Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
ECC82
újonc
válasz
gorbep #15614 üzenetére
"Amúgy meg az egész értelmetlen... miért nem vezethető egymás mellett egy védőcsőben egy kettős szigetelésű AC kábel és egy 300V-ra hitelesített UTP? Az értelmét keresem, nem a szabályt..."
Vezethető. A szabvány (60364-5-52 528.1) azt írja, hogy nem vezethető I-es és II-es feszültségsávba tartozó áramkör ugyanazon kábel vagy vezetékrendszerben, kivéve ha a következő módszerek egyike teljesül:
- minden kábel vagy vezeték szigetelve van jelenlevő legmagasabb feszültségre,
- egy sokeres kábel minden vezetője szigetelve van a kábelben jelenlevő legmagasabb feszültségre,
- a kábeltálca / csatornarendszer külön rekeszébe vannak beépítve, vagy
- egy a kábeltálcán mennek de egy válaszfal fizikai elválasztást biztosít,
- külön vezeték / csatorna / tálcarendszert alkalmaznak.Megjegyzésként még szerepel benne, hogy távközlési / adatátviteli stb kábelekre EMC szempontból egyéb előírások is lehetségesek.
-
PROTRON
addikt
válasz
gorbep #15614 üzenetére
Igen, az elválasztó elemmel történő vezetés kábeltálcában meg kábelcsatornában teljesen szabályos...a szabványok meg régi berögződéseket is tartalmaznak, amikor még simán zavarokat szednek össze.
Amikor az egerem kábelét hozzá kötegelőztem a monitor 230V tápkábeléhez, annyira akadozott az egér mozgás hogy használhatatlan volt.De én továbbra is féltem az UTP kábel csati fej szerelőket, szal amennyire lehet igyekszünk betartani kivitelezésekkor az elkülönülve vezetést, nehogy egy általunk nem észrevett köpeny sérülés miatt a gyengeáramos szerelő megsérüljön.
Láttam már karón varjút, pl oldalfali szerelvényezhető kábelcsatornában megkértek minket hogy bővítsük a dugaljakat, fedlapot leszedve az 5 eres MT kábelt ahogy az eredeti csapat húzta, a külső köpeny teljesen felszakadt vagy 5 cm hosszan, csak nem vették észre mert kapkodtak...meg gondolom sötét volt...
-
thealkimist
csendes tag
válasz
gorbep #15399 üzenetére
Áh persze, így már képben vagyok, csak én a csatlakozóra fixálódtam rá a mondatod alapján, de így már mindjárt más. Egyébként pályaelhagyó villamosmérnök képzés félbehagyóként (és némi villamos és hangrendszer telepítőként) azért nem tekintek magamra laikusként, de a szabályozásokat nem követtem már, de viszonylag rövid idő alatt fel szoktam/tudom magam hozni arra a szintre, hogy értsem, ha van rá időm. Most inkább kérdeztem itt.
-
thealkimist
csendes tag
válasz
gorbep #15395 üzenetére
Szia!
Köszi a gyors választ!
Nem találtam infót erről az IT kialakításról, mire gondoltál? Ezen az inverteren (meg a legtöbb újabb hibriden) azt látom, teljesen egyforma bekötése van a gird-side és a backup side kimenetnek, amúgy ilyen.
Az inverter kapcsolási rajza szerint egyáltalán nem 1 fogyasztót képzelnek el rá, persze kínai gyártmányok és ott biztos minden lazábban szabályozott, de feltételezem tervezett érintésvédelemmel értik.
Az EON kategorizálta a nála már engedélyezett invertereket, az enyém "belső" minősítésű:Az inverter megfelelő leválasztást követően képes szigetüzemű működésre.
• Belső leválasztó: Az inverter külön csatlakozón keresztül külön áramkörön biztosít szigetüzemű ellátást. Ennek megnevezése általában Backup vagy EPS.
Erre a külön csatlakozóra csatlakoztathatóak az áramszünet esetén is ellátni kívánt berendezések.
Ebből arra következtetek, az inverter megoldja a PEN problémakört is, ezért sorolták ide, bár ahogy írtam, nem világos. Te rendelkezel többi infóval erről?Szigetüzemű működés engedélyeztetéséhez a vonalas rajzot minden esetben csatolják a csatlakozási dokumentáció kivonathoz!
Ez szokás szerint átdobja a labdát, de a csatlakozási dokumentációt amúgy is csak tervező készíthet, nem?
Valaki tervezne nekem ilyet?(A napelemes céggel nem vagyok teljesen elégedett, de az más tészta...)
Köszi szépen!
-
313313
addikt
válasz
gorbep #14312 üzenetére
Épp tart a felújító.
2023-tól van új jogszabály, amiben nem változott a FAM tanfolyam képzés:
-18 évet betöltött személy
- villanyszerelői vagy azzal egyenértékű bizonyítvány
- a bizonyítvány megszerzésétől számítottt 1 év gyakorlat kell
- munkáltatói igazolás 1 éves szakmai tapasztalatról
- egészségügyi/orvosi papír -
RandomName
senior tag
válasz
gorbep #15152 üzenetére
"Ő már látott elpukkant rendszert DEHN mögött is..."
Pár napja az egyik infoshow-n volt OBO előadás.
Obo azt mondta, hogy létezik besorolás a túlfeszültség okozta zavar mértékére, amire lehetne tervezni, de a berendezésgyártók nem vagy nem vizsgálják, vagy nem publikálják ezt az értéket. Így meg elég nehéz egy feladatra védelmet tervezni.
Simán el tud pukkanni bármi a túlfesz ellenére is, ha olyan osztályban van, amire nem lehet védelmet építeni. -
PROTRON
addikt
válasz
gorbep #15152 üzenetére
Pontosan így látom én is, addig addig kérdezgettem ELMŰ-EON-osokat mire kinyögték hogy nincs is valójában ilyen előírás, hanem felsorolták a pontos villamos paraméter követelményeket.
Beszéltem a CITEL-es kapcsolattal, németországban az Ő jóval olcsóbb gyártmányaikkal szerel az EON komplett városokat.
Fejből mondta hogy melyik típus tudja ezeket, szal visszakérdezett hogy miért érdekel engem ez a dolog, ha egyszer csak DEHN vagy OBO-t szabad méretlen főelosztókba telepíteni.
Felvilágosítottam, hivatalos info, hogy jelenleg EON-nak csak a villamos paraméterek számítanak...megköszönte hogy forgalmat csináltam nekik. -
ECC82
újonc
válasz
gorbep #15131 üzenetére
MSZ 60364-7-701:2007
701.512.2 Külső hatások
A fixen beépített villamos szerkezetek minimum vedettsége a 2-es sávban IPX4 (ez a követelmény nem szükséges ott, ahova a zuhanyból valószínűleg nem jut közvetlen vízpermet)
701.512.4 Kapcsoló- és vezérlőkészülékek és szerelvényekmegengedett kapcsolók, szerelvények a 2-es sávban:
szerelvények a csatlakozóaljzatok kivételével,
SELV-PELV szerelvények, a tápjuk lehet a 2-es sávban,
EN61558-2-5 borotvatápegységek701.55 Fogyasztókészülékek
2-es sáv: egyéb fogyasztókra nincs korlátozás -
zoli03
őstag
válasz
gorbep #15065 üzenetére
Már nincs OKJ és nem csak hiányszakmánál ingyenes. Két szakmát szerezhetsz ingyen, ha van már korábbról OKJ-s bizonyítványod, az nem számít bele. Az más kérdés, hogy milyen szakmákra lehet jelentkezni helyben (sokkal kevesebb fajtára, mint amit nappaliban oktatnak) és milyen minőségben oktatják azt.
-
313313
addikt
válasz
gorbep #14563 üzenetére
Elég sok 50kW-os HMKE-vel találkoztam, ahol a zárlat védelmet AC oldalon is olvadó betéttel látták el. Arról nem is beszélve, hogy DC oldalon ha van zárlat védelem is, esetek 90%-ban olvadó betét...
Régen kaptumk tervet is, volt amelyik eleve úgy volt tervezve. Elmúlt 5 éves tapasztalat. -
biker
nagyúr
válasz
gorbep #14563 üzenetére
"Most volt egy tűzeset, ahol a SPD előtt csak a 32A szolgáltatói biztosító volt, túlfeszre begyújtott először a szupresszor, azután a VDR, úgy maradt, nem kapcsolt le elég gyorsan és kiégett az egész elosztó..."
Próbálom értelmezni, nem megy...
a túlfesz védelmek gyártói adatlapján amennyit eddig láttam, mindnél ott van, hogy 80A alatt nem kell külöm biztosítékkal védeni, 80-125A közt min 80A, max a betáp értéke, 125A felett 125A
Ezt a kommersz T2 vagy T2+T3 védelmekre értem.És ha a túlfesz zárlatban marad, és nem old le a kmsz, és kiég az elosztó, ott a kismegszakító volt a hiba oka, nem a túlfesz levezető!!!!!!
-
ECC82
újonc
válasz
gorbep #14563 üzenetére
Megkérdeztem felülvizsgálót... azt mondta hibára veszi, ha olvadó van, persze azt építek be, amit akarok.
Ez a kedvenc kifejezésem, a hibára veszem/lehibázom.
Csak úgy repkednek ezek a fórumokban/videókon, mert az én azonnal lehibázom szöveg nagyon komolyan hangzik, igazi szakinak látszik tőle az ember.Ha viszont megkérdezed, hogy melyik szabványpont alapján döntött így, akkor sokszor jön a pislogás, meg a körbemagyarázás.Ha csak a fent említett pontot értelmezed, akkor pl tehetsz 25A felett olvadós biztit. Pl két elosztó közötti kábel védelmére pont ideális. Ha pl a főelosztóból megtáplált , másik bérleményben levő alelosztód betápját kismegszakítóval véded, és zárlatot csinálsz, akkor ha lemegy a főelosztóban levő kismegszakító is, és pl zárva van az a helyiség, akkor várhatsz az illetékesekre, amig megjönnek és beengednek visszakapcsolni.
-
313313
addikt
válasz
gorbep #14345 üzenetére
HMKE átvételkor ha olyan megy ki beleköt és nem veszi át, feltéve ha az ügyfél elszólja magát.
Elvileg még szürke zóna, addig még nincs pontosan leírva hogy milyen egyéb feltételek kellenek(elosztó itt hibázik, mert úgy is raknak fel, lenne valami extra védelem, azt felrakják és annyi, átvételkor fotó mindenről, és minde ki boldog)Van már több működő átvett ilyen rendszer, Deyés is és másmilyen inverterrel is, van telepítő aki hírdette magát, hogy áramszűnet esetén se kapcsol le a cucc...
Ha meg van olyan merész a kivitelező, leírja a tervet full, műszaki tartalommal, simán elfogadják és mehet a buli (vannak elosztók, akik nem nézik a műszaki tartalmat, csak a formai részt....
Voltam olyan cégnél, ahol hatalmas akkupakkok voltak beépítve, hogy el bírják a 3*315/400A terhelést is akár 10-20 percig. Nyomda és sokszor van pillanatnyi áramszünet... természetesen tervezett, komoly cucc volt az is....
-
4D4M
senior tag
válasz
gorbep #14345 üzenetére
Ha akarok, akkor persze én is bele tudnék kötni, de egyébként műszakilag semmi kritikus nincs benne és soha nem tudna kiderülni, ha csak oda nem ballag valaki a mosókonyhádba és be is engeded.
vannak itt, akik szolgáltatónál dolgoznak, érdekelne a véleményük
~
Volt már téma szerintem többször: egy szó nem esik erről és nem is részesülnek semmilyen oktatásban, hogy képbe kerüljenek. -
313313
addikt
válasz
gorbep #14312 üzenetére
FAM-hoz 1 év szakmai gyakorlat kellett és a villanyszerelő(vagy azzal egyenértékű végzettség) bizonyítvány megszerzésétől 1 év...
VBF-hez kellett a 3 év szakmai gyakorlat és a villanyszerelő(vagy azzal egyenéttékű végzettség) bizonyítvány megszerzésétől 3 év...Mert ugye vannak olyan munkahelyek, akik leigazlonak bármit is.
Mikor változott a kélzés a hálózat kezelői tanfolyam bemeneti feltételét 1-ről három évre emelték.
Idén lesz FAM felújítom, esetleg azon rákérdezhetek, de az még több hónap...
-
-
wldnml
lelkes újonc
válasz
gorbep #14039 üzenetére
Köszi, akkor ha jól értem Fi Relé megszakító képessége Amperben legalább akkora kell, hogy legyen, mint a kinti dobozban lévő megszakítók közül a legnagyobb érték? Ha ez most 16A, akkor elég a 25A Relé, de ha esetleg bővítenék egyet 30A-re, akkor már kéne nagyobb relé.
-
313313
addikt
válasz
gorbep #13993 üzenetére
Voltam már üzemzavarban, mikor az oszlopon futó 3*95+95mm2 feszítősodrony+szigetelt vezetéknél a sodrony szakatd el, így abban az áramkörben PEN szakadás volt a kitáp oszloptól a 3-4. oszlopon. Ráadásúl az oszlopon 2 áramkör futott és mindkét áramkör sodronya szakadt volt....
-
greenface
aktív tag
-
biker
nagyúr
válasz
gorbep #13933 üzenetére
Nem, sajnos ismerjük, nagyon nem jó termék, legalábbis köze nincs a Viridian EPC2.0 vezérlőhöz
- a tetején lévő forgókapcsolós áramállítás nem feltétlen elegáns, bár néha jó. nagyon kevés lépést tud. nekünk 12 állásos a saját fokozatkapcsolónk, ez 5 állású
- nem fogad külső vezérlő jelet terhelés megosztóhoz
- a hozzá kapott DLB lakatfogó EGY(!) fázist tud mérni csak, ez alap hiba a legtöbb fogyi kínainál, hogy nem csak szimmetrikus terhelés van ám. És nem értik. sok töltőben egy árammérő van és 3-al szorozza, így ha leafet töltesz símán kiírja 22kW
- két külön eszköz a kábeles és az aljzatosA Viridian fogad DLB-t (van saját fejlesztés is hozzá), és egy eszköz tudja DIP kapcsolóval konfigolva hogy kábeles vagy aljzatos, motoros vagy solenoid zár van benne, van-e külső tűzvédelmi kontaktor, van-e zárvisszajelző szál, meg ilyenek. nem kell többféle terméket készletezni.
-
sgery
őstag
válasz
gorbep #13881 üzenetére
Köszi az ötletelést.
A földkábel még nincs a helyén, a kosárban van rendelés előtt, ezért is agyalok előre, tud menni 5x10-es is.
A lakás fix, most nem érzem az időt annak a cseréjére de előbb utóbb cserélni akarom azt is.
Viszont ha a falitöltő elé kell közvetlen a túlfesz védelem, akkor a vill. óránál nem foglal helyet úgyse - illetve akkor a házba is kell tenni külön ezek szerint. 5 méter nem túl sok, a type2 kábel 6 méteres szóval így is necces akkor.Így akkor alapvetően elfér a villanyóránál minden, ha nem oda megy a túlfesz védelem.
A 3fázis+0+föld 6dint foglal (tracon flecu 25-25-2-esből, ahogy nézem az a legkeskenyebb), a 3+3 kismegszakítóval pedig meg is van a 12. -
csubuka
addikt
válasz
gorbep #13609 üzenetére
Köszi a választ!
Bár ez éppen analóg feszültség távadó 0-5V a kimenő jel (a valóságban). Nem erőltettem az iparban, zavaros környezetben hasznos, családi háznál felesleges 0-20mA-t.
Sajnos annyiban igazad van, hogy a felső fotó rossz, elnézést. Az alin minden verzió alá ugyanaz a fotó lett feltéveEz a valóság:
-
enginev3.0
félisten
válasz
gorbep #13553 üzenetére
Nincs, mert nincs használatban, majd lefotózom a kapcsoló részt, bár igazából már inkább kivágom a kukába, nincs kedvem ilyenekkel bajlódni
A jó édes anyjukért csinálnak olyan kültéri ledet, amit kézzel kell bekapcsolni, amit nyilván valaki a madárdeszka környékére szeretne tenni, és nyilván nem akar minden nap létrára mászni hogy be tudja kapcsolni
Értem én hogy időzítő, ami 6 órán keresztül megy majd magától kikapcsol, ez is egy fantasztikus megoldás
-
lappy
őstag
válasz
gorbep #13423 üzenetére
Mivel a vezetékek keresztmetszet sorrendben 1 1,5 2,5 es azt írtam hogy 1 nem lehet de a 1,5 már mehet
Az hogy egy fénycső aramatura milyen vezetéket tartalmaz az a gyártó felelőssége a felülvizsgáló azt nem nézi oda a gyártmányra vonatkozó szabványok érvényesek amiket a gyártónak kell betartani -
Tamás9x
őstag
válasz
gorbep #13195 üzenetére
Nézőpont kérdése, mert elég nagy dobozba rakva, lehet nem fog annyit melegedni nem sok az a 60W, van ebből olyan ami már nem scak a levegőben áll hanem bordára van szerelve, érdemes körülnézni, ha átüt, maximum max fordulaton fog menni, vagy leveri a kismegszakítót.
Ismerősöm 150W-os Bádogos Puskás pákát vezérel vele évek óta -
-
Ferike81
senior tag
válasz
gorbep #13191 üzenetére
A másodikra gondolok. Mivel én már szedtem szét olyankor mikor nem működött, és patika tiszta volt nem gondolom, hogy ez lenne. Arról nem is beszélve, hogy pár fokkal melegebb időben jó. Egy óra alatt nem tud kiszáradás. Az már inkább, hogy valaha kapott vizet vagy párát, amiért maga az infra belseje beázhatott, és valamiért csak hidegben jön elő a hiba. Ma este leszedem, megy be a kazánházba, Holnap este visszarakom, ha vasárnap reggel nem működik akkor más lesz. Köszönöm egyébként!
-
tototos
addikt
válasz
gorbep #13124 üzenetére
Az a kábel 1998-ban lett oda rakva amikor bekötötték a házba a gázt. 2020-ban volt fűtés felújítás akor hivatalos EPH mérés történt. Akkor a szerelő összekötötte az N és PE sínt. Kb a 80-as években lett kialakítva a mérőhely, akkor üthettek le valamilyen csövet földelés gyanánt.
-
ECC82
újonc
válasz
gorbep #12937 üzenetére
Ha megy a műszaki angol akkor keress ra a neten a "BS 7671"-re, azt könnyen megtalálod. Ez gyakorlatilag a 60364 angliára igazított változata. Egybefűzve, egy szabványként tartalmazza a teljes 60364-et. Nagyjából még az egyes részek pontszáma és a fejezetek számozása is megegyezik. Csak pár helyen van eltérés, ahol angliai helyzetre igazították az adott pontokat.
-
tyielow
aktív tag
válasz
gorbep #12860 üzenetére
Én is uplannal kísérleteztem, kb. egyetlen szoftver amihez ingyenesen hozzászagolhatsz. Félbehagytam a projektet, nem vlt akkor rá kapacitásom. Amikor 1 év múlva újra beléptem már nem engedett hozzáférni a korábban félbehagyott munkámhoz.
Nálam végül ami bevált: az építésztervekből lecsontoztam a sallangot, szép nagy A3 papírra kinyomtam és megterveztem mi hova. azztán Adobe PDF szerkesztőben behúztam a nyomvonalakat, stb... mivel nem volt sok tapasztalatom etéren sajnos többször "Újratervezés" voltÉs végül 1-2 áramkör sem úgy sikerült a szerelés végére mint terveztem, de azért rendbe van.
Amúgymeg mit várunk, a tervezők is eplanra meg CAD szoftverekre fizetnek elő, 6-800e vagy 1-1,5 M Ft / év. És ez csak előfizetés. -
-szabi-
addikt
válasz
gorbep #12860 üzenetére
Megnéztem néhány youtube videót, elég jónak sokkal többet tud, mint ami nekem kell.
Köszi a tippet.#12862 csemberlen
Nemrég ismerősömnél jártam felújítás után. Majd minden konnektor, világítás stb, külön áramkör volt, sehol egy kötődoboz. Erős túlzásnak éreztem.
Saját vélemény de helységenként kettő áramkör, világítás és konnektorok.
Ha nagyfogyasztó is van adott helységben annak mehet még külön.
Tudom mostanában nem szokás használni de én nem száműzném a kötődobozokat. -
gpuco
csendes tag
válasz
gorbep #12818 üzenetére
En is erre gyanakodtam az elejen, de miutan a masik klima is produkalta, raadasul eddig sosem csinaltak ilyet,pedig volt boven para a tavalyi futesi szezonban is, ezert gyanakszom a firelere. Talan holnapra itt is lesz a 40A-es uj firele, vasarnap majd felrakom, es kiderul mi lesz. Amugy a mai napon nem vagta le, mondjuk a szel miatt nem is volt para.
-
PROTRON
addikt
válasz
gorbep #12285 üzenetére
Ezért írtam hogy "2 adag 2,5-ös", tehát hogy barna-kék kapja az egyik 1x16A-t, fekete-szürke (ez utóbbi átszínezve) kapja a másik 1x16-ot.
De amúgy vannak olyan berendezés gyártók, akik pont lesz.ják hogy túlterhelheted a nullát, berakják a 4x1,5-ös gumi kábelt a bekötéshez és nem hajlandóak ráeszmélni a világra, hogy léteznek 1 fázisú lakások.
-
313313
addikt
válasz
gorbep #12136 üzenetére
Kéken se jobb...
Tegnap találkoztam ilyen 4 eres földkábellal: zs,kék,fekete,barna... egy üzlet mért betápja volt 3*160A-ral...Szerk: találkoztam már pár helyen, ahol kék volt a fázis, fekete a pen. Vagy fekete a fázis, szürke a pen. Nagyon bántotta a szememet, külön ügyelten, hogy mindent ugyan úgy kössek vissza....
Egyik ismerős nyírt ki papíron 2 klímát, meg egy hűtőt (lehet csak a tulaj húzta le, rossz készüléket nem adta a pénzért cserébe). Zs volt bekötve nullának, ő erre nem figyelt/vette észre, mikor kötötte vissza szinhelyesen tette. Aztán nem volt nulla a készülékek alatt a ház egy részén...
-
SaGa59
őstag
válasz
gorbep #12060 üzenetére
Természetesen. Ki tudja, hogy a jelenleg 1A max fogyasztású világítótest helyén később nem lesz-e egy jóval nagyobb fogyasztású valami kombinált készülék. Akkor cseréljem a kmsz-t nagyobbra a meglévőt meg dobjam ki? Termeljünk minél több szemetet? A vezeték és a kmsz megszabja, mekkora teljesítményű berendezés köthető rá. Ahhoz kell igazodni. A max azért van, hogy ne lépd át. Kevesebb lehet. Ismétlem: a kmsz arra való, hogy a felizzó vezeték ne gyújtsa fel a házat. Ha a berendezés hibás müködés esetén képes tüzet gyújtani, akkor annak saját, belső biztosíték kell, üveg, olvadó, nem a kmsz-szel kell ellene védeni. Pont azért, mert a kmsz-ek némi túlfogyasztást megengednek, hisz a vezeték is elbírja túlhevülés nélkül.
-
313313
addikt
válasz
gorbep #12062 üzenetére
Kis olaj a tűzre...
Napelem parkoknál fordult elő, megtervezve minden, kiépítve a B2A-os kismegszakítóval valami kapcsoló üzemű táp, ami alig eszik pár száz wattot. Aztán mikor elmegy a villany és visszajön a 2A-os kismegszakítót leveri. Így riasztó és kamerarendszer nélkül marad a park, még ki nem megy valaki és kézzel visszakapcsolja. Ha C10-es kismegszakítót raknának be, nem lenne ez a hiba, de tervtől nem térhetnek el, így marad a helyszínre kiszaladok kézzel random visszakapcsolgatom....Szerk.: világításra meg max 10A illik rakni, mert a villanykapcsolók általában annyit bírnak, így az a gyenge pont és nem a 1,5mm2 vezeték...
-
Audience
aktív tag
válasz
gorbep #12060 üzenetére
A LED-ben van belső biztosíték! Nincs olyan szabály, hogy a lámpa aljzat nem lóghat 13A-re biztosított vezetőn! Ezen az alapon minden kapcsolós kistáp/dugasztáp (telefontöltő, rádiós óra....stb.) felgyújtana mindent! A berendezés megvédi magát Neked meg a hálózatodat kell védeni!
Sok berendezés gyártója megadja, mekkora biztosító kell elé. Viessmann kazán 16A akkor is ha 200W-nál sosem fogyaszt többet! A kazánban meg van egy 2A-es üvegcsöves olvadó! Motorkban hőbiztosíték....stb.
-
PROTRON
addikt
válasz
gorbep #11928 üzenetére
Ez csak akkor igaz, hogy ha tényleg kilép az áram az áramkörből.
Olyan esetekben az AVK nem véd, ahol nem az AVK után nincs kötés hiba és rajtad keresztül visszajut az áram az ÁVK-ba. Pl ha egyik kezeddel megfogod az ÁVK-ról élő fázist, másikkal a nullát és szigetelve vagy, simán megkóstol, mert csak egy erősebb izzó vagy az áramkörben. Persze ha mezítláb vagy, akkor már kikerül az áram.A PEN bontást mindig kötelező az ÁVK előtt elvégezni.
Volt is beszélgetésem egyetemen az életvédelemi szabványokkal foglalkozó egyik nagy szaktekintéllyel, de előírásokat betartó EPH bekötéssel együtt semelyik olcsó ÁVK nem alkalmas arra hogy PEN szakadás esetén megvédje a fogyasztót, vagy a berendezéseket.
Kérdésemre hogy akkor mit szereljenek be a szerelők a válasza:
az évente előforduló 1-2 halál eset amit ki lehetne védeni nem éri el azt az ingert hogy az emberek több százezer forintokat költsenek a lakásaik védelmére...anyagi javakról nem beszéltünk. -
-
válasz
gorbep #11773 üzenetére
Az ilyen spec leagazasnal uvegbitositek, lengő tartóval pl. BF 53L (5x20as), mindez egy külső OBO kötődőbozban... Dobozon Felirattal... Benne tartalék biztosíték...
500 mA pl. egy kamarához több, mint sok...
Olcsóbb és jobb megoldás
Én fázisra és nullára is rakni szoktam.Ugyanezt használjuk, ha központi szunetmentesre kötünk kültéri vagy idegen eszközt és védeni akarjuk a fő áramkört vagy annak egy részét.
Vagy van a Cstbox megoldás (van máshol olcsóbban). Ami ugyenez csak mobilabb.
Ebben van a két üvegbiztosíték a tartalékkal együtt. A dobozon felirat... és dugalj és dugvilla van a két végén kb. 50 cm gumi kábellel. Ezt hozzáférhető helyre kell rakni, vagy közvetlenül bekötni. A lényeg, hogy a legázatatott áramkor szűkre méretezett és az adott eszközre szabotten legyen védve. Van aki szerint a villám másodlagos hatását is megfogja egy FF-es szűkre méretezett biztosítékkal, de én nem hiszek benne
Abban viszont hiszek a fő rendszert védi a legágaztatott rendszerben felmerülő hibától és alkalmas annak akár kisebb vezetékét is megfelelően védeni. -
PROTRON
addikt
válasz
gorbep #11754 üzenetére
Ha 3x32-t raktak fel, ott műszaki ok kellett legyen.
Csak egy példa:
szabványos a mérőhely, de csak 5x10-es vezetékkel csinálta anno a regisztrált szerelő és mindenki megfeledkezett erről. Ilyenkor max 3x32A-ig bővíthető, mivel 3x40A-hez már 5x16-os vezetékezés kell.Ugyanígy lehet eltérés a csatlakozó vezetékezésben is, ami a közcélú hálózatról érkezik a telekre...ha azt elfelejtették előtte cserélni, műszakilag nem teheti meg hogy tűzveszélyt okoz a túlméretezett kmsz-el...
Az én feltételezésem hogy emiatt nem adták vissza a HFH-t, hiszen a MGT elfogadásával a felhasználó vállalta hogy a saját kezelésében álló részeken előkészíti a szükséges munkálatokat, így a szolgáltató is kénytelen elvégezni a saját oldalán a hálózat kapacitás bővítést. Mivel Ő már belefeccölte a pénzt a közcélú hálózat fejlesztésbe, nyilván nem várható el hogy bontsa vissza, mert a felhasználó a saját részén "kvázi meggondolta magát", hisz utólag akarta visszakérni a pénzt.
De persze nem ismerem a helyzetet, nem voltam ott, elfogadom ha tévedek.
-
313313
addikt
válasz
gorbep #11754 üzenetére
Csak úgy nem rakhatnak fel kisebbet, nyilván volt valami oka...
Volt már, hogy én is raktam fel kisebbet, mikor 3*16A helyett 3*18 volt fent, illetve pár eset volt, mikor 1-2 vagy 3 kismegszakító magasabb értékű volt, mint kellett volna, jegyzőkönyv megíródott és felkerükt a megfemelő értékű.... -
Atomgeszi
nagyúr
válasz
gorbep #11704 üzenetére
Nem tudom, hogy mi volt konkrétan a hiba. De vannak ezek a gyűrűk (napelem rendszer homály nekem), amin átmegy a fázis, meg egy jel vezeték, amin végül egy Ethernet csatlakozó... Na ott át lett mozgatva, és megjött a fázis.
De szerintem az átmozgatás kevés lesz, de nem volt időm sem kedvem tüzetesebben megvizsgálni, hogy "Na de hogy működik?", valaki ki tudna segítene?
-
BB9000
senior tag
válasz
gorbep #11715 üzenetére
Nálam (Budapesten) is "C"-s kismegszakítókat raktak fel kb. egy éve a napelemes inverter bekötésekor az óracserénél.
E-ON címkés Tracon Electric. De mondta a szerelő srác, hogy ezek már hamarabb levágnak, mint amiket kicserélt. A régiek nem tudom milyen gyártmányúak voltak, de ugyanúgy C16-os volt mind a három amiket még 2003-ban tett be az E-ON.
Az elmúlt egy év során most nem volt túláram miatti leoldás. Az is igaz, hogy a napelemek termelése és a vételezett áram összeadódik és együttes erővel szolgálja ki a fogyasztókat. Így, napsütéses időben az aktuális termelés egy fázisra jutó részével kevesebb áram folyik át a szolgáltatói kismegszakítón.
Korábban a klíma, a sütő és a mosógép együttes folyamatos működése ki tudta váltani a leoldást. Ennek felismerése óta a konyhai sütés idejére ki szoktam kapcsolni a klímát és ez elég volt ahhoz, hogy ne legyen leoldás. -
Atomgeszi
nagyúr
válasz
gorbep #11711 üzenetére
Igen, sokan panaszkodtak már emiatt, hogy kicseréltem a táblát, új kismegszakító stb.. Aztán hívnak, hogy DE HÁT NEM JÓ, LEVERI A KUKORICA DARÁLÓ!
Viszont itt most nem volt terhelés, egyszer csak elment az adott kör úgy, hogy az adott körhöz tartozó kismegszakító fent van.
-
Atomgeszi
nagyúr
válasz
gorbep #11704 üzenetére
Ez jó kérdés.
Annyit mondtak a házban lévők, hogy amikor jöttek a napelemesek, akkor kiszedték a régi (de már visszakapcsolhatós, nem olvadóbiztosítékos) kismegszakítókat és helyette Schneider B-s megszakítókat rakta be, amivel úgy semmi probléma. Tehát teljesen felújították a táblát.
De mondták, hogy előfordult azóta többször, hogy bekapcsolták a sütőt és egy idő után akkor leverte azt a kismegszakítót.Így abban reménykedem, hogy szimplán hibás a kismegszakító és felkapcsolt állapot ellenére ugyanúgy megszakított állapotban van.
-
attilav2
őstag
válasz
gorbep #11557 üzenetére
3 helyen van megblankolva a fővezeték és rákötve rézvezeték, szóval max az a megoldás jöhet még szóba (a teljes csere alternatívájaként), hogy a kihozott előtérben, a legelső gányolt kötésnél felrakatok egy dobozt és a fázist meg a nullát(remélem a földet nem blankolták meg) továbbviszem 6-os rézkábellel a lakáselosztóig, fővezetéki sorkapcsok segítségével, ezt az egy viszonylag elegáns még vállalható megoldást tudom elképzelni a teljes órától történő cserén kívül. Mindkét megoldás a csatorna bontásával járna, amit anyám jelenleg nem támogat, merthogy a múlt év nyarán kifestette az előszobát, és akkor csúnya lesz
Őt ilyen szempont mint a biztonság nem érdekli. Tehát szerintem mindenképp a sajtó segítsége kell, és akkor már újrahúzatnám az órától, valaki csak elvállalja szociális alapon.
-
válasz
gorbep #11376 üzenetére
Igazából ideiglenes - ritka használatra kell, most spec ha térköveznek esetleg (még emésztgetem) akkor az utcán tudok csak tölteni… igaz ha nagyon olcsón akarom megúszni töltöm 1F-en, sima lengo aljzattal abban a 1,5-2 hétben.
Viszont ha meg veszek kukk mindegy, hogy 700 vagy 1000 Ft a métere… legalább nem jár a fejemben, hogy miért nem vettem meg a 4mm2 vezeteket. -
PROTRON
addikt
válasz
gorbep #11240 üzenetére
Köszi nektek.
Tehát valami fizikai "PC" mindenképp kell a helyszínen, azt nem úszom meg.
Jelenleg van a helyszínen céges PC, de az zárt hálózatra csatlakozik rá, szal azon biztonsági okból semmit sem telepíthetek. Más nincs a helyszínen, csak a videós képrögzítő, ami megint nem játszik.
Még másik monitor sincs a helyszínen.
De kénytelen leszek valami vackot csak kivinni, mert jó lenne időnként rálépni a videó rögzítőre és visszanézni random felvételeket, mivel építkezés van, lehet kelleni fog kikeresni az eltűnt szerszámgépeket. -
PROTRON
addikt
válasz
gorbep #11237 üzenetére
Köszi.
A shelly pro 3EM már be van üzemelve és a shelly smart control app-on keresztül látom is hogy mennyi a fogyi, visszamenőlegesen is.
A mérő nem otthon van, hanem egy helyszínünkre lett beüzemelve, így be lett állítva hogy távolról is lássam. Eddig szuper.
Csak elsőre azthittem hogy 2 kattintás és az amper értékeket, vagy legalább a pillanatnyi watt értékeket is ugyanúgy logolni fogja mint az óránkénti kWh és feszültség értékeket. Hisz a feszültségből is a pillanatnyi érték a lényeg.
De mostanra rájöttem hogy nem tudja és a legolcsóbb a Home Assistant.Na most a Home assistant-al az ijesztett meg, hogy elsőre egy dedikált IoT "központ" eszköz beüzemelését részletezi, amit jelenleg nem áll módomban.
Aztán részletezi hogyan lehet egy virtuális windows-ban megoldani ugyanezt.
Na most ezt is el akartam kerülni, mert az adott helyszínen jelenleg semmilyen PC számítógép nem fut.Tehát ennek az ökoszisztémának nincs olyan egyszerű változata, hogy csak a normál windows PC-re itthon feltelepítek egy programot, azon keresztül bejelentkezek és 24/7 távolról kiolvassa az adatokat a mérőből?
Persze összerakatok a cégnél lévő gyengeáramos kollégával egy RPi-t, csak nekem se meg neki sincs elég ideje.
-
PROTRON
addikt
válasz
gorbep #10935 üzenetére
Azért a kollégának abban igaza van, hogy a PEN kapocs potenciálrögzítésére vonatkozó előírást 100%-ban betartottnak feltételezi, tehát a klasszikus, betáplálási irányból érkező PEN szakadás külterületi telek, családi háznál nem szabadna hogy gondot okozzon, ha a földelőszonda a mérőhelynél teljesíti a 10ohm alatti feltételt.
Ettől függetlenül nem mind1 hogy eddig a pontig milyen úton jut el az áram.
Tehát csak az újraközösítés jelenti a valódi problémát, a mérőhelynél lévő nulla kapocsról indított elmenő PEN vezeték esetén, a végponton is csinálnak önálló földelést, így az nem gond műszakilag, persze ott is bekéne tartani a 10 ohm-ot.
Így a PEN szakadás a végpontnál lévő földelés miatt szintén nem gond, akárhol is következik be.
Tehát lehet 4x16 Alu földkábellel indulni a mérőhelyről a családi házig pláne ha az 30 méternél messzebb van a mérőhelytől. -
Audience
aktív tag
válasz
gorbep #10929 üzenetére
Várj, nem olvastál figyelmesen! A cikk műszaki(!) szempontból elemezte a helyzetet, Te pedig amikor azt írod, hogy Tilos nem ezen a pályán mozogsz!
A vezeték keresztmetszet meg 2x10 volt, bármelyik elszakad azon a dobozban futó, védett 30cm-en a maradék is teljesíti a feltételeket, de ennek a meghibásodásnak ebben az esetben pici a valószínűsége.
-
4D4M
senior tag
válasz
gorbep #10900 üzenetére
Kizárólag kényelmi szempontokról van szó: egyszerűbb lenne egy helyre összehozni a kazal védőcsövet és jobban érezném magam egy helyen gyengíteni a kerítést (besüllyesztem a dobozokat)
Amúgy ha csak az ethernet lenne a gond, akkor arra még nem lenne olyan tragikus zsugorcsövet húzni. A többi YSLY, meg H07RN-F.
Szóval még el tudom engedni, ha nagyon gáz. -
miroon
aktív tag
válasz
gorbep #10861 üzenetére
Valóban
Erre nem gondoltam... úgy hogy hiába is találnék olcsóbb alternatívát erre, az nem oldaná meg a gondomat.
#10863DigitXT
Ennél valami kultúráltabb megoldást szeretnék az az igazság, mert ez tavaly beázott és verte megállás nélkül a FI relét, mire rájöttünk, hogy ebben áll a víz. Illetve megette a nap egy nyár alatt.
#10868PROTRON
Igen tudom, ha lehetne akkor sima tömszelencével "megwagozható" lenne egy vízmentes kötődobozban és probléma megoldva. De mivel garanciális, így a dugvillát nem vághatom sajnos le róla. Ezért kerestem valami megoldást.Valószínűleg az lesz a megoldás, hogy akkor hátravisszük az áramot és egy ilyen vízmentes konnektorral oldjuk meg, csak elakartam kerülni az idei kerttúrást, de legalább lesz áram a közelben bármikor-bármire
Köszi mindenkinek azért az ötleteket!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- EAFC 25
- Korábban érkezhetnek az új hajlítható Samsungok
- Reklámblokkolók topikja
- Kerékpárosok, bringások ide!
- NVIDIA GeForce RTX 3080 / 3090 / Ti (GA102)
- Milyen egeret válasszak?
- The Division 2 (PC, XO, PS4)
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Gaming notebook topik
- Milyen autót vegyek?
- További aktív témák...
- iENYRID Aokda A1 (Új) elektromos roller eladó
- Suzuki Swift 1.3 2005 GC (fapad) 169e km, NEM KLÍMÁS 699.990Ft
- Új, bontatlan FÉLÁRON - LOVI Expert 3D Pro elektromos mellszívó - Még 1,5 év magyar bolti garival! -
- Smart Fortwo - 600 Benzin - Kabrió - Klíma - Nagyon szép állapotban
- Új, bontatlan Tesla Smart Floodlight Battery Camera + Tesla 5W napelemmel - 1,5 év garival! -
- Bomba Ár! Lenovo ThinkPad L15 Gen2 Magyar - Ryzen 7 I 16GB I 512SSD I 15,6" FHD I HDMI I W11 I Gari!
- ÚJ Asus TUF Gaming FX707 - 17.3"FHD IPS 144Hz - i7-13620H - 16GB - 1TB - RTX 4060 8GB- 2 év garancia
- Bomba ár! Dell Latitude 5290 - i5-8GEN I 8GB I 256SSD I 12,5" HD I Cam I W11 I Garancia!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 4060 Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- iKing.Hu - Honor Magic 5 Pro 5G - Használt, újszerű állapotban, ajándék tokkal!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest