Hirdetés
- Épkézlábnak tűnő, vezetékmentes, de olcsó billentyűzet jött a Redragontól
- Eldőlt, hogy lesz-e céges internetadó az EU-ban
- Októberben kerülnek legacy státuszba a régebbi GeForce VGA-k
- A konkurens hardvereken is működőképessé tette az XeSS 2-t az Intel
- Rengeteg monitor kapott G-Sync Compatible hitelesítést az új GeForce driverben
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
PROHARDVER!
Új hozzászólás Aktív témák
-
hokuszpk
nagyúr
-
válasz
hokuszpk #17094 üzenetére
A hűtőm egy Gammaxx 300. Semmi extra, de 1.3v alatt bírnia kellene.
Egyébként az mitől lehet, hogy a Rise of the tomb raider a játék alatt simán fut, de az átvezető animációkban akár 2-3 másodpercre is kiakad, és nagyon bezuhan az fps többször is. Ezt amúgy játék elején is csinálja rögtön a betöltés után egy rövid ideig. Ezen segíthet a húzott proci/ram?
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
adamssss #17090 üzenetére
Bár most néztem egy videót h uefi-ben mit kell, és asrock lapoknál megadom a kívánt frekit, meg a feszt első körben, ramból betöltöm az xmp-t aztán vagy meg vagy nem.
aztan ha nemmegy, akkor clear cmos. na ezt tudod kikerulni a ryzen masterrel.
illetve ha van a biosban, akkor az "auto clear cmos"-t elso dolgod legyen engedelyezni. az megint megsporol egy kis matatast."Szerintem olyan 3,8-ra fogom felhúzni 1,2875v mellett. Érdemes lépésenként, vagy mehet rögtön ez?"
ha jo a hutesed, mehet. az a lenyeg, hogy ne feszeld tul a procit, azaz olyan 1.35-1.4V magassagat ne lepd at.
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
Lukitomi #17034 üzenetére
"Az XFR csak alacsony processzor terhelésnél van jelen, jellemzően 10-15%-ig"
vagy amikor eppen belefer a fogyasztasi keretbe.
ha a turbo tobb magot feltol, valoszinuleg mar nem fer bele, de pl. egy hatmagos procinal az a 15% pont lehet egy mag 100% -ra, akkor meg pont joljohet, hogy egyszalon meg tud pakolni neki picit. -
válasz
hokuszpk #17084 üzenetére
Bár most néztem egy videót h uefi-ben mit kell, és asrock lapoknál megadom a kívánt frekit, meg a feszt első körben, ramból betöltöm az xmp-t aztán vagy meg vagy nem.
Szerintem olyan 3,8-ra fogom felhúzni 1,2875v mellett. Érdemes lépésenként, vagy mehet rögtön ez?A ram fesznél még kell valamit kókányolni azt láttam. Mást kell buherálni fixálni, vagy ha így stabil akkor jó?
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
adamssss #17082 üzenetére
teljesen jo. a legtobb beallitashoz ujrainditast ker, de ha elcseszed, nem kell matatni a clear cmos jumperrel, csak kikapcsolod a gepet, es vissza, aztan megy azzal, ami a biosban van.
elso korben reszemrol ajanlott, jol megkeresheto vele, hogy kb. hol a vege a procinak es a memorianak.
aztan bios szinten lehet finomhangolni. -
hokuszpk
nagyúr
"kiborító ez a szabványokat zárójelbe tévő inkompatibilitás)"
koborito, hogy meg mindig nem fogjatok fel, amikor a zen kijott, a 3200 még nem volt szabvany.
az tuning.
szerinted a legujabb intel sorozat is miert csak 2666 -ig garantalt ? -
wassabi11
senior tag
Sziasztok
Lenne egy olyan kérdésem hogy, ha nem dual chanalbe van a ram hanem singlibe, majd egy kis idő múlva 2x8 giga ram lesz hogy amíg egy darab van a gépbe attól még nem sokkal lassabb? Mindenképp 2x8 lesz csak most egyelőre 1x8 adatot meg, így nem lesz lassú a pc ?
-
g0dl
addikt
MSI B350 Mortar laphoz keresek ram-ot
A F4-3200C16D-16GVRB rajta van a listáján (kiborító ez a szabványokat zárójelbe tévő inkompatibilitás), az a kérdésem, hogy ez jelent bármit is egy F4-3200C16D-16GVKB rammal kapcsolatban? Magyarul ezek műszakilag eltérnek-e, vagy csak színben van eltérés?
-
kisza25
félisten
válasz
kisza25 #17073 üzenetére
na megnéztem gépről, a support listán rajta van a HyperX 8GB Predator DDR4 3000MHz CL15 KIT HX430C15PB3K2/8
akkor se -
Jester01
veterán
válasz
r6man123 #17069 üzenetére
Sok embernek megy, nekem még gyorsabban is mint a gyári. De 2400-on biztos fog, szóval én nem vennék 2400-as memóriát ha nem sokkal olcsóbb.
-
Sziasztok!
Ryzen3 1200-at szeretnék egy kicsit húzni. Egy Gammaxx 300 hűtő van rajta, úgyhogy semmi extreme tuning. Utoljára S776-öt húztam azóta kb nem volt asztali gépem. Hogyan kezdjek neki? Mind a mai napig BIOS.ból érdemes csinálni?
Lap: Asrock AB350m pro4
Ram: Patriot 8gb 3000mhz cl16
Táp: FSP hexa+ 400wAz egész célja, hogy játékok alatt az 1050ti-t kihajtsa, és ne a proci legyen a szűk keresztmetszet FHD-ban.
Köszi
-
baphomet
senior tag
válasz
mondomén #17041 üzenetére
Szintén nincs QVL listáján ugyan, de a F4-3200C16D-16GVKB nálam 3066Mhz-en hibátlanul megy ebben a lapban.
-
kisza25
félisten
válasz
SECTORnooB #17072 üzenetére
Kerestem a gyártó oldalán, de mobilról egyszerűen nem találom
-
r6man123
senior tag
Sziasztok!
Egy MSI B350 PC Mate, alaplapba, Ryzen 5 1600 mellé keresek RAM-ot. A kommenteket olvasgatva elbizonytalanodtam a Corsair 2x4GB 3000MHz Vengeance LPX Red CMK8GX4M2B3000C15R -ben, helyette jobb választás egy papíron kisebb órajelű G.Skill Aegis 2x4GB 2400MHz F4-2400C15D-8GIS memória?
A Corsair-nél Bios hiba van és amiatt nem megy fullon a ram, vagy más probléma is van? Mert ha SW hiba miatt annyin fut Corsair mint a G.Skill fullon ugyan olyan ár mellett, akkor melyik a jó / jobb választás?
-
SECTORnooB
addikt
válasz
kisza25 #17066 üzenetére
Ha a Ram kit benne van a QLV-be akkor maradhat, nekem is ez a kit volt elsőnek Tomahawk-ba és mentek is szépen 1 napig minden állítgatás meg miegymás nélkül nativ 3000mhz-n, sajnos az egyik eldobta a kanalat így ment RMA-ba.
De igen ha nem ragaszkodsz a Predatorhoz akkor Samsungos G.skill a nyerő mindenféleképp. -
kisza25
félisten
Sziasztok! Szeretnék összerakni egy gépet tuning is lenne, ezeket néztem ki:
Ryzen 3 1200
MSI B350M GAMING PRO
HyperX 8GB Predator DDR4 3000MHz CL15 KIT HX430C15PB3K2/8
FSP 450W
Ez így ok? -
rolkaDb
aktív tag
válasz
Obliterátor #17064 üzenetére
Nagyon fáradt vagyok. Amit a kollega linkelt is 2x4, nem 2x8.
Csak kitben más a kódja, nyilván.
Ezer hála! -
rolkaDb
aktív tag
Sziasztok, tudnátok segíteni?
Adott;
ryzen 5 1600
Asus Prime B350-PLUS
és G.Skill Ripjaws V 2x8GB DDR4 3200MHz F4-3200C16D- ramkit.
A kérdés az lenne, hogy menni fognak a lapban a ramok megfelelően?
megnéztem az qvl listet de amik voltak azokat ilyen 4x8gb-os kitek meg 2x16gb. Leginkább csak nagyobbakat találtam a listában. Vagy csak nekem nem megy ennek kiolvasása.
Előre is köszönöm a válaszokat. -
Anolulu
kezdő
-
Feriboy2
aktív tag
az angol amazonon akció van, csak 138 font a ryzen 5 1600, azaz csak kb 48 ezer forint!
[link] -
zozyk
addikt
válasz
Anolulu #17046 üzenetére
Thaiphoon Burner megmondja,milyen chip van rajta.
-
Anolulu
kezdő
válasz
SECTORnooB #17036 üzenetére
Ott van feljebb 1 bios kép, selytelmem sincs milyen chipes, azt sem toom hol kell megnézni, de támogatja működik
-
Lukitomi
aktív tag
Nem a villanyszámla foglalkoztat, hanem az, hogy 5% tuning hatására 25-30% plusz hőt kell eldisszipálni, ami Nekem nem éri meg, léggel hűtöm, vizet nem szeretnék, így is bőven meg vagyok vele elégedve.Nem beszélve a többi konponensről, ami így kevésbé van igénybe véve (VRM. max. 55fok).
-
Lukitomi
aktív tag
Hát ne.
De itt a fórumon is leírták már többen, hogy az AMD ajánlása szerint 1.35V-ig érdemes túlhajtani a proci feszt, viszont abból kiindulva, hogy automatában 1,5V fölé is belövi, így szerintem és a külföldi fórumok alapján is a legmagasabb magfeszültség, ami még nem károsítja a procit hosszútávon, elvileg 1,45V.
Én viszont biztosan nem mennék 1,35V fölé, Nekem kb.a proci ezen a feszen úgy 3925-3950MHz körül menne, de megelégszem a fogyasztás megugrását is figyelembe véve a 3800MHz-zel. -
mondomén
őstag
Sziasztok,
Segítsetek, nem értek hozzá, kezd golyózni a szemem.
Asrock AB350M Pro4, Ryzen 1600. Ehhez szükségem lenne 16GB ramra (2x8). Ki is néztem ezt a lap listájából - G.SKILL TridentZ 16GB (2x8GB) DDR4 3200MHz F4-3200C16D-16GTZB. Lekerült a polcról, helyette ez a kettő elérhető.
f4-3200c16d-16gtz
f4-3200c15d-16gtz
Egyik sincs rajta a listán! Első kérdésem halkan, mert kevésbé tartozik ide. Lap megeszi őket? Második hangosan. CPU mit fog szólni hozzá? Gőzöm sincs samsung chipes-e.
Sírás fojtogat a keresgéléstől. -
zozyk
addikt
válasz
Nekem is ilyen RAM-om van,3200on megy.
Hynix chipes és MSI X370 Krait Gaming a lap -
Maddrive321
tag
válasz
feljebb ott a kép msi b350 gaming plus, én is elfelejtettem
-
Anolulu
kezdő
válasz
Maddrive321 #17030 üzenetére
Én ilyet:
Corsair Vengeance LPX 16GB (2x8GB) DDR4 3200MHz CMK16GX4M2B3200C16R
[link]Olyat vegyél amit támogat az alaplap. (nekem ezt támogatja megy is 3200-on eddig hibátlanul lekopogom)
-
Lukitomi
aktív tag
Nekem X1800 van, de a lényeg ugyanaz!
Az XFR csak alacsony processzor terhelésnél van jelen, jellemzően 10-15%-ig
Csináltam teszteket, proci auto-ban, memória alapon (nekem 2400MHz auto beállításokkal), core performance boost auto-ban (ez ugye a turbó)
Prime 95-el jól skálázható és szimulálható a terhelés!
1 szálas terhelésnél kb. 10%-os processzorhasználat van jelen, itt még látható az XFR működése!
Látható a magonkénti skálázódás szépen!
A következő mérést már 4 szálas terheléssel néztem, itt a processzorhasználat folyamatosan 25-30% között van! Itt már nincs jelen az XFR csak a turbó órajel, ami a kikapcsolt értékhez képest 100MHz-el magasabb, tehát 3700MHz.
Csináltam még egy mérést 8 szálas terhelés esetén, ahol a processzor folyamatosan 55-65% között mozog és itt sincs jelen az XFR.
Tehát a lényeg a következő!
Ha auto-ba hajtod a procit, akkor alacsony, jellemzően 5-15% közötti terhelés esetén van csak jelen az XFR hatása, fölötte nem dolgozik!
Ilyenkor a képekből is kiderül, hogy mekkora magfeszültségeket szúr néha oda és a terehlés növelésével a feszültségértékek is normalizálódnak, tehát nagyobb terhelés esetén már nincs jelen a 1,4-1,5 V!
Csak amire a procinak ténylegesen elegendő az adott jelenleg 3700MHz-hez!
Teljes vagy ahhoz közli terhelés mellett is ez van, tehát játék közben sem fogja az XFR feltolni a procit egyetlen egy MHz-el sem! -
pitiless
senior tag
4 modullal én is szívtam, most a 2400-as HyperX Fury-k mennek 2666-on. 4 modullal az alaplapom helyből 1.35-öt adott a memóriának, én pedig egy nagyon picit állítottam az IMC feszültségén. Meg a CL15 helyett CL16. Illetve mivel én két részletben vettem a ramot, különbözött a verziószámuk, csere után egyformára (Kingston RMA-ban megoldotta) már nincs gondom vele.
-
R3laX
addikt
válasz
herrkoser #17020 üzenetére
Én mikor megvettem a Ryzen rendszerem, egy 4x4-es 2800-as cl14-es predator kitet vettem bele. cl14-en 2800-on sem voltak hajlandóak menni, csak cl18 17 17 17-en 2666MHz-en. Mondjuk ez 4x4-es szett volt. A mostani Corsair lpx 3000-es cl15-ös megy cl14 15 15 15-ön gond nélkül 2933-at. Én már kicsit tartok a predator-tól.
Gemil: oké, köszi!
-
Gemil
tag
válasz
bandika0626 #17029 üzenetére
Egyetértek, nem a corsair-el van baj, csak minden második ramos hozzászólás a corsairekre panaszkodik, ezért nem is azt vettem. Szerintem inkább arra kell sarkallni az embereket, hogy nézzék meg a táblázatot amit írogattok és döntsön az alapján, hisz ott le van írva ki mennyin milyen ramot tud használni, az alapján könnyű eldönteni mit érdemes venni.
R3laX:
Ma nyomok délelőtt egy-két óra mass effectet, csinálok majd képeket ha érdekel. Azért szoktam mind2t nézni mert Aida-ban van grafikon és látom folyamatosan, míg a másikban csak 3 értéket. Megnézem majd az áramot is neked. -
bandika0626
senior tag
Nem a 3600-al van a baj hanem egyből a corsair-ra lett mondva, hogy nem ajánlott. Ezért írtam, hogy talán szűrni kellene bizonyos típusokat amik nem ajánlottak.
Egyébként én direkt 3600-at vettem mert egyszer még valamelyik széria tudja majd használni.
A zen megjelenése után egy hónappal vettem a vasat akkor meg még nagyon kicsi volt a tapasztalat itthon.
(17020) herrkoser: akkor csak az a ram kerüljön a nem ajánlottak közé ne az egész márka.
-
R3laX
addikt
Aha, igen, csak nekem pont az lenne a lényeg, h folyamatos nagy terhelés alatt mennyi a current. Játékban vszeg a frekiket is visszaveszi, mivel ott a terhelés sincs maximumon. A maximum ugye pillanatnyi, itt a current lenne a lényeg. Hűteni tudnám a magasabb feszt, csak merni nem merem feljebb lőni.
Szerk.: ha van HWinfo-d akkor inkább ott nézd a voltokat, sztem sokkal megbízhatóbb egy Aida-nál, és egyszerre láthatod a frekiket/voltokat mennyin futnak.
-
-
R3laX
addikt
Bekerült végre a Thermalright True Spirit 140 Direct a masinába. Frankón hátrafele fúj, a dobozon AM4 Ready, a dobozt kinyitva rögtön a szerelési infó pillantható meg
. Kicsit szívtam vele, mert először nem raktam be a ventik alá a kis gumi rezgéscsillapítókat, és a ventiket csak a belső lyukakhoz feszítve tudtam felrakni. Erre felhívták a figyelmem a hűtős topikban és megoldódott
. Rakok be alul képeket, ezeken is látni majd. Kapott még1 plusz fehér ventit előre az alap fekete mellé, amit hátra raktam, amúgy brutál kis jószág.
Első nekifutásra 3.8 wraith spire 1.32V helyett feltoltam a feszt 1.4-re, a frekit meg 3.92 GHz-re. Így IBT very high fél órán át stabil volt, hőfok 70.4-nél állt meg. Előtte a wraith-tel 3.9-en még a cinebench is befagyott 1.420V-tal, persze itt rögtön felpattant a hőfok 75-80 körülre. Rápróbáltam a 4GHz-re, de 3925MHz fölött eléggé elkezdi bekérni a feszt, itt 1.440Volt a max amit kapott, de a cinebench befagy. Lehet agresszívabb LLC-vel és még egy kis plusz fesszel bírná, de nem vágom mennyi a még max adható biztonságos kakaó.
XFR egyébként mennyire pumpálja meg fesszel nagy folyamatos terhelésnél mondjuk az 1600X-et? Vki ránézhetne egy stressz tesztre a kedvemért, aki auto fesszel XFR-rel használja, mennyire kapja folyamatosan és milyen magas feszt kap. Ugye ez sima 1600-as. Az alaplap sztem viselné szépen, a proci kérdéses hosszútávon.
-
DudeHUN
senior tag
válasz
SECTORnooB #17018 üzenetére
Én is azt vettem. 2666-os Fury-t. Bepattintottam és DCOP-t beállítva 1.2V-on hozza is a sebességet. Egy kattintás volt BIOS-ban. Teszteket nézve számomra elhanyagolható volt 3000 és 2666 között a különbség.
-
zseko
veterán
válasz
SECTORnooB #17018 üzenetére
A második amit írtam az pont egy HyperX Predator, benne is van a listában, ám csak egy boltban elérhető, valami kander.hu, viszont a bolt értékelései nem igazán győztek meg. Kezd egy kicsit dühítő lenni a ramok elérhetetlensége. Rengeteget még csak nem is árulnak itthon, külföldről meg berendelni...
-
herrkoser
tag
válasz
bandika0626 #17015 üzenetére
A Corsair LPX 3000mhz 16gb cl15 kittel van a legtöbb baj. A 3200-as cl16 kitek sokaknál jól működnek.
-
SECTORnooB
addikt
Valakinek már volt dolga BIOSTAR X370GT7-el?
Vagy bármilyen AM4-es Biostar lappal? -
SECTORnooB
addikt
Én ha hasonló helyzetbe lennék, 2666-os HyperX-et vennék Predatort vagy Fury-t. Nekem az volt elöszőr,csak még aznap meghalt ment rendesen 3000mhz-n minden állítgatás nélkül, utánna ment RMA-ba addig 2400-as Fury-k voltak.És mindezek után jöttek az LPX-ek nincsen gondom a Corsair-al megy 3066-on, egy ideig hajtottam, hogy legyen meg a 3200mhz-de elfogadtam, hogy már nem is lesz meg talán sose
-
zseko
veterán
válasz
SECTORnooB #17014 üzenetére
Oké, köszi
Egyébként ezt néztem ki: G.SKILL 8GB Aegis DDR4 3000MHz CL16 F4-3000C16S-8GISB, azt a GISB-et nem tudom egyedül mit jelent a végén, és mit számít (biztos hogy igen, valamit). Az ajánlottak vége általában GTZ vagy GFX.De most találtam végre egyet ami csak 1x8GB-os, HX426C13PB3/8, igaz ezt csehből hoznák árukereső szerint.
De befejezem most már az egész táblázatot egyesével, gugliban rákeresve... -
Gemil
tag
válasz
bandika0626 #17015 üzenetére
Akkor minek vegyen az ember 3600-ast, te ajánlod? Hisz kb 20%-al elmarad a névleges sebességétől...
-
bandika0626
senior tag
válasz
martin66 #17012 üzenetére
Ez azért erős, hogy a Corsair nem ajánlott.
Nekem is Corsair van szépen megy 3066-on a 2133 helyett. Igaz nem megy 3600-at de ez van. Ráadásul az egyén Samsung E-die.
Inkább valahogy szűkíteni kellene, hogy melyik verziók a rosszul teljesítők.
Ja és az enyém sincs a lap QVL listájában. -
zseko
veterán
válasz
SECTORnooB #17011 üzenetére
Egy HD7870OC.
A válaszod második fele ez: ...ha azt szeretnéd, hogy 3000-3200mhz-n pörögjenek a ramok.
Mivel nekem ez nem szempont, (na meg nem akarok 70-80ezreket kifizetni 16giga ramra), így ebből az jött le, hogy használhatok mást is, de nem fog ennyin menni. Egyébként egzakt választ még mindig nem kaptam, hogy konkrétan milyen hibát okoz(hat) a nem qvl listás ram használata.
Egyébként rakhatnák bele qvl-es 2x4GB-t is, persze, csak akkor hogy bővítem esetlegesen 16GB fölé? -
martin66
senior tag
Egészítsétek ki, hogy mi menyen az összefoglalóba:
Corsair RAM nem ajánlott. Ajánlott a G. Skill Flare X, Ripjaws és a Trident Z.
-
zseko
veterán
válasz
SECTORnooB #17008 üzenetére
Ha 'csak' ennyi akkor nem foglalkozok vele tovább. Videós tesztekből az jön le, nem érezném hátrányát a lassabbnak a jelenlegi vga-val. A különbözetet akkor inkább elköltöm másra, erősebb cpu vagy ssd.
(#17007) pipo112 Alaplap megvan, ASRock Fatal1ty AB350 Gaming K4, ramot is kinéztem egy G.Skill személyében, csak nincs rajta a támogatási listán. Amik a listában vannak azok mind kitek, én meg most jelenleg csak 1x8GB-ot akarok venni.
-
pipo112
őstag
g-skill ramok között van ryzen kompatibilis samu b-die ezek tuti jók a corsair ramok általában csak páros időzítéssel jók és java részt hynix chippel vannak pakolva amit a rizsa nem minden esetben szeret
alaplap kiválaszt qvl lista alapján ram modul és neten csekkol milyen a felhasználói vélemény gugli jó barát segít hajrá!
-
zseko
veterán
Azt ajánlották, hogy itt nézzek szét ram vásárlás előtt, hogy mennyi memóriakompatibilitási probléma van a Ryzen procikkal, valaki magyarázza már el végre, hogy ez akkor most mit jelent?
-
ooszi
senior tag
-
ooszi
senior tag
válasz
SECTORnooB #16999 üzenetére
Oké köszönöm, várható megjelenés?
Új hozzászólás Aktív témák
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- Elektromos cigaretta 🔞
- sziku69: Szólánc.
- PlayStation 1 / 2
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Milyen Android TV boxot vegyek?
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Nők, nőügyek (18+)
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- További aktív témák...
- HIBÁTLAN iPhone 13 mini 256GB Starlight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3038, 94% Akkumulátor
- Okosóra felvásárlás!! Samsung Galaxy Watch 5 Pro, Samsung Galaxy Watch 6 Classic
- Azonnali készpénzes Intel i3 i5 i7 i9 8xxx 9xxx processzor felvásárlás személyesen / csomagküldés
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 256GB Pink -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3055
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! I7 6700 / Rog RX580 8GB / 32GB DDR4 / 500GB SSD
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest