-
PROHARDVER!
Minden ami szünetmentes tápegységgel (UPS-sel) kapcsolatos. Ha kérdésed van akár készülék vásárlással, akár hibával kapcsolatban, vagy csak tanácsot kérnél, írd meg ide, és lesz aki segít!
Új hozzászólás Aktív témák
-
dezfafara81
csendes tag
Sziasztok!
Van egy 2 hónapos APC Back-UPS 1600VA szünetmentesem, most h 1 hétig szabin voltam, állandóan be volt kapcsolva. Általában ha elmegyek otthonról dolgozni pl., ki szoktam kapcsolni, de a hálózatra dugva hagyom. Egyszerre modem + PS5 + LG okostévé, illetve ha a PC-t használom, akkor modem + számítógép + számítógép monitor + hangfal van rajta.
Ma olyasmi történt velem, hogy a PS5 + LG TV-t lehúztam róla, és be akartam dugni a számítógép tápkábelét az egyik foglalatba. Erre olyat durrant a szünetmentes, hogy csak lestem, volt egy pici égett szaga, le is vágta a firelét a házban azon a részen, át is váltott sípolásra, hogy nincs áram. A modem és a számítógép monitor volt rádugva éppen, de sem nekik, sem a szünetmentesnek, sem a számítógépnek nem lett baja. Kipróbáltam, meddig bírja áram nélkül, a szokásosnak megfelelően működik a szünetmentes. A foglalatok is jónak tűnnek, jön az áram mindegyikből. Szaga sincs már.
Kezdhetek aggódni, már is tönkrement valami benne? Okozhat ez később gondot? Tűz, ilyenek...Köszönöm előre is!
-
Rick4
félisten
válasz dezfafara81 #22652 üzenetére
Én elvinném garis jelleggel oda, ahol vettem, pontosabban HA ez a termék 10 kilónál nehezebb, úgy kijönnek házhoz, nincs más opció, 10kg alatt neked kell bevinned, de ha legközelebb arra mész haza, hogy kiégett a lakás, az sokkal nagyobb nyűg lesz, mint hogy jön egy szaki, aki szétkapja, és ránéz.
Amúgy nem tudom, milyen számítógép, de úgy rémlik, a klasszikus atx tápegységek AFC funciója nem annyira szerencsés találkozási pont egy nem iszta szinuszos szünetmentessel, mindezt még lehet tetézni a fogyasztók és a szünetmentes közé dugott villámvédős hosszabbítóval.
49" monitor, nas, nvme ssd ház eladó: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/rick4/keres.php?usrid=87025
-
Gyöször
senior tag
válasz Pizzafutar #22651 üzenetére
Nincs egy forrasztód otthon ezt kicserélni?
ez a háesz aláírás nélkül is hiteles.
-
Gyöször
senior tag
válasz dezfafara81 #22652 üzenetére
Ez nekem nagyon sci-fi. Biztos, hogy jó állapotú a pc-d tápkábele? Meg milyen az már hogy az ups végében durran a konnektor, aztán a fi-relé megy le, az ups meg vidáman csipog, hogy jébaszki elment az áram. Közbe meg akkora lángot lőtt ki a segge mint ide nagykáta és semmilyen biztosíték, vagy védelem nem szállt el benne.
Biztos, hogy az apc a legjobb??ez a háesz aláírás nélkül is hiteles.
-
dezfafara81
csendes tag
Tehát akkor inkább ne használjam, inkább javítsam? Tönkrevághatja a PS5, TV, PC-t? Erről megy minden... Most jónak tűnik... Amúgy 10,3 kg a súlya, az Alzaból rendeltem.... Ilyenkor hogyan történik a garanciális ügyintézés?
[ Szerkesztve ]
-
Gyöször
senior tag
válasz dezfafara81 #22658 üzenetére
És ezeket a cuccokat miért nem kötöd rá fixen egy nem villámvédős elosztóval? Mindig kábel dugdosást én megunnám, lehet a kábel is, bár mivel megy tovább vele a pécé így nem az lesz a ludas
Most, hogy így mondod épp a minap értekeztem róla, hogy az ups em hátuljában lévő kapcsolós elosztómat nekem se szereti a monitor.. egyébként nemtom mi tudott ott durranni.
Jah, akartam kérdezni, hogy az 5.1 nek kapcsolóüzemű tapja van, vagy trafós? Ha trafós azt nem komálja a kváziszinuszos ups.
[ Szerkesztve ]
-
Cs1csó
félisten
-
gyetger
csendes tag
Sziasztok!
Vettem egy nJoy Keen 800-at. Tesztelés céljából kihúztam a konnektorból.
Normális ez a kattogó hang, amikor akkumulátorról üzemel? (PC és monitor ment róla.)
Teljesen változó időközönként csinálta. Itt volt a leggyakoribb: [ups.mp3]
Itt pedig látható a gyakoriság a 30 mp-es sípoláshoz képest:[ Szerkesztve ]
-
Gyöször
senior tag
válasz dezfafara81 #22661 üzenetére
Nem tudom milyen tápja lehet, de a hang az nem tűnik annyira életbevágónak, hogy szünetmentesíteni kelljen.
-
Gyöször
senior tag
válasz Pizzafutar #22662 üzenetére
Valahol el kell kezdeni. Szerezz gyakorlatot egy döglött egéren, vagy valami hasonlón. 2-3 alkatrészt kiforrasztasz meg vissza, azt mehet az ups. Ahogy melegíted az egyik lábát döntsd oldalra a másik lába felé. Aztán a másikat fűtöd és az elöször kimozdított láb felé döntöd. Kibilleg szépen türelmesen.
-
Gyöször
senior tag
válasz gyetger #22664 üzenetére
Nekem van 2db keen 600am meg egy 2000res talán horus, de lehet az is keen. Most kihúztam az egyik 600asat magam is meglepődtem milyen csendes. Ennek annyi hangja sincs munkaüzemben mint a 2000res nek mikor csak az akksit tölti. És a 2000res van a hálóban a folyamatos trafóbúgás hangjával. :-)
Na de a 600as csak akkor kattan 1 ilyet mikor visszakapja az áramot. De kattogást nem produkál.. A kamerák mentek róla sose mértem mennyi Watt az összes cuccom. Kb 50 lehet.Nemtom mi lehet ez sajnos.
-
cinemazealot
addikt
válasz gyetger #22664 üzenetére
Nem értem. Ha ki van húzva, akkor miért kattog? Egyszer kellene kattannia, amikor elmegy alól a hálózat, és egészen addig úgy kéne maradnia, amíg vissza nem jön.
Volt rajta terhelés vagy terheletlenül próbáltad az akkumulátoros üzemmódot? Van rajta olyan, hogy ECO mód? Nem lehet, hogy az is be volt kapcsolva?
-
makoss
veterán
válasz Cs1csó #22649 üzenetére
Ilyet találtam még ma a városban, ez milyen? Emos Surge Protektor 3m [kép] [kép] Érdekes, hogy a neten drágább, viszont más a doboza: [link]
Viszont olyan jutott még eszembe, hogy a régi APC elosztónál áthidaló megoldás lehet, hogy azokat a dugajokat használnám ami kikapcsolt állapotban is aktívak, csak nem tudom pontosan mellyek azok mert még átnézni is körölményes [kép]
... mert ahogy néztem csak bekapcsolva ad ciripelő hangotKülföldről nem rendelek semmit, csak itthoni boltból! Vagy újat, vagy semmit! "A kötözködés a bunkóság melegágya!"
-
makoss
veterán
válasz Cs1csó #22672 üzenetére
Nem másolják, mert ahol voltam boltban annak nem olyan a csomagolása mint ami a neten van?
Nomeg a régi APC-mnek hogy lehet megtudni melyik aktív bemenet kikapcsolt állapotban is?
Külföldről nem rendelek semmit, csak itthoni boltból! Vagy újat, vagy semmit! "A kötözködés a bunkóság melegágya!"
-
gyetger
csendes tag
válasz cinemazealot #22670 üzenetére
PC és egy monitor ment róla, amikor kihúztam a konnektorból.
Az is érdekes, hogy a LED nem villog, amikor kellene (30 másodpercenként a sípolással együtt).Ügyfélszolgálat ezt írta:
"Based on the scarce information and not being able to study it myself I cannot conclude if it is faulty or not…
I would try 1st to discharge the batteries until the UPS shuts down (put ~100W load on the output and unplug it from the mains),
let it rest a couple of minutes and then plug it without any load, to fully charge the batteries (when batteries low the LED should
blink every 2 seconds if not mistaken).
After fully charged see if the behaviour persists (without load and with 100-200W load)"De szerintem inkább visszaviszem és kérek másikat (eMAG).
-
cinemazealot
addikt
válasz gyetger #22674 üzenetére
Tehát úgy kattogott egy relé a UPS-ben, hogy közben ki volt húzva a konnektorból és ment róla egy PC és egy monitor? Halovány tippem sincs...
Azért az ügyfélszolgálat kommunikációja is bizalomgerjesztő egy "if not mistaken"-nel. A gyártó ügyfélszolgálata írta ezt?
[ Szerkesztve ]
-
gyetger
csendes tag
válasz cinemazealot #22675 üzenetére
Igen, a gyártó ügyfélszolgálata volt. Legalább angolul írt, nem románul. Valamint perceken belül kaptam választ.
Na, de.. megpróbáltam jobban lemeríteni az akkumulátort 15-25%-os terheléssel.
40% kapacitásnál a kimeneti feszültség 180 és 280 V között ingadozott, a gépem meg újraindult.
Szóval reggel viszem vissza. Már csak az a kérdés, hogy meg merjek-e próbálni egy ugyanilyet. Tudom, hogy nem a legjobb márka, de nem írtak róla rosszat sem. -
Cs1csó
félisten
válasz cinemazealot #22675 üzenetére
Logikátlan, de mi más kattogna?
-
Rick4
félisten
Na meglettek az akksik, végül 7300/db áron lett reddot 9Ah-s, összesen 8 db. Lett volna 7 ezerért is, csak az az üzlet 5-kor bezárt, nekem meg úgy jött ki a lépés, hogy 5-kor még 10 km-rel arrébb volt dolgom, így ezt kellett választanom.
egy SUA3000RMXL-be mennek, jövő héten jutok haza, majd akkor összepakolom.49" monitor, nas, nvme ssd ház eladó: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/rick4/keres.php?usrid=87025
-
Gyöször
senior tag
válasz Cs1csó #22683 üzenetére
Öőő kinézetre gondoltam ... És aztán ebből az eredményből messzemenő következtetéseket vontam le egy éve, így vettem njoyt, pedig majdnem fsp lett... :-)) nem akartam ugyan azt 40ezerrel drágábban megvenni, most se tenném, így komoly összehasonlító tesztet ne várjatok tőlem. Viszont ha van valakinek DK-Mo tájegységen egy fsp ifp-je akkor elviszem az endzsolyom és megnézzük melyik mit tud.
Most erre nem néztem rá, de úgy rémlik még a szoftvere is ugyan az lenne .. de én azt nem használtam még.ez a háesz aláírás nélkül is hiteles.
-
Gyöször
senior tag
válasz gyetger #22686 üzenetére
Nincs velük sok baj, ha szerencséd van az akksi is elmegy 2 évet. Ilyet nem csinálnak szériába, hogy 180-260V között mocorog a kimeneti fesz.. lényegében az akksi a gyengébbik pontja. Meg azt vettem észre, hogy nagyobbat kell belőlük venni. A 2000resem előtt egy 850 cadut rendeltem, azzal elszállt a gép, ha játszottam és elment az áram. 125W cpu volt a phenom II, meg egy rx580 volt mellette. De ha kihúztam a konnektorból az upst és próbából elindítottam a játékot ugyan azon a gépen, akkor frankón vitte vagy 5 percig a 300 watt körüli fogyasztást.
-
fecus
őstag
APC Backup-UPS350, rajta egy szerver, semmi más. Szerinte az alábbi módon sül ki az akku:
[kép]
Ez nem tűnik normálisnak. Az aksi belevaló típus.
A kérdésem, hogy akkuhiba vagy ennyire egyszerű az UPS belső mérője, becslő algoritmusa?
Amúgy összességében jól becsülte a feltöltött állapotban a 43 perc áthidalási időt. Nem vártam végig a shutdown-ig, de bőven belefért volna."Szörnyek léteznek, de túl kevesen vannak ahhoz, hogy igazán veszélyesek legyenek. Sokkal veszélyesebbek az átlagemberek, a funkcionáriusok, akik készek hinni és cselekedni anélkül, hogy kérdéseket tennének fel." (fordította DeepL ) - Primo Levi
-
baro32
aktív tag
Szevasztok új vagyok itt ebben a témában de segítségetekre lenne szükségem.
Van nekem egy HP OMEN laptopom 330w -táppal tegnap pont játék közben jött egy áram szünet játszottam még egy kicsit a legközelebbi mentés pontig ami ~0,5óra volt ugye ez már akkuról ment és mikor ki száltam a játékból már csak 49% volt az akkuban.
Utána le is merült 10%-ra ahol kikapcsolt a laptop mert úgy állítottam be.
Na már most mikor vissza töltött 100%-ra ránéztem Aida64-el és látom nem teljesen töltött vissza keletkezett egy 9%-os elhasználódás aminek nem örültem mert ez egy 3hetes laptop
Kérdezősködtem a témában és aszt mondták többen hogy az a 0,5óra tette ezt az akkuval mivel elég nagy áram felvételt kellett ki szolgálnia.
Most jön a kérdésem ajánlani kéne nekem egy olyan UPS-t ami ezt a 330w-ot de nincs ennyi csak mivel ez a maximum legalább 1-2órán át tudná biztosítani az áramot hogy csak utána nyúljon a beépített akkuhozHP OMEN 17" i9-13900HX 64GB (DDR5-5600MHz) RTX4080 (12GB -175w) SK Hynix PC801 1TB +Toshiba xg7 4TB SSD
-
Rick4
félisten
-
BB9000
senior tag
válasz baro32 #22689 üzenetére
Egy új laptop akkujának tehermentesítésére egyáltalán nem javaslom az UPS használatát!
Az új laptop-akkut nem az teszi tönkre, ha használják! Aki ezt mondta neked, az téved.
A laptop akku attól megy tönkre, ha folyamatosan töltőn van a laptop, vagy ha túlmelegszik az akku. (pl. napon felejted a strandon, vagy egy forró kocsiban hagyod) A notebook/laptop a mobil használatra van tervezve. Amelyik laptopban energiaigényes hardver van, abba a teljesítményhez méretezett akku-pakkot tesznek. -
PROTRON
addikt
válasz BB9000 #22695 üzenetére
Ez egy örök dilemma, hogy ha csak 3 naponta viszi ki a mezőre az ember a lapost fél műszakot dolgozni, akkor hogyan kezelje, hisz a másik 2 napon, homeofficeban viszont folyamat szeretné használni és kényelmetlen ki-be dogdosni a kábelét.
Akkor hogy legyen? Mit javasoltok?
Mert az is lehet hogy sokszor 2 hétig nem viszi el az ember, de odahaza is jöhet áramszünet amikor viszont kellene az aksi...Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
Rick4
félisten
válasz Cs1csó #22694 üzenetére
Nekem van 1kw-os, külső autó akksis valós szinuszos szünetmentesem, lehet számolni, 60W-ot elvisz 7.5 óráig egy 60Ah-s autó akksival. Igaz itt nem feltétlenül a game a lényeg, asztali gépek, nas, kamerák, és minden más megy róla.
49" monitor, nas, nvme ssd ház eladó: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/rick4/keres.php?usrid=87025
-
BB9000
senior tag
válasz PROTRON #22696 üzenetére
Egy jól használható hordozható számítógép akkuja simán kibír egy nap használatot.
Az akkukat rendszeres időközönként teljesen le kell meríteni és teljesen fel is kell tölteni. A teljes feltöltés még szokott menni, de a teljes lemerítés sokaknál elmarad.
A hetente-kéthetente legalább egyszer teljesen lemerített és legalább egyszer teljesen feltöltött akkuk bírják a legtovább. A kapacitásuk csökken az évek folyamán, de még 4-5-6 éves korukban is használhatók maradnak, szemben az állandóan töltőn lévő akkukkal, amelyek 1-2 év után szokták megadni magukat.
Lényeg: használd úgy, ahogy neked kényelmes, de hetente-vagy max kéthetente legyen egyszer "megmozgatva" az akku!
Fentiek a laptop/notebook akkukra vonatkoznak, az UPS-ben lévő zselés akkukat nem szükséges hetente lemeríteni, mert azok nem arra lettek tervezve.[ Szerkesztve ]
-
PROTRON
addikt
válasz BB9000 #22698 üzenetére
Naja, a sima autocadet használva tényleg lehet hogy ki bír 1 napot, de a 3D tervező programok alatt úgy felkell fűteni a VGA csipeket, hogy inkább csak 3-4 órát bírnak azok a munkaállomások az alap aksival.
Persze valójában nem kell minden időpillanatban full teljesítményre gondolni, csak amiatt fűtik fel minden VGA áramkört, hogy akármelyik pillanatban tudjál bármilyen 3D vizualizációs műveletet elvégezni, ne legyen röccenés a felhasználói élményben.De köszi a tanácsot, nem voltam tisztában a mai aksi tehcnológiákkal, 14 éve még az okosok a nótbúk boltokban mást mondtak.
Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
baro32
aktív tag
Köszönöm megragadtad a lényeget pontosan ezt szeretném
BB9000: Igen de mikor folyamatosan rajta a töltő akkor nem tölti a laptopot egyáltalán.
PROTRON: Igen probléma jönnek evvel a 80%-ig töltsd fel dumával de ha elmegy az áram akkor pont az lenne a lényeg hogy minél több ideig bírja ki akkuról ameddig csak lehet nyilván ha 80%-ra állítom akkor hamarabb elfogy a szufla és egy idő után elfelejti hogy van még 20%-belőle és akkor is romlik az élettartama
Akkor is hihetetlen számomra hogy 0,5óra játék alatt 51%-ot merült az akku és 9%-a tönkre is ment hiszen a laptopok meg bármi amiben akku van erre van kitalálva jó nálam extrém eset ált fenn a fene se tudta hogy ez tönkre teszi ilyen gyorsan ez van sajnos
HP OMEN 17" i9-13900HX 64GB (DDR5-5600MHz) RTX4080 (12GB -175w) SK Hynix PC801 1TB +Toshiba xg7 4TB SSD
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest