Hirdetés
- TCL LCD és LED TV-k
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Házimozi haladó szinten
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Mikrokontrollerek Arduino környezetben (programozás, építés, tippek)
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- Hisense LCD és LED TV-k
- Milyen Android TV boxot vegyek?
- Gaming notebook topik
- Apple notebookok
-
PROHARDVER!
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz gyulank #2323 üzenetére
fstab, csak kimaradt egy betű De ez egy file a /etc könyvtárban.
@mefistofeles : Pedig ezen nem sok ragozni való van.
A gyökérkönyvtár alatt van egy csomó másik könyvtár, amiben az oprendszer lakik. Meg van benne pár olyan könyvtár 8ahova megadod), amibe ha bemászol, akkor az a másik partíciód tartalmát fogja mutatni.A partícionáló cuccban annyit csinálsz, hogy a NTFS partíciókhoz megadod, hogy hova csatolja be (mondjuk ntfs1, ntfs2... könyvtárak, vagy ntfsd, ntfse... és akkor azt is tudod, hogy windózon mi a betűjelük), hogy NTFS partícióról van szó, és nem jelölöd ki formázásra. Így nem formázza, nem vesznek el a cuccaid, és szépen eléred Linuxról is.
Windóz alól Linuxos partíciókat meg alapból nem tudod olvasni, de a Total Commanderhez van szép kis Ext4 plugin. Illetve magára a windózra is akadt régebben valami ilyesmi, csak már 1000 éve nem használom.
[ Szerkesztve ]
Mutogatni való hater díszpinty
-
válasz gyulank #2286 üzenetére
Én korábban úgy csináltam, hogy az fstab-ban users,rw,exec,umask=000 volt megadva, akkor bárki felcsatolhatja, és írhat/futtathat róla.
De mondjuk pendrive-ot ha minden igaz, mtabból csatol, azt meg nem tudom, hogyan lehet állítani, hogy ott milyen opciókat adjon meg.
"és sudo: passwrd: command not found. "
Hát mert sudo passwd root - már ha arra gondoltál, hogy root jelszót akarsz megadni.
Amúgy a GUI-s bejelentkező felületen asszem nem is fog a root látszani, azt általában csak terminálból használja az ember. Meg su -val.De különben root jelszó se nagyon kell neked, egy sudo su is megteszi. Azzal is összeboríthatod korlátozás nélkül a rendszert
[ Szerkesztve ]
-
MODERÁTOR
válasz gyulank #2292 üzenetére
Nem mondott senki sem olyat, hogy NTFS fájlrendszerről nem lehet semmit sem futtatni. Tipikusan a windowsos futtatható fájlokat szoktátok megpróbálni NTFS fájlrendszerről futtatni. Ezzel semmi gond, megoldható, hogy hozzá legyenek társítva a Wine-hoz ezek a .exe-s fájlok, és akkor nem kell, hogy futtathatónak legyenek jelölve. Másik megoldás a rootként csatolás, akkor emulálva lesz az egész fájlrendszerre a 777-es jogosultság.
Pendrive-ot pedig nem nagyon szokás naplózó fájlrendszerre formázni, bár igazából elég olcsóak már, nem számít ha hamarabb tönkremennek. Amúgy simán a Nautilussal is átlehet állítani a jogosultságait, meg egyetlen egyszerű paranccsal is.
Nem kell megcsinálnod a rootos bejelentkezést, még egyszer mondom, hogy az nem ajánlott. De ha mégis ezt szeretnéd, akkor nem gksu, hanemsudo passwd root
a parancs amit keresel jelszócseréhez. És esetleg eltudom képzelni, hogy alapból nincs engedélyezve a root login a bejelentkező képernyőn, ebben nem vagyok biztos.
-
MODERÁTOR
válasz gyulank #2286 üzenetére
Alapértelmezetten jogod mihez? Mindenhez? Mert ahhoz tényleg rootként kellene bejelentkezned a bejelentkező képernyőn. De ez nem ajánlott, nem biztonságos és teljesen felesleges is.
(#2287) fjani1981: Szerintem bőven elég egy dd-s képgenerálás meg utána egyből törlés. Pl.:
sudo sh -c "dd if=/dev/zero of=/trim bs=4096 ; rm -rf /trim"
[ Szerkesztve ]
-
MODERÁTOR
válasz gyulank #2279 üzenetére
Hogyhogy semmihez sincs jogod? Nekem ha közvetlenül nem is, de közvetetten rootként mindenhez jogom van, azt teszek amit csak szeretnék. Ha szeretném, akkor fél pillanat alatt tönkretehetném az egész rendszert, eltüntethetném az összes adatom. Csak egy jelszómegadás választ el tőle, de azt hiszem ez a minimum.
-
MODERÁTOR
válasz gyulank #2277 üzenetére
Szerinted mi értelme lenne a jogosultságoknak, ha minden felhasználó felettük állna? Rootként betudod állítani a jogosultságokat úgy ahogy szeretnéd. Szóval a gksu nautilus parancsot ne arra használd, hogy úgy másolj fájlokat, hanem arra, hogy átállítsd a jogosultságokat, hogy a kívánt felhasználó írási jogot kapjon.
-
-
válasz gyulank #2265 üzenetére
Így kell Vmware-t.
A parancsikonost nem tudom Unity alatt hogy megy.A Wine csak akkor kell, ha windózos programot akarsz futtatni, de Vmware meg van Linuxra is. (Itt van a gépemen )
Ext4 : valószínű csak a rootnak van joga hozzáférni ahhoz a partícióhoz. Ez NTFS meg FAT32 pendrive-okon azért nem jelentkezik, mert azokon nincsenek értelmezve a Linuxos jogok.
[ Szerkesztve ]
-
MODERÁTOR
válasz gyulank #2217 üzenetére
Még jó, hogy elsőre leírtad a hiba okát...
Alapesetben rendben lehet telepíteni, így legalább már tudjuk, hogy a mókolás miatt nem megy. Én ilyen esetekben egyszerűen csak visszaállítom a rendszert és utána mindegy megy mint előtte.
Nem tudom, hogy miket telepítettél, de a Synapticban az Eredet alatt megtudod nézni, hogy mely csomagok vannak helyileg telepíve. Ami csomagoknak köze lehet ehhez, azt mind fejleszd vissza a Lucid alaptárolójában található verzióikra. -
MODERÁTOR
válasz gyulank #2207 üzenetére
Próbáld meg Synapticban is, mennie kell. Ha direktben telepíteni próbálod, akkor ezt kell kiírnia:
root@Kendek:/home/kendek# apt-get install perlapi-5.10.1
Csomaglisták olvasása… Kész0%
Függőségi fa építése
Állapotinformációk olvasása… Kész
Megjegyzés: „perl-base” kijelölése „perlapi-5.10.1” helyett
perl-base már a legújabb verzió. -
MODERÁTOR
válasz gyulank #2200 üzenetére
NTFS fájlrendszeren nem is tudod beállítani, hiszen az a fájlrendszer nem támogatja a Linuxos jogosultságokat. Vagy hozzá kell társítani manuálisan a .exe fájlokat a wine-hoz, vagy terminálból tudod futtatni őket:
wine /fájl/elérési/útvonala/fájlneve.exe
De elég nagy marhaság Winampot használni Ubuntu alatt, legalábbis jobban nem fogsz szólni, csak szarabbul. Én az Audacioust tudom ajánlani, nekem mondjuk teljesen tökéletes.
-
-
leslieke
Jómunkásember
válasz gyulank #1970 üzenetére
A qBittorrent klienst ismerem még, ez is használható.
Tölts le egy torrentfájlt, jobb klikk a fájlon, megnyitás egy alkalmazással. Kiválasztod mi legyen az alapértelmezett, legalul pipa és kész.A sörben az a jó, hogy legyél bárhol a világon, kizárólag az első háromnak fáj az ára!
-
MODERÁTOR
válasz gyulank #1944 üzenetére
Ezek mind windowsos fájlok, Ubuntun amúgy sem lehet őket - alapból és ugyanúgy mint a többit - futtatni.
Amúgy rendben, írok neked egy károkozót, legyen .jpg. Megkérlek, hogy nyisd már meg ezt a jó képet, aztán amint rákattintasz, törlődik a merevlemezed teljes tartalma. Mert gondolom hasonlóképp iktattad ki a jelszókérést is...[ Szerkesztve ]
-
Atapi
senior tag
válasz gyulank #1904 üzenetére
írhatnád azt is, hogy kék az ég és süt a nap... követhetetlen, hogy mit csinálsz. pontosan írd meg a csomagok nevét, amikre hivatkozol és a hibaüzeneteket is, különben nem lehet semmilyen tanácsot adni.
a vbox telepítő hiba nélkül lefutott? kellett volna szerintem csinálnia /etc/init.d/vboxdrv indítót, de nálad úgy tűnik, ez hiányzik... whereis vboxdrv mond valamit?
-
MODERÁTOR
válasz gyulank #1902 üzenetére
Semelyikre, hiszen mindegyik kompatibilis a rendszerrel. Ha tudja a TRIM-et akkor jó, ha nem tudja de rendelkezik helyettesítő takarító algoritmusokkal az is jó, de ha semmivel sem, akkor is megy. Persze ilyen gyorsítótárnak nem lenne jó, mert nincs hozzá szoftveres támogatás, szóval ha olyan az a hibrid tároló, akkor esetleg nem érdemes megvenni.
-
Atapi
senior tag
válasz gyulank #1893 üzenetére
piros nagy betűvel ott van középen, hogy függőségi gondja van, bár egy libssl nem tudom miért okozna ilyen hibát.
btw, kicsit bővebben írd már meg, hogy mit csinálsz, és hogy sikerült-e értelmezni azokat a tanácsokat, amiket adtunk (virtualbox-ose-dkms csomag telepítése, utána modprobe vboxdrv, illetve lehetőség szerint nem csomagkezelőből telepíteni, hanem virtualbox.org-ról).
-
Atapi
senior tag
válasz gyulank #1891 üzenetére
"Please install the virtualbox-ose-dkms package and execute 'modprobe vboxdrv' as root."
ezt próbáltad? milyen vboxot telepítettél milyen rendszerre?
szerk: ahogy látom ose verzió, szóval gondolom csomagkezelőből telepítettél. távolítsd el, és töltsd le a legfrissebbet virtualbox.org-róg, extension packkal együtt.
[ Szerkesztve ]
-
-
leslieke
Jómunkásember
válasz gyulank #1829 üzenetére
Zárd be, Delugével nyisd meg a torrentet és a letöltés helyénél add meg azt az útvonalat, ahová a Transmissionnal mentetted a fájlt. Ellenőrzés után a Deluge onnan folytatja, ahol abbamaradt.
A sörben az a jó, hogy legyél bárhol a világon, kizárólag az első háromnak fáj az ára!
-
-
-
leslieke
Jómunkásember
válasz gyulank #1813 üzenetére
Futhat egymás mellett is a két kliens, és az új dolgokat már a Delugével szeded le.
A multiloader és kies nem igen megy wine-al, én ha megy, akkor is tartok tőle, hogy hibázik, és a telefonomnak annyi.
Semmiképp se használd így egyiket se, főleg nem firmware frissítésre!!!Lefagy, ha kihúzom az egyik IDE HDD-t, és átdugom a kábelt, és a tápot egy IDE CD meghajtóba?
Szerintem nem, de ez így nem egy szerencsés eljárás.A sörben az a jó, hogy legyél bárhol a világon, kizárólag az első háromnak fáj az ára!
-
God Vazzeg
veterán
-
-
félisten
válasz gyulank #1753 üzenetére
Ez a kérdés a Flash player és a GPU driver közti kommunikációtól függ.
A driver észreveszi, hogy teljes képernyős video fut (működő GPU gyorsítás esetén), és szól az OS-nek, hogy nyista képernyővédő.
Nálam sem megy GF 9300ge karival. Ezért szoktam Opera pluginnal lementni a videót, és úgy nézni.Egyébként nálam valszeg azért nem megy, mert a Flash nem tudja valamiért kihasználni a GPU gyorsítását, így a VGA driver nem is értesül arról, hogy video lejátszás miatt le kéne kapcsolnia a képernyővédőt.
mod: Ez persze nem szakvélemény, csak az eddigi linux - multimédia duó okozta sz*pásaim által megszerzett tapasztalat.
[ Szerkesztve ]
Eladó régi hardverek: https://hardverapro.hu/apro/sok_regi_kutyu/friss.html
-
-
-
-
-
-
gyulank
addikt
válasz gyulank #1565 üzenetére
Az Update működött, és azóta nem ír ki hibát. Sajnos itt az Alt+Print screen nem csinál semmit, de a lényeg az, hogy a nyelvet ebbe sem lehet beállítani. Telepítettem a magyart, de legfelül English van, alatta 5-féle szürke English, alatta egy szürke magyar, alatta valami szürke kínai-szerűség. Töröltem az English-t, és most csak fekete magyar, és kínai van, de nem látok nyelvbeli változást.
ASRock Z370 Pro4+i3-8100+32GB Windows 22621.3527 Ubuntu 24.04 x64
-
gyulank
addikt
válasz gyulank #1532 üzenetére
Erre rájöttem, Alt+F2, és Look Changer. Bár ezelőtt nem töröltem, csak váltottam, és úgy tűnt el, és csak úgy jött elő, ha minden indításnál hibakereséssel indítottam, és csökkentett grafikus módot választottam. Akkor csak újratelepíteni tudtam az egészet. Még frissíteni se, mert az kiírta, hogy nem sikerült mindent újratelepíteni, van amit kézzel kell, és pont az egér nem működött, ezért le kellett formáznom, és úgy telepíteni. Szóval, ha máskor is előfordulna ilyen, mikor már esetleg fontos dolgok is lesznek a gépen amit nem akarok formázni, tehetek mást?
Egyébként boldogan látom, hogy Zorinon belüli Firefoxban nálam is fekete a betű, amit írok.
Esetleg azt tudja valaki, hogy hogy tehetném mondjuk az Asztal gombot az indítómenü jobb oldalára közvetlenül, vagy teljesen a tárca jobb szélére?
Sajnos nem sikerül magyarítani sehogy.[ Szerkesztve ]
ASRock Z370 Pro4+i3-8100+32GB Windows 22621.3527 Ubuntu 24.04 x64
-
MODERÁTOR
válasz gyulank #1502 üzenetére
Erre sincsen teljesen általános módszer, attól függ, hogy milyen rendszert használsz, milyen asztali környezetet, felhasználói felületet. Ubuntunál a Rendszerbeállítások -> Megjelenés alatt tudod alkalmazni a kompatibilis témát. Vagy kicsit több lehetőség van a GNOME Tweak Tool használatával.
Amúgy a Letöltésekbe hiába tömöríted ki, akkor egészen biztosan nem jelenik meg a kiválasztható témák listájában. Viszont ha megfelelő módon van a ~/.themes könyvtárba berakva, akkor máris alkalmazni lehet.
[ Szerkesztve ]
-
-
-
válasz gyulank #1487 üzenetére
Flash-re most akkor passz. God Vazzeg -nek volt ilyen Francbook baja, neki aszem a routere volt szopós
@God vazzeg : Slitaz! Olyasmi, mint a TCL, de nekem jobban bejött.
K6-550 + 3Gb winyó + 128Mb RAM -> megy, mint az állat (flash nincs).
30 mega az egész cucc.Mutogatni való hater díszpinty
-
törölt tag
válasz gyulank #1429 üzenetére
Az alt+F2 nem autostart, ezt senki nem mondta. Onnan kézzel indíthatsz programot.
Az én gépem konkrétan 4,5 éves, nem rossz az alaplapja, és minden megy tökéletesen. Pedig már 4,5 éve is fapad volt, egy akkor is évek óta kifutott Celeron M530 procival, alapból 512MB rammal, amibe még a 224MB-nyi shared vga-t is beleerőltették, 80GB PATA hhd-vel. A te problémáidhoz még csak hasonló bajom sem volt vele.
A Xubuntu, Lubuntu, Ubuntu, Kubuntu "telepítést" ugye nem úgy csinálod, hogy mindig Livecd be, és formázás, telepítés nullából? Mert gyakorlatilag mindegyik (és ezen felül rengeteg) asztali környezetet felteheted, és bejelentkezéskor váltogathatsz.
[ Szerkesztve ]
-
válasz gyulank #1485 üzenetére
Facebookra fentebb írtam, mi lehet a baja. Betűk, passz, FF beállításaiban találod, vagy az ablakkezelő beállításaiban, a legtöbb asztali felület tiud kényszeríteni vizuális dolgokat.
Flash OK, de az Adobe flash van fent-e?
Meg mondjuk nézd meg az Adobe oldalát is, ha az megy, akkor jó a Flash-ed.
Amúgy nem lehet, hogy a témád állította el a betűszínt? Vagy a Minten még nem állítgattad?[ Szerkesztve ]
-
válasz gyulank #1482 üzenetére
Végtelenig megy. Ha 1 óra alatt nem hibázott, akkor valszeg jó a ramod. (nem 100%, csak 99,9 )
Egy hibaforrás kilőve.
Mondjuk azért azt sem mondanám, hogy a szar USB vezérlő nem tudja leakasztani a rendszerbuszt, de arra is elég kevés az esély.Mutogatni való hater díszpinty
-
-
-
ViZion
félisten
válasz gyulank #1471 üzenetére
Állítsd át fő kiszolgáló szerverre synapticban. Utána kellene hogy frissítsen. Keresési szolgáltatót az FF beállításaiban lehet variálni.
Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy ¤¤¤ Hirdetéseim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
ViZion
félisten
válasz gyulank #1468 üzenetére
...és rossz alaplapra érdemes felküzdeni bármit? Mert a stabil disztró nem azt jelenti, vérestorkú gépen is működik. Egyszerű példát mondok: akármilyen stabil disztró feladja, ha a vinyó meghal. Aprón -céltól függően- vannak már pár ezresért deszkák, de AMD vonalon ~10k-tól már új, PCIe-s mobo is van, DDR3 ram, giga lan, stb...
Nincsenek a cuccaid kitöltve, de alaplapos topikban segítenek megtalálni a CPU-hoz való ócó lapot.Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy ¤¤¤ Hirdetéseim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
ViZion
félisten
válasz gyulank #1459 üzenetére
Hát ez van... elsőre nem fog minden ott lenni ahol szeretnéd, a nyelvi támogatáshoz be kell lépned a területi-nyelvi beállításokba, akkor "kapcsol", hogy nincs fent minden és tölti is.
Az, hogy pl. asztal megjelenítése meg ilyesmiket hova rakod, csak rajtad múlik: keresni kell a menüben, vagy felrakni egy dockot, amire ki lehet pakolni, ez is jobb, mint a startmenü...
Esetleg XFCE asztali környezetet vagy LXDE-t próbálj ki, ezeket aztán át lehet szabni windózosra. Mostanában régi XP-s gépeket Xubuntu LTS-el "újítom" fel, azok is pikk-pakk használják, akik azt sem tudták, h mi az a Linux, Ubuntu, stb. Mert ez olyan, mint a zikszpé, csak máshogy néz ki, meg más van belül. Jó, de net van? Van. Akkor jó...Mai sikerélmény: Epson multifunkciós kütyühöz 5 perc guglival lett leírás, műXik a scanner és a printer is, igaz a tinta szinteket nem jelzi ki. Erre majd visszatérek, de azt mondták ennyi bőven jó.
Live disztróval futtass memtestet. Nekem volt olyan, h a gép néha fayott, de még a Prime is futott hibátlanul... erre a memtest 10 perc után csúnya pirosba fordult... 1 db ram dobós lett.
Tescóban van levegő spré, szedd szét és az udvaron fújd ki a gépet. Vigyázva, rövid fújással, de majd érzed... utána kanócok, ramok, kondik átnézése, stb.[ Szerkesztve ]
Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy ¤¤¤ Hirdetéseim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
-
rybank
senior tag
-
-
válasz gyulank #1443 üzenetére
Nem valószínűleg, hanem a chip az. De mondjuk ez az "eszközhöz a driver" meg inf file marhaság csak windózon van.
Linuxon ha egy chiphez van driver, akkor az nagyon valószínű, hogy a legtöbb, azt a chipet használó dologgal menni fog, mert a legtöbb gyártó kb. ugyanúgy építi fel a cuccokat, ha egy adott chip köré tervezi. Windózon sok driver van, ami csak egy inf file. Abban az a szép, hogy az adott inf file csak ahhoz az eszközöz meg fel, aminek az eszközazonosítója stimmel az inf-ben levővel - hiába pl. azonos a két cucc.[ Szerkesztve ]
-
válasz gyulank #1435 üzenetére
Eddig ez a legbíztatóbb, amit találtam
Amúgy valahol azt írták, hogy nagyon kedves az ALi, mert újabb oprendszerekhez szinte semmilyen termékühöz nem adnak ki drivert.
Azt mondjuk nem értem, hogy Linuxra miért nem tették bele a kernelbe, mert van hozzá, csak külön le kell forgatni. Legalábbis a linken 2.6.33-hoz fordítást ajánlottak, tehát létezik, de 2 évvel később meg illene alapból bent lennie.Sajnos ez ilyen, ha belefut az ember valami egzotikus hardverbe, akkor cumizhat rendesen.
(Windóz alatt is, lásd mé a TV tunerem, amihez a Leadtek szerint van 64 bites driver, csak éppen működni nem szeret.)[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Politika
- Kerékpárosok, bringások ide!
- TCL LCD és LED TV-k
- Anime filmek és sorozatok
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Huawei P50 Pro - emlékkép
- Házimozi haladó szinten
- Gitáros topic
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- További aktív témák...
- Game Pass Ultimate előfizetések 1 - 19 hónapig azonnali kézbesítéssel a LEGOLCSÓBBAN! AKCIÓ!
- AKCIÓ! Microsoft szoftverek, vírusírtó szoftverek, egyéb szoftverek széles választéka!
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - 1190 Ft-tól!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest