Hirdetés
- Szénszál és réz találkozik az Inno3D egyslotos RTX VGA-in
- Vezetékmentes és kompakt gaming klaviatúra a Cherry Xtrfy védjegyével
- Cserélhető filtereket biztosít az Elgato legfrissebb, 4K-s webkamerája
- A YouTube-ot is betiltják a gyereknél az ausztrálok
- Gyilkosságban és öncsonkításban akart segíteni a ChatGPT
Új hozzászólás Aktív témák
-
F34R
nagyúr
válasz
bytesizelife #14078 üzenetére
-
PROTRON
addikt
válasz
RandomName #14094 üzenetére
"mert átmenő invertereknél sok esetben azt kéri, hogy közösítsd a betáp, és a kimeneti nullát"
Ezt egyszer gyorsszolgálatos kollegám kérdezte hétvégén "gyorsban" telefonban én meg reflexből mondtam neki hogy tuti nincs ilyen hülyeség, Ő meg nem tudott típust mondani szal annyiban maradtunk, hogy végül kihívták az üzemeltető szakszervizet, de nem is értem miért nem eleve őket hívták.Ezekszerint nem értette félre, csak én nem gondoltam hogy ilyen hülyeséget megengednek maguknak...
-
biker
nagyúr
válasz
RandomName #14094 üzenetére
a fronius gen24 vagy mi is csak backup ALJZATOT ad, amiből egy fogyasztó táplálható, nem?
-
RandomName
senior tag
A Deye-t nem szeretjük, mert átmenő invertereknél sok esetben azt kéri, hogy közösítsd a betáp, és a kimeneti nullát. Az meg aggályos, ha áramszünet esetén akkuról üzemelsz. De ez más téma.
Témánál maradva, a Fronius ilyen invertereinél használni kell a földelést ha ezt a PV kimenetet üzemelteted. -
biker
nagyúr
ha rákötsz egy mosógépet, amin van motor, meg egy kapcsolóüzemű táp, majd egy számítógépet, vagy egy hajszárítót, akkor ha megfogod a mosógép testjét meg a gázcsövet, akkor megérted.
Ugyanaz lesz mint régen a panelben ahol nem volt földelés sehol, csak a fürdőben, és a koax kábelt be akartad dugni a tv mögött tapogatva, és könyékig zsibbadtál ha megtaláltad az antenna árnyékolást
csak olyan inverter kimenetéről lehet több fogyasztót megtáplálni, amiben van PEN relé, és ekkor leválasztja a lakás PE-N kötését és csak a földelést átengedi, és egy saját belső földelt kimenetet ad ki.
Általában ez a Victron meg a Deye egyes modelljei, minden más esetben külső PEN relé kapcsolás is kell, és különösen ügyes villanyász, aki nem rontja el a kötést egy rejtett átkötéssel.
Minden más esetben csak kettős szigetelésű, földet nem igénylő berendezésekből lehetne egynél többet beüzemelni róla.És nem sucide cord amit használ, hanem maga az inverter gyártó ad neki egy szabálytalan váltórelét. mint amikor adják a nappali/éjjeli váltórelét, az is szabálytalan, mégis árulják
-
biker
nagyúr
válasz
mefistofeles #14086 üzenetére
van rajta jel milyen hosszan, általában 11-14mm hosszan fel kell blankolni, akkor fogja meg.
-
PROTRON
addikt
Tudom, csak annak a statisztikának hiszel, amit Te magad hamisítasz, ezért hagytad ki a bemásolt mondatok közül a lényeget, segítek.
"
akkor a kettős tápfeszültségű kapcsolóüzemű tápok középkivezetése miatt 2x110V.
"
Nem az egész házat, elég ha már kettőt kötsz. Amíg csak 1 fogyasztó van addig az áramkörben nincs más irány, de ha már többet kötsz rá, akkor ott van egy elágazásod, amihez hozzá kell venni az adott típusú berendezések sajátosságát.De ne aggódj, a 4 vezetős fővezetékű társasházakban ahol a lakások elosztóiba még PEN vezeték érkezik és ott történik a TN-S szeparáció, na sokszor a villanyászok sem értik hogy mi a valódi gond a betáp PEN szakadás lehetőségével, úgy kell a levezetést szakmailag elmondani nekik.
-
RandomName
senior tag
válasz
Elég hosszan meghámoztad azt a vezetéket?
Kell kb 12mm hossz, és a szigetelés is be kell menjen a lyukba. Csak azért írom, hogy érzékeltessem, azt, hogy kb 2cm vezetéket kell beletolnod a rögzítéshez. -
bytesizelife
tag
válasz
A fül elvileg csak akkor kell, ha ki akarod venni. Pont az a lényege, hogy könnyen szerelhető, mert csak betolod a drótot és kész. Próbáld végig a lyukakat, nem mindig van mind bekötve (költségcsökkentés).
-
lappy
őstag
válasz
mefistofeles #14083 üzenetére
Próbáld akkot ugy beletolni hogy nem nyomod a fület
-
mefistofeles
veterán
Urak!
Egy nagyon láma kérdés.
Vettem Legrand egypólusu villanykapcsolókat a lakásba. Az a problémám, hogy nem tudom miként kell bele rögzíteni a vezetékeket. Tudom, hogy csavarhúzó mentes és egy rugós fület lenyomva tolom be a vezetéket de nem rögzíti kicsit sem. Mi a trükk? -
PROTRON
addikt
válasz
bytesizelife #14078 üzenetére
Bakony? Már régóta nem szerelnek új bakonyt...
Egy jóideig Eaton volt a szokás, most meg valamiért Tracon nyerte a tendert...na erre mondják hogy átcímkézett kínai... -
F34R
nagyúr
válasz
bytesizelife #14076 üzenetére
A szolgaltatoi az Eaton-os 3x16A azzal nincs gondom. Mondjuk a Bakonnyal sem annyira jo par eve szolgal, csak jo lenne mar modernizalni kicsit.
-
PROTRON
addikt
válasz
RandomName #14069 üzenetére
Nem csak Neked írom.
Azért azt se felejtsük el, hogy abban a 74k-ban elvileg benne van az hogy egy szakcég jegyzőkönyvezve, EU megfelelősséggel és CE minősítéssel vállalja hogy az adott rész berendezés nem fog sem villamos, sem életvédelmi problémát okozni.
Lehet azon élcelődni hogy mi kerül 72.000 forintba egy fotelen ahogy a klasszikus kabaréban teszik, de ne felejtsük el hogy ha a fotel összeesik, emberünk seggrehuppan...ha az elektromos eszközben valami seggre huppan, ott lehet valaki összeesik...Az más kérdés, hogy általában senki sem vállalja a végső felelősséget, de elvileg ez van beleárazva.
Pl biztos valaki ezt kiszámolta, de 12 órás állandó terhelés esetén nem biztos hogy én hagynám 9A-nél nagyobb terhelésen ezt a kapcsolást a kontaktorok miatt.
Értem hogy az AC-7a felel a lakásokban legtöbbször megjelenő terhelés típusokért, de mivel családi ház, simán lehet hogy motorokat kötnek rá, ami már "7b" kategória...Futottam már bele ilyenbe, hogy telephelyi üzemben vezető mérnök leugatott hogy "ezt a kontaktort 3 mérnök határozta meg, ne akard áttervezni"...megépült az elosztó, bekötöttük, felkapcsoltuk a világítást 2 seccel később minden leo...alul méretezte a 120 évnyi mérnöksereg.
-
PROTRON
addikt
Igen, ezt a problémát aggregátoros helyszíneken is rengetegszer nem értik meg a "30 éve villanyt szerelek, nekem ne magyarázzál" típusú minden papírral is rendelkező, más területen tényleg szakember villanyszerelők.
Azért amikor kormányzati kritikus létesítményben kell "felújítani" mert nem tudják miért nem mennek a PC-k az azért kicsit necces...de nem gond senkinek, mert az ajánlatkéréshez a tervanyagokat úgy is mammutmailen küldik ki, hogy biztosan eljusson a kínai hekkerekhez...mármint az IT osztály is.
Azért az szép amikor jön egy kínai delegált és a műszaki embere elszólja magát, hogy jó lesz az építmény, csak azt a 2 éves hibát légyszi még átadás előtt javítsátok. -
F34R
nagyúr
válasz
Az komoly... igazabol neztem az arat, es dragabbnak bizonyul mint a fentebb emlitett harmas.. Illetve meg nem sok tapasztalatot hallottam roluk.
-
biker
nagyúr
válasz
RandomName #14071 üzenetére
ja értem. tehát a kifejezetten egy dugalj egy fogyasztó elve helyett az átváltóval több fogyasztót lát el.
hmm, ok.
tudtommal az ilyen inverterek, amik nem hibrid/félsziget üzeműek, hanem egy "szüntemnetes" kimenetük van (igazából nem az mert 20-40ms alatt kapcsol át nem <10ms alatt), azokban nincs PEN relé és kifejezetten egy dugalj és abban egy fogyasztó ellátására lehet használni.
Ha több fogyasztót táplálsz vissza földfüggetlen áramforrásról egy földelt hálózatra, akkor a kettős tápfeszültségű kapcsolóüzemű tápok középkivezetése miatt 2x110V.-od lesz és földhöz képest 110V-on lesz minden kapcsolódó berendezés burkolata. -
RandomName
senior tag
-
biker
nagyúr
válasz
mi ez a vezérlés? két mágneskapcsoló időrelével? mihez kell ez?
-
RandomName
senior tag
Ok, tudjuk, hogy medencetechnikához, napelemhez minden túl van árazva....
2023 Áprilisban hozta a megrendelő a "gyári" megoldást a napelem PV kimenetre, két kontaktor, egy RCBO, egy időrelé, 6db 4mm sorkapocs összehuzalozva IP44 táblában nettó 74e Ft....
Mindjárt keresek képet is.
Szerk.: Megvan, de itt már át van helyezve egy másik elosztóba, áthuzalozva, és a felesleges sorkapcsok kiiktatva.
-
tyielow
aktív tag
válasz
RandomName #14066 üzenetére
Hát nemtom xbs/omut eleve nem veszek. A noark tracon árban volt, úgyhogy noarkot vettem. "Automatikus biztosíték differenciálvédelemmel 16A P+N, 1 modul, AC típus, 30mA, 4.5kA, Noark" - Bruttó 8525 Ft. "A" típusút nem találtam, de nem is volt most szempont.
Szerk.: most épp 7900 Ft -
F34R
nagyúr
válasz
RandomName #14066 üzenetére
Szomszed mikor az egyik Bakony kismegszakito megmurdelt mar azt tett vagy harom eve... nem is emlekeztem ra... azthittem valami kinai szar.
Spoiler horror veszely[kép]
-
RandomName
senior tag
válasz
tyielow #14064 üzenetére
Itt Hajdú-Vihar megyében főleg a napelemeseknél, meg a hőszivattyúsok után látok Noark-ot, heroin áron van. Az 1M RCBO-t talán a Mixvill hozta be idehaza, az XBS-el, (RIP Bencze Pistának) Most szerintem a jelenlegi OMU 1M RCBO drága ahhoz képest amit egy SCHRACK tud 2M-ben, de indenképpen olcsóbb, mint a Noark.
-
tyielow
aktív tag
válasz
PROTRON #14054 üzenetére
A duoverziónál, de még az emagon is megtalálható (nyílván külsős villanyos cégtől hozzák) a NOARK nevezetű márka. Állítólag ők is elég jó minőséget képviselnek, még annyira nem terjedtek el itthon, de hasonló a termékpaletta mint egy hagernél.
Én beszereltem múlt héten a kombi RCBO-t. 2 modulhelyet spóroltam így. De tök jó ötlet levédeni külön egy fürdőszoba áramkört, ész nélkül áthúzod a kütyün és kész.
A schneiderre az utóbbi időben meg sokan panaszkodnak, hogy silányabb az anyagminőség a cuccban. -
Elektromaan
friss újonc
én tőlük szoktam sok mindent venni: https://shrinktech.com/
-
BB9000
senior tag
válasz
troll81 #14056 üzenetére
A tapasztalt hibajelenségek okán a képen látható lakáselosztóban lévő kismegszakítók csereérettek. A cserével egyidejűleg indokolt az elektromos hálózat teljes átvizsgálása is. Leírásod alapján úgy olvasom, hogy magad ezt nem tudod megtenni, tehát egy szakembert kell megbíznod. Jól gondolod: felelősséget is kell vállalnia a munkájáért.
-
troll81
addikt
Sziasztok vélemény kellene megszakító ről.1980 körülig volt forgalomba a lakásban található tehát öreg szisztéma.
Akár mit szeretnék itthon nem mennek a gépek szinte.
Olvastam H karakter már elavult és cserélni kellene ez lehet az elöregedő hálózati probléma?
Egy pc tápegység miatt is le old simán és idegesítő nagyon.
A pincében egy állványos fúrógép kompresszor van amik mind új és a mosógép több áramot vesz fel..Egy kép a szekrény tartalmáról [kép]
-
RandomName
senior tag
válasz
smallmer #14047 üzenetére
Ki kell találnod mit akarsz világítani, mekkora fényerővel. Egy világítástechnikai mérnök biztos többet tud mondani, de a spot fényforrások dobozán vagy a netes doksijában van egy kis ábra ami a vetítési képét mutatja. Ott látod a nyitásszöget, és a magassághoz arányos fényáramot. Ebből aránylag ki lehet találni a sűrűséget az adott fényforrásra. Jellemzően a spotok maguk alatt adják a legnagyobb fényt, ezért ha homogén fényt akarsz, akkor több, kissebb teljesítményű kell, vagy nagy nyitásszögű fényforrásokat kell használni, ami meg ha kiég nem biztos, hogy lesz a Media Markt-ban vasárnap este.
Amúgy miért neked kell kiszámolni? Elektromos tervezőt/belsőépítészt miért fizeted? -
PROTRON
addikt
Mind a három márkát tudom ajánlani, a tapasztalatom hogy ugyanarra a funkcióra az Eaton kicsivel olcsóbb tud lenni.
De pl kombinált áramvédős-kismegszakítóból (RCBO) a Schneider túlárazott, a Hagert meg sem szoktam nézni.Ha valahol találsz ETI-t az még szintén jó vétel, kisebb boltokban néha látok, meg Mixvillben is. Ez azért is érdekes, mert ETI-ből megjelent az 1 modul széles áramvédő-s kismegszakító, amit pl 1-1 áramkörhöz tök jó használni, pl világításhoz, hűtő. Egyelőre még kevés a tapasztalat vele, így a komolyabb áramköröket inkább rendes 2 modul széles egységre bízom.
Meg van egy etiweb-webshop, csak ott nem tudom magánszemély tud-e rendelni.A Schracknak a webshopja elég jól felszerelt és van 1-2 dedikált partner boltjuk, annak az árát is érdemes lehet összevetni, ETI-vel, Eaton-el egykategória.
-
F34R
nagyúr
Sziasztok urak..
Mik az ajanlott olcso es ettol fuggetlenul megbizhato fi rele es kismegszakitok?
Eaton - Shcneider - Hager kozul tudok valogatni.
Illetve van meg a lakasban Alu vezetek, most ezt egyszuszra nem szeretnem csereltetni, ezeknek a veget erdemes erveghuvelyezni? -
tyielow
aktív tag
válasz
smallmer #14050 üzenetére
nagyon pöpec OLED panelek, LED-es ufók vannak, hatalmas fényárammal. Felrakod középre és magic, van elég fény.
Waterwave: a Findernél pont most fogunk kijönni egy dobozba süllyeszthető 230 V-os szobatermosztáttal. Olyan minimális az energiafelvétele hogy fel sincs tüntetve. Valszeg elég lesz a 0,75 mm2. Húzd ki a meglévőt, ahogy írták, és húzd vissza az új madzaggal együtt. -
vaakuum
addikt
válasz
smallmer #14050 üzenetére
világításról - a végén kalkulátorral.
Szerintem is minimum 10 %-ot rá kell hagyni, annyit bőven veszítenek a fényerejükből a ledes izzók. Az elrendezés meg függ attól, mit szeretnétek és hány kapcsolóra lesz kötve az egész. A nagyobb lumen értékűből nyilván kevesebb kell. Egyik fele- másik fele kapcsol, vagy mintában egy általános alacsonyabb megvilágítás + a maradék, ha tényleg kell a fény... vagy nem csak kettő, hanem akár 3-4 csoportra is osztva a kapcsolható lámpákat, folyamatosan növelhető megvilágítással, különböző színekkel... vagy csak egy fényerőszabályozós kapcsoló van tervezve...
Pl. Éjszaka ha csak a WC-ig kell elmenni a helyiségen keresztül, akkor nem célszerű, ha egy kapcsolással fotoncsapás éri a retinát, mert a visszaalvást nehezíti. (nálunk emiatt pl a Wc-ben színes led van, amit én éjjel piros fénnyel csökkent fényerővel használok, a többi helyen meg van annyi fény, hogy ne essek hasra.) Filmezéshez is lehet valamennyi fényt kapcsolni, stb. -
PROTRON
addikt
válasz
smallmer #14047 üzenetére
Igazából a spotoknál azt kell figyelembe venni hogy vannak szűkebben világító példányok, ami esetén az egységes fényhatásba belekell venned hogy mekkora a belmagasság, pl ha nagyon alacsony akkor szélesebben sugárzó kell, de akkor meg ahogy sétálsz befele lehet hogy zavar a szemed sarkában a szúró fény...
E-mellett nappaliban azért egy 300 lux átlagos értéket illik elérni, ezt a négyzetméter alapján jó közelítéssel megtudod saccolni, felszorzod a négyzetméterrel, majd elosztod a bolti spot körte lumen számával és akkor megkapod hogy kb hány darabra lesz szükség, de azért arra még számolj rá 10%-ot.A többi már dizájn kérdése...hogy pl az adott környezetben 300 lumen-es körtékkel lesz szép a megvilágítás, vagy 470-esek is jók...
-
smallmer
őstag
Sziasztok!
Most épül a házunk. Szinte majdnem mindenhol spot lámpák lesznek, viszont meg vagyok kicsit lőve. Hogyan tudom azt kiszámolni , hogy hány spot foglalat kell egy szobába és azok milyen elrendezésben legyenek? Van erre valami standard vagy bármi iránymutatás?
Szeretném ha szép is lenne és mindenhol bőven megfelelő fény lenne.
Köszönöm szépen!
-
BB9000
senior tag
válasz
WaterWave #14045 üzenetére
Tényleg az a kérdés, hogy be tudsz-e húzni egy új vezetéket a régi helyére? . . .vagy mellé gondoltad ?
Próbáld meg! Ha megy, akkor be tudod, ha nem, akkor más megoldást keresel. Azt a vezetéket, ami most benne van valahogyan behúzták abba a csőbe. Ha bement, akkor ki is fog jönni. Elég vastag az a cső. A helyére simán bemegy az új termosztát vezetéke. Olyat húzz be, ami annyi eres, amennyi a termosztátnak kell. -
WaterWave
veterán
Sziasztok,
Lenne egy kérdésem.
Adott egy két szintes kertes ház, amerikai konyhában lent falon termosztát, felső szinten fürdőszobában a kazán. Két helyiség nem egymás alatt, hanem eltolással.Képen lévő termosztát vezeték 3x1.5-es egy 16 mm-es csőben.
Termosztátot szeretném lecserélni, és olyan megoldást néztem ki, ahol a termosztátnak külön 230V kell.
Terv az, hogy a fent látható képen lévő csőben elvezetnék azaz behúznék egy 2x1.5-es vezetéket de lehet elég neki a 2x0.75 is a 230V -nak.
Baj az, hogy mivel két külön helyiségben van a termosztát is és a kazán nem tudom, hogy a cső hol megy a falban. (hány kanyar van, és milyen az útvonal)
Van-e esély behúznom, ha igen milyet tanácsoltok. Felmerült, hogy nem behúzom, hanem konnektortól viszem, csak nem akarom horonymarózni a falat. Legrosszabb esetben vannak elemes termosztátok is, de a 230V jobb lenne.Köszi előre a választ.
-
gorbep
senior tag
válasz
radi8tor #14042 üzenetére
Szerintem a kolléga RCD-ről beszélt, nem RCCB-ről ( ls nem is RCBO-ról) ne keverjük a fogalmakat.... az nagyon nem ugyanaz...
A sima Fi relé/ÁVK nem megszakító.... az RCCB megszakítóval egybe integrálva Residual Current Circuit Breaker
Az RCD csak kiegészítő védelem, nem feladata a zárlati áram megszakítása, arra ott kell legyen vele sorba egy MCB... kiegészítő védelemkén a DeltaI áram megjelenésekor (még) nem zárlati, hanem, kb.üzemi áram folyik, azt kell neki megszakítania... előírás szerint kb 0,2 sec-on belül...( tudom ez differencia kérdése is, 30mA RCD esetén 15mA esetén 300msec-on belül stb... 61557...)
Ha rosszul emlékszem vannak itt profik, kijavítanak...
-
Audience
aktív tag
válasz
wldnml #14040 üzenetére
Keveritek az üzemi áramot és a zárlati megszakító képességet!
Az üzemi áram amit elvisel bármeddig a zárlati megszakító képesség meg amit egyszer biztosan meg tud szakítani. Az üzemi áram illeszkedik a szolgáltatói kismegszakítókhoz, attól illik eggyel nagyobbat választani. A megszakítóképesség meg ha jól emlékszem 500A környéke a nem ipari daraboknál.
Aztán van a maximális zárlati áram ami kA nagyságrend!
Ezek függetlenek a maximális hibaáramtól
-
wldnml
lelkes újonc
válasz
gorbep #14039 üzenetére
Köszi, akkor ha jól értem Fi Relé megszakító képessége Amperben legalább akkora kell, hogy legyen, mint a kinti dobozban lévő megszakítók közül a legnagyobb érték? Ha ez most 16A, akkor elég a 25A Relé, de ha esetleg bővítenék egyet 30A-re, akkor már kéne nagyobb relé.
-
gorbep
senior tag
válasz
wldnml #14037 üzenetére
Az a Fi relé áram megszakító képessége. Ne legyen kisebb mint a normál terhelő áram. Nagy árkülönbség nincs, vegyél 40A vagy 63A típust, akkor későbbi bővítésnél sem kell emiatt cserélni...
A szolgáltatói KMSZ-k maximumánál biztos nem nagyobb a terhelő áramod... ha osztva vagy korlátozva van akkor még kisebb is lehet...
-
wldnml
lelkes újonc
sziasztok, 3x16a van a kinti óránál, benti dobozban pedig b13 megszakítók, összesen 19 db, szét van szedve minden elég rendesen. (klímák külön, sütő külön, főzőlap külön,stb.) Kérdésem, hogy mellettük van egy 4fázisú 25A fi relé. Ez elég?
-
féldekás
aktív tag
válasz
PROTRON #14031 üzenetére
Köszi a válaszokat!
Igen, az elosztóban C20-at raktam neki már korábban, tudtam, hogy ennél többet nem is fogok tudni biztosítani a számára.
Kicsit kompromisszumos lesz a hálózat az 1x32A miatt, de 2 fős háztartásban a néhány 2kW+ fogyasztómat össze tudom úgy hangolni, hogy nem lesz gond ebből.
Először nézegettem a 4.6KW-os modelleket is, végül nem arra esett a választás, de korlátozható a menüben a maximális teljesítménye ennek a modellnek,(pl. 4.5KW-ra, ami a megfelelő lenne a számomra), így össze tudom hangolni megfelelően az egészet.Bekötéssel kapcsolatban az is okés, ha feltennék egy falon kívüli kötődobozt és abban wago-val megkötném?
Végülis ez egy utólag kábelcsatornában elvezetett kábel, nincs süllyesztett szerelvény/kötődobozos része.
Gondolom érdemes normálisan megcsinálni akkor már, doboz felfúrva, kábelek bilincselve. Wagot tudom, hogy sokan annyira nem szeretik, mert összefonódott a tákolásokkal a használata. -
PROTRON
addikt
válasz
féldekás #14029 üzenetére
Én a főzőlap alatt a konyha pultban egy szerelvény dobozban kötném meg a korábban behúzott 3x4-es betáp kábeleddel a gyári kábelt.
Vannak jóféle kábelkivezetős szerelvények, van köztük olyan ami kifejezetten ilyen főzőlapos bekötések miatt gyárilag sorkapoccsal van szerelve.
Nem hiba lehetőség, ha szakmailag megfelelő minőségben történik a szerelés...persze ha nem vagy biztos a dolgodban, murphy bármit el tud cseszni neked.Ellenben a 4-es keresztmetszet esetén hivatalosan max 20A-es kismegszakítót alkalmazhatsz, mivel a főzőlap az folyamatosan azon a terhelésen üzemel ami kell, mert a fűtés az egyik legenergiaigényesebb feladat. Elhiszem hogy sima konnektoroknál egyesek felülbírálják, de a konnektorokba a hősugárzón kívül ritkán dugnak olyat ami hosszú ideig határon terhelné. A hősugárzók meg ha nem ipariak, akkor általában 2kW vagy az alattiak.
Remélem olyan típust vettél amin be tudod állítani a max teljesítményt amit egyidejűleg használhat.
-
féldekás
aktív tag
Sziasztok!
Szeretnék bekötni egy indukciós főzőlapot. Elvileg van rajta gyárilag egy 5x1.5mm2-es kábel. Beüzemelési útmutató lényegi része: [kép] [kép]
1 fázisra szeretném kötni, korábban már behúztam neki egy YSLY-t, mert éppen ilyen maradékom volt, 3x4mm2-es, ez az elosztóban már kialakításra került, csak a főzőlap bekötése lesz hátra.
Van az a lehetőség, amit a leírás is ír, hogy közösítem a 1,5m-es gyári kábel ereit, aztán rákötöm a saját kábelemet.
Ebben az esetben viszont egy full felesleges hibalehetőséget csinálok a plusz kötés miatt, viszont a leírás meg kiköti, hogy min. 90 fokig hőálló kábelnek kell lennie, amit használhatok, ha közvetlen a főzőlapra szeretnék kötni a gyári kábel helyett mást.
Ha jól tudom vannak emelt hőállóságú PVC kábelek, viszont nem igazán találok ilyet, az alap MT és YSLY 70 fokot bír csak.
Valóban SiHF kábelt kellene használni? Kissé overkillnek érzem épületvillamosság esetén, bizonyos berendezésekhez, ipari környezetben megvan a létjogosultsága, de amikor alkalmazottként épületvillamossági szerelőként dolgoztam, sosem használtunk ilyen kábelt.
Legtöbb helyen egyedi rendelésre van csak, ugyanakkor a legtöbb szaki meg esküszik arra, hogy ilyen kellene. Hozzáteszem nekem is ez a kábel jutott eszembe először, aztán utána kezdtem el olvasgatni a témában kicsit.
Ebben az esetben meg ugye az elosztótól új kábelt kellene betenni.
Milyen megoldást javasolnátok?
Ezeknél a főzőlapoknál sorkapocs van a gyári kábel végén, vagy az a lényeg, hogy szabványos kötőelemmel és megfelelő kötődobozban kössem a gyári kábelre a betápot?
Előre is köszönöm a segítséget! -
RandomName
senior tag
-
Nordik
őstag
Az egyik konnektor halk zizegő hangot ad illetve enyhén pislákol is az éjjeli lámpa ami be van dugva. Ha nincs rá kötve semmi akkor nincs vele probléma.
Szedjem szét és kössem újra? Maga a konnektor nem tűnik rossznak, gondolom valami kontakt hiba lehet? Ha utána is csinálja akkor konnektor csere?
-
bul07
nagyúr
Stilo STI562 1B 20A 6kA [link]
Azért kérdezem mert öcsémnél hátul is van 4, csak azért hogy le tudja ott is kapcsolni ha kell valami miatt.
És cseréltem az egyiket viszont nem felül volt bekötve a bejövő vezeték, hanem alulra, mind a négynél.
Nekem ez így furcsa, de lehet még attól jó, ezt nem tudom. Ezért kérdeztem, hogy számít e hogy alulra vagy felülre megy a bejövő szál. -
bul07
nagyúr
válasz
PROTRON #14021 üzenetére
Régi megéget Fi relé ZeXt DLF362-63
Ezen a képen [kép] még kiszedés előtt látható a fél dobozzal együtt, és van itt vezeték boglya rendesen
Most nézem hogy C10 volt utána és azok közül se menyt le egyseIlyen lett amikkor füsttel távozott
[kép]Szivattyú az még üzemel, annak ellenére hogy üresen járt ki tudja meddig
Ma kicseréltem két újra
Ilyet vettünk Kanlux KRD6-2/40/30 [kép] , [kép], gyártó oldala [link]
Néztünk Schneider is de abból 1db került volna annyiba mint ebből kettő, és így hó végén öcsémnek csak erre futottaHa már úgyis írtam akkor nem keresgélek
Kérdés
Kismegszakító mindegy hogy van bekötve, értem ez alatt hogy felül vagy alul legyen a bejövő? -
PROTRON
addikt
Semmiképp nem üzemszerű, durván hibás volt az a Fi relé, de a pontos diagnózishoz azért jó pár műszaki paraméter hiányzik.
-Fi relé márkája?
-Fi relé max áram értéke?
-a szivattyúval minden rendben van? Nem lehetséges hogy a nullán keresztül szivárog az áram emiatt a berendezés miatt, ami túl terhelhette a Fi relét?
Amúgy hogy érted azt hogy pótoltad a 3 cm hosszat? -
bul07
nagyúr
Mennyire normális az hogy
Egy Áramvédő kapcsoló (FI relé) melegszik melegszik majd megég, de annyira hogy a fekete vezetéket úgy kell kicibálnom belőle mert torzult a ház is, de se előtte lévő 32A kismegszakító se az utána lévő kismegszakítók(ha jól emlékszek 16A-sok) nem csinálnak semmit.
A 6mm vezetéket is vissza kellet vágnom vagy 3cm mert az is megéget.
Ment egy ruha szárító meg elfelejtett szennyvíz szivattyú meg a normál háztartási dolgok(tv, hűtő, ha ép ment, ilyenek)amikkor füsttel távozott belőle az életSzerencsére a vezérelt(éjszakai) körnek is volt egy pont ugyan olyan Áramvédő kapcsoló (FI relé) és azt tettem oda, holnap meg majd lesz véve és akkor vissza lesz kötve.
És ezt most egy másfél órája fejeztem be, mert a két hűtőnek csak kellet a feszültség
Amúgy megvan a véleményem a villanyszerelőről is aki csinálta, mert biza papíros villanyszerelő csinálta vagy 10éve. Ha látnátok milyen ágas bogas a doboz, de a villanyórától jövő fő vezetéket szűkre szabta, azt a levágott 3cm is úgy tudtam pótolni hogy elérjen hogy húztam rajta az órától. De ennyi még egy visszavágásnyi tartalék vezeték az már nincs.
-
PROTRON
addikt
Naja, igazából ha a plexi lapok plombálható csavarokkal vannak, akkor a hazai szabványt is teljesítik, csak az áramszolgáltatói előírásokat nem...mert kötelezték a jogi osztályon a doboz gyártókat hogy véletlen se lehessen műszakilag optimális megoldást adni és csoportos méréseknél is kötelezik hogy a mérőóra mellett legyen a kismegszakító helye...
Pedig ebben a fenti kialakításban sokkalta több a potenciál, a kijelző nyomkodása meg valójában érthetetlen b...mság a hazai szolgáltatók részéről...Rengeteg társasházban ez a minimum 30 cm szélesség / lakás egyszerűen nem áll rendelkezésre, pedig a mérőóra csak 23 cm-ben elférne, ha alulra kerülnének a kismegszakítók...
-
asdf_
veterán
1.16.0.01-en volt 3,52 kWh ez nem tudom mi lehet
Ez nem kWh, hanem kW, fogyasztási csúcsteljesítmény. Ha jól guglizom, akkor lekötött teljesítménytől függ a tarifa, így ha ez egy bizonyos érték alatt volt az elmúlt egy évben, akkor azt javasolják a júzernek, hogy mehet alacsonyabb teljesítményű tarifába.
2018-ig kellett kicserélniük a szolgáltatóknak a villanyórákat smart órákra (a smart órát az ügyfél "bérli" ezért és a távleolvasásért fizet, ami összeg a számláján jelenik meg) . -
asdf_
veterán
Rátok gondolva fotóztam tavaly csoportos mérőhelyet Spanyolországban, hátha érdekel valakit
Az egyik random digitális villanyórán megnéztem mit mutat, 1.18.0=1.18.1+1.18.2+1.18.3 volt a fogyasztás, gondolom napalli, csúcs, éjszaka, 1.16.0.01-en volt 3,52 kWh ez nem tudom mi lehet (13 ezer kWh volt a fogyasztáson, hogy lehessen mihez viszonyítani),
-
PROTRON
addikt
Kezdődő murdálás. Gondolom azért is kérdezed, hogy ha kikapcsolt állapotban villog, akkor bekapcsolva is villoghat, tehát nem úgy villoghat hogy nem veszed észre de megterheli a szemedet.
Még van időd beszerezni a csere példányt.
Ha kicserélted, ellenőrizd hogy megmaradt-e a hiba.Nem tudom mióta volt bent, azért a hőingadozás ki tudja kezdeni ezeket annak ellenére hogy kifejezetten hőtűrésre lettek tervezve, hiszen főzőlap fölött kell helytálljanak.
-
G@ben
addikt
Tegnap vettem észre, hogy a szagelszívóban lévő fénycső kikapcsolt állapotban is kicsit villog. Alig észrevehető, csak közvetlenül ránézve és sötétben látni. Ez mitől lehet? Simán cseréljem ki, vagy természetes?
-
PROTRON
addikt
válasz
RandomName #14009 üzenetére
Én ennél pozitívabb lennék:
mindenkié jó, de az enyém jobb...mondjuk ötletelésekhez is így állok hozzá -
RandomName
senior tag
válasz
vaakuum #14007 üzenetére
Igen.
Sok éve, sok helyen átlaguser a saját boltját tolta, volt több olyan topic, ahol az akkori user a hozzáértése miatt topicgazda lett, és pár hónappal később mindent fikázott amit nem ő árult, nem ő szolgáltatott, szerintem ma ez jobban el tud fajulni, mint régen.... -
vaakuum
addikt
Sziasztok! Nagyon morbid gondolat lenne, hogy a fórum-összefoglalóba bekerüljön néhány megbízható bolt linkje?
-
PROTRON
addikt
válasz
313313 #14001 üzenetére
Nem is értem amikor pest belvárosában tervezünk és a telekommunikációs közmű cég azt válaszolja az e-kozműn feltöltött doksira, hogy jelenleg fejlesztés zajlik a területen, adja meg hogy a tavalyi állapot szerint el fognak férni, meg kérje ki az új rajzokat a másik tervező cégtől amit jövőre fogunk megépíteni, hogy aszerint is elfog férni...
Mi a tökömért nem elég az hogy a kivitelezés kezdetekor úgy is ki kell jönnie szakfelügyelőnek, a 30 éves doksik meg úgy is tele vannak hülyeségekkel...
-
radi8tor
MODERÁTOR
Köszi a gyors választ!
-
radi8tor
MODERÁTOR
Kazánt (1 fázisú Bosch Condens 3000) lehet kötni 3 fázisú FI relére?
Az a terv, hogy pincében levő kazánhoz a lakáselosztóból a lakás FI reléje előtti leágazáson menne le az áram egy 3f kismegszakítóval a lakáselosztóból. Majd a pincében lenne egy 8 modulos doboz 3f FI relével, amire lenne kötve a kazán, meg pár konnektor a pincében.
Vagy ez nem járható út és 1f FI relére kell kötni a kazánt, amin egyedül a kazán van?
Gyártó útmutatójában az van írva, hogy FI relé akkor kötelező a kazán elé, ha fürdőszobába kerül elhelyezésre. Egyéb esetben csak a 2p leválasztást kell biztosítani, ami akár lehet dugvillás megoldás is.
-
313313
addikt
válasz
PROTRON #13997 üzenetére
Azért mindig akad valami nagy gép, aminek útban van néha 1-2 földkábel....
Felénk csomó kábel nincs fent a közmű térképen. Izgalmas is mikor a saját élő köf kábelodba fúrsz bele írányított fúrással, mert nincs felrajzolva, a szakfelügyelő meg nem tudta, hogy van ott valami....
Új hozzászólás Aktív témák
- iENYRID Aokda A1 (Új) elektromos roller eladó
- Vállalom Xiaomi Okoskamerák szoftveres javíttását
- Li-Ion 18650 cellák, Samsung, LG, stb. Akku pakkok készítése!
- Puremate PM505 aktív szénszűrős ionizáló levegőtisztító
- Eladó Bontatlan új Amazon Echo Dot 5 Smart speaker Amazon Alexa fekete, kék vagy fehér színben
- Telefon felvásárlás!! Apple Watch Series 9/Apple Watch Ultra/Apple Watch Ultra 2
- Gamer PC - Számítógép! Csere-Beszámítás! I7 6700 / 32GB DDR4 / RTX 2060 / 256SSD+500GB HDD
- Bomba ár! Dell Latitude 7320 - i5-11GEN I 8GB I 512SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- BESZÁMÍTÁS! Asus TUF A620M R7 7700 32GB DDR5 1TB SSD RX 6800 XT 16GB ZALMAN I3 NEO Gigabyte 750W
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S21/Samsung Galaxy S21+/Samsung Galaxy S21 Ultra