- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Tápokról alaposan - mélyvíz
- Milyen TV-t vegyek?
- Apple asztali gépek
- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- VR topik
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Petykemano
veterán
-
S_x96x_S
addikt
válasz
Petykemano #2997 üzenetére
> A zen3-hoz tartozó microkód 12KB lesz
ha jó tudom, a biztonsági patch-ek microkód-ban is jöhetnek,
emiatt így nagyobb lehet a tér az optimális fixeknek ..valamint lehet, hogy az optimalizációs táblázatok is nagyobbak.
talán ...
-
Petykemano
veterán
A zen3-hoz tartozó microkód 12KB lesz a zen2-höz szükséges 4KB-höz képest.
[link]Figyelembe véve, hogy "új architektúra", nem meglepő. (A zen+ és a zen2 is architekturális értelemben csak finomítgatása volt az eredeti zennek.)
Persze, hogy mit tartalmaz az kérdés. -
S_x96x_S
addikt
"The three new processors, the AMD EPYC™ 7F32 (8 cores), EPYC™ 7F52 (16 cores) and EPYC™ 7F72 (24 cores), expand 2nd Gen AMD EPYC performance leadership into workloads that can leverage up to 500 MHz of additional base frequency, and large amounts of cache, making AMD EPYC™ the world’s highest per core performance x86 server CPU*.i
" ( amd pr )AMD EPYC 7F52 Benchmarks Review and Market Perspective
https://www.servethehome.com/amd-epyc-7f52-benchmarks-review-and-market-perspective/
AMD’s New EPYC 7F52 Reviewed: The F is for ᴴᴵᴳᴴ Frequency
https://www.anandtech.com/print/15715/amds-new-epyc-7f52-reviewed-the-f-is-for-frequencyAMD EPYC 7F52 Linux Performance - AMD 7FX2 CPUs Further Increasing The Fight Against Intel Xeon
https://www.phoronix.com/scan.php?page=article&item=amd-epyc-7f52&num=1High-Performance, Balanced Core Count: AMD 8-Core and 16-Core (7FX2) + Micron 7300 NVMe on Microsoft SQL Server 2019
https://www.micron.com/about/blog/2020/april/AMD-7FX2-and-Micron-7300-NVMe -
Cathulhu
addikt
válasz
S_x96x_S #2992 üzenetére
De ez is csak ilyen onallo, komplett gep, amit bele tudok dugni PCIe-be, de minek dolog? sajat rammal, vrm-mel mindennel? mert annak oszinten streamelos gepeken kivul (amit mar egy 8+ magos CPU is egyben kiszolgal) semmi ertelmet nem latom.
Amit el tudnek kepzelni, hogy a foglalatokon keresztul, de nem pci-on keresztul, hanem valami fabricon at (ami memoria koherens es gyorsabb mint a RAM) tetszoleges szamu CPU-t es GPU-t dughassunk, amik aztan egyutt dolgoznak es nem kulon-kulon egysegenkent. Jelenleg ez meg GPU-k eseteben se mukodik tul jol, prociknal is csak trobb socketes lapoknal lattam, szoval ettol meg asztali konfiguracioknal szerintem kicsit messze vagyunk :/ -
TRitON
aktív tag
-
törölt tag
válasz
S_x96x_S #2992 üzenetére
Az iparág azért mozdul el mert jön az AI AGE. és az EPH-k vele a többszörös felhasználású chipek.
És ehhez szimultán bedobják az Arcturus-t ami CPU is GPU is memóriai is ,"mindenreisjó", kesselhetsz a HBM-el.
A CPUknál hiába csak a licenszek fogják meg a mag számot és a chippek szépen kommunikálnak a hálózati topológiákon, a GPUknál ez nem így van. Az OS nem fejlődik eléggé a hardverrel. (nem jött a Directx 13 aminél a chipletes gpuk memóriakoherens elérést és külön puffert kapnak)
...és ha már van 32 GB HBM-ed +Cpu-d Gpu-d ráteszed egy pcbre ami neked pénzt spórol akkor már ott a szabványos vagy nem szabványos PCI E! -
S_x96x_S
addikt
válasz
Petykemano #2927 üzenetére
> Mit tud egy N1-hez.képest érzésre?
39%?
"1. N2D-standard-32 performed 39% better than N1-standard-32 when evaluated using Coremark."
https://cloud.google.com/blog/products/compute/announcing-the-n2d-vm-family-based-on-amd -
S_x96x_S
addikt
van az a pénz ...
AnandTech editor reports that Intel may be incentivizing mini PC makers to delay or not build AMD-based models
" Prominent OEMs like Dell, Asus and MSI do not even offer any AMD-based mini PCs.
....
Some of the OEMs that already joiend AMD’s “anti-NUC alliance” include OnLogic, EEPD, Simply NUC, Tranquil PC and ASRock.
"
https://www.notebookcheck.net/AnandTech-editor-reports-that-Intel-may-be-incentivizing-mini-PC-makers-to-delay-or-not-build-AMD-based-models.461262.0.html -
S_x96x_S
addikt
válasz
joysefke #2988 üzenetére
> Miért fordulna ez most vissza?
az evolució nem visszafordulás ..
Xeon Phi gyorsítókártyához hasonlóra gondoltam ..
attól, hogy az Intelnek nem sikerült piacképes terméket fabrikálnia,
attól még hasznos lehet bizonyos feladatokra .akinek kell plusz CPU ; az még hozzáad 1-2 PCIe-s extra CPU kártyát ..
képzelj egy GPU szerűséget - 16 db ZEN CPU-s chiplettel .. amit csak bedugsz a gépedbe.
nem köti a foglalat mérete ... akár lehet 32 db ZEN CPU chiplet is ...
vagyis 32*8 = 256core/512thread ( "unfair advantage")
és ebből +4 kártya ...
alap ZEN 64 core + bővítőkártyán : 4x256 = 1088 ZEN core 1 workstation-ben,
ami ott van az asztalod alatt. -
S_x96x_S
addikt
válasz
Petykemano #2986 üzenetére
> De az is izgalmas lenne, ha Milan esetén nem csillagpontos lenne
> a kommunikáció, hanem gy ilyen gyűrűt alkotnának a CCD-ksimán ..
én már a 4 foglalatos szervereket
és a 256 magos CPU-s gyorsítókártyákat is (bele) látom ...
persze ez lehet, csak PCIe5.0 -nál lesz .. csak ..( persze ez az IF ábra .. a " next two generations "-ra vonatkozik
.. és nem tudom, mi valósul meg a következő lépésben ... ) -
Petykemano
veterán
Egyes feltevések szerint a zen3-ban jöhet CCD-CCD fabric kommunikáció - amit a zen2-höz is sejteni véltünk.
[link]Valószínűleg származhat előny abból, ha próbálják csökkenteni az intercore-latency-t, ami most ugye CCX-ek között is fennáll és ezt hivatott gyógyítani CCD-n belül a megosztott L3$
De az is izgalmas lenne, ha Milan esetén nem csillagpontos lenne a kommunikáció, hanem gy ilyen gyűrűt alkotnának a CCD-k. Ez biztos egy lépcső a skálázhatósághoz.
-
S_x96x_S
addikt
csak érdekességképp ...
az üzenete = A fejlesztők kezdik belakni az új AMD cpu-kat ..
-----------------
Optimizing Git For Ryzen CPUs (1.5x Faster)
https://docs.keydb.dev/blog/2020/04/08/blog-post/ -
S_x96x_S
addikt
.. az ár nem publikus ..
Quad-HDMI Ryzen V1000 signage system has four M.2 slots, too -
S_x96x_S
addikt
friss Anandtech-es mobile review .
core-to-core latency ... a ccx-es kialakítás meglátszik ... remélem a ZEN3-asnál már jobb lesz ez is .. de ez se annyira rossz ..
és ez az Intelé
vagyis a jó ütemezés ( közel pakolja a kapcsolódó programszálakat )
a ryzen-nél jobban számít. -
hokuszpk
nagyúr
válasz
Petykemano #2978 üzenetére
-
válasz
Petykemano #2980 üzenetére
köszi, elég szimpi cuccnak néz ki
-
Petykemano
veterán
-
válasz
Petykemano #2978 üzenetére
ez mi lehet?
nézem a tweetben a geekbench linket: Upload DateApril 01 2020 08:32 PM -
Petykemano
veterán
Google zork
AMD Ryzen 7 3700C
4C/8T
https://t.co/y44KRrE656
[link] -
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #2976 üzenetére
Szerintem desktopon a 3700X-et megközelítő "4700G" nem akkora durranás. Illetve PRO szegmensben igen. Ott fegyvertény, hogy lehet szállítani 6-8 magos IGP-s 45-65W munkaállomásokat is.
A G-s chipekhez persze ha árban is olyanok, ideálisak lennének a B550 alaplapok megjelenése mellé. Inkább, mint a vermeer.
Amúgy adoredtv podcastban írták vmi Matisse2-ről. Alvilág június. Persze lehet, hogy nettó találgatás, de arról van szó, hogy esetleg lesz zen2 refresh?
A másik dolog. Ugye adoredtv azt mondta, a forrása szerint A0 steppingben nem működik az SMT. Valakiben felmerült, hogy azért, mert titkolni kell az SMT4-et. Ez persze nettó találgatás, semmi bizonyíték nincs rá. Csak egy érdekes felvetés.
-
S_x96x_S
addikt
végre valami hír .. szerintem szeptember körül még csak a desktop apu-jön zen2-es alapon.
Report: AMD Ryzen 4000 Desktop CPUs Arriving in September Timeframe
"Nevertheless, DigiTimes' sources claim that AMD will unleash its new army of Ryzen 4000-series chips after August or September."
https://www.tomshardware.com/news/amd-ryzen-4000-desktop-cpus-release-date -
S_x96x_S
addikt
válasz
Petykemano #2971 üzenetére
> széles körben le fogják húzni és azt fogják sugallni,
> hogy ha találsz legalább egy okot, amiért az intelt érdemeseb venni,a paradigmaváltás az emberek, sőt még a szakértők
(
- egészségügy - pl. a mostani járvány ...
- Intel management
- technikai újságírók
)
fejében is lassú folyamat .. aztán már késő ..
persze egy újságíró nagyon nem sokat veszíthet, hogyha nincs igaza ..
mert csak egy "kicsit" torzít ...
kedvencem:
https://www.youtube.com/watch?v=saNvY4tD3wA -
S_x96x_S
addikt
mítoszrombolás .. Jim Keller
és a Zen core
-----------------
Ian Cutress:"Keller worked on K12 and high level zen core. Not platform"
Q:"wait what, is this public? A lot of people credit him with Zen but sounds like he had a far smaller role than fanboys think"
Ian Cutress: "When I interviewed him, there was a lot of discussion on twitter about his exact role. We ironed it out. He was mostly involved in K12/Skybridge. For most of Zen you'll have to thank Mike Clark, Suzanne Plummer, and the rest of that team." ( 2018. nov. 21 )
Ian Cutress: "Keller himself said he's not a visionary. He just builds what people tell him to"
Ian Cutress: "Keller was at AMD from 2012-2015. Papermaster said that decisions they took ~4 years ago are being implemented today, so 2015 = 2019 product Those decisions can be very handwavy that far out, dependent on process, test chips, how well EPYC performed etc"
https://twitter.com/IanCutress/status/1065207966834597888és a leapfrogging design teams is fontos volt az innovációban.
-
-
Cathulhu
addikt
válasz
Petykemano #2971 üzenetére
Linus az utobbi idoben mindig nagyon lelkes az AMD-ert. Mar 2017ben is "temette" az intelt, pedig azert a 1st gen ryzen nem volt olyan eros.
-
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #2970 üzenetére
Én nem ismerem az egyes típusokat, sorozatokat.
És bevallom, ezen kívül csak a hwunboxed videóját láttam. A srác ott azért inkább visszafogott volt, az összegzésben sem áradozott,.hanem inkább Azokat sorolta, mik azok az esetek, amelyek esetén vagy miatt még mindig inkább intelt érdemes venni.Azért dobtam be, mert én mondtam, hogy széles körben le fogják húzni és azt fogják sugallni, hogy ha találsz legalább egy okot, amiért az intelt érdemeseb venni, akkor inkább fókuszálj arra az egy okra és vegyél intelt, semminthogy elmerülj a részletekben.
De linus nem. Ez persze nem az AMD brand érdeke, hanem a terméké.
-
S_x96x_S
addikt
válasz
Petykemano #2967 üzenetére
> Linus videóját szerintem érdemes megnézni ab zephyrusról.
ő minden ASUS Zephyrus -ért lelkesedik ...
( 2 évvel ezelőtt : https://youtu.be/DFWxNffYtos?t=468 )
véletlenül nem pontosan kerestem és ezt dobta ki ...de azért egy picit tényleg lelkesebb most
https://youtu.be/ZYqG31V4qtA?t=565 ( <--- és tényleg érdemes megnézni annak aki nem látta )Persze sokaknak még ez se elég ..
mert biza ... nem tudja az 5Ghz-etRemélem Thinkpad-ban is látunk hamarosan hasonló
amd mobil procikat ..feltételezem .. hogy 2 héten belül még sok más új amd mobile procis notebook-ot látunk még ... és ez még csak az eleje ...
-
törölt tag
válasz
4900H1N1
-
Maelephant
senior tag
válasz
Szerintem jó volt. Miért épült minden ugyanarra a 14 nm-es gyártástechnológiára még most is az Intelnél? Mert Copy Lake - na ez szar volt
.
-
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #2966 üzenetére
Linus videóját szerintem érdemes megnézni ab zephyrusról. Mármint azt sejtem, hogy ő populárisabb videókat készít, nem ilyen mélyelemzéseket, de számomra meglepő volt a Renoir pozitív fogadtatása.
Apropó, tudjátok hogy fogják hívni a 2020-ben megjelent 4900H-t 2 generációval később?
Senoir.
(Ez szar volt) -
S_x96x_S
addikt
újabb szörny. 12 magos AMD Ryzen 9 3900 -el.
"ORIGIN PC EON15-X leads the way for desktop-level PC gaming on a notebook. Play your favorite games with a 12-core AMD Ryzen 9 3900 desktop processor for improved multitasking, an NVIDIA GeForce RTX 2070 with Max-Q design with support for real-time ray tracing, up to 32GB of DDR4 RAM, and a 15.6” 144Hz 1080p narrow bezel display for a gaming experience that rivals desktops."
https://videocardz.com/newz/origin-pc-announces-eon15-x-gaming-laptop-with-up-to-ryzen-9-3900-and-geforce-rtx-2070 -
S_x96x_S
addikt
válasz
Petykemano #2948 üzenetére
> Új video a zen3-ról: AdoredTV-től
2 perces szöveges verzió :
https://adoredtv.com/exclusive-zen-3-to-feature-10-15-increased-ipc-32-mb-of-l3-cache-per-ccx/persze lehet, hogy a 2 perc is túl nagy ár elolvasni a szöveget is,
azoknak kimásolom a lényeget:"
ZEN3:
- according to our new leak the IPC gain is only 10-15% on a single threadMilan A0 silicon is now being tested with B0 to come out around September. Currently, SMT does not work on A0 samples, meaning that Milan is still in its infancy. Just as we speculated during AMD’s Financial Analyst day,
Milan could be a very late 2020 product or even only arrive as early as Q1 2021Lastly, we do actually have a small Zen 4 leak, and it’s mostly just confirmation of logical speculation and assumptions.
Zen 4 will feature more cores, a new socket, 1 MB L2, AVX 512 support, and improved IPC on the 5nm node.
Again, nothing groundbreaking, but the enlargement of the L2 cache and addition of AVX 512 support is interesting.
"megj: persze AdoredTV szavahihetősége lenullázódott ... most újból gyűjti a karma pontokat.
és persze a DDR5-ről nem ir semmit se ... -
S_x96x_S
addikt
A ZEN4 -ben várható már a DDR5 ( de lehet, hogy már a ZEN3-ban is lesz )
- A beépített ECC kifejezetten csábító."To improve performance and increase reliability in server scenarios, DDR5-8400 will use on-die ECC (Error Correction) and ECS (Error Check and Scrub) which is a milestone in the production of DDR5. This is expected to reduce overall costs, with ECS recording any defects present and sends the error count to the host. This is designed to improve transparency with the aim of providing enhanced reliability and serviceability within a server system. Also integrated into the design of the DDR5-8400 DRAM is Decision Feedback Equalization (DFE), which is designed to eliminate reflective noise when running at high speeds. SK Hynix notes that this increases the speed per pin by a large amount."
"SK Hynix if still on schedule with the current Coronavirus COVID-19 pandemic, looks set to enter mass production of DDR5 later this year."https://www.anandtech.com/show/15699/sk-hynix-ddr5-8400
-----------------
Azért én reménykedem már egy ZEN3-as DDR5-ben is. ( párhuzamosan a DDR4 mellett )
pár DDR5-8400 -memóriával - kiosztaná az összes konkurenciát.
De az is lehet, hogy az ZEN3-as Threadrippereknél lesz ilyen ... az úgyis prémium ár, meg pár hónappal később jön ki. -
S_x96x_S
addikt
> Amd milyen terméket ajánl processzor tekintetében irodai munkaállomás felhasználásra?
> Minimál VGA kell és csak a CPU teljesítmény per ár a meghatározó szempont?ThinkCentre M75s Small Form Factor -
* a grafikus kártya "AMD Radeon™ 520 2GB Low Profile"
* és "AMD Ryzen™ 5 PRO 3600"A PRO procik az AMD-nél az extra biztonsági dolgokkal felszerelt procik.
de ezt az igényt ( a biztonságot ) nem irtad mint alapvető követelmény, sok cégnél ez még annyira nem is igény ..
pl. itt van egy ilyen extra:
https://www.amd.com/en/technologies/guardmi
- full memory encryption
- secure boot process
- Support of Windows 10 security features: Device Guard, Credential Guard, TPM 2.0, VBS, and others.-----------------
HP EliteDesk 705 G5 kis helyigényű | HP® Hungary
http://h20195.www2.hp.com/v2/getpdf.aspx/4AA7-6364HUE.pdf
itt az Elérhető processzorok :
- AMD AthlonTM PRO 300GE APU RadeonTM Vega 3 grafikus vezérlővel (3,4 GHz-es alap órajel, 192 KB L1 gyorsítótár, 1 MB L2 gyorsítótár, 4 MB L3
gyorsítótár, 2 mag);
- AMD RyzenTM 3 PRO 3200G, RadeonTM Vega 8 grafikus vezérlővel (3,6 GHz-es alap órajel, akár 4 GHz-es megnövelt órajel, 384
KB L1 gyorsítótár, 2 MB L2 gyorsítótár, 4 MB L3 gyorsítótár, 4 mag);
- AMD RyzenTM 5 PRO 3400G, RadeonTM Vega 11 grafikus vezérlővel (3,7 GHz-es
alap órajel, akár 4.2 GHz-es megnövelt órajel, 384 KB L1 gyorsítótár, 2 MB L2 gyorsítótár, 4 MB L3 gyorsítótár, 4 mag);
- AMD RyzenTM 5 PRO 3600 (3,6 GHz-es alap órajel, akár 4,2 GHz-es megnövelt órajel, 384 KB L1 gyorsítótár, 3 MB L2 gyorsítótár, 32 MB L3 gyorsítótár, 6 mag);
- AMD RyzenTM 7 PRO 3700 (3,6 GHz-es alap órajel, akár 4,4 GHz-es megnövelt órajel, 512 KB L1 gyorsítótár, 4 MB L2 gyorsítótár, 32 MB L3 gyorsítótár, 8 mag);
- AMD RyzenTM 9 PRO 3900 (3,1 GHz-es alap órajel, akár 4,3 GHz-es megnövelt órajel, 768 KB L1 gyorsítótár, 6 MB L2 gyorsítótár, 64 MB L3 gyorsítótár, 12 mag);Elérhető grafikus kártya:
Integrált:
- AMD RadeonTM Vega 11 grafikus vezérlő; AMD RadeonTM Vega 3 grafikus vezérlő; AMD RadeonTM Vega 8 grafikus vezérlő
Különálló:
- NVIDIA® GeForce® GT 730 (2 GB dedikált GDDR5);
- AMD RadeonTM R7 430 grafikus vezérlő (2 GB dedikált GDDR5);
- AMD RadeonTM RX 550X grafikus vezérlő (4 GB dedikált GDDR5)Azért szerintem 6,8,12 magnál már kell egy dedikált 2GB-os dedikált GPU
- ezen a szinten már ez a minimál ... ( néha már a böngészőnek kell ennyi ) -
joysefke
veterán
válasz
S_x96x_S #2961 üzenetére
inkább az OEM-től függ ez aki beszállít nektek.
és beszállítókat néha sokéves szerződés köti ,
meg lehet, hogy az Intel nagyobb jutalékot csurgat vissza, mégha a többfeltfelárat az ügyfél fizeti meg .Majd mennek szépen a levesbe, persze ez az AMD jelenlegi helyzetén itt-és-most nem sokat javít
Aki annyira kevés hozzáadott értéket ad a végtermékhez, hogy a beszállítója el tudja tiltani a jobb alternatíváktól, annak szerintem 2020-ban már nincs vissza 10 jó éve.Aztán ha az AMD megint padlót fog, akkor minden visszaáll a régi kerékvágásba és nem kell ilyeneken agyalnunk...
-
S_x96x_S
addikt
> akkor az AMD-nek nem igen van ajánlata
> A felvetés onnan jön, ha megnézem melóhelyen a hardver katalógustinkább az OEM-től függ ez aki beszállít nektek.
és beszállítókat néha sokéves szerződés köti ,
meg lehet, hogy az Intel nagyobb jutalékot csurgat vissza, mégha a többfeltfelárat az ügyfél fizeti meg .
Van az a pénz, amiért még az Intel security problémákat is elnézik.pl. a Dell-nél csak a gaming desktop -ra van mutatóban AMD.. [link]
Az Intelesnél az i9-hez és a legtöbb i7-hez adnak geForce-ot ..
ugyanígy adhatnának az új 12/16 magos ryzenekhez.
de nincs. ilyen az élet.--------------
A HP-nek és a Lenovo-nak van ryzen 3000-es üzleti desktopja, a Dell-nek nincs.
https://ir.amd.com/news-releases/news-release-details/amd-announces-worldwide-availability-amd-ryzentm-pro-3000-series
- Powerful performance for energy-efficient business desktop PCs from processors offering up to 12 cores
- Strong portfolio of enterprise offerings from global commercial PC manufacturers including HP and Lenovo -
korcsi
veterán
válasz
solfilo #2959 üzenetére
Igazándiból arra akartam rámutatni, ha van egy cég, ahova tipikus irodai felhasználásra kellenek gépek (az ilyen jellegű felhasználás szerintem számottevő) akkor az AMD-nek nem igen van ajánlata, egyedül a 3200G a $100-os árával nyerő, de ez egyetlen teljesítmény osztály. De amúgy mindenhol ott van az intel konkurens a nyakán. R3-3200G vs i3-9100 R5-3400G vs i5-8400, felette pedig csak intel.
A felvetés onnan jön, ha megnézem melóhelyen a hardver katalógust akkor csak intel processzort találok benne, és ezen nem is csodálkozom a fent jelzett dolgok miatt.
Reménykedtem benne, hogy az I/O csipbe bele rejtenek egy 1 CU-s VGA egységet, így simán tudnának jó áron nagy teljesítményt irodai gépbe ajánlani, a mostani fejlesztéseknél a GPU sok szilíciumot leköt, ami nem minden felhasználásnál van kihasználva.
Lehet ez még nem célterület.
-
Ilyen felhasználásra G-s proci kell.
Három teljesítménykategória érhető el most, mindből érdemes a legolcsóbbat venni, ha az ár/teljesítmény a fontos. Az Athlonoknál szokott lenni meglepő árazás is, pl a leglassúbb nem a legolcsóbb, szóval érdemes végignézni, mennyiért viszik őket.
Ha elég a 2 mag, 4 szál, akkor Athlon 200GE, 220GE, 240GE, 3000G
Ha kell 4 mag, 4 szál, akkor Rzyen 3 2200G, 3200G
Ha kell 4 mag, 8 szál, akkor Ryzen 5 2400, 3400G.Ezeknél erősebbek is jönnek elvileg idén, Zen2-vel, tehát érezhetően tovább javul az IPC, 8 mag 16 szál lesz a csúcs, szóval ha nem elég 4/8 és AMD kell, érdemes várni.
-
korcsi
veterán
Amd milyen terméket ajánl processzor tekintetében irodai munkaállomás felhasználásra? Minimál VGA kell és csak a CPU teljesítmény per ár a meghatározó szempont?
-
S_x96x_S
addikt
zen1-es embedded... frissen tesztelve ( April 3, 2020 )
Azt nem értem, hogy az X570 chipset-ben miért nem lehetett 1x10Gb Lan.., ha ebben meg 8x 10Gb -van.AMD EPYC 3451 Benchmarks and Review A 16 Core Xeon D Competitor
https://www.servethehome.com/amd-epyc-3451-benchmarks-and-review/ -
Petykemano
veterán
válasz
joysefke #2954 üzenetére
Igen, jóval kevésbé kritikus mondjuk egy 8 magos 2ch 3600Mhz-es otthoni konfig esetén
De hangok szólaltak meg a 64 magos EPYC esetén, hogy 64mag 8ch - nem lesz az kevés?Én nem tudom megmondani, hogy kevés-e, vagy hogy a nagy L3$ kompenzál-e vagy ilyesmi. csak mondom, hogy ezek a hangok azért megszólaltak most.
Amúgy késleltetéssel kapcsolatban valószínűleg igazad van.
A PS5-ben a kraken az SSD-n tömörített adatokat fogja kitömöríteni.
Egyébként vannak ilyen cuccok. csak rákerestem: CRAM
-
joysefke
veterán
válasz
Petykemano #2952 üzenetére
Amúgy különös, hogy ilyen technikákat vajon a CPU-k vonatkozásában vajon miért nem vetnek be?
Gondolom mert ott jóval kevésbé kritikus a memsávszélesség (csak masszív SIMD kódnál jön elő) és általában a késleltetés a kritikusabb (kivéve szintén a masszív SIMD kódot, ahol ugye eleve nagy figyelmet érdemel a memóriából az adatok folyamatos töltése). Nem tudom, de feltételezem, hogy az ilyen hardveres memóriatömörítések némi késleltetést jelentenének ami pont a programok nagy részével tolna ki..
-
Petykemano
veterán
Raven Ridge - műértőknek:
[link] -
Petykemano
veterán
válasz
joysefke #2951 üzenetére
Tök jó
A 3700U-val szemben is elég impozáns előrelépés (+~70%)
És a 3400G-t is meglépi 10%-kal.Én a magam részéről nem számítanék arra, hogy a 4400G is majd a a 3400G-re 70%-ot rálapátol, de ex/has 20-25% lehet, hogy lesz.
Nyilván továbbra is korlátozó tényező a memóriasávszélesség.
Ehhez az előrelépéshez is nyilván kellett az is.Coreteks az egyik videojában beszél arról, hogy a gpu-k - ide értve az IGP-ket is - gyorsaságában (is) mennyire nagy szerepe van a memória sávszélességnek. Talán a konzolokkal kapcsolatban mondta, hogy durván számíthat a memória-tömörítés képessége. Az nvidiának erre külön DSP-je is van, hogy minél hatékonyabb tudjon lenni a tömörítés. És hogy ennek a sávszélesség növelésében mekkora szerepe van.
(Amúgy különös, hogy ilyen technikákat vajon a CPU-k vonatkozásában vajon miért nem vetnek be? Hiszen a sokmagos designoknál különösen fontos kérdéssé léphet elő, hogy mekkora sávszélesség jut egy magra)
Nem tudom, hogy van-e ebben a kérdésben szerepe CDNA RDNA különválásnak.
Van itt a tarsolyban Cezanne, Van Gogh, meg ilyenek.Úgy vélem, hogy ilyen tömörítéses technológiákat mindenképpen beépíthették a Renoir Vega IGP-jébe. Az, hogy milyen nagy tényleges sávszélesség áll rendelkezésre, azon nem tudnak változtatni. (DDR5, vagy HBM)
Ha az AMD a navi cache hierarchiájával esetleg jelentősen tudott még javítani, akkor elképzelhető, hogy lesz olyan design, amiben Navi és több CU (WGP) vanDe én azért csodálkoznék, ha év vége előtt bármi ilyesmi megjelenne, amivel lényegében beleharapna a nemrég megjelent 5500M piacába.
-
joysefke
veterán
Renoir vs Picasso, 35W vs 65W játékokban
https://www.computerbase.de/2020-04/amd-ryzen-4900hs-igpu-spiele-test/#diagramm-f1-2019-integrierte-gpu-full-hd -
Petykemano
veterán
válasz
paprobert #2949 üzenetére
A 47ns egy átlagérték, ha jól gondolom. rákerestem, jópár helyen L3$ latency-re ilyen 10-13ns értékek vannak, tehát ez nyilván nem független a kiolvasott adat méretétől.
Azt nem tudom, hogy az mennyit adhat hozzá egy consumer életéhez, hogy onnantól nem 16mb, hanem 32MB L3$ érhető el egy maggal. Mármint nyilván ST szempontból.
Azért nehéz kérdés ez, mert eddig szembe kellett nézni olyan kérdéssel, hogy ha 2 magos terhelés van, akkor mi az előnyösebb? Ha ugyanabban a CCX-ben indul a második szál, mint az első - akkor a hőtermelés ugyanazt a CCX-et terheli, és a két mag osztozik az egy CCX-hez tartozó gyors elérésű L3$-en, de ha adatot kell megosztani, akkor az gyors.
A másik lehetőség, hogy a másik CCX-ben levő magon fut a másod szál, akkor magonként ugyanannyi a cache, nem kell osztozni, de ha adatot kell cserélni, akkor az a memórián keresztül történik, tehát nagy a latency impact.
Ez a kérdés - legalábbis CCD-n belül - felszámolódik.
Szerintem ennek ott lesz leglátványosabb hatása, ahol a Ryzen eddig gyengébbnek tűnt, mint az inteles versenytársak: a játékokban. -
paprobert
őstag
válasz
Petykemano #2948 üzenetére
Ebből csak a 47ns-ra növő latency az új infó, ha igaz.
Kíváncsi leszek, hogy a szerver vagy a home user nyer inkább az új CCX topológiával.
-
Petykemano
veterán
//////////////// fake news \\\\\\\\\\\\\\\\
-------------------------------------------------------------
CSAK ERŐS IDEGZETŰEKNEK
-------------------------------------------------------------Új video a zen3-ról: AdoredTV-től
Figyelem: A videoban tálalt információk nem tények, nem jóslatok.
A szerző elmondása szerint csupán egy neki eljuttatott információcsomag,
- amely információ éppenséggel lehet valid, és végül vagy igaz, vagy nem *
- vagy amit lehet, hogy az illető csak kitalált,
- vagy lehet, hogy csak AdoredTV talált ki.*: vajon lehetséges-e, hogy több különböző csapat több különböző IP fejlesztésen dolgozik és Ez a leaker csak az L3 cache összeolvaszásának és megosztásának hozadékát látja az IPC növekedésből. Az SMT4-et egy másik tervhez (pl Frontier) egy másik tervezőcsapat teszi bele a'la semi-custom, és esetleg más fejlesztések is másutt készültek?
-
Petykemano
veterán
válasz
solfilo #2945 üzenetére
Teljesen értem a kérdésed.
Én is azért legalább 3-4 gyártótól egy 8 és egy 6 magos designra számítottamLehet, hogy "csak" arról van szó, mint mindig, hogy elkészítik a gyártók az intelre szabott designokat, aztán abba a kaszniba (=külső, belső minőség és felszereltség, képernyő méret és minőség, akksi), amibe az intel 4 magos kerül, betolják az amd 8 magosát és 50%-os feláron kínálják, merthát mégiscsak jó. Viszont hiába jó, mert elbukik, mert azon az áron már nem ezt a külső-belső minőséget várja a vásárló.
-
válasz
Petykemano #2944 üzenetére
Értem, csak reménykedtem egy kicsit nagyobb gyártói aktivitásban.
Egy éve, mikor még csak Raven volt a piacon, Picasso még csak érkezőben:
"A kutatás talán legmeglepőbb pontját a notebookos piacon mért eredmények adják. Az AMD egy év alatt közel duplájára növelte a részesedését: 2017 utolsó negyedévében 6,9, egy évvel később pedig már 12,1 százalékon állt a mutató. Hasonlóan eredményre legutóbb 2013 harmadik negyedévében, vagyis bő öt éve volt példa."
viaaztán meg Lisa ilyeneket nyilatkozik:
"I think we’ve probably had over 50 designs in the last year. OEMs are starting to understand the capabilities of our technology and we’ve been very very consistent with our roadmaps, and so you can imagine how important it is when we say there will be over 100 notebook designs with Ryzen Mobile 4000 in 2020'"
viaÚgy fest, naiv vagyok kicsit, vagy türelmetlen.
-
Petykemano
veterán
válasz
solfilo #2941 üzenetére
Azt mondják, mindenki a saját keresletének rabja.
Ezzel magyarázzák, hogy az OEM gyártók eladásai a benchmarkokra kevésbé rugalmasan reagálnak. Merthogy reagálnának ők, csak hát a polcokról az intel terméket viszik el, azt keresik.Én nem tudom, nem vagyok szakértő, de biztos van benne valami, hogy nem fogják a Media Marktban úgy keresni a notikat, hogy "hé, szakikám, az AMD Renoirral szerelt notebookokat merre találom?" Ha ilyen mégis megtörténne, akkor a szaki lehivatkozza, hogy hát egyféle érhető el a beszállítóknál, de annyira kicsi rá a kereslet, hogy nem szokták megrendelni, meg kis tételben drágább is. ("Financial horsepower")
Ajánlatok esetleg valamit?Ahhoz, hogy váltás történjen, annak kellene történnie, mint az autóknál a SUV-ok esetén. Azért válik most minden autótípus/kategória SUV-vá, de legalábbis ilyen Cross-izévé, mert az első SUV-ok megjelenése esetén azt tapasztalták, hogy 2-3x akkora a kereslet "ugyanarra a nevű autóra", ha az előző sedan, vagy egyterű helyett valami SUV kivitelt hoztak. És most szinte minden SUV-vá válik, abban a reményben, hogy hozni fogja ugyanazokat a 2-3x-os keresleteket.
Tehát akkor dobna piacra az MSI és a többi több AMD-s notit, ha azt látnák, hogy az Asus Zephyrus G14 bankot robbant.
De miért robbantana bankot, amikor nem az ömlik ránk a médiából, hogy "Pszt, figyu, ne vegyél már ilyen intellel szerelt szart, mert az AMD halkabb, hűvősebb, kisebb és 2-3x annyi ideig bírja az aksi", hanem azt, hogy "az intel új megoldása 5%-ot ver az AMD amúgy remek próbálkozásnak számító Renoir termékére. Ha biztosra akarsz menni, vegyél intelt"
"Csókolom, bácsi, és az aksi meddig bírja?
Jaj, kisfiam, karantén idején, amikor úgyis konnektorrol használod a notidat, ne foglalkozz ilyen hülyeségekkel. Élvezd, hogy +5% és hogy melegíti a kezedet" -
Ki vagyok akadva, hol van a Renoir?
3 gyártó is jött új notikkal, egyik se AMD.
Tizenhárom új modell az MSI notebookpalettáján
Gigabyte laptopok tavaszi özöne
Frissültek az Acer notebookjai -
Cathulhu
addikt
-
S_x96x_S
addikt
a covid-19 áldozata .. - legalább egy negyedévvel csúszik a TSMC 3nm.
mi lesz így , az Intel visszaveszi a vezetést...
TSMC POSTPONES 3NM PROCESS PLANS BY 4 MONTHS, AT LEAST
https://www.gizchina.com/2020/03/31/tsmc-postpones-3nm-process-plans-by-4-months-at-least/The world's largest contract chipmaker is planning to launch mass production of its 3nm process sometime in 2022, and media reported Monday that installation of production equipment in its 3nm wafer fab in Tainan will be delayed to October from June this year, which will delay its trial production set for 2021.
"The COVID-19 escalation has hit Europe, and [Netherlands-based] ASML Holding, which is TSMC's major production equipment supplier, has been affected by a lockdown. It is understandable that the progress of TSMC's new technology has been affected," Huang said. -
S_x96x_S
addikt
Crippled No Longer: Matlab Now Runs on AMD CPUs at Full Speed
https://www.extremetech.com/computing/308501-crippled-no-longer-matlab-2020a-runs-amd-cpus-at-full-speed -
joysefke
veterán
Ami segíthet a next i9-nek, ha a teszteket a korábbináli is jobban hozzáoptimalizálják.
ha csak pár másodperc lesz egy-egy teszteset közte rövid pihenővel, akkor kb bármeddig turbózhat bármilyen extrém pillanatnyi fogyasztással. Nyilván ha végtelenítve fut a render-benchmark, akkor előbb utóbb beáll egy olyan órajelre/teljesítményszintre ahol a fogyasztás/hőtermelés/hőmérséklet hármasa tartható. Ennek nyilván köze nem lesz a turbó frekvenciához.
-
DraXoN
addikt
válasz
S_x96x_S #2924 üzenetére
Architektúrálisan változik valami az i9-9980HK-ban találhatókhoz képest?
Mert az LTT tesztben eléggé leszerepelt a 4900HS ellen.. [link]
Ha csak kicsit magasabb lesz az órajel nem segít, maximum az általánosan jobb órajel segíthet, de arról nem szól semmi.Lehet jön belőle 10magos ide is?
Kíváncsi leszek mi lesz.. -
S_x96x_S
addikt
válasz
Petykemano #2927 üzenetére
> Mit tud egy N1-hez.képest érzésre?
erre nem igazán tudok válaszolni.
* nem bencshmarkoltam ..
* ráadásul i/o érzékeny a feldolgozásom. ( sok adatmozgatás )
* és sajnos downgradelni kellett ( 8 cpu intel --> 4 cpu nd2 amd ) ,
mert a külső adatok a koronavirus miattextrém módon lecsökkentek.
Ha meg már downgradelem, akkor miért ne Amd cpu legyen ..
* átállítottam a gép típusát,
* újrafordítottam a kódokat ( mert valami ok miatt szeretekmarch=native
-ra fordítani)
* és minden működött elsőre .. -
S_x96x_S
addikt
Felhőben ( Google Cloud) átálltam ZEN2 (
AMD EPYC 7B12 ) -re
$ lscpu
Architecture: x86_64
CPU op-mode(s): 32-bit, 64-bit
Byte Order: Little Endian
Address sizes: 48 bits physical, 48 bits virtual
CPU(s): 4
On-line CPU(s) list: 0-3
Thread(s) per core: 2
Core(s) per socket: 2
Socket(s): 1
NUMA node(s): 1
Vendor ID: AuthenticAMD
CPU family: 23
Model: 49
Model name: AMD EPYC 7B12
Stepping: 0
CPU MHz: 2250.000
BogoMIPS: 4500.00
Hypervisor vendor: KVM
Virtualization type: full
L1d cache: 64 KiB
L1i cache: 64 KiB
L2 cache: 1 MiB
L3 cache: 16 MiB
NUMA node0 CPU(s): 0-3
Vulnerability Itlb multihit: Not affected
Vulnerability L1tf: Not affected
Vulnerability Mds: Not affected
Vulnerability Meltdown: Not affected
Vulnerability Spec store bypass: Mitigation; Speculative Store Bypass disabled via prctl and seccomp
Vulnerability Spectre v1: Mitigation; usercopy/swapgs barriers and __user pointer sanitization
Vulnerability Spectre v2: Mitigation; Full AMD retpoline, IBPB conditional, IBRS_FW, STIBP conditional, RSB filling
Vulnerability Tsx async abort: Not affected
Flags: fpu vme de pse tsc msr pae mce cx8 apic sep mtrr pge mca cmov pat pse36 clflush mmx fxsr sse sse2 ht syscall nx mmxext fxsr_opt pdpe1gb rdtscp lm constant_tsc rep_good nop
l nonstop_tsc cpuid extd_apicid tsc_known_freq pni pclmulqdq ssse3 fma cx16 sse4_1 sse4_2 movbe popcnt aes xsave avx f16c rdrand hypervisor lahf_lm cmp_legacy cr8_legacy a
bm sse4a misalignsse 3dnowprefetch osvw topoext ssbd ibrs ibpb stibp vmmcall fsgsbase tsc_adjust bmi1 avx2 smep bmi2 rdseed adx smap clflushopt clwb sha_ni xsaveopt xsavec
xgetbv1 clzero xsaveerptr arat npt nrip_save umip rdpid
Az EPYC "7B12" elég friss .
-
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #2924 üzenetére
Ja, hát afelől semmi kétség, hogy egy év alatt javíthattak Annyit a 14nm-en tovább, hogy párszáz plusz megahertz rövidebb ideig beleférjen.
Szóval elképzelhető, hogy a slide nem lódít nagyot.
Amit kétlek azért, hogy ehhez nem kell majd Nagy árat fizetni üzemidőben.Meg hát vajon ez mennyire lesz fenntartható? A nagyobb ipct hozó architektúrához 10nm kell, ott meg valószínűleg kell pár év, mire újra elérik az 5.3GHz-et
-
S_x96x_S
addikt
válasz
Petykemano #2922 üzenetére
Az AMD váratlanul előrébb hozta az új mobil laptopok sajtó embargójának a végét ,
( az Anandtech mentegetőzött is, hogy benézték, csak a jövő héten jön a review )
gondolom az AMD ezzel az Intel-nek törlesztett
( Az Intel mobil procik Apr2-én debütálnak )Ami érdekes, hogy az Intel szerint övék lesz a leggyorsabb mobilproci.
- legalábbis a kiszivárgott slide szerint
- valamint a slide jobb alsó sorában az apróbetüknél szerepel, hogy nem tartalmaz minden publikusan elérhető biztonsági frissítést ...kíváncsi leszek az összehasonlító tesztekre ...
( Intel slide a videocardz-ról ) -
törölt tag
-
DraXoN
addikt
válasz
S_x96x_S #2916 üzenetére
ez már a vég?
még minimum 2 év amíg valami (talán) versenyképes lekerülhet az asztali platformra inteltől (és lehet akkor még "pozitív" a hozzáállásom).
Kb. 4 év alatt megfordult a piac náluk bevételt tekintve...persze.. a COVID még összekuszálhatja itt a dolgokat és termék elkészülési időket (ha kiesik egy-két kulcsfontosságú mérnök, vagy akár egész csapat).
-
S_x96x_S
addikt
CPU Retail Sales (Mindfactory Week 13)
AMD: 5890 units sold, 88.84%, ASP: 222.18
Intel: 740 units sold, 11.16%, ASP: 311.95
AMD Revenue: 1'308'670, 85.01%
Intel Revenue: 230'840, 14.99%
https://twitter.com/TechEpiphany/status/1244544230741225473 -
S_x96x_S
addikt
Koronavírus elleni védelem PC-knek. (
)
https://twitter.com/IanCutress/status/1244638544615952387 -
S_x96x_S
addikt
Today AMD lifts the embargo on Ryzen 4000H reviews.
AMD Ryzen 4000H Reviews ...
https://videocardz.com/85374/asus-ryzen-4000h-renoir-gaming-laptops-review-roundupaksiban se rosszak ..
-
joysefke
veterán
Értem amit írsz, és a válaszom a jelenlegi helyzetre vonatkozik, ahol a matisset gőzerővel gyártják és az összes tervezés meg egyéb beruházás már rég megtörtént. Szóval ennek a gyártása nagyon olcsó kell már legyen.. aligha hiszem hogy életciklus végéig a renoir be tudná hozni ezt a méretgazdaságossági és gyártási tapasztalat előnyt.
-
DraXoN
addikt
válasz
joysefke #2909 üzenetére
Azért van előnye az 1 chippes megoldásnakis, lehet nagyobb maga a chip, de olcsóbb a tokozás mivel nincs külön egy második chip amit szintén a nyákra kell rakni.
Illetve jobb lehet az összfogyasztás mivel nem kell akkora áramerősség az IF működésének mert chippen belül marad.
Az IF "legós" felépítése leginkább szervereknél előny gyártási költség tekintetében. Asztalon az előnye inkább a tervezési költség szempontjából van, hogy olcsóbb megtervezni (és gyorsabb).Egyébként.. mióta van értelme a 8 magosnak asztalra? nemrég még a 6 magosra is sokan azt mondták "semmi értelme"
... de gyorsan változnak a dolgok
.. így alakul 2-3 év múlva a 12magos lesz az alap amit veszünk (vagy az alatt átkell gondolni megéri-e majd új gépet építeni)...
-
joysefke
veterán
válasz
Petykemano #2908 üzenetére
Szvsz felárért jön a Matisse mellé. Kb mint intelnél, csak itt elöbb volt az igp nélküli verzió.
Megnézik melyik kategória mennyire megy és az alapján döntenek a jövőről. A chipletes verzió gyártása nyilván olcsóbb a sokkal nagyobb volumen miatt, illetve a szerver szegmens gondoskodik róla, hogy termelődjön elég desktopon használható selejt. Ezt is el kell passzolni.
Nyilván lehet tovább növelni desktopon a magszámot meg lejjebb csúsztatni a kategóriákat, de szerintem üzletileg jelenleg még nincs értelme, legalábbis addig amíg a 12 és 16 magos modelleknek nincs érdemi ellenfele
-
Petykemano
veterán
4800H
Elég közel a 3700X teljesítményéhezMit gondoltok, ez asztalra felárral lesz kapható (~$400-450), vagy küszöbén állunk annak, hogy chipletes Matisse-ből (illetve persze inkább ami utána jön) ne legyen 1 chipletes változat?
Melyik lehet drágább? a 110mm2 + 80mm2 Matisse, amit még össze is kell rakni, vagy a 160mm2-es Renoir? Selejt persze nyilván itt is, ott is keletkezik.
Próbálom jól megfogalmazni tapogatózó kérdésemet, nehogy itt valaki letorkoljon egy jósgömbbel. Tehát elképzelhető egy olyan irány, hogy a zen1 és zen+ mellett a Renoir fogja kiszolgálni az asztali igényeket is (4 magos, 6 magos, 8 magos túlfogyasztásos selejt) és a Matisse (vagy ami utána jön) egy következő szintre lép? Merthogy most mennyibe lenne a 6 magos mellé még egy selejtes 6 magot odatenni. Mármint mennyivel drágítaná meg azt a terméket, amit most 3600/X néven eladnak? $20-30? Ehhez képest most eladják $450-ért.
De mondjuk eladható lenne jövőre $300-350-ért is akár még mindig nagyobb nyereséggel, mint amennyibe a 3600/X + 1 chiplet költsége kerül.A másik irány persze az, hogy a n magos Renoir az n+2 magos Matisse árában érkezik meg. Mivel elég nagy lehet rá a kereslet, valószínűleg így is fog debütálni.
De amikor megérkezik a Vermeer, lehet-e, hogy abból már nem érkezik 1 chipletes változat? (azt alapul véve, hogy 1 chipleten továbbra is 8 mag van) -
S_x96x_S
addikt
kijött a (végleges?) CXL 1.1 , még csak tagoknak elérhető.
persze annyira nem új hir, de van ppt, webinar akit érdekel.
-----------------------
Compute Express Link™ 1.1 Specification: Now Available to Members
https://www.computeexpresslink.org/post/compute-express-link-1-1-specification-now-available-to-members -
S_x96x_S
addikt
AMD Developers Looking At GNU C Library Platform Optimizations For Zen
https://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=GNU-libc-Platform-Optimize-Zen"Under a "request for comments" flag, patches tentatively posted add AMD Zen and AVX/AVX2 platform support and refactor the platform support within the CPU features detection. This would at run-time allow CPU features like AVX2, FMA, BMI2, POPCNT, and other instructions to be enabled when detected to be running on an AMD Zen based processor. There are also fall-backs for "generic" AVX2 and then AVX CPUs for older CPUs."
-
S_x96x_S
addikt
Covid
Szerver chip kereslet sokkal nagyobb lesz ; de a PC iránti kereslet akár 30%-al is csökkenhet.spekuláció:
- lehet, hogy a termelést is átütemezik ennek megfelelően ( pl. desktop ZEN3 megjelenését későbbre teszik )AMD and Intel Issue CPU Supply Updates Amid Coronavirus Turmoil
https://www.tomshardware.com/news/amd--intel-cpu-supply-updates-amid-coronavirus-pandemic -
S_x96x_S
addikt
Renoir Zen 2 ( via ) -
S_x96x_S
addikt
TSMC Details 5 nm
https://fuse.wikichip.org/news/3398/tsmc-details-5-nm/
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AKCIÓ! Gigabyte B85-HD3 B85 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- LG 48C2 - 48" OLED EVO - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - A9 Gen5 CPU
- Telefon felvásárlás!! Huawei P20 Lite/Huawei P20/Huawei P30 Lite/Huawei P30/Huawei P30 Pro
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B450M R7 2700X 16GB DDR4 512GB SSD RX VEGA64 8GB CM 690 III FSP 600W
- Bomba ár! Dell Latitude 7320 - i5-11GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest