hogy ez normális e. Egy cm 212 Black hűtő van rajta 2 ventivel. A lap biosa meg olyan high tech, hogy ki sem megyek belőle. Illetve nem volt még dolgom ennyire új configgal. Meg amd vel sem igazából.
Segítségeteket köszönöm előre is. -
HSM
félisten
válasz
hokuszpk #27594 üzenetére
Egyébként az első BIOS-al jól megszívtam a nem működő CLR CMOS bugját a B550-eknek.
Ott kb. fél órán keresztül minden próbáltam egy elrontott memória beállítás után, CLR CMOS így, CLR CMOS úgy, hosszan, röviden, áramtalanítva, áram alatt, semmi, sehogy nem segített, és a lap sem jött rá magától, hogy valami nem oké. A CMOS elemet pedig nem akartam kiszedni, mert a VGA alatt volt, az meg jól beépítve, nehezen hozzáférhetően.
A megoldás a nem bootoló lapra a "recovery" módú USB-kulcsos BIOS frissítés lett, ami a folyamat végén CMOS-t törölt és így elindult.Így lettem az első béta BIOS boldog felhasználója, amivel már rendben ment a CLR CMOS is.
-
hokuszpk
nagyúr
regenvoltmar, hogy a B350 Tomahawkkal memoriamizeriaztam, de az kb. mindig elindult egy ido utan. neha ha nem lepett ervenybe az autoclrcmos, akkor meglepodtem rajta, hogy miert olyan lassu, oszt ranezve kiderult, hogy visszatette 2133 -ra a ramokat...
*** mondjuk amikor piszkaltam es elsore nemindult, mindig erdemes volt megnezni a ram idoziteseit, mert van ilyen hulyesege is, hogy training, aztan ha az talalt egy jonak tuno beallitast, akkor ment azzal.
-
HSM
félisten
válasz
hokuszpk #27589 üzenetére
Nálam a Gigabyte B550-en emlékeim szerint nem kapcsolható, és az újabb BIOS-okkal volt, amikor magától észrevette, hogy baj van, és alapbeállításon elindult, tehát a funkció benne van, csak ehhez több ki-be kapcsolgatós próbálkozás és ezáltal jó sok elpazarolt idő kellett. A korábbi lapjaimon ez sokkal olajozottabban működött.
-
-
HSM
félisten
válasz
Thrawn #27585 üzenetére
"A túltolt tuning miatti stock beállításokkal való indulás (recovery) Asus sajátosság"
Nekem az összes korábbi Inteles lapom tudta ezt, többnyire Gigabyte márkák.(#27586) MPowerPH: Sajnos nem mondanám magam nagy ram-mágusnak, néhány alap dologgal képben vagyok (pl. kb. milyen ODT kell adott frekvenciára
), pár paramétert tesztelgettem, de a részletekről inkább a rutinosabb fórumtársakkal érdemes beszélni.
Nálam egyébként ez stabil már több hónapja, 1,32V beállított ram feszültséggel:
Biztos lehetne még rengeteget finomítani rajta, ez a kit Z390 lapban 4000Mhz felett ment CL16-on, de a rossz próbálkozások utáni macera nem hozta meg hozzá a kedvem. -
MPowerPH
félisten
válasz
Thrawn #27585 üzenetére
Azt csinalom, pendrive -ra mentem, es indulaskor toltom vissza. Csak igy joval hosszabb folyamat, mintha a lap magatol felallna, es onnan folytatnam, ahol abbamaradt.
Meg ha lenne dedikalt CMOS Clear gomb, de az sincs. Mindig vacakolhatok a sotetben csavarhuzoval, hogy zarjam a pineket.HSM: Ha 3200 -ra allitom a calc -ban a frekit, akkor a kalkulalt ertekek nagyjabol talalkoznak azzal, amit 3733 -ra allitottam be, es amivel 3600 -on stabil.
-
Thrawn
félisten
válasz
MPowerPH #27573 üzenetére
Állítgatás előtt mentsd el az aktuális konfigurációt egy profilba, onnan könnyen visszatöltheted egy CMOS clear után a beállításokat és folytathatod ahol abbahagytad.
A túltolt tuning miatti stock beállításokkal való indulás (recovery) Asus sajátosság. Én is hiányolok valami hasonlót az MSI-től, de a fenti módszer is működik tulajdonképpen. Ha van egy fölös reset gombod akkor kösd rá a CMOS clear jumperre, így nem kell csavarhúzóval szórakozni meg asztal alá feküdni.
-
jokeph
nagyúr
válasz
MPowerPH #27573 üzenetére
Ez biza roppant kellemetlen...
Azt gondoltam volna, hogy ez egy megoldott dolog már majd minden lapnál.
Az őskőkorszak óta (Asus P4PE i845) ha elcseszerintettem valamit, bármelyik nívósabb Asus lapom kalibrált kettőt azt elindult, figyelmeztetve hogy fals volt valami, irány vissza a BIOS, aztán lőttem tovább.
Ez jelenleg is így van az aláírásomban lévő X370 CH VI Extreme-nél is.
Van az I/O részen BIOS_RESET gomb, de még nem kellett használnom.
Az általad hiányolt kapcsolók is vannak a lapon, meg még pár apróság.
B450 MAX-nál a Click BIOS-t vissza lehetett állítani egyszerű módra, itt nem lehet ?(#27579) morgyi: nálam is hasonlóan gyenge példány a 3600X.
úgyhogy PB+XFR és EDC1 aztán hajrá.
4,2-ig értelmes az AC beállítás nálam, de a játékon észreveszem a single-core teljesítmény csökkenést. -
HSM
félisten
válasz
MPowerPH #27578 üzenetére
Az Ohm és RTT értékekek. Bár az lapfüggő is elvileg valamennyire. Nézd meg az 1usmus-féle Calculator mit ajánl A0 B-die-ra 3733Mhz-ra, Termination és CAD BUS témában. Bár ahogy nézem ott elég mást ír a dual rankra RTT értékeknek, azért az érdekes, de így is van pár érték, amire mást javasol, mint amit nálad látok.
-
HSM
félisten
válasz
MPowerPH #27576 üzenetére
Nekem se magától, én kapcsolom le, mikor már látom, hogy ez magától már biztosan nem jut el sehova, majd várok 5-10 másodpercet, és kapcsolom vissza, hátha észhez tér.... Próbálom megúszni a CMOS resetet, mert eléggé el van ásva a gép az asztal alatt, nem túl kényelmes hozzáférni. Nagyritkán így sikerül pár próbálkozás után alapról elindulnia, hogy valamit elrontottam.
Sajnos ez benne van a pakliban, 1800-1900Mhz között szokott az IF vége lenni. De amúgy ne add szerintem fel, pár beállítás még elég fura nálad.
Nekem viszont csak CL16 single rank B-die beállításom van, én ráérősen hajtom.
-
MPowerPH
félisten
Nekem meg csak ujra sem indulgat, megall egy adott hibakodnal(amit ugye nem latok, mert POST CODE kijelzo nincs, es onnan nem mozdul.
A CPU memoria vezerlo resze is gyengus, 1866MHz -s IF -el mar folyamat hibazik TM5 -ben. Hala az egnek, November 5 nincs mar messze. Ez altalanos egyebkent, vagy ennel azert meg van rosszabb is?
mod: Szerintem nincs. Egeszen 3600MHz -ig kellett visszalepnem.
-
HSM
félisten
válasz
RECSKA #27528 üzenetére
"Viszont en kapasbol adok neked 5db 3600ast, amik kb 1 evesek, es 4GHz feletti OC-nal mar nyelik az 1.35ot. "
Ezzel tisztában vagyok.Ilyen esetben nyilván a feszültségcsökkentésnek némi ára lesz tempó oldalon. Ugyanakkor meggyőződésem szerint nem olyan sok, mivel a gyengébb csipek vélhetőleg nem tudnak minden magon maximális turbót PB(O)-val sem, míg ha megnézed az én jobban sikerült friss 3600-asom PB-al is eléggé a maximális BOOST órajel környékén járt. Ugyanakkor én nem értek egyet a PB visszatérő erőltetésével sem a topikban, mivel ugyanúgy szép számmal vannak az enyémhez hasonló példányok is, amik PB-al lényegesen rosszabb paraméterekkel üzemelnek, mint egy finomhangolt allcore beállítással. Nem véletlen születnek olyan appok, mint pl. a CTR [link] .
(#27529) Create.: Sehol nem írtam, hogy mind ilyen lenne, sőt, ellentétben a PB(O) "fanokkal" soha senkit nem is bíztattam rá, hogy használja így.
A célom annyi volt, hogy legyenek itt meg a pontos mért értékek, miért, mi alapján állítom, hogy bizonyos processzorokon ez lényegesen hatékonyabban működik, mint a PB(O). Nap mint nap látni a topikban friss tulajokat, akik jobban örülnének a gyárinál kicsit finomabban működő processzornak, azoknak ez egy hasznos kiindulási pont lehet, mit lehet elérni egy szerencsésebb CPU-n, hogy el tudják dönteni, akarnak-e ebbe időt és energiát fektetni vagy maradnak inkább a PB(O)-nál.(#27542) MPowerPH: "Ami nalam van, szerintem borzalom."
Ugyanez nálam is.Csak itt a topikban ha leírod, közellenség leszel.
(#27556) Trailblazer: A negatív offsetnél arra vigyázz, meglegyen a teljesítmény. A hőfok nálam is jó lett egy -0,15V-os offset után, csak az lett a bökkenő, hogy a CPU nem ment 3300Mhz fölé, pl. a Cinebench R20 eredményem így még a PB nélküli 3,6Ghz eredményét sem érte el.
(#27573) MPowerPH: Más lapon sem jobb a helyzet. Nálam a Gigabyte B550 Aorus Elite esetén is így van, egy elrontott memória OC után akár percekig több ki-be kapcsolgatás, mire felfogja, hogy félrement, és resetel, ha nem nyomok CMOS törlést. Egyébként a legelső BIOS-os B550-eken még az is előfordult, hogy a CMOS törlés után sem indultak, csak ha kivetted az elemet...
-
gothic20
aktív tag
Sziasztok, csatlakozok egy R3 3100-as kis Ryzen procival.
Egy 200ge-t váltott a gyorsulás nem kicsit észrevehető -
MPowerPH
félisten
válasz
fudi2002 #27567 üzenetére
Az nem user error, hogy beallitok valamit, ami nem jo, es a lap nem recovereli magat. Az 1T anomalia megjavult, elinditottam 2T -vel, es onnan allitottam 1T -t. De most is, ha egy rambeallitas nem sikerul, es nincs POST, akkor kenytelen vagyok CMOS cleart nyomni, mert nem indul el. Ebben nem sok user error lehet,.Apexel barmit csinaltam, ilyen nem volt, mindig kepes volt elindulni, es betolteni azokat a beallitasokat, amikkel indultam, mielott meg beutottem a rossz erteket.
Szoval most ugy nezett ki a mem oc, hogy kb. 20x toroltem CMOS -t. Baromi idegesito. Van amikor annyira megzavarodik, hogy meg a ellenorzo ledek sem egnek, csak malmozik a lap a sotetben. Eddig ketszer fordult elo, hogy egy hibas beallitasra fel tudott allni. Direktbe raktam ra speakert is, ami szinten nema marad ilyenkor.
Es teny, nem tetszik a lap, BIOS -a sem jon be az Asus utan. Hianyzik a ReTry es a Safe Boot gomb is, mert azok pont ilyen esetre jok.mod: Nezd meg Nalad, hogy viselkedik. Allits be mondjuk egy memory subtiming -ot olyan ertekre, amin mar tuti nincs POST. Kivancsi vagyok, Nalad van a recovery.
-
FingR86
őstag
-
-
válasz
Shkiz0 #27527 üzenetére
Hacsak nem az utolsó százalékokat akarod kergetni, akkor semmit nem kell a procival kapcsolatban állítani. A memória XMP profilt ne felejtsd el azonban.
Érdemes még az AMD chipset driver-t telepíteni, amivel a Windows-ban megkapod majd az AMD balanced power profilt.Ha van időd, és keresed a konfig határait, akkor:
1. a RAM-ot érdemes finomhangolni a DRAM calculator-tál (TPU-ról letölthető, 1.73 a legújabb verzió).
2/1. A procinak egy kis negatív offset-et lehet adni, így kisebb hőfokom fog menni és hosszabb boost lehet a jutalmad. Az offset mértéke proci függő, lehet 50-100mV is.
2/2. Alternativa lehet a CTR, ami a procit próbálja allcore tuning szempontból maxra járatni. (a gyári beállításához képest itt kb +5% allcore-t nyerhetsz, cserébe a PB-t elveszted, ezért csökken majd a single core) -
jokeph
nagyúr
válasz
Trailblazer #27560 üzenetére
Magas idle ? Hol ?
-
jokeph
nagyúr
válasz
Trailblazer #27556 üzenetére
Azt, hogy ezek szerintem kiváló hőmérsékleti és fogyasztás eredmények.
-
Új hozzászólás Aktív témák
Processzor tesztek:
[Ryzen 3 TomsHardware]
Zen2 Ph-teszt
3600 Best Value
3900X Vs 9900K
X570 Overview 35+:
Motherboards Analyzed
Ryzen PBO Explanation:
PBO Exp.
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Ringbe száll a Xiaomi a mobilchip piacon
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Több újítással támad a Xiaomi Redmi 3s
- sziku69: Szólánc.
- Házimozi belépő szinten
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen egeret válasszak?
- További aktív témák...
- AMD Ryzen 7 3700X 8-Core 3.6GHz (32M cache, up to 4.4GHz) AM4 Processszor!
- Intel Pentium I Celeron I Quad Core I I3 I I5 I I7 I LGA775 - LGA1200-ig. 1.000ft-tól.
- AMD Ryzen 5 7600 - Új, 2 év garancia - Eladó!
- Intel Core i9-9900KF 8-Core 3.6GHz LGA1151 (16M Cache, up to 5.00 GHz) Processzor!
- Intel I7 14700 - 20mag/28szál - Eladó!
- Csere-Beszámítás! RTX Számítógép játékra! I9 13900K / RTX 4080 / 32GB RAM / 1 TB SSD
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R7 5700X 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700XT 8GB Rampage SHIVA Be Quiet! 650W
- AKCIÓ! Asus ZenBook Pro UX7602ZM OLED notebook - i9 12900H 32GB RAM 1TB SSD RTX 3060 6GB WIN
- Csere-Beszámítás! Iphone 14 Pro Max 256GB Független mobiltelefon. OLVASS!
- ÁRGARANCIA! Beszámítás, 27% áfa, 5db Sapphire Nitro+ RX 9070XT 16GB készletről BOMBA ÁRON!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest