- Láncba köthető DeepCool ventilátor az ARGB fények kedvelőinek
- Hamarosan birtokba vehető az AYANEO legújabb handheld gépe
- Nyáron jön az Acer oktatási rendszerbe szánt, ChromeOS-t futtató tabletje
- Nagy képátlójú, 4K-s QD-OLED monitor jön az Acertől, ami Calman plecsnit kapott
- Karnyújtásnyira van Kína a HBM2 memóriák gyártásától
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Kína-exkluzív Arrow Lake-S processzorral gyarapodott az Intel portfóliója
- Milyen videókártyát?
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- SSD kibeszélő
- Gaming notebook topik
- Milyen TV-t vegyek?
- Milyen Android TV boxot vegyek?
- LG LCD és LED TV-k
- Azonnali informatikai kérdések órája
-
PROHARDVER!
Gyakori kérdések, téma összefoglaló és alkalmazás ajánló
Új hozzászólás Aktív témák
-
sittes79
addikt
Sziasztok,
Bocs ha nem jo a topic, addott egy imac monterey os-el, szeretnek safari alatt hasznalni egy nyomtato programot, de ezt az uzenetet kapom, ha installalom.
Zebra Browser print app amugy.
-
Chereiose
addikt
Szerintetek idén ősszel kijön iMac-ből egy M2/M3 verzió? Az M1 már elég rég jött ki, és ha beruházok egyre akkor már egy frissítettre szeretnék a későbbiekben.
-
veterán
Sziasztok,
Szerintetek mennyit érhet ez az M1 24' imac ? 8CCPU/8CGPU/16 Gb/1 TB SSD + touch id BILL + egér és még dec közepéig garis
3njoy the Lif3
-
SDDS22
tag
válasz vadkörte #40191 üzenetére
Először is köszönöm a válaszod!
Elsősorban új M2-ben gondolkodom, MacOS-t még nem használtam, sok év Windows után váltottam Linuxra kíváncsiságból, most is hasonló a motivációm. Fejlesztő környezetemnek nincs nagy igénye, közepesen "felszerelt" Visual Studio Code-ban dolgozom, illetve ahol ez nem elég ott Jetbrains eszközökkel ami talán kicsit intenzívebb, ezért is szeretnék mindenképp 16GB ram-ot. De valószínűleg ajánlásodra betársítom az 512GB tárhelyet is, ha más nem értéktartás szempontjából mindenképpen pozitív!Huawei P30, Dell E7440
-
vadkörte
addikt
válasz SDDS22 #40187 üzenetére
Új M2, vagy használt M1-es eszközben gondolkodsz? Használtál már MacOS-t, ismert, hogy a fejlesztő környezetednek mik a szoftveres igényei?
A "jövőállóság" miatt akár új, akár használt eszköz a cél és mert - feltéve ha kell a munkádhoz az XCode, ami elég tárhelyéhes - programozol én a nagyobb 16/512-es verziót választanám. Esetleg mellé egy TB4/USB-C külső házzal 1x1/2x1TB M2/nVME SSD-t így a projektállományok nem foglalnák a belső tárhelyet, a kétlemezes házak némelyike RAID-et is tud, így a tükrözés sem lehetetlen.Üdv. V. Körte
-
Czo
addikt
válasz koma106 #40185 üzenetére
Az Intel chipset drivert, szeded az Inteltol. Az AMD GPU drivert szeded az AMD-tol. Ha hasznalod az Ethernetet, akkor a NetXtreme drivert szeded a Broadcomtol. Pont, ahogyan PC-n csinalja az ember. a gep vendora mindig elavult csomagot ad, a te esetedben, meg nem is ad.
-
Czo
addikt
válasz koma106 #40183 üzenetére
Nem ertem ezt a tulzott bohockodast.
Fogd meg a Boot Camp programot, csinald meg a neked kello particiot es csinald meg a driverkeszletet is vele. Hiszen, a Boot Camp az egy drivercsomag letolto, es particionalo tool. A Windows telepitesehez/bootolasahoz nem szukseges, ehhez az EFI tartalmazza a megfelelo CSM reteget, pont, mintha mezei UEFI-s PC lenne, ahol bekapcsoltad a CSM-et. Ezutan inditsd ujra a geped, mikozben beraktad a Windows 10 telepitomediadat a gepbe (ha CD volt a dobozba, akkor CD-t, ha USB storage, akkor azt), bootold be es telepitsd fel.
Drivereket alapvetoen az OEM-tol telepits, hiszen az Inteles chipset driver, vagy az AMD Radeon driver jobb/ujabb lesz, mint az Apple regebbi drivere, ami a regebbi Windowshoz valo Boot Camp csomagban van. Ha valami hardvereszkozt kicsereltel (pl WiFi-t egy ujabbra), akkor ahhoz nem lesz a te Boot Camp csomagodban driver, hiszen, az nem a 2011-es hanem pl a 2013-as iMachez valo csomagban lenne. Amihez nem talalsz OEM drivert ES szukseged van a funkcionalitasra, ahhoz leszel kenytelen kibanyaszni az Apple csomagbol a drivert es csak azt felrakni.
-
koma106
senior tag
válasz koma106 #40153 üzenetére
Sziasztok! Időközben véglegesedett, iMac 2011 mid gépemre Windows 10-et kell telepítenem a High Sierra mellé. Nem sűrűn csinálok ilyet, meg sem tudom mondani, hogy windowst mikor telepítettem utoljára (talán XP volt). A neten találtam egy követhető leírást, ha valaki tud ennél könnyebbet (ami nem igényel külön eszközöket, szaktudást), az kérem jelezze!
[link]-
-
SDDS22
tag
Sziasztok!
Laptopom megérett a cserére, azonban mivel érdekel a MacOS és nincs szükségem hordozhatóságra Mac Miniben gondolkozom. Arra már rájöttem hogy a 16GB ram-ra szükségem lesz, de a tárhellyel kapcsolatban kíváncsi lennék a tapasztalatokra. Elsősorban hobbi programozásra (JavaScript, Typescript, Python, .NET Core), illetve átlagos mindennapi tartalom fogyasztásra, dokumentumok szerkesztésére használnám. Nagy méretű kép/hang/videóanyag tárolása egyáltalán nincs tervben. Megéri erre a felhasználási módra az 512GB upgrade (a teljesítménybeli eltérést is figyelembe véve) vagy inkább vegyem az olcsóbbat és ha esetleg szükség lenne rá külső ssd-t? Van valami amit a MacOS nem enged külső meghajtóra telepíteni/helyezni?
A segítséget előre is köszönöm!
Üdv, Martin[ Szerkesztve ]
Huawei P30, Dell E7440
-
Parson
addikt
Nos amíg egy kalibrálás szót nem tud vki értelmezni és sorozatosan hibásan használja annak ellenére hogy szólva lett érte, rádásul még pontosan idézni se megy, addig tényleg óvoda...
De hát másik oldalról meg az is igaz, hogy senki se tökéletes és mindentudó... ezért itt tanulhatunk is ám egymástól, ami egy hasznos dolog tud lenni.
Úgyhogy urak változatlanul türelem és tisztelet egymás felé és koncentráljunk inkább a hasznos infócserékre... ha egyetértetek.[ Szerkesztve ]
───────────── P r o / E N G I N E E R ─────────────
-
titi12
aktív tag
Mi van már megint?
-
-Skylake-
addikt
válasz hibavissza #40175 üzenetére
amit te irsz mintha tolem idezted volna:
"_minden_ monitornak"amit en irtam :
"gyakorlatilag _minden_ monitornak"tudod ket lehetoseg van, vagy tenyleg nem tudsz olvasni, vagy olyan r=1 vagy hogy DIREKT ugy idezel, hogy az mast jelentsen. melyik ? na ez a paraszt, nem az amit en csinalok...
[ Szerkesztve ]
A threesome ? No thanks. If i wanted to dissapoint 2 people at once I'd gank my bot lane.
-
hibavissza
veterán
Szerintem egy hardveres kalibráció jobban megéri. 15 ezer körül szoktak helyszínen kalibrálni. Csináltatsz egy esti és egy nappali profilt. Casual felhasználásra évekig jó és biztosan fényévekkel jobb megoldás, mint szemre állíthatni. Ha már látókörbe került nálad ez a dolog, így van igényed erre. Nem érdemes ezen spórolni. Nyilván van az a helyzet, hogy egy ezres is sok....
-
-Skylake-
addikt
válasz hibavissza #40171 üzenetére
ja ertem hol ment felre, nem sikerul azt az egyetlen mondatot ertoen olvasni amit idezel. igy mas. segitek akkor :
"ez itt egy csuszka, ami szoftveresen kontrasztot allit PONT UGYAN UGY, ahogy az nvidia drivere" is allitja a kontrasztot.
igy atmegy ?
es megegyszer : gyakorlatilag _minden_ monitornak van sajat OSD-je ahol valoban (!) tudod allitani a kontrasztot. kontrasztot kb 1szer kell beallitani, nem is ertem mi a tema. de mar ezt is leirtam egyebkent.A threesome ? No thanks. If i wanted to dissapoint 2 people at once I'd gank my bot lane.
-
Hovi
aktív tag
válasz hibavissza #40165 üzenetére
Hála az általad linkelt chartoknak + egy jó kis proginak (nem ingyenes, de mi az a macnél) sikerült belőnöm a monitort ahogyan szeretném. Sőt, van esti és nappali profilom is. Öröm és boldogság! Hálásan köszönöm!
-
hibavissza
veterán
válasz -Skylake- #40170 üzenetére
Nvidia panelról nem csak kontrasztot tudsz állítani. Mivel ezzel nem vagy tisztában, nekem ez azt jelenti, hogy még nem használtad. Amennyiben használtad akkor miért gondolod, hogy csak kontraszt állításra jó? ("ez itt egy csuszka, ami szoftveresen kontrasztot allit PONT UGYAN UGY, ahogy az nvidia drivere") Az Apple megoldása nem hagyományos kontraszt állítás, másképp viselkedik. Az "olvashatóság" növelése a cél. Olvass utána, próbáld ki.
Még egy info: a hülyeség alpári stílusban is hülyeség marad csak extraként még nevetségessé is válsz -
-Skylake-
addikt
válasz hibavissza #40168 üzenetére
figyi te ilyenkor kb mirol beszelsz ? szerinted ? beavatsz ?
"Te soha nem használtad még az nVidia panelt."
egy m1 minirol adtam a screenshotot. az, hogy mondjuk egy win gepen hasznaltam-e control panelt (tekintve hogy eletembe 1 radeonom volt, csak nvidia vgam volt mindig ameddig winen voltam) az neked ebbol a kepbol hogy kovetkezik ugy egyaltalan ?
"Ezt itt látássérülteknek találták ki, nem megjelenítés finomhangolására."
ez itt egy csuszka, ami szoftveresen kontrasztot allit PONT UGYAN UGY, ahogy az nvidia drivere. ennyire nem lehetsz egyszeru ember... viccelsz ugye, hogy szerinted ez "mast" csinal attol, hogy kisegito lehetoseg ? tenyleg azt akarod mondani, hogy szerinted mast jelent a kontraszt a gyengenlatoknak meg a nem gyengenlatoknak ? felelmetes.
[ Szerkesztve ]
A threesome ? No thanks. If i wanted to dissapoint 2 people at once I'd gank my bot lane.
-
Hovi
aktív tag
válasz hibavissza #40165 üzenetére
Köszönöm!
-
hibavissza
veterán
válasz -Skylake- #40167 üzenetére
"en ertem a kepet meg lattam mar vidia control panelt eleg sokat"
Te soha nem használtad még az nVidia panelt. Ezt itt látássérülteknek találták ki, nem megjelenítés finomhangolására. Mondjuk, ahogy nézem te aktívan használod, de nem mindenki gyengén látó. Nekik ez nem jó.
[ Szerkesztve ]
-
-Skylake-
addikt
válasz hibavissza #40166 üzenetére
jaok.
-
hibavissza
veterán
[link] Itt vannak chartok a szemre kalibráláshoz. Vak sötét szobában érdemes kezdeni és utána egy lámpás majd nappali beállítást eszközölni. A külső fény alapján tudod betölteni a megfelelő kalibrálást később, mivel nincs kalibráló eszközöd ami mérje a környezetet. Nyilván, ha a monitor nem tudja mérni.
A monitor OSD-jét rendszerint lehet állítani. Ha a konkrét monitornak nem lehet akkor így jártál.
Egy ezresért van a storeban szemre kalibrálós szoftver. -
-Skylake-
addikt
contrast ott ahol irtam, fenyerot ilyen formaban tudtommal nem lehet macen allitani, talan van 3rd program ami tudja, tisztan a mac fenyerot igy nem tud allitani (kiveve apple displayek, ott meg csak igy tud, apple monitorokon nincs osd)
-
Hovi
aktív tag
válasz -Skylake- #40162 üzenetére
Értem én, hogy nehezen érthető. De egyrészt nagyon elcseszett az LG vezérlése. A gomb az alján van, nekem meg a monitor ül egy állványon aljával pedig az asztalon. Nehéz hozzáférni. De ez a kisebbik gond. A fő gond az, hogy mikor a monitoron (hardweresen) állítom, az osd menü annyira elviszi a "mögötte" lévő képet, hogy valójában nem lehet normálisan beállítani. Egyrészt ad a monitoron lévő képnek pici tejszerű valamit, másrészt fényt. Így mikor beállítom (beállítanám) az osd eltűnése után nem az marad amit szeretnék. Igen, próbáltam "ráhagyással" is állítani. De mindegy is, a fentieket csak azért írtam, hogy értsd miért van szükségem szoftveres beállításra.
-
-Skylake-
addikt
en ertem a kepet meg lattam mar vidia control panelt eleg sokat. de tovabbra is : macen van ugyan ilyen contrast allitas mint itt is es tovabbra sem itt kell allitani sem a fenyerot sem a kontrasztot, hanem a monitoron. a tieden szinten lehet allitani, miert nem allitod ott, hardware-esen ? konkretan a funkciokat, amiket keresel, tudja a monitorod szamitogep NELKUL is.
[ Szerkesztve ]
-
Hovi
aktív tag
válasz -Skylake- #40160 üzenetére
Tárgyi tévedéstől függetlenül: korábbi samsung és a jelenlegi monitorom is ugyanúgy állítottam be win alatt. Monitor alapbeállítás majd szofveresen az Nvidia programjával állítottam fényerőt, kontrasztot és színeket is. Ok, ez nem kalibráció. Nekem az. Rosszul tettem fel a kérdést. ( a kép csak illusztráció, nem az én monitorom)
[ Szerkesztve ]
-
-Skylake-
addikt
macen az accessibility alatt van a kontraszt amit te keresel. amit irsz az pedig nem kalibracio.
fenyerot pedig winen is monitoron kell allitani VAGY ha tudja a monitor sw-bol, LG-k pl tudjak de ott is magan a monitoron allitod csak lehet programbol nyomogatni.
igy hirtelen tobb targyi tevedest nem latok abban a 6 sorban amit irtal csak ezt a harmat.[ Szerkesztve ]
-
Hovi
aktív tag
válasz hibavissza #40158 üzenetére
Uhh, rosszul, félreérthetően fogalmaztam legutóbb. Bocsánat. Nincs kalibráló eszközöm. Csak szemre (teszt ábra) alapján lőném be a monitort. De ugye a monitorban is, a MAC-en is vannak színprofilok, s valahogy egyik sem az igazi. WIN alatt az Nvida segédprogrammal tökéletesen betudtam lőni a képet. (négyzet két sötét részből, benne szürkés ovális alakzat) De. ez a "belövés" Mac alatt az istenért sem megy. Hiányzik a Mac alól a fény+kontraszt csúszkák. A Mac beállítások - kijelzők-színprofilokon belüli beállítás nem jó, vagy kevés. Persze belőttem valamelyest, de vagy kissé "tejes" / fehéres a kép, vagy túl erős színek vannak.
Tehát olyan progit keresnék, mint Win alatt az Nvidia beállító programja. -
hibavissza
veterán
Én is küzdöttem vele. Végül sikerült a ColorMunkihoz letölteni egy Apple Silicon gyári drivert. CC Studio vagy i1Studio volt jó már nem emlékszem. Ha a kalibráló műszerhez nincs Apple Silicont támogatás akkor fújhatod. Ezzel a DisplayCal-lal érdemes futni egy kört, hátha támogatja a kalibrálód, de az én monitorommal nem volt jó eredményem még Win alatt sem. Az a gond, hogy az Xrite-ot eladták és a support elég érdekesen alakul.
Mi a kalibráló eszköz?[ Szerkesztve ]
-
Hovi
aktív tag
válasz vadkörte #40155 üzenetére
"Ezzel vagyunk így páran... "
Hm, ez nem jó hír.
"A régi PC-men az i1Display Pro-val gyönyörűen tudtam kalibrálni a monitoraim, ugyanazzal az eszközzel a Mini M2-n nem boldogulok. A szoftvere nem ismeri fel az eszközt. Valószínűleg az lesz a megoldás, hogy egy Win-es laptoppal bekalibrálom őket és az ICM profilokat beemelem a Mac-be."
Valami ilyesmin agyalok jómagam is."Remélem tisztában vagy vele, hogy ez nem így működik! Pontosabban, így nem működik!"
Igen, de valami kiindulási alapnak jó lehet(ne) -
Hovi
aktív tag
válasz hibavissza #40154 üzenetére
Ezt mintha láttam volna, csak nem akart elindulni... este megnézem. Köszönöm!
-
vadkörte
addikt
"Win alatt betudtam szépen kalibrálni, de mac alatt valahogy nem az igazi."
Ezzel vagyunk így páran...
"Kerestem kalibráló programokat, de nem találtam működőt."
Egy tisztesságes kalibráláshoz megfelelő célszerszám kell, nem elég a szoftveres bohóckodás. A régi PC-men az i1Display Pro-val gyönyörűen tudtam kalibrálni a monitoraim, ugyanazzal az eszközzel a Mini M2-n nem boldogulok. A szoftvere nem ismeri fel az eszközt. Valószínűleg az lesz a megoldás, hogy egy Win-es laptoppal bekalibrálom őket és az ICM profilokat beemelem a Mac-be.
"Esetleg aki szintén ilyen monitort használ, megnézné és megosztaná a beállításait a monitoron és a gépen? (szinprofil stb)"
Remélem tisztában vagy vele, hogy ez nem így működik! Pontosabban, így nem működik!Üdv. V. Körte
-
Hovi
aktív tag
Kérem segítsen aki tud. MacMini M2-re váltottam M1 airról. (mindig dokkolva használtam, felesleges volt a laptop) Minden baba, csak valahogy a megelenés nem az igazi. Meló miatt használok pc-t is. A pc is és a mac is egy LG 27UL850-W Monitorra van kötve. Win alatt betudtam szépen kalibrálni, de mac alatt valahogy nem az igazi. Beállításokban lévő színprofilokat végig zongoráztam, a monitoron is. Vagy túl világos, vagy túl sötét a kép. Kerestem kalibráló programokat, de nem találtam működőt. A monitort USB A-USB A kábelel összekötöttem a mac-el, ahogyan az LG saját kalibráló progija kéri, de nem csatlakozik az app. Tudnak valaki egy jó kis kalibráló programot linkelni? Esetleg aki szintén ilyen monitort használ, megnézné és megosztaná a beállításait a monitoron és a gépen? (szinprofil stb) Köszönöm!
+1 kérdés: alapértelmezett felbontásban megy a kijelző.(1920x1080) Ha nagyobb felbontásra teszem, megy szépen, ok minden. De azt írja hatással lehet a teljesítményre. Nagyon???[ Szerkesztve ]
-
Czo
addikt
válasz koma106 #40148 üzenetére
A BootCamp "csak" egy particionalo. Keszitsd el vele a drivereket, majd csinalj vele particiot. Ezutan bootold be a telepitod es rakd fel a keszitett particiora. Felmehet igy a 10 is, meg ma megmoddolod a telepitot, a 11 is (hiszen, ha meggooglezod, van dokumentacio, amivel fel lehet rakni nem tamogatott gepre, de azt, hogy ez mennyire fog ott mennim, azt neked kell kideriteni ). Viszont mintha pont a napokban jott volna unsupported processor hibauzenet valami Win11 updatenal, szoval, ezzel mindenfele meglepetes erhet. A drivercsomagot en nem automatan telepitenem (ha, nem olyan verziot raksz fel, amit az tamogat, akkor azt hiszem, hogy kezzel-labbal tiltakozik), hanem elsosorban az eredeti vendortol raknam azt, amihez o ad drivert (pl. Broadcom WiFi, vagy az AMD Radeon), es csak akkor hasznalnam az Apple driveret, ha nincs mas elerheto driver.
-
x17dtl
csendes tag
válasz Ear001 #40144 üzenetére
jó 5let, esetleg már régóta érik a dolog, de ssd-t kellene bővíteni rajta...
de már rég csináltam ilyet...és nem rémlik hogy csináltam..jelenleg egy 250-es ssd van benne, ez cserélném 1TB-ra mondjuk....
hogy tegyek op rendszert a szűz vinyóra?
van benne egy gyari 500as hdd is, oda tudok adatokat menteni amire szükségem van...vagy time capsula-ra is.
de hogy tegyek rá op rendszert, szívem szerint egy szűz progit raknák rá és nem time machine mentésből indulnék...
gondolom ehhez kellene egy boot pendrive-ot készíteni...
[ Szerkesztve ]
-
Ear001
addikt
válasz x17dtl #40143 üzenetére
Egy Libre Office estleg?
-
x17dtl
csendes tag
Urak! 2011mid iMac-om van. és az app store-ból a word és az excel is eltünt. mert mimim osx 11 kellene.
Milyen opcióim vannak? Hekkeljek rá egy big sur-t? van más app ncore-ról? vagy vegyek új gépet? főleg 2015 éa 2017 es gépek vannak eldóak, de ugye 2014nél kell fiatalabb az osx 11 hez, akkor lehet egy két év és a 2015 is kiesek a támogatásból....nekem van m1-es macbookom, ez csak a gyerek házijához, kell néha böngészés...vagy youtube..xboxon játszik...ha uj gép akkor M1 mac mini külső monitorral? vagy 2015-17 iMac? mac minim sosem volt még nincs vele tapasztalat...
-
hege8888
aktív tag
-
Czo
addikt
válasz hege8888 #40133 üzenetére
Az A1224 a keszulekhazat azonositja, igy ez lehet 2007-2009 kozott kb barmelyik gep. Melyik modell ez pontosan?
Ha van recovery, akor mar rakerult a 2011-es 10.7-es OSX minimum (tehat van benne legalabb 2 GB RAM). Talan 10.8 lehet, a szovetmintas hatterbol itelve, mert szerintem 10.9-tol ez sima, egyszeru, mezei szurke szinure valtozott, 10.7-ben, meg mintha kicsit kerekebbek lett volna az OK gomb, de nem annyira kerekitett, mint 10.6 alatt.
Ha van a gepben legalabb 4GB RAM, akkor El Capitan hivatalosan is felmegy ra. Ha van egy legalabb 8 GB meretu USB sticked, akkor tudok adni imaget (7z-vel tomoritett ize: #39057), amit fel kell raknod ra (itt, balenaEtcherrel keszitettek el: #39066), bebootolni es feltelepiteni.
Jelezz kerlek, ha kell az image.
[ Szerkesztve ]
-
hege8888
aktív tag
Sziasztok!
Soha nem volt almám, (windowson szocializálódtam elnézést) úgyhogy abszolút kezdőként kérdezek:
Retrózáshoz szerencsés módon ( vidd el, csak a helyet foglalja) hozzájutottam egy A1224 modellhez, amivel "csupán" annyi baj volt, hogy nem tudtunk belépni. Így a meglévő rendszer törlését választottam. A Recovery menüt sikerül előcsalnom, de az újratelepítésnél hiába csatlakozom fel a netre, elakad egy hibával:
Gondolkodom azon is, hogy letöltöm valamelyik OSX isoját, kiírom windowson, és úgy indulok neki az újratelepítésnak..
Szóval az a nagy kér(d)ésem a topik tagjai felé, hogy lenne-e köztetek itt valaki, aki itt kézen fogva vezet majd?
(van egy-egy G4-es iBook, és Powerbook is)
Acél, hogy legyen egy telepitett Mac, pár játékkal, cél vele a jövő évi BRSZK...https://logout.hu/cikk/retro_kk/teljes.html
-
scdlsc
senior tag
-
cigam
titán
Bocs! Nem követem a Windows CPU (generáció) igényét(és a konfigok árait), csak egy random példa volt. Annyi használt pc nepper van... Lehet olyat is talál aki beszámítja az imac-et.
[ Szerkesztve ]
Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
cigam
titán
válasz koma106 #40123 üzenetére
Hiába volt anno jó gép, elrepült felette az idő. Plusz a W11 (HW) követelményei elég durvák.
i5-2400s passmark 3157
Egy i3-115g4 mobil processzor kb. a dupláját hozza ( passmark 6153), és egy ilyen CPU-val szerelt laptop 130k-tól kapható újonnan. Egy asztali G7400-al szerelt (passmark 6787) asztali gép már 180k.
Használt üzletiben pedig 57k-ért(!!!) találsz W11-et is futtató modellt (pasamark 5270) 16GB RAM-al. Igaz ehhez még kell egy (használt) monitor is.Ha elég lenne az macOS, és az online MS365/LibreOffice, teljesen használható gép lenne tanulásra is. Tudom, mert egy 2012-es miniről írom ezt a hozzászólást.
[ Szerkesztve ]
Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
scdlsc
senior tag
válasz scdlsc #40120 üzenetére
Ma reggel óta éppen probléma nélkül müködik a stream. Milyen programmal tudnám megfigyelni a netes forgalmamat? Én továbbra is úgy gondolom, hogy a hálózati kapcsolat a gyenge és ezért akadozik a kapcsolat. De ezt hiána mondom nekik, a hibabejelentéskor ellenőrzik és nem látnak semmi problémát. Tegnap este is állandóan megszakadt, most meg kb. 9 óta hibátlanul megy.
-
bkiky01
senior tag
HP P2055dn lézernyomtatóm kb két. frissítéssel ezelőttig tökéletesen működött a Mac mini M1-el, most random (kis méretű) PDF-ek nyomtatása van, hogy 5-8 percig is eltart, ha csak egy oldal akkor is.. Másoknál meg azonnal indul a nyomtatás. Erre van megoldás? Köszi!!
-
koma106
senior tag
Köszi, én naivan azt gondoltam, hogy egy quad core 2.5 GHz Intel Core i5 I5-2400S processor (Sandy Bridge), 8GB RAM (1333 MHz PC3-10600 DDR3 SDRAM), AMD Radeon HD 6750M 512 MB GDDR5 és 256 GB SSD még mindig jobb, mint egy mostani low budget windows laptop, de akkor tévedtem. Nyilván azért ez már egy 10 éves technológia...
-
-
koma106
senior tag
Sziasztok! Windows-t kellene futtatnom egy 2011 mid iMac-en (lányomnak azon kellene gyakorolnia). 8GB RAM.
Úgy tudom, hogy az újabb windows-hoz régi már a gép, így a boot camp kiesett.
Az enne a kérdésem, hogy esetleg VmWare Fusion 10.1.1 megoldás lehet-e? Windows 11 telepíthető ezen keresztül? Használható lesz a rendszer? Van esetleg más javaslat?-
-
scdlsc
senior tag
Ventura 13.5.2 (13.5.1-nél is csinálta)
Az Internet songs playlistben vannak a netrádiók, amiket hallgatok. Fogja magát és átdob a következőre. A lista végén természetesen elhallgat. Ugyanezt csinálja iTunes és Music alatt is. (Windows-on nem csinálja.) Van amikor nem csinálja. 1-2 hete szenvedek vele. A szolgáltató már home gateway-t is cserélt, szerintük náluk minden rendben van. Ha tebletről applikációval hallgatom valamelyik rádiót, akkor persze nem szakad meg. Mi lehet a megoldás? -
Czo
addikt
Nem mondom egyebkent, hogy nem lenne jobb tobb memoriaval, viszont, ameddig kb 70-75% alatt marad a memory pressure (also grafikon), a gep jol hasznalhato, kelloen reszponziv.
Par honapja volt alaplapcserem, kerdeztem a szervizt, hogy volna-e mod esetleg tobb memorias alaplapot kapni (nyilvanvaloan rafizetessel), de tul magas volt ehhez az arcimke.
-
titi12
aktív tag
válasz hibavissza #40117 üzenetére
A dőlt betű is idézetet jelöl, melyik mondatban szerepel a sz@r?
A szerintem túl kevés alapmemóriát és a bővítés felárát kritizáltam, talán neked is jól jönne +8 giga.
Egyébként 32 éve használok Mac-et.[ Szerkesztve ]
-
hibavissza
veterán
válasz titi12 #40116 üzenetére
Nem idéztelek. Ez az idézőjel: "_"
Most viszont idézlek:"Neked tetszhet az árazás, nekem nem"
"ha esetleg több memóriára lenne szükséged, meg vagy lőve"
"A 16/512-es gépnek kellene alapnak lenni"
"Néhány év alatt hogy megváltoztak a vélemények, ugye? A bővíthető gépeket fillérekért jól telepakoltuk, most pedig "8 GB mindenre elég".
"Apple-árazást óriási lehúzásnak tartom, a 8/256-os konfigurációkat pedig nevetségesnek."
"Chereiose: Nekem ezek alapján az alap modell is elég lenne, de kíváncsi lennék a véleményetekre, pro kontra. Az erősebb hardvert úgy sem használnám ki,
"8/256-ost biztosan nem vennék, inkább egy használt 16/512-est."
"Lassan ott tartunk, hogy a 8 GB memóriánál több egyenesen hülyeség"
"az előre eldöntendő, alaptól eltérő konfigurációk felárát pedig lehúzásnak"
"bővíthetetlenség miatt akár csőbehúzás is lehet"A csúcsterméked:
"alapkonfig a mézesmadzag, ami egy éppen használható kiépítés"Foglaljuk össze. Nem engedheted meg magadnak az Apple termékeket és nem tudod értelmezni a specifikációt úgy, hogy a várható igényeidnek megfelelő gépet vegyél. Tehát az Apple murva anyját. Valamint, ha valaki megemlíti, hogy az alap konfig is elég sok mindenre – a bővítéssel az esetek túlnyomó részében csak gördülékenységet veszel –, nos annak is....
Mindezek mellett egyetértek vele, hogy relatív drága az Apple ahogy minden más top notch cucc a magyar átlagfizunak. Erről viszont a magyar választópolgárok tehetnek.
[ Szerkesztve ]
-
titi12
aktív tag
válasz hibavissza #40115 üzenetére
Bocs, hogy beledumálok, de nem írtam olyat, amit idéztél.
-
hibavissza
veterán
válasz -Skylake- #40113 üzenetére
Miben vagyok eltévedve? Ide "kommentel" titi12, hogy az alap M1 szar, nem jó semmire, meg ne vegyed. Erre írom, hogy több ezer raw fotóból álló timelapseket és 4K videókat készítek vele. Több videós, fotós PH user is alap M1-es laposon heggeszt. Többen idekommentelték neki, hogy M1-en az a 8 GB csak egy szám. Az oprendszer és belső SSD kompenzál.
Miért vagyok én vak meg világtalan?[ Szerkesztve ]
-
-Skylake-
addikt
válasz titi12 #40112 üzenetére
en sajnalom a legjobban, mert te pont ugy teljesen el vagy tevedve mint o. annak sincs semmi ertelme amirol o beszel meg annak sem amirol te, teteszik ez a parbeszed koztetek. vak vezet vilagtalant konkretan.
-
titi12
aktív tag
válasz hibavissza #40108 üzenetére
Sajnálom, de teljesen el vagy tévedve.
-
CharlieDrop
veterán
-
hibavissza
veterán
válasz balage25 #40107 üzenetére
TB 3 portra ráakasztasz egy TB3 portos PCIE M2 SSD-t nyugodtan használhatod. Nem veszel észre semmit. M1 nél a TB3 port van csonkítva az M2-nél a 256 GB-os megy fél sévszéllel. Casual használat mellett nem ezek fognak korlátozni.
Ha papíron is tisztább-szárazabb érzést szeretnél akkor M2 512 a barátod. -
hibavissza
veterán
válasz titi12 #40105 üzenetére
Megint leírtál valamit ami azt bizonyítja, hogy nem vagy képben egyáltalán csak trollkodsz.
Használtál életedben bármilyen NLE alkalmazást? Teljesen irreleváns, hogy valamit 1 vagy 2 perc alatt renderel ki. A feladatot elvégzi. Bőven az általad megszakértett World-Excel szint fölött. Én próbáltam, úgy maradtál -
balage25
senior tag
válasz titi12 #40105 üzenetére
Szerintem az általad linkelt tesztnek nincs értéke RAM szempontjából. Le is teszteli az elején, hogy mennyivel gyorsabb az SSD az 512-es változatban.
Alább linkeltem egy videót, ahol csak a RAM mérete különböző.
[link]Arra lennék kíváncsi, hogy külső SSD-vel milyen eredmény születne, van-e értelme a nagyobb gépnek, vagy elég az olcsóbb külső SSD.
-
titi12
aktív tag
válasz hibavissza #40104 üzenetére
Nem nézted meg elég figyelmesen? Az 50 kép, ill. a 4k videóexport esetében kb. kétszeres, a Photoshop-tesztnél háromszoros időkülönbség adódott.
Lassan ott tartunk, hogy a 8 GB memóriánál több egyenesen hülyeség, pedig a kép- és videószerkesztő alkalmazások kifejezetten kedvelik. -
hibavissza
veterán
válasz titi12 #40102 üzenetére
Nyilván ki lehet hozni a különbséget, sőt biztos van olyan alkalmazás (ArchiCAD) amihez kell a 16 minimum. De itt megint csúsztatsz a trollkodás kedvéért. Onnan indultunk, hogy kijelentetted, az alap kiépítés csak alap dolgokra elég. Most meg már ott tartunk, hogy halálba terhelt alkalmazásokkal az alap kiépítés három századdal lassabban végez....
Vannak az Apple Siliconnak problémái, de azokat nem itt kell keresni. Ezért szembeötlő, hogy minek kezdesz el valamit ekézni, ha annyi ismereted van róla amennyit 2 db YT videóból megjegyeztél. -
hibavissza
veterán
válasz CharlieDrop #40101 üzenetére
Alap mini.
-
titi12
aktív tag
válasz hibavissza #40100 üzenetére
Mit? Hogy hogyan lehet egyszerre több ezer képet szerkeszteni? Nekem elég, ha te megmutatod.
Van a 8 és 16 GB között különbség:
https://doesitarm.com/tv/8gb-vs-16gb-m2-macbook-pro-huge-performance-differences-i-i82gfyalju[ Szerkesztve ]
-
CharlieDrop
veterán
válasz hibavissza #40100 üzenetére
Kicsit visszaolvasva ez a több ezer kép milyen alapkonfigon megy el?
Nem használok AD-blockert a PH! oldalain!
Új hozzászólás Aktív témák
- Steam topic
- Interactive Brokers társalgó
- Új design és okosabb AI: megjött a Galaxy S25 készülékcsalád
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Egy újabb érdekes eset [Update HSZ-ben]
- Kuponkunyeráló
- Íme az új Android Auto!
- YouTube
- Bugok, problémák a PROHARDVER lapcsaládon
- További aktív témák...
- Bezámítás! Apple Mac Mini M2 2023 8GB 256GB SSD számítógép garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! ASUS H110M i5 7500 8GB DDR4 240GB SSD 1TB HDD GTX1060 3GB GDDR5 ZALMAN S3 TG ZALMAN 500W
- Gamer PC - Ryzen 5 2600, 32GB, GTX 1080 8GB, 1TB SSD
- BESZÁÍTÁS! HP OMEN 45L GT22-1004NG számítógép - Intel i9 13900K 32GB RAM 2TB SSD RTX4080 16GB GDDR6X
- Eladó Brutál Gamer PC Használt/garanciális!
- Eladó GamerPC/A kép csak illusztráció/
- Nitro 5 NH.Q7MEU.002 gamer laptop (15,6'' FHD/Core i5/8GB/512 GB SSD/GTX1650 4GB/NoOS)
- Ryzen 5 3600, MSI RX5600 XT, 16GB DDR4, 1TB KINGSTON SSD M.2, B450M
- AMD Konfig (R5 5500, Giga B450M, 16GB,FSP Fortron, Chieftec ECO 550W) SSD?, VGA? -ALZA 26-30hó gar
- ASUS H81M-R alaplap /i5 4460 /8Gb félkonfig
Állásajánlatok
Cég: Marketing Budget
Város: Budapest