- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Atomenergiával dübörögnek tovább az Amazon adatközpontok, SMR-ek is jöhetnek
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Az NVIDIA ipari AI-felhőt épít a németeknek, együtt az OpenAI és a Google
- Két új Ryzen közül választhatnak a kézikonzolok
-
PROHARDVER!
Új hozzászólás Aktív témák
-
R3laX
addikt
válasz
nkmedve #14397 üzenetére
14 éve került 26-ba egy Abit NF7-S v2.0, emlékszem a Barton 2600+ ment benne 1900MHz helyett 2300 alatt kicsivel. Jó kis lap volt az is, aktív chipset hűtővel
. Szerettem azt az Amd konfigot. Utána csak intel, mostanáig
. Asszem egy HyperTX2 hűtötte
.
Ja nem hülye vagyok ez
: [link]
-
nkmedve
őstag
válasz
SECTORnooB #14395 üzenetére
Nekem nem érte meg az X370, amiket találni lehetett kb. duplájába kerültek a Tomahawk-nak (pedig az sem volt olcsó akkoriban, március elején. ez a legdrágább lap amit valaha vettem). Nem használom sokat a gépet és nem is tuningolok durván. Ezt a laza 1.35V 3.8 GHz-et a Tomahawk is viszi az első naptól kezdve gond nélkül, memóriák is szépen mennek, SLI/CF pedig nem kell nekem.
Az egyetlen apró zavaró tényező a lappal a kb. 10 másodperces POST idő (állítólag az új BIOS javított ezen, még nem próbáltam), de nem vagyok érzékeny erre (ellentétben másokkal itt a fórumon) felőlem lehetne 30 mp. is, amíg bekapcsolom a tévét és egyebeket addig úgyis a desktopon vagyok (vagy ki sem kapcsolom a gépet).
-
ati3x
senior tag
Mit gondoltok az 500-as corsair tàp elviszi az 1700-es konfigot? 7870-el, egy samu 850-es ssd, meg egy 1 terràs winyó? Nagyon nem cibàlnàm.
-
nkmedve
őstag
válasz
SECTORnooB #14390 üzenetére
Gondolom az R5 1600 valamivel barátibb az étvágyában, mint az 1700 1.35V-on (LLC miatt még kicsit több is szokott lenni nálam terhelés alatt). Már több helyen is olvastam, hogy egy tuningolt R7 eléggé meg tudja dolgoztatni a VRM-eket a Tomahawk-on ha nincs megfelelő hűtés. Sok függ a környezeti hőmérséklettől, a ház elrendezésétől is, nálam is egy kis átrendezéssel tudtam nyerni kb. 25 fokot (ha pedig tettem egy külön 80-as ventit a VRM bordára akkor még sokkal többet).
-
nkmedve
őstag
válasz
hokuszpk #14316 üzenetére
A Tomahawk nem túl erős/hatékony VRM tekintetében. Bírja a terhelést, de feltétlenül kell valami hűtés neki (talán valami ilyesmi lenne a legjobb [link]).
Nálam az elején a Noctua U12S-el simán felment 125 fokig is a VRM hőmérséklete, semmi levegőt nem kapott a hűtőről. Aztán megfordítottam a hűtőt és lennebb raktam a ventiket, így már jobb a helyzet, 100 fok alatt megáll stresszteszteknél, de normál használat mellett 80 fok fölött nem láttam (beleértve videókonvertálást és egyébb több szálas programokat is), szerintem így már korrekt a dolog.
-
Envo_
aktív tag
Visszatértem! Sikeresen beindult pöccre a masina, ma rakom bele a háttértárakat, és holnap estére próbálgatom majd a cpu és ram beállításokat. Remélem minden zökkenőmentes lesz.
Jelenleg egy msi hd6850 cyclone működik benne, várok talán egy vega 11-re, vagy valamilyen értelmesebb árakra, addig ezzel nyüstölöm.
-
DarkByte
addikt
válasz
martin66 #14379 üzenetére
Nem tudom a kérdőívbe esetleg beleférne-e, hogy a választott proci hűtőhöz volt-e a dobozban AM4 lefogató. Engem például ez érdekelne, nem igazán akarok utólag lefogató rendelgetéssel foglalkozni.
Mod: opsz, látom hogy PM-ben kellene. De hétfő van
Bocsi, küldöm úgy is.
-
martin66
senior tag
válasz
Joccc07 #14377 üzenetére
Köszi, levettem a szám ellenőrzést.
Frissítve a kérdőív:
- CPU hűtő típusa
- Max hőmérséklet 100% terhelés mellett (Prime95)
- Átlag hőmérsékleti tartomány 0% terhelés mellett
- Van hozzá gyárilag AM4 foglalat (a hűtőhöz)?Aki szeretné frissíteni az értékeit vagy bővíteni az új pontokkal az most megteheti. Írjon nekem PM-et.
-
martin66
senior tag
-
martin66
senior tag
RYZEN tulajok!!!
Folytattam a topikkal kapcsolatos dolgok összeszedését.
1. Kérlek, töltsd ki a linkelt kérdőívet, melyet a topik összefoglalójába fel fogunk helyezni. Ezzel segítve mindenkit, akit a Ryzen érdekli. (Ha valamit beleraknátok, van észrevétel, kérlek, jelezzétek)
Ryzen tulajok kérdőív.2. Továbbá az általam készített topik összefoglaló tervezetet is légy szíves fejezzük be. Továbbá, aki érez affinitást abban, hogy segítene másoknak és ezt le is írná, kérem a dokumentumba írással tegye meg.
Ryzen topik összefoglaló. -
Szinyák
őstag
válasz
ScomComputer #14367 üzenetére
A vagy te
-
ati3x
senior tag
Sziasztok!
Ma én is beneveztem/megrendeltem egy ryzen 1700-et, Asus prime b350m-a Mtx-es lappal, corsair vegeance 3000Mhz memóval 16Gbyte (CMK16GX4M2B3000C15). A többi cucc a régi gépemből jön, (egy A8-6600K vált) azaz SSD samu 850-es meg vmi 1 terrás vinyó. Ja a videokari is a régiből jön, egy r7870.. A táp meg egy moduláris corsair CX500M. Szerintem elég lesz, nem tervezem húzni. Casual game, fotófeldolgozás, netezés a fő csapás irány. Az előző konfigot 4 éve vettem , ennek is ki kell húzni addig..
-
toto111
tag
Most már értem
Köszönöm a felvilágosítást. -
Sgt. Chris
aktív tag
Szóval...alakul ez... 0811-es BIOS a B350-F-hez... Vettem egy mély levegőt, feldobtam.
Újraindítás után minden alapon és OK.
Bemásztam a BIOSba, az XMP-t aktiváltam 2933-ra...és restart. Na eddig itt szokott elhasalni a lapom és a memória.. Most semmi...csont nélkül, állítgatás nélkül vette az akadályt a csatolt kép szerint fut, eddig gond és probléma nélkül. Yeppp! -
Feriboy2
aktív tag
válasz
toto111 #14348 üzenetére
az az ajánlás úgy szólt ha jól rémlik, 1.35 fölé akkor nem jó menni, ha állandóan 24/7-ben menne úgy a proci. az ha néha fölé megy a fesz az oké.
meg ez már ilyen biztonsági ajánlás. ha jó a hűtés akkor 1.45-ig is oké. (esetleg egy kicsit rövidebb életű lesz a proci, nem 10 évig fog menni csak 9-ig)
-
Sziasztok!
Kinéztem egy samsung chipest trident z-t F4-3200C14D-16GTZR ramot (úgytudom a legjobb a 50 ezresek közül) a 1600x és a ASUS B350 mellé.
Nos olyan kérdésem lenne, hogyha nincs a asus b350 qvljében ez a tipus akkor nem érdemes ezt az alaplapot venni?
Viszont az asus qvlben van 4x16GB 2800 mhzs, amit sokkal problémásabb megvalosítani.
Neten nem találtam róla semmit. -
hokuszpk
nagyúr
ahha. ugynezki ha elfelejtem engedelyezni az iommu-t es az SVM modet, akkor stabil az avxes ibt is maximum stresszlevellel. 3.7Ghz/mem=2933. ha meg engedelyezem, akkor megborul mar 3.6-on a 'very high' is.
-
toto111
tag
Sziasztok
Vissza vettem mindent alapra r7 1700
mindent autóra tettem, bekapcsoltam az auto tuningot ami +50 hz jelent
0,863v-1.419 -volt ig adja neki a feszt
az alap 3200mhz-3750-ig megy az első hat mag, az utolsó kettő meg 3200-ig
terhelésen. Üresen meg 1550hzAmit nem értek ha az AMD szerint 1.35v fölé nem ajánlott feszt adni , akkor miért ad 1,419 v-ot autón?
-
Szinyák
őstag
Nah most már nagyjából jelenthetem, hogy stabil a rendszer tényleg . Biztosra mentem 30perc prime 95 23.3 Small FFT's 20kör amit linkeltetek IBT (AVX) , Linx, Handbrake.-el is kódoltam egy 1h videót h.264 1080p.-be, játékok is stabil mind, Cinebench, Real Bech .
hosszú a lista szerintem ennyi elég lesz
-
ReFleXx
addikt
válasz
Matthielele #14343 üzenetére
5-st vennék, pláne ha stream is tervben van.
btw te vagy mat1? -
JanR
addikt
válasz
Matthielele #14343 üzenetére
Processzor tekintetében nem tudom, mert én 1600-assal játszom, viszont memóriából erősen ajánlott a 16 GB. 7-8 GB ramot simán "belak" a játék.
-
Matthielele
újonc
Sziasztok!
PUBG re elegendő egy Ryzen 3as proci, vagy mindenképpen kellene hozzá már egy 5ös? (Ryzen 3 1200on gondolkodom), és ezen felül twitchen streamelném is alkalom adtán, ahhoz már lehet el kellene egy 5ös széria? 8GB DDR4, SSD, 1050Ti..
-
janos666
nagyúr
válasz
Televan74 #14333 üzenetére
Érdekes lenne megnézni a korábbi Zen Fabric <vs> Game <vs> RAM hipotézisek árnyalására, hogy azonos fix órajelre állított 8/16-os Ryzen és ThreadRipper hogy szerepel játékokban ugyan olyan "Zen barát" modulokból különböző RAM frekvenciákon, de a TR-t 4 modullal is tesztelve, csak hogy egyértelműbben lássuk tényleg a RAM frekvencia a kényes pont, vagy a memória sávszélre is érzékeny a Zen (legalább is bizonyos feladatoknál, de köztük a játékoknál). Látott már esetleg valaki ilyen tesztet?
-
chopin42
őstag
válasz
ScomComputer #14336 üzenetére
Elolvastam, úgy láttam, hogy megoldottál minden gondot.
De nem gond, kb mindegyik ,lappal volt már, aki szívott (b350 pcmate,ch6hero wifi, asrock x370 fatality, giga lapok, msi b350 crabon, stb...).
A lényeg: mindenki találjon olyan lapot/procit, amivel elégedett. Ha lett volna 80k egy lapra, akkor asrcock thaichit vettem volna, vagy ch6 herot. -
-
chopin42
őstag
válasz
ScomComputer #14334 üzenetére
Miért is? Én boldogan használom, hiba nélkül
. Amennyiért vettem, ajándék volt, és az összes b350-et veri. Nekem ennyi elég
Nem a 0810 biossal volt gond, a win szerencsétlenkedett. Mióta újraraktam, plusz kerülöm az aiSuitot, mint a tüzet, atomstabil (kopp, kopp).
Ahogy Buildzoid mondta: aki benchmarkolni akar, magas pontszámot elérni, vegyen jobb alaplapot (b350 vrm elemzéls). Ez igaz az olcsó x-ekre is. Másrészt ebben a kategóriában (40-50k) ez a bestbuy (6+2, alc 1220, intel lan). Ráadásul az 5.30 vengeance kezdettől megy 2933/cl16-on. Memtestelve. -
koenig64
csendes tag
Nekem volt Asus x370 pro alaplapom is többek között,nekem tökéletesen ment a 3200Mhz a Flare X-el,csak a D.O.C.P módot kellett aktiválni,és gond nélkül működött. Valószínű hogy az egyik modul hibája okozta nálad a problémát Ez meg mindegyik Ram-mal előfordulhat. Ramok terén van egy kis tapasztalatom így a harmadik Ram kitt csere után.Ja és alaplapból ez a 4-ik ami most van
A Hynix chip-es Ramok és a Ryzen, nem túl jó barátok,már ha valaki el szeretné érni a stabil 3200 Mhz-t,ráadásul alacsony időzítéssel. -
koenig64
csendes tag
válasz
KorbiAniko #14318 üzenetére
Ram-ból pedig G.SKILL FlareX 16GB (2x8GB) DDR4 3200MHz F4-3200C14D-16GFX,ezzel biztos nem lesz probléma.
-
hokuszpk
nagyúr
en se tesztelni vettem, de az a melo 99.9% -ban kesz, mondjuk az elejen lemondtam a memoriatuningrol, a proci meg vegig stabil volt 3.7 -en, de azert pciit lutrinak ereztem.
Most van idom ezzel molyolni, igy bizom benne, a kovetkezo feladatnal huzott memoria mellett sem erhet meglepetes. -
hokuszpk
nagyúr
most nezem, hogy az msi alaplap piros, az amd cooler sarga a sapphire kartya meg kek szinben vilagit.
nemvagyok szelsojobbos, meg a Sorosban se nagyon hiszek, de ez azert hat ize.
utananezek mi kell a piros-feher-zold kombinaciohoz. -
R3laX
addikt
Ezek a 100 fok közeli VRM-ek hány fokosak mondjuk vmi procira éhesebb játéknál? Én még nem láttam 60 fok fölött az enyém, mondjuk én nem is adom neki a stresszteszteket, csak simán stabil 3.8 1.32V-on. Elég éhes átlagcucc, de egy Thermalright True Spirit 140 Direct majd segít rajta, ha már eljutok odáig
. Ugye magasabb hőmérsékleten nagyobb az esélye is annak hogy hibáznak, ezzel együtt éhesebbek is. Proci most max 68 fok manuális ventibeállításokkal alap hűtővel BF1 64-es pályán.
-
Leon77
őstag
válasz
Ebben az árban szerintem Asus prime x370-pro. Sokan használunk itt ilyet, nagyon jó lap.
-
hokuszpk
nagyúr
ez az avxes ibt kifog rajtam, ratettem a gyari coolert, arrol megy a memoria meg a vrm fele is valami kis fuvallat, maximumon igy megall 90 fok korul a vrm, viszont elmelegszik a cpu, 75 foknal lekapcsol a motyo...
egyelore nincs mitt tenni, orajel, fesz vissza, majd veszek valami komolyabb hutest, addigis nekem tobbet er, ha atomstabil, mint ha extraturbo. -
brumi1024
veterán
válasz
Ha húzod kb ugyanaddig fog elmenni, szóval bőven elég az 1700x.
-
KorbiAniko
csendes tag
Sziasztok!
1080 Ti kihajtásához elegendő 1700x Ryzen proci, vagy indokolt az 1800X ? Alapvetően 2k/4k felbontáshoz kellene, elsősorban játékhoz. Asus lapot tudnátok ajánlani hozzá kb 50k-ig, ami jó lehet, illetve Ramokat, amelyekkel jól kooperál?
Nagyon szépen köszönöm előre is!
-
Feriboy2
aktív tag
válasz
hokuszpk #14314 üzenetére
erre a giga lapra már panaszkodtak mások is, hogy nagyon magas a vrm hőmérséklete. bár én úgy tudom, hogy 125 fokig biztonságos. milyen proci hűtésed van? ha vízhűtés akkor lehet majd tenned kell egy ventit a vrm-re. ha nem akkor a házban lévő légmozgás elég lehet meg a proci hűtőről és megy rá egy kis levegő.
-
hokuszpk
nagyúr
nekem ugyan nem giga lapom van, de valahol rokonok vagyunk, epp a CMK8GX4M2B3000C15R jelzesu rammal tornazom, 2400 -on stabil, 16-17-17-17-37 -es beallitasokkal, 2667 -en 18-17-17-17-37, perpill 2933 / 18-17-17-17-38 -at tesztelem, egyelore igy jonak tunik.
intelburn very high tesztet tuleltuk, 'maximumon viszont a vrm mar 100 fok fole ment, ezert inkabb lelottem, majd szervalok oda valami legmozgast, bar lehet hazba szerelve jo lesz, mert most deszkamodell van.
-
Levwi
aktív tag
Hali srácok látom itt pörög a legjobban még mindig a ryzen téma. Már egy ideje nem néztem rá a gigabyte ab350 gaming 3 biosokra így még f7-en vagyok, engem szerencsére nem ért el a bootloop csak egyszer, de egy óra elemkivétel meg bios reset meg bekapcs gomb nyomogatással sikerült élete lehelnem a vasba, azóta a ramjaimat nem használom csak 2133-on ismét mivel az okozta a gondot. Szóval érdekelne, hogy van e valakinek ugyanaz a kombó a gépébe mint nekem,
cpu r7 1700
ram Corsair Vengeance LPX CMK16GX4M2B3000C15
lap Gigabyte ab350 gaming 3És megy e végre 3000-n a ram stabilan, meg nem hibázik e a proci, mert nálam a hang torzult ha húzva volt 3,8-ra, most visszavettem azóta tökéletes.
meg esetleg nem bánnám ha valaki megosztaná velem, hogy milyen beállításokon stabil.Előre is köszi annak aki rám szánja az idejét
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
OutSider17 #14309 üzenetére
hetfore kiderul,
eddig aida stressz + cpu-z stressz + 4 neomonitor + cpu stability 8 szalon + john the ripper 8 szalon egyben volt a menu, most rakuldom az ibt -t, aztan meglatjuk, johetnek az erosebb mixek.
ha reggelig nem hibazik, akkor valoszinusitem, hogy tenyleg jo. -
Simi37
őstag
válasz
chopin42 #14307 üzenetére
Ohh ugyan. AVXel simán benne vagy a 80ba 1,4 alatt is. Habár az enyém 8 magos egy mezei cinebench alatt 96wattot kajál. Illetve 65 fokra melegszik pedig nem szar hűtő van rajta.
ed: Néztem egy aida FPU onlyt is. Na ez 5-6 wattal eszik többet de 73 fokos a proci és belenyal a 80ba néha tüskében. Illetve még valami. Ez már az az érték amiben a 20fok eltolás nincs benne.
-
arnoldito
senior tag
válasz
OutSider17 #14302 üzenetére
De az x prociknál vonj le 20 fokot, az a reális. A másik kamu...
Cseneles: az a V meg kamu.
-
chopin42
őstag
Én is néztem a -5 fokot, meg a 3 voltot. Elég nagy mérési hiba, vagy...nem? Ki tudja, lehet egy két másodpercig elviselte a proci, nem hiába a 80+fok, meg a 150 watt közeli fogyasztás egy hatmagossal...
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
en meg itt aggodok, hogy megemeltem 3.8 Ghzra a frekit, ehhez 1.275 -re a feszt, aztan tobbnyire 69 foknal tartozkodik, hwinfo szerint volt az 72 is. de kopogjam le, ezen a beallitason tobb, mint masfel oraja birja a corsair ram a 2933 -at.
-
Cseneles
őstag
válasz
Na meg az a 3.056v amit ha csak egy pillanatra is de kapott a cpu
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- MacBook felvásárlás!! Macbook, Macbook Air, Macbook Pro
- Acer Nitro 5 AN515-54-77VS Az ár irányár, komoly érdeklődés esetén van lehetőség egyeztetésre
- Bomba ár! Dell Latitude 7280 - i5-7GEN I 8GB I 256SSD I 12,5" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- Apple iPhone 15 Pro Max 512GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest