Hirdetés
- Házimozi belépő szinten
- Vezetékes FEJhallgatók
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Milyen processzort vegyek?
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- ASUS notebook topic
- Hardverbálák rakodása nélkül nincs hétvége
- Riasztó topik
- Locsolkodás helyett hardverekre feni a fogát az ünnepi nyúl
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
Új hozzászólás Aktív témák
-
Migiri85
csendes tag
Sziasztok!
Azt szeretném kérdezni, hogy melyik hatályos szabvány határozza meg az erősáramú vezetékek legkisebb keresztmetszetét, ami 1,5mm2?
Amit találtam az a MSZ 2364-520 számú szabvány, de ez elvielg már nem hatályos.
Köszönöm szépen előre is a segítségeteket! -
válasz
RandomName #14290 üzenetére
Köszi mindenkinek az érveket, marad a kerítésre rögzítetten történő átvezetés. Az érintett stakeholderrel (az asszonnyal
) már egyeztettem, a kerítés elé bokrokat ültetünk és gyakorlatilag semmi sem fog látszani a csőből
-
RandomName
senior tag
válasz
Zsmester89 #14297 üzenetére
Konnektordobozba építhető éjszakai irányfényekben nem gondolkoztál?
Nappal nem csinál semmit, éjjel meg mozgásra ad egy derengő bokafényt. Kb 2-3 méterenként érdemes rakni teljesítménytől, és színhőmérséklettől függően. -
RandomName
senior tag
válasz
tibbike01 #14292 üzenetére
Az attól függ.
Csempébe utólagos melónál pl 68mm-t használunk. Új építés, vakolatlan fal, 80mm. Színezett külső szigetelésbe kényelmes egy 76mm....
Ebből a 68, és a 76 sima akkusgépbe egy ilyen fej, ilyen szárral (Ebből a szárból van sds, meg van bele gyémántlapkás vezető, stb...)
Új építésnél meg vagy ez megy, vagy a Hikoki Carat, attól függ mennyit kell fúrni, és mibe.
De én pl a mai napig arra esküszöm, hogy a Hilti DC-SE20-al pontosabbat vágok már 2 doboznál is, mint amennyire a tégla belső rácsozata elviszi ezeket a köfúrókat random irányba.Amúgy érdemes figyelembe venni a válaszásnál, hogy milyen felületbe, és milyen rőgzítőanyaggal akarod a dobozt rögzíteni, mert pl körbe 3mm esetén a stukatúr gipsz nem lesz tartós, kültéren nem gipszelünk, szigetelésbe próbáljuk a rögzítőanyagot úgy elhelyezni, hogy kúp alakú legyen, és a szigetelés is ellentartson a rögzítőanyagnak, (ha már nem jutott időben eszükbe pl a kopos kez) stb...
-
PROTRON
addikt
válasz
RandomName #14289 üzenetére
Oké, de mivan ha a kérdező nem profi. :D
És vésni sem nagyon akar, mert szomszédság. -
Reggie0
félisten
válasz
energy4ever #14270 üzenetére
Azert mielott nagyon beruhazol probald ki, hogy vezetett vagy sugarzott-e a zavar
-
tibbike01
őstag
válasz
RandomName #14289 üzenetére
Szóval akkor 65as doboznak 80-as lyukat illik fúrni?
-
válasz
RandomName #14285 üzenetére
Köszi.
Így már érthető. -
RandomName
senior tag
válasz
Donki Hóte #14272 üzenetére
Az tényleg szívás.
-
RandomName
senior tag
válasz
tyielow #14271 üzenetére
Mert szerinted ördögtől való "mellé" fúrni?
Egy átlag doboznak ilyen esetben 68-76mm mérettel melléfúrsz, de csak vakolatig, vagy nem túl mélyen a téglába. A többit kézzel kivésed. Ez azért kell, hogy ne rontsd el a a sorolót a beépített dobozon. Ekkor fogod a tipusazonos dobozodat, levágod a nem használt oldali sorolófület róla, hogy beférjen a fúrt+vésett és gipsszel félig feltöltött dobozfészekbe, és csak simán összepattintod, ellenőrzöd a vízszintet, és örülsz. Ha kell utómunkálod egy kicsit, de ha jó a meglévő vakolás a szerelvény letakarja a művet....
Ami bukta lehet, ha a meglévő dobozba oldalról van a cső csatlakozás, ez teljesen elfogadott alsó szerelvények esetén, viszont nagyon könnyen el lehet fúrni a dobozhelyfúróval, vagy, hogy az eredeti doboz nem vízszintesen lett beépítve, és a két doboz kombinációja már annyira görbe, hogy nem lehet kimozogni a szerelvénnyel. Ekkor jön az, hogy valahogy berakod 71mm dobozközéptávolságra az újat, hogy kényelmesen felmenjen a sorolókeret. -
tyielow
aktív tag
válasz
csemberlen #14284 üzenetére
Egy 65ös doboznak teljesen felesleges a 80as lyuk... bár tény hogy a jövőben én is a ditzelnek a szélesebb dobozait fogom használni mert több hely van benne, és ezért picivel nagyobb kb. 70 mmes lyukat kér.
-
RandomName
senior tag
válasz
Thunderzolee #14268 üzenetére
Csillár. A régiek sok esetben kettős szigetelésűek voltak, és nem volt előírás a földelés kiépítése. 50-60+ éve nagyobb kultusza volt a "fele világítson a lámpának" jellegű dolgoknak mint manapság.
-
RandomName
senior tag
válasz
vaakuum #14260 üzenetére
Kézkrém, esetlegesen megnézetni, hogy nem vagy-e allergiás pl latex kesztyűre, vagy valami melóstól a napi körbenyalakodás alkalmával esetleg, esetleg közös 1000V kesztyű hordásával nem futottál bele valami gombás fertőzésbe. Sima csavarhúzó tud okozni bőrkeményedést, de azt a T is tud, csak más pontokon.
A nyomatékban viszont teljesen egyetértek.
Vagy vegyél valami Wiha Liftup nyéltokos cuccot, azoknak forog a vége, és nem terheli a tenyered. Nekem például ilyen van, bár indokolatlanul Hager-es festéssel: [link] -
tibbike01
őstag
válasz
baly81 #14248 üzenetére
Nagyon köszi, sokat segítettél! Ez a BiDi-s redőny nagyon jó tipp! Köszi szépen.
Igen már most is ott áll kihúzva a 220v a redőnytokba. Mivel földig érőek az ablakok, így nem lesz párkány remélem az oldalsó lefutókat betették, de nem vagyok benne biztos. Kb egy hónap múlva megyek újra a lakáshoz. Megnézem majd. A lényeg az volt nekem, hogy direkben kapjanak áramot a redőnyök, hogy meg tudjam csapolni led szalag miatt. -
PROTRON
addikt
válasz
Zsmester89 #14278 üzenetére
Pusztán matematikailag 1-et szoktunk, de ezt majd Neked kell kitapasztalni, mert a szűk folyosó és az ajtók-közlekedési útvonalak módosíthatnak ezen, pl ha egyik végében van a szoba és a WC is, akkor mire az érzékelés lefut, addigra már be is értél a WC-be.
Ezeknél mindig van némi késleltetés mire felkapcsol ha full sötét van.Mert feltételezem az éjjeli fény kiváltása a cél, hogy a mennyezetről visszaverődő derengő fény elég legyen az éjszakai WC-zéshez, ne kelljen a spotokat felkapcsolnod. Legalább is én erre építettem ki ilyet.
-
lappy
őstag
válasz
Zsmester89 #14278 üzenetére
igen elég lesz nézd meg a vetítési képet
-
lappy
őstag
válasz
Zsmester89 #14276 üzenetére
-
Zsmester89
őstag
Sziasztok!
A ház közepén húzódó 1.4x7.8m folyosó (2.8m belmagasság, ebből kb 30 fog kiesni az álmennyezet miatt) folyosó napközben is elég sötét, szinte minden szoba oda nyílik - viszont nem szeretnék csak a két végébe váltókapcsolót (vezérljen 3 álmennyezetbe építhető fényforrást) tenni. Ugyan ide szeretnék led szalagot is felraktni, melyet mozgásérzékelő kacsolna (szintén az álmennyezetbe építve). Milyen mozgásérzékelőt vegyek? Ekkora távon elég egy darab középre, vagy inkább rakjak kettőt (lehet egyáltalán ugyan arra a körre kettőt rakni)? Tippeket köszönöm! -
4D4M
senior tag
válasz
Pneumatikus földrakéta lenne a kulcsszavad, vagy ilyennel rendelkező vállalkozó felkeresése. (ha van olyan szelvény, ahol nincsenek pl kerítés pontalapok)
Grundomat -
User_2
tag
válasz
vaakuum #14253 üzenetére
minden nyomatékcsavarhúzóm vége fogad crowa-t,
a kisebbek 1/4-est kb kb 2-3Nm-ig,
az egy nagyobb 3/8-ost fogad, ez kb 7Nm-ig. tehát nem általános az 1/4-es méret, viszont inkább elterjedtebb.
praktikus is, mert olykor olyan helyen kell használni a nyomatékcsavarhúzót, ahova a kezem már nem férne be,
plusz nem is tudnék úgy rámarkolni, hogy akár a 2Nm-t lehúzzam.
ilyenkor jön jól a crowa toldószár -van hogy kettőt is rá kell tenni, hogy a racsnis hajtószár is elférjen és a csukló se korlátozzon be túlzott mértékben -
313313
addikt
válasz
Mikor a kertet rendeztem akkor olyan 5-6 tonna térkövet pakoltam át ebből a fajtából. Sóder ágyon van. Mai napig felszedem itt-ott valamiért. Legutóbb a licsolórendszer miatt... Majd a kapunál kell a közeljövőben, mikor rakom le a csövet az elektromos nyitóhoz....
-
válasz
RandomName #14255 üzenetére
A talajfelület nagy részén egymásba kapcsolódó műanyag gyeprács kockák vannak lerakva, azt felszedni és később visszarakni oltári nagy szívás lenne
-
tyielow
aktív tag
válasz
tibbike01 #14240 üzenetére
A lyuk amit marsz nagyobb, mint ami belekerül doboz. Ergó, bele fog marni a meglévő doboz szélébe, széttrancsírozva azt. Vagy a másik lehetőség, hogy az ember kiveszi a meglévő dobozokat. Mert ha sorolni akarod, eleve sorolható doboz kell, tehát egymásba kell toldani és együtt begipszelni az egészet. Így lesz tökéletes a távolság köztük, így lehet szerelvényezni normálisan.
-
energy4ever
addikt
A forrasztopaka alltal villogtatott billentyuzetem utan eldontottem, hogy veszek arnyekoltan szigetelt hosszabbitot. Majd meglattam az arakat, es megsem.(kb 300ezer ft-tol felfele vannak). Most azzon vagyok, hogy epitek egyedit. Arnyekolt halozati tapkabelt is jo nehez talalni! Kacsa Audio-nal 5ezer/meternel kezdodik egeszen 700ezer/meterig. A legolcsobb is elborult arban van nemhogy a dragabbak...
Amit talaltam az ez: [link] Szerintetek alkalmas lehet hosszabito/eloszto kabelehez? Igen 4eres, egy er benne nem lenne hasznalva... Ar/ertek alapjan ez a bajnok.
Villas hallozati csatlakozobol kacsa audio fele lenne, konkretan ez: [link]
Viszont amit nem talalok sehol sem, az maga az eloszto aljzat. Abbol letezik valami ertelmes, szerelheto, itthon megveheto verzio?Nem az a 800-1000Ft-os, de nemis 20.000Ft feletti azert...
-
válasz
313313 #14264 üzenetére
Mondjuk amennyire el vannak kényelmesedve az emberek manapság, szerintem nálunk már azon kiakadnának, h két flakon mosószert haza kell cipelniük. Szinte hallom ahogy dohognának, h "minek adják ezt, milyen nehéz hazavinni"...
Pl nálunk negyedévente jár egy póló (munkaruha) is, többek között, és azt se veszik fel az emberek, egyszerüen lusták a munkaruharaktárhoz átsétálni háromhavonta felvenni.
Engem meg fikáznak, mert igyekszem a ruhámra vigyázni, ha nem muszáj nem járok koszos ruhában, azt le szoktak sznobozni emiatt. -
válasz
Thunderzolee #14257 üzenetére
Egyáltalán mihez gyártottak olyan 3 eres vezetéket, aminek egyik ága kék, másik kettő fekete?
Létezik/létezett ilyen rendszer, amihez két fázis + nulla ment, de védövezető nem kellett?
A 4 eres vezeték az oké, az közismert, de 3 eres ilyen színkiosztással. -
csemberlen
őstag
-
313313
addikt
Nálunk még vannak ilyen juttatások:
- évente 16 liter mosószer (Tomi)
- negyed évente 9 babaszappan, 6 kézkrém, 3 ultraderm, egy cipőtisztító
- télen meleg védőital, 5 doboz tea, 5 liter citromlé, 5kg cukor
- literes termoszt igényelhetsz
- védőital havonta 24 üveg 1,5 literes ásványvíz
- hőségriadóban korlátlan mennyiségben hűtött ásványvíz -
biker
nagyúr
válasz
vaakuum #14260 üzenetére
még a rencerváltás határán voltam tanuló és kezdtem dolgozni, ekkor még mindenhol adtak "juttatásokat" a jómunkásembernek, minden hónapban egy ultraderm (ami még jobban szárította a kezed mint a kőpor), babaszappant, és kamillás kézkrémet (meg budipapírt)
És a kézkrémet nem arra adták, amire gondolnál, hanem kéz ápolására
Sajna sokan akkor sem éltek vele, és ki is ment a divatból, pedig neked is használt volna, ha rendszeresen kened valamivel a kezed. innen már hosszabb az út visszapuhítani, de nem lehetetlen. keress valami jó bőrápoló nyugtató krémet. -
vaakuum
addikt
válasz
RandomName #14254 üzenetére
A normál "hengeres" szétszedi a tenyeremről a bőrt. Vagy 2 hónapja van a tenyeremen olyan kiszáradt, kemény rész, amivel nem tudok mit kezdeni. Néha kireped, akkor meg fáj is, meg vérzik (ahol a csavarhúzó vége hozzáér a tenyeremhez és akörül a pont körül forog.) Gondoltam a T kevésbé húzná a bőrt + könnyebb vele nagyobb nyomatékot is kezelni.
-
válasz
PROTRON #14258 üzenetére
Eredeti a kábelezés, az biztos.
Ilyen szerelvények voltak még fent:
Nagymamáméknál is ilyenek vannak, de az a ház a háború előtt épült.
Nem tudom ez a társasház mikori, (még nem derítettem ki), az 50-es évek végén indult ennek a lakótelepnek az építése. Nem volt még meleg víz sem a konyhában a mosogatónál, csak hideg víz kivezetés, melegvíz csak a fürdőszobában a kádnál volt, a mosdónál ott sem. És ezidáig így laktak a lakásban. (!)
Albérlet lett belőle, és a kapcsolókat, konnektorokat, világítótesteket cseréltem, így kerültem a képbe.
Nem gondoltam volna, h léteznek olyan többszintes emeletes házak, amiket teljesen mindegy, h mikor építettek, de úgy húzták fel őket, h nincs bennük meleg víz a konyhában, stb. -
PROTRON
addikt
válasz
Thunderzolee #14257 üzenetére
Legutolsó...valaki valahol elszámolta a jó színezést aztán berakta ami volt.
De nem biztos hogy eredeti, lehet valaki már "felújított", mivel lehet eredetileg eleve csak 2 eres vezetékezés volt kihúzva, így legalább tudott védőföldet... -
Üdv!
Régi 3 emeletes társasház. Talán a 60'-as években épült.
Szokásos 3 eres vakolt alu MM falkábel, két fekete + kék színű erek.
A kék nem a nullát jelenti, a földelt konnektorokban a kék volt a földeléshez bekötve.
Ilyen régi házaknál piros szokott lenni a "zöld/sárga", nem kék. De itt érdekes módon a kék nem a nulla volt.
A mennyezeti lámpáknál is, ahol 3 eres kábel volt, ott a kék a földbe volt bekötve.
Találkozott már más is ilyennel? Vagy ez valami egyedi kötés lehetett? Épp ilyen vezetéket sikerült a VÁÉV-nek akkoriban szereznie? -
PROTRON
addikt
válasz
Donki Hóte #14252 üzenetére
Minimum 25-ös védőcső kell a 3x2,5-ös kábeledhez, de jobb lenne jövőállóan inkább új 5x6-ost vinni, ahhoz meg a védőcső legalább belső simafalú, 32/40-es gégecső, UV álló.
Én is inkább földet turnék/túratnék...De ha ragaszkodsz a talaj feletti bilincsezéshez, sok sikert hogy asszony leokézza a látványt a szépséges terméskövön 40-50 cm-ként a szürke védőcső+bilincsek.
-
RandomName
senior tag
válasz
Donki Hóte #14252 üzenetére
Átásni miért nem játszik? Ha új a garázs, akkor amúgyis van tereprendezés a környékén, és lehet ilyet játszani.
De amúgy ezt önálló egységként kezelném, és a lakáselosztóból hoznék neki önálló betáplálást, helyi elosztóval, saját FI-vel. -
vaakuum
addikt
T fogyantyús nyomatékcsavarhúzót tudnátok ajánlani? Beruháznék egy normálisabbra.
-
Újonnan megépült garázsba kellene áramot kivezetni. A garázstól kb. 6-7 méterre van egy (a lakóházzal egybeépült) melléképület, ahol van áram, oda kivezettem egy 2,5 mm-es vezetéken áramot. Innen lehetne tovább menni, de a melléképület és a garázsépület között mi a legjobb módja a nyílt térben a vezeték kiépítésének.
Az épület és a garázs között megy egy terméskőből épült kerítés, arra gondoltam, hogy azon végig lehetne vezetni a vezetéket. Feketével jelöltem a kerítést, amin lehetne rögzíteni a vezetéket.
Mi ennek a legjobb módja? Felrögzítek a kerítésre fél méterenként egy-egy klipszel egy 10 mm-es védőcsövet és belehúzok egy 2,5-es MBCU vezetéket, oszt jóvan -
PROTRON
addikt
válasz
baly81 #14245 üzenetére
A túlfeszvédőnél kérdés hogy van-e a társasház főelosztójában túlfeszültség levezető, mert ha van, akkor azonos márkát kéne használni, ha nincs, akkor mind1.
De a piros vezeték azt valószínűsíti hogy tuti nincs.Ez igazából a biztosítók miatt kell az elosztódba, ha nincs benne, akkor csak az első villámkárig kárpótolnak és felszólítanak a védelem beépítésére. Ha van, akkor meg további villámkárok, valamint betáplálás véletlen elvágása esetén is...kérdés hogy mennyi a kockázat.
-
baly81
aktív tag
válasz
tibbike01 #14246 üzenetére
Nincs mit!
Akkor az még zsebbe nyúlós történet lesz nektek...
Én több mint 2 évtizede nyílászárót gyártok, így természetesen az árnyékolástechnika is szerves részét képezi mindennapjaimnak.Az elektromos kiállás azt takarja, hogy a kint, a kávában csüng majd egy kábeled, amit a redőny felszerelésekor jobb esetben bele fognak húzni a tokba.. A redőnytok meg azt takarná, hogy a redőnytok van felszerelve. Sok esetben (sok kivitelezőnél) még a lábat sem tartalmazza, nemhogy a palástot (léceket), tengelyt, motort...
Gondolom hőszigetelésbe sűlyesztett, ún. vakolható tokos redőnyt szeretnétek? Ebben az esetben szokott ez a történet lenni. Ugyanis amíg nincs fent a külső párkány, addig a redőnylábakat sem lehet /felesleges feltenni, ugyanis azok hossza a párkányhoz igazodik. Ha az ablakos és a redőnyös külön vállalkozás, akkor a legtöbb esetben nem tudnak együtt dolgozni. Sajnos ez a nagy tapasztalat.Nem tudom ti mire szerződtetek, mit tartalmaznak a megbeszéltek; így riogatni sem szeretnélek, csak a nagy általánosságban elmondható, a "kedves" kollégák és konkurens cégek "átverését"(?) ecseteltem. Mert sok esetben ezt használják ki, hogy a gyanútlan/hozzá nem értő vevőt átverjék. És természetesen megfelelő tájékoztatást sem adnak.
Kis tanács még:
Ha olyan redőnyöket szeretnétek, amelyek távval & appból akár távolról is vezérelhetőek biztonságosan, akkor a kicsivel drágább BiDi-s rendszert válaszd. Ez kétirányú kommunikációt tesz lehetővé. Az appban látod, hogy a redőnypalást milyen mértékben van leengedve. Illetve bárhol meg tudod állítani. Szemben a végállásos változatéval, amit appon keresztül vagy felhúzol vagy leengedsz teljesen. Nem beszélve arról, hogy ezekben van nyomásérzékelő, így ha mondjuk lefagy a párkányra a záróléced, akkor nem szakítja szét a palástot a motor. Vagy ha valami, valaki ott marad leengedéskor, akkor is megáll.
A hálózat kialakításánánál is érdemes figyelni. Én egyenként szoktam 3×1mm2-es kábellel bekötni a redőnyöket (a mororok 200-400W-osak), mindegyiket külön kismegszakítóra. Ugyanis ezek betanítása úgy történik, hogy egyesével áramot adsz a motornak, amit adott távirányítóra tanítasz (vagy egy többcsatornás távirányító bizonyos csatornájára). Általában a konkurencia megoldja egy gerincvezetéken az összes redőnyt, (sokszor egy jó nagy kismegszakítóra kötve) amitől feláll a szőr a hátamon. Hogy miért? Ebben az esetben az összes redőny áramot kap, amit nem tudsz egyesével oktatni, így csak azt tudod, hogy leengeded az összes redőnyt, leveszed a szerelőfedeleket és lekötsz minden motort, amit nem szeretnél oktatni. És mindegyikkel megismétled a rákötést-oktatást-lekötést. Ez akkor szopás, amikor egy 120 - 200 m2-es emeletes háznál dolgozol. Ahol van 10 redőny és még létrázhatsz is. Ugyanis a redőny vezetékének szerelését csak a palást leengedett állapotában tudod elvégezni, azt meg belülről bajosan tudod így végezni.
Regényeket tudnék erről írni... Remélem valamit tudtam segíteni!? Sok sikert az új lakásban! -
baly81
aktív tag
válasz
tibbike01 #14237 üzenetére
A rádiós motorokkal szerelt redőnyök állandóan feszültség alatt vannak, a hagyományos végállásos és a BiDi-s / nyomásérzékelős változatok is. A legtöbb normál méretű típusba bele van szerelve az RFegység, azonban a rövid csőmotoroknál egyes típusoknál kívül van vezérlőegység egy kis dobozban, amely a redőnytokban, a tokvégre van szerelve a tengelyvég körül.
Ha falikapcsolós megoldásod van, akkor a kapcsolótól tudsz áramot vinni a LED szalaghoz. -
baly81
aktív tag
Sziasztok!
Ide is feltenném az alábbi hszt., amit a hobby elektronika topikba írtam...
Lakásfelújítás közben vagyunk, ami az egy fázisú villamos hálózatot is érintené. Bizonytalanság miatt felvetődött bennem egy kérdés amire szeretnék választ/megerősítést kapni. Így a segítségeteket kérném.
Régi (~1960) építésű társasházi lakás, alu MM falkábel. Csak a vizes helyiségekben van kiépítve a védőföld, a többiben csak csak L+N van. Ahol van védőföld, ott a vezeték szigetelése piros színű. Sajnos a mérőtől a lakás kiselosztó dobozáig vakolatban megy a fővezeték, így nem látom, hogy a lakásba hány vezeték jön be. A kiselosztó doboz kész káosz és életveszély; alu vezetékek tömkelege, sorkapcsozva rézzel (későbbi kókány bővítés, klíma), stb. A kismegszakítók is 16-osak, ami ma már ugye nem állná meg a helyét. Már kimértem/kisilabizáltam hogy mi micsoda. A kiseloszódoboz mögött van egy kötődoboz, amibe nem látok bele teljesen a kábelek merevsége/rövidsége miatt. De ott látom a fő, fázis- és nullavezetőt. Ezek bejönnek a dobozba. Először azt hittem, hogy a védőföld nincs ott, de láttam, hogy a kötődoboz földelősínjéből megy egy sárga-zöld vezeték hátra a kötődoboz felé. Kicsit jobban megnézve / bevilágítva látom, hogy ott a piros földelő vezeték sorkapoccsal a végén, amely az előbb említett földelősínhez vezető vezetékkel van összekötve.
Tehát, ezek szerint a lakásba bejön az L+N+PE. Ha tévedek javítsatok ki!
Kimérve, a feszültségértékek "rendben" vannak (L<>N = 238V; L<>PE = 238V). Azonban az N<>PE között 0,08 - 0,1 Volt körül mérek, úgy, hogy a hálózatba minden fogyasztó maradt bedugva/üzem alatt. Ez gáz? Tudom a pontos méréshez ezeket ki kellett volna iktatni, de nem tettem. Mondjuk a hálózat amúgy is nagyon szar. Lekapcsolt csillárkapcsolónál a foglalatban 22V-ot mérek... 😫
Az egész belső hálózat át lesz húzva, új szekrénnyel, így a korszerűsítés mellett természetesen bekerül egy AVK és egy túlfeszültség levezető is. Ugye ezek megfelelő típusának kiválasztásához szükséges tisztában lennem a hálózat típusával (TNC, TNS...). A felvázoltak alapján én megfelelőnek találtam ezt a túlfesz levezetőt és ezt az AVK-t. Örülnék, ha ebben megerősítenétek, vagy kijavítanátok. Esetleg alternatívákat javasolnátok.
Bocs a hosszú irományért... Köszi a segítséget mindenkinek! -
tibbike01
őstag
Az elektromos redőny kiállás az direktbe 220v kap folyton ugye? Gondoltam rá, hogy megcsapolom a kiállást és ledszalagot ragasztok fel a karnis mögé. Erről a forrásról táplálnám a trafót. Van valami rizikó benne?
-
tibbike01
őstag
Sziasztok,
Új konnektorokhoz (meglévők mellé) 65mm szerelvénydoboz és 80mm-es vidiás körfúró kell ugye? Szerelőgipsz a rögzítéshez majd körbevakolni?
-
tomazin
veterán
válasz
PROTRON #14230 üzenetére
Häger van mindenhol. A regi xbs volt, most kerestem kepet rola, de pl amit az eonos szerelo rakott mar annak is kapa (mar 4-5honapos is van)
De akkor ezzel a porszivos/hutogepizzos modszerrel kiprobalom, koszonom!Szaki hivas:
Nem akarok kihivni senkit ellenorizni, aki csinalta benne bizom ,(villanyszerelo, preciz), de ez nagyon ellene van az eddigi tapasztalataimnak, emiatt kerdeztem. -
asdf_
veterán
válasz
xigris #14232 üzenetére
Én csináltam ilyet anno, amikor Angliába mentem, szerelhető elosztóban (ilyenre vadászni kell, amit szét lehet csavarozni, de Düwi pl.) kikötöttem a gyári kábelt és ment be helyére egy angol tápkábel, aminek a gépbe dugós végét levágtam, blankoltam, forrasztottam -érvéghüvelyezőm akkor sem volt- és bekötöttem az elosztóba. A tápkábel azt hiszem nyomtatóból volt, nagyobb gépeknél nem ritka, hogy eu és uk tápkábelt is csomagolnak a nyomtatóhoz, másolóhoz (ha nem tudsz szerezni, rendelsz a netről)
-
Gyurka6
őstag
válasz
PROTRON #14231 üzenetére
Nincs sok választás, 4 csavaros csatlakozás, védő, nulla, két fázis lehetőség. Rajz egy fázis= 2pont összekötve, működik 1f-al (mindegy melyik). Külön fázisok hibajel (E) és kattanást hallani közben, megcserélve
egymással=működik.
Amennyiben így sikerül elsőre, soha nem derül ki, hogy nem mindegy.
Gondoltam, esetleg valaki tudja mi van a dobozban, járt már így. Régebben mértem, nem egyforma a fesz, van (volt amikor mértem) néhány Volt különbség. Csak nem értem ezt az elektronikát, hogyan sikerül összehozni.
Elektrolux üveg érintőpaneles főzőlap. -
xigris
őstag
Sziasztok, egy elméleti kérdés megoldható e , hogy egy hosszabbítón lecserélni a dugvillát egy Uk szabványosra? Lányom menne ki Angliába s ez lenne a legegyszerűbb megoldás, ha igen honnan lehet beszerezni?
Esetleg: [link] -
PROTRON
addikt
válasz
tomazin #14222 üzenetére
1 dolgot lehetne megpróbálni, nem sima lámpát, hanem komolyabb terheléssel, pl porszívóval, hősugárzóval bekapcsolni az adott körön.
Gyártónként vannak eltérések az "elméletben" is, ha nagyobb az alapterhelés a nullán is lehet hogy nagyobb szivárgó áram jön létre amikor egy szigetelt nyelű dologgal összekötöd a föld irányába.De ez már kezd veszélyes tesztelési módszerré válni, jobb ha hívsz egy haveri szakit hogy együtt ellenőrizgessetek.
Amúgy nem merted megírni a Fi relé típusát, csak nem XBS márkájú? -
tomazin
veterán
A teszt gomb regi helyen mar nem mukodott, de ha elvagtam egy 3eres kabelt arra mindig lement. Itt mukodik a teszt gomb csak gondoltam a normal modon is letesztelem, h jol lett-e bekotve a fi rele (talaltam mashol egy elkotest, es fura volt, h itt nem megy le 30konnektor felrakasa utan sem, igy gondoltam letesztelem jol lett-e bekotve)
-
Gyurka6
őstag
Szevasztok!
Az alábbi kérdésem volt a háztartási gépek topikba:
Egy régebbi elektromos sütő/főző tűzhelyet alakítottam át.
A régi fém főzőlapok lettek lecserélve elektrolux üveg lapra. Ez működhet 1 v. két fázisról, egyről működik, ha két fázist kötök rá, hibajelzés jelenik meg működés helyett.Néhány perc múlva válaszoltam: megcseréltem a két fázist és működik (!).
Így a kérdésem: ez most hogyan, mi történt? -
modflow
veterán
Van/volt nekem egy örökölt, szerintem orosz körfűrészem. Nehéz, mint a dög.
Ma leceket vágtam vele, egyszer csak hallom, hogy alacsonyabb fordulatszámon megy, mondom ez mi.
Kikapcsoltam.Aztán érzem, hogy itt fura szag van, füstöl is. De nem műanyag, szerintem a fapor égett a 100+ fokos motoron.
Aztán gyorsan biztonságos helyre cipeltem.Nézek bele, erre dugig van fűrészporral, de nagyon finom szemcséssel. A villany motor konkrétan nem kapott levegőt, és olyan forró (maghőmérővel 100-ig mértem, de ment volna feljebb), hogy 1 óra után is éget, pedig kint van a betonon, 0 fokon. Ezen füstölt a fűrészpor, gondolom.
Még jó, hogy nem gyulladt ki.Gondolom erre keresztet vetettek.... 😭
Ill. megkockáztathatom holnap beindítani?
Ill. neadjisten, ha beindul, használhatnám?
Vagy lehet abból gond? -
tomazin
veterán
Sziasztok!
Jol gondolom ha a nulla es a fold osszeer, akkor annak le kellene vinnie a fi relet? (Ahonnan elkoltoztunk ott ez mindig vitte, most direkt felkapcsoltam egy lampat azon a koron, amin a konnektor van, es osszeerintettem, de semmi nem tortenik) -
biker
nagyúr
válasz
bringasisti #14218 üzenetére
0.8mm-es fúróval egy kis furat a csengő gomb közepébe, és alá egy gombostű
vagy egy vaki kioldóra rákötni estére, azzal csendben eléred, hogy vagy megvár az ajtóban, mert nem lát semmit, vagy leesik a lépcsőnEgyébként a leírás alapján lehet hogy egy olyan másik lakó, akivel összetűzésed van, ha direkt hozzád csenget be éjjelente.
-
bringasisti
őstag
válasz
PROTRON #14216 üzenetére
Van két lépcsőház amit egy folyosó a 10 fölött köt át. Tehát 130 lakás. Ezt az ajtó csengőre akarom kötni, nem a kaputelefonra. A történet lényege, hogy a felszerelt biztonsagi kamerák azért nem lettek aktiválva mert évi 400 ezer a költsége. Van aki azt mondja, hogy nem is biztos hogy nem a házban lakó a fickó. Egy alkalommal mikor csengetett éjjel az ajtóhoz osontam és a kukucskán látom hogy a mozgásérzékelős lámpa ég. Aztán elalszi. Aztán megint ég. Aztán megint elalszik de az alsó szinten meggyullad. Tehat oda ment le a fickó. 74 vagyok, nem félek az árnyékomtól, de azért egy ilyen helyzetben nem megyek a folyosóra a gyereket felelőségre vonni.
-
PROTRON
addikt
válasz
bringasisti #14215 üzenetére
Ezt a biztonsági probléma háttérinfót egyébként jó lett volna ha szintén beleírod az első kérdésbe.
Gondolom tűntek már el biciklik a lépcsőházból...
Akkor igazából másik lehetőség hogy a kaputelefonnál szóljon egy kürt ilyenkor...aki tényleg valakihez jött, úgy is kitartóan várni fog, aki meg nem, az meg megijed a kürttől és azt hiszi bent is hallották.
Pár hétig elég lehet...De az automata beengedés azért is jó, mert akkor már valóban a benti kamerával biztosan fel fogjátok tudni venni ha valaki bejön úgy, hogy valójában nem is akart senkihez sem megérkezni. Innentől kezdve nincs az a jogi probléma, hogy közterületet nem vehetsz videóra.
Ha kiírtok a 001-es kapucsengőre valami kamuszöveget, akkor máshova nem is feltétlen akarnak majd felcsengetni, ha az beengedi őket és kész is a csapda az automata beengedéssel.
Már csak ki kell rakni "gyengén leláncolva" valami csali cuccost, ami senkinek sem kell, de kellően nagy értékű hogy rendőrségi feljelentést lehessen tenni, akkor már ki lehet kérni a kamera felvételt rendőrségi jegyzőkönyvvel és utol lehet érni a becsöngetőket...ha egyik bagázst tényleg elkapják, utána a többinek kevésbé lesz kedve.Csak fontos hogy a terv ne derüljön ki.
-
bringasisti
őstag
válasz
tyielow #14213 üzenetére
Nagyon köszönöm a válaszod. Erre voltam kivancsi. Az egésznek a mozgató rugója ott van, hogy van egy lépcsőház 60 lakas. Az ajtó csengőt időnként egy pillanatra megnyomják, és ha nem reagal senki akkor megprobálnak bemenni. Ha viszont ilyenkor egy sziréna szólal meg, akkor legközelebb másik házban próbálkoznak.
-
PROTRON
addikt
válasz
tyielow #14213 üzenetére
Jaja, a jófej kaputelefon szerelő direkt csapdákat ha a kézibeszélőben, hogyha egy pillanatra nem figyelsz és nem ismered a saját észjárását zárlatot csinálhass és kiüthesd a központot, amiért cserébe vaskos javítási díjat számlázhat ki a háznak úgy, hogy lehetőség szerint még azt is megtudja mondani melyik lakás volt a ludas.
Hisz javítás előtt mindenkinél le kell ellenőriznie, ki nyúlt bele a kézibeszélőbe, vagy ha nem engedik be, akkor azt egyszerűen kizárja a körből. -
tyielow
aktív tag
válasz
bringasisti #14206 üzenetére
[link] Finder kapcsolóórákból választanék egyet. 06-22 között zárva van a kimeneti CO 11-14-e, akkor megy a felcsöngetés, 22-06 között pedig az NC van zárva, arról meg mehet a kürt, vagy amit akarsz.
Ergo egyik napszakban a csengő szólal meg, a másikban a másik fogyasztó. Ez kvázi sorba lenne kötve a kaputelefon mögé. Ez elviekben, papíron szerintem meg is van oldva, sok sikert a kivitelezéshez, főleg társasháznál egy komolyabb kaputelefonnal
-
PROTRON
addikt
válasz
Catman #14209 üzenetére
Nem csak Neked írom.
Srácok félre van értve az alapszituáció.
Egy kaputelefonnak az a feladata hogy a nap minden napszakában biztosítsa, hogy akinek be kell csöngetnie az emberhez, az be tudjon. Elhiszem hogy vidéken az 5 házas családi ház övezetben éjjelente csak kurjongatni szoktak, de a belvárosban előfordulhat hogy a 3. emeleti szomszéd már kirohant az épületből a tűz miatt, de "elfelejtett"(mivel nem is feladata) a 6.-ra felfelé felrohanni dörömbölni a többi lakásban, így teljesen jogos az hogy becsönget a kaputelefonon aminek az éles vinnyogása remélhetőleg felébreszti az embereket és még az előtt ki tudnak menekülni hogy a tűzoltóság már túl későn érkezne meg az ajtón dörömbölni.De akár a rendőrség is felcsöngethet éjszaka, megfelelő indokkal...
Vagy urambocsá, valamelyik ismerős, akinek épp ellopták a telefonját és segítséget kér...A részeg idiótáknak meg az a feladatuk éjszaka, hogy ha már kellemesen érzik magukat akkor elmenjenek bulikázni és tisztelettudóan összejöjjenek valakivel akivel együtt levezetik a feszkót...
Mi lesz a következő, nem kell az utcán parkolni, mert anarchia van és az alapfelállás hogy szabad tönkretenni más autóját, pl letörni az ablaktörlőt, meg megkarcolni a szélvédőt? Korábban szép látvány volt amikor egyik reggel látom az utcánkban minden autótulaj szembesült vele hogy az éjszaka ablaktörlőik szabályosan ketté voltak törve...45 autón...Visszatérve a kapucsengőre, olyan modul valóban van amivel éjszakára ki lehet kapcsolni meg olyan modult is kapni amivel automata beengedést lehet csinálni. Ez utóbbi a fogorvosi modul, csak be kell kötni 1 plusz kapcsolóval és ha átkapcsolod hangtalanul felcsönget majd egyből kinyitja a kaput...közgyűlésen mond meg hogy kihívsz kaputelefon szerelőt(nyilván hogy megvédd jogilag magadat) és saját költségen beszerelteted vele a nyugodt alvás érdekében és éjszakára egy relével automatán időzítve átkapcsolod.
Hisz a tűzoltó így biztosan be tud majd jutni felcsengetéskor és Neked az emberek életbiztonsága a legfontosabb.Vagy ha valakinek ez nem tettszik, adjon megfelelő műszaki megoldást a valódi problémára és ne vernyákoljon...
Nálunk ahol előzőleg laktam, évente max 1x volt probléma az éjjeli felcsöngetésből, pedig 2 kocsma volt az utcában és további 3-nak a vonulási útvonalán voltunk.
De a konkrétan szemben lévő kocsma esetében sem volt probléma az éjjeli hangoskodásból.
Ott meglett mondva a tulajnak hogy vagy megoldják a nyugalmat, vagy be fognak zárni. Felvettek egy olyan szekust, akit nem érdekelt kinek a kije vagy, arcodba lépett ha a munkahelye veszélybe került a szomszédok nyugalmának zavarása miatt.
11-kor zárt a kocsma, 10:58-kor amikor a "főnök"(aktuális pultos) cigiszüneten volt belépett a helyiségbe a szekus kezében bicskával és megfelelően artikulálva megmondta hogy:
"takarodó van, mindenki szedi a szarjait és az utcában csendben lehet távozni, akinek nem tettszik azt pofán rakom a haverjaival együtt"...alkatra is börtönviselt volt, szal rend is volt 10 éven át. -
Catman
aktív tag
válasz
Ha az zavar, hogy hozzád csengetnek be, akkor éjszakára húzd ki a vezetéket a kaputelefonból.
-
lappy
őstag
válasz
5 perc sok lesz elég oda 1 perc is
De ha nem akarod hogy meglincseljenek akkor inkabb az adott időben ne menjen a csengő jobb megoldásnak tűnik -
biker
nagyúr
válasz
Szerintem a helyi kocsmában olcsóbban szájbavernek, mint amennyit erre elköltenél, és utána az egyik lakó tenné ezt.
Csak javaslat, nem muszáj megfogadni -
bringasisti
őstag
Udv. Tud valaki segíteni abban hogy amikor valaki a csengőt megnyomja akkor egy időzítő kapcsoló 22 és 06 óra között egy szirénát aktivál 5 percre, a tobbi napszakban csak a csengő szólal meg. Kicsit idegesit, hogy éjjel gyakran becsöngetnek, és a lépcsőházban már felszerelt biztonsagi kamerákat nem hajlandók üzembe helyezni. Gondoltam ha ilyenkor a fél ház kiesik az ágyból fogékonyak lesznek a problémámra a lakók
-
RandomName
senior tag
válasz
PROTRON #14203 üzenetére
Elvben azért nem szerelünk kritikus dolgokat pillanatpákával, mert hasonlóan jelenséget tud produkálni, mint a régi megszakítós gyűjtás. Egyfajta elekrtomágneses impulzust hoz létre egy pillanatra, és az tud tönkretenni dolgokat. Tippre itt is tudhat ez hasonló felvillanást okozni....
De ez egyfajta kósza tipp.... -
-
PROTRON
addikt
válasz
energy4ever #14201 üzenetére
Sőt a PC tápegységeket eleve úgy gyártják, hogy a főkapcsoló előtt is vannak már védelmi berendezések, amelyek folyamatosan áram alatt vannak akkor is, ha a tápegységen lévő főkapcsolót lekapcsoltad.
Ezek egyrésze védelmi célokat szolgál pl túlfeszültség, rövidzárlattal szembeni védelem, valamint olyan alkatrész, aminek köszönhetően mind1 hogy a dugaljban melyik a nulla és melyik a fázis.
Ennek ára van, ezek az alkatrészek miatt folyamat kb 7-15W teljesítményt eszik a géped akkor is ha a főkapcsoló le van kapcsolva. (Mért eredmény, amit konkrét tápegység gyártó is igazolt levélváltásban.)
Emiatt alhatsz nyugodtan hogy az adataid elvileg védve vannak, mert még ha a tápegység ki is nyiffan, nem fog rajta átjutni a probléma az HDD-khez.És itt kezdődik a Te gubancod is, mert ezen alkatrészek között van olyan, ami a nulla és a fázis között kvázi olyan összeköttetést hoz létre, ami normális hálózaton (amelyiken nincs NSZK forrasztó páka) segít, de a forrasztó pákád üzemszerű működése miatti ingadozások olyan áthallást okoznak a fázis-nulla között, hogy a billzeted azthiszi, megnyomtál egy gombot.
A billzeted feltételezem saját akkus, tehát sosincs kikapcsolva.
Az elektronikája folyamat "feszített gumiként" keresi az indító jelet, ami alapesetben tényleg nincs, csak hát a pákád extra ingadozásai alapján a billzetben lévő egyszerű záró-nyitó áramkörök kialakítása olyan, hogy ilyen kis dolgok is átbillentik. Pont azért tervezik ilyen érzékenyre, hogy a felhasználói élmény jó legyen.De fentartom a jogot hogy tévedek.
-
SaGa59
őstag
válasz
energy4ever #14201 üzenetére
Azt is érdemes lenne ellenőrizni, hogy a bedugás pillanatában a csatlakozó mindkét állásában csinálja-e. Illetve másik kérdés: a kikapcsolt számítógép teljesen áramtalanítottat jelent, vagy csak a gép van leállítva az oprendszer, vagy a kikapcsoló nyomó/érintő gombbal? Sok masina ilyenkor is feszültség alatt tartja az USB-t, vagy legálább az egyik USB portot, egész addig míg teljesen meg nem szűnteted az áramellátását, hogy pl tölteni lehessen róla a telefont. Nálam már évek óta csak ilyen gépek fordulnak meg, ezért én mindig lekapcsolom az elosztót, amibe be vannak dugva, ha nem használom a gépet.
-
energy4ever
addikt
válasz
SaGa59 #14200 üzenetére
A fura hosszabito egy 10 meteres aktiv de kulso tap nelkuli duplan arnyekolt hosszabito.
A tobbi kabel masik szamitogephez tartozik. A billentyuzeten nem szimplan villagitanak a ledek, hanem azt a folyamatot jatsza le mintha megnyomnek rajta egy tetszoleges billentyut. Plusz info: abban a pillanatban is csinalja, mikor bedugom a konnektorba a pakat, de a paka epp nincsen nyomva akkor.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Házimozi belépő szinten
- Vezetékes FEJhallgatók
- Világ Ninjái és Kódfejtői, egyesüljetek!
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Milyen processzort vegyek?
- Synology NAS
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- sziku69: Szólánc.
- ASUS notebook topic
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- További aktív témák...
- Dell Latitude 5310, 5410, 5420, 5430, 7210 2-in-1
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad Yoga X390 - i5-8G I 8GB I 256SSD I 13,3" FHD Touch I Cam I W11 I Gari!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T495 - AMD Ryzen PRO 7 I 16GB I 256GB SSD I 14" FHD I Cam I W11 I Gari!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest