- Apple iPad 11” (A16, 2025) - a táblagépek vanília fagylaltja
- Léghűtés topik
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Hogy is néznek ki a gépeink?
- Azonnali fotós kérdések órája
- Asztrofotózás
- 80% vs. 100% – Tönkreteszed az aksit, ha mindig feltöltöd? – Tech Percek #6
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Milyen egeret válasszak?
Új hozzászólás Aktív témák
-
hdsentinel
őstag
válasz
Dr. Romano #4972 üzenetére
Szia !
Nagyon köszönöm a felajánlást, borzasztó kíváncsi vagyok a működésére
(küldtem privit)
-
Dr. Romano
veterán
válasz
hdsentinel #4964 üzenetére
Szia!
Ingyen felajánlom neked az egyik kamu drive-omat ha ezzel hozzájárulok a program fejlődéséhez. Csak írd priviben a címet ahová küldhetem.
-
rostiron
őstag
válasz
hdsentinel #4965 üzenetére
Köszönöm a kielégítő választ.
-
havri1
félisten
válasz
hdsentinel #4969 üzenetére
Mindjárt rendelek egyet
-
hdsentinel
őstag
Korábban pont emiatt próbaképpen vettem párat, de azok hogy-hogy nem, mind jók voltak
Ezért vadászok legalább pár olyanra, ami biztosan nem jól működik és akár pénzt (és/vagy eredeti Hard Disk Sentinel Pro programot is) adok érte szívesen, ez is hozzájárul a program fejlődéséhez. -
hdsentinel
őstag
Szia !
Elvileg a Lemez menü -> Felület teszt -> Lemez felületének újrainicializálása teszt készült erre a célra: ez rákényszeríti a merevlemezt, hogy a problémás területet (amely olvasás teszt alatt gyenge szektorként jelentkezik) javítsa, helyezze át a tartalék területre és többet ne használja.
Esetleg megpróbálhatod ezt célzottan az adott blokkon, akár nagy mennyiségben (pl. százszor) lefuttatni, remélhetőleg a merevlemez valóban kizárja az eredeti szektort a további használatból.
-
hdsentinel
őstag
válasz
pupuka76 #4956 üzenetére
Szia !
Megjött a riport amit este küldtél, ez alapján látom, hogy a Szabványos AHCI driver valóban beállításra került, de nem a jó vezérlőhöz, nem ahhoz, amelyikre az SSD csatlakozik...
Az Információk oldalon látható a "Lemez vezérlő" melyre az adott merevlemez / SSD csatlakozik.
Ez a HDD-knél valóban a "Szabványos AHCI 1.0 Serial ATA-vezérlő", de ha az SSD-nél nézed:
Lemez vezérlő . . . . . . . . . . . . . . . . . : Marvell 91xx SATA 6G Controller (AHCI)
Ennél kellene hasonló módon "Szabványos AHCI 1.0 Serial ATA-vezérlő" illesztőprogramra átváltani, hogy minden OK legyen.
Ehhez a Windows Eszközkezelőben kellene megkeresni a "Marvell 91xx SATA 6G Controller (AHCI)" eszközt és annál lecserélni az illesztőprogramot.
Sajnos nem mindig egyértelmű: az alaplapon több különböző vezérlő is lehet, általában más-más színűek a SATA csatlakozók, melyek más vezérlőhöz tartoznak.
-
havri1
félisten
válasz
hdsentinel #4964 üzenetére
eBayen gyakorlatilag az összes fekete, típus nélküli aukciós pár dolláros pendrive az. Főleg a 16-64gb-osok. Sajnos..Onnan fillérekért be tudod szerezni, de biztosan tudnak itt is küldeni neked ilyet. Személy szerint sokat olvastam itt a fórumon csalódott ebayeseket. De ilyenért pénzt kérni..
Ha lenne ilyenen, szívesen átadnám, természetesen ingyen.
-
hdsentinel
őstag
válasz
rostiron #4959 üzenetére
Szia !
Ezek a hibás szektorok már javítva vannak, nincs szükség további javításra velük kapcsolatban.
Önmagukban ezek már nem okoznak problémát, mivel ezeket a merevlemez már nem használja (helyettük egy kijelölt tartalék területet ír és olvas).
Ez a lemez teljes élettartamára vonatkozik és teljesen függetlenül működik a használt operációs rendszer(ek)től, programoktól, azaz az ilyen szektorok többet nem érhetőek el. Minden további ide irányuló írás/olvasás egy tartalék területre kerül átirányításra. Ezért egyrészt a gyártók számos ilyen hibát megengednek, másrészt a felületet tesztelő programok ideális esetben nem mutatnak problémát.
Ez érthető is, hiszen ezek a hibás szektorok a későbbiekben valódi problémát már nem okoznak, viszont akkor lehet gond, ha az ilyen szektorok folyamatosan szaporodnak, azaz a kondíció egyre csökken.
Gond továbbá akkor jelentkezik, ha esetleg más hiba is előfordul és/vagy viszonylag nagyobb mennyiségű hibás szektorról van szó ill. a merevlemez állapota instabil (bizonyos szektorok csak nehezen, lassan vagy többszöri újrapróbálkozásra érhetőek el) ill. romlik.
Ezért viszont valóban érdemes a Hard Disk Sentinel-ben található tesztekkel ellenőrizni az állapotot: ha a tesztek nem jeleznek hibát, akkor a merevlemez még gond nélkül használható.
Erre a vizsgálatra a legalkalmasabbak a programban a Lemez menü alatt található tesztek (rövid, részletes önteszt, felület teszt). Ezek (különösen az utolsó) a lehető legpontosabb elemzést végzi és segítségével kideríthető (adott esetben javítható is) a merevlemez hiba.
Ha a tesztek után hiba nem jelentkezik és a kondíció is marad ezen a szinten, akkor a merevlemez még használható - de csak fokozott figyelemmel és folyamatos ellenőrzés mellett (és bármilyen változás esetén azonnali mentés javasolt).
Ha nincs további változás, akkor viszont kézzel a programban természetesen nullázható a hiba-számláló. Így a Hard Disk Sentinel a későbbiekben ezeket a (már javított) hibákat nem fogja mutatni, csak az esetlegesen előforduló újabb hibák megjelenésére fog figyelmeztetni. Ezzel párhuzamosan a kondíció érték is javul természetesen.
Bővebb információk:
- a szöveges értékelés melletti "?"-re kattintva
- Nem tökéletes a merevlemezem, mit lehet tenni?
- Hibás szektorok találhatóak a lemezen. Lehetséges-e garanciális csere?
- a javításról részletesen (angol nyelven): How to repair hard disk drive? How to eliminate displayed hard disk problems? -
hdsentinel
őstag
válasz
Dr. Romano #4958 üzenetére
Szia !
Személy szerint még nem volt "szerencsém" ilyen ill. hasonló FAKE pendrive-hoz, memóriakártyához, de szívesen átvenném (akár eredeti áron) tesztelésre, hogy a hasonló problémákat ki lehessen szűrni.
Mivel még nem volt tesztelve, és ha úgy "működik", ahogy sejtem, akkor valóban: az adatfelület frissítése teszt jelenleg nem fog hibát jelezni.
Ez a teszt egyébként akkor előnyös, ha a flash tároló már működik, tárolt adatokat tartalmaz, de esetleg kezd lassulni, "dadogósan" viselkedni (előzőleg elérhető fájlok/mappák nem vagy csak nagyon lassan, nehezen nyithatóak meg) - ilyenkor a memóriacellák felfrissítése segíthet.
Ha a kártya/pendrive nagyobbnak mutatja magát, mint amilyen ténylegesen, akkor a "kamu" kapacitás
1) vagy nincs sehova linkelve, azaz a tároló minden írást/olvasást ami ide irányul "lenyel", de nem mutat hibakódot. Visszaolvasáskor ezen a területen pedig valószínű 00 bájtokat mutat (hibakód, akár lassulás nélkül).
2) vagy "körbe" van linkelve, azaz a megfelelő szektorok címzésekor átfordul és újra a legelső szektortól kezd ismét írni/olvasni.Én az 1-esre tippelek, ellenkező esetben több adat felírása azonnal teljes adatvesztést eredményezne, mivel a fájlrendszer-leírók, boot record, FAT/FAT32 (pendrive/memóriakártya esetén), stb... azonnal törlődnének.
Az "adatfelület felfrissítése" teszt beolvassa az eredeti szektor tartalmát, majd visszaírja és vissza-ellenőrzi, hogy ugyanaz jön-e vissza.
Ezért ha hiba, lassulás nem jelentkezik, mindig 00-át ír vissza (mivel eredetileg azt olvasta be a "kamu" területről és azt is kapja vissza a 2. olvasásnál is), ezért valóban nem jelentkezik hiba.Gondolom, a kamu eszköz gyártói pont erre mentek rá, hogy alapban pl. ezzel a tszttel ne látszódjon, hogy igazából mit műveltek.
Viszont több általános tesztet biztosít a Hard Disk Sentinel, amivel ezt nagyon könnyen ellenőrizheted.
Pl. ha a Lemez menü -> Felület teszt -> Írástesztet választod, DE közvetlenül a teszt indítása előtt az ablakban (ahol a teszt típusa és az eszköz kiválasztható) a Beállítások fület választod és itt megadod, hogy
az Írás minta = szektor sorszámok legyenek, akkor minden szektorba a neki megfelelő sorszám fog kerülni.
Ha még azt is bejelölöd, hogy "Fordított irányú szekvenciális teszt" induljon az alap "Szekvenciális teszt" helyett (azaz a tároló végéről haladjon előre) akkor a teszt indítása után, ha csak néhány blokk már megírásra került (ami valószínűleg a kamu területet érinti, tehát nem kerül valójában sehol rögzítésre) akkor ha rákattintasz a kérdéses blokkra, máris ellenőrizheted annak tartalmát.De akár hagyhatod a tesztet végig futni (hogy írja tele a teljes "felületet", és utána tetszőleges szektorban ellenőrizhető a tartalom. Ha biztosra mennél, akkor a teljes teleírás után leválasztás / újracsatlakozás (hogy még az se fordulhasson elő, hogy valamit cache-ből olvasunk vissza - ami nem lehetséges, de lehet, hogy erre is külön megoldása van az eszköznek).
Így kiderül, valójában meddig lett írva.Van még pár ötletem, de jó lenne személyesen is megvizsgálni az adott eszközt és akkor természetesen erre is tudna külön figyelni a program, mint pl. arra, ha a merevlemezek sem használhatóak teljes kapacitással ill. használatuk adatvesztéshez vezetne valamilyen vezérlő ill. driver probléma miatt.
Ha van ELADÓ "kamu" pendrive-ja, memóriakártyája valakinek (ami nagyobb kapacitást mutat, mint ami tényleg használható) azt szívesen megvásárolom !
-
Smells
tag
Hali!
Az egyik merevlemezen van egy problémás terület. Több felület tesztelő program is meg-meg akad ugyanezen a részen.
A HDS is problémába ütközik ugyanitt és a hatására gyengeként jelölődnek meg szektorok ezen a területen.Van rá lehetőség, hogy hibásnak jelöltessem azt az egész blockot (HDS felületteszt ugybár vizuálisan 9999 blokként jeleníti meg a hdd felszínét) vagy szám szerint ezeket a szektorokat?
Mindig ugyanott van a hiba és mindig nagyon hosszú idő, mire a tesztek túljutnak ezen a területen és azon kívül, hogy a HDS néha megjelelöl pár szektort gyengének, nincs "haladás" az ügyben.
Szeretném valahogy "véglegesen hibásnak" jelöltetni ezt a részt és kiemelni őket a használatban lévő területről, hogy ne próbálják a szoftverek mindig elérni és használni tudjam a lemez maradék részét normálisan.
Van erre valahogy lehetőség a HDS-el vagy más szoftverrel?
köszi
-
PHM
addikt
válasz
Dr. Romano #4961 üzenetére
Úgy, hogy a mókolt kártyák címzése többször is ugyanarra a
memória területre mutat. A sentinel valószínűleg nem ellenőrzi,
hogy nincs-e megbuherálva a memória tábla.
A tiéd valószínűleg egy selejtes kártya lehetett eredetileg.
Szerintem. -
Dr. Romano
veterán
Nem tudom. Várom az mester válaszát hogy szerinte mi lehet.
Összegezve a H2TESTW-nek volt igaza, tényleg csak annyi használható. Ugyanis rátettem egy 15GB-os mkv-t és bizony beletekerni már nem lehetett.
Számomra igen furcsa hogy a Sentinel hogy a fenébe jelezhette rossz szektor mentesnek ezt a meghajtót... -
tornas
őstag
válasz
Dr. Romano #4958 üzenetére
Elképzelhető, hogy a felületteszt is csak 9,8 GB-ot nézett végig, de maga a HDS 16-osnak látja.
-
Dr. Romano
veterán
Üdvözlet!
Van egy ebayről rendelt pendrive-om ami szerintem fake mert gyanúsan olcsó volt. Sejtésem -úgy tűnt- beigazolódott mikor a H2TESTW-et lefuttattam rajta. 9,8GB használható területet írt a 16GB helyett.
Gondoltam megnézem még Sentinellel is. Olvastam hogy flash memóriák tesztelésére a Felület teszt/ adatfelület frissítése a jó választás (olvas+ír+olvas).Az eredmény most elbizonytalanít, hisz a felületteszt rendben végigment,minden kocka zöld, nem írt hibás szektort. Eszerint olyan mintha mind a 16GB rendben lenne.
Miért ír mást a két program és melyiknek van igaza?
-
hdsentinel
őstag
-
pupuka76
tag
Sziasztok!
A HD Sentinel 4.6 egy Adata SP900 SSD-nél a kondíciót 100%-ra, míg a teljesítményt csak 80%-ra értékeli, a következő megjegyzéssel:
A mozgó alkatrész nélküli meghajtó (SSD) állapota hibátlan. Problémás vagy gyenge szektorok nem találhatóak.
Az SSD TRIM funkciója támogatott de inaktív. Javasolt az operációs rendszer, lemezvezérlő vagy annak illesztőprogramjának frissítése az optimális teljesítmény eléréséhez.
A kondíciót a következő SSD-specifikus S.M.A.R.T. attribútum(ok) értéke határozza meg: #231 SSD Life Left.Az AHCI drivert beállítottam, hogy WIN7 szabványos driver-ét használja.
Mi a gond?
Köszönettel:
P.
-
liksoft
nagyúr
válasz
Kolondrum #4951 üzenetére
Szia!
Biztos vagyok benne. Ez a hőmérséklet jelentősen csökkenti az élettartamát. Mivel ilyenkor a mechanikán belüli részek sérülhetnek (belső erősítő, fej, felület), "dadogás" esetén várható a gyors halál. A stabil mentést mindenképpen ki kell alakítani. Ölben, takarón is lehet, de ilyenkor egy rajztáblát célszerű minimum alátenni.
-
havri1
félisten
válasz
hdsentinel #4949 üzenetére
Köszönöm, egyelőre siker.
36h alatt végzett.
Végeredmény : 23 gyenge szektor áthelyezve, fixalva, és újra 100% kondíció, nincs hibás, vagy gyenge szektor.
Újra gyors, használható a gép.
Természetesen csak pótolható adatokat tárolok rajta a biztonság kedvéért.Köszi mégegyszer!
