Hirdetés
- Szénszál és réz találkozik az Inno3D egyslotos RTX VGA-in
- Vezetékmentes és kompakt gaming klaviatúra a Cherry Xtrfy védjegyével
- Cserélhető filtereket biztosít az Elgato legfrissebb, 4K-s webkamerája
- A YouTube-ot is betiltják a gyereknél az ausztrálok
- Gyilkosságban és öncsonkításban akart segíteni a ChatGPT
Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
biker
nagyúr
válasz
bytesizelife #14499 üzenetére
annyi, hogy ha a két fekete párhuzamosítva van, mégpedig azért mert ennyi keresztmetszet kell, akkor a kéket a barnával párhuzamosíthatta volna, valószínű semmi oka a két fekete párosításának sem.
De ezt csak helyszínen egy műszer mellett tudnám megmondani -
bytesizelife
tag
Bocs a szar képért, rövid a kábel és nehéz befotózni a sütő mögé. Talán ez jobb. (1-esre megy a két fekete, a 2-3 között csak egy barna híd van.) Az zavart meg, hogy tudom, hogy létezik 2F bekötés, de az két külön sarura megy. A kapcsolószekrényben a sütőnek saját kismegszakítója van, de 1 db. Villanyászra fogom bízni egyébként, csak fel akartam térképezni, mire számíthatunk, hogy ne a helyszínen menjen a fejvakarás.
-
-
biker
nagyúr
bármi lehet, ferdén fotózva vezetékek takarásában. a képekről az sem állapítható meg egyértelműen, hogy a felső sor és az alsó sor közösítve van, mert két emeletes a sorkapocs valójában. és olvasható is a felső soron 1-2-3 (a képen alulról kötve a vezetékek) és a felső sor ami a hátsó alsó vezetékek 4-5 a 6-os szám takarva van
-
biker
nagyúr
válasz
hódmaci #14489 üzenetére
Bocsánat, nem tudtam hogy életedben nem láttál még elektromos tűzhelyet, ezért nem kezdtem bele magyarázatba
Mert ha láttál volna, akkor tudnád, hogy a rengeteg ilyen berendezés két fázist egy nullát és egy földet kér, ami átköthető egy fázisra is. És sokkal kevesebb 3 fázisú van mint amennyi két fázisú főzőlap/sütő
szerintem a képen jobb fent van a PE kötés, csak az összegabalyodott vezetékeken nehéz képe alapján végigmenni, ezen kívül van 3 bekötési pont, ami pedig L-L-N lesz
És nem akadnál fenn ezen, és nem írnál ilyen litániát utána
És fogalmam sincs honnan jött most a 70Ailyen nincs ugye????
-
4D4M
senior tag
válasz
Zsmester89 #14477 üzenetére
Pl a gázkazánt indító termosztát áramkörébe egy relé NC kapcsait beiktatva. Amikor a totya kazán szivattyúja működik a relé behúz és a termosztát nem tudja indítani a gázkazánt. De ha a kazánnak van tiltó kapcsa, akkor az is felhasználható ennek analógiájára.
#14489 hódmaci:
különben aszimmetrikus a terhelés.
~
És ez milyen veszéllyel fenyeget, amennyiben feltételezzük, hogy a kábel szóló üzemre megfelelően méretezett? -
hódmaci
senior tag
"ha két L és egy N van akkor 10-10A a fázisokon, és 20A a nullán"
Nem ezt írtam?:"A fázist duplázta, de a nullát nem, így a nulla túlterhelődhet. Ha duplázás kell az egyik oldalon, kell a másikon is, különben aszimmetrikus a terhelés."
Azt mondod hogy:
F vezető szuperül érzi magát és ez f@sza mert ketten dolgoznak.
N is faszául érzi magát mert bőven elvégzi azt a munkát amit a két F vezető végez így halad a meló
De mi van akkor ha a két F vezető munkája nem 20A ahogyan írod hanem 70A
akkor:
F vezető szuperül érzi magát és ez f@sza mert ketten dolgoznak.
N sziv@tva van mert nem tudja elvégezni a rá eső munkát amit a két F vezető vígan elvégez
"Ha viszont két fázisról megy, és 10A 10A folyik az L1 és L2-n akkor nem 20A fog folyni a Nullán "
Milyen nullán?
3 db bekötési pont van. abból egy a PE vagyis marad kettő.
Az Lehet:
-L1 és L2
-L1 és L3
-L2 ésL3
-L1 és N
-L2 és N
-L3 és N
Olyan nem lehet, hogy pl: L1 és L2 és N -
hódmaci
senior tag
válasz
bytesizelife #14479 üzenetére
Szerintem ne foglalkozz a duplázással. Ha duplázod úgy is jó de ha nem úgy is jó.
Mivel 1F a tűzhely szerintem 2kw -3Kw nál nincs több a teljesítménye annak meg elég a 2.5mm2
TN-C-S rendszer -
biker
nagyúr
válasz
hódmaci #14484 üzenetére
"A fázist duplázta, de a nullát nem, így a nulla túlterhelődhet. Ha duplázás kell az egyik oldalon, kell a másikon is, különben aszimmetrikus a terhelés."
Ez így nem igaz
ha egy fázisa van, akkor mindegy hogy egy vagy két éren viszi be a betápot, nem duplázódni fog az áram a nullán, hanem feleződni a fázison.
vagyis ha 20A-t vesz fel egy fázison, akkor ha egy L és egy N van akkor, 20A folyik mindkettőn
ha két L és egy N van akkor 10-10A a fázisokon, és 20A a nullánHa viszont két fázisról megy, és 10A 10A folyik az L1 és L2-n akkor nem 20A fog folyni a Nullán hanem legfeljebb 10A mivel 120fokkal eltolt fázisok esetén a második fázison biztosan negatív vektorban lesz az áram iránya, és ezáltal kb 7-8A fog folyni (ha mindhárom be van kötve akkor akár 0A a nulla árama)
-
hódmaci
senior tag
válasz
Reggie0 #14478 üzenetére
A fázist duplázta, de a nullát nem, így a nulla túlterhelődhet. Ha duplázás kell az egyik oldalon, kell a másikon is, különben aszimmetrikus a terhelés.
Az áramkörben nem csak az össz. ellenállás számít, hanem a vezeték keresztmetszete és terhelhetősége is.
Az áramot a fázis és a nulla együtt szállítja, ha az egyik oldalon 5 mm²-nyi réz keresztmetszetet használsz, de a visszatérő oldalon csak 2,5 mm²-t, akkor a nulla vezetéken nagyobb áramterhelés lesz, ami melegedést okozhat.
Viszont, ha elég a 2,5mm2 vezeték akkor meg semmi értelme a duplázásnak, csak jól néz ki
. -
biker
nagyúr
válasz
Gyurka6 #14482 üzenetére
egy kapcsolóval is meg lehet, ha kétkamrás, és egy bontó és egy késleltetve záró érintkezője is van. de kettővel szokás, mert egyszerűbb
ha egy váltóérintkezős volt aminél a közös láb a fázis, egyik lábon átad, másik lábon földelés, az meg tilos kivitelezéssel készült, mert ehhez olyan speciális kapcsoló kell, ahol a szikraköznél erre tervezve van.
-
biker
nagyúr
válasz
Gyurka6 #14480 üzenetére
remélem nem "javította ki" senki!
Ez szándékos, védelmi rendszer, két mikrokapcsoló kötelező a mikro ajtókba, az első azonnal oldja a magnetron betápot, a második késleltetésre zár, és rövidre zárja a betápot ami akkor durran ha az első mikrokapcsoló nem oldotta ki a magnetront. ezzel biztosítják hogy nyitott ajtóval kizárt legyen hogy a magnetron működiksajnos sokan "kijavítják" azzal a felkiáltással, hogy "ki volt ez az idióta aki ezt így kötötte"
-
Gyurka6
őstag
-
Reggie0
félisten
válasz
hódmaci #14475 üzenetére
Mert abbol nem volt ketto a kabelben? Lehet azzal mar fenntartasai voltak, hogy barnat es keket osszekosson, ami azert ertheto.
A peldad pedig nem jo, mert soros ellenallasoknal mindegy a sorrend, ha a kettobol egyet csokkent akkor is csokken az eredo, nem torlodnak az elektronok, mint a vekony szennyvizcsonel a viz.
-
hódmaci
senior tag
válasz
bytesizelife #14471 üzenetére
Miért duplázta le feketét? Miért lett jobb a dupla keresztmetszet?
Nem látom értelmét. -
bytesizelife
tag
Jól látom, hogy ez egy egyfázisú, TN-C rendszerű bekötés, és csak a plusz keresztmetszet miatt van két fekete drót? (Régi tűzhely, érik a cseréje.)
-
petyus_
senior tag
sziasztok!
Van egy 6 éves samsung mikrónk. 2-3 hónapja leégett benne az olvadóbiztosíték, villanyóránál is lecsapta a biztosítékot, mikor kinyitottuk az ajtaját (tehát nem indítottuk be). Előtte nem sokkal nagy főzzés volt, még az elszívóval is minden csupa pára lett, úgyhogy arra gondoltam, esetleg kicsit sok ment bele. nagyjából ránéztem (nem értek hozzá, totál laikus vagyok), nem láttam semmit, vettem biztosítékot, azóta működött gond nélkül.
Most megint, ajtó nyitáskor leolvadt a biztosíték (villanyóránál is), raktam bele újat, azóta megy. Az lenne a kérdésem, hogy használhatjuk-e így, biztonságos? Szakember meg tudja találni, mi lehet az oka? (gondolom nem egyszerű, ha ilyen random megy tönkre).
-
baly81
aktív tag
válasz
RandomName #14463 üzenetére
Nem azért kérdeztem a csemperagasztó használatát, mert az van itthon "feleslegben" és nem akarok, vagy tudnék megvenni egy zsák gipszet. Nem anyagiakról szól ez, szimplán arra voltam kíváncsi, hogy valaki próbálkozott e vele (vagy más anyaggal) olyan vastagságban, amelyet még a ragasztó felhordási rétegvastagsága elbír repedés, vagy egyéb káros alakváltozás nélkül. A nyomószilárdsága sokkal nagyobb mint a normál stukatúr gipszé... Egyszerű összehasonlítani, sok termék nevében vagy a csomagolásán van egy G betű és utána egy, vagy két számkarakter. Pl. G9 vagy G-9 (G25 vagy G-25) ez a szilárdsági osztály jele a számmal együtt, amely a nyomószilárdságot jelenti MPa-ban.
Kicsit túlgondoltad, mint amire valójában kíváncsi lettem volna... -
4D4M
senior tag
válasz
Zsmester89 #14467 üzenetére
legkevesebb kapcsolási idő
~
Ez mit jelent számodra? ms-oknak van jelentősége az éjszakai sétáidnál?A távolságoktól függ egy kicsit, mert 12V-ot nagyobb veszteséggel lehet szállítani, mint a 230V-ot, de nem hiszem, hogy pár Wattnál többet akarsz világítani. A helyszíntől függ inkább, meg a későbbi lehetőségek nyitva tartásától.
Esetleg van valami megoldás arra, hogy a vegyesbe történő begyújtásra a saját keringetője induljon, de a gázkazán ne kapcsoljon be, ugyanakkor amint szükséges C alá esik a higanyszál, akkor a Fegyver és Gépgyár remeke kezdjen duruzsolni (jelenleg egy régi fali termosztát hajtja
~
A legfapadosabb megoldás a totya kazán szivattyújának indításának jelét felhasználva egy másik relével tiltani a gázkazán üzemét.kellenek-e visszacsapó szelepek az előremenőbe kazánonként?
~
Az a hidraulika meglévő bekötésétől függ, de ha szeretnéd elkerülni, hogy a nem használt hőtermelő kéményén keresztül az utcád fűtsd, akkor elég célszerű visszacsapókat betenni. -
Zsmester89
őstag
Mikor a villanyszeretlő közölte, hogy mennyi modellgipszre lesz szüksége a komplett átvezetékezéshez, akkor a 700ft/kg-s első ár engem is meglepett...mondom ez is látszódni fog a költségvetésben. Aztán láttam, hogy a rigips 25kg-s kiszerelése >4e Ft és megnyugodtam
Kérdés 1: Ha a szűk folyosóra tervezett (1x6m, melyről minden irányba nyílnak ajtók) - korábban linkelt - mozgásérzékelővel vezérelt led éjjeli fényt szeretném vezérelni, akkor melyik az, amelyik lehetőség szerint a legkevesebb kapcsolási időt adja a tápegység védelme mellett? A tápegység előtt 230-at, a táp utáni 12v legyen a kapcsolt? Külön kettős szigetelésű tápegységgel, vagy DIN sínre szerelhető 12v relével?
Kérdés 2: Eddig nem dobtam be ide a kérdést, mert fűtés vezérlés és kicsit elmegy a témától, de alább már foglalkoztatok vele, így hátha több szem többet látott elv alapján van jó tipp az alábbira:
Fűtés jelenleg régi FÉG fali gázkazánnal és egy totya vegyessel van megoldva nyitott, vastag csövű de lapradiátorokkal szerelt rendszeren. Amióta extráztam az öreg vegyestcseréltem a törött hőmérőt, a szakadt szellőző szabályzót és egy keringetőt is beépítettünk, azóta hálásan varázsol meleget az egész házba. Viszont a vezérléshez vett egység még nem került bekötésre.
Jelenleg ha fával akarok fűteni, akkor gázkazán kihúz, egyik ág kizár és (totya) keringető bedug - ami nem rossz, viszont hajnalra kihuny a láng és a ház hőmérséklete is a komfortos alá esik. Esetleg van valami megoldás arra, hogy a vegyesbe történő begyújtásra a saját keringetője induljon, de a gázkazán ne kapcsoljon be, ugyanakkor amint szükséges C alá esik a higanyszál, akkor a Fegyver és Gépgyár remeke kezdjen duruzsolni (jelenleg egy régi fali termosztát hajtja, de van otthon bontatlan wifi-s és sima vezetéknélküli computherm termosztátom is szíves felhasználásra). Pl. kellenek-e visszacsapó szelepek az előremenőbe kazánonként?Hosszú lett, de jól jönne a segítség
köszönöm!
-
RandomName
senior tag
válasz
baly81 #14462 üzenetére
Vannak cuccok amik ki vannak találva feladatokra. Reggelinél sem tudod megvajazni a teát, és a kiflit sem tudod meginni. A vajból meg igen rossz pirítós lesz. Ne cserélgesd fel a szerepeket, mert lehet rövid távon sikerélményt ad, de hosszútávon előbb-utóbb szívni fogsz....
A csemperagasztód ha kimaradt, akkor melegítsd rá valami haverra, vagy cseréld be a boltba valamire amire szükséged van.... -
baly81
aktív tag
válasz
RandomName #14458 üzenetére
Köszi a választ!
Szerencsére nálunk nincs ilyen. Remélem a fővezetékek is cserélve lesznek. A kivitelezői árajánlatokat elvileg a közös képviselet most kéri befelé.
313313
Én ezt a vakolat (Cemix 2012) + ragasztó (Masterplast flex C2TE) elegyet a MMCU kábel hornyainak behúzására használtam. Brutál kemény a végeredmény. Remélem nem nekem kell kibontani majd!Én az általad javasoltat nem szoktam alkalmazni. Mármint a vakolat és a vastag glett összekeverését. Az egyik cement a másik gipsz kötésű, és -bár nem most volt- tanulmányaimban az rémlik, hogy ezek nincsenek barátságban egy kötésben. De, lehet én emlékszem rosszul és teljesen jól működik!
Majd utána is nézek!Köszi a választ mindenkinek!
-
hódmaci
senior tag
Sziasztok!
Ez a szekrény használható alumínium/réz vezetékekkel?
Egyáltalán van ajánlott PE/N sín alu. és réz (vegyes) vezetékhez? -
313313
addikt
Mára is akadt egy gyönygszem, ha így halad én leszek a héten a legtöbb jegyzőkönyvet író személy a csoportba...
A fehér csoki a villanyórából elmenő Pent fogta, a fekete a fázist.
Így vették a "házat" már akarták rendbe rakni, de nem találtak szerelőt...
Volt szerencsém benézni, mérhetetlen mocsok és igénytelenség, de multifunkciós lézer scanner, gamer laptop side by side hűtő, és deloghi kávégép volt a konyhába.... Még bent foltam folyamatosan ütenre villogot a lámpa is....[ Módosította: Viktor0610 ]
-
313313
addikt
válasz
baly81 #14457 üzenetére
Van amikor szintenként van a 3 fázis, nulla, föld. Régen a föld piros volt.
Méretlen felszálló vezeték lehet már szétválasztva. Ahány épület és város annyi szokás....Szerk.: csempe ragasztó nem az igazi, azt nem rakhatod vastagon... Én itthon zsákos vakolat+vastag glett (6-36mm) eleggyel ragasztgattam be a dobozokat.
Talán vakolat+csemperagasztó eleggyel próbálkozhatsz, én azzal csináltam egy réteget a wc-be, hogy tutti odaragadjon, nyult, kenődött, de azóta se esett le.
Mind a kettő él 2/3 -1/3 elegyet használtam, talán 3/4 - 1/4 szemmel mértem -
RandomName
senior tag
válasz
baly81 #14457 üzenetére
Hajdú-Biharban a mért fővezeték első csatlakozási pontjáig kell kialakítani az új betápot.
Namármost ezt a lakóközösségek úgy szokták kimozogni, hogy a jelenlegi mért fővezeték és az újonnan kialakított vezeték egy sorkapocsban/biztosítékon találkozik a mérő felett kb 20 centivel. És amelyik lakónak kell, az csináltassa meg onnan saját költségen, zárópecsétbontás nélkül.Csemperagasztónak túl hosszú a kötési ideje, elmászik benne a doboz. Kültérre mondjuk akár jó is lehet, mert oda nem használunk gipszet. Beltérre valami gyorsabban kötő cuccot szoktunk használni....
-
baly81
aktív tag
válasz
313313 #14451 üzenetére
Ú, ezt eszre sem vettem! Szép!
313313
Inkább csöveznék, mint kábelcsatornáznék, mert a födém a tartópilléreknél még lentebb ér kb 15 cm-el, mint a födém alsó, vakolt része. Pár szolgáltatói csatorna van már felhányva, a tartópilléreknél nem 90°-ban, hanem 45°-ban vezetve, hogy kisebb legyen a benne futó vezetékek törése. Inkább nem részletezném... fele lóg, kiszakadva a falból, kitöredezve. még egyet nem rakok, rakatok fel.
Nálam van behúzva a lakásba piros burkolatú PE. Úgy gondolom a mérőszekrényben van szétosztva (ami a lépcsőházban található), így nem tudom húznak fel földet is?Thunderzolee
A társasházunkban volt már óracsere, digitális mérő van mindenhol. Az órák a lépcsőházban vannak, minden szinten az oda tartozó mérőkkel, innen mennek ki a vezetékek a függőfolyosó menyójában. Amit nem értek, hogy a szolgáltató miként tudott 25A-es kismegszakítókat feltenni, (régen talán még belefért a szabányba) holott mindenhol 4mm2 alu van, egyes lakások 30+ méterre a mérőtől..
Nem szeretem az ilyet, rohadtul baleset és tűzveszélyes!
És teljesen egyet értek mindenkivel... Sajnos hülyék az emberek, beleinvesztálnak esztétikai, kényelmi dolgokba sok pénzt, de arra már nem gondol, hogy a villamos hálózatot biztonságosabbá és korszerűbbé tegye. Persze tudom miért; mert nem ad ki pénzt olyanra "felesleges dolgokra", ami nem növeli a péniszméretét a szomszédok/ismerősök szemében. Inkább vesz egy egymillás tévét, mert azzal nagyobb lesz a farka... Ezt villamoshálózattal nem tudná elérni, az a falban van és úgy sem látszik, meg úgy sem értenék mi az...
Belemehetnénk, de inkább csak érintőlegesen írom, hogy ez a média hibája is. Amíg arról szólnak a "hírek", hogy VV Bandika kit dugott meg, vagy hogy Fekete Laci mekkora barnát tolt ki reggel, addig nem is foglalkoznak az emberek ezzel. Az iskolában sem tanítják. Ha arról is szólnának -a bulvár hírek között is-, heti rendszerességgel, hogy miért fontos a villamos hálózat karbantartása, rendszeres ellenőrzése, fejlesztése; hogy a saját és a családtagjaid testi épségét / életét, az ingatlanodat (és másokét is!) kockára teszed, lehet több lenne a villamossági felülvizsgálatra is a hajlandóság.PROTRON #14456
Nem tudod, hogy ez csak Pest megyére vonatkozik, vagy egyetemes? Én pl. örülnék neki ha Hajdú-Biharra is vonatkozna (itt lakom) és kötelező lenne. Igaz, 1-2 közgyűlésen történt felszólalásom és a tulajdonostársak felvilágosítása után a hülyék és a kisnyugdíjasok egy része "utál". Nyilván megértem a szegényebb, szűkölködőbb családokat időseket, de ne veszélyeztessük már egymást. És itt nem csak a villamos hálózatról van szó, strangfelújításokról, homlokzatról, stb is.Lenne egy kérdésem felétek, mindenkihez.
A szerelvénydobozokat ki mivel ragasztja? Tudom, hogy a legrégebbi és legelterjedtebb megoldás a stukatúr gipsz használata, de a technika fejlődésével jöttek be újabb anyagok is. Hallottam már olyat, aki szálerősített anyaggal, vagy csemperagasztóval oldja meg. Ez felvetődött bennem is, mert nálam most van olyan csemperagasztó, amely nagyméretű kerámialapokhoz van gyártva. Rohatul tapad, még a KO-s spakniról sem csúszik le, természetesen flexi, elvileg zsugorodása sincs. Kikötés után meg olyan, hogy a vakolatgyalu meg sem kezdi.
Van valakinek csemperagasztós szerelvénydoboz rögzítésben tapasztalata? Nyilván, a teljes átkötési időt figyelmen kívül hagyva... Azzal tisztában vagyok.
-
PROTRON
addikt
válasz
Thunderzolee #14453 üzenetére
BP/ Pest megyében az az előírás hogy fővezeték felújításkor kötelező a lakás elosztóig a szabványos állapot megléte, ha már meg van oké, ha még nincs akkor kötelező a csere, különben se jóváhagyás, vagy a végén nincs visszaplombálás...de a 2021-es nagy egységesítéskor a komplett fél ország felmentést kapott az egységesítés alól...persze az a kamu hogy "csak marginális szabályok alól kaptak felmentést, mert kispénz kisfoci..."
Közben meg valójában rá van tolva minden felelősség olyan laikusokra, akik meg utána a villanyászt hívogatják fröcsögve ha baj van, mert hogy "deha a szolgáltató megengedte hogy olcsó legyen, akkor nehogy már nem lehet olcsón biztonságossá tenni, biztos csak meg akarnak lopni a vezetékkel, nem fizetek extráért..." -
313313
addikt
válasz
Thunderzolee #14454 üzenetére
Fel lett szólítva, kapott egy valag papírt. Ha nem lép, ki lesz zárva a szolgáltatásból.
Nem nyultam semmihez, nekem mint elosztó szakemberének tisztában kell lennem dolgokkal, ha lecserélem az órát, jogilag kvázi szemet hunyok az állapotok felett....
Szerk: leszálló gégecső is porrá volt rohadva, hozzáférhető a méretlen.
-
válasz
313313 #14448 üzenetére
Na meg ez is.
Az éves leolvasást ha nem csak applikációval kellene beküldeni, hanem minden esetben kijönnének személyesen, és ha ilyet látnak, kötelezni kellene egy új doboz elkészítésére a tulajdonost, vagy megszüntetik a vételezési lehetőséget.
Legalább egy tetőt tegyenek újat rá, meg mittudomén zongorazsanérral egy új ajtót.Amúgy ilyenkor nem az van, h mittudomén, aki a két kismegszakítót feltette villanyszerelő, meg behúzta a védőcsőbe a vezetékezést.
Szóval ha valami történik.
És nyomozás indul, nem kérdezik meg a villanyszerelőt, h miért csinálta ezt meg így?
Őt fogják felelősségre vonni, mert látnia kellett, h ez így nem biztonságos.
Én ha ilyennel szembesülök, nem végzem el a munkát, amíg pl jelen esetben nem csinálják meg a dobozt. Vagy megcsinálom én (plusz költséggel).Abban a házban is ahol a vezetékezést csináltam a konyhához, a kismegszakítók jelenleg nincsenek bekötve. Mert nem vagyok hajlandó a 25 Amperes kismegszakítóval védett 4-es alu vezetékre ráereszteni a meglevő 2x10Amperes eredeti lakáson belüli hálózathoz még 4x10Ampernyi fogyasztót.
Üzentem a tulajnak, h előbb csináltassák meg a betápot rézvezetékre, megfelelő keresztmetszettel.
Ha mindent egyszerre használnak, és 25 Amperrel terhelődik az órától a lakásig menő kb 70 éves vezeték, ki tudja mi történhet.
Nyilván amíg csak 2x10 Amperrel volt biztosítva, addig nem tudott a fővezeték agyon terhelődni, de akkor még nem volt mikró, konyhai átfolyós forró vizes bojler, vizmelegítő, elektromos kávéfőző, elektronos sütős tüzhely, (sima gáztüzhely volt csak korábban), ruhaszárító.
(Láttam korábbi képeket a hajdani lakók hogyan éltek, gáztűzhelyük volt, mikró nem volt, kotyogós kávéfőző volt, és melegviz sem volt a konyhában, igy bojler sem volt.)
Az egész konyhában egyetlen eredeti konnektor volt csak.
Ezért is javasoltam, h ne abból terheljék meg az összes fogyasztóval a lakás hálózatát, hanem húzzunk be 3-4 új konnektornak vezetéket, és külön bekötöm őket 10Amperes kismegszakítókkal.
Csak hát ekkor szembesültem a bejövő alu vezetékkel, meg, h az óránál az 25 Amperral van biztosítva. :/Összeraktam az egészet, de a kismegszakítós dobozban nincs bekötve. Megvárjuk amíg lesz normális betáp.
-
válasz
baly81 #14449 üzenetére
Itt már volt gerincvezeték csere.
Vagyis hát a villanyórás szekrényben a felszálló ág ki van cserélve.
Két lakáshoz megy egy szekrényből a betáp, a szomszéd lakásnak már ki van cserélve az óra is új, digitális órára.
Ezért is értetlenkedtem magamban mikor ezzel szembesültem, h ha már az épületben ezt meglépték, akkor miért nem vezettek be a lakáshoz rézvezetéket.
Az egész társasháznak egyben, kötelező jelleggel.
Annyira elmegy a kedvem az egésztől ilyenkor.
Rombolnak, bontanak, felfordulással jár, de létrehoznak egy jó dolgot, minden lakáshoz új vezeték mehetne, és akkor nem.
Ilyenkor ezt nem volna szabad engedni, h választható opció a lakóknak, h akarják-e a rézvezetéket az órától a lakás elosztóig vezetni, hanem mivel ilyen horderejű korszerűsítést végeznek az épületben, akkor már ezt is hozzáveszem, h a lakásokba is menjen egy új vezeték.És akkor késöbb nem lesz már plusz költség, macera, stb még utólag áthúzni a vezetéket.
-
baly81
aktív tag
válasz
Thunderzolee #14446 üzenetére
Mint, ha csak az enyémről beszélnél, pedig én itt vagyok a nagy "alfőd közepin" Debrecenben.
Szerintem a régi szabványnak megfelelt a 4mm2-es vezetékhez a 25A, ezért ilyen elterjedt. Nálam is ez van 25A/4mm2 alu.
Úgy néz ki, hogy idén lesz a társasházban villamos gerincvezeték csere és korszerűsítés, így legkésőbb amikor azt csinálják kicseréltetem az órától a lakásig vezetőt is. De lehet nem várok annyit és kérek be ajánlatokat rá.
A legszebb, hogy ez is vakolatban fut a függőfolyosó mennyezetén, amit biztosan nem fogok vésni, mert további 3 lakásé is ott fut. Azon gondolkoztam, hogy 40-es KPE vagy 36-os MÜ II. csőben vezettetem majd el az újat. Nem tudom itt mi az előírás!?JóGéza
Igen, szerintem ez volt a fejemben! Köszi a megosztást. -
313313
addikt
válasz
Thunderzolee #14446 üzenetére
Ezt csak úgy berakom, pénteken szaladtam bele. Zárt kertes övezet/tanya albérlővel. Éves szinten 5000+kwh fogyasztással...
-
válasz
RandomName #14441 üzenetére
Hát erre most nem tudom mit mondjak.
A2-es kellene, (FTG2), egy van igazából "megsemmisülve", szétszakadva, a képen a legnagyobb dobozé, abban van a villanyóra, és évente le kell szedni, mert a plexi lapon át nem látszik az óraállás, így ez bolygatva van, és észrevettem, h már gyakorlatilag nem létezik a tömítés. :/ -
válasz
baly81 #14442 üzenetére
Ugyanilyennel találkoztam én is a minap.
50-es évek végén épült 3-4 emeletes társasház, ~70nm2-es lakás.
Nem panel, tégla + beton, de sokemeletes.
Semmi vezetékcsatorna, csak falba vakolt alu vezetékek, stb.
Ezidáig idős értelmiségi házaspár lakta; viszont a lakást az új tulajdonosok albérletbe adták, és az új albérlők szembesültek a korabeli állapotokkal.
Mondjuk nem értem, az új tulajdonos, mielőtt kiadta a lakást, miért nem volt képes felújítani az elektromos hálózatot.
Mégis mit gondolt, ha kiírja, h "retro lakás kiadó 180ezerért", akkor majd boldogan kiveszi valaki, aki nem akar mikrót, mosógépet, szárítógépet, kávéfőzőt, vízmelegítőt, elektromos sütőt, stb használni?
(Pl. a konyhában egy 10literes Hajdu vízmelegító adja a meleg vizet, korábban oda csak hidegvíz volt bevezetve, mint valami alföldi tanyán..)
Ez nem vicc, 180ezerért hirdették meg elsőként (vidéki város), aztán persze a kutyának se kellett, hónapokig üresen állt, mire végül 120-ért találtak albérlőket.
Szóval valamikor "korszerűsítés" címén az olvadó biztosítékokat kicserélték korszerűbb kismegszakítós dobozra, de ugyanazzal a régi vezetékezéssel. 2X10Amper kismegszakítón a lakás összes áramköre erre a kettőre van elosztva, össze-vissza, semmi logika nincs az elosztásban. És ugyanígy földeletlen villásdugó aljzatok, a vizes helységekben van csak PE/PEN. És ugyanilyen csengő van a dobozban.
Amit meg főleg nem értek, a villanyóránál egy 25 Amperes kismegszakító van.
4-es alu vezeték megy a lakáshoz...
Üzentem a tulajnak, h legalább az órától a lakás kismegszakítójáig (kb 3 méternyi vezeték), ki kellene cserélni az alu vezetéket egy 6-os rézvezetékre, ha már 25 Amperes kismegszakítót (!) valami bátor villanyszerelő felrakott.
(Én se értem ezt meg hogy?)
Hiába vezetek be a konyhába 4 új konnektorhoz 4 vezetéket négy 10Amperes kismegszaktóval a kismegszakítós doboztól, ha fennáll a veszélye, h ha minden fogyasztót egyszerre használnak, elolvad a vezeték a falban, (mivel a villanyóránál nem 16 van, hanem 25).
Ugye kell egy a tűzhely sütőjének, egy a mosogató vízmelegítőjének, egy a mikrónak, egy meg a maradék konyhai eszközöknek.
És akkor a lakás saját rendszerét már csak a mosógép, és a szárítógép használná, plusz a többi sallang (TV, stb).Tényleg lehetne valami felülvizsgálati kötelezettség, mert ezt így katasztrófa.
-
baly81
aktív tag
válasz
RandomName #14443 üzenetére
Nincs kérdés. Ezért raktam offba. Csak bemutató lett volna.
A lakás egy dr.- dr.- házaspáré volt. Ők biztosan nem csináltak vele semmit. A papa egy villanykörtét nem tudott kicserélni. Mivel pénz volt, biztosan szakit hívtak, szóval az elkövető villanyszerelő(k) voltak, akik nemigen foglalkoztak semmivel.
Igen tudom, van 1-2 lakás még ebben a tömbben, ami betekerős biztosítékkal van guman táblán, ugyanis a tömböt így adták át annak idején.Amúgy a többlakásos tömbökre/társasházakra nincs a lakásokra kiírt kötelező hálózat ellenőrzés? Mint ha régen lett volna, és valami 5-6 év dereng. De lehet keverem valami mással...
-
RandomName
senior tag
válasz
baly81 #14442 üzenetére
Értem, és mi a kérdés? Átlag annyi idős épület kb így működik. Kb mindenki beletaknyolt valamit annak idején, bár sok esetben adott időben a felújítások is ma már taknyolásnak tűnnek....
De ok. Van egy épület, és valaki a 60-as, vagy 80-as mérő utáni első dobozra rakott egy biztosíték táblát, hogy esetleg ne a mérő alatti bizti menjen le....
Abból főzött ami van. Ez is több, mint az eredet, amikor csak egy villanyórád van, és a biztosítéktábla helyett egy doboztető.... -
baly81
aktív tag
Sziasztok!
Nem tudom szoktatok e itt fotókat megosztani; nem is tudom, elrettentésként(?). Láttam már "szebbet" is, csak az ezzel ellentétben nem az enyém volt...
Korábban írtam, hogy költöztünk ('60-as építés, csodálatos villanyhálózattal és miegymással).
MM alu falvezetékek vannak, a régi szabványnak megfelelően még 16A-es kismegszakítókkal, ami egye ma már csak 13 lehetne, de ezt hagyjuk, mert nem ez a leggázabb. Ma, -bár nem volt egyszerű- de a hálózat 95%-át "feltártam", hogy mi, hogyan fut és miként csatlakozik. Vannak érdekes dolgok.
A világítás és a 230-as aljzatok a lakásban két zónára vannak osztva. Az egyik zóna a lakás egyik fele, a másik zóna a másik fele. Mindegyik felé elindul két érpár (L + N) egy a világításnak egy a 230V-os aljzatokhoz. Tehát, összesen 4 L + 4 N fut ki a kismegszakító dobozból (+ egy PE a vizes helyiségekhez). A legszebb az, hogy ez az egész egy darab(!) B16 MCB-re van kötve. Semmi közösítő blokk, mind a négy vezeték szimplán bele van dugva a kismegszakítóba.Gondolom egy nagyobb doboz, és a +3 kismegszakító már sokba került volna...
A legtöbb vezeték hosszabban blankolva a szükségesnél, így a vezető látszik, érinthető
Volt fejlesztés is! A mama, akitől vettük a lakást "süket" lett, így kellett a lakásba erősebb csengő is, (moduláris 230V) 10A-re kötve! És vettek egy olyan gáztűzhelyet, ami elektromos szikragyújtású, így oda is kellett varázsolni 230V-ot. Ezt úgy tették, hogy szimpla 2,5-ös vezetékeket vakoltak a falba 6m hosszan, külön 16A MCB-re. Ja és volt/lett klíma is, amit 16A-re kötöttek, 1,5mm2 vezetékkel. (Ez a fotókon részben látható, mert korábban leszereltem és kiszedtem a felesleges cumókat.)
Amikor a fürdőszobát csempézték fel, a szerelvénydobozokat nem cserélték ki, nem hozták kintebb, így az aljzatokat sem tudták befogatni, azok lógnak.
Az már csak hab a tortán, hogy sorkapcsokkal, eltérő vezető keresztmetszetekkel össze-vissza van toldva a vezetékek nagy része. Néhol alu + réz egy sorkapocsban egymás mellett.
Az egész szörnyű! Nézzétek! Én nem vagyok villanyszerelő, csak lelkes hobbysta, aki sokat olvas, tanul, és nem áll messze tőle az elektronika, mechanika, pneumatika sem. De ezt egy putriban sem adnám át, nemhogy egy lakásban.
-
RandomName
senior tag
válasz
RandomName #14439 üzenetére
Humorfaktor: Kb 1 éve dobtunk ki kb 120 db fedéltömítést A1/A2 méretben, és kb 20 db vastag tokozatok közötti tömítést, mert annyira marginális dolog, hogy ha ezerévente kell akkor elég az amit meghagytunk, vagy majd megvesszük a tömítéstechnikától....
Hint. Ezeréves kicsi vállalkozás nem akar felelősséget vállalni elöregedett gumialkatrészek miatti kárra, de amúgy ha nem ekkora installáció van, mint a képen, akkor simán be van ajánlva a csere.... De sokszor akkor is.. -
tyielow
aktív tag
válasz
Donki Hóte #14438 üzenetére
Igen, ez lett, visszacsináltam a kötést úgy ah eredetileg volt: 230 V-ot keresztülvinni a kazánon, párhuzamosan a szivattyúkkal. Eredetileg így volt, csak épp ez nem tűnik egészségesnek. De írja meg valaki hogy de.
@Randomname: NC nem is volt felhasználvaa legtöbb relé alapból CO-s
-
RandomName
senior tag
válasz
Thunderzolee #14437 üzenetére
Tömítéstechnikai boltban sok esetben van rá már rajz, de mindenképpen legyártják neked jó pénzért.....
-
-
Üdv!
Hol tudok ilyen alu dobozokhoz gumitömitést venni?
Google találatok többnyire olyan találatokat, linkeket adnak, amik már nem elérhető termékekre mutatnak.
-
RandomName
senior tag
válasz
tyielow #14435 üzenetére
A kérdést sem értem. Kazán/szivattyú/stb indításnál mit csinálsz CO érintkezővel? Mi a feladat? Ha 1 energiatermelő berendezés van, esetleg több termosztáttal, több körrel, akkor NO kell mindenhova. Amikor CO-val tiltjuk a működését a berendezéseknek, az akkor kell, ha több energiatermelő eszköz van. Pl Gázkazán, és/vagy höszivattyú/vegyes tüzelés/vízteres kandalló/stb..
-
tyielow
aktív tag
Na, ha már termosztát. Pár hete kimentem egy házhoz hogy a régi computhermet lecserélték egy újra. A termosztát jelet ad a kazánnak + kapcsol 2 keringtetőszivattyút. Full takony módon volt összerakva lógtak mindenfelé a vezetékek. Nem tetszett a dolog, felajánlottam, hogy igényesen csinálnék nekik egy vezérlődobozt és egy 2 CO relével külön kapcsolnám a szivattyúkat és a nyers kontakttal zárnám a kazánnak a 2 madzagot hogy induljon. Tegnap megcsináltam és este hívnak hogy vmi nem jó mert a kazán nem áll le. Nem értettem a dolgot. Ma kimentem, teszteltem, mértem és most sem értem
Úgy képzeljétek el, hogy még a relét bele se kell rakni a foglalatba, bedugom a 11-14 kapcsokra a két madzagot és indul a kazánRámérek multiméterrel, nem sípol. Hiszen COM - NO. Ez mi??? Amúgy ~ 95 V feszültséget ad ki a kazán panelja.
-
-
Kovbob
senior tag
válasz
RandomName #14431 üzenetére
Igen azt tudom, hogy az NO az a normally open. Villanyszerelőre lesz rábízva, az a biztos. Cimkét nem találtam a régiben, hogy mi micsoda.
lappy: Most sem kell plusban vezeték, pont az a baj, hogy több van a régi termosztáton, mint ami kell az újhoz.
-
RandomName
senior tag
válasz
Kovbob #14429 üzenetére
Az NO az nem nulla, hanem Normally Open, azaz feszültségmentes állapotban nyitott érintkező. Amit te javasolsz, az valószinűleg zárlatot csinál.
Neked az új termosztátban a nullára nincs szükséged. Elvben jön a barnán a fázis, és megy vissza a kazánt indítani a zöld/sárgán. A kis címke nincs benne esetleg a burkolatban, ahol látszana melyik szám mit csinál?
De mint írtam, régen ezt több féle módon oldották meg, érdemes lenne megnézni a vezeték túlsó végét hogyan van bekötve. -
Kovbob
senior tag
Köszönöm mindenkinek a segítséget
Inkább, akkor ezt mégis villanyszerelő bízom, jól gondoltam, hogy most van 1 felesleges vezeték, csak nem tudom mi micsoda. Arra számítottam a Computherm leírása alapján, hogy csak 2 vezetéket átkell kötni, mint a lámpáknál és kész
Szerk.: vagy igazából csak a zöld sárgát lekéne szigetelnem és a COM-ra bekötni a barnát, az 1-es NO-ra pedig a kéket? 1 fázis ceruza elég lenne a méréshez, hogy lássam a barna a fix fázis és a kék a kapcsolt? Bár feltélezem a kazán oldalán se lenne rossz kikötni azt a zöld sárágt, mégse lógjon ott rajta a 230.
-
RandomName
senior tag
válasz
Kovbob #14425 üzenetére
Új: 2 vezeték, amit zár/nyit. Teljesen mindegy milyen feszültség megy a vezetéken. Új kazánnál valami kis vezérlőfeszültség megy rajta.
Régi: Kell egy nulla, mert a kislámpa máshogy nem világít, kell egy fázis, és kell egy vezeték ami fázissal indítja a kazánt. Na most, jellemzően a barna+kék az csinálta a szabvány szerinti dolgát, és a "maradék" z/s lett a kapcsolt fázis. -
RandomName
senior tag
válasz
Kovbob #14423 üzenetére
Hívj szerelőt, mert régen sok mindent elkövettek termosztát bekötés címén, amit ma már nem úgy csinálunk.
Egyes FÉG kazánoknál egyszerűen nem használták a gyári termosztát bekötési pontot, (amiben gyárilag egy áthidalás volt, ) hanem a konnektor volt megvezérelve a termosztáttal. Ez ma már nem elfogadott megoldás.
Elvben fel lehet rakni a régi termosztát helyére ha a fég kazánod teljesen analóg, és kapcsolt fázist vár a termosztáttól.
De mindenképpen át kellene nézni előtte, hogy annak idején milyen rendszer lett kialakítva. -
Kovbob
senior tag
Sziasztok! Nem vagyok villanyszerelő, a kérdésem kérlek úgy értelmezzétek
Segítséget szeretnék kérni termosztát cserében. Ezt a fajta régi termosztátot szeretném lecsereléni Comphuterm Q7-re. A kérdésem az lenne, hogy ha így van most bekötve a régi termosztát, akkor a comphutermen ezeket a vezetékeket ugyanígy köthetem az 1,2,3 kapocsba? A comphutermen ugye jelölve van a számon kívül, hogy az konkrétan mit takar, a régin viszont nem tudom, hogy a számok ugyanazt jelölik-e, mint az új termosztáton. Egyébként régi fégtherm gázkazánt vezérelne. Köszönöm előre is a segítséget!
-
F34R
nagyúr
A Caneco BT-t gondolom nem akarki toltheti le?, mas hasonlo tervezot meg nem talalok a neten.
-
H-Zol
senior tag
-
hardline
senior tag
Sziasztok!
Néhány új eszközt szeretnék vásárolni.
Feszültségkémlelőből egy Uni-T UT18C típusúra gondoltam. Bármi érv ellene?
Szükségem lenne még egy lakatfogóra és egy multiméterre. Mi az ajánlott belépő kategória munkára jelenleg? (lehet külföldi beszerzés is) -
SaGa59
őstag
válasz
Donki Hóte #14411 üzenetére
Nincs napelem és 3x25A van, de az óra eltűnt a diktálásból, szóval valami így is változott.
Ami az igazán vicces, hogy közben az eOntól többször is megkaptam e-mailben, hogy eljött az éves, fényképes leolvasás ideje, de sem az eon hálózat, sem az MVM next appban nem tudtam még csak sima diktálást sem csinálni, mondván, nincs diktálási időszakom (míg a főoldalon meg ott volt, hogy itt a diktálási időszak), a weboldalon sem, majd váratlanul megjelent egy leolvasó, aki lefotózta a H tarifás órát, a másikkal nem törődött, mondván, neki azt mondták, csak azt kell. Értesítő levelet továbbra sem találok, megnézem az eon oldalt, köszi.
Az okos órát egyébként úgy három éve tették fel, mondván, a régi forgómorgó már elvesztette pontosságát. Simán kicserélték, csak mondták, hogy a kb tizenöt évvel korábbi bővítést 3x16-ról 2x20 + 1x25-re nem akkor már nem csinálták volna meg, mert a méretlen vezeték a fali rögzítőnél szigszalaggal volt rátoldva a ház falába épített vezetékre, szóval kezdjek el gondolkodni a szabványosításon, főleg, hogy akkor még gondolkodtam napelemben is és rákérdeztem náluk pár részletre. -
H-Zol
senior tag
válasz
Motion_Blur #14398 üzenetére
Én még mindég nem vagyok biztos benne , hogy az egy oldalról van táplálva , de nem is az a lényeg
, hanem az egyiknél ne tedd fel a burát , és meglátod , hogy az sokkal tovább fogja bírni !!
-
H-Zol
senior tag
válasz
RandomName #14390 üzenetére
Csináltam két fotót az első kép a gyári LED armatúra , nagyon ügyesen szállítják a két végén a csatlakozó bele van dugva , így szállításnál nem olyan sérülékeny , az egyik végét ki húzva fotóztam , fekete vezeték jobbra megy a piros balra !
és itt van egy pár gyártó csövet , és ezek mind a két végén vannak táplálva !
-
313313
addikt
válasz
SaGa59 #14409 üzenetére
Szeretem az Eon honlapját, ott mindig minden érthető és szinte naprakész.
-
-
SaGa59
őstag
Tudom, hogy van valami kavarás a távleolvasható óráknál, hogy időpont függővé akarják tenni az aktuális árat. Ezért lehet, hogy mind az MVM Next appból, mind a webes felületről eltűnt a fő mérőórám, amit le tudnak olvasni távolról is, csak H tarifáét tudom jelenteni? Annyira eltűnt, hogy a hozzám szerződött órák között se jelenik meg a listában
Azt látom, hogy a számlán is már egy hó végi, központi leolvasott érték szerepel, nem az általam minden hónap 22.-én leadott. Nem találok erről értesítőt a levelezésemben, de még csak az appban vagy a weboldalon se. -
F34R
nagyúr
válasz
RandomName #14407 üzenetére
Igen tudom hogy abbol indult ki, Wago-bol is van tobbfele 221, 222 de valoszinuleg ezek is egyforman szorithatnak. Majd meg jovok kerdesekkel mert annak ellenere hogy nincs kozom a villanyszereleshez sokat lehet itt tanulni.
-
RandomName
senior tag
Sorol? Mármint köt?
Itt meghúzási nyomaték miatt jött fel a kérdés.
A Wago-nál nincs ilyen. A Wago olyan, mint a bolygó majdnem legjobb szakácskönyve. Elolvasod a recepted, megfőzöd, és vagy elkú*rod, vagy nem. De ha követed a leírt dolgokat, akkor nem tudsz hibázni vele. Viszont a dobozon nem mindig van rajta minden, de a honlapon lévő adatlapon igen. Pl melyiket használhatod Al vezetékre... -
F34R
nagyúr
válasz
RandomName #14404 üzenetére
De megis szinte mindenki wago-val sorol. vagy abbol sem mind1 melyik fajta?
-
Reggie0
félisten
válasz
Donki Hóte #14403 üzenetére
Igen, igy van. Viszont jelentosege van, nem veletlenul nem lehet a tobbsegebe aluminiumot bekotni.
-
RandomName
senior tag
válasz
Donki Hóte #14403 üzenetére
A wago rugósan szorít, a csavaros kötés statikusan. Van jelentősége a szorítóerőnek, mert a nem megfelelő nyomaték nagyobb átmeneti ellenállást okoz, ott hő disszipál, és ez öngerjesztő folyamatként ahhoz vezet, hogy leég a kötéspont.
-
válasz
Reggie0 #14397 üzenetére
Ez lehet. Viszont akkor a vékonyabb tömör vezetéket is kisebb erővel szorítja, mint a vastag tömört. Egy oldható Wago 221-413 csatlakozóval 0,2-4 mm2 vezetéket lehet csatlakoztatni, ez elég széles tartomány, úgyhogy ebből az jön le, nem sok jelentősége van a szorítóerőnek.
-
RandomName
senior tag
válasz
SaGa59 #14399 üzenetére
Hát... Régen még 25+ évvel ezelőtt az volt a megszokott eljárás, hogy megszakadás előtt fél menettel kell megállni egy elektromos eszköz meghúzásánál.
Ez eredményezett olyan eseményeket, hogy fél év után elpattant az 50-es földkábelt fogadó sorkapocs egyik csavarja, vagy máshol a biztosítékhoz használt áthidaló sínt, és pár biztosítékot ki kellett dobni még átadás előtt, mert amikor bővítést kértek az adott sorra, akkor lazításnál megszakadt a menet a biztosítékban, az áthidalás meg annyira bemart volt a csavartól, és annyit deformálódott lazításnál, hogy nem lehetett visszarakni.... De nem volt ritka egy időben az sem, hogy eltört emiatt a biztosíték. -
RandomName
senior tag
válasz
SaGa59 #14394 üzenetére
A meghúzási nyomaték nem örök élet +2 nap.
A meghúzási nyomaték adott felülvizsgálati/karbantartási időszakra szól.
És igen, pl egy méretlen hálózatra senki nem fog x évente nyitást kérni, hogy nyomatékot ellenőrizzen. De egy lakáselosztót, vagy egy dugaljat sem ellenőriztet le senki.
Ezért néhányan húznak rá kb még 180 fokot miután elérték a nyomatékot.... Mert tudják, hogy ott sosem lesz karbantartás....
Új hozzászólás Aktív témák
- LG 32GS95UE - 32" OLED / UHD 4K / 240Hz - 480Hz & 0.03ms / 1300 Nits / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync
- Azonnali készpénzes Intel i3 i5 i7 i9 8xxx 9xxx processzor felvásárlás személyesen / csomagküldés
- LG UltraGear Gaming Monitorok -30%
- Konzol felvásárlás!! Xbox Series S, Xbox Serries X
- Gamer PC - Számítógép! Csere-Beszámítás! I7 6700 / 32GB DDR4 / RTX 2060 / 256SSD+500GB HDD