Hirdetés
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Vezeték nélküli fejhallgatók
- Melyik tápegységet vegyem?
- Boldog Új Évet Kívánunk 2026-ra!
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Hobby elektronika
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
Aktív témák
-
Az asztali parancsikonok ugye a ~/Asztal könyvtárban vannak alapból, ha nincs bepipálva a felhasználói adatfájlok belevétele, akkor nem kerülnek bele a képbe. Egyszerű megoldás az, hogy egy rejtett könyvtáron belül helyezed el ezeket, vagy bepipálod a dolgot.
A Live rendszert futtatva is képes lehetsz visszaállítási pontot kreálni, de ajánlottabb inkább a telepített rendszert elmenteni, mert a Casper módosít bizonyos fájlokat. A rendszermásolás funkció segítségével bármikor visszamásolhatod a rendszert a háttértároló egységedre.(#37499) veze: A zárt videóvezérlő meghajtók problémásak lehetnek akkor, ha nem kompatibilis hardveren akarod futtatni a Live rendszert. Megoldás lehet az, hogy a visszaállítási pont készítése előtt deaktiválod őket, vagy maximum csökkentett grafikus módban tudod futtatni a rendszert elméletileg bárhol.
-
veze
őstag
még felmerült kérdés de kifutottam a szerk idejéböl

a mentésbe belekerült a sajat gépemen telepitett zártmeghajtók driverei amiket azonositott. Mi van olyankor ha viszem magammal és más hardverelemekböl álló géppe tolom be ezt a lemezt vagy pendrive-ot? -
veze
őstag
válasz
Kendek
üzenetére
megvan, sikerült..
most a lemezről bootolva irok.. és megvan még a háttérkép is..
meg beleszerkesztetetm egy régi kódtáblával müködö javas alkalmazást
(echo hu_HU.ISO-8859-2 ISO-8859-2 >> /var/lib/locales/supported.d/local)
ami elég nyögvenyelösen megy, mert ha ujrainditoma telepitett linuxot akkor se mindig képes ékezethelyesen megjeleniteni azokban az ablakokban a karaktereket..(de van amikor igen...) szóval beállítottam és lementettem mikor müködött épp helyesen és most a live cd-ről hibátlanul megy
az asztalon volt pár parancsikonom amik ugye nem kerültek át mivel nem jelöltem be hogy a felhasznaló könyvtaraiban lévö fájlokat is mentse.. müködnek, csak ki kell keresnem öket... szval hova melyik könytárba pakoljam ezeket az ikonokat amik biztosan átkerülnek akkor és akkor elég csak abba belépnem és ott lesz mind..
a 2,3 GB-os mentésböl 930 MB-os isot csinált...szval van még benne tartalék ha egy dual lemeznyi méretet tudok kiirni max egy dvd-tre live ként..
szerk: ilyenkor is ott van a rendszerment... menüpont.. live-röl inditva is képes vajon valami mentést csinálni ha kijelölök a meghajton neki egy ext3-as particiót? ez persze már csak inkább elméleti kérdés.. mert értelme nem sok van..ott a telepitett ha változtatni akarok megint..
és köszönöm a segítséget
-
A felhasználói adatfájlok a felhasználók könyvtáraiban levő nem rejtett vagy nem rejtett könyvtárakban levő fájlok. Szóval alapesetben csak a beállításfájlok mentődnek el, más, esetlegesen nagy helyet foglaló adatok nem. Ilyenkor probléma lehet, hogyha a beállított háttérkép a Képek könyvtárban van, mert azt nem veszi bele.
Teljesen normális, ilyenkor csak villog a folyamatsáv, jelezvén a folyamat futását. A folyamat lezajlása időben elég megjósolhatatlan, de ha végzett, vagy ha valami probléma lépett fel, akkor jelez.
A 2,3 GB az teljesen átlagos méret, bőven belefér a 4 GB-ba, tömörítve meg főleg. Akkor lehetne esetlegesen gond, ha a felhasználók adatfájljai is bele lennének véve.
Én azt javasolnám, hogy az alaptelepítés részét képező Indítólemez-készítő alkalmazással írd rá a pendrive-ra. -
veze
őstag
átméretezés megvolt hibaüzenet nincs
most ott tartok: live cd készités (isot csinál ha jol értelmezem épp, amit aztan kiirhatok...)
"felhasználoi adatfájlok bevleétele" ez mit is jelent pontosan?
most nem tettemm oda pipat mert alapértelmezésben nem volt..
egész pontosan "live rendszer készítés".. villog már mellette vagy 5 perce..ez normális vagy valami gubanc van
a rendszermentés fájlmérete, ami ki lett jelölve neki 2,3 GB volt
közben kész lett
ezt linuxlive usb creator-ral is kirhatom pendrivra ha jol sejtem? mert végül is egy iso.. annak meg azt kell kijelölni.. -
qamu74
őstag

-
qamu74
őstag
Csá!
Tud valaki olyan weboldalt, ahonnét betütípusokat tudok letölteni!
-
Brucehun
aktív tag
válasz
Kendek
üzenetére
Ezt írja ki amikor terminálon keresztűl szeretném elindítani:
ferko@ubuntu:~$ chmod +x /home/ferko/Letöltések/utdemo/System/UnrealTournament
ferko@ubuntu:~$ /home/ferko/Letöltések/utdemo/System/UnrealTournament
/home/ferko/Letöltések/utdemo/System/UnrealTournament: error while loading shared libraries: Engine.so: cannot open shared object file: No such file or directory -
Brucehun
aktív tag
Még annyi kérdés, hogy az Unreal Tournament '99-nek a demóját letöltöttem, elindítom az inító fájlt, bejőn az ut logója és nem történik semmi! Mi lehet az oka annak, hogy nem indúl el?
-
Brucehun
aktív tag
sziasztok!
Volna egy kis problémám, miután a sudo parancsal elindítok egy programot ezután kéri a rendszergazda jelszavát (az enyémet), de nem engedi beírni! Ilyenkor mi a teendő? -
válasz
Thusor
üzenetére
Mehet ext4-re, de Mavericktől fölfele kiadásokat telepítsél. Érdemes aztán a naplózást visszafogni, noatime, nodiratime, meg discard opcióként, ez utóbbi a TRIM utasítások elküldése miatt igen fontos. A telepítő nem tudom, hogy mennyire kezeli jól az első partíció kezdetének eltolását, de a GParted biztosan jól csinálja, így érdemes esetleg azzal előparticionálni.
-
Thusor
őstag
Abban tudtok segíteni, hogy ha SSD-re szeretnék ubuntu 11.04-et telepíteni? Mire kell figyelni telepítéskor és milyen filerendszerre formázzam? Mit érdemes a HDD-re áttenni? Feltelepítés után mit kell beállítani az SSD megkímélésének érdekében?
-
Thusor
őstag
Szeretnék érdeklődni, hogy az Ubuntu linux 11.04 kezeli-e a ericsson f5521gw wwan kártyát? Ez alatt azt értem, hogy tudok-e vele megfelelően hívásokat kezdeményezni-fogadni, illetőleg SMS-ezni és netezni?
-
ldave
félisten
WIn7 mellé feltettem minap wubi-val egy Ubuntut és olyan gondom lenne, hogy azóta a win nem mindig indul el, hacsak előtte nem lépek be linuxra is. Ilyenkor a boot során ki is ír valami file system-mel kapcsolatos hibaüzenetet, de olyan gyorsan, hogy nem tudom rendesen elolvasni, de valami windows leállással kapcsolatos ha jól láttam. Ilyesmival van tapasztalat, hogy mi lehet a gond?
-
veze
őstag
válasz
Kendek
üzenetére
akkor ezt elkapkodtam..
mert tudtam volna egy ntfs particióra irányítani de erre nem is figyeltem..
minden simán ment nem volt hibaüzenez csak egy..
hogy 0 bájt szabad hely van már. és visszavontam akkor..kérdezte a lomtárat kiüritse e.. de hát esse segített volna..most méretezi épp át, eltart egy darabig éjfél után végez majd..
remélem nem döl be az egész
mert három op rendszer van rajta szépen összehangolva + adat partició
ennek terhére garázdálkodtam most
ha behal (és nem csak a boot menü,mert azt még ki tudnam javítani..) akkor van egy acronis mentésem komplett, az összes oprendszerről tokkal vonóval, kb 16 GB..
visszairja 15-20 perc alatt mind..
és kezdhetem elölröl, (mármint az ubuntus részét ami tegnap már sikerült) de hát gyakorlat a tudás anyja vagymi...
-
Amit oda írsz, azt végrehajtja igen, méghozzá root jogosultságokkal. A /mnt-ben az xfs könyvtárat ellenőrzi, hogy megvan-e, ha nincs, akkor létrehozza, hogy a csatolás mehessen abba. Ez azért kell, mert a /mnt könyvár tartalma nem kerül bele a képbe amiből a Live rendszer majd futni fog.
A Rendszerment telepítéséhez a következő parancsokat add ki:sudo add-apt-repository ppa:nemh/rendszerment
sudo apt-get update
sudo apt-get install rendszermentSzóval először is készíts egy visszaállítási pontot, majd mehet a Live rendszer készítés.
-
veze
őstag
válasz
Kendek
üzenetére
amit rc.localba irok azt mind végrehajtja minden bootolaskor? a könytár létrhozást is?
mert live cd-ről indulva nem lesz mega könyvtár akkor sem ha a rendszermentáésben benne volt? ezt nem értem, meg az előtte lévő parancsot se de majd bemásolom ugyanigy..
( ha csak azt nem érteném..
)
nekem 10.10 van de nem találom benne a rendszermentést
rendszer/adminisztraciónál kerestem de másfelé se.. ezt is külön telepiteni kell elötte? -
Akkor nincs semmi gond vele, a /etc/rc.local fájlba az exit elé egy ilyesmit kell írnod:
if [ ! -d /mnt/xfs ]
then mkdir /mnt/xfs
fi
mount UUID="ba73af1a-caa3-4a09-99a0-86748858206a" /mnt/xfsAz fstabból töröld a sort, majd csekkold le a működését. Ha okés, akkor telepítsél még minden olyan alkalmazást amit a LiveCD-n is tudni szeretnél, például a GPartedet, és mehet is a készítése. A Rendszerment alkalmazásánál ez úgy van, hogy előbb egy visszaállítási pontot kell kreálni, majd azt lehet felhasználni a célra.
Nekem nincsen ilyen menüs gondom, egyszer kattintással és folyamatos lenyomva tartással is jól működik mindenhol. Régebben volt már szó valami ilyesmi bugról, hogy egyből rákattintott az egyik menüpontra ha nem úgy csinálta mint Te, vagy mi.
-
veze
őstag
válasz
Kendek
üzenetére
igen, simán ugy tudom csatolni. sőt csatolja magát induláskor most ha meg nincs rajta megáll a bootolás és megkérdezi hogy nem tudja csatolni kihagyja? vagy kézzel csatolom?
mondjuk ezt nem kérdezte még délelőtt pedig akkor se volt rajta..
ki tudom javítani UUID re is.
más.. ez is nagyon bagatel kérdés de...
ha most jobb gombbal kattanok valamire elöjön a helyi menü de folyamatosan nyomnom kell a jobb gombot ha felengedem elengedi a menüt.. nyomva tartva kell rávinnem arra amit ki szeretnék választani aztan azon felengedni és máris végrehajtja.. lehet ezt ugy hogy megnyilik a helyi menü ugy marad anélkül hogy nyomnám amig választok benne, és arra ujbol kattintok mondjuk a bal gombbal? -
-
veze
őstag
válasz
Kendek
üzenetére
igy néz ki most az fstab
# /etc/fstab: static file system information.
#
# Use 'blkid -o value -s UUID' to print the universally unique identifier
# for a device; this may be used with UUID= as a more robust way to name
# devices that works even if disks are added and removed. See fstab(5).
#
# <file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass>
proc /proc proc nodev,noexec,nosuid 0 0
# / was on /dev/sda6 during installation
UUID=a24b10d6-5691-4c91-a57a-e047463bc42d / ext4 errors=remount-ro 0 1
# swap was on /dev/sda5 during installation
UUID=e3895dc5-01f7-4758-9bd2-9e7ab9bc7829 none swap sw 0 0
/dev/fd0 /media/floppy0 auto rw,user,noauto,exec,utf8 0 0
/dev/sdb2 /mnt/xfs/ xfs defaults 0 0és igy az rc.local:
#!/bin/sh -e
#
# rc.local
#
# This script is executed at the end of each multiuser runlevel.
# Make sure that the script will "exit 0" on success or any other
# value on error.
#
# In order to enable or disable this script just change the execution
# bits.
#
# By default this script does nothing.exit 0
akkor az utolsó sort ( /dev/sdb2 /mnt/xfs/ xfs defaults 0 0 ) tegyem át rc.local-ba? az exit elé? és ne legyen elötte #..?
-
qamu74
őstag
Cairo dock-ot hogyan kell telepíteni ubura?
-
Két lehetőséged is van akkor. Az rc.local fájlba vagy beírod közvetlen a csatolási parancsot, ez olyan mint amikor terminálba bepötyögöd és csatolja, vagy beechozod az fstabba és onnan csatoltatod. A lényeg az, hogy meglehet csinálni a teljes automatizálást ha neked erre van szükséged.

-
qamu74
őstag
HI!
Ubura téma filet hogyan kell telepíteni?
-
veze
őstag
válasz
Kendek
üzenetére
kiprobáltam live cd alatt (10.10)
benne van már az xfsprogs azt nem kell telepiteni a g-parted is benne van azt se
ezt kellett:
sudo apt-get install xfsdump
aztan létrehozni a könytárat neki a csatoláshoz
meg fstab -ba beirni azt az egy sort és mount..
végül is 4 sor egy live cd ről bootolva és ugyanott vagyok..kibirható
de ha lemenetem és live cd-ként is tudnam használni akkor már csak egy marad, az fstab szerkesztése (mivel az felülirodik) de a többi már akkor benne marad vélhetöen
de akkor a csatolási sort nem fstab fájlba irjam hanem a /etc/rc.local fájlba?
és akkor jo lesz?
ez már csak ilyen hab a tortán amúgy, mert így is jó egyébként, de kipróbálnám
eddig acronis csinálta a mentést a beállított rendszerröl de ugye az nem live, hanem visszairta egy az egyben ha valami gáz volt -
-
veze
őstag
tegnap probálkoztam a NAS XFS particiojának olvasásával ubuntu alatt, ami aztan sikerült is
kérdés az hogy a mostmár igy megszerkesztett ubunturol lehetne e olyan iso mentést csinálni amit pl. linuxlive creatorral egy live cd-nek kiirhatnék és ha arrol liveként bootolok már egyből olvasná is a kérdéses lemezt nekem és nem kéne ujra szerkesztenem fstab-ot létrehozni a csatoláshoz a könyvtárat stb...Livecd-ről bootolva is meg tudtam csinálni ezeket, de ha kilépek és ujra indulok ismét akkor ugye elvesztek..
vagy ez képtelenség amit gondoltam? -
veze
őstag
én kapcsolgatom be a gépeim távolról wake on lan
egy linksys wrt54 gl routerem van, azt elérem bárhonnan (távolról is) egy böngészöböl és onnan tudok inditani gépet (MAC cím alapján összerendelve) Biosban kell beállitani a kérdéses gépet, hogy milyen oprendszer van rajta az az indítás szempontjából mellékes. nekem ugy van beállítva a grub boot menü hogy ne az ubuntu legyen alapértelmezett op rendszer hanem a windows, mert azt logmein en keresztül utána távolról elérem. de ha ubuntut meghagyom alapértelmezettnek, akkor azzal iditaná el, ha meg eleve csak egy rendszer van, akkor evidens.
itt van topicja is (wake on lan hogyan) a kérdésnek, a beállításokat illetöen
ha integráld hálókártya van a gépben már nem kell külön wakeonlan kábel hozzá, ha slotba van téve egy hálókártya akkor igen (nekem mindkét módszerrel müködik) -
Ehhez alighanem szükséged lesz egy olyan routerre, amire tudsz ssh-t nyitni, vagy egy gépre, amit ugyanilyen routerként használsz, továbbá a wakeonlan-nak működnie kell a szervereden, azaz BIOS-beállítás kell hozzá és hogy a wakeonlan kábel be legyen kötve. RSA-kártya is jó lenne, de olyat biztosan nem akarsz venni.
-
ko9
addikt
Üdv!
Egy olyan kérdésem lenne, hogy csináltam egy Ubuntu Server 11.04-es gépet, amit félre akarok rakni a műhely sarkába. Az lenne a célja, hogy 0-24ben menjen, és hozzá se kelljen többet nyúlni. Viszont tervezem, hogy amikor hosszabb időre elmegyek itthonról, akkor lekapcsolom a gépet. Eddig ez megy SSH-ról, viszont azt meg lehetne-e oldani, hogy be is kapcsoljam?
Olvastam a WakeOnLan lehetőségről, ezzel kapcsolatban van valakinek tapasztalata?
Köszönöm előre is a segitséget
-
válasz
qamu74
üzenetére
Ez nem kifejezetten probléma, vagyis a "függőségi rendszer" miatt, ha a kockát ilyen módon aktiválod, akkor deaktiválódik a Unity plugin. Mondjuk nem hiszem, hogy konkrétan lefagy a rendszer, egy X újraindítás is elég lenne szerintem ilyenkor.
Futtass egy unity --reset parancsot az alapértelmezett beállítások visszaállításához. Ha pedig mindenáron szeretnél munkaasztalkockát, kövesd ezt a leírást. -
n00n
őstag
Úgye Oneiricben már LightDM van GDM helyett.
Eddig így állítottam le az X-et:
sudo /etc/init.d/gdm stop
vagy
sudo service gdm stop
Viszont gondolom ez így már nem fog működni. Miképpen lehet ezután leállítani az X-et? Ötlet?
-
qamu74
őstag
Ugyan azt írja ki.........
igen ott vagyok és ott írja ki ezeket!
vid karcsim geforce 8400gs -
qamu74
őstag
You appear to be running an X server
lease exit X before instaling!
És
The Nouveau Kerner driver is currently in use by your system........ -
válasz
qamu74
üzenetére
Nah, ez már bonyolultabb kicsit. Először is deaktiváld az előzőleg aktivált, de nem használatos meghajtót. Utána Ctrl+Alt+F1 -> jelentkezz be
sudo su
cd /home/hlg/Letöltések
chmod +x NVIDIA*.run
stop gdm
./NVIDIA*.run
start gdmA telepítés menetén bizonyára végig tudsz menni, az esetleges utólagos beállítások meg más kérdés.
-
válasz
qamu74
üzenetére
Pontosan azt jelenti, amit írtál. Telepítve van a zárt meghajtó, de nincs használatban. Helyette valószínűleg a nyílt és kísérleti Nouveau van használatban, azért futhat a Compiz is. Gyakorlatilag az van, hogy a Natty kiadásakor az NV-nek nem volt a rendszerrel kompatibilis meghajtója, így aktiváláskor ez történik. Ha zárt meghajtót szeretnél használni, akkor töltsed le a gyártó honlapjáról a legfrissebb telepítőt.
-
qamu74
őstag
Köszi a tanácsokat!
Ám ha már beléptem, mint most , van e lehetőség állítani rajta? -
-
-
qamu74
őstag
ubu natty-ben az oldalpanelt el lehet e valahogy tüntetni?
Klusszikusabb kinézete legyen az ubunak.
Sziasztok! -
qamu74
őstag
Köszike!
-
-
qamu74
őstag
Sziasztok!
Tudtok olyan oldalakat, ahol conkykat lehet letölteni?
THX
Aktív témák
- Linux Mint
- Ford topik
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Toomy: FOXPOST: régen jó volt, de már jobban jársz, ha elfelejted
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Samsung kuponkunyeráló
- Autós topik
- Mit várunk 2026-ban a mobilpiacon?
- Steam topic
- CADA, Polymobil, és más építőkockák
- További aktív témák...
- MS SQL Server 2016, 2017, 2019
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- BESZÁMÍTÁS! Sapphire B650M R7 8700F 32GB DDR5 1TB SSD RTX 3070 Ti 8GB Zalman S2 TG EVGA 850W
- Nvidia Quadro P4000 // Nvidia Quadro P5000 --- Budapest MPL Foxpost
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 128GB Starlight -1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS3610
- OnePlus Nord 2T 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! Dell Latitude E6530 - i5-3210M/i5-3230M I 4GB I 320GB I 15,6" I HDMI I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)