-
Üdv! Röviden a történet: Adott egy noti amire feltettem a sentit, de miután rálestem letöröltem, mert zavaró a bejövő ablak, a kódommal meg nem aktiválom az az enyém. Elég aggasztó dolgot láttam, mit mondtok:
Ez egy WD HDD, 76%-os a kondíciója, 16 szektor áthelyezve. 48 fokon ment akkor épp a kicsike és tudom, hogy akkor épp a noti egy asztalon volt jól szellőző helyen, olyan 27 fokos szobában. Ergo ennél sokkal többet kap, pl ölben, takarón egész nap stb. 59 fokos rekordot is mért a smart. Éreztem, hogy árad a meleg a HDD felől... Komoly munka szokott folyni azon a gépen, nem játékszer. Meg fogja enni a hő idővel? Mert biztosan bőven 40 fok fölé melegszik. -
válasz
hdsentinel #4946 üzenetére
Értem, köszönöm!
-
hdsentinel
őstag
Igen, pontosan ez a célja: rákényszeríti a merevlemezt a problémát jelentő szektorok felülvizsgálatára és ha szükséges, akkor azokat a merevlemez kizárja a további használatból, helyettük a tartalék terület lesz írva/olvasva minden további lemezműveletnél.
Ha pedig gyenge szektorokról van szó (ha ezeket írja a szöveges értékelés), melyek valóban a használhatóságot csökkentik és sérülésük nem feltétlen merevlemezhez köthető, hanem valamilyen környezeti hatás okozta őket (pl. szabálytalan leállítás / leválasztás, áramszünet, reset, kábel/csatlakozási/tápellátási probléma) akkor a szektorok javításra kerülnek - áthelyezés nélkül, így akár javulhat a kondíció % érték is.
A merevlemez használhatósága, stabilitása mindenképpen javulni fog (hacsak nem nagyon rossz az állapot).
-
havri1
félisten
válasz
hdsentinel #4947 üzenetére
Elvileg így, az összes blokkot átnézi, majd a rosszakat végleg zárja?
Jobban örülnék 30-40 rossz szektornak, de legalább használható lenne még a HDD, mint most, hogy 23 lehetséges rossz van, ami később átkerülhet tartalék területre. És használhatatlan a Hdd -
hdsentinel
őstag
A legbiztosabb: Lemez menü -> Felület teszt -> Lemez felületének újrainicializálása teszt.
Ahogy a teszt leírásában olvasható:
A lemez felületét meghatározott inicializáló mintázattal tölti fel, majd törlést hajt végre. A teszt így felülírja a tárolt adatokat, majd a szektorokat visszaolvasva ellenőrzi azok olvashatóságát és épségét. Az esetleges gyenge szektorokat és rejtett problémákat felülvizsgálja és a hibás szektorokat áthelyezi a tartalék területre (ez a művelet a regeneráció).
A teszt után a tároló eszköz jobban használható, mivel a továbbiakban hibás területek szerepét a tartalék szektorok veszik át.
Hosszadalmas és időigényes művelet, főként ha az újrainicializálás szintje (a felülírások száma) magas.
A teszt egyszerűbb változata más alkalmazásokban (tévesen) alacsony szintű formázás (low level format) néven is szerepelhet.A teszt méri az egyes blokkok átviteli idejét és folyamatosan sötétedő színnel jelzi a lassabban kezelhető részeket.
Részletesen:
How to repair hard disk drive? How to eliminate displayed hard disk problems?
-
havri1
félisten
Helló!
Már régebben írtam, hogy megjelentek a bad sectorok egy 1.5TB-os Hitachin. Azóta rosszabb lett, és nem tudom fixálnio ezeket.
Melyik opciüót, tesztet kell választanom, hogy átnézzen minden, és a hibás szektorokat lezárja a sentinel?
Köszi! -
válasz
hdsentinel #4943 üzenetére
OK, köszönöm, megcsináltam.
Most egy ilyen jelzés jelent meg. Ez rendben van így?
-
hdsentinel
őstag
válasz
liszi70 #4942 üzenetére
Hard disk case: communication errors
S.M.A.R.T. oldalon válaszd a 199 Ultra ATA CRC Error count attribútumot.
Kattints az "Eltolás" oszlopban a 0-ra, majd (a figyelmeztetés után) add meg a hibák számát negatív előjellel:-884
Hamarosan a hibák eltűnnek a szöveges értékelésből és csak az esetlegesen előforduló újabb hibákat fogja jelezni a Hard Disk Sentinel.
-
válasz
Mezga Aladár #4941 üzenetére
Tudom hogy kábel, írtam is.
Tehát az adatkapcsolati hiba is beíródik véglegesre. Értem, köszi!
-
válasz
liszi70 #4939 üzenetére
Ja, bocsánat, a napló ürítésével visszaállt a teljesítmény 100%-ra. Csak a 884 adatkapcsolati problémát írja még ki. Ezt meg lehet szüntetni valahogy, vagy véglegesen beleégett az adatok közé? (Nem mintha ez nagy probléma lenne számomra, inkább a kíváncsiság hajt, mivel nem a HDD hibájáról van szó.)
-
Sziasztok!
Egy 3 TB-os Seagate merevlemezemnél egyik bekapcsolásról a másikra ezt írta ki a HDS, és nem is akart elindulni rendesen a gép. (Előtte 100%-os volt minden, adatkapcsolat-problémát sem írt ki.) Tudtam, hogy ez valami érintkezés-gond lehet, így kikapcsolás után átmozgattam a SATA-kábelt. Rendbe is jött, azóta sincs vele semmi gond. A kérdésem az lenne, hogy ilyen jellegű, megoldódott adatkábel-probléma után van-e lehetőség a HDS nullázására? Tehát hogy ne írja ki a SATA-kábel érintkezési hibájából történt adatkapcsolati problémát, és visszaálljon 100%-ra?
Köszönöm!
-
hdsentinel
őstag
Igen, ilyesmiről van szó: az érték változásakor valamilyen okból kifolyólag a merevlemez nem megfelelően rögzítette a változást és alul-csordult a számláló.
Ez néha előfordul, általában bizonytalan működési környezet (tápellátás, csatlakozás) probléma áll a háttérben.Ha a program fórumán keresel 65535-re (hasonló helyzet), több hozzászólás is található:
65535Alapos teszteket érdemes a Hard Disk Sentinel-lel végezni, hogy kiderüljön van-e valami valódi probléma - vagy kiderüljön, hogy az állapot stabil.
És ha stabil, a tesztek megerősítik, hogy minden rendben, akkor a Hard Disk Sentinel-ben a számláló nullázható, hogy ne jelenjen meg ez az érték, amit a merevlemez firmware-ének problémája okozott. -
tornas
őstag
válasz
Angelo69 #4934 üzenetére
Szerintem itt valami SMART búg van a dologban. Az a 65528 számú kis híján 16 bit-tel egyenlő. Egyszer találkoztam én is ilyen vinyóval (Seagate 320 GB), csak ott a javíthatatlan szektorokra írt ki 16 bit-nek megfelelő értéket (viszont a grafikonon 32 bit-nek megfelelő értéket mutatott
). Lemez újrainicializálás során egy fia bad sectort sem talált és a SMART érték sem íródott át. Esetleg egy frissebb HDS-el is megnézném. Vagy HD Tune-nal is...
Maga a Seagate 320 GB HDD azóta is "hibátlanul" működik.
-
Na letettem az SSD üzemidő méréséről. A HDD sokkal később indult mégis a HDD 2 nap 13 óra, az SSD 1 nap 12 óra.
Megy azt kész! -
randras
veterán
válasz
hdsentinel #4932 üzenetére
Köszönöm, sikerült megcsinálni manuális hozzáadással.
-
Angelo69
senior tag
válasz
hdsentinel #4933 üzenetére
-
hdsentinel
őstag
válasz
Plasticbomb #4929 üzenetére
A "portable" (hordozható) verzió nem indul el automatikusan, csak kézzel indítva - pont ez a lényeg benne.
Abban nem is lehet engedélyezni a Beállítások -> Általános beállítások -> Indítás a Windows-szal együtt opciót.
Persze ettől függetlenül csúnya dolog a kalóz verzió használataElvileg az ékezeteknek nem kellene, hogy gondot okozzanak, bár személy szerint (nem kifejezetten a HDSentinel miatt, hanem általában, más programok miatt főleg) én sem javaslom az ékezetek használatát sem a számítógép nevében, sem a felhasználónévben.
-
hdsentinel
őstag
válasz
randras #4928 üzenetére
Az automatikusan induló programok közé, indítópultba húzva stb... nem működik, a Windows innen már nem indítja el a programokat, ha szükséges a rendszergazda jogosultság hozzájuk.
A Windows feladatütemezőbe írja be magát, onnan indul el.
A Vezérlőpulton ezt kellene megnézni, hogy ott mi a helyzet: sikerült-e bejegyeznie magát, mikor indult utoljára, milyen hiba történt indításkor (ha volt ilyen), ami miatt nem sikerült indulni stb.
Néha a feladatütemező nem úgy működik, ahogy kellene, megsérül és nem indítja a feladatokat.
Esetleg érdemes lehet megpróbálni kézzel itt létrehozni egy feladatot, ami a felhasználó belépésekor indítja a programot.
Itt található bővebb infó magáról a Windows feladatütemezőről: [link]
-
randras
veterán
válasz
Plasticbomb #4929 üzenetére
Nem kalóz, de ékezet van a felhasználóban és a licenszben is. Amúgy indítópultba húzva sem indul el.
-
Plasticbomb
addikt
válasz
randras #4928 üzenetére
Nekem ilyet csak portable kalóz verzió csinált, anno 4.1-4.5 között valahol. Win xp 7 8.1 mindenhol működött rendesen a telepítő. A felhasználói fiókban nincs ékezet, spécibb karakter? Volt már olyan, ami azon akadt fenn, hogy a felhasználói fiók nevében (és így a fájlrendszerben a mappa neve is így nézett ki) á betű volt, mondjuk az nem a HDS volt.
-
randras
veterán
válasz
hdsentinel #4927 üzenetére
Ugyanazzal a felhasználóval jelentkezel be, aki telepítette? Igen.
Semmi nem kerül be az automatikusan induló programok közé.
Nem valószínű, hogy megfogja bármi is, mert a mostani Windows felhúzása után jóideig nem volt semmilyen védelmi szoftver, de már akkor sem volt jó. Mondanám, hogy behúzom az indítópultba, hogy úgy induljon, de akkor a maximumra húzott UAC miatt minden indításkor engedélyezést fog kérni az exe indítása miatt, ahogy most is manuálisa indítva, és az annyira nem jó.
-
hdsentinel
őstag
válasz
randras #4925 üzenetére
Ugyanazzal a felhasználóval jelentkezel be, aki telepítette?
Ellenőrizted, hogy a Beállítások -> Általános beállítások oldalon be van jelölve az "Indítás a Windows-szal együtt" opció? Esetleg próbáld meg ezt kivenni, a programot teljesen bezárni (Fájl -> Bezárás), majd ismét engedélyezni - így beírja magát újra a Windows feladatütemezőbe, hogy induljon a felhasználó bejelentkezése után. (Itt van egy késleltetés opció is, ami után indul csak - ezt esetleg állítsd át.)
Jól van a rendszer dátuma, órája beállítva? Ellenkező esetben a feladatütemező nem biztos, hogy elindítja.
Ha így sem, akkor a feladatütemezőben kellene megnézni, hogy a Hard Disk Sentinel bejegyzésnél mi található: miért nem indítja el automatikusan a felhasználó bejelentkezése után.
De olyan is előfordulhat, hogy valamilyen vírusirtó vagy rendszer-tuning program beleszól, hogy mi indulhat automatikusan és önkényesen letiltogat automatikusan induló programokat.
-
hdsentinel
őstag
válasz
Kolondrum #4923 üzenetére
Az SSD rendelkezhet saját energiagazdálkodási funkcióval, ami a Windows beállításától független.
A riportban ezt írtad: "Offlina adatagyűjtésre azt írta, hogy megszskadt valami miatt" - ami szintén az, hogy hosszabb ideig tartó tevékenység-hiány miatt alacsonyabb fogyasztásra vált, és közben a működési idő sem számol.
Meg lehetne próbálni:
- a Hard Disk Sentinel-ben a Beállítások -> Lemez figyelés oldalon a Lemezek leállásának akadályozása pont alatt egy * -ot megadni, hogy tényleg ne állhasson le
- megnézni, hogy hosszabb ideig tartó folyamatos használat (pl. Lemez menü -> Felület teszt -> Olvasás teszt, de a teszt indítása előtt a Beállítások fülön -> Teszt ismétlése pl. 10 alkalommal) során valóban emelkedik-e a működési idő, ahogy kell.
-
randras
veterán
válasz
hdsentinel #4920 üzenetére
Köszönöm, küldtem egy riportot, mert nem azonosak a nevek.
-
válasz
hdsentinel #4922 üzenetére
Küldve.
-
válasz
hdsentinel #4922 üzenetére
Első dolgom volt anno ezeket kilőni. Soha nem áll le. A HDD rendben emelkedik. Az SSD most váltott 1 órát amikor sokkal sokkal többet ment.
-
hdsentinel
őstag
válasz
Kolondrum #4918 üzenetére
Ha a működési idő áll, vagy nagyon lassú, az nem ritka: az energiagazdálkodás a "vétkes".
Ha a merevlemez/SSD nem képes 1-1 órát folyamatos üzemben működni (olyan HDD/SSD-ről beszélve, melyek órás egységben mérik a működési időt) mivel a Windows energiagazdálkodási funkciója leállítja, akkor a töredék idő elveszhet.
SSD-nél ez nem nagyon vehető észre, nincs leállás/felpörgés, amit a HDD-nél hallhatunk.Azt érdemes megnézni, hogy ha a Windows energiagazdálkodási funkciója (konkréten a merevlemezek leállítása és persze a gép alvó módba küldése) tiltva van, akkor mi a helyzet, emelkedik-e a számláló, ahogy kell?
Esetleg érdemes a Riport menü -> Teszt riport küldése a fejlesztőnek opciót használni, akár több alkalommal is (néhány óra elteltével) így ellenőrizhető mind a HDD, mind az SSD esetén a működési idő növekedése, változása.
A "gyorsulás" (ha tényleg van, azaz nem a másik eszköz lassulása történt) elég rejtélyes, a fent említett riport-sorozat kivizsgálása segíthet kideríteni, mi lehet a háttérben.
-
hdsentinel
őstag
Igen, általában javítható az állapot - de legalábbis felszínre hozhatóak és stabilizálhatóak a problémák és a merevlemez jobban használhatóvá válik.
Ahogy a program a szöveges értékelésben mutatja, a merevlemezen hibás szektorok találhatóak. Önmagukban ezek már nem okoznak problémát, mivel ezeket a merevlemez már nem használja (helyettük egy kijelölt tartalék területet ír és olvas).
Viszont komoly esély van rá, hogy további problémák, állapot-változás (általában romás) fog jelentkezni, ezért a fontos adatokat azonnal célszerű más merevlemezre menteni és meggyőződni arról, hogy a merevlemez állapota stabil-e, azaz vannak-e további "lappangó" problémák a merevlemez felületének ritkábban használt részén.
Erre azért is érdemes figyelni, mivel más jellegű hibák (gyenge szektorok) is találhatóak a merevlemezen, amik a további használat során veszélyeztetik az adatok elérhetőségét, a rendszer működését, stabilitását.
A vizsgálatra a legalkalmasabbak a programban a Lemez menü alatt található tesztek (rövid, részletes önteszt, felület teszt). Ezek (különösen az utolsó) a lehető legpontosabb elemzést végzi és segítségével kideríthető (adott esetben javítható is) a merevlemez hiba.
Ha a tesztek után hiba nem jelentkezik és a kondíció is marad ezen a szinten (ill. esetleg
javul), akkor a merevlemez még használható - de csak fokozott figyelemmel és folyamatos ellenőrzés mellett (és bármilyen változás esetén azonnali mentés javasolt).Bővebb információk:
- a szöveges értékelés melletti "?"-re kattintva
- http://www.hdsentinel.hu/faq.php#test
- http://www.hdsentinel.hu/faq.php#badsectorsIlletve angolul:
How to repair hard disk drive? How to eliminate displayed hard disk problems?
Hard disk case: weak sectors -
hdsentinel
őstag
válasz
randras #4911 üzenetére
De igen, a promós licensz is teljes értékű, azaz indulnia kell a Windows-al.
Akkor lehet gond, ha a számítógép neve és az aktuális felhasználó neve azonos - ilyenkor valamilyen rejtélyes okból a Windows nem indítja el a programot, még ha a Beállítások -> Általános beállítások -> Indítás a Windows-al együtt opció engedélyezve is van.
Ennek okára sajnos még nem sikerült rájönni.Ez ellenőrizhető könnyen, ha a Riport menüből mentesz egy HTML vagy szöveges riportot, ami mentés után egyből meg is jelenik. Ebben látható a számítógép és a felhasználó neve, ha ezek azonosak, akkor érdemes lehet megváltoztatni, pl. a számítógép nevét ("otthon", "andras-pc" vagy hasonlóra, tul. képpen mindegy, csak ne legyen azonos a felhasználó nevével).
Esetleg használd a Riport menü -> Teszt riport küldése a fejlesztőnek opciót, akkor kiderül, hogy erről van-e szó, ill. ha nem, segíthet kideríteni, hogy mi lehet a gond.
-
hdsentinel
őstag
válasz
tothjozsi96 #4907 üzenetére
A S.M.A.R.T. oldalon keresd meg azt az értéket, amely meg van jelölve felkiáltójellel, jelen esetben ez valószínűleg a 196-os (Reallocation event count).
Ennek sorában az "Eltolás" oszlopban a mínusz jelre kattits, így az Eltolás mezőben a 0 helyett -1 lesz.
Hamarosan frissül az állapot: a hiba eltűnik a szöveges értékelésből és a kondíció is javul. A program pedig csak az esetlegesen később előforduló újabb hibákra fog figyelmeztetni, erre már nem.Azért érdemes lenne tesztelni, hogy kiderüljön, van-e egyéb probléma, amit felszínre kellene hozni és javítani. Erre a legjobbak a Hard Disk Sentinel tesztjei: Nem tökéletes a merevlemezem, mit lehet tenni?
-
Üdv! A bevezetőhöz annyit fűznék hozzá, hogy ez egy laptop és nem olyan régen küldtem riportot (Ezen a notin folyt sok sok éve egy beta teszt, amikor kihúztam a töltőt kilépett a program, ha még rémlik). Egy Intel 530 120Gb SSD és egy HGST HDD van a notiban jelenleg. A HDD hőmérőjét már bekalibráltam, de újabb hibát véltem felfedezni. A HDD órája siet. Mivel keret hiányában a HDD később indult el, így az SSD üzemideje tetemes lett (jó néhány óra), de az imént a HDD utolérte üzemidőben. Ezzel lehet valamit kezdeni?
-
gabro0
őstag
válasz
Mezga Aladár #4914 üzenetére
Köszönöm!
-
gabro0
őstag
Sziasztok!
A merevlemez kondíció és egyéb előzményeket hogyan lehetne elmenteni, hogy a Windows újratelepítés után vissza lehessen őket állítani?
-
randras
veterán
Volt anno egy Hard Disk Sentinel promo Bitsdujouron, ahol lett egy licenszem azt hiszem ingyen (?). Namost a kérdésem, hogy ezzel a licensszel (Standard?) nem tud futni folyamatosan a program automatikus indítással? Mert beállítottam az automatikus indulást, de nem indul a Windows-al együtt, és nem emlékszem, hogy a legutóbbi Windows reinstall előtt jó volt-e?
-
arnrob
újonc
válasz
Mezga Aladár #4909 üzenetére
Köszönöm a tippet, de erre csak akkor lesz lehetőség ha haza megyek. Lehet hogy holnap veszekegy hdd-t
-
arnrob
újonc
Üdv mindenkinek! tudna-e valaki tanáccsal segiteni? Külföldön vagyok, s a gépem összeomlott Asus x 54H egy telefonos USB összeköttetést követően. Egy pendrive-ról futó unbutuval megy a gép de telelp<tést nem enged S.M.A.R.T hibára hivatkozva, se unbutut, se windows-t. A HDD egy 500 gs . Megfeküdt volna?
Biosból nem férek hozzá.
Van-e javaslat amit megpróbálhatnék
Előre is köszönöm. -
tothjozsi96
addikt
Egy kérdésem volna.
Ezt az üzenetet (A merevlemez 1 alkalommal vizsgált meg gyanús adatszektorokat.) nem lehet valahogyan eltüntetni?
Meg nem értem hogy miért csak 99% a kondíció?
Gondolom ez miatt amit kiír.
Itt egy kép hogy mire gondolok pontosan. -
hdsentinel
őstag
válasz
atilla100 #4905 üzenetére
Szia !
Sajnos igen: bármelyik pillanatban véglegesen megállhat.
Amikor az első problémák jelentkeztek, már akkor gyengélkedett, a program is mutatta a hibákat, problémákat. Ahogy láthattad, ezek jobb esetben "csak" ilyen mértékű lassulást, rendszer-instabilitást okoznak, rosszabb esetben fájlok/mappák (de akár a teljes fájlrendszer) is elérhetetlen, olvashatatlan egy idő után.
Valamint ahogy láttad, ahogy a merevlemez folyamatosan fut rá újabb hibás területekre, egyre több és több probléma jelentkezik, a hiba-számlálók növekednek, a kondíció csökken.
Mentés után ilyen állapot esetén természetesen kérhető garanciális csere (ha még garanciális a merevlemez).
-
atilla100
tag
A mai nap meg már ez jött :S Vége van a winchesternek? Már adatokat mentem le.
-
atilla100
tag
Sziasztok!
Samsung HD322GJ winchesterem 82%-os kondícióban van és 30 gyenge szektorral.Mai napon sokszor lefagyott ezért is néztem rá. Mikor felraktam ma a HDSentinel programot akkor még 29 rossz szektor volt most már 30. Okozhatja a fagyásokat a rosszalkodó winchester? Például 1 képet akarok lementeni de ahol kiválasztanám hogy hová, az az ablak 2-3 perc alatt jelent meg mert lefagyott közbe. Vagy a weblapok lassabban töltődnek be. Pdf-ek ppt-k lassabban nyílnak meg.
Köszönöm előre is a segítségeteket.
Üdv.:Attila -
Mercutio_
félisten
válasz
hdsentinel #4901 üzenetére
Megtörtént, most már 100%-osként jelzi ki
-
hdsentinel
őstag
válasz
adika4444 #4900 üzenetére
Szia !
Keress itt a fórumban, hogy "gyenge szektor", és egyből megvan a válasz
A teljesség igénye nélkül néhány válasz:
> Kérdésem, hogy ez a gyakorlatban lesz nekem hiba?
Igen.
> Vagy ezzel gariba küldjem a vinyót?
Ne. Ahogy a program is írja:
"Ezen a ponton a merevlemez garanciális cseréje még nem lehetséges, csak ha a kondíció tovább csökken."
De ezek szerint hiába
Lemez menü -> Felület teszt -> Lemez felületének újrainicializálása egy teljes törlés kíséretében meg fogja javítani, az állapot és a használhatóság is javulni fog.> Kondíció 99%-os.
Igen, emiatt. Ez fog javulni.
> Vagy ezzel ne törődjek?
De: a fenti módon javítható, sőt, ha további probléma is van (ami előfordulhat), akkor az is javításra kerül.
> Ja a riport menü szöveges txt riportnál amikor rámegyek a mentésre nem akarja lementeni vmiért...
Ez érdekes. Kiír valamilyen hibát mentéskor?
> szerk: közben engedett menteni egy riportot,
> ahol azt írja hogy nincs szükség beavatkozásra, és több mint 1000 napot bír amit azért kétlekMiért? Ha az állapot amúgy rendben van, miért ne működhetne még évekig (akár többet is, mint 1000 nap)?
Persze ehhez érdemes alaposan ellenőrizni, megbizonyosodni róla, hogy az állapot tényleg hibátlan - illetve felszínre hozni és javítani az esetleges problémákat, pontosan ahogy a Nem tökéletes a merevlemezem, mit lehet tenni? oldal írja.> Szóval akkor ha most jól értem, ez a szektorhiba számomra nem oszt/szoroz, azaz ne is törődjek vele?
De. Ha úgy marad, akkor problémákat (akár adatvesztést) okozhat - ezért kellene javítani.
-
hdsentinel
őstag
válasz
Mercutio_ #4899 üzenetére
Szia !
A Hard Disk Sentinel verzió, amit használsz, nem a legújabb. Új SSD-k esetén érdemes mindig frissíteni, mivel általában kissé máshogy működnek, mint a korábbiak, megtévesztő állapot-adatokat biztosíthatnak, amiket a korábban kiadott programok/verziók még nem feltétlenül tudnak megfelelően értelmezni.
Használd a Fájl menüből a frissítést a legújabbra és ha azzal is hasonló a helyzet, akkor a Riport menü -> Teszt riport küldése a fejlesztőnek opciót, amivel a helyzet ellenőrizhető.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
ph A merevlemezek, mint minden más, előbb-utóbb elromlanak. Jó lenne erre időben felkészülni, hogy elkerüljük az adatvesztést.
- sziku69: Szólánc.
- Apple iPad 11” (A16, 2025) - a táblagépek vanília fagylaltja
- Léghűtés topik
- Fotók, videók mobillal
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- iPhone topik
- Villanyszerelés
- Kézilabda topik
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- További aktív témák...
- Crucial MX500 1TB
- 3 hónapos Samsung 990 Pro NVMe M.2 2 TB 33 hónap garancia!!!
- Verbatim Vi5000 2TB M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új, bontatlan - Eladó!
- Western Digital Ultrastar DC HC550 18TB - 512MB, 7200rpm, SATA3 - 100/100 -as - Eladó!
- BESZÁMÍTÁS! 380GB Intel Optane 905P NVMe SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- Samsung Galaxy A35 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Telefon felváráslás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
- Csere-Beszámítás! Asztali számítógép PC Játékra. I5 12400F / RTX 3070 / 32GB DDR4 / 1TB SSD
- Telefon felvásárlás!! Honor 200 Lite, Honor 200, Honor 200 Pro, Honor 200 Smart
- Törött, Hibás iPhone felvásárlás!!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest