- Milyen billentyűzetet vegyek?
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Ez lenne a népkártya? Teszten a GeForce RTX 5060 Ti 16 GB
- Azonnali fotós kérdések órája
- Hobby elektronika
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Azonnali notebookos kérdések órája
- Apple MacBook
- Asztrofotózás
- Milyen videókártyát?
-
PROHARDVER!
Új hozzászólás Aktív témák
-
jeni
félisten
16GB (32GB Kit) Module List:
Ez a memória chip van benne Hynix M-Die
G.Skill Ripjaws V 3200 MHz CL16 F4-3200C16D-32GVK 8Gb Hynix M-Die Dual Double Jedec Info
-
fanti
addikt
válasz
MaxxDamage #9098 üzenetére
Megnézem, köszi!
Az a BIOS, 1.9-es az jó, vagy inkább 1.5??? Az 1.5 kb. pár héttel korábbi csak....
-
-
fanti
addikt
-
jeni
félisten
-
fanti
addikt
válasz
SECTORnooB #9094 üzenetére
Sajnos nem!
Hiába állítom be az XPM 3200-at, Save and Exit után leáll a gép, majd pár másodperc multán újra indul és 2133-ra vissza is áll.
-
fanti
addikt
Na gyerekik összeraktam a vasat!
Minden flottul működik, de a RAM csak 2133-on...
Kérem becses segítségeteket!
Konfig :
Fatal1ty X470 Gaming K4 (befrissítettem rá az 1.90-es BIOS-t, mert alapban az 1.10 volt rajta)
Ryzen 2700 BOX
G.Skill Ripjaws V 2x16GB DDR4 3200Mhz F4-3200C16D-32GVKMinden tanács, segítő szó jól jönne!
-
-
surgyi
senior tag
Üdv! MSI X470 Gaming Pro Carbon alaplapot akinek van, melyik Bios-al használjátok? Én amivel megvettem októberben, szerintem stabil, de érdemes lenne frissítenem vajon? (CPU: Ryzen 5 - 2600)
-
Lukitomi
aktív tag
válasz
Dragon3000 #9077 üzenetére
Egy rakás sz@r az új 2.00-ás bios!
Most tettem vissza az L1.35A biost, az a legjobb ezen a lapon! -
micafighter
nagyúr
Új Windows 10 nekem magától elég régi drivereket pakolt fel úgy figyeltem, úgyhogy szvsz érdemes felrakni amd oldaláról a frisset, illetve alaplapgyarto honlapjáról a lan, audo drivereket. Utility programokat én igyekszem kerülni.
Más okossag nem nagyon van, a chipset driver felrakja majd a ryzen balanced energiasémát, én azt használnám mert kicsit furgebb mint a Windows saját energiasemaja, fogyasztásban pedig nincs különbség.
BIOSban érdemes még a ramhoz az xmpt bekapcsolni mert a ryzen jól skalazodik ram sebességgel. Ha nem akarsz manuálisan szoszolni a ram beállításokkal akkor az is elég ha xmpt bekapcsolod. Ha gond lenne xmp-vel akkor pedig xmp off, manualisan beállítod az xmp sebességet, és minden időzítés és feszültség maradjon auto-n.
Finomhangolassal még lehet jópár FPSt nyerni ha van affinitasod szoszolni az autó értékek helyett megkeresni és kitesztelni az értékeket.
-
Dragon3000
nagyúr
Nekem HyperX Predator DDR4 3333MHz 16GB kitem van, na most én azzal szívtam, hogy totál alapon a gép win telepítés közben szórta a kék halálokat, még jó, hogy biosban netről tud frissíteni, mert nagy gondban lettem volna, akkor felrakta az 1.00-ra az 1.50-t onnan kezdve nem volt gond ment a telepítés is, után próbálgattam a ramot és 2800MHz volt amin még elindult, nem is foglalkoztam vele tovább, chipset drivert nem raktam fel, egyedül az intel lan drivert frissítettem le. Majd decemberben jött az 1,90 bios és kipróbáltam, egyből ment az xmp 3333MHz, de próbálgattam és 3466tal is megy, feljebb még nem mentem.
(#9080) subaruwrc
Az én lapomnál az 1.50 az 1.0.0.4-t tartalmazta már, az alap 1.00 még az 1.0.0.2 se tartalmazta, az a 1.10 béta bios-ba került bele, de amikor vettem, akkor automatán 1.50-re frissítette magát a lap, még szerencse, hogy uefiben van ilyen lehetőség, mert sokra nem mentem volna a géppel és a másik már darabokban volt így esélyem se volt pendrive-ra leszedni az újabb biost. -
fanti
addikt
válasz
Én most kezdem összeszerelni a konfigot, ugyanolyan lapom van mint a Tiéd és hozzá egy 2700X meg pontosan ez a RAM kitt.
Összeszerelés után elsőként megy föl az új 1.90-es BIOS. Utána a Win10 x64 Home Hun 1809.
Ezzel kapcsolatban kérdeznélek, hogy valami telepítési "okosság" van, amivel szívhatok?
Illetve az AMD oldaláról az ott levő X470-hez szánt legutolső chipsetdrivert telepítsem, vagy jó az amit a Windows tesz föl alapban?Köszi!
-
subaruwrc
félisten
válasz
Ja 1.0.0.2-vel nem is fog többet menni a cucc.
-
Nelman
tag
válasz
Legújabb hozzá a 2.0 BIOS, amivel a memória olvasás-írás lassabb lett sajnos ugyan azon a beállításon. Tudom, mert próbáltam.
-
Tyrel
őstag
Sziasztok!
Esetleg tudnátok mondani olyan olcsóbb memória kit-et ami már bizonyított MSI B450 + 2600/X párossal és biztosan menni fog legalább 2933, de inkább 3200 MHz-et, egy hozzá nem értő felhasználó gépében? Értsd. max. XMP profilt fog választani, ezen felüli finomhangolás nem játszik.
Pl. valamelyik Ripjawsról egyszer volt szó hogy többeknek bejött, de sok van belőle és nem tudom pontosan melyik az a széria?... De más is lehet, minden érdekel ami biztos menni fog és nincs nagyon elszállva az ára.
-
Márk
senior tag
válasz
hokuszpk #9056 üzenetére
HWSW hír kiemelem a lényeget:
"A tessék-lássék teszt mellett az AMD megerősítette, hogy a Ryzen 3000-es processzorok megfelelő BIOS frissítéssel a már piacon lévő AM4 foglalatos termékekben is működhetnek majd. Ennél meglepőbb, hogy a vállalat szerint még a PCI Express 4.0 támogatásról sem kell feltétlenül lemondani, a processzor foglalatához közelebb eső (pontosabban az ahhoz mérten 17 centiméteren belüli) slot(ok) működhet(nek) Gen4 módban is. Erre persze az alaplapgyártóknak is rá kellene bólintaniuk, amire egyelőre nem érdemes mérget venni."
Ebből nekem az jön le, hogy az alaplapgyártókon múlik elsősorban, hogy a 3xx 4xx chipsetű lapokban menni fog-e a PCIE 4.0
-
SECTORnooB
addikt
válasz
Lukitomi #9061 üzenetére
Nagyon vad lett, ma nekiültem hírtelen felindulásból az új 24/7es settingemnek és 1.37Vcore 4100Mhz lett a vége, IBT és Prime stabil 80 fokos maximumokkal,BFV-ben 65fok maximummal.Ha egy kevés frekit ráadagoltam (20mhz) már dobta is el magát IBT-ben, nagyon felháborító volt, mondom kicsit visszább feszek akkor a feszből,hát azt sem szerette.
-
Lukitomi
aktív tag
Csináltam egy kis tesztet memóriabeállításokkal kapcsolatban, hátha valakit érdekel!
Minden mérés automata beállításon (processzor) -0.1V ofsettel és 0.925V soc fix feszültséggel történt, teljesítmény centrikus sémával a windows-ban.
Alapesetben a memória G.Skill Flare X 3200MHz a beállított XMP-vel működött, másodszor felemelt órajellel 3466MHz-en, itt két értéket minimálisan módosítanom kellett, hogy stabil legyen teszt alatt,de közel azonos a 3200-as XMP beállítással és harmadszor 3200MHz-en ismét,de nagyon alacsony késleltetésekkel, amit jelenleg is használok.
Bizonyos esetekben a magasabb memóriafrekvencia hoz némi előnyt, de a kisebb késleltetés szerintem jobban tetten érhető teljesítmény különbségeket produkál, de beszéljenek inkább a számok, illetve tesztek.
Mindhárom beállításnál 7db tesztet futtattam.
Linx 0.7
Linx 1.0
IBT AVX
IBT Intel-es verzió
Super PI
AIDA64 memória sebesség teszt
CB 15 teszt
Íme a tesztek:
3200MHz XMP
3466MHZ
3200MHz alacsony késleltetés:
Nagyobb frekin nem tudtam tesztelni, mert nem találtam stabil beállítást, de ebből nekem az jött le, hogy inkább alacsonyabb frekin, lehetőleg minél alacsonyabb időzítéseket használva is ugyanolyan gyors lehet a gépünk, mint sokkal magasabb frekin, jóval magasabb késleltetésekkel!
Nem beszélve arról, hogy a 3200MHz szinte majdnem mindenkinek elérhető már. -
hokuszpk
nagyúr
válasz
micafighter #9050 üzenetére
altalaban a legfelso pci-e slot a cpubol van kivezetve. ez azt jelentene, hogy a Zen uncore reszeben van pcie4 vezerlo. Szvsz amikor a procit terveztek meg csak max. draft volt a szabvanybol, vagyis egyaltalan nembiztos, hogy a vegso specnek megfelel a cucc. szoval ize, ez ugy nagyjabol eselytelen, vagy majd aszondjak, hogy sajat felelossegre. oszt vagy megy vagy nem. Ezt mondjuk a ceg helyeben kerulnem, mert megint az lesz, hogy szarazAjeMDé.
-
palfitom
félisten
válasz
MaxxDamage #9053 üzenetére
OK.
-
chros
őstag
válasz
blackmacs #9043 üzenetére
"azt is kell nézniük hogy akkor nem biztos hogy úgy fognak fogyni a 5xx lapok,ahogy azt tervezik!Hacsak nem terveznek valami új feature-t az 5xx lapokba"
Igy van, de itt egy masik, ehhez kapcsolodo gondolat: akkor jovore (nem iden) mar nem AM4 tok lesz????
Mert ha nem, akkor az 5xx szerias lapok lesznek a legrosszabb opciok iden
@(#9047) MaxxDamage: minden jot!
-
-
Szia!
Számomra tök felesleges.
C&C Tiberium Wars (Chrome alatti game) meg havi 1-2x a Titanfall 2 meg GTA5 ? Ugyan!Van Dell üzleti notim amit eddig nem is használtam...fullos extrás.. Az most lesz használva.
Lehet benevezek egy új genes konzolra, de ilyen játékok és jatekkedv mellett kizártnak tartom. -
palfitom
félisten
válasz
MaxxDamage #9047 üzenetére
TG se leszel, Ryzent is eladod, mi történik???
-
micafighter
nagyúr
válasz
Na hogyhogy megválsz tőle?
-
imi123
őstag
válasz
Szia!
Mire váltottál he nem titok?
Laptop + konzolra? -
Búcsúzom tőletek, mint Ryzen felhasználó, mert eladtam a gépezetet. Ennek ellenére még néha benézek hozzátok!
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
micafighter #9040 üzenetére
na. valaki valahol mar megint megalmodott valamit ?
-
wwenigma
Jómunkásember
válasz
T0mBd1gg3R #9044 üzenetére
PCIe 2.0 500MB/s per lane
PCIe 3.0 1000MB/s per lane
PCIe 4.0 2000MB/s per lane -
válasz
micafighter #9040 üzenetére
3.0 sem olyan sokkal gyorsabb a 2.0-nál. 4.0 mennyit számíthat? Persze amikor az éves fejlődés 15% akkor számít 1-2% is.
-
blackmacs
senior tag
-
chros
őstag
Ja, es Jimnek igaza volt: nem volt Navi GPU bejelentes! Miben lesz meg izaza?!
(#9040) micafighter: "... 3xx és 4xx lapok támogatni tudják a PCIE 4et ... még AMDnek erre rá kell bólintania ..."
Mindenki orulne ennek, de a kerdes, hogy AMD mennyire akar jo fej (vasarlo-barat) lenni. Majd kiderul, hogy igazi Corporation-kent viselkednek-e
Szemely szerint en is rajongok az otletert, mert nem akarom lecserelni a gepem nagy reszet (max cpu es gpu) kb 10 evig! -
palfitom
félisten
Valóban nem biztos. Biztosat majd akkor tudunk, ha piacon lesz, és tesztelhető lesz.
Igen, lehet utálni az Intelt és az Nvidiát pl. az árazásért, vagy a teljesítmény-javulásért, nekem sem tetszik, sőt drukkolok az AMD-nek, hogy alájuk tudjanak tenni, ahol csak lehet!
(#9040) micafighter
Valóban nem lehetett rá számítani. -
chros
őstag
válasz
palfitom #9030 üzenetére
Egyaltalan nem biztos, hogy kamu
Ami biztos, hogy AM4 foglalatba jon a Zen2 es ez volt az egyik hihetetlen dolog szamomra eloszor.
Csak 1 procirol beszeltek, 8C/16T, de ahogy fentebb micafighter is emlitette, ez nem biztos, hogy a legerosebb CPU, sot!!! En egyre inkabb hiszek azoknak a leakelt tablazatoknakLehet, hogy nem teljes mertekben helytallo (pl. arak, a Radeon VII arat nezve
), de nagyreszben igen. Lesz itt 12C/24T CPU is!
Kivancsi vagyok Jim mit gondol majd.Masik dolog: videokarik.
Az nVidianak teljesen elgurult a gyogyszerEgyre kisebb a teljesitmenybeli kulonbseg egy-egy generacio kozott (raytracing ide-vagy-oda), az ar kulonbseg viszont no ekozben! wtf?!
Es, hogy az AMD "csak" 100-al olcsobban akarja adni az ovet, hat, ez nem tudom mennyiben segit -
beers
addikt
-
fanti
addikt
Köszönöm srácok a válaszokat és ne haragudjatok rám a buta kérdéseim miatt, de tudjátok én még az Athlon Thunderbird, XP, Barton, Athlon64 és Athlon64 X2 valamint Phenom II időkben voltam AMD-s végig éveken át, az FX-ek és a Ryzenek kimaradtak nálam, most fogom bepótolni.
Bizonyítékképpen leírom ide azt hogy JIUHB
Melyikőtöknek mond ez valamit?
Segítek annyit, hogy Tbred B..... -
palfitom
félisten
válasz
Maelephant #9013 üzenetére
Pont így értettem.
Túl szép volt ahhoz, hogy igaz legyen, ezért sejthető volt, hogy kamu. -
Lukitomi
aktív tag
Csak a felső, cpu melletti támogatja a sata ssd-t, a másikba kell tenned az NVME-s ssd-t, ami így picit lassabb lesz,de szinte csak mérhető, nem érezhető.
Egyedül a PCIE 5-ös slot lesz tiltva, ha az alsó M.2- be is raksz ssd-t!
Bootolni tudsz mindkettőről!
Sata 3 portot elvileg nem tilt! -
Egyrészt jelent meg egy táblázat 6/12-es 100 dolláros procival, amiről mindenki sejtette, hogy kamu de azért titkon reménykedtünk.
Másrészt a hétköznapi emberek 90 de inkább 99 százalékának nincs szüksége 6 magnál többre, és azért valljuk be ha megjelenne a 2600 helyére egy proci ami 4 helyett 5 gigahertz környékén jár, és emiatt 25%-kal gyorsabb most mindegy, hogy ugyanannyi vagy kicsit eltérő fogyasztással, az baromi jó lenne. -
imi123
őstag
-
Walter_White
senior tag
Elvileg működnie kell, nekem semmilyen sata portot nem tiltott le pedig én 2db NVME-t használok, annyi hogy Nekem az Ultra M.2 a legfelső, az az elsődleges az PCI-E 3.0x4 - a második meg 2.0x4-es
Mind a 2-ről tudsz bootolni.
És mind a 2 fog működni a maguk rendes sebességén - NVME-t a felsőbe tedd és akkor 3.0x4-el fog menni, a másik M.2-t meg az alsóba, ott meg ugye teljes Sata sebesség. (vagy ha késöbb az is NVME- lesz akkor 2.0x2 -
wwenigma
Jómunkásember
A gépkönyvet elolvastad? Én most megnyitom es morcos leszek ha talalok valaszt a kerdesre....
mod: Storage QVL-nél ott az info:
Note1: The speed of PCIE Gen3x4, Gen3x2 and Gen2x4 M.2 SSDs can only reach to Gen2x2 when plugging in M.2 slot.
Gépkönyvben hogy mindkettő bootolható. E szerint nem tilt le sata portot hanem csupan x2 sebessegu a masodik slot. Aztan majd valami tulaj csak errejar a többivel.
-
fanti
addikt
Olyat mondjatok meg nekem, hogy egy X470-es alaplapnál amin van 2db M.2-es slot, és mindkettőbe tennék SSD-t, az 1-esbe NVME-s menne, a 2-esbe meg SATA3-as.
-Működni fognak egyszerre ezek az M.2-es SSD-k a maguk rendes sebességén?
-Nem tiltanak le alaplapi normál SATA3-as portot?
-Mindkettőről tudok bootolni?Köszi előre is!
-
Silεncε
őstag
Csak jelezném, hogy kezdjük elérni a határokat procik terén, innentől kezdve úgy lehet majd növekedni, hogy parhuzamosítunk. Tehát egyre több magot fognak belepakolni, már csak az kéne, hogy így 2019-ben ki is használjuk ezt a hardvert, de ez még mindig nem divat.
Sejtettem hogy kisebb kártyát nem hoznak, így nem is csalódtam nagyot, úgyhogy csak az 570 lesz valószínűleg a befutó, sajnálom, hogy múltkor a 45k-s akciósról lemaradtam
-
fanti
addikt
De most mivel nem vagytok elégedettek?
Az AMD a Ryzennel alkotott egy maradandó értéket, egy csodálatos processzor architektúrát, ami lényegesen olcsóbb a konkurenciánál, ugyanakkor sebességben csak pár százalékot marad el tőle, vagy még olykor annyit sem.
Azt vártátok, hogy kijöjjön valami 12/24-es, vagy esetleg 16/32-es proci ami ráadásul 5 GHz környéki órajelen üzemel?
Minek? Kinek?
Nem gondolnám, hogy a közeli jövő erről szólna, azaz a sokmagos procik felhasználásáról.
Egy szűk vásárlói rétegnek persze jól jött volna lehet, de a felhasználók zöme 4 vagy esetleg 6 fizikai maggal bőségesen beéri évekig még. És ők alkotják a vásárlói kör 90%-át, nyilván őket kell kiszolgálni, és ők ki is vannak szépen szolgálva. A fennmaradó 10% meg nem túl nagy piaci részesedés, és ezeknek a fele amúgy is elkötelezett Intel fan. -
Maelephant
senior tag
válasz
micafighter #9015 üzenetére
Igen, valóban nem hangzik el. Reméltem, hogy igazi launch lesz részletes tényekkel, nem ilyen ... teaser. Még fél év...áááááááááááááááááá bakker.
-
-
Nelman
tag
válasz
MaxxDamage #9016 üzenetére
700 dolcsira írják az új VEGA-t, egy RTX 2080 FE 800 dodo. Lesz ára radeonéknál is a holminak.
-
válasz
micafighter #9015 üzenetére
VGA fronton is lesz ellenfele a 2080-nak
-
micafighter
nagyúr
válasz
Maelephant #9011 üzenetére
Nem emlékszem hogy elhangzott volna, hogy 8/16 a max..
a 9900k mellé tettek egy 8/16ost, de ha lenne tobbmagvasuk, akkor is a 8/16ot illett a 9900k mellé tenni
-
wwenigma
Jómunkásember
válasz
Van azért konkrétum.
9900k-nal gyorsabb és 26%-kal kevesebbet kért ehhez, illetve van hely egy chipletnek még ott ha nagyon akarják, latszik a helye...
2700x eredményei alapjan 12,5%-kal gyorsabb annal cinebench-ben az a proci amin futtatták ott.
Ugyanakkor kiemelte hogy ez egy "early version" processzor és csak egy "preview", tehat akar lassabb is lehet vagy gyorsabb...
GPU terén biztató a Radeon VII +27%-os teljesitmenye - a Vega64-gyel szemben -és egyéb adatai amiket megmutattak, de persze mint procinal, itt is majd a tesztek megmondják.
-
palfitom
félisten
válasz
Hát persze...
-
Maelephant
senior tag
-
-
Levehetitek a procikat,
2019 közepe...
-
törölve
-
Nézitek? [link] Mindjárt jön a lényeg
-
Elar
senior tag
válasz
micafighter #8935 üzenetére
A procit lemondtam, jöhet az alzás. Kicsit gondolkodtam az X verzión, de annyit nem dob, mint amennyivel drágább. Azon az áron inkább veszek egy játékot
Az ssd-t egyelőre otthagytam rendelésben a 220 voltban mert az igérték péntekre
-
chros
őstag
CES AMD livestream, magyar ido szerint este 6-kor (ha jol szamoltam): [link]
Új hozzászólás Aktív témák
- Ingatlanos topic!
- iPhone topik
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Kerékpárosok, bringások ide!
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Aggódik az NVIDIA, mert egyre jobb AI terén a Huawei
- Fotók, videók mobillal
- Spórolós topik
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- További aktív témák...
- Dixit 4 Eredet (bontatlan, fóliás kártyacsomag)
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R7 5700X 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700XT 8GB Rampage SHIVA Be Quiet! 650W
- DELL Thunderbolt Dock - WD19TB modul 02HV8N (ELKELT)
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Lenovo Thinkpad T14 üzleti i5-10310u 10th gen. 8-24Gb RAM 256GB-1TB SSD gar.
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest