- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Dell notebook topic
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Projektor topic
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Milyen videókártyát?
- Hoztunk 15+ kevésbé ismert Windows-tippet és -trükköt
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
-
PROHARDVER!
Új hozzászólás Aktív témák
-
OutSider17
senior tag
Mi a gond az MSI biosokkal?
Nekem semmi bajom az MSI B350M Mortar Arctic-el! Sőt 3,4Ghz helyett 3,6Ghz a boostja a Ryzenemnek 1,08 volttal! -
-
válasz
Törzsúr #13591 üzenetére
Had találjam ki: ugye MSI lapod van?
@JanR: szó sincs róla, nem utálom, csak reálisan látok, sokakkal szemben. Mind a mai napig számtalanszor ajánlanak itt és az alaplap topikban is MSI-t, pedig az összes B350 deszkájukon instabil a BIOS, kisebb-nagyobb mértékben. Van, aki ezzel együtt tud élni, van, aki nem, de ne állítsuk már, hogy semmi gond az alaplapokkal, amikor egy áramtalanítás után ötödszörre képes bootolni, vagy amikor hetekig megy ugyanazzal a BIOS beállítással, majd egyik nap már nem indul el csak teljesen alapon.
Nem vagyok ASUS fan, olyannyira nem, hogy azt a márkát valóban gyűlölöm, de mégis azt kell, hogy mondjam: Ryzen alá jelen pillanatban semmi mást nem ajánlanék B350-nel.
-
SzinaCat
csendes tag
Sziasztok!
Jó ideje tervezem már egy asztali gépnek a megvásárlását, ami úgy néz ki, hogy ebben a hónapban, de legkésőbb október elején végre bekövetkezik
. Destiny 2 startra lenne a legjobb, ha már összeállna az egész, FHD-ban.
Tudom, hogy a fórumozók többsége inkább 7,5 és tuning párti, én viszont csak egy beugró szintet szeretnék képviselni egy Ryzen 3 1200-sal, egy B350-es alaplappal és 2x4 vagy 2x8 Gb memóriával, és csak minimális tuninggal, mert nem különösebben értek hozzá.
Ezzel kapcsolatban szeretném tőletek kérni segítséget, ugyanis nem igazán tudom, hogy jelenleg melyik lap, melyik memória (és milyen frekvencián) számít jelenleg bestbuynak, megbízhatónak a többi társához képest. Én egyelőre egy MSI B350M MORTAR, HyperX 8GB Fury DDR4 2666MHz CL15 KIT párosra gondoltam, de érdekelne, hogy pl. miben más, jobb vagy rosszabb egy ASUS, Gigabyte, Asrock stb. alaplap ehhez képest, memória szintén (2666vs3000, G.Skill, Corsair, stb.). Szerintetek mi a lehető legjobb párosítás a 3 1200-hoz?
Előre is köszönöm szépen a segítséget!
-
Leon77
őstag
válasz
Törzsúr #13591 üzenetére
Szvsz ez is boot loop. Vedd vissza teljesen alapra a ramokat (2133) és próbáld ki úgy. Ha úgy oké, akkor ram és mégsem teljesen stabil a gép. nekem boot-loop-ot eddig csak a ram okozott, semmi más nem. Ha túl toltam a procinál a bringát és/vagy kevés feszt adtam neki, akkor egszerűen nem indult el, majd nagy sokára még is és visszadobott alap beállításra, de nem volt boot loop
-
Törzsúr
senior tag
Nagyon érdekes most az alaplapom működése. Teljesen stabil a cucc. Viszont!
Ha valamit babrálok benne pl. rádugok egy SATA DVD írót az alap bios indul el a szokásos 5 vagy 3 próbálkozás után. Erre van megoldás vagy együtt kell élni vele?
ÉS: Utána hiába állítom vissza profilból a jól bevállt 3750MHz proci és 2933MHz memória órajelet nem megy vele.
-
martin66
senior tag
válasz
Szinyák #13588 üzenetére
RAM miatt volt éjjel a nagy izgulás. Nekem a 3000-es RAM-jaim QVL szerint 2933-on kell mennie. XMP 3200-on elindul a gép és volt, hogy 1 hétig használtam napi többszöri ki/be kapcsolással és utána jött elő a bootloop. 3066-on most stabil vagyok.
De annyit akartam kihozni, ha el is indul a gép és mondjuk megy 1 hétig az sem biztos, hogy stabil a RAM, mert simán lehet, hogy 1 hét után kezd bootloopolni.
Szerintem 3200, 3333 CL16 vagy magasabb időzítéssel próbálkozz és a teszt fázis az 1 hét legyen folyamatos használat illetve az elején stressz tesztel, ha akkor megy, akkor valószínűleg stabil a rendszer.
Bár 3066 és 3200 között már szinte semmi különbség nincs. Ami van az viszont csak Full HD-n, 1080 ti-vel jön ki. (ha játékról beszélünk)
-
R3laX
addikt
válasz
Szinyák #13588 üzenetére
Kíváncsi lennék azért a Geil Super Luce Amd edition ramokra mit produkálnak. Ahogy látom AMD edition csak 2400MHz-es van, többinél nem írják. Aztán lehet ezek a 2400-esek mennek 3333-on is
. [link] Vki kipróbálhatne egy 2400-est mit tudna, mert ezen az áron megérné, ha pörög szépen.
szerk.: Mondjuk ha meg nem, akkor meg nem értem miért AMD Edition, ha a Ryzen pont a 3000 körüli frekvenciát szereti. Most látom, hogy 1.2V-on mennek, akkor simán lehet hogy ennyiért egész jól pörögnek 1.35V-on még hűvösen.
-
R3laX
addikt
válasz
Szinyák #13583 üzenetére
Aha másik kettőt meg custom azt nekem pl benyomja 2800-ra és 1550-re.
FID-et birizgáld kimásoltam egy fórumból, itt vki egész jól leírta
:
Values for P State Overclocking -
FID (Clock Speed) 90 - 3600mhz, 91 = 3625, 92 = 3650, 93 = 3675, 94 = 3700, 95 = 3725, 96 = 3750, 97 = 3775, 98 = 3800, 99 = 3825,
9a = 3850, 9b = 3875, 9c = 3900, 9d = 3925, 9e = 3950, 9f = 3975
a0 = 4000, a1 = 4025 (my max sweetspot OC), a2 = 4050, a3 = 4075, a4 = 4100, a5 = 4125, a6 = 4150, a7 = 4175, a8 = 4200 = a9 = 4225, aa = 4250, ab = 4275, ac = 4300, ad = ugh you win the lottery. -
Szinyák
őstag
Értem. de ha a OC tweaker.-nél ez első résznél/ felül :auto.-n hagyom az órajelet/ feszt és.
Lent beállítom az offset voltot. És a Psate.-nél 0.-t engedélyezem akkor 3000mhz órajelet fog írni ott hogy tudom 3800. mhz.-re át állítani ? FID ; DID ; VID értéket kézzel megadom és akkor kiszámolja az órajelet ?Utána akkor rakjam a P1 & P2.-t custom.-ra Auto.-ról ?
-
R3laX
addikt
válasz
Szinyák #13577 üzenetére
Én a CPU Freq and Voltage-t Autora teszem, majd lent beállítom offseten a feszt. Aztán Pstate-nél beállítom 3800-ra a Pstate0-át, a feszt pedig hagyom mert azt megadja az offset. Így winben lesz Proc minmax energiagazdálkodás amit belövök 15%-ra és kész. Szépen visszaveszi 3.8-ról 1.550-re, feszt meg 0.5-0.6 körülre. Kipróbáltam amúgy az új biost, minden ugyanúgy megy ahogy eddig is. Nem lett jobb, se nem rosszabb. Bár a 3000-es Corsair LPX-től sztem nem is várhatok többet 2933 14-15-15-15-nél.
szerk.: Ja a Pstate 1-2-t customra teszem és úgy hagyom.
szerk2.: Nekem eltűnnek azok az energiagazdálkodási beállítások ha a CPU Freq and Voltage-t manuálra rakom. Ezért adok neki Pstate-tel. Amúgy ezen mosolyogtam, hogy Lukitomi belövi ugyanúgy manuálra, csak a Pstate0-át auton hagyja és neki úgy meg. Érdekes, hogy van több megoldás
-
Szinyák
őstag
válasz
GFerr56 #13578 üzenetére
3800mhz van beállítva OC tweaker.-be illetve a Pstate0.-n is ez az érték van 1.3v.-al biosba.
Win alatt 1.28-1.26v kapVárj nem teljesen értem sry amit írtál akkor ne rakjam fel a AMD chipset drivert egyáltalán, vagy ha igen akkor ryzen blance.-t szedjem ki a telepítésnél ? vagy csak ezt telepítsem fel ? RGB vezérlő egyáltalán nincs fent semminek se a lapnak / se a ramnak nem is fontos egyáltalán.
Ryzen master nincs még fent !
-
GFerr56
aktív tag
-
Szinyák
őstag
válasz
Leon77 #13567 üzenetére
Köszönöm , ezt megpróbálom én is erre gondoltam /gyanakodtam , csak már tegnap hajnal 2 órakor nem volt kedvem tovább bíbelődni vele. Akkor 3066.-on próbálkozzak mehet ugyan úgy CL14.-el 1.35/1.36 v.-on ??
Egy másik fontos kérdésem lenne / problémám amit még jó lenne orvosolni és akkor nagyjából rendbe lenne a gép . Proci @3.8ghz .-en ramok : 3200mhz Pstate 0 be van állítva a többi State pedig :Auto.-n van
ADM chipset driver / ryzen balance energia séma feltelepítve min/max proci terhelés beállítva.
És még is terhelésen nem hajlandó csak 27x szorzóval menni fölé nem megy !. Próbáltam leszedtem a AMD chipset driver és csak a win energiasémával is ezt csinálja !
Mi lehet a baj ? Ram OC lenne akkor instabil és ezt is bekavarja nem csak a cold boot.-ot ? Vagy más trükkje van ?
Segítsetek pls jó lenne már értelmesen végre használni a gépet. Csatolok egy képet is hozzá.
Köszi előre is .
-
GFerr56
aktív tag
Hay!
Szerintem egy hibás lapot fogtál ki (ha a lap produkálja ezeket, nem pedig valami más alkatrész...), én ugyan ilyen véleményen vagyok ASUS-ról (én is kifogtam egy hulladékot az állítólagos "flagshit"-jükből). Noha fiam eddig (kopp-kopp) C6H-t használ, alapjában meg van vele elégedve (azért múlt héten az RGB ramok SPD-it újra kellett írnia (nem feltétlenül lap hiba)). Nekem MSI X370 GPC van, abszolúte (szintén kopp-kopp) meg vagyok elégedve vele, igaz Flarex memóriákkal használom, semmi problem, POST sem hosszú (mihez képest?). Szóval mindenhol vannak "gondok", ez is relatív, pár hónapja FX-et használtam 1866-os RAM-al, és most, ha például nem megy "csak" 2933-on, akkor már sz@r. Ez egy új platform, kékeknél sem megy minden zökkenő mentesen (esetleg a memória, mivel az XMP saját szabványuk...milyen érdekes, hogy RYZEN nem viszi oly símán...).
Üdv
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
Televan74 #13570 üzenetére
a sima pci slotok miatt vettem msi tomahawkot, szerintem teljesen ok.
sima diszkkel nem érzem soknak azt a ~25mp -t, ami a bekapcsologomb megnyomásától a frissen telepített windows desktopig eltelik. Nem is surun inditgatom ujra, most ugy ket napig meg folyamatos feladata van.
Mondjuk nem akarom az utolsó Mhz-t is kihúzni a memoriából, processzorból, nem is volt bootloopom. Felraktam 3600-ra 1.235V mellett, megy frankon all core, ez elég is. Ram már megvolt előtte, nemnéztem meg a qvl listát, hát ígyjártam, majd két hónap mulva, amikor a konfig mindenestől -- nem bányászattal -- visszahozta az árát, eladom és kicserélem olyanra, amit szeret a lap. -
válasz
Televan74 #13570 üzenetére
Nincs kedvem szétkapni megint nullára a gépem, igazából csak ennyi az oka, hogy még nem tettem meg.Plusz, várok a csodára, de hogy minek...
@Leon: a Samsung mikrohullámú sütőt gyárt, nem SSD-t! ;-D Az SSD neve HyperX, abból egy sem hullott még el (száz darabos tételben használom) a Samsung-ból ellenben már kettő (pedig ebből csak 5-6 darab volt alapból).
-
válasz
Leon77 #13567 üzenetére
+1
A 3000-es Vengeance KIT 2800-on stabil, eredeti órajelen cold bootnál néha elhasal a technika. Pedig nincs húzva a proci, minden gyári, ráadásul 3 BIOS verzióval ezelőtt simán ment a 3000 MHz is (cserébe minden más retek volt).
Csak annyit mondanék, hogy MSI-t soha többet. Már nincs kedvem szüttyögni a géppel, de ha újra kellene lapot vennem, biztos, hogy ASUS B350 PRIME lenne, hiába néz ki gagyin.
MSI-nél úgy látom, tulajdonképpen mindegy, hogy ki milyen deszkát használ, a lassú POST, a cold bootos hülyülés, illetve a RAM-ok hektikus viselkedése éppen úgy jelen van.
Jelzem, a gépem stabil, de ha kihúzom a tápot pár percre, már érkezik is a cilikus rebootolás, aztán hatodjára elkapja, teljesen alap beállításokkal. A kimentett EFI profilt persze b@ssza se betölteni pendrive-ról, szerintem nem jó a verzió. Szóval, hagyjuk, ez egy hulladék gyártó lett a szememben.
-
Pokesz007
senior tag
válasz
bandika0626 #13565 üzenetére
Igen erre is lehet használni,csak nem akartam részletezni
Lehet munkára is. Asus Prime B350 Plus(Ezt néztük ki mi is alaplapnak,remélem nem csalódunk)
-
Pokesz007
senior tag
Izgalmas ezeket olvasni , ki mennyire bàtor
Én alapon leszek max memóriàt próbàlom ki ,de több fps ért megéri ?
-
Szinyák
őstag
Ha teljesen áramtalanítom a gépen ~5/10percre tápegységet lekapcsoltam . Állandóan cold boot .-nál boot loop.-ba ütközik a gép és alapon jön be !
V.ki találkozott már ilyennel ? Mi lehet a hiba ?
-
Ammonita6
csendes tag
Sziasztok !
Az MSI b350 Gaming Pro alaplapot használja valaki? 22k körül vettem, az egyik legolcsóbb alaplap. Vettem CL16-os 3000-es Adata Ram-ot. Pöccre ment az XMP profillal a gyári biossal is. A tuning is megy, a ryzen 1200, 3.7 MHz-en, úgy tűnik simán, lehet h menne feljebb is, még nem volt időm próbálgatni.
Kicsit féltem tőle, mert itt nem ajánlotta senki (igaz, panaszt sem láttam), pedig benne van a top 5-ben az árukeresőn. -
Szinyák
őstag
válasz
arnoldito #13553 üzenetére
jaja itt a IMC /proci / biosok a szűk keresztmetszet . Tudom nem is erőltetem 1.5v.-t de az csak a biosban annyi valóságban 1.412v ad nekik mindenhol ... Ha 1.4v állítok a biosba az meg csak 1.312v
Eddig összességében nagyon elégedet vagyok a rendszerrel ! Nagyon jól megy a kis 1700.-es . Féltem a váltástól, hogy hülyeséget csináltam , de nem bántam meg 7700k.-ról a váltást.
Nagyon stabil kis deszka ez az AsRock . És még ez csak jobb leszKöszönöm mindenkinek a sok segítséget !
-
SECTORnooB
addikt
Valdez
1.2 (nekem) -
arnoldito
senior tag
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Külföldi rendelések: boltok, fizetés, postázás
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Kuponkunyeráló
- Dell notebook topic
- Xbox Series X|S
- Nintendo Switch 2
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Projektor topic
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- További aktív témák...
- ÚJ Intel Core i5 14600KF BOX 14/20mag 20+24mb 125W GARANCIA
- Intel Core I3 9100F Eladó!
- Intel Core i5 14500T - 14mag/20szál - TDP 35W - Eladó!
- Intel Core i9-9900KF 8-Core 3.6GHz LGA1151 (16M Cache, up to 5.00 GHz) Processzor!
- Intel Core i7-6700K 4-Core 4GHz LGA1151 (8M Cache, up to 4.20 GHz) Processzor
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- iKing.Hu - Apple Macbook 14 M1 Pro - 2021 - Használt, újszerű
- REFURBISHED és ÚJ - HP Thunderbolt Dock G2 230W docking station (3TR87AA)
- Samsung Galaxy Z Flip 3 256GB,Átlagos,Dobozával,12 hónap garanciával
- AKCIÓ! Gigabyte X570 AMD R9 5900X 32GB DDR4 1TB SSD RX 6750XT 12GB Zalman Z1 Plus CM 750W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest