Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
FBLLMAG
senior tag
válasz
Reggie0 #15620 üzenetére
És ECC82 Igazatok van.
A nem árnyékolt kis feszültségű vezetékkel, ha 20 - 30 m -en együtt futnak, az adatokkat meg tudhatja birizgálni (az egér esetében is szakadozott a nyíl, pedig ott röviden futottak párhuzamosan).
A szigetelés sérülést is túloztam. De inkább készüljünk a legrosszabbra, minthogy később meglepődjünk. Ha másnak csináljuk azért mert előszedhetnek. Magamnak meg méginkább. És nem az számít, hogy most jó. Vajon jó lesz 10 - 20 év múlva is? Nem mindenki méri évente a szigetelést. Tapasztaltam már érdekességeket. Jobb félni, mint később megilyedni.
-
313313
addikt
válasz
Reggie0 #15538 üzenetére
Huawei 330kw-os inverterből 24db a 8 Mw. Az inverter fázisonként teljes üzemben 216A-t ad le 800 volton. 5000KVA-es TR fázisonként 7000A-t tud(Gyorsszámolással trafó KVA*1,4-el= fázisonkénti áramerősség). Tehát kijön a matek, hogy fölé van tervezvere a TR kapacitás. Ha növeled a feszültséget, csökken az áramerősség ugyanakkora teljesítmény mellett.
-
PROTRON
addikt
válasz
Reggie0 #15493 üzenetére
De ha csak így beírod hogy "legyen 1k lux a cél" akkor azt mi nem tudjuk eldönteni mire írod, pl feltételezzük hogy mindenre és a WC-ben is alulról felfele világítasz a "nagymunka" végeztével ellenőrizni a takarítás minőségét.
Nyilván ironizálok.Lakásnál is meg van írva hogy milyen értékeket kellene elérni, ezek nem csak spórolás, egy része tapasztalati.
Pl nappaliban az idő nagy részében felesleges az 1k lux, de tény hogy vannak olyan események amikor jól jön, tehát lehet több lépcsőben kapcsolhatóvá kialakítva, további lámpatestekkel megerősíteni az alap-fő világítást.
Ha csak 1-2 fényforrás van és tényleg nincs pénz a fényerőszabályozhatóságra, akkor viszont tényleg az optimalizálás a fontos, nem az az évente 5-10 alkalom.
Arra az 5-10 alkalomra meg lehet behozni külön álló lámpákat.
Elhiszem hogy nálad nappaliban van a dolgozó sarok is, ahova meg kell az 1k lux műszaki dokumentumokhoz/műszerkedéshez, de első dolog hogy nem ez az átlag, második dolog hogy ezekhez amúgy sem feltétlen a szoba fővilágítása kell, mert ez lakás, itt amúgy is jobb ha célzottan ott van kiegészítő világítás.Nálam is nappaliban van a dolgozó sarok, 1 nagy világítás van középen, ennek a fényerejét az esti filmezéshez választottam, természetesen nem hideg fehér fényforrással, hisz az ahogy írod nem komfortos mozizáshoz végkép nem...
Minden mást, pl könyvolvasást a másik sarokban helyi álló lámpával oldok meg, az olvasáshoz méretezve, ahogy a dolgozó sarkot is az ablaknál.
Eleinte a pénz, aztán meg a lustaság nagy úr...mert tervben van ezekhez a dolgokhoz külön fényerő vezérelt(lokális szenzorral és a munka sarokban guglinaptár szerint idponthoz igazítva automatán fel-le kapcsolva hogy huzzak már el időben aludni), mennyezetről belógatott spot izzós kiállások.
-
-
SaGa59
őstag
válasz
Reggie0 #15464 üzenetére
Bár fizikailag valóban, ellenállás szempontjából ez messze nem helytálló megállapítás. A hosszú vezeték ellenállása jelentősen nagyobb, az egy méteresnek pont tízszer akkora, a tíz méteresnek százszor, mint a tíz centisnek. Ha a hosszú vezeték első tíz centije van csak bekötve (elején bemegy a delej, tíz centivel odébb kijön), akkor csak az a tíz centi számít.
-
TomMusic
őstag
válasz
Reggie0 #15467 üzenetére
+ #15466 4D4M
Köszi!
Végül az lett a megoldás, amit Reggie0 írt.
Vagyis, még nincs kész, de már csak az utolsót kell berakni, a bal oldali 3 már bent van.
Így oldottam meg: [hátulnézet], azért raktam bele hurkokat, mert az aljzatot el kell tudni kicsit forgatni, mikor az egészet csavarozom fel a falra. -
modflow
veterán
válasz
Reggie0 #15333 üzenetére
Én már kellőképpen felb@sztam magam ezen, hisz már egyszer visszavittem a külső repedés miatt. Nem tudom, nem szorul e.
Adták a hülyét, hogy el volt törve. Mondom nem, van is videóm róla.
Nagyon jól tudják, mit csináltak vele! És szánt szándékkal bízva abban, hogy én nem vagyok szerelő, nem veszem észre.
Visszakérem a pénzemet. Aztán meglátjuk mit mondanak... -
PROTRON
addikt
válasz
Reggie0 #15149 üzenetére
Mint írtam, ez ennél bonyolultabb, mert a T1 a T2 és T3 nem csak úgy meg van különböztetve, eltérő műszaki elvek alapján történik a túlfeszültség megfelelő kezelése...
Ahol villámárammal is számolni kell, ott nem 1 db dióda nagyságú elemen múlik az eszközök épsége...Ha csak úgy beraksz mindenhova T1+T2-őt, azzal igen is tudsz némi extra kockázatot okozni, anélkül hogy messzire vinnénk a beszélgetést, földelő hálózat esetén sem mind1 hogy hány helyen és milyen módon kötsz be szondát...hisz ahogy Te is tudod, az áram mindig arra halad amerre a legkönnyebb neki.
De ez már túl mutat ezen a forumon, ez az egész az erősáramon belül egy komplett külön szakterület, a legtöbb villanyász, de még sok mérnök sem szokott eléggé belemélyülni ahhoz hogy tényleg valós szakmai álláspontot tudjanak kimonodani, csak a nagy betűvel kiírt mondatokat ismételgetik amiket a 3 perces találkozókon hallottak a területi képviselőktől.PL hogy méretlen főelosztóba csak DEHN márkájú berendezést fogad el az EON.
Ez például jó ideje nem igaz(2014 és 2020 között valóban csak a DEHN kapott hivatalos engedélyt, mert tejelt a megfelelő vezetőnek, a többi cég amikor meghallotta hogy tejelni kell elvből nem fizettek), csak annyit ismételgették, hogy senki nem nézett utána hogy egyébként milyen villamos paramétereknek kell megfelelnie a bekerülő túlfesznek...mármint azon eszközök amiket ugyanaz az EON németországban tonna számra telepít méretlen oldalra. -
PROTRON
addikt
válasz
Reggie0 #15146 üzenetére
A túlfeszültség levezetők helyzete társasház esetében nem ennyire egyszerű, nem mind1 az adott lakás kiselosztó elhelyezkedése, pl hogy középső emelet vagy tetőtéri, van-e klíma kültéri a tetőn kifejezetten erre az elosztóra kötve...etc...
Ha semmi sem teljesül a fentiekből, akkor inkább csak T2-őt szabad beépíteni szakmailag, mert különben olyan túlfeszültség típus értékek is áthaladhatnak a lakás kiselosztón keresztül amiknek csak a főelosztón szabadna...tehát a T1-et is tartalmazó T1+T2 kombi egységgel kis mértékben extra kockázatot vihet be az ember. Nem nagyot, de kis mértékűt...
-
PROTRON
addikt
válasz
Reggie0 #15123 üzenetére
Már világos.
Alapesetben ha pl sima utcai önálló családi ház lenne, akkor a meglévő vezetékezés teljesítmény terhelhetőségéig ha műszakilag megfelelő(biztonságos) elméletben nem kell felújítani. pl ha 2x10 alu szabadvezeték jön be, akkor 1x32A. Ha 4x10, akkor 3x20A... de mivel ma már 4x16-ot telepít mindenhol a szolgáltató a 3x32A-hez, azt már pl nem biztos hogy automatikusan megadják.Azonban az ilyen helyszíneken sokszor az 1x32A-hez is az MGT-ben megírják hogy "csatl.berend. tervjóváhagyás"-t kérnek, ami azt jelenti hogy terveztetni kell. Egyszerűen nem szeretik azokat a helyzeteket amikről nem tudják 100%-ig hogy a jelenlegi standardok szerint van kiépítve, ezért "ellenőrzést kérnek", rutinszerűen.
Ha anno úgy lett kialakítva hogy pl az eredetileg egy nagy telken belül van mondjuk egy magánút, ami kapuval van lezárva a telehatáron és az elágazó oszlop itt bent van, akkor ezt ma már nem engedélyezik, kötelezően megkövetelik hogy akár az 1x32A-ig is új szabványosítást követelnek meg, csak és kizárólag a telekhatárra telepítést fogadják el akkor is, ha emiatt 50-70 m új földkábelt kellene a házhoz kiépíteni...
De annyira ratyi az adatbázisuk, hogy pl Budai hegyvidéken szinte minden második méréshez tervezést kértek, mert azt sem tudják hogy anno ki húzta be a kábelt (akkor sem ha ELMŰ csinálta), nem hogy milyen típusú a vezetékezés.
Gondolom gyengeáramos vagy, ezért nevezed buszosnak.
Erősáramban az általad 2 különbözőnek írt típus, valójában ugyanaz.
Mind a két jelölést alkalmazzuk, ugyanarra a helyzetre, mert ennél a jelölésnél a vonal hoosszakkal nem jelöljük a távolságot, az másik fajta rajzi típus ahol számít. Tudom, a hobby elektronika totyikban is megkavarja ez az embereket. -
PROTRON
addikt
válasz
Reggie0 #14966 üzenetére
Hahhahahaaaaaaa......jó viccet írtál, a klímás fűtés technológia hatékony, de így is helyiégenként simán kér 1 tél alatt 1500-2000 kWh("H" tarifával persze megéri)...ha csak A1 tarifa van akkor kifutsz az éves 2523-ból-->nem kényelmes 70 forintos egységáron--->többség szépen visszatér gázfűtésre--->amin viszont ott a rezsicsökkentés, ergo pénzügyi veszteség szolgáltatói szemszögből.
De azért jót nevettem, bár nem fogok nevetni amikor a nagyokosok az MVM-nél szintén bebizonyítják hogy a matekjuk kabaréba illő és megint csődbe viszik a céget...aztán majd megint adóforintokból kell megmenteni mészáros családot : O
-
baly81
aktív tag
válasz
Reggie0 #14957 üzenetére
Ablak alá párkányfogadó sablont csináltattunk tavalyelőtt, egyjáratost 800+FA.
Haver csináltatott 40/2mm-es csősablont, + mivel azt vákuumozva kell hűteni, a hűtőfejet is. 1,65MFt+FA. Géptől is függ, milyen, hány kamrás, hány csatornás beömléssel, milyen anyag. Kérj ajánlatot, most valamire, meglátod horror árat mondanak. Egy nagyméretű szekrény, ami több darabból álló sablont követel, az meg még drágább. 100.000db? Ne hülyéskedj! Jó ha kibírnak 10-20.000 terméket! (bár ez gépsebesség függő is). Adok pár kontaktot ha érdekel a szerszámok ára, élettartama.
Céges villany, kicsi nyílászárógyártó üzem: Még a covid/háború előtt 300EFt/hó. Most 950ezer... -
TomMusic
őstag
válasz
Reggie0 #14736 üzenetére
Na kipróbáltam, abszolút érezhető a hatása. Az állaga is jó, mert hab, nem folyik össze-vissza.
Bár ez most csak egy gyors teszt volt, egy már behúzott csövön nyomtam végig a behúzót. Ment mint a kisangyal.
Az már más kérdés, hogy a második adag vezeték hogy fog átmenni rajta, végtelenül rossz helyen van az egyik kijárat, kínlódás, szenvedés. De hát mazochista vagyok, ez van. -
válasz
Reggie0 #14503 üzenetére
"Miert baj, ha ilyenkor megduplazza csak a fazis keresztmetszetet?"
Nem baj, csak nem szabványos. Ebből látszik, hogy aki szerelte az nem értett hozzá. Ha ilyet látunk, akkor egyet hátralépünk és innentől jobb úgy nézni a dolgokat, mint a Tanú c. filmben: "Az a gyanús, ami nem gyanús." (Pelikán József)
Mert innentől bármi is lehet, bárhol... ahol az illető munkálkodott. -
-
hódmaci
senior tag
válasz
Reggie0 #14478 üzenetére
A fázist duplázta, de a nullát nem, így a nulla túlterhelődhet. Ha duplázás kell az egyik oldalon, kell a másikon is, különben aszimmetrikus a terhelés.
Az áramkörben nem csak az össz. ellenállás számít, hanem a vezeték keresztmetszete és terhelhetősége is.
Az áramot a fázis és a nulla együtt szállítja, ha az egyik oldalon 5 mm²-nyi réz keresztmetszetet használsz, de a visszatérő oldalon csak 2,5 mm²-t, akkor a nulla vezetéken nagyobb áramterhelés lesz, ami melegedést okozhat.
Viszont, ha elég a 2,5mm2 vezeték akkor meg semmi értelme a duplázásnak, csak jól néz ki
. -
válasz
Reggie0 #14397 üzenetére
Ez lehet. Viszont akkor a vékonyabb tömör vezetéket is kisebb erővel szorítja, mint a vastag tömört. Egy oldható Wago 221-413 csatlakozóval 0,2-4 mm2 vezetéket lehet csatlakoztatni, ez elég széles tartomány, úgyhogy ebből az jön le, nem sok jelentősége van a szorítóerőnek.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kerékpárosok, bringások ide!
- NVIDIA GeForce RTX 3080 / 3090 / Ti (GA102)
- Milyen egeret válasszak?
- The Division 2 (PC, XO, PS4)
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Gaming notebook topik
- Milyen autót vegyek?
- Hobby rádiós topik
- Lexus, Toyota topik
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- További aktív témák...
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
- Telefon felváráslás!! Xiaomi Redmi Note 11, Xiaomi Redmi Note 11 Pro, Xiaomi 11 Lite
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S23/Samsung Galaxy S23+/Samsung Galaxy S23 Ultra
- Telefon felvásárlás!! iPhone 11/iPhone 11 Pro/iPhone 11 Pro Max
- AKCIÓ! Gigabyte H510M Intel i3 10100F 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1060 3GB GDDR5 Rampage Shiva 500W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest