- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- iPad topik
- Everest / AIDA64 topik
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Fujifilm X
- Elképesztően drága az új Ryzen Threadripper PRO generáció
- Iszonyatos mennyiségű hulladékkal járhat a Windows 10 terméktámogatásának vége
-
PROHARDVER!
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
kovaax
őstag
válasz
kovaax #15064 üzenetére
Persze korai volt az örömöm... A k3b csak egy nyamvadt front-end. Ráadásul egészen szar is, mert a konfigjában ha átírom, hogy ne a wodim-ot használja, akkor ő szépen visszaírja bele a wodim-ot, mert mit képzelek én, hogy egy linuxon hozzámatatok a konfig fájlhoz, mikor a linux szabadon konfigurálható...
Hogy lehet kitalálni egy Fedora csomag függőségeit? Valami ilyenre gondolok:
http://packages.debian.org/squeeze/k3b -
ViZion
félisten
válasz
rigo88 #15090 üzenetére
Akkor Xubuntu vagy Lubuntu. Amelyik szimpatikusabb. XBMC telepíthető, autostartra vagy autologinra is állítható. Minden említett dologra alkalmas, 8 GB elég neki símán, bár XBMC sok infót leszed netről, de sztem ennyin elfér.
MicroSD vagy pendrájv egyre megy, elhullik az is. -
rigo88
aktív tag
válasz
ViZion #15071 üzenetére
le szeretném egyszerűsíteni a lehető legjobban.
kizárólag xbmc-re tehát home theaterre használom, ám szeretnék egy gui-t meg egy command line-t v disztrót, aminél működik a botrányosan egyszerűen használható apt-get command. szeretnék továbbá egy php/mysql webszervert is futtatni rajta itthoni használatra webprogramozni hobbiszinten lelkes amatőrkéntés a kérdéses infók: ram 4gb ddr3 van benne, viszont ahogy mondtam a régi 100mb-s 7 partíciót és a 100gb-s rendszerpartíciót egyesítve megadtam a /-t mint mounting point és működik, csak a végén püffögött, hogy hibás hardverről telepítettem, ami egy néhányéves microsd-nél nem valószínűtlen.
tehát a lényeg, hogy nem dolgozni/játszani/kvázi használni szeretném a guit ami az xbmc mögött van, hanem csak pötyögni, egyfajta folyékony rutint szerezni linux téren.
ssd-t pedig megfontolom!
téháiksz
-
ko9
addikt
Üdv!
Linux kernelek mélységeiben valaki otthon van?
Csináltunk egy kernelt (igaz Androidra, de az is Linux végülis), a lényeg az hogy nem bootol.
Debugolva lett. Ugyebár egy kernel nálunk - általában így indul:FPB3_MPU_PART_START START:0x2b200000 END:0x2b300000
NAND MPU ON according to partition table
TCB_SetAlloc
TCB_SetFree
TCB_SetReAlloc
Jumping to code @ 0x04700000, goodbye and thanks for all the fish...
Uncompressing Linux............................................................. ................................................................................ .......................................................................... done, booting the kernel.
Initializing cgroup subsys cpu
Linux version 2.6.32.9 stbstb... Az adatok lehetnek mások, azok eszközfüggőek.Na nálunk ennyi van:
FPB3_MPU_PART_START START:0x2b200000 END:0x2b300000
NAND MPU ON according to partition table
TCB_SetAlloc
TCB_SetFree
TCB_SetReAlloc
Jumping to code @ 0x04700000, goodbye and thanks for all the fish...Ergo Uncompressing előtt megáll... Esetleg találkozott valaki már ezzel a hibával?
Köszönöm előre isEsetleg még annyit, hogy az alsó hiba jön 2.6.35-ös és 3.0.8-as kernelnél is... Azt viszont nem tudom, hogy 2.6.32.9 és 2.6.35 között módosítottak-e valamit a kernel forrásában ezen a szinten
-
ViZion
félisten
"extra varázslás nélkül se fogja megenni az ssd-t."
...viszont 15 év helyett csak 14-et fog bírniKomolyan: Journalt sem kapcsoltam ki, minek? Átlag 3-5 évvel lehet számolni "hardkór" használattal is, amúgy meg ennek a többszöröse. Persze ha servert épít valaki, akkor érdemes lehet trükközni, de otthonra felesleges. Mondjuk torrentet, filmeket, stb. nem erre kell menteni...
Előbb értéktelenedik el, mint hogy tönkremenne, szvsz pár év és jön valami újabb, még fantasztikusabb technika az SSD-k leváltására
-
-
-
brugo
aktív tag
Szervusztok ,
a Linux tudja kezelni az SSD- ét ?
-
ViZion
félisten
válasz
rigo88 #15069 üzenetére
Nah, ha XBMC kell, akkor sem választanám a "gyárit". Kell vmi gyors, kicsi disztró, arra telepíteni az XBMC-t. Nálam Fedorán tökéletes, de mást is választhatsz. Persze ezeknél telepíteni kell, de nem lehet gond, a vinyó végére is tud csinálni 5-8 GB helyet magának, ha nem töredezett a partíciód, akkor max fél óra a telepítés.
Pendrájvról futás sebességét a ram mennyisége befolyásolja erősen. Persistence miatt -ide menti a változásokat- Ubuntu kell, illetve inkább Xubuntu, Lubuntu, erre az XBMC.
8-16 GB SSD aprón fillérekért van, megfontolandó amúgy - ha nem megy a HDD, akkor kussol a gép, alig fogyaszt. -
rigo88
aktív tag
válasz
rigo88 #15069 üzenetére
na rtfm.....
a /-t kellett mint mounting point kiválasztani.
most már csak azzal kell küzdenem, hogy "beleférjen" a tv kijelzőjébe a teljes ablak, mert nemtom mit kell kattintani a továbblépéshez
meg hogy találjak egy errorfree hardvert amire rá tudom másolni az iso tartalmát..köszi a segítséget!
-
rigo88
aktív tag
válasz
ViZion #15068 üzenetére
most megcsináltam virtual finnx vagy nemtom mi alatt, indult.
partícionálásnál akadok el, ezek szerint nem lehet linux telepítve egy olyan hddre amin ntfs partíció is van.
no root file system defined hibát ad, gondolom az egész sda-t újra kéne partícionálnom, amit nem igazán szeretnék, mivel az 1400gb kb 50%a foglalt és nincs kedvem sok esetben lehetőségem újra beszerezni az összes szart.
van más út? esetleg... ha pendrive-ra telepítem a xmbcbuntu-t akkor mennyire lassú lesz?
a sima openelec+xbmc tűrhetően fut. de nem tökéletes, ezért szerettem volna hdd-re egy "normális" oprendszert telepíteni rá az xbcmvel.
a htpc ház elég kicsi, sajna nem fér bele mégegy hdd. ssd-t meg nem szeretnék venni, me drága ilyennek. (esetleg más usb-s/satás villámgyors megoldás van?)ja igen, a hdd első 100gb-s partíciójánál ext4 fs-t választottam.
-
rigo88
aktív tag
üdv
linux bootable usb sticket csinálok - tökmindegy melyik programmal mindegy milyen oprendszer alatt - és a htpc amiben van egy fat hdd és semmi más azt mondja a gép bootoláskor akár hdd-nek akár cdnek akár auto-nak állítom hogy missing operating system ami egy tipik microfos hibaüzenet. ha kihúzom a hdd-t és menet közben dugom be, a gép leáll, valószínűleg valami védelmi mechanizmus miatt, bár ilyennel még nem tapasztaltam. (asus at3iont-i deluxe)
vattudú?
létezik, hogy a fat/ntfs hdd miatt nem akarja? a hdd 100 gigás partíciójára szeretnék xbmcbuntut telepíteni a további 1400gb-t meghagyni úgy ahogy van.
köszi(basic és advanced közti knólidzsem van linux téren tehát sem nem vagyok hülye hozzá, sem nem vagyok pro. csak úgy elpötyögök benne akár van gui akár nincs.)
-
Siriusb
veterán
A hibát nem árultad el, de lehet, hogy a guide-ban az issue 2-t kellett volna követni. Nálam pl. törölgetni kellett ottmaradt symlinket (amiről elfeledkeztem)
, illetve újratelepíteni AUR-ból 1-2 dolgot.
Azért lepődtem meg, hogy kézzel csináltad, mert automatikusan létre kell jönnie, ha feltételek adottak és ez pont olyan frissítés - szerintem -, hogy nem célszerű kézzel belenyúlni.
És nem is látok sehol olyan sort, ahol azt javasolná, manuálisan kövesd el e tettet.Backup-ot nem tudsz visszaállítani? Azt hiszem ez az az eset, amikor célszerű lenne megtenni.
-
válasz
Siriusb #15063 üzenetére
nem futott le a rendszerfrissítés
If either of this steps does not work (e.g. due to dependency version issues, file conflicts in /lib), refer to this guide for more detailed instructions on performing this upgrade.ennek az első sora:
All files in the /lib directory have been moved to /usr/lib and now /lib is a symlink to usr/lib.és nem, ezt követve sem akart lefutni, így követtem az itt megadott linkeket, miszerint csináljam meg kézzel. megcsináltam. másik gépen nem okozott bajt, itt igen.
-
Siriusb
veterán
Symlinkeket csináltál?!
Mit, hol, miért? Semmi ilyenről nem volt szó. Igazából csak azt kellett lezongorázni, hogy semmi ne legyen a /lib alatt, aminek nem glibc a tulaja. Ezután rendben lemegy a rendszerfrissítés.
Ha Te kézzel beletúrtál... Jobb ha at ML-en vagy a fórumban kész segítséget, hátha valami szaki segít. -
-
-
amíg az a portál elkészül, valaki segítsen ki.
Arch Linuxék ezt művelték, de nálam valahol, valami elromlott, mert bár a symlinkeket liveCD alól megcsináltam (bónuszként az /sbin is beköltözött /usr/bin-be, de ezt is megcsináltam),
de az eredmény kernel pánik, valami nyűgje van az init-tel, gyanítom, hogy egy mkinitcpio segítene rajta, de azt meg nem tudok csinálni, mert chrootolni sem tudok, mert "/bin/bash: no such file or directory"
természetesen a /bin/bash létezik és futtathatónem vagyok ettől vidám
-
-
Vladi
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #15052 üzenetére
"Hát így élünk mi itten!
Fentről félve les az isten"Már ha vágod.
S hogy miért aktuális? Mi egy kis közösség vagyunk. Ha valamit akarunk, akkor csinájuk meg magunknak.
Kérd meg bambanőt, hogy írjon címlaposat a blogoutra, kis történeti összefoglalóval, néhány tréfás anekdotával.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
bambano #15049 üzenetére
Én Abu-t próbáltam rávenni korábban, hogy mikor a PH! ír a radeon driverekről, akkor legalább egy lábjegyzetben írhatnának valamit a Linuxos driverrel kapcsolatban, de az volt a válasz, hogy túl kevesen használják a Linuxot.
Csak ez meg a 22-es csapdája. Pl miért nem játszanak egy jó számot a rádióban? Mert nincs a slágerlistán. De miért nincs a slágerlistán? Mert nem játsszátok őket... (c. Airheads)Ezekben a témákban nektek kellene frankó Logoutos cikkeket írni.
-
-
azt hittem bambano kolléga ideposztolta már, de úgy látszik elfelejtkezett róla
-
bambano
titán
valakinek van infója arról, hogy egy hp n40l-lel mennyire lehet kitömni a hálózati vezérlőt?
-
petiwr
senior tag
Sziasztok hogyan tudnék csinálni egy olyan pendrive ot amire fel tennél egy open suse 12.1 kde t hogyha be dugom arról menjen a rendszer? Olvassgatam de nem nagyon sikerült 6 félét próbáltam meg aztán ez az utolsó mentő öv.
-
attilav2
őstag
Egyébként a slax-al próbálkoztam a weblapjukról lehet kiválogatni mi kerüljön a live cd-re, bár a modulok igencsak trehányak soknál nem figyelnek a függőségekre, szerencsére akadt egy olyan gparted modul ami minden függőséget tartalmazott kivéve egy valamit, de arra is volt modul, így el is indult a gparted a live rendszerről. Sajnos a slax nagyon régi a kernel 2009-es, a benne levő kde és firefox is öreg már, a régi kernel miatt net nem működött. Viszont pozitívum hogy indításnál lehet választani ram-ba töltést így ha felállt a rendszer a boot pendrive eltávolítható, ami jól is jött mert az előlapi portokba nem tudok egyszerre két pendriveot dugni.
Most a chakra live cd-jével próbálkozok, pendriveról indítottam, ezen van net és friss kde meg rekonq, memóriába töltés opciót sajnos nem láttam pedig jól jött volna így a boot pendrive maradt elől. A hibás pendriveot pedig hátulra kellett tegyem, a dd itt is IO hibákat dobál, úgyhogy végleg kuka.
-
attilav2
őstag
Az ominózus pendrive kukaérett, azonos usb porton másik pendriveok tökéletesen működnek.
A hibás pendrive semmilyen formában nem írható, csak az írási gyorstárban végzi el a műveleteket a rendszer gondolom. A dd futásakor folyamatosan nézegettem a dmesg-et és dobálta az IO hibákat. Találtam egy windowsos low level format tool-t de az is IO hibákat dobált, noha ugyan úgy mint a dd látszólag végigment, a pendriveon továbbra sem változott semmi. -
kovaax
őstag
Sziasztok,
Vettem Verbatim 16x dvd-r -t, amit nem igazán tudok írni linux alatt. Pontosabban 1-et sikerült megírni Fedora 17 alatt (az iso fájlon jobb klikk, lemezre írás), de azóta azzal sem sikerül. Az asztali dvd felvevőm is megküzd velük, olyan a hangja, mintha mindjárt felszállna. Vindózerem nincs, azzal nem tudom kipróbálni. Van valakinek valami ötlete?
Köszönöm!
-
vadcoca
tag
válasz
attilav2 #15030 üzenetére
Az eszköz megállapításához: fdisk -l
Ha "csak" a filerendszer sérült és nem akarod feltétlenül wipe-olni és a gparted sem boldogul vele, akkor elég csak az első blokkot felülírni 0-val: dd if=/dev/zero of=/dev/hda count=1. Ezután a gparted már megeszi.
CPT.Pirk
filenév kódolás konvertálása: convmv -
rt06
veterán
válasz
attilav2 #15030 üzenetére
szerintem szinte mindegy, milyen disztort valasztasz, az usb felismerese elegge alap elvaras ahhoz, hogy mindenhol mukodjon
azt, hogy melyik a pendrive, az alabbi modokon tudod megnezni:
ls -la /sys/class/block/
itt abbol, hogy hova mutat az adott meghalyto linkje, megallapithato, melyik a pendrivea masik megoldas, hogy a dmesg-et atnyalazod es ott is szerepelnie kell
dmesg | grep hci (ebben nem vagyok 100%-ig biztos, de ugy remlik, az ehci/ohci/uhci string-ek valamelyikere kell szurni)dd futtathato barhogyan, de ha wipe-olni akarsz, akkor inkabb csatolatlanul csinald es a particio torlese mellett esetleg a teljes eszkoz torlesevel is probalkozhatsz, ha az elobbi nem mukodne (/dev/hda3 helyett /dev/hda a masodik parameter)
ha csatolas alatt a mount-ot erted, akkor igen, csatolatlanul is latszania kell a particionalo programokban
dd eleg hatekony, hasznalhatod if-nek akar a /dev/random-ot is (vagy ha nem ersz ra napokig, akkor a /dev/urandom-ot), amik veletlenszeruen irjak tele, nem mezei nullakkal
erdemes tovabba a dd-nek megadni a blokkmeretet is, hogy ne 512 byte-onkent kaparja a lemezt, ezzel is gyorsithatomasik lehetoseged (es az emlitett io hibak miatt erdemes lehet kiprobalni), az a badblocks nevu program, ami a hibas szektorok felterkepezesere szolgal, s aminek 3 modja van: csak olvasas, adatvesztessel nem jaro iras/olvasas, adatvesztessel jaro iras olvasas
ez utobbinal ertelemszeruen szinten tortenik wipe (3 is egymas utan, ha jol emlekszem) -
rt06
veterán
megvan a hiba oka, kapok boot kozben egy ilyet:
[38023.220206] general protection fault: 0000 [#8] SMP
[38023.220490] Modules linked in:
[38023.220679]
[38023.220811] Pid: 18838, comm: hpasmd Tainted: G D 3.4.5-hardened #1 HP ProLiant DL380 G3
[38023.221215] EIP: 0061:[<c1009241>] EFLAGS: 00010002 CPU: 3
[38023.221355] EIP is at xen_iret+0x21/0x25
[38023.221484] EAX: dd1ae120 EBX: 00000102 ECX: 00000000 EDX: 00000cd4
[38023.221617] ESI: 080a418c EDI: 00000000 EBP: a0ed0e11 ESP: d7029fe0
[38023.221750] DS: 0073 ES: 007b FS: 0000 GS: 0033 SS: 0069
[38023.221885] CR0: 8005003b CR2: 0806b8f3 CR3: 15f5f000 CR4: 00000660
[38023.222022] DR0: 00000000 DR1: 00000000 DR2: 00000000 DR3: 00000000
[38023.222179] DR6: ffff0ff0 DR7: 00000400
[38023.222318] Process hpasmd (pid: 18838, ti=d841a748 task=d841a3e0 task.ti=d841a748)
[38023.222521] Stack:
[38023.222646] 00000000 080a4251 00000073 00000282 bfde9588 0000007b 00000000 00000000
[38023.223369] Call Trace:
[38023.223514] Code: 74 26 00 8d bc 27 00 00 00 00 f7 44 24 08 00 00 02 80 75 2d 50 0f a0 b8 d8 00 00 00 8e e0 64 a1 00 01 00 00 0f a1 f6 44 24 0d 02 <0f> 94 40 01 66 83 38 01 75 04 c6 40 01 01 58 0f 84 0a 46 60 00
[38023.228385] EIP: [<c1009241>] xen_iret+0x21/0x25 SS:ESP 0069:d7029fe0
[38023.228692] ---[ end trace 5b358da749ad66cf ]---ennek kovetkezteben a dmesg szinje atallitodik a boot soran belott 1-esrol, es kiir mindent kepernyore, ha kell, ha nem
a kovetkezo kerdesem az lenne, hogy ha van a fenti hibam, merre induljak el annak kideriteseben, mikent lehet megszuntetni azt?
azt tudom, hogy melyik daemon okozza (hpasmd, mint irja is), tudom is reprodukalni (csak bizonyos beallitasok mellett teszi - viszont szuksegem lenne azon beallitasokra) -
attilav2
őstag
Sziasztok
Egy olyan live cd-s linuxot keresek ami az usb portokat automatikusan felismeri, nem kell hozzá semmi hókusz pókusz, legyen benne paranccsor, grafikus felület és ami nagyon fontos grafikus lemezdiagnosztizáló eszközök, pl gparted, cfdisk stb. Adott egy pendrive amit windows alól sehogyan sem lehet formázni, a rajta levő fájlrendszer sérült, ha formázni próbálom akkor a végtelenségig elidőzik és nem történik semmi. A windowsos wipe-oló programok sem tudnak vele mit kezdeni mert kiírják hogy nem tudják olvasni. Wipe olással akarom megoldani a gondot, és a linuxra gondoltam mert a dd parancs gondolom nem szarozik azzal hogy először olvassa a kinullázandó eszközt, tehát simán kinullázná, utána újraformáznám, és ha utána is sérült marad a pendrive fájlrendszere akkor hardveres hiba és biztosan mehet a kukába. Kutakodtam a neten és azt a parancsot kell kiadnom a pendrivera vontakoztatva: dd if=/dev/zero of=/dev/hda3 (a hda3 helyére jön a pendrive eszköz).Hogyan tudom megállapítani hogy a pendrive-hoz mely eszközfájl tartozik? (sajnos nincs rajta led így olvasás írás esetén nem jelez semmi).
A pendrive felcsatolt vagy lecsatolt állapotában kell futtatni a dd parancsot?
Ha nincs felcsatolva a pendrive akkor cfdisk-ben, gparted-ben megjelenik ? (Ezzel meg tudnám állapítani melyik eszközfájl a pendrive).
A dd parancson kívül van e még valami más linuxos módszer ami kinulláz egy pendrive-ot, és esetleg hatékonyabb mint a dd?
-
ViZion
félisten
válasz
CPT.Pirk #15026 üzenetére
feltöltöd gmail accountodra, és onnan nyitod.
Duke Nukemre is vártunk bő egy évtizedet (kár volt...), de azért az más. OS-nél csinálhatnának azért pár kiadást, meg egy testinget, kész, de ez, h majd amikor... engem nem nyugtatna meg. Másik véglet az Ubuntu, akkor is kiadják, ha még félkész sincs... de legalább van pár bevállalós tesztelőjük
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ViZion #15025 üzenetére
Google docs eszembe jutott, de még nem jöttem rá, hogyan kell offline állományt beadni neki.
Azt nem hiszem, hogy a Libreoffice hibája lenne a dolog, mert ugyanezen verziós LO Win alatt megnyitott a kérdéses fájlt.
Szal. szerintem rákérdezek majd a Chakra fórumában.Amúgy Diablo3, Minecraft, Doom4, mindegyik when it's done. Persze ezek nem oprendszerek, de nem ebből a szempontból nem is annyira lényeges.
-
ViZion
félisten
válasz
#88789760 #15024 üzenetére
Annyit tudok róla, h elvileg fejlesztik...
Nagyon jó egyébként a fájlkezelője, meg sok minden kapott kényelmi extrákat, ezért nálam is várós volt. De... minden munkájukat frankón kukázták ezzel. Kész lesz amikor kész lesz??? Értem én, hogy ezzel inkább azt szerették volna mondani, h nem adnak ki félkész disztrót, de basszus, az IT nem ilyen. Ide dátumok, útiterv, és feature-ok kellenek, nem lehet csak így bele a levegőbe. Ez teljesen komolytalanná teszi a projectet, meg is kapták sok külföldi fórumon és blogon a magukét. Ha naponta kell használni, akkor ezzel a hozzáállással csináljon hamburgert, ne oprendszert.Cpt.Pirk: nálam nyitja, meg minden. Esetleg alternatívaként gugli doksiban megnyitni, menteni másként?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
bambano #15021 üzenetére
Ez így a home-ban kilistázta a dolgaimat, ott vannak ékezetes dolgok, jól jelennek meg. Hozzáteszem, minden más ékezetes állomány jól jelenik (és jelent) meg, csak az az egy nem, amit emailben kaptam.
A feketelistát meg arra értettem, hogy az /etc/localgen fájlban az UTF8 és a 81.. valami nem volt feketelistázva, csak a többi nyelv.
rt06: Az aktuális AMD driver amit pár napja rakott fel a rendszer, az valami iszonyat bugos, így sajnos rákényszerültem egy restartra, mert egy kb. 640*480-as területen kívül a kép átment kockás abroszterítőbe mindenféle színárnyalattal, csak mert itt hagytam pár percre a gépet és az energiagazdálkodás lelőtte a kimenetet.
-
-
kendeee
aktív tag
válasz
ViZion #14999 üzenetére
Bodhi live elindul, betölt, majd install közben behal. Hiba üzenetnek nem ír semmit, csak hogy váratlan hiba történt telepítés közben. Ez a via proci nem igazán barátkozik csak a win-nel, meg még max a dos-sal
A Lubuntu bejövős lett volna, de flash semmi nem volt még a google chromium böngésző alatt sem, rendszer frissítés után pedig behalt az egész.
Azt tudom, hogy a gépnek semmi baja, mivel működő xp-t akartam linux-ra váltani, de azt hiszem feladom a sok próbálkozás után.
Azért kösz a segítséget.
-
rt06
veterán
olyasmi mitol jelentkezhet, hogy a linux kihanyja kepernyore azokat a dolgokat, amiket normalis esetben csak syslog-ban es/vagy dmesg-ben kellene latnom?
gondolok itt olyasmikre, mint pl a selinux audit logsorai, hianyzo hdd-re vonatkozo io hibak (azt teljesen normalis, hogy irni/olvasni akarja, az kevesbe, hogy latom a hibauzenetet)
-
bambano
titán
válasz
CPT.Pirk #15011 üzenetére
de, mert azokat a karaktereket, amiket nem tud értelmezni, azokat ?-lel helyettesítheted.
másrészt meg lehet, hogyha locale-t váltasz, akkor értelmes karaktereket láttál volna
Szerk: harmadrészt meg a sok G-s fájlt elmozgatva egy ideiglenes könyvtárba, visszavezetted volna a feladatot arra, amit már megoldottál
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
bambano #15010 üzenetére
No mv-vel sikerült, de nem egyszerű. Ha nyomok egy dir-t a mappában, akkor ezt mutatja a fájlnévnek:
351klista.xls
Persze ezt a fájlt nem találja meg, ha kézzel beírom a kezdőbetűt és tabulálok, akkor megvan:
mv G�p�sz-Villamos_kell�klista.xls kelleklista.xls
De ez nem lenne megoldható, ha sok G...-s fájl között lenne ez a fájl.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Kaptam egy zip fájlban egy xls doksit, aminek a nevében furcsa karakterek vannak. Se megnyitni, se átnevezni nem tudom, azt a hibát kapom, hogy a fájl nem létezik.
Win alatt meg lehet nyitni, ott a kérdőjelek helyén ékezetes betűk vannak.
Mit lehet kezdeni egy ilyen állománnyal? -
-
kendeee
aktív tag
válasz
ViZion #15003 üzenetére
Már a Lubuntu alól írok. Egyenlőre ez marad, elég felhasználóbarátnak tűnik elsőre. Chrome van alapból rajta böngészőnek, van gnome player, amit nagyjából már ismerek, nem sokat gondolkodik a rendszer. Ja, tud magyarul is 60%-ban
Amúgy a linked alapján az ubuntu oldalán a keresőbe írtam be : VIA C3 és erre dobta ezt a lubuntut. Köszi a bíztató segítséget, holnaptól belemerülök a tanulgatásba.( (Hálózat és egyéb dolgok.)
Google az én barátom is
-
ViZion
félisten
válasz
kendeee #15000 üzenetére
Kipróbálásra virtualbox...
A linux hibájának mondják, h nem felhasználó barát, meg bogarászni kell benne, stb... Ne foglalkozz Te könyvtárakkal, települő programokkal (inkább csomagok), mindent intéz. Szépen, rendben tart mindent. Itt nincs teleszemetelt startmenü (a mappából nyíló mappában parancsikonokat hogy imádtam...), itt progi telepítéskor nem kell sasolni, h melyik kis kapcsoló ránt le tucatnyi "hasznos" segédprogramot... Csak használd, a fájlrendszerről olvass pl. wiki-n az alapokat - de a home mappán kívül elvileg nem sok dolgod lehet. Nem kell pátyolgatni, nincs karbantartás meg sz@rrászemetelt mappák, töredezés, lassulás. Ami "hulladék" van, azt meg egy parancs letakarítja.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Apple iPhone 13 128GB / Kártyafüggetlen 1ÉV GARANCIÁVAL
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 4070 Ti Super GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5600 32GB DDR4 512GB SSD RX 6700XT 12GB Rampage SHIVA Cooler Master 700W
- LG 45GR95QE - 45" Ívelt OLED / 2K WQHD / 240Hz 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync Premium / HDMI 2.1
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest