- Bemutatkozott a Transcend SSD-inek zászlóshajója
- Sugárhajtómű ihlette a Zalman CPU-hűtőjét, de nem az üzemzaj tekintetében
- Félreértések az FSR 4 és a PlayStation 5 Pro körül
- Nem tetszik a Procon-SP-nek, hogy a Nintendo távolról kivégezheti a Switch 2-t
- Megcélozta az NVIDIA-t a 2 nm-es node-jával a Samsung
-
PROHARDVER!
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
Dhampir
félisten
válasz
lev258 #30967 üzenetére
Nekem már az Nvidiaval semmi bajom sincsen (jót is játszottam vele próbaképpen), csak az Intel alatti videolejátszással, de ott is csak Mint esetében.
A Delles gyári preinstall Ubuntu rendszerben a patcheknek köszönhetően kifogástalan mindkét grafikus támogatása, még magával a rendszerrel is (14.04, frissítések után is beton stabil) megvagyok elégedve, csak egy hardvereszközt nem támogat alapból, amit varázslással nem 100%-osan úgy-ahogy sikerült beüzemelni, de nem részletezem.
(#30975) lev258
Egy IT fórumon olvastam valahol, hogy már Intellel is vergődött valaki.
Arra marhára kíváncsi lennék, hogy a 16.04 manapság mennyire támogatja a dual AMD Carrizo-t, Lenovo IdeaPad Y700 nagy szívásokat eredményezett még tavaly.
-
floatr
veterán
válasz
lev258 #30970 üzenetére
Nekem AMD kártyáim vannak. A legnagyobb megkönnyebbülés volt az, amikor pár verzióval ezelőtt már nem pörgette eszetlen módon a ventilátort, amit nem neveznék annyira nagy pozitívumnak, bár haladás; a nullához képest az is valami volt. Aztán használni kezdtem az intel drivert és rájöttem, hogy mennyire eseménytelen tud lenni a standby :/
-
-
-
Tav-Csoves
őstag
válasz
lev258 #30961 üzenetére
Incorrect.
Újra telepítettem, azalatt bepipáltam, hogy telepítése a harmadik féltől származó szoftvereket, és frissítés már a telepítés alatt lejöjjön.
Ugyanúgy akadt. Kiválasztottam újra az Nvidia drivert és ezúttal a CPU drivert, újraindítottam, de ugyanúgy lassú a megjelenés. Nem engedett belépni. Ctrl alt f12, telepítéskor ékezet nélkül adtam meg a felhasználó nevem, emiatt már itt sikerült a belépés:Sudo su
Root@ubuntu-drivers autoinstall
x mennyiség nem frissített.
Apt-get upgrade
folyamat lefut. (5 perc)
sudo rebootUgyanúgy akad, szaggat, ctrl alt f12
már nem jön be a login, csak egy villogó kurzor.
-
Tav-Csoves
őstag
válasz
lev258 #30948 üzenetére
Ez egy pendrivenek nevezhető tákolmány: egy microSD kártya, ami egy olvasóban van benne.
A telepítés sikeres volt, teljesen más - számomra új beállítási képernyő jött be, ahol ki lehetett x-elni a nomodeset-et.
Az esetemről mindjárt írok egy lépésről lépésre leírást, nem csak magamnak, hanem mindenki másnak aki találkozik újra ezzel a hibával. Viszont azt vettem észre, hogy: az ubuntu most angol, és borzalmasan lassú. - igaz nincsenek telepítve a frissítések, szerintem amint hagyom, hogy azok letöltődjenek, már jobb passzban fog menni. -
Tav-Csoves
őstag
válasz
lev258 #30940 üzenetére
Na ILYEN az, ha egy hozzá nem értő ember állítgat össze vissza... (Magamat szidom)
Na már most barátom vagy egy sörre!
Secure boot menü kikapcsolva. Erre választható lett a Launch CSM, azt engedélyeztem, erre megjelent a Launch PXE OpROM azt engedélyeztem, és megjelenteket ezek:
[link]
(Örömben megkönnyeztem.... A Windows 10-ben már 6 órányi munkám van... )Lehetséges, hogy mégis megtudjam csinálni a dual boot-ot?
(Régi Asus k52jt gépemen megtudtam csinálni hamar, ennek az újnak kötekedős lelke van...)
-
lev258
veterán
válasz
lev258 #30938 üzenetére
A legacy (nem UEFI) módhoz a secure boot-ot is ki kell kapcsolni. A BIOS-od azt írja, hogy ha ez utóbbi be van kapcsolva, akkor a CSM-nek ki kell lennie. Továbbra sem értem, hogyan települhetett a Windows UEFI és secureboot mellett, ha nem UEFI módban települt.
Én nem élek Windows-zal, de mások már emlegették, melyik program alkalmas erre. Valószínűleg némi kereséssel megtalálod. -
Tav-Csoves
őstag
-
Tav-Csoves
őstag
válasz
lev258 #30925 üzenetére
Bejött a telepítő, de nem látta, hogy van már egy Windows egy SSD-n és nem jelent meg az a lehetőség, hogy az Ubuntu telepítése a Windows 10 mellé, csak az, hogy a merevlemez teljes törlése. Na most erre én kiléptem, de most a biosban meg sem jelenik az SSD, olyan, mintha nem is lenne benne.
-
Tav-Csoves
őstag
válasz
lev258 #30923 üzenetére
Így van, Nvidia Geforce Gtx 960m.
Biosban kerestem, de nem találtam ilyen lehetőséget.
A nomodeset-ről tudnál írni bővebben?
Egyébként egy régebbi Asus gépen rögtön a live mode jött be, és azonnal behozta a rendes telepítési felületet. Itt viszont az elején felajánlja, hogy Ubuntu kipróbálása telepítés nélkül, vagy Ubuntu telepítése, vagy telepítés több gépre (céges). (Persze mindezt angolul) fekete alapon, fehér betűkkel. -
-
warren
tag
válasz
lev258 #30888 üzenetére
hát asszem azt max. úgy tudnám megmutatni ha átváltanék monitorra, mert most is a tvn üzemel a gép, az újabb rendszereknél valamit biztos elszúrtam mert miután felraktam az ATI drivert "kizárt" a rendszer gyakorlatilag, nem tudtam belépni sem, mert nem fogadta el a jelszót.Igazából a támogatottság annyira nem gáz ( nekem ), az Ubuntu csak alapnak kell amúgy alatta egy LibreElec fog futni mint HTPC rendszer, csak hát ez a fránya HDMI....
-
warren
tag
válasz
lev258 #30886 üzenetére
Próbáltam a 17,16,14 -es Ubuntukat is de sikertelenül, de lehet csak azért mert kezdő vagyok benne.
xrandr
DFP1 disconnected (normal left inverted right x axis y axis)
DFP2 connected 1920x1080+0+0 (normal left inverted right x axis y axis) 160mm x 90mm
1920x1080 60.0*+ 50.0 59.9 30.0 25.0 30.0 25.0 24.0 30.0 30.0 24.0
1776x1000 50.0 59.9 25.0 25.0 24.0 30.0 30.0
1680x1050 60.0 50.0 59.9 30.0 25.0 24.0 30.0 24.0
1400x1050 60.0 50.0 59.9 30.0 25.0 24.0 30.0 24.0
1600x900 50.0 59.9 25.0 24.0 30.0
1280x1024 50.0 60.0 25.0 30.0 24.0
1440x900 50.0 59.9 25.0 24.0 30.0
1280x960 50.0 60.0 25.0 30.0 24.0
1360x768 50.0 60.0 25.0 30.0 24.0
1152x864 50.0 60.0 25.0 30.0 24.0
1280x768 50.0 60.0 25.0 30.0 24.0
1280x720 59.8 50.0 25.0 59.9 30.0 24.0
1024x768 50.0 25.0 30.0 24.0 60.0
1152x648 50.0 59.9
1024x600 50.0 25.0 30.0 24.0 60.0
800x600 50.0 25.0 30.0 24.0 60.3
800x480 50.0 25.0 30.0 24.0 60.3
720x480 50.0 25.0 30.0 24.0 60.0 59.9
640x480 50.0 25.0 30.0 24.0 59.9
CRT1 disconnected (normal left inverted right x axis y axis)
CRT2 disconnected (normal left inverted right x axis y axis)ebből a DFP1 lenne a HDMI, a DFP2 meg a DVI kimenet
-
zoltanz
nagyúr
válasz
lev258 #30870 üzenetére
Köszönöm. Legalább annyit segíts hol nézhetek utána mielőtt megveszem őket.
Elég a wikidevi.com vagy másol is kell.
Már vettem néhányat és nem mindegyik működik megfelelően, másik topikban sem nagyon tudnak segíteni. -
Dhampir
félisten
válasz
lev258 #30850 üzenetére
Igen, kikapcsoltam.
Pillanatnyilag lezárom a témát, igazán nem akartam szétszórni, két napig küszködtem, de értelmesebb megoldásokkal nem tudtam foglalkozni, mert eléggé fáradt voltam/vagyok, ilyen fizikai állapotban még nehezebb megfelelően koncentrálni.
Mindent köszönök!
-
válasz
lev258 #30832 üzenetére
Biztosan így van, ill, tuti, mert hibás BIOS miatt persze, hogy nem működik jól a rendszer, de ezeket az egyes modelleket így elég nehéz megfogni....
Talán, ha az, aki tud ezekről pontosabb infót, beírná a Linuxos notebook topikba, biztosan sokan örülnének, ha kifognak egy ilyen példányt.
Tudom, hogy amúgy az UEFI a jövő...meg a holodisplay meg hasonlók, de kollégánk gépén is működött már valami rendszer, neki azért javasoltam, hogy ne bonyolítsa és itt a ft-k igen jelentős része sem használ túl régóta UEFI-t. Ennek ellenére egy totál új gépre már én is azt javasolnék.
-
Dhampir
félisten
válasz
lev258 #30823 üzenetére
Értem és köszönöm szépen a segítséget.
Kicsit berozsdásodtam Linuxozás szempontjából, az utóbbi hónapokban leginkább csak olvasgattam a fórumot
(most kezdenek beugrani az egyszerűbb billentyűparancsok is, például a Terminalé is).Eddig mindig legyalultam az ilyen előre felpakolt rendszereket, csak most gondoltam arra, hogy mégis megtartanám. Viszont ha netán megsérülne, akkor valahogy vissza tudom varázsolni, csak ahhoz kell a Dell Recovery is, ami viszont emlékeim szerint régebben elérhető volt a normál Ubuntu Szoftverközpontjából is, de majd utána nézek.
Egyébként így néznek ki a gyári partíciók Live Ubuntu 16.04 alól:
-
Dhampir
félisten
válasz
lev258 #30821 üzenetére
Együtt nem lehet, persze.
Eszerint rosszul tettem fel a kérdést.
Nincsen feltelepítve az UEFI-s rendszer (csak rajta van a gépen telepíthető formában, tehát elindítható a telepítése), de annak partícióját (vagy partícióit) szeretném meghagyni.(Habár készítettem gyári recovery mentést is pendrivera, ha megsemmisülne az eredeti), de sok vizet nem zavar, ha a Trusty gyári rendszer a merevlemezen marad, és mégis rendelkezésre áll, ha valami miatt az kellene.
Tehát ezt a gyári UEFI-partíciót vajon látni fogom a Legacy-s telepítésnél, és mellé telepíthetem?
A lényeg az, hogy nem akarom letörölni a gyártó által odabiggyesztett rendszerfájlokat/partíciót.
Lehet, hogy túlkomplikáltan vetettem fel és egyébként szimpla ügy ez, csak mielőtt belefogtam volna, gondoltam megkérdezem, nehogy valahogyan elbaltázzam.
-
imibogyo
veterán
válasz
lev258 #30747 üzenetére
"remélhetőleg nem okoz nagyobb gondot"
Köszönöm! De pont az ilyen félmondatok miatt nem akarok bohóckodni. Ha lett volna rá gyorsfix, akkor neki ugrom, de ha még ez is kérdéses, akkor inkább visszadobom a Windows-t.Szóval annyi csak a dolgom, hogy visszarakom a Win-t, természetesen visszadugom a merevlemezt is és rányomok a teljes leállításra? Bár ezt csak azért nem értem, mert logikusan ki kellett kapcsolnom teljesen a gépet telepítés előtt, hogy lehúzhassam róla a merevlemezt... Na mindegy...
Esetleg az segít, ha Linux telepítés közben is rajta hagyom a merevlemezt? Csak nagyobb biztonságban érzem magam ha kihúzom, mert így biztosan nem kukázom a fél életemet, ha félrenyomok valamit. Tényleg mindenem ezen van és azért közel 800 GB-ot nem olyan könnyű backupolni...
(#30748) colomb2 köszi neked is, de akkor marad a Win felrakása, mert nekem írhatónak is kellene lennie. Vannak rajta akkora munkaállományok (8-12 GB is némelyik és több darab), amiket nem szeretnék az SSD-re átmásolgatni...
-
-
-
intensa_man
tag
válasz
lev258 #30627 üzenetére
ubuntu@ubuntu:~$ sudo apt-get update
Találat:1 http://security.ubuntu.com/ubuntu xenial-security InRelease
Találat:2 http://archive.ubuntu.com/ubuntu xenial InRelease
Találat:3 http://archive.ubuntu.com/ubuntu xenial-updates InRelease** (appstreamcli:13613): CRITICAL **: Error while moving old database out of the way.
AppStream cache update failed.
Csomaglisták olvasása... Kész -
intensa_man
tag
válasz
lev258 #30625 üzenetére
Kozolte a terminal, hogy a gksu nincs telepitve. Ha az altala felajanlott sudo apt install gksu paranccsal probalom telepiteni, akkor kozli, hogy a csomag nem talalhato
ubuntu@ubuntu:~$ gksu nautilus
The program 'gksu' is currently not installed. You can install it by typing:
sudo apt install gksu
You will have to enable the component called 'universe'
ubuntu@ubuntu:~$ sudo apt install gksu
Csomaglisták olvasása... Kész
Függőségi fa építése
Állapotinformációk olvasása... Kész
E: Ez a csomag nem található: gksu -
-
BoB
veterán
válasz
lev258 #30383 üzenetére
Azért kéri hogy jelentkezzen be Ubuntu One fiókkal (ami még mindig működik, csak az online tárhely szűnt meg), mert vannak fizetős alkalmazások is snap formában. Hogy miért kéri ingyeneshez is, nemtudom. Mindenesetre terminálból telepíthető bejelntkezés nélkül is:
snap install vlc -
petir
senior tag
válasz
lev258 #30362 üzenetére
Okés meggyőztetek mindenrol ! Koszonom a segitseget ! Holnap osszerakom a gepet aztan biztos jelentkezem majd mert tuti lesz hasfajasom . Aztan hasznalom es meglatom , hogy tetszik. A legrosszabb esetben visszaterek Mint-re.
Meg egy kerdes eszembe jutott ugye most ssd-re fog telepedni. Jelenleg a Mintem igy nez ki
50GB /
5 GB SWAP
245 GB /home -ra csatolvaAz SSD 120 GB , hogy erdemes elosztanom ?
-
petir
senior tag
-
válasz
lev258 #30259 üzenetére
Mit lehet elvileg? 1.25-ot beallitani? Ugy lehetne, hogy xrandr-el beallitasz egy bazi nagy virtualis screent, es akkor raeresztesz egy 2x-es HiDPI skalazast a GTK-n keresztul, aztan az xrandr-el leskalazod a valodi kepernyomeretre.
Ennek az lesz az eredmenye, hogy a GTK appok rendesen neznek ki, minden mas pedig ugy, mintha pl. egy 32" 7000x4000-es monitoron hasznalnal 1x-es skalazast. Azaz olvashatatlanul kicsi.
-
devil-k
nagyúr
válasz
lev258 #30257 üzenetére
Ezeknél valóban működik a HiDPI, viszont vagy 2x-es a méret (ami viszont sok) vagy normál.
A legjobb az lenne, ha ilyen 1.25-re lehetne beállítani (vagy 1-2x között lehetne lépegetni), mert a Windowsnál is 125%-os a méretem. (13.3" 1920x1080)
Próbáltam a parancssorban megadni 1.5-es értéket, de nem változott.
-
törölt tag
válasz
lev258 #30230 üzenetére
A hangkimenet általános probléma ezeken az eszközökön. De, sztem ez nincs ennyire kőbe vésve. Egyrészt vannak olyan alternatív lehetőségek, mint pl. egy USB -s "hangkártya", másrészt a portolt Linuxok is fejlődnek.
-
törölt tag
válasz
lev258 #30174 üzenetére
Én 2007-ben kaptam karácsonyra egy laptopot, XP volt rajta, de nem mondhatom, hogy arról váltottam, mert azonnal telepítettem, először Wubiban, majd pár hónap múlva már dual boot-ban. Alig mentem XP-re, többnyire csak a havi frissítések és egy Windows only szkenner, esetleg ismerősöknek nyújtandó segítség miatt. Utóbbiak miatt maradt csak az újabb gépen is Windows.
-
válasz
lev258 #30149 üzenetére
Ezt a konzolos dolgot inkább rád hagyom, ezután mindig első kérdésem lesz kezdőkhöz, hogy van-e legalább 2-3 live disztrójuk kéznél!
A többszöri ellenőrzés az alapvető, de nekem már gui-s program is okozott komoly galibát, az sem biztosíték semmire. Az az fstab meg teljesen jó volt elméletileg, még a több opciót használva sem lehetne emergency mod.
-
válasz
lev258 #30138 üzenetére
Lehet, hogy a default opció is elegendő, de azt, hogy abban mi lesz az alapértelmezett benne foglalt opció csokor, az függ minimum a fájlrendszertől.
Azzal az Új kötettel lehetnek gondok
Ebben igazad lehet, elég régen használtam ntfs particiót, valami ide-oda per jelek jelennek meg bizonyos beírások esetén, az Adat v. torrentek név ezért van nálam is a letöltő mappáknál, jó, hogy említed ezeket!
Grafikus programot nem használtam én sem.(#30140) batai15
Az nem jó hír. Mindent úgy írtál, ahogy le volt írva? Lehet, hogy kelleni fog a live pendrive.
-
válasz
lev258 #30089 üzenetére
OK, csak megemlítettem, ha már az Ubuntu galádkodik nála, miért ne próbálná ki a Mint-et, ami, ha a frissítési metodikáját leszámítjuk, elég sok embernek jó választás szokott lenni.
(#30088) batai15
Chromiumot próbáltad már? Nem biztos, hogy látni fogod a különbséget.
Kevesen találják el elsőre a nekik megfelelő disztrót, nekem se a Mint volt az első és be kell valljam, hogy az én általam használt/kipróbált eszközökön magasan a legproblémamentesebb disztrónak bizonyult.
Akinek eddig a gépére felraktam, mindenki elégedett vele. -
válasz
lev258 #30070 üzenetére
Ahogy olvasom, felhívja a veszélyre a figyelmet az írás is! Csak azok a képek játszanak, amiről éppen írsz is.
(bar, ha azt is megcsinálná, onnantól már egyszerű lenne az egész)
Abban azért biztos vagyok, hogy kezdő kollégánk a fontos képeiről csinált biztonsági másolatokat, minimum másik meghajtó + felhő. A mozifilmek, sorozatok nem igazán lényegesek, minap nekem is elszállt 200 giga ilyesmim. Elfelejtettem, hogy épp áthelyezem őket és valami miatt nyomtam egy Alt+ F2-t.
-
-
válasz
lev258 #30052 üzenetére
Nem volt, csak a szoftverek telepítésénél szoktam update-t kérni. Vagy ez volna az? Long Term Support? Ha jól értem... Még ha azt is használnék, nem hiszem, hogy megoldaná a problémát, hiszen ez a rendszer eddig működött, frissítés nem volt, mégis rossz lett.
vipisti; Ha ez terminal parancs akar lenni, nincs telepítve a super. Ha pedig SuperUser módbani terminal, akkor ott nem ad ki erre semmit.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 7500F 32/64GB DDR5 RTX 5060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! ASRock Z370 i5 8500 16GB DDR4 512GB SSD 2060 Super 8GB Zalman Z9 Plus Enermax 750W
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Honor Magic 7 Lite 256GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- iKing.Hu - Motorola Edge 50 Ultra - Nordic Wood - Használt, karcmentes
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest