Hirdetés
- Szénszál és réz találkozik az Inno3D egyslotos RTX VGA-in
- Vezetékmentes és kompakt gaming klaviatúra a Cherry Xtrfy védjegyével
- Cserélhető filtereket biztosít az Elgato legfrissebb, 4K-s webkamerája
- A YouTube-ot is betiltják a gyereknél az ausztrálok
- Gyilkosságban és öncsonkításban akart segíteni a ChatGPT
- Kompakt vízhűtés
- Mini-ITX
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- Vezetékmentes és kompakt gaming klaviatúra a Cherry Xtrfy védjegyével
- Androidos tablet topic
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Melyik tápegységet vegyem?
- Milyen processzort vegyek?
Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
DEJVID
őstag
válasz
RandomName #14587 üzenetére
Köszi a felvilágosítást, ahogy értem, nekem tökéletes lesz a megszakító akkor.
-
TomMusic
őstag
Sziasztok,
Panellakás újravezetékezés. Első körben a földeletlen alu kört akarom földeltre cserélni (nappali, szobai dugaljak). Gondolom sodrott erű (MKH) lenne az ajánlott a hajlékonysága miatt? -
tutis
őstag
A mi nincs bekötvére nem tudok válaszolni, mivel egy színjelölés sincs a kábelen, szar mint a képen is látod, minden kábel kb fehér, a bejövő szálak is.
de akkor leírom szóban. befelé jön a fázis szál, ez megy a fi relé bal alsó részébe.
A jobb alsó részébe meg a másik bejövő szál (gondolom null szál) harmadik kábel meg sehova nincs bekötve)
ide van becsavarozva jobb alulra a fi relébe egy földelés kábel (sárga/zöld) is, ami megy a bal alsó sínbe.
A fi relé felső jobb csatlakozása megy kék vezetékkel a jobb alsó sínbe.
Bal felül a fázis meg megy a jobb szélső biztosíték alsó részébe, onnan van sorkapcsolva az összes biztosíték.
A bejövő szálat ami nincs bekötve nem tudom mi lehet. Mivel nem értek a villanyszereléshez, emiatt nagyon többet nem tudok kisilabizálni, csak fura volt nekem hogy a 3 bejövő vezetékből csak kettő van bekötve a fi relébe, és a null és a földelés is mintha ugyanazon a körön lenne.
Ami még furcsaság a lakásban: inox mosogatógép egyik konnektorba dugva, inox mosogatótálca kombóval kb 28volt-ot lehet mérni hozzáérve akár a tálcához akár a mosogatógép inox felületéhez, természetesen tilos lenne bármilyen feszültségnek lenni. -
vaakuum
addikt
Szia!
A rutinosabb szakik majd kijavítanak, de amit én látok, az elsőre hirtelen ez:
Elvileg [mindegy] az AVK bekötési irány. Szerintem a kmsz-eknek is mindegy lehet hiszen most is a 2-esre (alulra) van kötve a betáp, és fentre az 1-esre meg az áramkörök. A kmsz-ek "jóságát" nem tudom megítélni, nem ismerem a márkát és nem tudom, mennyi idősek lehetnek.
Gyakorlati okokból az AVK felső betáplálás szerintem praktikusabb lenne, és akkor alul lehetne fázissínt használni a fázis elosztására, ha ezek a kismegszakítók is tudják fogadni. Ehhez viszont ezt a Fi relét át kellene rakni a jobb oldalra. Valamint a nulla és védő sínre a sodrott bekötésekre érvéghüvelyt kellene rakni. Nem látszanak a kmsz-ek alsó betápfűzését ellátó barna vezetékdarabok. Ha azok is érvég nélküli sodrottak, akkor már inkább a fázissín.
Kérdés: Jól látom, hogy a zöldsárga van az AVK-ban alul a jobb oldalon bekötve? Erre utalhat a
"Bejövő szál kettő van bekötve - harmadik szál hátul üresen áll bekötés nélkül" mondat? Ezek szerint a bejövő kék áll bekötés nélkül üresen? -
tutis
őstag
érdeklődnék hogy ez a fi relé bekötés jó-e így (régi bekötés, most néztem rá):
(remélem érthető a nyilazás mi merre megy. Bejövő szál kettő van bekötve - harmadik szál hátul üresen áll bekötés nélkül) -
PROTRON
addikt
válasz
baly81 #14590 üzenetére
Kollegák a Legrand Valena családot szeretik mint olcsó, belépő, már használható minőséget.Van belőle "sima" meg "Life" széria, a "Life" on belül az "inmatic" a legújabb generáció, de ebben már vannak túlságos leegyszerűsítések is.
A kapható rugós bekötéssel, de csavarossal is a perverzek kielégítésére. A sima és a "life" széria nem átjárható, mert a simának kicsivel kisebb a kerete.
Nekem a sima jobban tettszik, mert ott a négyzetes keret ráfeszül a falra, de az igaz hogy a life széria azzal hogy a keret körbe kissé előrefele ugrik a faltól, amiatt rugalmasabban szerelhető, ha a fal kissé egyenetlen jobban elsimulhatnak a problémák. -
baly81
aktív tag
Mit tudnátok ajánlani (gyártó, termékcsalád) 1-es 230V-os aljzatban / és egykörös kapcsolóban amik jók?
Design annyira nem releváns, egyszerű fehér szín mindenben, nem kell moduláris (külön keretes), de lehetőleg csavaros kábelrögzítésű legyen. Az sem baj, ha kilóját nem valami QRva ritka nemesfém árban mérik!
Néztem a Schneider Asfora családot, nem győzött meg, sőt inkább elrettentett. Legrand -nem néztem szét teljesen-, Kanlux: őt meg nem ismerem... Itt meg is álltam, inkább jöttem hozzátok, akik hetente láttok/tapasztaltok mást-mást!Köszi!
-
PROTRON
addikt
válasz
DEJVID #14584 üzenetére
De sokszor a boltok sem ismerik a valódi műszaki kifejezéseket és keverik a szezont a fazonnal.
Például ami már eltér tőlük, az a biztosítos kapcsoló, ami az olvadó betét kihúzása előtt elvégez egy terhelés kapcsolást a rajta lévő kar/billentyű segítségével. Sokszor a boltok keverik a kettőt. Pl tepsis egységre is használják a kifejezést, pedig az nem végez ilyet, azt csak terheletlen állapotban szabadna kapcsolni.
A hengeres, diazedes változatban csak max 16A, vagy max 63A betét fogadó létezik olcsón a biztosítós kapcsolóból.
Nincs 16A - 63A méretkategóriában, ami azért szomorú, mert a 16 sokszor kevés, így a 25A-hez már a D02-es méretű 63A-est kell használni, ami már 4,5 KE széles, sokszor feleslegesen foglal helyet.Meg persze vannak a horror árú Fuserbloc egységek...
-
RandomName
senior tag
válasz
DEJVID #14584 üzenetére
A kérdést sem értem igazán.
A szakaszoló kapcsoló leválasztást csinál, és ezt nem tudja a névértékében megjelölt üzemi áramerősségen. Mert szakaszoló. Ami rá van írva amperben, az csak a zárt állapotban lévő maximálisan átfolyó áram. Elméletileg terhelésmentes állapotban kapcsolható.
A kismegszakító meg egy kétfunkciós védelmi eszköz.... -
Pkc83
őstag
válasz
DEJVID #14584 üzenetére
Miért drágább azt nem tudom,viszont azért jobb mert ha van valami hiba a pincében vagy a padláson akkor csak az ottani biztosíték fog leoldani és nem kell két helyen is kapcsolgatnod. Ezzel ellentétben viszont így a betáp kábelt a lakáselosztó és a pince vagy padlás elosztója közötti szakaszon nem véded, szóval ez meg a C-és biztosíték mellett szól. Mindkét megoldás megfelelő te döntöd el melyiket választod.
-
PROTRON
addikt
Most pl egyik nagyobb méretű kivitelezési helyszínünkön jött egy megjegyzés, az átvevő, üzemeltetési részleg munkavédelmise megkérdezte egy ÉV felülvizsgáló haverját, aki lehülyézett minket salgó polc EPH bekötésével kapcsolatban, mire visszakérdeztem hogy mi alapján, a válasz: nézzük meg mi a szabványt.
Mondom ha Ő a vádlóm, akkor Ő hozza ide azt az előírást, ami szerint hülyék vagyunk ha a 2010 óta megváltozott, jelenleg érvényes előírások szerint dolgoztunk. -
TomMusic
őstag
válasz
TomMusic #14573 üzenetére
Úgy tűnik mákom van, sikerült áttolni a behúzót. De azért nem kiabálom el, mert még van pár kötődoboz. Kép: vízszintes a behúzó.
Apró örömök. -
DEJVID
őstag
-
gorbep
senior tag
Gondolom a szolgáltatói KMSZ hibás volt...
Az igazságügyi műszaki szakértő azt írta le, hogy "elvárható lett volna plusz áramkorlátozó eszköz beépítése"... megint a szokásos ingovány
... majd a bíró (aki szakmailag nem ért hozzá
) mérlegel...
4-500 Ft olcsóbb mint a kiégett elosztószekrény, pláne ha az egész ház leég... Amúgy a "lassú" (gL, de esetleg D?) olvadó nem feltétlenül fog lemenni, ha a KMSZ jól működik, ha meg nem, akkor meg megéri az árát... én betettem volna nálam, ha nem mondják többen is, hogy tilos, mert MSZ (447?)...
-
TomMusic
őstag
válasz
TomMusic #14561 üzenetére
Apropó, ez mennyire jó választás: [Runpotec]?
Tehát első körben a két vezeték mellett próbálnálm végigfűzni a csőben. -
313313
addikt
válasz
gorbep #14563 üzenetére
Elég sok 50kW-os HMKE-vel találkoztam, ahol a zárlat védelmet AC oldalon is olvadó betéttel látták el. Arról nem is beszélve, hogy DC oldalon ha van zárlat védelem is, esetek 90%-ban olvadó betét...
Régen kaptumk tervet is, volt amelyik eleve úgy volt tervezve. Elmúlt 5 éves tapasztalat. -
biker
nagyúr
válasz
gorbep #14563 üzenetére
"Most volt egy tűzeset, ahol a SPD előtt csak a 32A szolgáltatói biztosító volt, túlfeszre begyújtott először a szupresszor, azután a VDR, úgy maradt, nem kapcsolt le elég gyorsan és kiégett az egész elosztó..."
Próbálom értelmezni, nem megy...
a túlfesz védelmek gyártói adatlapján amennyit eddig láttam, mindnél ott van, hogy 80A alatt nem kell külöm biztosítékkal védeni, 80-125A közt min 80A, max a betáp értéke, 125A felett 125A
Ezt a kommersz T2 vagy T2+T3 védelmekre értem.És ha a túlfesz zárlatban marad, és nem old le a kmsz, és kiég az elosztó, ott a kismegszakító volt a hiba oka, nem a túlfesz levezető!!!!!!
-
biker
nagyúr
10x38mm olvadóbetét din sínes aljzattal, ha lehibázza, melyik szabvány szerint? 0.5A-tól indul a sorozat
de kédés, kinek jó ha 4-500ft egy zárlat? -
gorbep
senior tag
Még nincs nagy rálátásom... de úgy látom defenzívában vannak. Ha valamiben nem biztosak, határeset (vagy esetleg ismeretlen számukra).... biztos ami biztos, hibára veszik, abból nem lehet baj. Azért nem találják magukat bíróság előtt, mert túl szigorúan ítéltek meg egy helyzetet... max a megrendelő lesz morcos, mert határidőt kap egy javításra, ami nem is volt indokolt... Mellesleg az átlag megrendelő nem is ért hozzá...
-
ECC82
újonc
válasz
gorbep #14563 üzenetére
Megkérdeztem felülvizsgálót... azt mondta hibára veszi, ha olvadó van, persze azt építek be, amit akarok.
Ez a kedvenc kifejezésem, a hibára veszem/lehibázom.
Csak úgy repkednek ezek a fórumokban/videókon, mert az én azonnal lehibázom szöveg nagyon komolyan hangzik, igazi szakinak látszik tőle az ember.Ha viszont megkérdezed, hogy melyik szabványpont alapján döntött így, akkor sokszor jön a pislogás, meg a körbemagyarázás.Ha csak a fent említett pontot értelmezed, akkor pl tehetsz 25A felett olvadós biztit. Pl két elosztó közötti kábel védelmére pont ideális. Ha pl a főelosztóból megtáplált , másik bérleményben levő alelosztód betápját kismegszakítóval véded, és zárlatot csinálsz, akkor ha lemegy a főelosztóban levő kismegszakító is, és pl zárva van az a helyiség, akkor várhatsz az illetékesekre, amig megjönnek és beengednek visszakapcsolni.
-
ECC82
újonc
válasz
PROTRON #14562 üzenetére
A szabványok szövegezésénél a kell szó általában egy határozott "azttegyélodamertnyakonváglak" dolgot jelent. Azonkívül van még az (nem) ajánlott kategória a "lehetőleg, amennyiben lehetséges, elhagyható ha, kerülendő" szavakkal, és a tilos a "nem engedélyezett" kifejezéssel.
A régi (MSZ 1600, 172 stb) szabványokat szakemberek írták szakembereknek. Elolvastad és nem kellett sokat gondolkodnod rajta, csak megcsináltad. A mostaniakat ugyanúgy szakemberek írják, csak utána jogászok megdolgozzák őket, hogy jogilag ne legyen kifogásolható, beleköthető. Így viszont ugyanolyanok lesznek mint a jogi témájú szövegek, ha innen nézed akkor zöld, ha onnan nézed, akkor piros. Annak az ügyvédnek hisznek a bíróságon aki jobban elő tudja adni magát.
Bármelyik felülvizsgálós fórumba beleolvasva láthatod, hogy alap kérdésekben is eltérő vélemények vannak, mert mindenki máshogy értelmezi ugyanazt a szöveget.A szabványok "szerény" árképzésébe meg nem fér bele egy magyar nyelvű magyarázat, vagy valami "hivatalos" értelmezés, amire lehet mutogatni.
-
gorbep
senior tag
válasz
PROTRON #14562 üzenetére
Megkérdeztem felülvizsgálót... azt mondta hibára veszi, ha olvadó van, persze azt építek be, amit akarok...
Villamosmérnökként a képzés alatt az ilyenektől folyton égnek állt a hajam. Pontos leírás? A válasz: vegyem meg a szabványt... amit a MEE VET művel, az pont ugyan az a mocsáros katyvasz, ami a jogszabályok körül ment régen, amikor csak megvenni lehetett a közlönykiadótól a jogszabályokat... OK, pontos magyarázat? : Mert a MEE VET.... ha bajom van vele hozzájuk forduljak...
Amúgy igazad van, a túlfesz védelem leoldását én is olvadóra bíznám.... de ha egyszer nem lehet...
Most volt egy tűzeset, ahol a SPD előtt csak a 32A szolgáltatói biztosító volt, túlfeszre begyújtott először a szupresszor, azután a VDR, úgy maradt, nem kapcsolt le elég gyorsan és kiégett az egész elosztó...
Amúgy érdekes a kérdés, mert AC kapcsolt akkus rendszerekben az inverterben gyárilag ott az olvadó...
Bár gondolom a felülvizsgálót az nem érdekli, csak hogy a készüléken ott van e a megfelelőségi tanúsítvány... onnantól meg a gyártó baja és felelőssége...
-
PROTRON
addikt
Azért a tiltáshoz várnék a "tilos olvadó betétes védelmet használni" megfogalmazást.
Ugye a legtöbb lakásnál azért alapvetően a mérőóránál már eleve kismegszakító van, így onnantól kezdve valóban kicsit értelmetlennek tűnhet olvadó betéttel védeni bármilyen leágazást, akkor meg egyszerűbb leírni a villanyászoknak hogy "ezt kell és kész", de azért a másik oldalon, a tervezői mérnöki szemlélet mindig azt követeli meg hogy adott szituációban, pláne ha pl gyártói beüzemelési előírás is közbejön, akkor egyesével illik mérlegelni.Pl túlfeszvédelem...kell-e elé leágazásvédelem vagy nem? vagy csak "nem kötelező"? ha mégis bekerül, akkor kismegszakító legyen? Mert bizony van olyan élethelyzet, amikor a kismegszakító még az előtt leválaszt, hogy valóban véget érne a túlfeszültség okozta probléma és az idő előtti leválasztás miatt a túlfeszvédelem nem tudja ellátni teljeskörű feladatát, ezért illene olvadó betéttel megoldani a leválaszthatóságát...
-
TomMusic
őstag
válasz
vaakuum #14558 üzenetére
+ #14557 F34R köszi!
Na délután megnéztem kicsit alaposabban.
C25-ös kmsz van az óránál.
Az elosztóba feljön 3 fekete, 1 piros, 1 kék alu. Értelemszerűen itt csak 1 fázis van bekötve. A piros ami bejön, szét van osztva 4 felé, amiből az egyik megy oda amit kérdeztél (1-es kép alsó sín 2-es pont), a másik 3 csőben megy a többi vezetékkel elfelé (gyanítom hogy a konyhába meg fürdőszobába, mert ott a dugaljaknál láttam hogy be van kötve a védőföld).#14560 ECC82:
Hát ezek viszont rossz hírek. Annyiból viszont még kicsit reményekem, hogy ahogy a képen látszik: [kép4], [kép5], a jobb felső sarokban lévő csőbe csak 2 szál vezeték megy (nulla, fázis). És ezek mennek a nappali/szobai földeletlen dugaljakhoz. Megpróbálok végignyomni rajta egy behúzószalagot, hátha jutok vele valamire. Ha nem, akkor kihúzni a vezetéket (ettől inkább tartok hogy nem sikerül). Csak még előtte a vezetékek másik végét kéne megtalálni. Találtam már két kötődobozt, amik simán le voltak vakolva hálóval: [gyanús volt a festés, sniccerrel belekapartam], [kibontás után]. Ezek csak T leágazások, mindkettő alatt konnektor van a nappaliban.
A nagy terv az lenne, hogy legalább ezeket húzom újra immáron földdel (meg persze kmsz & szekrény csere + ÁVK). -
ECC82
újonc
válasz
TomMusic #14554 üzenetére
Az ilyen csövezett panelek elemeit a házgyárban csövezték be.
Berakták a zsaluba a vasalást, ahhoz rögzítették a szerelvény- és kötődobozokat, és az azokat összekötő Mü1-21es csöveket.
Csak egyenes csőszakaszok voltak benne, kanyar helyett kötő vagy áthúzó dobozokkal. Ahol a cső átfordulna a másik panel elemre, ott a fal szélétől 15 cm-re megálltak a csővel és ledugózták utána kiöntötték az egész elemet betonnal. A doboz szélén a fekete cucc a gumi bevezető a csővégen, hogy a beton ne jusson be a dobozba.Amikor a helyszínen összeállították a paneleket, a sarkokban a csőtalálkozásoknál a csővégeket gégecsővel összekötötték és behúzták a vezetékeket, majd a gégecsöves illesztést bejavították malterral/betonnal.Az utólagos áthúzás azon múlik, hogy mennyire volt részeg/sz.rt bele a feladatba az összekötő/bejavító figura.
Saját tapasztalat sok ilyen lakás után: 10 gégés kanyarból 7-8 nem átjárható, ki kell vésni. Volt ahol az egész lakásban 1 db kanyart kellett kivésni és kijavítani, de az utolsónál kb 2-3 volt jó a 20-ból. -
gorbep
senior tag
Szuper! Köszönöm szépen...
Ezek szerint ha jól értelmezem 5x10-es gerincet elláthatok 32A NH-s szakaszoló kapcsolóval?
Más: persze 30 éve 16-os csővel csövezték a gerincet fel és le is 5x2,5 MCU-nak... ebbe esélytelen 10est húzni. Nem úszom meg a kibontást. Mit javasoltok betenni helyette? Azon gondolkodtam a 16-ost meghagyom kommunikációs kábeleknek és mellé tennék 2 db 32-est párhuzamosan... azért kettőt mert felmerült a jövőben AC kapcsolt akku felszerelése, és akkor mind a 2 irányban kellene gerinc... csak még nem tudom hogy lent vagy fent lenne a berendezés... és ha már úgyis kibontom, nem gond kettőt betenni...
-
vaakuum
addikt
válasz
TomMusic #14554 üzenetére
Személyes véleményem, hogy alut szerintem 2 db 90°-os kanyar után kicsi valószínűséggel lehet megmozdítani szűk csövezésben, ha ennyire régi.
Lehet már egynél is, ha nagyon passzentos a védőcsőben. Behúzni még csakcsak megoldható lenne megfelelő kenéssel az üres védőcsőbe, de a bennlévőt kiszedni szerintem elég nagy szerencse kell. Illetve ha meg még több áramkör is kellene, ahhoz tuti nem lesz elég a mostani hálózathoz beépített védőcső keresztmetszet.
Milyen betáp van a lakásba? 1-es kép alsó sín 2-es pontjára mi van kötve? -
baly81
aktív tag
Kicsúsztam a szerkesztési időből... Bocs!
Még egy kérdésem lenne, mert már belezavarodtam a saját gondolataimba is.
A forgócsapos kapcsolóknál a max megengedett áramerősséget hogy határozzák meg? A Resi9 R9S24340t ípust néztem ki ami jó lehetne számomra. Egy fázist szakítanék meg vele. A típus 3P, és 40Ampert tud. A 40Ampert megoszlóan a 3P-re kell érteni, vagy mindegy mert 1P-n is tudja?
Köszi előre is a segítséget! -
baly81
aktív tag
Sziasztok!
Csütörtökön voltam egy házban, ahol reg.villszer. csinálta a hálózatot. A hálózat, ahogy a feliratokból láttam szinte mindegyik helyiség külön zónának van kialakítva. Mindegyik zónán és a fővezetéken is van RCBO, de mindegyik, még a fővezetéki is Resi9 40A/30mA-es. Ennek így mi értelme van?
-
gorbep
senior tag
válasz
PROTRON #14545 üzenetére
Családi házban szabad olvadó biztosítékot használni? Mi most úgy tanultuk, hogy a mért oldalon nem szabványos, maximum a csatlakozó főelosztó első túláramvédelme lehet olvadó (pl NH)...
Pedig én is elgondolkodtam egy gL/gG olvadó biztosítós szakaszolón, az OnlineVill-nél pont volt egy jó akció... direkt rákérdeztem emiatt, de azt a választ kaptam, hogy nem építhetem be... pont ugyanígy a főelosztó sorkapocsból a felső szinti- és a garázs elosztóba menő gerincre akartam rátenni...
-
PROTRON
addikt
Sajnos a tapasztalat hogy akármilyen messze van az a kismegszakító, bizony sokszor egyszerre működnek, így ha leold a dugalj előtt közvetlenül meglévő, akkor le fog oldani a mérőóránál lévő is, ezért javaslom inkább az olvadó betétet...a Rapid kioldású olvadót javasolnám szívesen, de a tapasztalat mutatja hogy az annyira gyors, hogy 5% túlterhelést 30 sec után megszakít--->túl gyors a túl gyors.
-
PROTRON
addikt
válasz
DEJVID #14541 üzenetére
Én szembe mennék a többiekkel.
Raknék a főelosztódba a kábel elejére védelmet.
Nem csak kismegszakító létezik, vannak egyéb védelmek is, amik lassabb reagálásúak, így ami a kismegszakítót lenyomja attól még nem fogja a kábelvédelmedet is.
Pl hengeres, diazedes olvadó biztosítós kapcsolók. Vannak olcsóbb típusok, amiket csak feszmentes állapotban illik kapcsolni, de ha igazán nagy a baj mert pl elvágták a kábelt, akkor a zárlat védelem leold, de ami a fontosabb hogy bármikor le tudod választani a hálózatról a kábelt a biztonságos szerelés érdekében.Persze érthető egyesek óckodása hogy úgyis a mérőóránál lévő kmsz fog lemenni, de azért vannak helyzetek amikor jól jön az a betét.
-
Pkc83
őstag
válasz
DEJVID #14541 üzenetére
Szia.
Attól függően,hogy mekkora keresztmetszetű kábel vagy vezeték van a padlásnak és a pincének behúzva, én tennék a lakáselosztóba egy egy főkapcsolót vagy megszakítót, gyakorlatilag ahogy most is van csak a megengedett maximális méretűt. így szükség szerint egy helyről tudsz mindent áramtalanítani. -
DEJVID
őstag
Sziasztok!
A lakáselosztóban külön megszakítók vannak a padlás és a pince áramköreinek is. Ezeket én most tovább szeretném bontani. Tennék egy-egy elosztót a padlásra is és a pincébe is. A lakáselosztón szüntessem meg az adott megszakítót és menjen a fővezetéki sorkapocsról, aztán a kis elosztóba ÁVK és a megszakítók? Vagy ha nem így, akkor hogy lenne jó a lakáselosztót variálni?Köszi!
-
SaGa59
őstag
válasz
PROTRON #14538 üzenetére
Közvetlenül utána nincs (bár a mérőóra szekrénynek van két alsó kiegészítő modulja, abból az egyik tudom, hogy a védőföld és a bejövő PEN közösítő/elágaztató, a másikban lehet, hogy van néhány fővezetéki sorkapocs és odáig 10-es megy, csak onnan a hatos), az óraszekrénytől az elosztószekrényig van úgy 8 méter, oda lett behúzva a hatos. Szó nélkül rákötötték az órát az órához rendelt modulba felálló vezetékekre, amit a regszerelő ott hagyott.
A szekrény konkrétan ilyen, csak az alul látható szürke, nem átlátszó tetejű modul mellett van még egy ugyanolyan. -
SaGa59
őstag
válasz
PROTRON #14530 üzenetére
Két éve a 16A-es H tarifához nálam is csak egy 5x6-os kábelt húzott be a regszerelő az órától. Azért 5x6-os, mert lehet, hogy később a jelenlegi egy fázisú, 9kW−os hűtő-fűtő klíma lecserélődik egy három fázisú hőszivattyúra. A fő fűtés egyelőre egy gázkazán, de ha tönkremegy, átállunk teljes elektromos fűtésre, annak az egyik előkészítő lépése volt a szabványosítás és H tarifa igénylés, plusz a normál tarifán öt új, egyelőre nem használt kismegszakító, ha esetleg infrapaneles „támogató” fűtés kellene.
-
313313
addikt
-
PROTRON
addikt
válasz
csemberlen #14533 üzenetére
A "H" tarifához tarifaváltót kötnek be, nem mágneskapcsolót mint "B" tarifánál.
Annak a feladata hogy megmondja a mérőórának hogy mostantól nyári tarifával számolj, nem kapcsol semmi mást, pláne nem az üzemi áramot, tehát nem megy rajta keresztül a fázis.
Legalább is elméletileg...meg budán...meg az én 2021 előtti "H" órámnál... -
PROTRON
addikt
Igen, sőt, jelen felállásban amit írsz sokkal jobban megéri mint 150k-200k-t kifizetni egy harmadik dobozra...ugye a nulláról kellene akkor kiépíteni a betáp és elmenő oldalakat, mindkettő részre önálló védőcső+ vezeték...vésés, faláttörés...
Így max a változtatáskor abba köthetnek bele, hogy a régi bojleres tarifa csak 6-ossal készült anno, de nem tudom adott környéken megértik-e hogy a 16A-es "H" tarifához az is elég matematikailag...mert ugye jelenleg előírás a 10-es érvégezett MKh a "H" tarifához. -
Z_A_P
addikt
válasz
csemberlen #14523 üzenetére
"Az 1 fázisúból lehetne H-t csinálni."
Koszi! De az "ejszakai".
Bar olyan keveset fogyaszt a bojler, hogy sokkal tobbet erne ha az menne a simarol, futes meg a H-rol.
Tenyleg at lehet alakitani "ejszakai" -> "H"? -
PROTRON
addikt
A jobb oldaliak, maga a mérőhelyeket egyesével korábban szabványosították, még a 2021 előtti előírások szerint, a vezeték keresztmetszetek terhelhetőségéig elvégezhető bővítés, csak "ellenőrizni" kell, nem feltétlen kell kivitelezni, de a végén ugyanúgy "kivitelezői nyilatkozat"-ot kell kitöltenie egy regisztrált villanszerelőnek.
Nekem gyanús hogy az alsó az valójában nem vezérelt, mert nem látszik ki a belső plomba lemez alól a vezérlő.
Hanem ha most jelenleg nem "H" óra, akkor lehet hogy a lakásnak anno 2 külön nappali mérőórája volt, majd össze lett vonva a lakás?
Ez esetben kérdés még a Pest megyén belüli lokáció.
Azért, mert a dél-pesti régió által felügyelt területeken (pl Pesti oldal egésze) jelenleg olyan "H" órákat telepítenek, amikben beépítve van tarifaváltó, így nem kell ezt a külön kis készüléket telepíteni, emiatt kisebb mérőhely dobozban elfér.
Ebben az esetben csak kellene a papír a lakás összevonásról és adminisztrálni kell hogy a 2 nappali helyett 1 nappali és 1 "H" tarifásra "bővítés" történik.
Valamint kell még tudni, hogy megvan-e a 10mm2 keresztmetszet a vezetéken.Ha budai oldal, akkor mindenképp mérőhely csere, akármi is van.
-
FBLLMAG
senior tag
Sziasztok!
Frissíteném a mérő / jelző készülékeimet. Régebbi fázis "ceruzák" gombelemre működtek, lényegében hozzá kellett érni a testhez. Mindig akkor merültek le, mikor a legjobbat várta az ember tőlük. Most a Habotest oldalán találtam pár érdekességet. (HT89, HT100P, HT121, HT126A) Mi a véleményetek róluk? Nekem már van, de azért a szakik véleménye is érdekel.
Pár UNI-T termékket már beszereztem régebben. UT15C (az UT18C -vel nem voltam megelégedve, széttört), UT12D, UT118B, UT121B. Csak úgy hobbi szinten tudjak ellenőrizni, megtalálni a hibákat a ház körül.
-
Z_A_P
addikt
Sziasztok!
4 lakasos tarsashaz. Ismerosom-e a jobb oldali (dupla) villanyora, a masik 3 lakoe pedig a bal oldali fa dobozban levo orak.
[kép]Kerdesem: ez mar (a jobb oldali) szabvanyositva van?
H tarifahoz ide teljes atalakitas kell (a gerinc elbirja biztosan), vagy ide mar egyszeru beszerelni, beferne a H ora is? -
4D4M
senior tag
válasz
Joke21 #14518 üzenetére
Nem látni mi hova megy, de a 4 pólusú inkább egy főkapcsoló lenne és nem példa nélkül álló, hogy megszakítja a nullát.
Itt nincs dedikált nulla és védőföld sín, mert az egész blokk a PEN szétválasztás helye.
Jól tudom, hogy ha a védőnulla és a nulla a lakáselosztóban van szétválasztva, akkor az összes fém csövet (víz, fűtés, stb) be kell kötni a nulla vezetőre?
~
Nem feltétlen. A feleslegesEPHvédő-összekötő vezető hálózatba kötés több bajt csinál, mint amennyi hasznot hajt. -
Joke21
aktív tag
Sziasztok!
Egy újpesti panel lakáselosztójáról mutatnék egy képet, kérlek segítsetek megfejteni:
Pen vezeték jön be a lakásba, a bal oldalon van a villanytűzhely és egy-két konyhai konnektor bekötve. Ott van 3db 16A-s kismegszakító, majd egy kismegszakító, ami a védőnullát is megszakítja? Közben össze van kötve egy másik kábellel is a nulla és a védőnulla vezető sínje. A jobb oldalon pedig az összes többi konnektor, lámpa biztosítékja található. A jobb oldal még úgy ahogy rendben van, na de a bal oldal?
Jól tudom, hogy ha a védőnulla és a nulla a lakáselosztóban van szétválasztva, akkor az összes fém csövet (víz, fűtés, stb) be kell kötni a nulla vezetőre? Mert itt nincs bekötve, az biztos.
-
bytesizelife
tag
Benéztem egy résen a bútor mögé, a barna drót be sem megy a kötődobozba, a levegőben lóg. Vagyis a falban is csak 1 fázis lesz.
Szerintem a titok nyitja annyi, hogy emberünk mindig minden sütőhöz 5 eres kábelt használt, mert az mindenhova jó. A két fekete eret meg lusta volt kimérni, bekötötte mindkettőt, azt csók. -
bytesizelife
tag
válasz
Donki Hóte #14504 üzenetére
1966 és 2003 közötti, akkor ugyanis fekete-barna-fekete volt a VDE-szabvány az L1-L2-L3ra.
-
F34R
nagyúr
Itt sem Kelet Magyarorszagon. Koszi sracok hogy megosztjatok ezeket
-
PROTRON
addikt
A szabványosítást az ország felében verseny piaci kapitalizmus szabja meg, pl pesten sok a villanyszerelő, nagy a verseny, de sokan megvezetik az ügyfeleket, ezzel együtt is jobb árakat kapni mint pl a Balatonnál ahol ugyanarra a munkára van hogy 2-3x árat is elkérnek.
És akkor ott az a régió ahol a kolléga is dolgozik, ahol azért felülről bele van nyúlva a rendszerbe hogy jó árasítva legyen...
Pest megyében 200k-ért megse mozdulnak a villanyászok szabványosítás terén. -
313313
addikt
PROTON te hallottál-e valamit a HFH emelésről?
Esetleg valaki valamit?
Elvileg emelni fogják a lakosságit is és nem kicsit, hivatalos infóm nekem sincs, csak pletyka... -
válasz
Reggie0 #14503 üzenetére
"Miert baj, ha ilyenkor megduplazza csak a fazis keresztmetszetet?"
Nem baj, csak nem szabványos. Ebből látszik, hogy aki szerelte az nem értett hozzá. Ha ilyet látunk, akkor egyet hátralépünk és innentől jobb úgy nézni a dolgokat, mint a Tanú c. filmben: "Az a gyanús, ami nem gyanús." (Pelikán József)
Mert innentől bármi is lehet, bárhol... ahol az illető munkálkodott. -
csemberlen
őstag
válasz
Thunderzolee #14501 üzenetére
Vagy éppen annyira értett hozzá, hogy a barnából nem szabad nullát "csinálni". Valamint akkor a Z/S is kevés lenne.
-
Reggie0
félisten
válasz
Donki Hóte #14504 üzenetére
Jo kerdes, en is ugy ismerem ahogy irtad. De mint irtak regi cucc, lehet a kabelgyarban egy tanonc rosszul allitotta be a szinezek keveresi aranyat es szurkebol fekete lett.
Ezert ez volt olcso a boltban.
-
-
-
válasz
bytesizelife #14499 üzenetére
Nem kell ehhez villanyász, ha elég vastag az a betáp vezeték, elég belőle egy háromeres, de lehet pont ilyen volt otthon kéznél, azt azért csinálták ezzel.
A vezeték másik fele az óra mellett legalább ugyanígy van bekötve? (mármint a barna nincs a nullához kötve, csak ugyanígy lóg szabadon)
Jó poén lenne, ha kiderülne, h a "megduplázott" feketéknek is csak az egyik ága van a kismegszakítóba bekötve. -
Ez tuti, h azért csinálták így, mert a fázisnak "vastagabb" vezetéket akartak, csak mivel aki csinálta, nem értett hozzá, ezért a nullát már nem duplázta meg, hiába van ott egy szabadon levő barna vezeték.
Nem értett hozzá, és ahogy már feljebb valaki észrevételezte, mivel eltérő a vezetékek színe, nem merte összekötni.Sajnos sokan vannak, akik nem értenek hozzá még ennyit sem, (mármint, h jelen esetben pl txkmindegy milyen a vezetékek színe), de azért bekötik.
Új hozzászólás Aktív témák
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Kompakt vízhűtés
- Mini-ITX
- Kirakatba tette a Google a Pixel 10-eket
- Nyaralás topik
- Tőzsde és gazdaság
- Filmvilág
- Témázgatunk, témázgatunk!? ... avagy mutasd az Android homescreened!
- Miért álltak az oldalak egy hétig, mi történt?
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- További aktív témák...
- Terrán Synus resistor korall alapcserép (2 raklap) 550 Ft/db
- ÚJ, USB-C-s / elemes, rádiós (RF), wifis (Tuya, SmartLife, stb.), programozható okostermosztát
- Puremate PM505 aktív szénszűrős ionizáló levegőtisztító
- Új Samsung Sony LG LiitoKala 18650 21700 25R 30Q 35E 40T VTC6 M50 M58T 50E Li-Ion akkucellák
- Új okosotthon eszközök bolti ár alatt - Blitzwolf SHP15, Miboxer, Aqara eszközök
- RAKTÁRSÖPRÉS!!! - Videókártyák, Monitorok, Notebookok, Stb. - Szaküzletből! Számlával!
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi 9, Xiaomi Redmi 9AT, Xiaomi Redmi 10, Xiaomi Redmi 10 2022
- Bomba ár! Dell Latitude E7440 - i7-4GEN I 8GB I 256SSD I 14" FHD Touch I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- Bomba ár! Dell Latitude 5400 - i5-8GEN I 16GB I 512SSD I 14" HD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Olcsó Notebook! Lenovo Ideapad 3! Ryzen 3 3250U / 8GB DDR4 / 128GB SSD