Hirdetés
- NVIDIA GeForce RTX 3060 Ti / 3070 / 3070 Ti (GA104)
- ASUS notebook topic
- Milyen videókártyát?
- OLED monitor topic
- Vezetékes FEJhallgatók
- Házimozi belépő szinten
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Milyen processzort vegyek?
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Hardverbálák rakodása nélkül nincs hétvége
Új hozzászólás Aktív témák
-
313313
addikt
válasz
thealkimist #15391 üzenetére
Hibrid/Load/Bakup módokhoz úgy kell beadni a HMKE tervet, ha nem így lett, módosítani kell, majd ha kapsz rá engedélyt átépíttetheted. Mivel új tetvet adtál be Brutto elszámolású leszel. Ez a hivatalos módja, nyílván baj akkor lesz, ha van valami baj, vagy ditekbe kimegy hozzád az áram ellenőrzó osztály és lebuksz....
-
gorbep
senior tag
válasz
thealkimist #15396 üzenetére
IT - Isolated Terra A Backup portod valószínűleg galvanikusan független a földtől és a szolgáltatói hálózattól is. Ilyet alkalmaznak pl a műtőkben és a bányákban is, vagy pl a TV műszerészek munkaasztalainál biztonsági leválasztó transzformátorral. Szóval nem új a technika, de speciális szabályok vonatkoznak rá. Előnye, hogy egy szigetelési hiba nem okoz veszélyhelyzetet, ahhoz legalább 2 hibára van szükség, így az egy hiba megléte esetén nem kell a tápellátást megszüntetni azonnal, csak jelezni a hiba tényét. A műtétet nem kell megszakítani egy testzárlatossá váló berendezés miatt. Pl. simán megnyalhatod a z IT oldalon a fázis vezetőt a hidegpadlón mezítláb állva, semmi se fog történni...
Kérdés a Backup portot milyen célra tervezte a gyártó, sok inverteren pont veszélyhelyzetben egyetlen készülék ellátására.
Villamos tervező képben van, és a gyártói dokumentáció áttanulmányozása után tudja mit kell beterveznie, mit kell megkövetelnie... pl egy szigetelés ellenőrző és szigetelési hibára azonnal leoldó berendezést.... régen ez arany árú volt, ma már megfizethetőbb... kell e PE, össze kell e kapcsolni ezt a szolgáltatói hálózat PEN vezetékével, , kell e külön potenciál rögzítő földelés...
-
PROTRON
addikt
válasz
Leírtad a kulcs-szót..."tervezne nekem ilyet?"
Na most ahogy írod az egész csatlakozási tervet tervezői kamarai jogosultsággal kell elkészíteni, ami mindenképp fizetős tétel, ehhez az érintésvédelmi hálózat tervezése tétel is ezek szerint most már szervesen hozzá fog tartozni.Mi pl kifejezetten nem vállalunk napelemhez csatlakozási terv készítést cégnél...valamiért főni nagyon nem akar ezzel a területtel is foglalkozni a létesítésekhez elektromos tervezések, kivitelezések és felülvizsgálatok mellett.
De különösen nem szereti amikor a "Áramütés elleni védelem, védővezető
hálózat tervezése, méretezése" műszaki dokumentumot is kifejezetten kérik kifejteni a tervezési projekt keretében. Megcsináljuk, mellékeljük, csak főni nem szereti hogy ennek a kifejtésével is foglalkozni kell. -
biker
nagyúr
válasz
IT: földfüggetlen hálózat
-
thealkimist
csendes tag
válasz
gorbep #15395 üzenetére
Szia!
Köszi a gyors választ!
Nem találtam infót erről az IT kialakításról, mire gondoltál? Ezen az inverteren (meg a legtöbb újabb hibriden) azt látom, teljesen egyforma bekötése van a gird-side és a backup side kimenetnek, amúgy ilyen.
Az inverter kapcsolási rajza szerint egyáltalán nem 1 fogyasztót képzelnek el rá, persze kínai gyártmányok és ott biztos minden lazábban szabályozott, de feltételezem tervezett érintésvédelemmel értik.
Az EON kategorizálta a nála már engedélyezett invertereket, az enyém "belső" minősítésű:Az inverter megfelelő leválasztást követően képes szigetüzemű működésre.
• Belső leválasztó: Az inverter külön csatlakozón keresztül külön áramkörön biztosít szigetüzemű ellátást. Ennek megnevezése általában Backup vagy EPS.
Erre a külön csatlakozóra csatlakoztathatóak az áramszünet esetén is ellátni kívánt berendezések.
Ebből arra következtetek, az inverter megoldja a PEN problémakört is, ezért sorolták ide, bár ahogy írtam, nem világos. Te rendelkezel többi infóval erről?Szigetüzemű működés engedélyeztetéséhez a vonalas rajzot minden esetben csatolják a csatlakozási dokumentáció kivonathoz!
Ez szokás szerint átdobja a labdát, de a csatlakozási dokumentációt amúgy is csak tervező készíthet, nem?
Valaki tervezne nekem ilyet?(A napelemes céggel nem vagyok teljesen elégedett, de az más tészta...)
Köszi szépen!
-
gorbep
senior tag
válasz
Azért ez nem véletlenül volt eddig TILOS!!! Tervező kell hozzá.
A legtöbb inverter backup portja IT kialakítású... és ebben az esetben a szabvány 1 db készüléket enged csatlakoztatni hozzá külön tervezett és szabványosan kivitelezett érintésvédelem kialakítása nélkül.
III. ÉV osztály esetén ha hálózatot akarsz kiépíteni akkor szigetelés figyelőt kell beépítened. Bár nem szabványos ,de működik, ha minden egyes fogyasztónak saját külön ÁVK-ja van...
Szóval lényeg a lényeg, tervező kell hozzá aki megtervezi (és vállalja a büntetőjogi felelősséget) és engedély a szolgáltató (hálózati engedélyes) részéről... A védőföld kialakítása, külön földelés, PEN relé megléte és vezérlése... sok-sok megválaszolandó és mérlegelendő kérdés...
Szóval csak óvatosan!,
-
FBLLMAG
senior tag
A LovZ esetében az alacsonyabb belső ellenállás azt eredményezi, hogy több áramot enged át a műszer, leterheli a rendszert (akár az elemet is) és ezért rövidebb ideig lehet így mérni. Jobban oda kell figyelni.
A párhuzamos vezetéken megjelenő szellemfeszültséget viszont kiüti, mivel azt a pár mA áramot leszívja. Így feszültség sem lesz.
-
thealkimist
csendes tag
válasz
Még vmi eszembe jutott, az pedig hogy jó lenne valami kulturált gridre visszakötési lehetőséget hagyni magamnak, mert aha amit akarok, megépítem, a backup fogyasztók kiesnek, ha az inverterrel történik valami. Ez esetben jó lenne "odakészíteni valamit" a szomszédos elosztóból, mivel bekötött kapcsolást nem lehet az előírás szerint. De lehet ez butaság, ha ide jutunk, lehet egy direkt átkötést kell tenni ideiglenesen, amit nem kell/szabad most megépíteni.
-
FBLLMAG
senior tag
Nem erről van szó. Normális esetben végtelen ellenállás lenne jó feszültség mérésekor és 0 ohm ellenállás áram mérésekor. A valóságban nem így van. 10 - 11 Mohm szokott lenni a készülék belső ellenállása feszültség mérésekor és 1 ohm alatt jóval (rövidzárlat) áram mérésekor.
Említetted a szigetelés mérést. A multiknál 2 - 3 V amivel mér és jobb esetben 60 - 100 Mohm értékig.
A szigetelést mérő műszer 500, 1000, 1500, 2000, 2500 V feszültséget küld ki és Gohm tartományban is mér gond nélkül. Az áram igaz alacsony szokott lenni.
Mindegyik műszerfajta kicsit másabb.
-
thealkimist
csendes tag
Sziasztok!
Nem nagyon találtam konkrétan a megoldandómhoz ajánlást, és menet közben ahogy eszközöket keresgéltem, további kérdéseket találtam.
Hibrid napelemes inverter backup kimenetét szeretném majd rákötni a ház hálózatának egy néhány kiválogatott körére. (Az EON végre rögzítette, melyik intertereket lehet pl külön leválasztás nélkül), a hogyant nem találtam részletezve (azon túl hogy extra manuális vagy automata kapcsoló megoldás nem engedélyezett), csak bejelenteni kell.
Szóval gondoltam kiválogatom azokat a köröket, amiket érdemes lenne off-grid is táplálni, és arra kb megismétlem azt a védelmet, ami a hálózat oldalán van.
Azaz: 4p szakaszoló kapcsoló, túláramvédelemnek MCB az inverter kimenetéhez illeszkedően, túlfesz. védő, majd ÁVK a lakáselosztónál, ahol új dobozba kerül az új alhálózat.
Aztán lamentáltam, hogy ez elég sok hely, nekem nem sok van, összevonnék amit lehet. Pl a külön leválasztó kapcsoló miért van előírva? Egy 3P+N MCB nem tudja ua-t megoldani a túláramvédelemmel együtt? Aztán továbbmenve, egy RCBO meg még az ÁVKt is magában foglalja.
Aztán ahogy keresgéltem, pl találtam Schneider dolgai közt Easy9 sorozatból dolgokat, pl EZT, na de amint a linkből is látszik, ez EUban nem jön fel a se.com-on, egyébként lehet használni? Boltjaink nem forgalmazzák, de pl celon.hu igen, ami román székhelyű. Egyéb Easy9 dolgok is hasznosak lennének nekem, pl ez az MCB, lényegesen olcsóbbak.
Aztán rájöttem, hogy a fenti RCBO AC típusú, és inkább A kéne, amiből nincs Easy9, szóval kerestem mást, van Acti pl, de az egyből 50e Ft itthon, celonnál 36e. Szóval olcsóbban megúsznám egy ilyen párossal: R9R02425 + az előbbi Easy MCB EZ9P32710 és egy túlfesz védő, ha kell. Backup oldalon az inverter felől nem számítunk ilyenre, de gondoltam a ház köreiben esetleg indulhat feszültségemelkedés egy villámcsapás esetén? És ha emiatt van értelme, T2 vagy T1+T2-t tennétek? A grid oldalon T2 van csak, 285V-os.
Ha nem is szabad ezeket az Easy9 modulokat itthon használni (?), holott a süllyesztett dobozaik elérhetők, akkor kerestem mindenből Resi-Acti-t, de úgy jóval drágább lesz.
Köszi a válaszokat! -
-
tomszli11
tag
Sziasztok!
Olyan kérdésem lenne, hogy szerintetek mennyire veszélyes ha egy hosszabbítón van: 1db soundbar hangszóró, 1db Vodafone box, 1db modem, 1db Playstation 5, 1db xiaomi légtisztító, 1db digitális óra/rádió.
Azért kérdezem, mert riogatnak, hogy az veszélyes, ha ennyi eszköz van kötve egy hosszabbítóra.
Köszönöm előre is. -
_NCT
addikt
Sziasztok!
Bojler felújítás után gondoltam rámérek multiméterrel mindenre is, ami vízzel kapcsolatos (bojler és környéke, csapok stb), hogy tutira ne legyen gond, elkerülve a lehetséges áramütést. Mivel láttam már olyan videókat, hogy a csapból kilépő vízhez a fázisceruzát odatartva az világított, így az ördög nem alszik alapon, multiméterrel megmértem én is, ha melegíti a vizet a bojler, van-e bármilyen mérhető feszültség. Meglepetésemre igen, 0.15V azaz 15mV. Ettől kell parázni, vagy természetes a bojler belsejében lévő folyamatok miatt ? Vagy ennek abszolút 0-nak kellene lennie? Tudom, hogy ez olyan kicsi feszültség, amit meg sem érez a szervezet, de akkor is. Csak melegvíz esetében mérhető, hidegnél nem, illetve áramerősséget semmilyen értékkel nem tudtam mérni.
Találkozott már valaki ezzel?
-
Reggie0
félisten
válasz
vaakuum #15380 üzenetére
#15379demars -nak akartam irni:
Csak a villanyszerelo erdeke, mert tobb penzt tud beszedniAmugy meg sosem lesz kihasznalva annyira, hogy megerje. 10-20 perces fogyasztasi csucsokat kell tudni kiszolgalni, ahhoz nem kell annyira vastag vezetek. A keszulekekre irt teljesitmenyek hiaba tunnek nagynak es ijesztonek, nem szabad bedolni.
-
vaakuum
addikt
Olyan megoldással találkoztatok már, hogy nincs külön beépített főzőlap, hanem csak az egyedileg bedugható, pulton használható 3.5 kW-os (pl. indukciós) önálló főzőlapot/lapokat tervez valaki használni, és ehhez kell neki néhány dugalj a pult fölé? Vagy ez idehaza ritkaságnak számít?
-
FBLLMAG
senior tag
válasz
modflow #15374 üzenetére
Az U1 / U2, V1 / V2, W1 / W2 az egyest tekercs csoportok kivezetését jelzi. 3 tekercs = 6 kivezetés. Az egyes tekercs csoportok végeit más - más színű vezetékkel vezették ki. 1 tekercs csoport = 2 kivezetés = 1 szín. A L1, L2, L3, N meg már el volt magyarázva. Lehet 3 fázisra is kötni (azon belül csillag vagy háromszög), és lehet 1 fázisra is kötni. Ilyenkor kell az üzemi kondenzátor és indító kondenzátor. (Az indító kondenzátor csak az indításkor kell.) De erről már írtunk.
Ja és a motor forgásának irányát ennél is lehet módosítani. Egyszerűen. Gyorsabban meg lehet csinálni ahogy ide leírom.
-
gorbep
senior tag
válasz
modflow #15374 üzenetére
L1 - fázis
N - nulla
PE - földa motorban 120 fokos térbeli eltolással 3 tekercs van, U, V , W
ezek végeinek kivezetései az U1-U2, V1-V2, W1-W2.3F-nál a három fázis: L1, L2, L3
N-nulla (ha van)
PE -földUI: a képeken alulról jönnek a bekötő vezetékek... a csatlakozón a 6 db pontra a 3 tekercs 2-2 vége van kötve...
1 fázisú motor nincs!!! Azt úgy kéne bekurblizni, nem tudna elindulni... minden motor vagy 2 fázisú, vagy 3...
-
modflow
veterán
Valaki mondja már el, ez hogy van:
[Videó]
Bemegy egy vadi új motorba a 3 szál vezeték.
A 3 db vezetéket ráköti 1 - 1 egymástól független tüskére.
Majd szépen összekötjük a tüskéket egymással, azaz minden mindennel össze van kötve.
Kb. a 3 szál vezetéket már az elején zárlatra köthetné, felesleges ennyit vesződni egy zárlattal nem? 😂Hogy müködhet ez mégis?
-
Hulk24
senior tag
Sziasztok!
Adott egy villanyoszlop betongyám. Van ennek még értelme feltenni "ingyen elvihetőbe"?
Vagy már inkább beton törmelék? -
RandomName
senior tag
válasz
axioma #15356 üzenetére
TEM Modul, Vimar, Legrand Mosaic.
Mindegyiknél egy klasszikus szerelvény 2 modul. A sima dugalj pl 2 modul méret, a csillárkapcsoló az 2x1 modul méret. 1 modulba lehet rakni földeletlen dugaljat, bármilyen kapcsolót akár 107-est is, mozgásérzékelőt, usb töltőt, vakfedelet ahol kijön a dugalj mellett a beltéritől a hdmi, stb....
2 modulig normál doboz kell alá a falba. de létezik 3-4-7-2*7 modulos beépítődoboz is hozzá.
TEM Modulnál extra feature, hogy ha valamelyik keretből nincs gyári szín, pl egy időben csak fehér Line (?) volt 2*7-ben, akkor azt negyedheroin áron megfestik neked, hogy olyan legyen, mint a lakás többi részén használt keret.
Anno volt a BTcinio is, ott akár 1M méretben kismegszakítót is lehetett rakni a dugalj mellé, de mióta a Legrand család tagja, max kaputelefonban hallok róluk.... -
PROTRON
addikt
válasz
FBLLMAG #15361 üzenetére
Ezek közül a forrólevegős cuccost én az elektromos sütővel együtt szoktam tervezéskor kezelni és alapvetően arra a területre átkerül, így a konyhapultnál lévő 4 dugaljba nem számolom bele...
Abban igazat adok a spórolós józsiknak hogy fel kell mérni ténylegesen mennyi a kockázat a valós egyidejű használat mellett...
Próbáld felírni majd a tényleges szokásaid, meg fogsz lepődni...Mi is most meglepődtünk, az egyik önkori felkért minket energiaauditra a kezelésében álló oktatási intézményekkel kapcsolatban, hogy kiderüljön, hol mennyi a szabad kapacitás...
Simán azt gondolnád hogy vannak fogyasztások, de nem...ott kettyeg a 3x80A-es mérő és még ebéd készítéskor sem érik el 2-3 percnél tovább a 3x50A-t sem...
Persze mindenki csak arra emlékszik hogy 15 évvel korábban azért kellett bővíteni mert folyton levágta a 3x50A kmsz-t a mérőnél.Az hogy vannak indításkori áramlöketek azt én szokta mindig ide beírogatni, nem kell bemutatni nekem, jól ismerjük egymást mint az egyéjszakás kaland nevét, Marcsi...vagy Julcsi...vagy Klári volt?...
A viccet félretéve, attól még mert van indító áramlöket, nem mindent fogsz adott 3 secen belül elindítani. Inkább csak egyesével, így nem azokat az áramokat kell összeadni. Igen van kockázat, de kezelhető...ezért jó a C 16, mert kevésbé kell odafigyelni...jééé csak nem megindokoltam? -
FBLLMAG
senior tag
válasz
PROTRON #15355 üzenetére
+1
A konyhapultra azért a 4 dugaljzatoz 2 + 2 (2 - 2) védet dugaljzattal oldanám meg. A minap mértem. A vízforraló magában 9 A áramot vesz fel. A robotgép 2 - 3 A áramot, ha már megy. Induláskor viszont a 3x -osát. Kézimixer esetében is 1 - 2 A a normál áramfelvétele. Ez is 3x -osát is képes induláskor. Mikrót, pirítóst, forrólevegős sütőt, kávéfőzőt, stb., stb., nem is említek. Viszel nekik 1 árammérő lakatfogót, 50 cm -es elkészített hosszabbítóval (amin tudsz áramot mérni), megmutatod nekik a MAX indító áramot. Forraló, robot, mixer és már ott vannak a 16 A áramfelvételnél.
-
asdf_
veterán
válasz
axioma #15356 üzenetére
Olaszoknál van ilyen (aliról tudsz rendelni, ha tv mögött van, úgysem látszik, hogy nem egyezik a többi aljzattal),
de szerintem azért nem lennél előrébb vele, mert az ilyen cuccoknak jellemzően dugasztápja van és azoknak csak egy része olyan, hogy keskeny (elfér mellette bedugva még egy) és még függőlegesen is állnak a pöckei (elég karcsú esély), szóval ezeknél pl. csak halottnak a csók lenne,
kizárólag a Europlugos power brickes tápokhoz vagy Europlugos belső tápos eszközökhöz lenne jó (saját mintából meg az kb. a legritkább).
-
axioma
veterán
Jut eszembe a sorolasrol, me'g mindig nem letezik olyan fali aljzat, amiben nem 1 foldelt hanem 2(3) hiradastechnikai csatlakozo dughato? Pl. egy tv mogott tobzodas van a kutyukbol, de se nem esznek sokat se nem foldeltek. De szivesen tennek a lakas mas pontjain is 1-2 foldelt es egy ilyen kombit, egyszerusitene az eletet. Nem sporolasbol, hanem praktikumbol (konnektorerdo merete).
-
PROTRON
addikt
válasz
bluemirage #15353 üzenetére
Azzal egyetértek hogy sokszor a felhasználók tényleg nem nézik milyen összesített teljesítményt dugnak 1-1 dugaljba, de én inkább leoktatom őket...kioktatni már nem merek senkit.
De hogy konyhában 2 dugaljanként külön áramkör, az még az én túltervezős szememnek is túl sok...
De a 4 dugaljanként 1 áramkört én is erőltetni szoktam amiért jól le szoktak cseszni hogyan merészelek +15k huf anyag költséget ráerőltetni szegény szerencsétlen megrendelőre rásrófolni...az ég szerelmére, elvégre csak potom 300 millát költ el a családi "vityillóra", mit képzelek én a szakmai szarságaimmal, menjek el tanfolyamra hogy megtanuljam hogyan "KELL" megtervezni egy családi ház konyháját...Szal azért egy 4-es aljzatnál én inkább rábeszélem hogy ne akarjon további hosszabbítókat beledugni, elég a 4 készülék 1 pozícióban, azok pedig általában megállnak összesítve 3000W vagy alatta, de nem szokták mind a 4-et egyszerre használni.
kávéfőző+vízforraló+szendvics-sütő+robotgép....együtt azért nem fogják 1 percig 3,6kw-al terhelni az áramkört.De egyetértek hogy azért egy konyhában a konyhapulton 4 dugaljanként jobb eltérő áramkört kihúzni, de ha csak 4 dugalj kerül fel akkor annak elég 1.
Mindenki spórolni akar a villanyszámlán.Már ott tartanak az emberek hogy képesek utána számolni a lakberendező által megadott LED szalagos világítás tényleges teljesítmény igényének és kérik a dimmelhetőséget, hogy ne folyton 400W-ot kajáljon...de akkor minek építesz dizájner nappalit?
(---irónia)
-
csubuka
addikt
válasz
bluemirage #15353 üzenetére
Köszönöm szépen a részleteket!
Jogos a konyhai dupla 2x2.5 taplalas a konnektoroknak. Így csináltuk ezt jelenleg.
-
válasz
csubuka #15348 üzenetére
Ha nem akarsz a telepítés körüményein agyalni, akkor otthoni körülmények között a korábban általad is linkelt MSZ HD 60364-5-52 táblázatból jól látható, hogy 1,5-esnél B13, 2,5-esnél B16, ellátja a vezeték védelmét. Ezért írtam már. Minden körülmény között. Amennyiben a szerelvény, vagy a fogyasztó ennél kisebb értéket követel meg (pl. gázkazán, vagy kapcsoló), akkor már nem a vezeték, hanem a fogyasztó és a szerelvény érdekében mész lejjebb. Ahogy írtad magad is.
C karakterisztikát pedig oda kell rakni, ahol a fogyasztó ez megköveteli. Ez egy lakásban elég ritka, ha megfelelő számú áramkör van kiépítve. A mai porszívók sem olyanok, mint 10-20 éve. 1000 W alatt, lágyindítással....Saját tapasztalat, hogy nemcsak C16, hanem már B16 esetén a legtöbb dugalj tartós terhelésnél megég, vagy akár összeég. Tipikusan a tartós üzemben lévő fütőberendezések eszik meg őket. A dugvilla kontatja sem tökéletes illetve a mögöttes vezeték rögzítés sem az igazi... a többit meg már elintézi a fizika.
Tipikusan rossz megoldásnak gondolom, amikor a konyhába leállnak 2,5-es vezetékkel egy 3-mas, 4-es dugaljsorhoz. Aztán felfűzik sorban, egymás után. Aztán jön Marikanéni' a kenyérpirítóval meg minden egyéb kütyüvel és megküldi. Saját magamnak 2 dugaljanként álltam le 2,5-es vezetékkel. Azaz egy 4-es sort a konyhában 2db 2,5-es áramkör vitt.
-
vaakuum
addikt
válasz
baly81 #15351 üzenetére
" hat szenzor eltért egymástól pár század Hz-el." ez csak azért van, hogy egymást meg tudják különböztetni. Nagyon könnyű bármit zavarni, ami elektromágneses jelekkel kommunikál az éterben.
Amikor rosszándékúak el akarják nyomni a jelet, akkor azért jóval szélesebb tartományban megy a tól-ig. És ezt nem nehéz, mert publik frekitartományban van a kommunikáció, tehát akit érdekel, az tudja kezelni. Kínából filléres cuccokkal lehet, akár kész eszközt is szerezni. Autóknál is használják, hogy rányom az ember a távirányítóra, aztán a kocsi meg nem reagál, ha már kinézték a "szakik" maguknak, és beröffentették a közelében a zajgenerátort.... Ha tulaj nem veszi észre, simán nyitva hagyja ott a járgányt, így nem kell vacakolni a nyitással, gyorsabb, feltűnésmentesebb.
Amikor a nagyfejű politikusok jönnek-mennek, azoknál is van a kíséretnél nem egy ilyen cucc, amivel akár a mobiltelefonok frekitartományát is zavarhatják, hogy ne lehessen mobillal robbantani rájuk. Olyankor nem tudsz telefonálni vagy üzenetet küldeni a közelükben, nincs kapcsolat a toronnyal. Szóval ami elektromágneses, az bizony könnyen zavarható...Max. az történhet, hogy a központ bejelez arra is, ha elveszíti a kapcsolatot valamelyik szatellit eszközzel, de akkor meg a harmadik ilyen jelzés után le lesz kapcsolva az egész a francba, mert nem fogják érteni, miért vinnyog, biztos tönkrement...
-
baly81
aktív tag
válasz
vaakuum #15347 üzenetére
Lehet, nem tudom. Bár nem hiszem, hogy olyan egyszerű lenne ezeket zavarni. Szerintem tudni kellene hozzá a pontos átviteli frekvenciát és a küldött jelet is. Van egy olyan eszközöm, amivel tudom mérni a frekit és a tesztelt kb. hat szenzor eltért egymástól pár század Hz-el. Bár a betörők nagyrésze nem hiszem, hogy vinne magával olyan eszközt, amivel zavart tudna okozni egy normálisabb rendszerben.
Az én riasztómnál kétirányú kommunikáció van az érzékelők és a központ között. A központom pl akkor is küldi az értesítést, ha valamelyik egységemben (víz-, füst-, mozgás-, nyitásérzékelő) merül az elem. Sajnos a bejárati ajtómnál lévő RFID-s billentyűzet elemének merülését nem jelzi, de arról meg az jelez. Ha kiriasztok, akkor pár percig pittyeg és villog.
Mire egy családiháznál kiépítesz egy rejtett vezetékes rendszert a tulajok megőrülnek. Vésés vagy kábelcsatornázás, (utóbbi azért a középosztály aljánál sem nagyon jöhet szóba), festés, egyebek.csabuka:
Bár nekem is van olyan ami nem, de a szenzorjaim nagy része micro usb betáppal is rendelkezik, így az elemeket csak áramszünet idején használja. A korábban belinkelt függönyérzékelő is ilyen.
Persze kiépített vezetékeléssel már más a helyzet. -
csubuka
addikt
válasz
csemberlen #15349 üzenetére
Köszönöm! Ezt jó tudni. Akkor azon értékek túlzottak korlátozóak/szigorúak, mind a régi, mind az új szabvány szerint végeredményben?
-
csubuka
addikt
válasz
csubuka #15302 üzenetére
Sziasztok!
A korábbi biztosíthatósági kérdésem kapcsán..
Ha összegeznénk lehet az a vége ennek hogy az új szabvány szerint kis hazánkban kb az általános 13A-re biztosítás élhet (hasra mindenhol is, bár új lakásnál 16A volt az egyik vezetéken és a garis ránéző a "jólvanazúgy" kártyát kiadta a kezéből
) Még akkor is ha szőrösszívűen értelmezve egyéb részekkel együtt lehet ez nem áll meg (?). Ám talán még VBFen is ámegy...
Viszont világításnál menjen csak a 10A és akkor minden is teljesül. Régi szabvány "Biztosító betétek" oszlopa alatt is ez volt, lehet az is okozza ezen berögződést?
baly81:
Köszönöm válaszod! A kábelezés adott már, meg ezzel jobban érzem magam biztonságbay illetve hosszútávon kényelmesebb... nincs elemcsere stb. -
vaakuum
addikt
válasz
baly81 #15346 üzenetére
Ezek a vezetékmentesek nem olyanok, mint a mobilok, hogy megfelelő zavarással gyakorlatilag kiüthető a kapcsolat az érzékelő és a központ között, hogy az érzékelő ne tudjon szólni, ha esemény van?
Valamiért soha nem bíztam a vezetékmentes technológiákban maradéktalanul, nagyobb kihívásnak gondolom a rejtett vezetékezésű rendszert meghekkelni. -
baly81
aktív tag
válasz
csubuka #15344 üzenetére
Vezetékes rendszert utoljára talán 15 éve építettem, sajnos azok perifériájával már nem vagyok képben.
Lehet felülre is fúrnod, (csak itt futtattam egy gondolatmenetet magamban, hogyan lehetne még megoldani kevés barmolással) és beragadt a függő oldal... Ezt szerkesztési időn túl észre is vettem, de már nem akartam kinlódni. -
demars
addikt
Sziasztok.
Tapasztalt kollégáktól kérdezem, hogy megfizethető ársávban, milyen földelés ellenállás mérő műszert ajánlanátok?!
Peaktech, Unit, stb.
Nem kell kalibrált eszköz.
Köszönöm! -
modflow
veterán
-
baly81
aktív tag
válasz
csubuka #15329 üzenetére
PIR szenzor már olyan kicsi méretben is van, hogy el sem hiszed! Akkora, mint egy kindertojás sárga műanyag tokja. És ugyanolyan tulajdonságokkal rendelkezik mint a nagyok. Nálam is vannak ilyenek, bár a nagyobbat jobban szeretem a tápellátás miatt (2× AAA vs 2× 2032). Az AAA-s tovább is bírja, kb 6-7 hó Lidl-ös Aerocell elemmel (árban ez a legkedvezőbb, ami tartós is)
A függönyszenzor elrejthető a karnis alá, vagy a kávába.Beépített nyílászárót utólag kifúrni a szenzornak/vezetéknek csak oldalról a függőleges oldalakon tudsz. A vakolatot meg a fúrás szintjében kivésed. Ha ehhez folyamodsz, akkor ne a pántos oldalon tedd. A kilincs felől értelemszerűen nagyobb a szárny mozgása.
A szenzor mélységét azért vedd figyelembe! Mérd meg mennyi helyed lesz a tokban. Nyilván profilfüggő a dolog, de ~35 mm környékére számíts. -
modflow
veterán
válasz
Reggie0 #15333 üzenetére
Én már kellőképpen felb@sztam magam ezen, hisz már egyszer visszavittem a külső repedés miatt. Nem tudom, nem szorul e.
Adták a hülyét, hogy el volt törve. Mondom nem, van is videóm róla.
Nagyon jól tudják, mit csináltak vele! És szánt szándékkal bízva abban, hogy én nem vagyok szerelő, nem veszem észre.
Visszakérem a pénzemet. Aztán meglátjuk mit mondanak... -
csubuka
addikt
válasz
Zsmester89 #15324 üzenetére
Egy darabot felteszek, de nem teljes az átfedés, hiszen ha befeszítik az ablakok az lehet nem törik. Elég elméleti meg nem tudom hogy megtrükközhetik-e a PIRt, de ha igen akkor a nyitásérzékelő azért plusz védelem... Egy PIR azért nehezebben helyezhető el szépen. Persze azért az is meg kell oldanom. De ahhoz kepest a kulso nyitasszenzor is szepseges...
-
PROTRON
addikt
válasz
Hulk24 #15326 üzenetére
Naja, akkor a kapu mellé fog kerülni és a kapu alatt fog kikanyarodni, "L" alakban...
Az első 15 méter még ingyenes, afelett meg igazából olcsón dolgozik az EON mert majd úgy is gatyád rá megy a villanyszámlára alapon.
Nem vicc, KKV-ként a kábelanyagot kapjuk annyiért ebben a keresztmetszetben, amennyiért Ők már a közmű tervezést, engedélyeztetést és földmunka + visszatemetést is kiszámlázzák...szal lehet soknak tűnik, de igazából matematikailag nagyobb értéket kapsz vissza... -
Hulk24
senior tag
válasz
PROTRON #15315 üzenetére
Köszönöm szépen neked is!
Hát, akkor készüljek!Telekhatár gyakorlatilag az utca végén vagyok a kapum merőleges az utcára, zsákutca! Ennyi, több felől nem is érintkezik a kert az utcával!
Cserébe jó messze van a villanyoszlop, úgyhogy tuti oda is sokat kell majd fizetnem!Földelőszonda van dögivel!
Vagyis egy pár darab 6m-e horgonyzott szál meg a 10esből is van egy pár!
Segítek én azt leszúrni majd a szerelőnek van benne már rutinom! -
modflow
veterán
-
csubuka
addikt
válasz
baly81 #15322 üzenetére
Köszönöm szépen a részletes választ!
A tok aljába nekem is elég neccnek hangzott a szenzor. Ott van a túlfolyó is, nem véletlenül, víz által büntetett rész lehet simán.
Ugyanakkor az nem látom, hogy ha mondjuk az ablak tetejébe raknám a szenzort, befúrtat, akkor is hogy tudnám a beépített nyílászáró esetén elhelyezni kulturáltan a kábel kivezetést.
Minden nyitható ablakra megy szenzor természetesen, a kábeleket már kihúztam oda...
Lehet egyszerűbb lenne a PIR. De sokkal feltűnőbb és drágább is talán (a nyitásérzékelő még felületszerelve is kevéssé rombolja az esztétikát, meg darabár is már). Lesz PIR is, de nem minden ablaknál... Nagyszoba+amerikai konyhában 1 db pl... aztán stb.
-
baly81
aktív tag
válasz
csubuka #15321 üzenetére
Ha a tokba behúzom a vezetéket, akkor mondjuk én csak a helyszínen tenném, sokszor, -főleg ha több nyílászáróról van szó- körülményesebb pakolni / szállítani. Még ha kisfezültségű rendszert is nézek, akkor is jó volna duplaszigetelésű vezeték, a falban történő vezetéshez. A belinkelt fotóddal ellentétben -ahol a szenzort a tok aljába rakják- azt kerülni érdemes. A víz ott megállhat a tokban, így a vezetők/szenzor is kaphat nedvességet... Amúgy a standard 20mm-es falc esetében, a tok -szárny között alapesetben ezen a helyen kb 12-16 mm van, így a szenzor ellendarabjának is megfelelő méretűnek kell lennie.
Nem tudom miért akarsz nyitásérzékelős megoldást?! PIR-szenzorral nem egyszerűbb a védelem? Van olyan is ami csak egy síkot néz (függöny érzékelő a neve).
A legtöbb nyílászárójavításos, betöréses esethez azért megyek/megyünk ki, mert úgy mennek be a házba, hogy a legeldugodtabb ablakban beverik az üveget és elbújnak. Ha nem riadt fel senki erre, akkor meg benyúlnak a kitört üvegen, kinyitják az ablakszárnyat és pakolnak amit csak akarnak. Még meg sem vágják magukat... Nyilván ez esetben a nyitésérzékelő segít valamit, de ennek csak akkor van értelme, ha az összeset, még a legkisebbet is szenzorozod.
Most Debrecenben pl megint valaki az olvasztgatásos technikával akar(t) bemenni pár házba... (Kerestem fotót, de szerintem az a cégesemen van csak. Meg amúgy sem szívesen osztanám meg, mert rendőrségi eljárás indult az ügyben.) -
csubuka
addikt
válasz
PROTRON #15319 üzenetére
Köszönöm szépen!
Jogos, van olyan topik is, átmászok oda
Ezt elfelejtettem, pedig anno évekkel ezelőtt kérdeztem ott is valamit
Kicsit nekem is olyan kevésbé problémát felvetőnek tűnik a felületre szerelt..
#15320 lappy:
Köszi, sajnos ez kicsit késő már ittDe anyagilag amúgy sem biztos, hogy megérné...
Ám ezt az előkészítettet úgy kell elképzelni, hogy a két vezeték már lóg a tokból gyárilag és az ablak mellé kerül egy kötődoboz azt annyi (vagy jön az okosgány és a tokban a süllyesztett szenzor furatában, netán a párkány alatt kis gány kötés létrejön. Mondjuk az nem lesz szabvány mert felteszem csak a forrasztás fér el)
-
PROTRON
addikt
válasz
csubuka #15318 üzenetére
Mivel én sem vágom hogyan teljesülhet, így javaslom inkább a riasztós totyikban kérdezd meg.
Amit én tudok, hogy a mi riasztós alvállalkozónk inkább felület szerelt nyitás érzékelőket használ, de az is igaz hogy nem szeret kísérletezgetni, járt utat még akkor sem hagy el járatlanért ha már az univerzumban mindenki azt csinálja...akkor már csak azért sem. -
csubuka
addikt
válasz
RandomName #13691 üzenetére
Szia!
Kissé elhúzódva, de lassan haladgat a kisház projekt.
A nyitásérzékelők kerülnek terítékre. Esetleg erről kérdezheznék még?
Műanyag nyílászárónál akkor nem igazán a felületre teszik ma már* ezt hanem elrejtik befúrhatóval a profilban valahogyan? Az nem veri szét az ablak légzárását meg vízgátlását?
*Tehát ez elavult megközelítés?
-
FBLLMAG
senior tag
válasz
csubuka #15313 üzenetére
A mennyezetet ha teli is rakod 5 W -os ledekkel (nálunk eredetileg 28 db -ot rakattak fel velem, mert így szép), ez 140 W (majd a felét ki kellett kötnöm, mert túl fényes volt). Ezeket a ledeket kapcsoló kapcsolók vannak a legjobban megterhelve. 0,3 A -ral. Szerintem, az egész emeleten nincs 500 W fogyasztás, ha mindent max -ra felkapcsolok. 2 - 3 A -nál több nem folyhat az egész emeletre. 10 A védelem mellett.
De régebben is, 120 - 240 W bármilyen fényforrás már rendes fényt csinált. (Volt izzó, halogén, neoncső, neongyűrű. Lehetett cserélgetni.) A kapcsolókon 1 A felett nem nagyon folyott akkor sem. 700 W teljesítmény ment régen is az emeletre, lámpák szempontjából. 10 A védelemmel.
Szóval, világításnál egyik komponenst sem kell félteni. Mégis be tudtak kormosodni a régi kapcsolók.
-
PROTRON
addikt
válasz
Hulk24 #15305 üzenetére
Most rákukkantottam az árakra, sajna a 200k bruttót földkábeles szekrény esetén el lehet felejteni...már a nettója is sok helyen többre jön ki.
Még azért pár ezer forintnyi védőcső fektetést is számolj bele, mert a telekhatárig neked kell megcsinálni, csak előre kiépített védőcsőben húzzák be a kábelt.
Valamint kell földelő szonda, legalább 1 db 3 méteres, de ha lelkes a regszerelőd, akkor rámér és ha nem jó akkor továbbiakat döfköd le...Ilyenkor még 1 kis dobozka is kellhet, amiben megtörténik a földelő szonda érkeztetése és onnan zőccsárga vezetékkel áll be a fogymérőhely gyári földelő sorkapcsára.
-
PROTRON
addikt
válasz
Zsmester89 #15303 üzenetére
Igazad van, félreérthető voltam, mind a két dologra együttesen értettem.
Tapasztalat, hogy pl egy nagyobb, 5.3 kW névleges fűtési teljesítményű klíma télen le tudja vágni a 16-os "B" karakterisztikájú kmsz-t.Sportcsarnokok szerelésekor rendszeresen futnak bele a villanyászok, hogy a papíron "túlméretezett" 16A kmsz folyamatosan lemegy, mert 10-12 db 200W csarnokvilágítás már sok a "C"-nek, oda meg már "D" karakterisztika kell az induláskori löket miatt. Pedig "csak" 2400 W...
Felesleges 2x-ezni a kábelköltséget, ha elég profibban megválasztani a védelmet.
Persze időben kell megrendelni, mert nem mindenhol tartanak "D" karakterisztikát bolti készleten...
-
csubuka
addikt
válasz
FBLLMAG #15310 üzenetére
Köszi, végülis a világításnál a 10A érhető. A topik tanulsága szerint sok kapcsoló csak annyit bír. De ez nem feltétlen a vezeték miatt van annyira biztosítva, hanem emiatt nem?
Alapvetően vannak ilyen fix eszközökhöz való dugaljak. Fürdőszobaradi fűtőpatron, szagelszívó. Oda 1.5mm2 megy...
A 2.5 16A okés persze. Bár a mai szereléseknél akkor 16A biztosíték vs. vs 18A (hőszigetelésben erenkénti vezetők terhelhetősége) között 12.5 százalék van... ennyi lenne a biztosíthatóság biztonsági tényezője?
-
FBLLMAG
senior tag
Érdemes beszerezni árammérőt is a mérőműszer készletbe.
Adva volt 2,2 kW -os vízforraló és 800 W -os porszívó. A forraló melegíti a vizet, porszívózni is szeretnénk. A biztosítékot meg levágja amint bekapcsoljuk a porszívót. Idegesítő. 2,2 kW + 800 W az csak 3 kW. Nem szabadna levágnia. Méricskéltem. 9 A a forraló áramfevétele, 3 A a porszívóé. A 12 A kevesebb mint 16 A. Nem szabadna levernie. Induláskor a MAX 9 A -t jelzett a porszívónál. És az indító áram 20 A volt. Így már érthető.
A konyhában detto. Ott is pár dolgot sikerült 1 körre beszúrni. Pedig 5 hálózati kör is van a konyhában.
-
FBLLMAG
senior tag
válasz
csubuka #15302 üzenetére
Nem tudom, hogy van nálatok, nálunk 6, 10, 16, 20, 25, 32, stb A biztosítékok léteznek. Szabványosítva van. A 6 A -os biztosítékkal régi házaknál találkoztam. 1,5 mm² feltételezi a világítást. Nálunk 10 A védelemmel szokjuk ellátni. A 2,5 mm² pedig a 230 V dugaljzat hálózatnál van hasznákatban. 16 A -os védelemmel körönként. Nehogy már a falban olvadjon meg a szigetelés a vezetéken.
-
DJGABI
addikt
válasz
PROTRON #15299 üzenetére
Ehh, igen beleszaladtam másodjára is.... világítás
Hát ja, annyira át sincs beszélve az egész, csak csináljuk vakon, úgy hogy igazából egyikünk se épített még ki áramhálózatot.
Tényleg, az UTP-re van valami tipp vagy tanács hogyan érdemes elvezetni? 230V mellett nem mehet az oké, de a gégecsöveik úgyis metszik egymást. Vagy amit hétvégén mondott sógor hogy falban beljebb egymás felett/alatt? Ethernetnek milyen cső kell, gondolom nem kell 20-as.. 3-4 végpontot szeretnék csak, de inkább az a lényeg hogy ne keresztül-kasul menjen a kábel a házon.
-
csubuka
addikt
válasz
bluemirage #15307 üzenetére
Köszönöm. Itt ilyenről nincs szó szerencsére. Pont egy ilyen épület van átépítve és ezen abszurditás felszámolva
-
válasz
csubuka #15302 üzenetére
Én úgy gondolom, hogy semmi nem indokolja, hogy a 1,5-es vezeték védelmének érdekében 13A-nál kisebb értékre legyen biztosítva, szabályos szerelésnél.
Példa a nem szabályos szerelésre: Cserepezett padlás tetőgerendái között lévő vezeték, ami terhelés nélkül is van vagy 60 fok.
-
Hulk24
senior tag
Sziasztok!
Egy kis segítséget szeretnék kérni! Hátha mostanában valakinek kötöttek!Mennyibe kerül most egy 3 fázisú földkábeles bekötés? 32 amper (20-6-6). Sima natúr nappali bekötés. Doboz ár? Gondolom a csatári az olcsóbb. Akkor szolgáltató felé a díjak!
Csak telken belül a villanyóra! Helyileg Debrecen!Regisztrált villanyszerelő díja nélkül!!!
-
F34R
nagyúr
válasz
PROTRON #15297 üzenetére
Igazabol nemtudom akarok-e vele meg baszakodni mert nem sok kedvem van itt lakni.
70-es evek szintjen megragadt vezetekeles, annyi hogy a lakoreszen meg a furdoszobaban mar 1,5-es rez van, de a csovezes a dobozok, szerelvenyek meg az akkori kort tukrozik.
Sehol egy AVK, vagy normalis foldeles.(illetve nemtudom hogy regen falaztak-e ezeket el es azert nem latni a szondat sem.) Teraszon egy "fadobozban" van minden harom fazis + B tarifa. nagyjabol ennyi. Egyebkent en is ugy gondolom hogy az tenne a legjobbat neki ha minden a nullarol volna felepitve. -
csubuka
addikt
Sziasztok!
Korábban a topikban parázs vita ment az új szabvány (MSZ HD 60364-5-52?) szerinti biztosíthatóságról. Ennek kapcsán egy kérdést szeretnék feltenni.
Alapvetően a szabvány táblázata gondolom a huzamos terhelhetőségről szól.
Ha 1,5mm2 vezetékre a legrosszabb érték 13A (vezeték elhelyezés szerint), akkor ez végülis azt jelentené, hogy ha 1,5mm2 vezeték 13A-re van biztosítva, akkor mindenképpen okés lesz vagy azt, hogy az is előfordulhat, hogy 13A alá kellhet biztosítani az 1.5mm2-es vezetéket a szigetelésbe történő elhelyezéskor (gyakorlatilag minden új építésben az esztrich alatti szakaszokon a szigetelésben mennek a védőcsövek...)?
Táblázat random netes forrásból -
lappy
őstag
válasz
PROTRON #15296 üzenetére
erre írtam azt hogy ha NM a VBF akkor ezt te tudomásul veszed hogy a villamos hálózat sz.r vagy nem jó vmi benne azaz vagy foglalkozol vele vagy hagyod és úgy használod, de ha leég vmi akkor az már a te sarad mert tudtál róla. És nem elvárható hogy úgy adja el mindenki hogy felújítja a villamos részt, persze megteheti de akkor még rátesz x milliót
nem csak felelős tulajdonos kell legyen hanem vevő is menjen ki szakemberrel és méresse fel - ja hogy ezért fizetni kell, de azt elvárja hogy minden hibáról tudjon (amiről esetleg még a tulajdonos sem tud) azért ez nem olyan egyszerű
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X260 - i5-6G I 8GB I 256GB SSD I 12,5" HD I HDMI I CAM I W10 I Gari!
- BESZÁMÍTÁS! ÚJ Sapphire / Gigabyte RX 7700 XT / RX 7800XT 16GB / 7900XTX 24GB videokártyák 3 év 27%
- magyar bill. - Lenovo ThinkPad Z13 G1 - AMD Ryzen R7 Pro 6850U, 13.3" 2.8K OGS érintőkijelző
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H510M i5 11400F 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700XT Rampage SHIVA Zalman 600W
- iKing.Hu - Apple Watch Ultra 2 Titanium Szíjjal 49 mm Használt, újszerű
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest