- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Először égett le egy újságnál a GeForce RTX 5090
- OLED monitor topic
- OLED TV topic
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Home server / házi szerver építése
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Kompakt vízhűtés
- Azonnali fotós kérdések órája
Aktív témák
-
ViZion
félisten
VIA VX900 fejlemények: 11.04 alá nincs driver még, Openchrome 2D gyorsítás, és pár videó HW gyorsítás van csak. Mesa3d.org elvileg vmi kísérleti 3D-s drivere van, próbálgatom...
A 11.04 azért vicces. 10.10 és korábbiban jól működő wifi stick támogatás eltűnt, le sem tölti, fel sem ismeri, csak látja, hogy van... sebaj, kicserélték a pár napos cuccot.
Win-ben megosztott mappákra megint kiírta, hogy a win jelszót kér... pedig nem kér. 10.10 és elődei ezt símán tudták... Kicsit hagytam, más dolgom volt. Mire visszajöttem be kellett jelentkeznem, mert képernyővédő bekapcsolt. Belépéskor meg ott volt a megosztott mappa... lol. akkor mi van? Remélem nem lesz ez minden alkalommal... -
RBJ
addikt
csak azt nem értem ez az ujraindulásos dolog miért csak tegnap óta van.
pedig még frissítés se volt amire rá lehetne fogni.
ilyen jellegű hibákat hol lehet jelezni a fejlesztőknek? -
localhost
Közösségépítő
Figyelem ez egy kezdőtől származó kérdés: (ne röhögjetek!)
UBUNTU 11.04-ben a tálcán jobbra fenn a boríték és az emberke ikon melyik program, nincs rá szükségem, mit kell eltávolítanom, hogyan ?
-
Geller72
veterán
válasz
#40553216 #35722 üzenetére
Fejlemények:
Leigáztam a szar 11.04-et. Gondoltam, miután megvan a /home backup, eljátszok a dolgokkal. Nyomtam egy installt, persze nem formattal, hanem csak úgy "lájtosan". Érdekes módon tényleg megmaradt a /home-on belüli user mappa és benne minden cucc. Ez tetszik. Nade! Hogyan tudnám ismét "Művelésbe vonni" ezt a felhasználót? Hogyan lehetne ismét bejelentkezni ezzel a profillal? Mert látom a mappát, be is tudok lépni mappa szinten, de user szinten nem látom a loginnál.
Any idea? -
RBJ
addikt
melyik msn alternativába van webcamolási lehetőség még. ha jol emlékszem a pidgin be nincs.
-
RBJ
addikt
vannak bibiei ennek az emesene nek. ha valaki vel csevegek és ir akkor megint nyit egy ablakot attól fuggetlenul, hogy kapcsolatba vagyok már vele. lehet megprobálom a pidgint.
na most megint restart volt. lehet az emesene re háklis . mert csak ilyenkor csinálja. -
Iginotus
addikt
Sziasztok feltettem az ubuntu 11.04 et és pl proftpd configom elé betett ilyen dollár jeleket. Ezt kiiktattam pár hibát kijavítottam és most megy. De Webmin csak rootal enged be a saját felhasználó nevemmel nem ezt valahol be tudom lőni?
-
RBJ
addikt
a pidgin en lehet webcamolni? azt nem értem az uj emesen miért nem támogatja a webcamot és képkuldést
-
szaszayanou
aktív tag
Hogy lehet megoldani openoffice alatt, hogy az oldalszámozás ne az első oldalon kezdődjön, tehát a címlapon ne legyen 1-es?
Előre is köszönöm a választ.
-
RBJ
addikt
csinált már olyat valakinek az uj ubi , hogy fogta magát és újraindítja magát a gép és kéri a jelszót a felhasználónak.
tegnap óta a második eset. -
M.W.H
aktív tag
nah isten se tudja hogy... de most a legujabb katával sikerült mindent megjavitanom...
a kómííízről csak szerényen annyit nyilatkozom, hogy miután sikerült mindent megjavitanom a driverparákkal nem tudtam mozgatni semmit és a kompiz fogta magát és kikcsapolt mindent ablakmozgatástol kezdve mindent... (rohadék) -
-
M.W.H
aktív tag
fäszom az egész catalystbe... amikor felfrissitettem az ubit 11.04 re akkor hardverkeresőbe leállitottam az ati driverét és faszán ment. most nem volt hajlandó jól menni leállitottam és ugyan olyan kaksi... pl amit én használok docky annak van 3d-s verziója. namost az azóta se megy normálsian és nem is engedélyezi hogy normálsian menjen...
olyan mintha kikapcsolta volna a 3d-s képességét...hogy tudom teljesen kitakaritani a catalystet a gépröl? dkpg --purge folytatás?
-
M.W.H
aktív tag
válasz
ntomka #35972 üzenetére
lol..
csak azért nem irtam most sudo-t mert 40 probálkozás ha nem volt egyse
és mindig ezt dobta amióta frissitettem:/ és most raktam fel a legujabbat és elfelejtettem
majdnem irtam is hogy sudoval se megy
de azért kiprobáltam és megy.
wkr@wkr-desktop:~$ sudo aticonfig --initial -f
[sudo] password for wkr:
Uninitialised file found, configuring.
Using /etc/X11/xorg.conf
Saving back-up to /etc/X11/xorg.conf.fglrx-4 -
M.W.H
aktív tag
felfrissitettem a 10.10 et 11.04 re
aticonfig --initial -f re ez a válasz... de aticonfig -- initial ra is ezwkr@wkr-desktop:~$ aticonfig --initial -f
Uninitialised file found, configuring.
PowerXpress error: /usr/lib/fglrx/switchlibglx failed with exit status 1
PowerXpress info: Diagnostic output from /usr/lib/fglrx/switchlibglx:
Can't set real/effective user ID to 0/0.
Must be root to run this script.Failed to initialize libglx for discrete GPU
Using /etc/X11/xorg.conf
Saving back-up to /etc/X11/xorg.conf.fglrx-4
aticonfig: Writing to '/etc/X11/xorg.conf' failed. Permission denied.
wkr@wkr-desktop:~$ -
ntomka
nagyúr
Ha valaki még nem ismerné: [link].
-
Thusor
őstag
Olyan jellegű kérdésem lenne, hogy 11.04-el használok egy Epson stylus dx7450 multifunkcionális nyomtatót. Remekül nyomtat és szkennel de sajnos nem jelzi ki linux alatt a festékek szintjét. Ezt hogyan tudnám beállítani, hogy érzékelje a festékek szintjét? Valamint ha majd kifogy a festék akkor hogyan tudnám benne kicserélni, mert eddig windows alatt volt saját szoftver erre a célra de sajnos linux alatt ez nem elérhető, így valahogy majd ezt manuálisan kellene elvégeznem, hogy a nyomtatófej olyan pozícióba álljon hogy kicsrélhető legyen a patron?
-
ViZion
félisten
Erre valaki javaslatot tud adni? Nem akarok több gigát másolgatni feleslegesen...
-
aag
őstag
A 10.04-ben hol állíthatom a grub2-őt, hogy kernelfrissítés után is azt csinálja amit én szeretnék?
-
RBJ
addikt
jé most bukkantam a screenlet alkalmazásba. ennél a system monitor alkalmazásnál nem lehet beintegrálni a cpu hőmérsékletet is valahogyan, hogy mutassa a kicsike.
még egy kérdés a screenlet be mi az a lehetőség, hogy Daemon mutatása tálcán? -
törölt tag
Üdv!
Ha valaki még nem olvasta, és Linuxos (aka Ubuntus) ThinkPad hiány volt.
Ubuntu on Lenovo -
törölt tag
unity-ben (jelenleg) nem lehet átrendezni a felső panelt. gy lehet indicatorokat hozzáadni és eltávolítani, ha a csomagkezelővel felteszed, vagy letörlöd őket. gyanítom, hogy az sensors-applet vagy nem kompatibilis az új panellal, vagy csak nem indul el automatikusan (ha ez a helyzet, akkor a rendszer - automatikusan induló programok részben hozzá kell adni). eltávolítani a borítékot az indicator-messages csomag letörlésével lehet, de akkor nem lesz semmi, ami jelzi a bejövő üzeneteket, ha nem állandóan láthatóra tetted a baloldali launchert. a hálózatkezelőt nem ajánlom eltávolítani, mert akkor nem lesz hálózatod sem... (vagy esetleg fel lehet helyette tenni a hagyományos nm-applet csomagot, meg network-managert, de ezt nem ajánlom, ha nem csináltál még ilyesmit, mert könnyen hálózat nélkül ragadhatsz).
-
RBJ
addikt
feltettem a sensors-applet et de mégse látom a felső panelon.
az úgynevezett felső panelnál hogyan lehet leszedni az ikonokat és hozzárendelni? a régi 10.10 nél jobb klikk volt és panel rendezése menü volt ha jól emlékszem.
vagy ha el akarom tüntetni a boriték és internet kapcsolat ikont akkor hogyan tegyem? -
T_Stark
őstag
Sziasztok!
Ubuntu 11.04 van fent, és azt vettem észre hogy furcsák a videók. Mintha kicsit akadozna, laggolna. Totemmel és VLC-vel is.
Radeon HD5670 videókártyám van, a zárt drivert amit felajánlott feltettem hozzá.
Lehet ezzel valamit kezdeni? Mert elég zavaró... -
ViZion
félisten
erre vki vmit?
-
RBJ
addikt
unitiy n van értelmes msn alternatíva. az emesene ezen nem igazán teljes.
-
-
ViZion
félisten
Nah, a következő a helyzet:
Asztali gépen SSD (rendszer) + HDD (adatok) vannak, most összedobott ITX konfig netezős-backupolós gép lenne. Rendszer HDD-n, mert LiveUSB nagyon problémás.
Korábban próbáltam NTFS partíción megosztani mappákat, kevés sikerrel...A megosztani tervezett mappák EXT fájlrendszerre kerüljenek /home alá hogy menjen, vagy mit javasoltok? Jelenleg NTFS-en van, így nem akarja megosztani.
A lényeg az lenne, hogy az asztali gépről időnként az újabb fájlokat valami (Paragon free backup progija elvileg) mentse az ITX-es Ubuntu alá...
Zyxel n-es wifi pöcköt kicserélték TP-Link-re, ami 10×akkora, de símán felismerte...
-
-
Lenne egy kérdésem. Nekem már egy ideje Ubuntu van (Windows 7 mellett használom), és nem vagyok vele elégedett. Laggolnak a videók, nem jól kezeli a hangfalszettemet, nem tetszik a nem túl dizájnos látvány, a kezelőfelület, stb. Ez az első linuxom. Most újratelepítés jön, és azon gondolkodtam, hogy felrakjak egy másik linuxot. Véleményetek szerint a Linux Mint vagy az OpenSUSE jó választás lenne?
-
pethYeti
addikt
Linux Mint alatt hogy tudom lecserélni a boot menü hátterét egy egyszerű feketére?
-
Immy
őstag
Ubuntu letud kezelni 4 gpu-nál többet egyszerre?
-
M.W.H
aktív tag
ahh van valaki aki szakértő ati téren? egyszerüen nem hajlandó megfelelően menni:S
lépésröl lépésre leirom. feltettem 10.10 et aztán a felajánlott drivert. mindig szétakartak esni az ablakok ha jobbra balra mozgattam. most felraktam az uj catát. most meg alig megy a kártya. ahhhhelpmi
-
M.W.H
aktív tag
ahh és hogy tudom beállitani mert most minden teljesen ugy müködik mintha hibás lenne vagy nem is tudom egy régi 2 megás kártyát használnék...
-
htibi20
csendes tag
SZiasztok!
A segítségeteket szeretném kérni kaptam egy feladatot amit 2 óra alatt kellene leadnom:feladat: Készítsd el a groups parancs saját megvalósítását. természetesen a groups parancsot ehhez nem kell használnod.
Ezt a scriptet kellene leadnom de köd.
Előre is köszönöm a segítségeteket
-
M.W.H
aktív tag
uhh 10.10 en ati bajokra valaki tud okosságot? legujabb catalystot foggalmam sincs hogy kell feltenni. ilyen run kiterjesztés nem indul el magátol:/
-
Richter36
őstag
Sziasztok!
Hogy tudom betenni a monitor icc profilját ubuntu 10.04-ben?
-
ViZion
félisten
válasz
Kendek #35928 üzenetére
Azért ez vicces. Halom minden megy alapból, vagy frissítés után. Az ember azt hinné bővítik a listát, és nem szűkítik...
Majd kipróbálom. Múltkor símán USB-re felrakta a magyar nyelvet, most még azt sem akarja... restart után is angol, bill.-t meg hiába törlöm az usa layoutot, visszarakja. Asszem előtte ezt is csak egyszer kellett megcsinálni. Szal. a Live azért csak megközelítőleg normális rendszer, lehet ez a baja... -
válasz
ViZion #35927 üzenetére
Úgy nézem, hogy egy Ralink RT3070-ről van szó, annak tényleg kéne mennie. Sajnos az én Atherosom is furán viselkedik a 2.6.38-as kerneltől. Be kell neki dugni egy másik vezeték nélküli hálózati adaptert, hogy lássa a hálózatokat és csatlakozni tudjon. Gondolom neked is a kernelben csesztek el valamit, azt mondjuk telepíthetsz régebbit, akár a Maverickét is, maximum csak próbaképp.
-
ViZion
félisten
sziasztok!
Adott Zyxel NWD2105 Wireless N USB pöcök... elvileg Suse-vel és 10.10 ubival is out-of-the-box üzemel... na a 11.04-el nem. Drivert nem találtam... lehet vhogy a 10.10-ből ezt a részt idehegeszteni? -
gsc73
aktív tag
Sziasztok!
Egy kis saját, személyes tapasztalat megosztás azoknak, akik kezdőként jönnek ide, és próbálkoznának a Linux-al:
Az elmúlt napokban volt alkalmam összehasonlítani az Ubuntu 10.04-et és a Lubuntu 10.04-et, (azért ezeket, mert a hardver egy VIA EPIA-800, VIA EDEN (Ezra) C3 proci, amin a 11.04-es el sem indul)
Az Ubuntu számomra nagyon kellemes csalódás volt: MINDEN, elsőre működött, a grafikus felületen keresztül az átlag (vagy azon felül egy picivel) felhasználó számára fontos beállításokat el lehet érni, logikus, bár alapvetően más felépítésű, mint a Windows. Könnyű kezelni! Való igaz, hogy a fenti vason kicsit lassú, de azért használható.
A Lubuntu inkább azoknak való, akik nem riadnak vissza a hosszú-hosszú parancssoros beállításoktól, amiket a terminálban kell megtenni. Ilyen volt pl. a SAMBA, amit hiába telepítettem fel, nem sikerült elérni a WIN-es hálózatot, még több órai google használat, és parancssoros próbálkozás után sem. (persze ez lehet hogy az én hibám, nem tagadom, azonban az összehasonlítási alap az Ubuntu!) Ezen felül a számomra fontos Nvidia MX440-es videó kártyát sem ismerte fel, bár működött a rendszer, de ezt, az Ubuntu jól oldotta meg.
Azt is hozzátenném, hogy nem szándékoztam beleásni magam a mélyébe, „csak” kíváncsiságból ismerkedtem/ismerkedem egy kicsit a Linux-al. Mint ahogy a tesztek végén is szokták írni (amelyek szintén nagyon szubjektívek, ahogy az én kis „gyorstesztem” is):
Ubuntu: nagyon tetszett,
Lubuntu: nem tetszett.
Üdv: g.
-
M.W.H
aktív tag
hejhó van egy kis problémám
ati hd 3850 és az ati drivere amit felajánlt. na most az a ciki hogy az ablakokat jobbra balra mozgatom és és kicsit szétesik. amikor huzom jobbra balra... mint ha fognék egy képet és felénél elvágnám és kicsit balra igazitanám az egyik felét... valami ilyesmiremélem eltudjátok képzelni.
na a kérdés van valami extra az ati driverhez? mert ha sokat kattintgatok ideoda meg applyzok akkor megjavul csak tökéletesen mindegy neki hogy mit meg hova... mert már végigjátszottam hogy egyenként állitgatom be ki stb... szal gondol eggyet jól funkcionál gondol kettöt nem... és restart után ujra jön ez... (10.10)
köszi remélem kapok valami választ
-
zeli
aktív tag
11.04-et szerintem még hanyagoljátok. Általában minden Ubuntu kiadásnál érdemes várni 1-2 hónapot váltás előtt. Ha egy stabil rendszert szeretnétek, akkor a 10.04 LTS a megfelelő.
Laybee: Nem tudom próbálkoztál-e vele: töltsd le az nVidia oldaláról a Linux drivert. Ez, ahogy nézem egy .run fájl (nekem ATI-m van), azt töltsd le, adj neki futtatási jogot (jobbgomb->tulajdonságok>Jogosultságok->végrehajtást pipáld be, vagy terminálba: chmod +x /home/neved/Letöltések/fájlneve.run), aztán szimplán rákattintva elindíthatod.
-
Laybee
őstag
Sziasztok! Még mindig nem jöttem rá, mit kellene tenni ahhoz hogy az új Ubuntu használja a nvidia drivert. Valakinek tipp?
-
-
pocokxx
Közösségépítő
Hát ma elég sok rendszert sikerült kipróbálnom.... Összefoglalva:
-Ubuntu 10.10. hang recseg (csak a wav kiterjesztés csak Rhytmbox-szal, meg az emesene alatt...)
- Linux mint 11 (Katya) Nekem a legszimpatikusabb linux rendszer, amivel eddig találkoztam. Egyetlen "baja", hogy picit sok erőforrást használ a 10.10-hez képest.
- Linux Mint 9 debian A hang ugyanúgy recseg, az erőforrás igény pedig nem sokkal kisebb, mint a Katyanál.
-Linux Mint 9 LTS Xfcde alapon egy kicsit kisebb erőforrás igény, ami engem nagyon meglepett... De a hang mellé még a vga driver sem működött rendesen (ati driver az 1 hsz szerint fel, de a helyzet nem változott, sőt az effektek is elmentek)
- Ubuntu 10.04 A helyzet ugyanaz mint a Mint 9-nél. csak kevesebb erőforrással, de nincs vga meg recseg a hang...
-Jön vissza az Ubi 10.10. az emesene hangját meg kikapcsolom...Ma ennyire tellett...
-
RBJ
addikt
van valakinek arra tippjije
, hogy amilo pi3560 ra hogyan lehetne elővarázsolni a bluetooth ot ubuntu n?
ennyi gondom maradt még egyelőre hirtelen.Kezd hiányozni a vírusokkal és kártevőkkel megszokott harcom a win alatt. -
kmisi99
addikt
Üdv!
Az XBMC nél ami elvileg ubuntu alapú telepítés és belépés után ezt kapom [link]
Itt mi a fenét kell csinálni? Mit akar tőlem? Én csak simán el akarom indítani az XBMC-t nem akarok semmiféle ilyenekkel szórakozni de mindig ez jön be -
M.W.H
aktív tag
ja és egy ati 3850 van benne nem tudom jelent e valamit.
persze a régi natty simán ment az alaplap és vga csere után. nemtudom mért hal le a telepitő:/ -
M.W.H
aktív tag
sziasztok!
van valakinek dfi ultra-4 alaplapja? nforce4 es chipkészlet.
11.04 telepités vége elött fogja magát és kiir egy csomo mindent benne a procit a vinyót a ramot a csipszetet hálokártyát midnent beleir és lefagy. este tudok képet esetleg.valakinek volt hasonló problémája?
-
Siriusb
veterán
Aktív témák
Hirdetés
- Eredeti Microsoft Windows 10 / 11 Pro OEM licenc Akciós áron! 64/32 bit Azonnali kézbesítéssel
- Wimius W2 okosprojektor / Számla + Garancia / 30 000 Ft
- HP ZBook Firefly 14 i7-1165G7 32GB 1000GB 14" FHD magyarbill 1 év garancia
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE Z97X-Gaming 3 Z97 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! 3Dconnexion SpaceMouse Enterprise egér garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest