Hirdetés
- Dedikált NPU-t tervezne az AMD?
- És akkor egy fejlesztőstúdió rájött, hogy vissza is élhetne a felskálázással
- Száguld a Meta és a Microsoft, 500 milliárd dollárral lőttek ki az AI-részvények
- Jól áll az ARM-os Windows helyzete, de a játékoknál nem jön az áttörés
- Kínai kézbe kerül a MediaMarkt áruházak tulajdonosa
- Házimozi belépő szinten
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Milyen processzort vegyek?
- TCL LCD és LED TV-k
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- RAM topik
- Azonnali fotós kérdések órája
- Jól áll az ARM-os Windows helyzete, de a játékoknál nem jön az áttörés
- Dedikált NPU-t tervezne az AMD?
- Kettő együtt: Radeon RX 9070 és 9070 XT tesztje
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Új hozzászólás Aktív témák
-
User_2
tag
-
asdf_
veterán
válasz
álmodom? #12598 üzenetére
Fölösleges (és amúgy nem). Csengetéskori gombnyomáskor "használódik" csak az elem, azaz 1-2-3 évente kell belepattintani egy újat, semmi szükség ott folyamatos tápellátásra. A vevőnél lehet filózni, hogy elemes vagy 230 voltba dugható verzió legyen (az elemesbe akksitra szavazok, amit pár havonta egyszer kell feltölteni, ilyen minek menjen hálózatról folyamatosan, főleg, hogy buta és áramszünetkor elfelejti a beállított hangerőt és csengőhangot
).
-
álmodom?
kezdő
Sziasztok!
Vezeték nélküli kapucsengőmet szeretném lecserélmni egy újra.
A jelenleginél a külső egység meg van táplálva 5V-tal (telefontöltős adapter), hogy ne elemről menjen.
[Ezt a Honeywell] csengőt néztem ki a régi helyére.A külső nyomógombos egység tápellátása: 1 x 3 V (CR2032) elem.
Ha ezt megtáplálom az elem helyett 5V-tal az jó lehet? -
biker
nagyúr
válasz
313313 #12596 üzenetére
ha ezt nem tudja alátámasztani megfelelő jogszabállyal/rendelettel akkor tudod mi jár érte...
Az ügyfélnek ha megnézed, a napelem bekötése is friss, és ott az advesz mérő. ha a fővezeték megfelelő terhelhetőségre, akkor nem indokolt a szabványosítás. síma óracsere történt itt is. és még hozhatnék 100 ilyen képet. az hogy neki nem kényelmes, meg nem keres rajta eleget, nem indok. -
Mega Bass
tag
Sziasztok! Tegnap cserélte a szolgáltató a kismegszakitókat. Nekem is már eszembe jutott, hogy az ügyfél oldali kismegszakitó dobozt lecserélni tegnap a szaki is mondta, hogy lehetne ez szebb is. Igazából kicsi a hely. A szaki azt mondta, hogy egy 2x16 modulos doboz simán befér. Egy kicsivel lejjebb került a fogyasztásmérő lett plusz 2-3 cm. Annyi hely elég is lenne. Nem találtam csak 2x12-est amibe nem férne el aminek kellene meg van a 2x18-as ami még nem fér be a szekrénybe. Létezik egyáltalán 2x16 modulos kismegszakitó doboz. Aminek a magassága nem nagyobb mint 320 mm?
-
Audience
aktív tag
Ezen sokat agyaltam. Nyilván olvastam az ajánlásokat is...
Az AVK utáni levezető kioldja az AVK-t növelve a biztonságot, ha képes megszakítani az ilyenkor létrejövő áramot. Nálam ezért van olvadó betét is a rendszerben bármit mondjon is az ajánlás. Más oldalról a túlfeszültség levezetőnek technológiától függően lehet szivárgó árama ami miatt akkor is kiold ha ez nem indokolt....ilyet én eddig nem tapasztaltam!
-
BB9000
senior tag
válasz
tyielow #12580 üzenetére
A fesz ingadozás akkor is vezethet ÁVK leoldáshoz, ha használatban van a lakásban túlfeszvédős elosztó. Túlfeszültség észlelésekor az elosztó a feszt a védőföldre vezeti, amit az ÁVK szivárgó áramnak érzékel és leold. Nálam is többször előfordult már ez az eset viharban.
Könnyen elképzelhető, hogy az ikerház mindkét egymás melletti lakásában használnak túlfeszvédő elosztót ill. elosztókat. -
4D4M
senior tag
-
tyielow
aktív tag
Gyors kérdés: létezhet bármi olyasféle hiba a méretlen eon/elmű/stb. hálózaton, hogy egy utcában egy ikerháznál mindkét tulajnak az ÁVK-ját leveri egy fesz.ingadozás vagy áramszünet??? (állítólag a helyi facebook csoportban többek is panaszkodnak erre!)
-
PROTRON
addikt
válasz
fgabor87 #12575 üzenetére
Naja, irodaházaknál teljesen átlagos ez az elgondolás.
Ilyenkor a nem létfontosságú fogyasztók amúgy is külön kismegszakítós áramkörön vannak, így igazából csak a nulla vezetékezés a problémás kérdés, nomeg az ÁVK.Teljesen érthető hogy racionalizálás történt a napelem-szünetmentes inverter terhelhetőség és akku kapacitása terén.
Valamint vannak olyan berendezések, amik eleve nem kompatibilisek a "szünetmentes" tápegység, sem pedig áramfejlesztő berendezésekkel...mármint vannak fogyasztók, amik egyszerűen annyira csúnyán rángatják az elektromos hálózatot, hogy a szünetmentesek túlterhelésre leállnak, az áramfejlesztők meg csak simán dizel motorból nem tudják elég gyorsan lereagálni és lefulladhatnak... -
fgabor87
tag
Villanybojler, hegesztőgép, 3 fázisú villanymotor, sütő... Csak 5kW-os inverter, ami valós szünetmentesként működik, azaz észre sem veszed, hogy áramszünet van (3 ms az átkapcsolási idő). Jobb, ha ilyenkor a nagy, nem létfontosságú fogyasztók nem szívják az akku vérét, vagy terhelik túl úgy az invertert, hogy az lekapcsol. Az pont elvenné a szünetmentesség lényegét.
A gondom, hogy egyik csőszakaszban a plusz fázis még éppenhogy elfér, de mivel kell a plusz 0 is, így bontani kell a falat, és vastagabb csövet betenni. De ez van. -
mickemoto
őstag
Sziasztok!
Elektromos vízmelegítő és fűtő kazánunk van ami padlófűtést működtet. Amikor a nap folyamán bekapcsol a víz melegítés akkor a villanyóraszekrényben mindig hallatszik egy hangos kattanás. Ez régen egész halk volt viszont néhány év alatt annyira hangos lett hogy ha éjszaka kapcsolgat akkor mindig felébredünk rá. Ez mi ami ilyenkor hangot ad ki bekapcsoláskor? Lehet neki valamit csinálni hogy csendesebb legyen? Köszönöm. -
fgabor87
tag
Én közben felfogtam, köszönöm a válaszod, ez rávezetett.
Az inverterből 2*5 vezeték jön ki. Egyik a grid oldal, ahol ugye a hálózatra csatlakozik, illetve fogyasztók is vannak itt, a másik a backup oldal, ahol csak fogyasztók vannak. Ez nem csak fázis szempontjából 1-1 független kör, hanem nulla szempontjából is annak kell lennie (ezt nem értettem, miért). Azaz Ahogy két külön kismegszakító sor, úgy két külön N gyűjtősín is lesz a lakáselosztóban, egy a grid ágé, egy pedig a backup ágé. PE sín egy lesz, az lehet közös.
És igazából a válasz, amit kerestem: mivel két külön fázis köröm van, két külön fi relével, ezért a fi relének kell az adott fáziskörhöz tartozó nulla is, hogy működni tudjon. Igazából nekem ennyi bőven elég, mint magyarázat.Egyébként az inverter kézikönyve úgy fogalmaz, hogy ahol a belépő oldalon egyesítve van a PE és az N, ott nem kell különválasztani a backup és a grid nulláját, azaz az összes nulla vezeték (inverter grid, inverter backup, grid fogyasztók, backup fogyasztók) mehetnek 1 N-bar-ba, ahol pedig belépő oldalon nincs közösítve az N és a PE, ott szigorúan külön kört kell kialakítani a backup fogyasztóknak N vezetőn is (1. N-bar: inverter grid, grid fogyasztók, 2. N-bar: inverter backup, backup fogyasztók).
-
PROTRON
addikt
válasz
fgabor87 #12559 üzenetére
A laikusok számára az is nehéz, hogy amikor belecsöppensz, nem az utolsó 50 oldalt kell csak átnyálazni, hanem az előtte lévő 500 oldalból is ki kell keresni a Neked lényeges dolgat.
Ez az egész téma ott kezdődik hogy egyenpotenciálra hozás, de ez csak a jéghegy csúcsa valójában.
Sima lakás villanyszerelésben dolgozók is mást értenek "relé" alatt, mint egy elektronikai műszerész. Ez utóbbi sokkal több féle feladatot meg tud oldani "relékkel" mint aki csak pár feladat típust tanult meg kezelni. De ez csak egy példa a villamosság szerteágazásáról.Az hogy az EPH-t átolvasod, attól még sok egyéb villamossági fejezetet is el kell olvasni hogy megértsd a pontos működést.
Amikor inverterről üzemelsz, akkor az elmenő oldalon az inverterről induló fázishoz inverterről induló nulla vezetékezésnek kell lennie.
Lehet ez egy központi átkapcsoló rendszer, amin minden keresztül megy, de akkor mindennek keresztül kell mennie.De a védőföld még külön történet...
-
4D4M
senior tag
válasz
fgabor87 #12560 üzenetére
miért nem lehet közös pontja az inverter grid N és backup N pontjának
~
Azért, mert szigorúan tilos a szétválasztás után újra összekötni a PE és N vezetőket. Tehát össze kell őket kötni, de ezt kizárólag 1 ponton szabad csak megtenni, ami TN-C-S rendszerben általában a mérőnél van, ahol a szolgáltatói potenciálrögzítő földelést is kötjük.Tulajdonképpen miért kell két teljesen külön N gyűjtősín a backup és a grid körnek
~
Ezt meg már én nem tudom hogy érted. Milyen N gyűjtősín van duplikálva? -
fgabor87
tag
Nagyjából igen, a fennakadásom, pontosabban a nemértésem oka, hogy bent a házban miért nem lehet közös pontja az inverter grid N és backup N pontjának. Tulajdonképpen miért kell két teljesen külön N gyűjtősín a backup és a grid körnek, amikor azok gyakorlatilag pár méterrel arrébb, a villanyóránál össze vannak kötve.
Azaz nem tudok olyan állapotot előidézni, amikor a lakáselosztó két külön, független N sínje között szakadást mérek. Ugyan így, a külön fázis körök számomra értelmezhetőek, hiszen a grid fázisa és a backup ág fázisa között áramszünet esetén szakadást fogok mérni, de normál üzemben zárlatot. -
fgabor87
tag
Valószínűleg azért kérdeztem meg megint, mert nem értettem a válaszod.
Mivel szerintem kiderült, hogy nem ez a szakmám, így a pen relé fogalmával nem tudok mit kezdeni, ettől nem fogom megérteni, hogyan működik, pedig nagyon szeretném. Főleg azért, mert erre a szóösszetételre a google sem hoz fel semmit. A nevéből csak arra tudok következtetni, hogy a pen relé egy olyan relé, ami a védőföldet és az N vezetőt tudja össze-szét kapcsolni. Ilyen relé van az inverterben, ott van a rajzomon (csak nem jelöltem külön, hogy az egy relé), és mivel épp áramszünetet ábrázol a rajz, zárt állapotban van, tehát összeköti a PE és N vezetékeket. Ha nincs áramszünet, akkor megszakítja ezt az összeköttetést, és az N vezetőt a hálózati N-re köti.
-
4D4M
senior tag
válasz
fgabor87 #12556 üzenetére
Erre azt mondta a szakember, hogy az inverter backup üzemmód esetén NEM KAPCSOLÓDHAT a hálózathoz nulla vezetőjével sem
~
A szakember vélelmezem, hogy azt szerette volna közölni, hogy az N.be /hálózat felüli/ csatlakozási pont leválasztásra kerül backup üzemmódban. Ami valóban megállja a helyét.Ezen kívül – ha jól értem – azon akadtál fenn, hogy a PEN mérőóránál lévő szétválasztási pontjában a PE és az N össze vannak kötve, ami azt jelenti számodra, hogy
az inverter kapcsolatba került a hálózat Nulla vezetőjével
. Szigorúan véve ez igaz, de ez a történet szempontjából lényegtelen körülmény. A lényeges ebben az, hogy az inverter a földelés révén meghatározott potenciálra kerül és ezáltal a FI-relé megőrzi a működőképességét. Ha földeletlenül lebegne az inverter potenciálja, akkor nem tudna kialakulni a föld felé a megszólaláshoz szükséges hibaáram.Egyébiránt a földön keresztül minden oszlopnál és a trafónál kapcsolatba kerülsz a hálózat PEN vezetőjével. Így már nem is hangzik olyan félelmetesnek, ugye? (:
-
fgabor87
tag
Én nem vitatkozni akarok a szakemberekkel, veletek sem, csak egyszerűen megérteni. Főleg azért, mert az inverter telepítési útmutatója és a szakemberek álláspontja eltér egymástól.
Első körben azt nem értem, minek a külön nulla kör, ha az inverter először leválasztja a nulla kört a hálózatról, majd a védőföld vezetékkel kvázi ismét rákapcsolódik a hálózat 0 vezetékére. Erre azt mondta a szakember, hogy az inverter backup üzemmód esetén NEM KAPCSOLÓDHAT a hálózathoz nulla vezetőjével sem. Én meg azt látom, hogy márpedig ez kapcsolódni fog, akárhányszor is mondja el nekem. -
fgabor87
tag
Sziasztok, egy kis segítséget szeretnék kérni, mert megőrülök, hogy nem értek valamit.
Telepíteni fognak egy visszatáplálós invertert, aminek van backup üzemmódja. Ugye áramszünet esetén leválik a hálózatról, és kvázi szigetüzemben látja el a házat. A telepítő cég, és az inverter hivatalos magyarországi forgalmazója szerint is az inverter backup ágán a fázisnak (ez teljesen oké) és a nullának is különálló hálózatnak kell lennie, az nem kapcsolódhat az elektromos hálózathoz. Mondom, a fázis oké, két külön kört kell kialakítani a lakásban. De a nulla? Ez nem fér a fejembe. Ezt nem lehetséges megcsinálni véleményem szerint. Hiába csinálok én a lakásomban külön kört a nullának is, az inverter backup módban a védett kör nulláját átkapcsolja egy relével a védőföldre, a védőföld pedig a villanyóránál össze van kötve a hálózat nullájával. Készítettem erről egy egyszerű ábrát. Mivel mindenki azt mondja, hogy ugyan úgy külön nulla kör kell, mint ahogy fázis, nem értem, hogy mit nem értek.
-
RAiN91
őstag
válasz
PROTRON #12550 üzenetére
Föld nem jön be, csak fázis és nulla. Ilyen szépen néz ki az elosztó. [kép]
Persze nem erre fogom rákötni a konyha gépeket és a klímát. Azokhoz vezetek be új köröket. A konyhába 3 kört gondoltam 2.5 réz vezetékekkel: 1. sütő, 2. mosogatógép és elszívó, 3. hűtő és konmektorok a pult fölött. -
-
PROTRON
addikt
válasz
RAiN91 #12533 üzenetére
A 16A tényleg kevés, kényelmetlen...
Anno sok helyen fázisonként 25A-re méretezték a leágazó fővezetéket a mérőóra és a lakás között, tehát ha nálad is 6-os tömör alu van és van külön dedikált földelés(régebben piros vezetéken húzták be), akkor Budapesten, elméletben szerelői ellenőrzés (kevesebb költség) után van aki aláírja neked a bővítéshez szükséges papírt, a fenti 1x25A-ig.Tapasztalatból tudom, hogy elektromos sütővel még bőven el lehet lenni 1x25A-el. A klíma esetén már próba cseresznye...
Vagy teljes szabványosítás már most, első körben 1x32a-re.
-
PROTRON
addikt
Szerintem a jobb maszekok elfoglaltsága alapján (több melót visznek párhuzamosan) inkább 2 héttel számolj, mire tényleg minden be lesz kötve...
beleértve ha várni kell a pakolászásra, amíg a 200 kg ruhás szekrény az útból átkerül a másik falhoz, ahova előtte azért nem lehetett áttolni mert azon a falon kellett vésni...Azért saját érdekedben meghallgatnék 2-3 vállalkozót is, nem feltétlen az első lesz Neked a legjobb.
-
313313
addikt
válasz
SaGa59 #12547 üzenetére
Démásznál partner szrelők vannak, ők nyithatnak és zárhatnak is plombát. Ők rakják az új szekényeket, cserélik a csatlakozókat, intéznek papírokat bizonyos esetekben.
A mért vezeték csere az tipikus plombabontás, ahogy írtam. De ha 1f->3f áttérés van, akkor a partner cserél csatlakozót, rak új szekrényt(ha kell) és köt be új mért fővezetéket. Ezt általában max 4 óra alatt megcsinálja....
Vannak speciális esetek (ha smart mérő van fent, akkor Démászos szerelő cseréli a mérőt és rakja fel az autómatákat, miútán a partner kicserélte a csatit/kialakította a fogyhelyet...)
Démásznál minden másként van, itt pl kötelező szabványosítás sincs, illetve elég a mért vezeték csere/földelés megléte, nem kell csilivili új szekrényt rakni, mint EON-nál.... Földkábeles csatlakozádnál saját szekrények vannak olyan 15-20 éve ugyan azok, érdemi változás nincs, ha sérűl a Démász javítja: plexi/aklak csere pl pont ilyen.... -
SaGa59
őstag
válasz
313313 #12546 üzenetére
Vagyis, ott még a regisztált szerelő se bonthat?
Nálam e-on van, volt elmű, itt azt mondta a regisztrált szerelő, csak akkor bonthat, ha közvetlenül előtte beszól telefonon az megfelelő számra és megkapja rá az engedélyt. Úgy is tett, hallottam, meg kellett adnia a regkódját. Ha hamarabb bont, és valaki kiszúrja, bejelenti, jön a büntetés. Neki. Ezért csak regisztrált bonthat. Visszaplombálni ő sem plombálhat, hiába regisztrált, az egy másik kaszt a regisztráltakon belül. Nálam azt az e-onosok csinálták, mikor jöttek cserélni a kábelt az oszlop és az óra között. Addig (két hét), nem volt plombálva az óra. Mondták, hogy csak akkor nem írnak jegyzőkönyvet a hiányzó plombáról (pontosabbn nem hiányzott, ott kellet legyen a régi a szekrényben, csak le volt véve) és szabálytalan vételezésről, ha úgy jönnek ki, hogy megvan az ominózus telefonhívás a naplójukban és ez szerepel a munkamegrendelőjükön is. -
313313
addikt
válasz
SaGa59 #12545 üzenetére
Ez így nem igaz. Mert elosztója válogatja.
Démásznál mért fővezeték cseréhez saját szerelő előkészül, villanyóra mellé behuzza az új vezetéket ráhagyással. A tulaj kér plombabontást az ügyfélszolgálaton (15-20k), Démászos szerelő adott időpontba kimegy (adott napon 4 órás időablakot kap a fogyasztó), plombát levágja, órát ledűti: a: vagy behuzza ő a vezetéket, b: félreáll és a tulaj villanyszerelőle behúzza az új vezetéket. A Démászos szerelő az új elmenőket beköti a villanyórába, és visszaplombál mindent. -
demars
addikt
válasz
csemberlen #12541 üzenetére
Köszi az infót.
Meg is rendeltem. Valóban töredéke a szabványoknak. -
BB9000
senior tag
Egy fotó és néhány leírt elképzelés alapján nem lehet árbecslést csinálni. A helyszinen derül ki, hogy ténylegesen mi is a feladat.
Az elektromos hálózat felújítására a lakás alapterületétől és egyéb adottságoktól függően 10 és 25 ezer ft/nm közti összeget kell rászánni.
A gázcső mögött nem fog elmenni a horonymaró,de kábelcsatornát el lehet húzni ott is.
-
BB9000
senior tag
válasz
RAiN91 #12533 üzenetére
Az elektromosság elterjedésével újabb és újabb elektromos eszközök vásárlásával elkerülhetetlenül szükségessé válik az elektromos hálózat korszerűsítése. Nálad is ez a helyzet áll fenn.
Ezt nem tudod megúszni csak "Amperbővítéssel". A korszerűsítés legfontosabb lépései:
1./ Alu vezetékek lecserélése rézre.
2./ új lakáselosztó felszerelése
3./ "Amperbővítés" /ha tényleg szükséges/
+1 Sok esetben a szerelvények (kapcsolók, konnektorok) cseréje is indokolt. Ez is plusz költségként fog jelentkezni.
Több szakembertől kérj árajánlatot a teljes munkára. Ne lepődj meg, mert az elektromos hálózat felújítása nagy munka! A lakás alapterületétől és egyéb adottságoktól függően 10 és 25 ezer ft/nm közti összeget kell rászánnod. Ha olyan ajánlatot kapsz, ami 10 ezer ft/nm nél alacsonyabb, akkor abban vagy nincs benne minden, vagy más "okosság" lesz benne.
A 3+1 lépés összetartozó. Csak az Amperbővítés önmagában nem vezet az elvárt állapothoz, sokkal inkább újabb hibák megjelenéséhez.
A 0.8 "egyidejűségi tényező" nem tudom honnan jön, a gyakorlatban sok hasznát nem látom.
A lakásban a villanyszerelést bármilyen villanyszerelő képesítéssel rendelkező szakember elvégezheti, akit megbízol. A mérőórától a lakáselosztóig történő kábelcsere nem a "regisztrált szerelő" privilégiuma, azt is bármelyik villanyszerelő megcsinálhatja.
A "regisztrált szerelő" óradíja általában jóval magasabb. Itt olvashatsz róla, hogy mi az, amit csak ő végezhet. -
vaakuum
addikt
válasz
csemberlen #12513 üzenetére
Erről hol tudok részletesebben olvasni? Mivel nem ebben dolgozok, nincs saját megvett szabványom
, suliban meg ilyenekről szó sem volt.
-
RAiN91
őstag
Sziasztok!
Panel lakás amper bővítéshez lenne egy kérdésem. Jelenleg 1 fázis, 16A szolgáltatói kismegszakítóval van bekötve. A mérőóra max. 40A (1 fázis).
Sütő: 2090W
Mosogatógép: 2200W
Hűtő: 100W ? (nem találok adatot, de nem nagy fogyasztó)
Klíma: 1000W (majd jövőre)
Lámpák: 700W (7 db mennyezeti lámpa, LED-es, szóval túloztam kicsit az értékekkel)
Mosógép: 2200W
Egyéb fogyasztók (laptop, telefontöltő, turmixgép stb.): 1000W0.8 egyidejűség tényezővel ez 32A. Érdemes még feljebb mennem pár amperral?
A szolgáltatói kismegszakítótól a lakáselosztóig már a fogyasztó dolga elvinni a kábeleket panellakásban? Regisztrált villanyszerelő kicseréli? Régi alu vezeték, ráadásul gondolom 16A-re van méretezve.Köszönöm.
-
weiss
addikt
Helló, előbb-utóbb meg kellene a lakásunkon csinálni rendesen a villanyt. Most 1 fázis 25 A van, ez nem változna. Van még éjjeli áram, amiről a bojler megy, ezt sem kellene bántani. Szerintetek nagyságrendileg mennyibe kerülne Pesten, és mennyi idő lenne a következő:
- Sacc/kb. 10 m alu vezetékek cseréje rézre.
- Fi relé beszerelés.
- Új benti villanyszerkény.
- 6 új konnektor fúrása.
- Meglévő 5 bővítése 2-3-4-esre.
- 2 helyen /nappali + WC/ kábel nyomvonal kinyomozás, csere.
- Kb. 20-25 méternyit kellene marni a falba a vezetékeknek.
- Sütőnek kellene új konnektor. Itt nehezítésnek mennek gázcsövek. A jelzett nyomvonalon egyáltalán lehetne vezetni villanyt, vagy kerülőúton kellene? -
vaakuum
addikt
Adott egy hűtőkonténer, ez a kültéri egységének az adatlapja. Ezen kívül van neki egy agya egy routerrel, simkártyával, hogy távoltról vezérelhető legyen. Valamint az ajtaja fölött van egy 20 wattos led, meg egy nem tudom mekkora teljesítményű csörlő. Ha nyáron, délben a 40 fokban minden is maxon megy, akkor sem kér 10 ampernél többet. Villásdugós csatlakozója van.
Egy [ilyen dobozba tervezem bekötni] , mert jelenleg egy beltéri hosszabbítóval használják, aminek a külső burkolatát lassan megeszi az UV.
Erre ugye egy 10 amperes B karakterisztikájú kismegszakító simán elég lehet? Vagy kellene rá a 13-as? -
tyielow
aktív tag
Én dizájnos fekete emos-t vettem alzáról. Rossz befektetés volt, mert SENKI meg nem nyomná. Se a postás se a futár se a vízműves. Ki kell plakátolnom majd, hogy CSENGŐ -->>
amúgy hibátlan a jelátvitel, több vastag falon keresztül is 10 méterre kb.
-
SaGa59
őstag
Mi egy ilyet használunk, nem zúg, kb 15 méter a táv, két harimncas téglafal van köztük meg egy szinten kb 30 cm vastag kőből rakott, betonnal összeragasztott kapuoszlop. A vaskapura szerelve már voltak gondjai. Egy hibája van, áramkimaradás után visszaáll az alap hangra és hangerőre.
-
11hh
tag
válasz
bluemirage #12524 üzenetére
Most hogy nagyon zúg a jelenegi csengőt estére kihúzom, gondolkozom hogy egy időkapcsolóba belerakom.
Ha majd veszek akkor ezt a somogyit fogom.
Én arra gondoltam hogy megjavítom a csengőt, csak nem értek hozzá. -
-
11hh
tag
válasz
bluemirage #12522 üzenetére
Nekem egy másik márka van, de itt is olvastam a zúgást.
-
vaakuum
addikt
válasz
"Inkább keress valakit aki ért is hozzá, és együtt csináljátok meg."
Na ezzel még bajban vagyok. Mikor végeztem a villanyász képzéssel, az ismeretségi körömben egészen pontosan 17-en mondták, hogy van vállalkozó ismerősük, beajánlanak. A nehezítés az volt, hogy nekem a jelenlegi meló mellett csak a hétvége jó, mert azt meg nem akartam család mellett feladni addig, amíg nem látszik valami fény az alagút végén. Viszont arra is hajlandó lettem volna, hogy amíg tudok tőlük érdemben tanulni, akkor nem is kell semmi fizetés ... Pontosan 17 helyről kaptam vissza azt, hogy ja, hát hétvégén ők nem dolgoznak. Akikkel együtt végeztünk, közülük sem igazán lett senki villanyszerelő, az is zsákutca lett.
Félretettem az összes szabimat, és októberben elmentem két hétre egy társasház építésre, de gyakorlatilag két hétig védőcsövet gipszeltem, persze próbáltam figyelni a többi munkacsoportot is, amennyire volt rá időlehetőség, de ugye haladni is kellett, és jellemzően nem ugyan azokon az emeleteken tevékenykedtünk... A végén már húztam vezetéket is a védőcsőbe, amikor azzal kellett haladni. Következő januárban szintén összegyűjtött szabival, akkor egy másik céghez sikerült elmenni, ott meg symalen csövet szögeltem a betonpadlóra. Mondjuk ott láttam elektromos szögbelövőt , és használhattam is. De ahogy változott a helyszín ott is a végén gipszeltem, meg a tervről lehagyott utólagos védőcsövek helyét kellett a padlóba marni, meg csövezni. A munkavezető rákérdezett, hogy kerültem oda, milyen előéletem van, elmondtam, rámnézett, és csak ennyit kérdezett: komolyan három diplomával kevered itt nekem a gipszet? Megegyeztünk, hogy ez is munka, nekem meg nem esik nehezemre megcsinálni, ha ez a feladat éppen...Szóval hajlandó lennék tanulni, fektettem is bele időt és energiát, de azt, hogy pl. ezt a komplett felújítást én finanszírozzam meg azért, hogy hátha tanulok belőle, azt már nem tudom vállalni. Időt tudnék még rá fordítani hétvégente, meg esetleg egy-két napot szabiból hétközben, de pénzt már nem igazán akarok bizonytalanra, mert az előzmények alapján reménytelennek látszik, hogy gyakorlatot szerezzek. Csak úgy meg nemigen fogok találni senkit, mindenkinek van jobb dolga ennél.
Ezt meg a végén ha kiadják külsősnek, az úgyis hétközben csinálja meg, tehát ismét nem tanulok belőle semmit, a kör bezárult. Max. ha össze tudok rakatni oda is két hét szabadságot, ami meg bizonytalan. Elvileg ma is szabin lennék, de be kellett jönni.Na, jól kibeszéltem magam...
Apropó: hétvégente nem kell innen valakinek kisegítő villanyszerelő-gyakornok?szerk: ja, korábbi oktatómmal is beszéltem erről, a szülei elvileg arrafelé laknak. Képzés alatt sokat hallottuk, hogy később is kérdezhetünk tőle, segít, ha kell szerszámot is ad, stb. Említettem neki, hogy ha arra kanyarodna és ránézne... szóval azóta nem sikerült megoldani...
-
11hh
tag
Sziasztok!
Nem tudom volt e már téma a vezetéknélküli csengő.
Van egy vezetéknélküli csengőm ami új kora óta kicsit zúg a hangszórója, most már egyre hangosabb és zavaró. Mit tudok vele kezdeni? Azt olvastam más csengők is zúgnak, veszek másik hasonlót előrébb nem leszek.
Ez egy olyan csengő amibe a kültéribe nincs elem, a beltéri meg folyamatosan a 230V van dugva. -
-
4D4M
senior tag
válasz
vaakuum #12515 üzenetére
Ha a 2-es épületben szeretnél
1 db 1 fázisú B (vezérelt) és
1 db 1 fázisú A1 tarifát
használni, akkor szükséged lesz legalább 2 db kábelre, ami praktikusan rendelkezik 1 fázissal 1 nullával és 1 védőfölddel és minimum 10mm2 réz vagy 16mm2 alu keresztmetszetű.
Ha már ki van ásva, akkor valószínűleg praktikus lenne nem csak 1 fázisra alkalmas földkábel(eke)t lefektetni. -
vaakuum
addikt
válasz
PROTRON #12512 üzenetére
A szabványosításhoz szóban már jeleztem az elnöknek, hogy kellene valaki, aki a rettenet szekrényt kibontja, én nem fogok plombát bontani. Emiatt a szerelőpanelt sem merem kiszedni a helyéről, mert nem tudom, mennyire feszül mögötte minden is, nehogy azzal sikerüljön valamit eltépni. Csak így sajnos azt sem látom, mi van mögötte. A szekrény egyébként előlről is gáz, (korábban dobtam fel fotót róla a 11412-ben) ráadásul szinte mindenre C16-ok vannak felrakva.
Helyileg egyébként Pest megye, Nagykáta"Persze egyébként a 16m távolság nem akkora nagy, lehet elég lenne csak a főépületnél matematikailag."
De ha csak a főépületnél lenne leütve egy (ráadásul az értéke is méginkább valószínűsíthető, hogy nem lesz elegendő), utána azt úgyis át kell kötni a másik házba (vagy ez nem előírás, hogy tovább kell vinni a védőföldelést is?), azt meg valszeg megintcsak be kellene ásni a földbe. Ezért gondoltam a lenti elrendezésre, költséghatékony, kiindulásnak elég nagy felületet adna, és mindkét házat megoldaná. Inkább attól tartottam, hogy azt írjátok egy földelésről csak egy ponton lehet felállni, (aminek ugye bonthatónak kell lennie a mérési lehetőség miatt), mert a két pontos felállásnál lehet nem tudja a mérést végző, hogy máshol is bontani kellene a mérés előtt...
Ezt az "1 kábelen nem mehet normál, és vezérelt fázis, pláne nem közös Nulla" részt hogyan értsem-> a vezérelt fázis miatt is ásni kell egy külön kábelt? Mi lesz akkor a 3*16-os (+ valami külső árnyékolás) éren? Csak két 16-os ér lesz belőle használva?
Közös Nulla alatt mit kell érteni? Amint megvan a földelés, a nulla csak nulla lenne onnantól. -
PROTRON
addikt
válasz
Jogos, azon még át is siklottam...csak a kérdésfelvetésre fokuszáltam, mea culpa...
-
PROTRON
addikt
válasz
vaakuum #12511 üzenetére
Csak viccből írtál közgyűlést? Társasház?
A hatásos földeléshez vannak a szakmai forumokon pontosabb elrendezések, csak úgy találomra leütögetni nem mindig hoz további eredményeket, van hogy semmi + hatása nincs.
Ehhez már inkább a villanyszerelő forumon keresgélnék, mert ez már túl mutat ezen a forumon szerintem.
De kiindulásnak jó hogy mind a két épületnél le akarsz ütni, mert hivatalosan minden az épületbe belépő kábelt potenciálrögzítő földeléssel kell ellátni.
Persze egyébként a 16m távolság nem akkora nagy, lehet elég lenne csak a főépületnél matematikailag.Örülök hogy a szabványosításba nem kezdtél bele, mert vannak az országnak olyan területei ahol börtönbe kerülsz ha nincs meg az áramszolgáltatói szerelői regisztráció (röviden ASZR) jogosítvány.
Melyik területen van a projekt? -
vaakuum
addikt
Adott az alábbi épületelrendezés, ahová földelést kellene kiépíteni. Az 1-es ház egy vályogház, de annak a falában van a villanyóra szekrény. A 2-es házzal egy 3*16-os alu földkábellel van összekötve, de mivel a 2-es házban van a bojler is, így oda jelenleg a fázis, kapcsolt fázis és a nulla megy. Meg van valami fonott aluminium sodrat is mellettük, ami a koaxkábel külső árnyékolására hajaz. Maximum azt lehet rákötni majd a földelésre.
Az alábbi védőföldelés kialakításra gondoltam, remélem nem ütközik semmilyen szabványba. A két végén lenne a csatlakozási lehetőség mindkét épületnek a földeléshez, ezáltal a két ház a földeléssel is össze lenne kötve.
A két ház mellett közvetlenül lenne leütve valamilyen 3 méteres földelőrúd, és utána végigásva ezek össze lennének kötve, illetve középen még plusz egy vagy kettő földelőrúd lenne leverve és rácsatlakoztatva. A talaj homokos-meszes, nem hiszem, hogy jó vezető lenne, ezért gondolok 4*3 méter földelőrúdra + az a 16 méter vízszintes rész.Nekem megvan a villanyszerelő szakma, csak nem abban dolgozok. Viszont nem is nagyon sikerült elszegődnöm senki mellé hétvégente melóra, hogy rutint is szerezhessek. Emiatt most öntanulóban és a segítségetekre számítva vágok bele.
Nyilván a mérőhely szabványosítás is szükséges lesz, ezt a következő közgyűlésen el fogom mondani, és ahhoz egyedül amúgy sem szívesen nyúlnék hozzá, itt viszont főleg az ásás lesz a legnagyobb meló.
Szóval a rajz:
A felhasználandó anyagokra és kötőelemekre valamint technikákra minden ötletet és jótanácsot szívesen fogadok. -
Gabesz87
veterán
válasz
bluemirage #12509 üzenetére
Igen, én is erre gyanakszom. Próbálok kajtatni egy hozzá való új tápot. Kösz a gyors választ.
-
-
Gabesz87
veterán
Olyan - lehet, hogy ostoba - kérdésem van, hogy a HDMI kábel sérülhet túlfesz. miatt? Néhány hete kapcsolószekrény nagyobbra cserélése során, a visszakötögetésnél történt egy kis baki, és a házimozi rész meg lett kínálva 400V-al. Erősítő elfüstölt, egyik SUB szintén tönkrement, de ezek szerencsére könnyen javíthatók voltak, standby tápban egy 2000 Ft-os kondi cserével. LED szalag tápja szintén kuka, ill. egy mezei Apple teló töltő is kuka lett. A héten tűnt fel, hogy a médialejátszóm is rosszalkodik, újraindulgat többször egymás után, sokszor lejátszás közben is. Gyanítom, hogy ennek is az adapterét kéne cserélni, de eszembe jutott az, hogy esetleg HDMI kábeleket, na meg a túlfesz.védős elosztót, amibe kb. minden be volt dugva, nem kellene-e cserélni!?
-
4D4M
senior tag
válasz
csubuka #12501 üzenetére
A feladattól függően vannak pl a traconnak ilyen megoldásai.
-
csubuka
addikt
Sziasztok!
Egy apróságot szeretnék krédezni:
Alapvetően jól látom IP65 kültéri kötődobozból nem nagyon van 5cm-nél alacsonyabb nem? Ha ilyen kitétel van akkor IP54 fölé nem nagyon fogok tudni menni szerintetek?
Új hozzászólás Aktív témák
- Casco és kötelező gépjármű felelősségbiztosítás
- Miért álltak az oldalak egy hétig, mi történt?
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Autós topik
- Anime filmek és sorozatok
- One mobilszolgáltatások
- Házimozi belépő szinten
- Trollok komolyan
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Akvarisztika
- További aktív témák...
- Xiaomi Mi Robot Vacuum-Mop 2 Pro újszerű, nagyon keveset ment
- Rohnson R-9450 Steril Air UVC+ION légtisztító eladó JÓVAL ÁRON ALUL! Bolti ára kb 72ezer Ft!
- Alfa Romeo 159 1.9JTD 120le 8v 2009 Facelift
- Ezviz C6N beltéri kamera, 1080p, éjszakai látás 10m, motoros pásztázás 360 , mozgás érzékelés
- EZVIZ 4K biztonsági kamera, 10400mAh akkumulátor, vezeték nélküli, napelemes 1,4W, Wi-Fi 6
- IKEA Format lámpák eladóak (Egyben kedvezménnyel vihető!)
- MacBook Pro 16 i7-9750H 16GB RAM 512GB SSD RX 5300M 1 év garancia
- REFURBISHED - HP USB-C Dock G4 docking station (L13899-001)
- Azonnali készpénzes AMD Radeon RX 5000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
- LG 32SQ700S-W - 32" VA Smart - 3840x2160 4K UHD - 62Hz 5ms - WebOS - Wifi + BT - USB-C - Hangszórók
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest