Megmarad a konfigurálható fogyasztás a Zen 4 processzoroknál is

Változik viszont a működése, így az Eco-Mode mértéke mostantól konkrétan kiválasztható.

Az AMD nagyjából három éve jelentette be, hogy konfigurálhatóvá teszik a Ryzenek TDP-jét, amit egyszerűen Eco-Mode-nak neveztek el, így a felhasználóknak lehetőségük volt dönteni arról, hogy tempót vagy energiahatékonyságot szeretnének inkább.

Az eredeti rendszer a Ryzen 3000 és 5000 sorozatú CPU-kon volt használható, és a működése úgy nézett ki, hogy ha valakinek 95 vagy 105 wattos paraméterezésű Ryzen CPU-ja volt, akkor az Eco-Mode ezt 65 wattra csökkentette, míg 65 wattos alapérték mellett a 35 wattos szint aktiválódott.

Maga a funkció az új, Ryzen 7000 sorozat esetében is elérhető, sőt, az alaplapgyártóknak kötelező a BIOS-ba is implementálni, bár ez akkora változást nem fog hozni, mert már a korábbi Ryzeneknél is megtették ezt az AMD partnerei.

Az Eco-Mode célja változatlan. Annyiféle igény van a felhasználók oldalán, hogy lehetetlen mindent lefedni, de az AMD szeretne a lehető legtöbbre direkten reagálni. Ugyanakkor nem látják értelmét a speciálisan alacsony fogyasztásra tervezett processzoroknak, mert arányaiban túl kevés felhasználót érdekelne, viszont a normál modelleken lehetővé tudják tenni a fogyasztás opcionális csökkentését. Ezt a Ryzen 7000-nél is megadják, de némileg változik a rendszer működése. Mostantól a felhasználók kiválaszthatják, hogy 65 vagy 105 wattos limitet szeretnének. Utóbbi persze csak akkor elérhető, ha a megvásárolt processzor TDP-je magasabb ennél, értelemszerűen, ha nem az, akkor csak a 65 wattos opció kérhető.

A jelenlegi termékskálát figyelembe véve tehát a Ryzen 7 7700X és 5 7600X 105 wattos TDP-je 65 wattra korlátozható, míg a Ryzen 9 7900X és 7950X esetében az alapértelmezett 170 watt helyett választható a 105 vagy a 65 watt is.

Az Eco-Mode kapcsán fontos kiemelni, hogy változik a processzor működése is. Értelemszerűen a fogyasztáscsökkentés teljesítményvesztéssel jár, de ami fontosabb, hogy a turbó is másképp fog dolgozni. Alapértelmezett TDP esetén a Ryzen 7000 sorozatú processzorok arra vannak paraméterezve, hogy a turbó órajelek tekintetében elsődlegesen a működési hőmérsékletet vegyék figyelembe. Ezt röviden úgy kell érteni, hogy amíg a CPU chipletek legforróbb pontja nem megy 95°C fölé, addig emelni tudják az órajelet. Erre azért van lehetőség, mert a friss hardverek TDP fogyasztási kerete meglehetősen lazán lett megszabva, így az AMD inkább a teljesítmény maximalizálását vette célba, ezáltal pedig egészen ritka az a munkafolyamat, amikor a gyári TDP limit korlátozná a beállítható órajelet. Aktív Eco-Mode mellett azonban ez már lehetséges, és ilyenkor az órajel akkor is elkezdhet csökkenni, ha a processzor a legforróbb pontján még nem érte el a 95°C-os működési hőmérsékletet. Értelemszerűen minél kisebb az Eco-Mode TDP paramétere, annál hamarabb jöhet el az a pont, ami már limitálja a magas órajel beállítását a gyári működéshez viszonyítva, és végeredményben ez vezet majd teljesítménycsökkenéshez.


[+]

Az AMD szerint egy 65 wattos Eco-Mode-ban működő Ryzen 9 7950X nagyjából 7%-kal gyorsabb egy fogyasztás szempontjából, paraméterezés szintjén nem limitált Ryzen 9 5950X-nál a Cinebench R23 többszálú tesztjében. Ez az elméleti maximumokat tekintve annyit jelent, hogy a Ryzen 9 7950X legfeljebb 88 wattot vehet fel a tokozásból a szóban forgó Eco-Mode beállítással, míg a Ryzen 9 5950X esetében ez az érték 170 watt. Ugye itt az előbb említett, paraméterezés szintjén nem limitált szóösszetétel egy picit csalóka a régi processzorra vonatkozóan, mert ennél is van egy limit, méghozzá a tokozás által elviselt maximum szint.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés