Hirdetés
- Dedikált NPU-t tervezne az AMD?
- És akkor egy fejlesztőstúdió rájött, hogy vissza is élhetne a felskálázással
- Száguld a Meta és a Microsoft, 500 milliárd dollárral lőttek ki az AI-részvények
- Jól áll az ARM-os Windows helyzete, de a játékoknál nem jön az áttörés
- Kínai kézbe kerül a MediaMarkt áruházak tulajdonosa
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- OLED TV topic
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- És akkor egy fejlesztőstúdió rájött, hogy vissza is élhetne a felskálázással
- Házimozi belépő szinten
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Milyen processzort vegyek?
- TCL LCD és LED TV-k
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- RAM topik
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Új hozzászólás Aktív témák
-
vaakuum
addikt
válasz
bluemirage #12498 üzenetére
Igen, köszönöm!
-
Sziasztok. Ez egy kamerarendszer felvevőjének az adaptere. A szagát nem adja át a kép. [kép]
Többszöri több órás Áramszünet után szünetmentes után foglalt helyet. Miután visszajött a 230 a szünetmentes nem kapcsolt fel (hiba hangot adott). Manuálisan kapcsoltam fel az erre dedikált gombbal. Ekkor olyat durrant, h éreztem a szelét. A kondi tartalma is szivárgott a ház illesztése körül . Minőségi adapter van itthon, a csatlakozó átalakító meg úton van. A régit nem vághatom le, mert ebből lehet h MVM felé kártérítés lesz ha az élesztéskor kiderül, h a felvevő is elment szrni (olyan 130.000ft akkor a kár). Mitől mehetett tönkre? Gondoltam arra, hogy a szünetmentes (BE-700GR felújított új akkus) nem színuszos jele is közre játszott bennne, de évek óta minden jó volt, többször órákat kellett tápról mennie. Vélemény? -
válasz
vaakuum #12495 üzenetére
Nekem csak 16-osig van, de azon a keresztmetszeten még nem is használtam. Az is közel egy 20-as volt, ha jól emlékszem.... és tényleg csak alkalmi használatra van.
Szerintem 25-ösre már a hidraulikus prés a jobb. Van ez pl. most leakciózva, de nekem nincs vele tapasztalatom.
Ilyenre gondoltál? -
vaakuum
addikt
16-os és 25 ös kábelre szemes saru szereléshez milyen fogót ajánlanátok, ami hobbista, nem ipari szintű és mennyiségű szerelésekhez megfelelő?
-
BB9000
senior tag
-
Teki1986
tag
Sziasztok!
Pult világítás "megörökölt" halogén izzókkal van megoldva, a lámpák 12V-os izzókhoz való 60W-os transzformátorba (2000-es évek körüli) vannak kötve külön soronként. Mostanában kezdte el az egyik sor, hogy kikapcsol majd idővel visszakapcsol, a másik soron pedig a fényerő ingadozik. Melegedési gond lehet? Cseréljem a transzformátorokat vagy esetleg más a hiba?
Köszi
-
vaakuum
addikt
Rutinos kollégákat zaklatnám egy rutintalan kérdéssel :
a képen egy 10-es érvéghüvely látható a tömör alu vezeték mellett. Ugye jól tippelem, hogy ez a 16-os keresztmetszet és semmiképpen nem 25-ös?
-
PROTRON
addikt
A lényeget leírtam, hogy 2 eset van.
1: vagy a jelenlegi fali pozíció, ami esetén terveztetni kell, vagy
2: az adott mérőhelyi területen kell keresni egy másik fali szakaszt, ahol elfér a 60cm széles 45 cm magas csoportosnak nevezett mérődmodul.
Például a fotózott teürlettől balra...vagy jobbra...vagy hátad mögött...
Persze ilyenkor ha falon kívül kerül kicsövezésre a méretlen vezetékezés a mérőhelyig, akkor azt merev védőcsőben, toldásoknál ragasztva kell szerelni. -
PROTRON
addikt
Az első képen nagyon rosszul van fotózva, nem vehető ki hogy melyik a felső sor jobb szélső.
Budapesti eljárás:
Mert ha van tőle jobbra hely, akkor mérnök kamarai tervezőt kell felkérni, hogy tervet készítsen amiben kifejti, hogy miért csak a 2x1 fázisú, álló mérőhely fér el, ami 60 cm magas de csak 30 cm széles.Vagy keresni kell neki arrébb egy csoportos mérőmodulnak helyet, ami 45 cm magas és 60 cm széles.
A második esetben nekem az a tippem hogy anno csak 6-os alu vezetéket alkalmaztak --> nem elég 32A-hez--->szabványosítani kell, de ha van tőle jobb elég hely, akkor elférhet a csoportos modul, 45 cm magas, 30 cm széles...mármint a tőle balra lévő gouman tábla mellett.
De hogy OpuszTitász területen vannak-e engedmények azzal jelenleg nem vagyok tisztában, régebben nem mindenhol voltak...
-
Pkc83
őstag
válasz
v.attis #12478 üzenetére
Szia.
Nem fogja leoldani az ÁVK-t, mert a földelésen keresztül nem zárja az áramkört, de egyébként nem is kell neki ÁVK, legalábbis Németországban nem. Én is itt dolgozom sok éve és "elvileg" ott kell/kötelező az ÁVK használata amelyik áramkör dugaljban végződik, illetve azoknál a fix bekötésű készülékeknél amelyiknél ezt előírják(egyes hőszivattyúk például).
-
PROTRON
addikt
válasz
v.attis #12478 üzenetére
Szimmetrikus a 3 fázis?
Ugye van pár forgatókönyv, nem biztos hogy le fog oldani a 3F ÁVK.
Ellenben kábel elvágás-falba elfúrás esetére nagyon hasznos tud lenni az ÁVK, mert van amikor csak amiatt derül ki.
Egyik helyszínünkön a tervező 1 db 40A 3F ÁVK mögé rakatott be 10 db 3F kis ventilátort. Addig nem is volt gond amíg az egyiknek a kábelét el nem fúrták...de akkor persze egyik se ment, mert az 1 db fő ÁVK-t leoldotta. -
4D4M
senior tag
válasz
v.attis #12478 üzenetére
Ha jól gondolom, az azonnal le fogja oldani az ÁVK-t
~
Rosszul. A hibaáramkapcsolo az áramok különbségét érzékeli a rajta átvezetett üzemi vezetők között. Nincs kituntetett vezető köztük, csak az a feltétel, hogy a szumma kisebb legyen mint az érzékenységi küszöb. 3 fázisú szimmetrikus fogyasztóknál nem folyik áram a nullán. -
v.attis
őstag
Sziasztok!
Nem rendelkezem több éves gyakorlattal, egy éve végeztem el a sulit, de úgy hozta a szerencse, hogy németben dolgozom épületvillanyszerelést.
Egy teljesen új épületen dolgozunk, lassan átadás. Minden tervezve van, minden ezek szerint került kiépítésre.
A tervekben van 3 átfolyós vízmelegítő, 24KW 3fázis, ma kezdt<k el felrakni őket. Minden ÁVK-val védett, a vízmelegítő is, amelyeknek nincs nulla sorkapcsuk! Van a három fázis és a védőföld. Ha jól gondolom, az azonnal le fogja oldani az ÁVK-t...De tovább megyek: 3 fázisú dugaljak. Mi van, ha deltába kötött villanymotort használnának? Elvileg azzal ugyanez lesz a helyzet, nem?
Amennyiben jól értem a dolgokat, mi ilyenkor a helyes megoldás? Vízmelegítőt, neadjisten munkagépeket ÁVK nélküli dugaljakba kell csatlakoztatni? Ez szembe megy a "mindenhova is tegyünk ÁVK-t" iránnyal...
-
lappy
őstag
regisztrált szerelőktől kérdezném, hogy milyen lehetőségek vannak a bővítésre. Mindkét eset Hajdú-Bihar (OPUSZ-TITÁSZ) terület
1. eset itt H tarifát szeretnének: van-e rá lehetőség, elegendő hely, kell-e szabványosítani (felső sor jobb oldali fogy.mérő)
2. eset itt 32 A szeretnének kell-e szabványosítani a mérőhelyet -
-
demars
addikt
Milyen falon kívüli szerelvényeket (dugalj) használtok, ami kényelmesen fogad 2,5 mm2 érvéghüvelyezett vezetéket?
Schneider Cedar Plust szoktam használni , viszont a 2,5 mm2 sodrott vezeték érvéghüvellyel együtt nem megy be a helyére. (A szorító csavartól nem fér el oldal irányban). -
féldekás
aktív tag
válasz
PROTRON #12431 üzenetére
Javítandó rész: [kép]
Jobban ki kell majd tisztítanom, most csak nagyjából kisöpörtem, hogy látszódjon a terület.
Már régebb óta ilyen, gondoltam feltölteném valamivel, hogy kicsit esztétikusabb legyen. Ezt nem én szereltem, még nem volt meg a szakmám akkoriban(Elég gány munkának tűnik ebben a formában, mivel nincs normális csövezés, ha lejavítom az a baj, ha nem, akkor meg ki van téve külső hatásoknak a kábel).
Féltető határán van.
3 másik helyen terveztem javítani a kertben, nehogy télen szétfagyjon a beton(azok fedetlen területen vannak), emiatt javítanám ezt a korábbi kivésést is.
Végülis 1 gumikábel látszódik.
Ezt a kaucsuk ragasztót azért gondoltam, mert van belőle maradék, viszont lehet célszerűbb lenne kinyomópisztolyos betonjavítót vásárolnom. Leírás szerint jól tapad a betonhoz, múltkor annyira nem akart tapadni, pedig tiszta felületen próbáltam, lehet elkezdett kötni a tubusban. -
SaGa59
őstag
válasz
tyielow #12463 üzenetére
Hát igen, a gyakorlatot csak a gyakorlat adja meg. Aki nálam csinálta a mérőhely szabványosítást, pl mutatta, hogy a 10 centi vastag kőzetgyapot szigetelés (plusz légrés, összesen majd 15 centi) fölé, a takaró betonypra rögzítendő mérőóra dobozt ő harminc centi hosszú csavarral (mondjuk ezt én kértem tőle, hogy legalább tizenöt centire legyen a falban a csavar, ha már ekkora kinyúlása van) és 30 centi hosszú műanyag tiplivel rakta fel. Külön mutatta, hogy bár a tipli így legalább ötször, de az se kizárt, hogy tízszer drágább, mint a szokásos öt-hat centisek, viszont nem kell annyit szopni a helyéretolásával és utána a lyuk megtalálásával a csavarral a szigetelés mögött, mintha ezzel oldja meg. Vagyis spórol magának csavaronként, ha nincs szerencséje, akár öt-tíz percet is, ami ennyi csavarnál fél-egy órát is elvihet. Az meg többe fájna, mint a tiplik ára. Mondjuk a levezető cső felső könyökét azért sikerült közösen szétrepeszteniük az e-onosok közreműködésével és a fő hunyó ebben ő volt, mert ahelyett, hogy a könyökbe betolt volna egy 15 centis csődarabot és arra húzza rá az esővédő sapkát, inkább ennek a „nyakát” vágta meg (gyanakszom tovább tartott, mintha levágott volna egy ekkora darabot a csőből) és tuszkolta bele a könyökbe. Aztán jöttek az e-onosok cserélni a kábelt és miközben kitépték meg visszaügyeskedték a helyére a sapkát, a könyök széthasadt. Pár hónappal később vettem észre véletlenül (nem ázott be, mert valamivel az eresz alatt van, de ha nagyon nagy széllel jön az eső, be tud verni alá), mikor azt ellenőriztem az itteni beírások alapján, hogy vajh összeragasztotta-e a levezető csövet a könyököknél vagy sem. Hát nem, úgyhogy azt is pótolnom kellett némi szilikonnal) és kénytelen voltam két awa bilinccsel, meg szilikonnal összehúzni a könyököt, hogy ne ázzon be a cső…
-
válasz
tyielow #12463 üzenetére
Szerintem ON a téma. Aki még nem látott öreget', azaz akár mestervizsgával is rendelkező villanyszerelőt, aki a régi iskola, a régi beidegződés és saját szokásjoga alapján "alkotott", te meg 2024-ben csak pislogsz rajta... Na az rakja fel a kezét.
Tehát nemcsak az újjoncok, hanem ezen a területen mindenféle irányból bukkanak fel veszélyes kivitelezők.
Az iskola az alapok, minden más idő, gyakorlat és önfelejtés. Ez így volt és így is marad. Iskolapadból kiesve még egy családi ház átvezetékezését sem lehet/illik megcsinálni.
Régen szakmunkás képzésben volt időben sok gyakszi', és ott ha valakinek szerencséje volt és akart is... ott már volt némi kezdő gyakorlat. Úgy gondolom, hogy a mostani OKJ kézpéseknél ez már kevésbé van így.
-
tyielow
aktív tag
Pár hete volt ez téma facebook csoportban. A képzés szar, ez tény. De ez nem jelenti feltétlenül, hogy ha kókány munka után kell rendbe tenni valamit, hogy azt valami okj-s újonc csinálta (erre akart utalni a posztoló). Én többedmagammal azon a véleményen vagyok, ha már sikerül felkelteni az oktatónak az érdeklődésedet a szakma iránt és kellően odateszed magad, esetleg szabadidődben is foglalkozol a témával (pl. rendszeresen olvasgatod ezt a topikot), ragad rád sok minden, tanulsz, fejleszted magad, akkor minden oké. Csak idő kell. Én 10 éve végeztem el az EET képzést, amivel papíron simán villanyszerelhetek. Volt 2 hónap gyakorlatom egy fővállalkozónál, az jó volt, de most X évvel később az első nagy munkámnál tapasztalom én is, hogy milyen hiányosságaim vannak. Persze az elmélet megy, meg utánaolvasgatni, de a gyakorlat...
a szerelés minden lépésének megvan a maga praktikája, amit ha nem mondanak el előre, vagy nézek meg 2 tucat yt videót, akkor megszívom és magam hibájából kell megtanuljam... na több ilyen is volt az elmúlt hónapokban nekem. Bátyám is most nyomat egy mátrix képzést. Csak sorkapcsokba dugdosnak... ez van... mondtam ha összekaparta a lóvét újítsuk fel az elosztóját meg a mért fővezetéket mert nincs földelőszondája se, stb. Jó tapasztalat lesz mindkettőnknek
Hozzáteszem a házépítésnél nagyon sok mindenbe beletanultam, de a legszívesebben a vezetékekhez nyúlok először!
-
lappy
őstag
Azért nem lehet minden oktatás szar vannak olyan képzők akiket nem érdekli hányan végeznem milyen tudással.
-
Nordik
őstag
válasz
PROTRON #12458 üzenetére
Ez minden szakmában így van és a kezdőket nem is lehet ezért bántani. Ez az oktatás hibája.
Valoban most az egyedi gyártás is hanyatlik, néhány kis ceg bezárt, akinél van munka az csak megtartja jelenleg a régi embereket. Fizetést alig akarnak emelni. Bár van munkahelyem, 15 éve egyedi gyártásban dolgozok, de sajnos ezt látom illetve őszintén kicsit már unom is.
-
Pkc83
őstag
válasz
Laci779095 #12459 üzenetére
A nappali sem (volt) jobb... 2 év, mikor végeztem azt hittem én vagyok a fasza gyerek aztán az első munkahelyemen már az első héten rájöttem,hogy pont szart se tudok.
Ott tanultam igazából meg még az alapokat is mert ahogy fentebb írták a villanyszerelés nem csak a keresztreteszelésből áll. -
PROTRON
addikt
válasz
Nordik #12450 üzenetére
Nálunk cégnél van "pályakezdő", pusztán a képzéssel kitörölheti a seggét, de legalább van papírja, hogy ha bármit szerel, börtönbe kerülhessen, miközben a hiba lehetőségek 90%-át még hírből sem ismeri.
Kicsengette fizetősön az összeget, aztán vizsgán annyi volt a tétel hogy kössön be 2 váltó kapcsolót a folyosóra...Csak úgy szabad belekezdeni, ha van ismerős cég ahol a szakmába is bele tudnak tanítna.
Ugyanakkor fura hogy CNC forgácsolóként nehéz manapság elhelyezkedni, mindenhol azt látom hogy kevés a gyártási kapacitás amikor kis sorozatú alkatrészek berendeléséről van szó...
Az más kérdés hogy nem mindig akarják a megrendelők megfizetni a munka valós értékét.
-
bigrob
őstag
válasz
Nordik #12454 üzenetére
Totál más területen dolgozom (pénztárgép műszerész, papíron meg fogtechnikus
), felnőtt képzésben próbálunk okosodni. (Pesten belül szerintem az egyedüli ingyenes képzés)
Kalap kaka az oktatás, 6 hónapja mágneskapcsolóval ismételgetjük ugyanazt az öntartást meg kereszt reteszelést és sztorizgatunk f@szságokról...
Mostanában foghattunk ismét csavarhúzót, kezünkbe kaptunk egy impulzus relét hogy akkor szereljük fel, oké, hogyan? Felszereltük, persze szarul aztán felrajzolta hogy kéne, működik.
Aztán belekérdez pl hogy ha több csengő kapcsolót szerelnénk fel, akkor sorosan vagy párhuzamosan kellene, hogy kiváltsunk egy 106-107-106 kapcsolót?
Elmondom, hogy párhuzamosan, erre jön hogy agyon vág, megkavar aztán már én sem tudom hogy fiú vagyol-e vagy lány...
Persze a végén a megfejtés az az, hogy párhuzamosan.
Ahogy mondtam elsőre... -
313313
addikt
válasz
bbsofficial #12452 üzenetére
Azért oda kell figyelni sok mindenre. Egyre gyakrabban fordúl elő olyan eset, aminek nem volna szabad.(baleset, háztűz, halál(kivizelezői és megbízói oldalról is)
Villany nem játék, egy szerelőt évek múlva is előszedhetnek bármiért.... -
bbsofficial
aktív tag
válasz
BB9000 #12451 üzenetére
Ahogy látom azért nem feltétlen kell éveket eltölteni gyakorlat gyanánt, amennyi kókler van
.
Lakossági dolgoknál egy régi ház sírásása, részleges felújítása hálátlan, nem megérős feladat, de pl. új építéses/teljes felújításos lakás, alap családi ház, konkrét elképzelésekkel szerintem hamar kitanulható szorgalommal és utánaolvasással. -
BB9000
senior tag
válasz
Nordik #12450 üzenetére
Ha elvégzed a tanfolyamot és jó szakemberré válsz, akkor szerintem könnyen találsz magadnak olyan helyet, ahol dolgozhatsz és gyakorlatot szerezhetsz.
A saját vállalkozás indításának egyik feltétele az önálló munkavégzés képessége, a másik pedig a vállalkozói véna. Az első feltételt pár év gyakorlat alatt el tudod érni, a második meg vagy megvan, vagy nincs. Nem mindenkiből lesz jó vállalkozó. -
Nordik
őstag
Mit gondoltok érdemes elvégezni villanyszerelő képzést 1 éves felnőttképzésben? Volt aki így kezdte és el is tudott helyezkedni? Vagy akár idővel egyéni vállalkozóként kisebb munkákkal kezdte foallas mellett? Keresik egyáltalán a pályakezdőket? Mi a tapasztalat a piacon?
Sajnos a jelenlegi szakmám iparága eléggé a padlón van. Szerettem de kevés a munka, kevés az állás lehetőség. Cnc forgácsoló illetve asztalos szakmám van, sajnos az utóbbit soha nem használtam bár szakmailag nem tartom magam analfabétának.
Nem szeretnek egy újabb felesleges szakmát de az elektromossagban látok jövőt így ebbe az irányba gondolkodok.
-
Mega Bass
tag
Sziasztok! Autótöltő kiépítéssel kapcsolatban volna kérdésem. A túlfeszültség levezetőt az ÁVK-val párhuzamosan vagy az ÁVK-bolól kijövő ágra kössem be?
-
4D4M
senior tag
Egy IP65 doboz ideiglenesen egy nagy 21 mm-es külső átmérőjű kábelt fogadott, ami most lecserélődik egy 14 mm-es külső átmérőre.
Ha jól érzékelem, akkor a menetes zárócsavarhoz (vagy vakdugó) nem jár tömítés.
- ez volt az első tippem, hogy ellenanyával alkalmaznám, de tömítés nélkül nem bejövős.
- a második, hogy új furat új tömszelence és a nagyba egy záródugó
- a harmadi, hogy megpróbálok szerezni szűkítő betétet a nagy tömszelencéhez (ez gányolásnak érződik)Ezek közül valamelyiket tekinthetjük szabványos megoldásnak? Ha nem, akkor milyen alternatíva van még?
-
Audience
aktív tag
válasz
PROTRON #12441 üzenetére
Nem véletlenül indult úgy a post: "Gondolatkísérlet" ! Semmit, senkinek nem javasoltam. Csupán gondolkodtam és mértem. Azt gondolom a jó szakai beszélgetések így indulnak amíg kikristályosodik a konszenzus!
Amikor azt olvasom mérési elrendezés, dokumentáltság nélkül, hogy " valakik ezt vagy azt csinálták..." addig az nekem egy Nemere István regény. Szeretek mérni inkább....
-
PROTRON
addikt
válasz
Audience #12438 üzenetére
Hány alkalommal és alkalmanként mennyi ideig járattad a jelölt teljesítményen?
Egyszerre csak 1 vezeték volt szabadon szerelve igaz?
Mert elosztón belül kötegelt állapot van, több párhuzamosan vezetett és valószínűleg egyszerre járatott áramkörökkel...Így pedig a fenti "valódi kísérleted" következtetéseit tilos a kolléga által feltett témában felhasználni, mivel semmi köze a két környezetnek egymáshoz--->nem reprezentatív.
Szintén valódi szimuláció:
Az egyik hazai elosztó összeszerelő kis vállalkozásnál megelégelték a vezetékgyártási pontatlanságokat, ezért saját kísérletet végeztek:
3 fázisú, 3x63A-es elosztót építettek, amiben az elmenő áramkörök mindegyikét a vezető keresztmetszet szerinti határig terhelték meg, a fenti összesített betáplálásig.Mindegyik elmenő áramkört az elosztón belül 1 db kábelcsatornában vezették végig, hogy általánosan elterjedt kötegelt állapotot szimuláljanak, az elosztó ajtaját nem is csukták vissza.
Eredmény:
kisebb idő elteltével látni lehetett hogy több vezeték anyaga is meglágyult, még később pedig több áramkörnél is elengedett a szigetelés és rendesen kilátszódott a vezető ér, majd jöttek a zárlatok.
Egyszerűen az elosztókon belül a kötegelt vezeték szerelés miatt egymást is fűtik a vezetékek, nem tudják hova rendesen leadni a hőt... -
PROTRON
addikt
válasz
bbsofficial #12436 üzenetére
Ha már kötözködünk, akkor jelezzük azt is, hogy a kollega a beérkező betáplálás túláramvédelméről írt, hogy ahhoz kell megválasztani.
Ezért mivel általános esetben a lakások többsége 1x32A-es szolgáltatói védelem kialakítás irányba ált be (még autótöltőzés, meg elektromos főzőlap előtt) így legalább 6-os keresztmetszet az általános javaslat.
De azért nem illik beleharapni a kézbe, amelyik épp segíteni akar, hiszen mégis csak elérte hogy pontosítottál a specifikáción, csak még mindig túl kevés az info... -
biker
nagyúr
válasz
amennyiben le vagy ragadva a panelek 1x8modulos kiselosztóinál, és nem tudsz elvonatkoztatni, hogy egy "Elosztószekrény" milyen sokféle lehet, akkor igen, húzz mindent 6mm2-el a sorolókra, azt kész
De azért hadd jelezzem már, hogy egy mai átlagos 100m2-es 3-4 szobás lakás/ház 3x18-as elosztójába beérkező minimum 3x32A de lehet 3x50A esetén már vannak érdekes kérdések, és innen még nagyon messze felfele mennek "elosztószekrények" még lakossági szinten is, pl 2elemes 6x36modulos, 3x80A-el betáplált, szauna jacuzzi elektromos autó töltő + hőszivattyú, klímák, okosotthon és bekerül az elosztóba 200m vezeték nem a házba behúzva, az elosztóba.
-
Audience
aktív tag
válasz
Szigorúan gondolatkísérlet!
- Adott az Általad említett 2,5-es vezeték amire becslésem szerint szabadon szerelve nem csőben 10A/mm^2-et megengedhetek komolyabb melegedés nélkül.
- 25A-ig tehát ez jó lenne de amikor teljesítménybővítést kér, nem biztos, hogy gondol rá, hogy újravezetékezze.
- Tegyünk be 6-os vezetéket, ami a fenti szabály okán 60A-ig jó, tehát reálisan bármekkora teljesítménybővítésre elég.
- gondolatkísérlet lakossági felhasználásra!
- Valódi kísérlet-> Tettem a labortápba 2,5-es drótot és meghajtottam 60cm hosszban 25A-rel. Nem emelkedett olyan magasra a hőmérséklet, hogy ne tudjam megfogni, tehát tökéletesen hitelesített mérőeszközöm - a kezem- szerint nem lőttem mellé a fentiekkel.- Kiegészítés-> Természetesen réz vezetőt használtam.
-
tylerddd
veterán
Üdv! Milyen ajánlott detektort (sokféle néven találkoztam vele) tudnátok mondani, ami a falban elhelyezkedő villanyvezetéket jelzi? Köszönöm!
-
bbsofficial
aktív tag
Szerintem teljesen mindegy, hogy 10-es vagy 16-os kmsz-ek vannak benn, nem 500A-ról beszélek... (ja és nem biztosíték, hanem kismegszakító
)
Ha egy 2,5-es vezetékkel megyek pl. egy 8db-os 16A-os sorra (vagy egy felső sori kmsztől, vagy az ÁVK-tól) az nem azt jelenti, hogy 8x16A folyhat azon a 2,5-es átkötőn? (Oké, általában max. 32A lakossági esetben)
-
csemberlen
őstag
válasz
bbsofficial #12432 üzenetére
Az előtte lévő kismegszakitó határozza meg.
-
biker
nagyúr
válasz
nem lehet válaszolni a kérdésedre, hiányzó adatok miatt
egyébként a biztosíték által megengedett áramerősségnek megfelelő keresztmetszettel mész a sínre, vagy a sínről a sorolóra. ennyi.
nem tudjuk milyen elosztó, honnan hova mész, milyen biztosíték van milyen áramok, milyen zárlati vagy egyidejűség van, stb.
nincs olyan hogy "elosztószekrény" mint de facto eszköz. -
Pkc83
őstag
válasz
Szia.
Én 10-es sodrott vezetéket szoktam használni minden sorra általában külön, persze ha nem indokolt a 16-os.
-
bbsofficial
aktív tag
Sziasztok,
Elosztószekrényen belül milyen vezetékkeresztmetszettel szokás dolgozni? Fázissín esetén adott, de többsoros elosztónál átállás például az új sorra? Vagy aki nem használ fázissínt? ÁVK-tól egy fővezetéki keresztmetszettel?
-
féldekás
aktív tag
Kaucsuk szerelőragasztót szeretnék használni, a ragasztás helyén van pár kábel(MT és MBCu).
A flakonon azt írja, hogy polisztirol kivételével lehet alkalmazni. Enyhe oldószeres ragasztóról van szó.
Ez nem kezdi meg a kábeleket?(Ha jól tudom mindkét kábeltípus PVC, szóval nem okoz gondot, de azért rákérdezek, nehogy tévedés legyen belőle). -
PROTRON
addikt
válasz
Hulk24 #12427 üzenetére
Én a helyedben biztos ami biztos valamelyik reggel 8, vagy szerdán munkaidő után beugranék az ügyfélszolgálatra, készségesek szoktak lenni, van is nekik kinyomtatott nyomtavány.
Az a gond hogy idén nyáron megint változott pár dolog, aztán nem lenne jó felesleges köröket futnod meg átfutási időkre várnod... -
SaGa59
őstag
válasz
PROTRON #12425 üzenetére
Azt tudom, hogy az MVM-mel is módosítani kell a szerződést, pontosabban a H tarifához kellett kötnöm velük egy újat a régi mellé, de ezen kívül minden papírmunkát az e-onnal kellett lezongorázni. Plusz az éves fényképes leolvasást is az e-on követelte rajtam, amin kissé ki is akadtam, mert a régi forgómorgó óra spontán cseréje (még jóval a H tarifa és amperbővítés előtt, merthogy a régi óra már nem elég pontos) után „okosmérőre” pikk-pakk eltűnt a fényképes leolvasás lehetősége az mvm appból… Azóta se jelenik meg évfordulókor se, merthogy az A1 tarifa órája központilag leolvasható. A H ugyan nem, de azt meg nem tudták külön választani az e-onnál, pedig még a profilomat is törölte az ügyfészolgálatos és újta generált, hátha attól majd… Hát nem…
-
Hulk24
senior tag
Jogos! Bocsánat!
Debreceni vagyok, itt van az ingatlan is.
Úgy tudom az EON megszűnt itt Debrecenben. Legalábbis az irodájuk már nincs. Mindenkit terelnek az MVMhez! Csak ezért kérdeztem, hogy akkor ők adják a dokumentumot! -
PROTRON
addikt
válasz
Hulk24 #12422 üzenetére
Amúgy jogos a kollégák kérdése hogy melyik városban vagy és hogy ha Budapesten, akkor 2021 előtt ELMŰ terület volt-e?
Ezutóbbi esetben eddig jutottam, itt a legfelső az ami hasonlít arra amit mindig ügyfelek "H" tarifás igényeivel kapcsolatban kitöltöttünk: [link]Mindenkit beakarnak terelni az automata folyamatba, szal a legbiztosabb ha bemész ügyfélszolgáltra, MVM-ből elég sokfelé találni. Ott biztos tudnak segíteni melyik nyomtatványt fogadják el a jelenlegi időszakban, mert ugye nem rég megint változott minden. Pl új meghatalmazási nyomtatvány is van Budapesten...
De az is lehet, hogy a fenti honlapról kinyomtatod a legfelsőt, beleírod az összes adatot amit meg tudsz adni, de a rublikákat nem x-eled be, hanem majd az ügyfélszolgálaton együtt "befejezitek" az ügyintézővel.
-
PROTRON
addikt
válasz
SaGa59 #12423 üzenetére
Hivatalosan pl Budapesten az MVM energiakereskedőn keresztül is el lehet indítani a folyamatot akkor is, ha ELMŰ/EON területen vagy, csak így 2 héttel lassabban fog beérkezni az EON-hoz, cserébe csak 1 irodába kell bemenni.
De pl ha valaki a normál nappali méréséhez "H" tarifát akar bekapcsoltatni, akkor az EON megköveteli az MVM energiakereskedelmi szerződés módosítását, amihez ugyanazt a nyomtatványt kell bevinni mint normál teljesítmény bővítésnél.Legalább is az újabb nagy "összeborulásig" így volt, de most én is csak pislogok hogy az új felületen mi a franc és hol van...
-
Hulk24
senior tag
Sziasztok!
Segítsetek! Az MVM honlapjáról le lehet tölteni teljesítménybővítéssel kapcsolatos dokumentumot? Én nem találom
Köszi! -
SaGa59
őstag
válasz
313313 #12417 üzenetére
Tudom, hogy van ilyen, de erős a gyanúm, hogy ezek a csavarok alapból nem voltak meghúzva rendesen. Nekem az eredeti szakmám autószerelő, azon belül is az autovillamosság volt a kedvencem (minket anno esztergálástól, hegesztésen át az út és az autógyár tervezésig mindenre tanítottak, aminek a gépjárműtechnikához köze van, a kedvencem a 424-es mozdony differenciálműve volt mint tananyag…). Ott, folyamatosan mozgó, rázkódó elektromos kötéseknél, ahol ugyan nagy feszek nem, de nagy áramok azért folydogálnak itt-ott, sosem láttam olyat, hogy egy alapból rendesen meghúzott kötés kilazult volna és emiatt összeégett. A fene se húzkodta őket utána, ha nem volt rá szükség.
Erős a gyanúm, hogy ezek az esetek az összerakáskor elkövetett trehányság, vagy az eleve rossz minőségű anyag használata miatt állnak elő, nem az, hogy az áramtól kilazulnak a csavarok. Miért tennék? Azt mondjuk sosem értettem, hogy a villanyszerelők pl miért mellőzik az alátétek használatát ilyen kötéseknél olyan gyakran.
A túlhajtás az más probléma, ott valóban keletkezik hődilatáció, de a csavarok attól nem szoktak elfordulni a helyükön (aka „kilazulni”), egyszerűen megnyúlnak és ha úgy melegen megtéped, ha lehűl, akár el is szakadhat a feszültségtől.tyielov:
Paksnál, trafóházakban, meg nagy energiákkal dolgozó és folyamatosan rázkódó gépeknél persze jobb a békesség, de egy háztartásban, ha jól van összerakva, nem spórolták ki az érvéghüvelyt, és megtépték az összeszerelésnél ahogy kell, nem nagyon látom jelentőségét a dolognak. Nekem, a saját magam által bekötött csavaros kötéseket még sosem sikerült utánhúzni. Csavart beszakítani sűrűbben, ha nagyon erőltettem. Örültem is marhára, hogy vadászhatom ki a helyéről az adott valamit és cserélhetem újra… Mondjuk nem nyomatékkulccsal csinálom, mert fogalmam snics, hogy a csavarbehajtók nyomaték értékei mekkorák az egyes fokozatoknál. Azt talán csak a nagyon drágáknál lehet kideríteni, amik nekem nem érik meg, mert csak házi barkácsolásra kellenek. -
Mega Bass
tag
válasz
tyielow #12415 üzenetére
Köszi szépen. Igen az jó ötlet, hogy az oxid réteget leszedi róla a zsírral pedig annak az újbóli kialakulását lehet gondolom valamennyire gátolni. Az érvéghüvellyel kapcsolatban ezt egy másik villanyszerelési fórumon olvastam.
"Az alu legkézenfekvőbb és legbiztonságosabb bekötését csavarozás esetén az érvéghüvellyel lehet megvalósítani, mert azzal megakadályozod a fémfolyást is, ugyanis a zárt hengerből nincs hova távoznia az anyagnak és a falának feszülve biztosan ott marad, ráadásul gáztömör lesz a kötés is. Amióta létezik érvéghüvely, azóta használom és még egyetlen kötést sem kellett javítani."
-
tyielow
aktív tag
válasz
SaGa59 #12416 üzenetére
A csavaros kötésekkel totál egyetértek veled. Valamiért mégis ezzel hadoválnak a villamos iparban. Hogy újra kell húzni időközönként. Paksnál ezt pl. komolyan is veszik
Hasonló volumenű létesítményekben el is fogadom, de amúgy... persze nem véletlen ez sem, a laza kötéseknél alakul ki a legnagyobb melegedés, tűzeset stb... de felmerül bennem, hogy az üzembe helyezéskor jól meghúzták? ...
-
313313
addikt
válasz
SaGa59 #12416 üzenetére
Friss példa tegnapi üzemzavarból, hogy nem voltak ellenőrizve a csavarok. A fogyhely legalább 11 éves. 4*240mm2 földkábel betáp és elmenő, 3*315A lekötött teljesítmény.
A nyolc érből 3 ki volt melegedve, plusz elszállt legalább egy áramváltó, lehet sok volt a kb 30%-os túlhajtás.... -
SaGa59
őstag
válasz
tyielow #12415 üzenetére
Ez a „csavaros kötéseket évente újra kéne húzni” különösen érdekes, mikor a kérdés a fogyasztásmérőről szól. Ott mikor húz utána az e-on a kötésnek a leplombált részen? Pedig az még viccesebb, hisz a bejövő légkábel több alu szálból álló sodrat, épp csak jó vastagokból. Vagyis a sodratok összes hátrányát tartalmazza a tömör huzallal szemben, hisz ellentétben a vékony rézszálakból álló sodrattal, nem lehet teljes egészében egymáshozpréselni a szálakat. A másik gondom, hogy az alu vezetéken mindig lesz oxidréteg, a sodratban egymás mellett lévő szálakon is, mert az alu olyan, hogy azonnal oxidálódik a felülete amint levegő éri, de ez a réteg vékony és védi a további oxidálódás ellen. A kontakt hiba miatti megéges több mint oxidréteg, azért is fekete, nem szürke, mint az alumíniumoxid.
-
tyielow
aktív tag
válasz
Mega Bass #12414 üzenetére
Az oxidáció a probléma idővel, nem a deformitás szerintem. Alapvetően merev vezetőre érvéghüvely bullshit. Nem szabad agyonhúzni, mert akkor eldeformálódik és csökken a keresztmetszet. A sorkapocsba történő bekötés előtt ha biztosra akarsz menni megvakargatod (vmi kefével) hogy az oxidréteg lejöjjön. Esetleg zsírt/kontaktpasztát kenhetsz rá. A csavaros kötéseket elvileg amúgy is évente újra kell húzni, függetlenül a vezető anyagától.
-
Mega Bass
tag
Sziasztok! Alumínium betáp esetén mi a megfelelő csatlakozás a fogyasztásmérő után? Jelenleg ilyen fővezetéki sorkapoccsal van megoldva. Be az alu kifelé már 6-os sodrott réz vezeték jön. Olvastam az aluval kapcsolatban, hogy idővel a terhelés miatt a hő hatására megváltozhat a kötéseknél az alakja. Több féle dolgot lehet ezzel kapcsolatban olvasni ezért is merült fel bennem a kérdés. Az egyik, hogy időnként ellenőrizni kell és újra meghúzni a kötést ennek is van ellenérve miszerint ha ezt periódikusan tesszük egy idő után átvágja a csavar a vezetéket. A másik vita az alura érvéghüvely vagy sem. Erről is olvastam pro-t és kontrát. Mit javasoltok azon kívül, hogy a következő fogyasztásmérő cserénél készülni kell réz vezetékekkel?
-
Mega Bass
tag
válasz
csemberlen #12411 üzenetére
Köszi!
-
PROTRON
addikt
válasz
csemberlen #12411 üzenetére
De ez csak az alapterhelési táblázat, erre jön még a csökkentési tényező egyébkéntm, amit több tag alapján kell meghatározni.
Valamint még 1 nagyon fontos adalék, amit sokan elfelejtenek megemlíteni:
ez a szabvány azzal számol, hogy a 3 eres kábelben, a fázis és a nulla vezetők hőmérséklete eléri a 70 fokot a határ terhelés során.
Ez azért nem elhanyagolandó, mert az egymáshoz közel haladó kábelek szépen egymást is fűtik. Egyik kivitelezési helyszínünkön van egy kompresszor szoba, 2 db, egyenként 3kW teljesítményű kompresszorral.
Valójában 1 kompresszor is elég lenne, de gondolták ha 2 dbot hasznának az adott pneumatikus körön, akkor egyenként csak fél teljesítményen is elegendőek.
A 2,5-ös kábel külső köpenyén, a szabadon lógó szakaszon 50 fokos hőmérsékletet mérek, ne szívesen fogdosom.Odahívott az adott vezető, hogy mondjam már meg, miért nem megy a 2 motoros kompresszor egyik motorja.
A kapocsdekni alatt az 1,5-ös átkötő nulla vezeték korom sötét, a kötési pontoknál látható hogy hamarosan megadja magát melegedés miatt, mellette egy vezérlő vezeték meg égés miatt elszakadt. -
Mega Bass
tag
válasz
csemberlen #12409 üzenetére
Ok köszi. Akkor nem írom le tényként ezeket.
Amúgy amit te írtál, hogy mehet a 16A ha nem hőszigetelt a fal azt honnan idézted? Milyen szabványból? -
Mega Bass
tag
válasz
csemberlen #12407 üzenetére
Köszi szépen az infó, ezt nem tudtam. Azért is jöttem ide a fórumra, hogy tanuljak a témában.
A hőszigetelt fal definíciója alatt ebben az esetben mit kell érteni?
-
Mega Bass
tag
válasz
bluemirage #12403 üzenetére
Persze ezt senki sem szereti. Én mondjuk ha hosszabb időre elmegyünk akkor le szoktam kapcsolni a kismegszakitókat csak a hűtő és a riasztó marad áram alatt, télen meg pluszban a kazán.
Ez vezetékhez megfelelő kismegszakitót téma érdekes. A korábbi szabvány megengedte a 16A-est a 1,5-es vezetékhez. Nálunk ezzel (réz) van szerelve a ház. A sütő és az indukciós főzőlap természetesen már vastagabbra van téve.
Az új hálózatoknál már csak 13-ast enged. Ok persze ésszel kell használni mindent de ez az újabb szabvány az óvatosság miatt lehet?
-
válasz
Mega Bass #12399 üzenetére
Igen van értelme.
Általában jobb a célszott megoldás, amit lappy is írt. Az jobban garantálja azt, hogy amikor pl. megjösz egy több napos távollétből, akkor nem azzal szembesülsz, hogy hűtő és mélyhűtő kiolvadt, lakás jéghideg, mert fűtés sem egy ideje stb... stb...De már az is segít, ha csak szintenként vagy alelosztónként raksz 1-1 AVK-t, ahogy az előbb írták. Behozhatja az árát, ha nem kell a hűtők tartalmát 120 literes zsákba rakva kidobni..... vagy naponta többször, akár éjszakánént visszanyomni az AVK-t.
A magyar valóság az, hogy már annak is örül itt mindenki, ha legalább 1 AVK van, a vezetékekhez passzoló kismegszakítót raktak fel, az alumínium vezetékek már ki van cserélve. Ez csak 3 apróság, de a magyar lakások tömegében ezek sem teljesülnek.
-
Doki16
addikt
válasz
Mega Bass #12399 üzenetére
Szerintem nagyon is van értelme. Nálam 3 szint van és mindegyik szintnek saját lakáselosztója van és így saját 4p ÁVK. Már többször jól jött, hogy csak az adott szint áramát tudtam megszakítani. Meg ha hiba is van könnyebb kiszűrni, hogy hol van gond.
Volt is rá pl. Amikor a lakószinten meg le a Fi relé, akkor azonnal könnyen kitudtam szűrni, hogy konyhában az egyik gép lett zárlatos. Nem kellett az egész házat áttúrni. De ugyanez volt amik a kazán lett zárlatos, akkor csak az alsó szint ment le.
Új hozzászólás Aktív témák
- Kínai kézbe kerül a MediaMarkt áruházak tulajdonosa
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Apple iPhone 16 - ígéretek földje
- Battlefield 6
- Mobil flották
- Itt egy pár fotó az iPhone 17 sorozatról
- ASUS routerek
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- További aktív témák...
- Xiaomi Mi Robot Vacuum-Mop 2 Pro újszerű, nagyon keveset ment
- Rohnson R-9450 Steril Air UVC+ION légtisztító eladó JÓVAL ÁRON ALUL! Bolti ára kb 72ezer Ft!
- Alfa Romeo 159 1.9JTD 120le 8v 2009 Facelift
- Ezviz C6N beltéri kamera, 1080p, éjszakai látás 10m, motoros pásztázás 360 , mozgás érzékelés
- EZVIZ 4K biztonsági kamera, 10400mAh akkumulátor, vezeték nélküli, napelemes 1,4W, Wi-Fi 6
- 24 hónapos PlayStation Plus Premium előfizetés a legolcsóbban, egyenesen a PlayStation-től!
- LG 27GS60QC-B - 27" Ívelt - 2560x1440 - 180Hz 1ms - AMD FreeSync - Bontatlan - 2 Év Gyári Garancia
- 14" Dell Latitude laptopok: 5400, 5480, 5490, 7480, E7440, E7450 / SZÁMLA + GARANCIA
- Autószimulátor! Leírásokkal, mindenestül, játékkal, kulcsrakészen!
- BESZÁMÍTÁS! MSI MAG 255XF FHD IPS 300Hz 0,5ms monitor garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest