Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
FBLLMAG
senior tag
Én írnák több lehetőséget is.
- A 2 m -es hosszabbító mellé kötöttem 1,5 m sima vezetéket. N -nel szemben 16 V jelent meg.Előttem már írták az egér - monitor vezetékek egymás mellett futását. Zavarás volt a végeredmény. Árnyékolt vezetékkel megoldható.
A másik a biztonság. Mi tudjuk, hogy mennyivel terhelhető az áramkör, vezeték. Én már láttam olyat, hogy a 25A -os biztosítékot leverte, akkor ki kell cserélni. Mindjárt 40 A -osra. A vezeték, konnektor meg nem bír annyit. Na jó, akkor több konnektor párhuzamosan kötve mert ezek füstöltek el, ez látszott. Hirtelen érezni valami égett szagot. Mindegy, a füst nem látszik. Na ez mellett a tápvezeték mellett nem szerettem volna látni adatvezetéket. Lehet, hogy az alacsonyfeszültség magasfeszültségre vált.
-
gorbep
senior tag
Bocs, hogy beleszólok.... de a Zóna2-nél a megkötés nem az IP44 hanem az ÉV mód!!! III.A SELV vagy PELV azaz max 50V AC vagy 120V DC, és a megtáplálást a Zóna2-n kívülről kell megoldani... Egyedi gyártói tanúsítvánnyal lehet felmentés, pl 1-10mA készülékbe beépített AVK ( ilyennel akár Zóna1-ben is lehet is lehet, pl Jacuzzi), , de ezek egyedi tanúsítások alá esnek, és a készüléknek vagy van, és akkor beépíthető, vagy nincs és akkor tilos!
-
biker
nagyúr
Értem, tehát szerinted az a vezeték, ami legfeljebb 16A-el terhelhető, az biztosítható olyan túláram és zárlatvédelmi berendezéssel, ami legalább 16A-t korlátlan ideig átenged, ámde tudjuk, hogy 20A-t legalább 2 óráig üzemszerűen átenged, és legalább 24A esetén fog csak a termikus kioldója működésbe lépni, 10percen belül?
-
biker
nagyúr
jó lenne, ha nem tetetnéd magad mindent megmondó szakembernek, miközben kevered a terhelhetőséget és a biztosíthatóságot, mint fogalmat.
igenis ha egy vezeték legfeljebb 16a-el terhelhető, akkor nem biztosítható 16A-el mivel ismert a túláram és zárlatvédelmi berendezések kioldási jelleggörbéje alapján, hogy mekkora túláramot viselnek el kioldás nélkül.De írtál 5 bekezdést ami kellően szakmainak tűnik laikusok számára, és kellően laikusnak szakmabeliek számára.
-
PROTRON
addikt
Most pl egyik nagyobb méretű kivitelezési helyszínünkön jött egy megjegyzés, az átvevő, üzemeltetési részleg munkavédelmise megkérdezte egy ÉV felülvizsgáló haverját, aki lehülyézett minket salgó polc EPH bekötésével kapcsolatban, mire visszakérdeztem hogy mi alapján, a válasz: nézzük meg mi a szabványt.
Mondom ha Ő a vádlóm, akkor Ő hozza ide azt az előírást, ami szerint hülyék vagyunk ha a 2010 óta megváltozott, jelenleg érvényes előírások szerint dolgoztunk. -
gorbep
senior tag
Még nincs nagy rálátásom... de úgy látom defenzívában vannak. Ha valamiben nem biztosak, határeset (vagy esetleg ismeretlen számukra).... biztos ami biztos, hibára veszik, abból nem lehet baj. Azért nem találják magukat bíróság előtt, mert túl szigorúan ítéltek meg egy helyzetet... max a megrendelő lesz morcos, mert határidőt kap egy javításra, ami nem is volt indokolt... Mellesleg az átlag megrendelő nem is ért hozzá...
-
PROTRON
addikt
Azért a tiltáshoz várnék a "tilos olvadó betétes védelmet használni" megfogalmazást.
Ugye a legtöbb lakásnál azért alapvetően a mérőóránál már eleve kismegszakító van, így onnantól kezdve valóban kicsit értelmetlennek tűnhet olvadó betéttel védeni bármilyen leágazást, akkor meg egyszerűbb leírni a villanyászoknak hogy "ezt kell és kész", de azért a másik oldalon, a tervezői mérnöki szemlélet mindig azt követeli meg hogy adott szituációban, pláne ha pl gyártói beüzemelési előírás is közbejön, akkor egyesével illik mérlegelni.Pl túlfeszvédelem...kell-e elé leágazásvédelem vagy nem? vagy csak "nem kötelező"? ha mégis bekerül, akkor kismegszakító legyen? Mert bizony van olyan élethelyzet, amikor a kismegszakító még az előtt leválaszt, hogy valóban véget érne a túlfeszültség okozta probléma és az idő előtti leválasztás miatt a túlfeszvédelem nem tudja ellátni teljeskörű feladatát, ezért illene olvadó betéttel megoldani a leválaszthatóságát...
-
gorbep
senior tag
Szuper! Köszönöm szépen...
Ezek szerint ha jól értelmezem 5x10-es gerincet elláthatok 32A NH-s szakaszoló kapcsolóval?
Más: persze 30 éve 16-os csővel csövezték a gerincet fel és le is 5x2,5 MCU-nak... ebbe esélytelen 10est húzni. Nem úszom meg a kibontást. Mit javasoltok betenni helyette? Azon gondolkodtam a 16-ost meghagyom kommunikációs kábeleknek és mellé tennék 2 db 32-est párhuzamosan... azért kettőt mert felmerült a jövőben AC kapcsolt akku felszerelése, és akkor mind a 2 irányban kellene gerinc... csak még nem tudom hogy lent vagy fent lenne a berendezés... és ha már úgyis kibontom, nem gond kettőt betenni...
-
Szirtimorc
senior tag
Köszi szépen, ezt jól összeszedted. Azért tök jó, hogy mindenkitől elvárják a szép és szabványos munkát, viszont igazából normálisan nem oktatják, a hozzáférése meg korlátozva van (az EU-sok egy részét még le se fordították).
Van egy másik netes táblázat is, hogy melyik keresztmetszet elé maximum mekkora kismegszakító tehető. Az is urban legend, vagy az alapul vehető? -
csemberlen
őstag
Ujonc létedre vágod a témát. Én már meguntam a régi táblázat utolsó oszlopát tagadni. Mert mindenki szentirásnak veszi, ez van mindenhol a neten ha beírják a keresőbe a "vezetékek terhelhetősége". Másik urban legend, hogy a dugalj csak 2,5mm2-es vezeték lehet, bár a tervezők eléggé ragaszkodnak hozzá.
-
gorbep
senior tag
Nagyon szépen köszönöm!
Sehol sem láttam így összeszedve és elmagyarázva... így az OKJ képzés vége felé (hiradástechnikus villamosmérnök diplomával) ez elég gáz...
Mondjuk nem tartom szerencsésnek, hogy a szabványok csak fizetősen hozzáférhetőek... ha lenne affinitásod is utána olvasni ezeknek, akkor fizess, ha jól tudom nem is keveset...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kerékpárosok, bringások ide!
- NVIDIA GeForce RTX 3080 / 3090 / Ti (GA102)
- Milyen egeret válasszak?
- The Division 2 (PC, XO, PS4)
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Gaming notebook topik
- Milyen autót vegyek?
- Hobby rádiós topik
- Lexus, Toyota topik
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- További aktív témák...
- Eladó a saját tesztemben szereplő PVY Z20 Pro Evo elektromos kerékpár kiváló állapotban, házhozszá
- Whirlpool AWO/C 51001 mosógép alkatrész
- Techsend Electric Scooter Cyber Monster elektromos roller 2024, garanciával, eladó!
- Új, bontatlan Tesla Smart Floodlight Battery Camera + Tesla 5W napelemmel - 1,5 év garival! -
- ROLLEREK: ÚJ, Újszerű, Használt 30+ db listát tudok küldeni
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Samsung Galaxy S22 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Honor 200 Lite 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 13400F 32/64GB RAM RX 7700 XT 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Tablet felvásárlás!! Samsung Galaxy Tab A8, Samsung Galaxy Tab A9, Samsung Galaxy Tab S6 Lite
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest