Hirdetés
- Októberben kerülnek legacy státuszba a régebbi GeForce VGA-k
- A konkurens hardvereken is működőképessé tette az XeSS 2-t az Intel
- Rengeteg monitor kapott G-Sync Compatible hitelesítést az új GeForce driverben
- Kinyitja a pénztárcáját az Apple, hogy behozza a nagy lemaradását
- Kína bekérette az NVIDIA-t, de szerintük nincs hátsó kapu a chipekben
- RAM topik
- Gaming notebook topik
- ZIDOO médialejátszók
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Októberben kerülnek legacy státuszba a régebbi GeForce VGA-k
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Bővíti a Strix Halo kódnevű dizájn képességeit az AMD
- TCL LCD és LED TV-k
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Milyen nyomtatót vegyek?
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Új hozzászólás Aktív témák
-
sike!
tag
-
mephi666
nagyúr
én sem tudom, ezért biztosra megyek és ismételgetek kb naponta, ha virágzik: 1 paprika van csak bent itt az irodában, nem sok idő
igazából a bogarak se úgy mennek, hogy egyszer végig járják és többet rá sem néznek... ujjheggyel végigbuzerálom a virágokat pár napig 2 soron (ha már teljesen kinyíltak) és nagyrészt sikeres a művelet (eldob azért virágokat, de kifejlődik annyi termés, amennyi elég)
-
sike!
tag
válasz
Digitalpimp #8294 üzenetére
Lakásban vannak, a túlzott hőség kizárt.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ezért ne vegyél fülpiszkálót.
Ha kicsit megrázogatod, ha az ujjaddal megbuzerálod, vagy csak a huzat megmozgatja a csilit, már be is porzódik.
Vannak ilyen kisebb bőtermő csilijeim is lakásban, azokat még sosem poroztam, mégis állandóan teremnek, csukott ablak mellett is.
-
sike!
tag
Vajon mennyi idő, míg a porzó kinyílik? És kb. mennyi időm lesz majd "manuálisan" beporozni őket?
-
Dilikutya
félisten
Ritkán veszek bolti chilit, többnyire csak a sparos jalapeno savanyút, ha épp kifogyok a piaciból. Most is így lett, az Auchanban járva nézelődtem, mi legyen. Régi kedvencem, a Kühne alaposan leszerepelt az utóbbi időben, így az eleve kizárt. Megláttam ezt, még nem ettem Naturfarmot, piros is, gondoltam egynek jó lesz. A csípössége pont jó, ennyi a pozitívum, az állaga puha nagyon, ízre ecet és só minden mennyiségben. Nem tudom jó szívvel ajánlani.
-
vendingo
veterán
válasz
Digitalpimp #8285 üzenetére
Több telken is ezt produkálják különböző településeken kb 15 fajta magból.
-
-
vendingo
veterán
Nálam 50 tő van, 5-30 centisek, nem nőnek, korcs levelek vannak, se virág, se semmi.
-
Moleman
addikt
válasz
tasiadam #8280 üzenetére
Nálam lenne termés, de a növények döglődnek, 3-4 tő teljesen elszáradt minden előjel nélkül, több másik is szárítja el az ágait, pedig majdnem kész paprikák vannak rajtuk... A levelek fekete foltosak, égettek, sárgák, tetvesek, minden bajuk van szegényeknek. Most vettem rájuk rovarölőt és gombaölőt is, hátha segít. Eddig 4 éves Mospilannal próbáltam permetezni sokszor, de már túl régi, semmit nem ért.
-
baldav
csendes tag
válasz
tasiadam #8280 üzenetére
Dettó... 2 hónapja ültettünk habanero Arancio-t. 3 paprika lesz rajta, pedig a porzás ügyében szerintem eleget tettünk
ugyan nagyrészt szobanövényként volt nevelve, de ecsettel sokat poroztuk, kitettük napokra is a levegőre, valamint levittük egy méhecske legelőre is
3 paprika...
-
tasiadam
veterán
Nekem persze a 2 paprikán kívül bizony isten semmi az égvilágon nem lett. nem hoz virágot, ami volt, eldobálta.
-
sike!
tag
Alakulnak..
Elkezdtem kálium-túlsúlyos tápot adni nekik. A kérdésem az lenne, hogy kalciumot "kötelező" pluszban adagolni, vagy csak ha hiánytünet jelentkezik?
-
mephi666
nagyúr
hozzá lehet azért szokni... amikor először kóstoltam a reaper vodkánkat, hónapokig nem is gondoltam rá újra
aztán 1-1 újabb kóstolás közt már egyre kevesebb idő telik el... bő fél év után már ott tartok, hogy ha egy péntek este kezd kaparni a torkom, gondolkodás nélkül kortyolok belőle kb 1 centet
...üt azért így is becsülettel, de már nem akkorát, mint elsőre... érdekesen épül az ereje: 1-2 másodpercre beüt a tömény gyümölcs, majd hirtelen pofánrúg és mar minden irányba... aztán ad 10 percet elmélkedni az élet nagy dolgairól
...pár hete sógornővel együtt kóstoltuk, kicsit leültette... (meglepően jól bírta... mondjuk utána azt mondta, hogy 2 napig rosszul volt még tőle
)
-
Jim-X
őstag
Sracok. Kiprobaltam egy vekony szeletet a Moruga Scorpion-bol... Ez nagyon durva...
Meg 10 perc utan is ugyanugy zsibbad az egesz pofam...Amugy meg jo is lenne az ize es az illata is jo, de csak par pillanatra lehet erezni...A paprikaevo versenyen hogy tudjak azegeszet megenni?
-
vendingo
veterán
válasz
Digitalpimp #8269 üzenetére
A telkemen prémium minőségű a föld. Évek óta műveletlen terület volt, zsákban lehetne árulni, olyan jó.
Itthon meg nincs kizsigerelve, évente dúsítom komposzttal.
A palántázó földet pedig perlittel szoktam keverni, majd az egészet átmorzsolom porhanyós finom állagúra.
10+ éve kertészkedek, a hiba nem nálam van. -
Jim-X
őstag
válasz
Digitalpimp #8267 üzenetére
Meg nagyon kicsik, de remelem en is, hogy azok.
A jalapeno magokbol az lett, es finom is volt amit leszedtem. A moruga is jonak nez ki, meg a calabrian is.
Meg az lehet, hogy eleg kozel vannak egymashoz es egyszerre viragzanak, lehet valami hibridet csinalok 3M SHU-val
-
Digitalpimp
senior tag
válasz
vendingo #8268 üzenetére
Nekem idén a Cayenne csinálta azt, hogy nőtt normálisan, utána hozott egy ilyen pöndörödött "szintet", most meg megint normális leveleket hoz. Csak valami tápanyag felvétel gond lehet, valamiből hirtelen kevés, vagy sok jut. Gondolom a bolti földek sincsenek teljesen homogénre keverve, főleg amelyikben plusz trágya is van.
-
vendingo
veterán
Köszi a torz levelekre érkezett tippeket. Permetezni nem szeretnék, földel semmi gond nincs.
Voltam kint a telken, ott kb 40-50 tő van, szintén ilyen az összes. Este haveromnál is néztem a paprikákat, neki is mind ilyen. Ez már a sokadik ilyen év, hogy semmim nem lesz. Egyedül a helyet sajnálom, mert hasznosabb növényekre is pazarolhattam volna a területet, 60 tő elég sok helyet foglal. -
Jim-X
őstag
válasz
Digitalpimp #8264 üzenetére
Red habanero-nak vettem, meglatjuk mi lesz belole... Amugy mostanaban lettek ilyenek az elagazasai.
-
Jim-X
őstag
válasz
vendingo #8254 üzenetére
Nekem volt ilyen...sokat kuzdottem a tetvekkel...
A Carolina Reaper-em dobalt el egy csomo viragot...es sargul is... meg egy paprika sincs rajtaA moruga scorpion igy pondorodott, de aztan hozott viragot es van rajta paprika is.
Delutan csinalok kepet.
Amugy en arra gyanakszom, hogy a Carolina-nak tul sok a napfeny amit mifelenk kap es megeg...
Kivancsisagbol bevittem az egyik habanerot a hazba es gyonyoru szep, csak ugy tobzodnak rajta a viragok. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
vendingo #8256 üzenetére
A sárga levelek valamilyen tápanyag hiányára vagy tápanyag arány problémára utalnak szerintem.
"A levélsárgulásért felelős ok feltárása érdekében először a tünetek megjelenésének helyét érdemes tisztázni. A tápanyagok közül a nitrogén, foszfor, kálium és magnézium hiánytünetei az idősebb alsóbb leveleken mutatkoznak először, a mikroelemekéi (mangán, vas, bór, cink, réz, kalcium) pedig a fiatal leveleken, hajtásvégen jelentkeznek leghamarabb. Az, hogy a levélen miként jelenik meg a sárgulás, még jobban segítségünkre lehet a probléma feltárásában." Bővebben: [link] -
sike!
tag
Nekem május elején bújtak ki a földből a növények, de esetemben nem számít az idő, mert végig lakáson belül maradnak.
Fényből eleget kapnak szerintem (~3000lumen), és én is átlagos magas vagyok, így nem hinném, hogy gravitációs anomália lenne a probléma.
Olvasgattam a témában és egy helyen elronthattam: túl sok volt a kék fény, így csökkent az auxin képződés, mely visszafogta a szár növekedését. Hétvégén változtattam a világításon, több vörös, kevesebb kék fényt fognak kapni. Kíváncsi lesz elkezdenek-e végre nyúlni...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tasiadam #8251 üzenetére
Ennyiből nem. De ha beérik a termés, még abból sem biztos. Nagyon sok sárgára érő termésű chili fajta létezik... Meg az is lehet, hogy többedik generációs mag, ami már nem "fajtatiszta".
Ha ez ilyen bolti csili, akkor azok általában a nem túl erős, de könnyen tartható bőtermő fajták közül szoktak kikerülni.
-
Jim-X
őstag
válasz
Digitalpimp #8242 üzenetére
Spanyolorszagban elek, itt mar 30fok van, inkabb a naptol kell ovni oket. Sargak lesznek, ha isten es a part is ugy akarja
Nagyon durvan megindult az osszes novenyem kb egy honapja, a Carolina Reaper is nagyon vadul hozza a hajtasokat
-
Jim-X
őstag
válasz
Digitalpimp #8239 üzenetére
Ra van kozelitve, az az egy level olyan, a tobbi tok szep
-
mephi666
nagyúr
...fél liter vodkában már fél éve ázó, negyedekbe vágott chocolate carolina reaper... na, az erős
fél centeket küldök csak belőle, legutóbb 1 hete a náthás tüneteket tompítani... 1 csepp maradt a pohárba, asszony megkóstolta... ült tőle 10 percig
poénból küldtem egy decit Fekete Mikiéknek kóstolni, mert rokona kegyetlen mód bírja az erőset... egy felest helyből levágott belőle
világi halandó annyitól eldőlt volna... mondjuk kicsit ő is meglepődött, hogy "kicsit csíp is" (a savanyút is én küldtem, abból nem merték a reapert kienni
...de a kommerszebb paprikának is lett ereje)
-
t72killer
titán
Kicsi térfogat (kb 30cm x 1méter (hossz) x 50centi) befűtésére mit ajánlotok? A házban kb 18 fokot tartunk, ami kicsit hűvös a palántáknak sztem + később hűvös lesz a szobanövény-módban benntartott felnőtt növényeknek. A radiátorok és a napos télikert közötti állandó költöztetést meguntam+nem is vagyok mindíg otthon, amikor esedékes lenne.
Neten két eszköz jött szembe:
"tube/tubular heater" (ez esélyesebbnek tűnik, 1-2db, a növénykék alá applikálva):
És fűthető "szőnyeg":
A fentebbi "csöves" nekem szimpatikusabbnak tűnik, a felvett=leadott teljesítmény alapján esélyesen komolyabb fűtési képességei lehetnek amennyiben normálisan menedzseli az ember hova is jusson az a hő... -
t72killer
titán
Brutál, pedig náluk ez megélhetési kérdés
. 5tő hobbiparadicsomnál édesmind1, a fele vs duplája hatékonyság közti évi áramszámla-eltérés nem adja ki egy kosár ehetetlen tesco-s "salátapari" árát...
Fel nem foghatom honnan jöhet náluk a hps-őrület, annál max az a rosszabb egy naphoz szokott növénynek, ha egy natúr uv-lámpa alá belököm.
-
t72killer
titán
-
t72killer
titán
Valszleg túltoltam a fényt: kint nálunk hó van, plusz 2 fehér fal találkozásában mértem, egyelőre oda hurcolászom reggelente a kiccaládot. Azóta sajna totál beborult, esik a hó - de a kinti friss hónak köszönhetően kis napoztatóhely még így is elmegy kategória.
Ha lesz időm, valamire kalibrálom majd az appot, adjon pontosabb számokat.
-
biker
nagyúr
válasz
t72killer #8221 üzenetére
nem tudom, mi az erősebb lámpa, nálunk a középkategória, 250W jobbika, Zeus mikor a cikk készült, 120cm-ről 23.400lux megvilágítást adott
a napfényre azonban most gyanús a 100k lux, mivel az már erősen nyári napsütés. ilyenkor tavasszal 30-50e lux közé tehető inkább.
-
Moleman
addikt
válasz
t72killer #8221 üzenetére
Naponta hurcolgatni én sajnos nem tudom őket, túl sokan vannak.
Mikortól szabad kirakni őket állandóra? Nézegettem az előrejelzést, de a következő 1 hónapban még végig 4-8 fokig hűl le éjszaka, az gondolom még túl hideg. Pedig már rájuk férne a légmozgás, az egyik csoport már harmadjára lett tele lisztecskével.
Nekem most nincs új vetés, csak az 1-4 éves régiek. Bár carolina reapert még kéne vetni, mert a '21-es nemrég meghalt, anélkül, hogy termett volna egy darabot is. -
t72killer
titán
Amit keresel, az nem luxmérő, hanem vagy (nem az emberi szem érzékenységére optimalizált) többcsatornás fénymérőnek - pl AS7265X - vagy spektrométernek (gettó variáns
) hívják. A luxmérőkben - nem csak a kamerákban! - van egy BG39 vagy hasonló profilú szűrő, ami keresztbetesz a pontos mérésnek: a növényeknek igencsak releváns 650-700nm körüli hullámhosszakon a luxmérő és a telókamera szezora is már alig kap fényt, kicsi számokból kéne okosnak lenni, ahol nagyon megnő a hibalehetőség (=zaj).
Érdekesség: gondolatok a fényről: lehet a fehér - még a zöld komponense is - mégsem egészen kuka.
-
zsiga68
őstag
Süt a nap.Mindenki tegye jó helyre a paprikáit.
Jobb mint bármilyen világítótest.
-
t72killer
titán
Nem jó tanács, ld "a lux skála az emberi szemre van hangolva".
Telefonon ha akarod se tudod állítani a rekeszt - amik a kezem alatt eddig megfordultak (s7e, a52s mostanában), legalábbis nem
. Aminek értelme volna, ha erről több bőrt akarnék lenyúzni - nem akarok, mert ami infót kerestem az ebből is tökéletesen kijött - az az, hogy az inframoddolt vázammal +700 nanón élesen vágó uvir blokkszűrővel (szintén van itthon) csinálok manuál képsort.
-
t72killer
titán
válasz
t72killer #8208 üzenetére
**kieg2: tudom a lux skála az emberi szemre van hangolva, úgyhogy ebből a mérésből inkább csak az arányokat érdemes nézni, az is elég a döntéshez. Akinek meg van otthon 25e€-s spektrométere, kiméregeti pontosan
.
Durva, amazonon a 4db/10£ égőcsomag ára egy hét alatt felment 12£-ra...
-
t72killer
titán
Egy jobbféle, pont a klorofill maximumához passzoló 630nm-en vágó vörös fotószűrő, egy fogyasztásmérő és a Lightmeter app segítségével a következőkre jutottam:
Amazonos kiségő: 1723 -> szűrővel 375 lux, vörös aránya: 22%, fogyasztás: 3,7W, 100lux vörös/Watt, beszerzési ár: 3£/db.
Régi 60W-os Wolframszálas izzó: 1327 -> szűrővel 270 lux, vörös aránya: 20%, fogyasztás: 68W, 4lux vörös/Watt ()
Régi 3000K 3W háztartási LED: 1472 -> szűrővel 187 lux, vörös aránya: 12,7%, fogyasztás: 2,8W, 67lux vörös/Watt
Jobbféle 3000K-nek mondott (sztem kékebb) 100W háztartási LED: 6763 -> szűrővel 779 lux, vörös aránya: 11,5%, fogyasztás: 13.6W, 57lux vörös/Watt, beszerzési ár: 2.5£/dbErgo a növényekhez tervezett lámpa lényegesen* energiahatékonyabb a warm white mezei led-eknél úgy, hogy a szintén szükséges kéket is tudják (arra nincs szűrőm, nem mértem ki).
A mérést úgy csináltam, hogy egy fehér nyomtatópapírtól sikerült 36cm-re rögzíteni az égőket (LED-ek síkja ill izzószál szintje) és a lámpához közel uebből a síkból mértem a telóval spot módban a lap több pontját.
*mivel a teló kamerája ezeken a hullámhosszakon sz.rul és egyre sz.rabbul érzékel, pontos faktorokba nem mennék bele
-
t72killer
titán
válasz
vendingo #8206 üzenetére
Én is így gondoltam.
Más: közel hozzánk "irish peat" néven futó tőzeget adnak az itteni tőzegbányászat boszorkányüldözése után marhajó áron (virágföld ár alatt, a tulaj költözik). Érdemes ezzel megbolondítani a virágföld alapot? Szerves trágya forrást sajna még nem fedeztem fel a zacskókban széthajigált kutyasz.ron kívül, úgyhogy a talajterv egyelőre virágföld + erdei tőzegszerű (moha alól szedett laza sötétbarna cucc) föld keveréke.
A topikcímadó mellett parihoz is kérdés - bár eddigi növényeim közül a paprikák sokkal hisztisebbek voltak mint a paradicsomok.
-
t72killer
titán
válasz
Digitalpimp #8203 üzenetére
Nagyon jogos megjegyzés, most 6 körül sötétedik és reggel 7 magasságában kel kb, nyáron éjfélkor halvány szürkület van. Ha éjfél körül "küldöm aludni" a jónépet, akkor is marad nekik 7-8 óra pihi.
#8204: tökéletes
. Az vajon fontos, hogy ezt egy, max 2 adagban kapják ? (Az ember ugye nehezen viseli, ha a 8 óra alvását 2-3órás darabokban kell letudni - növényeknél nem tudom mi az ábra).
-
t72killer
titán
Felhős napokon milyen időbeosztással érdemes lámpázni a palántákat? Én úgy csinálom most, h napközben jön az égből ami jön, és ezt estétől kb hajnali 1ig megnyújtom lámpákkal.
-
t72killer
titán
válasz
Digitalpimp #8200 üzenetére
Nem, több is. Kidobtam a növényt közben földestül, nemigazán termett már, ha valami gombaféle, nehogy megfertőzze a közelében épp elinduló növénycsapatot.
Új hozzászólás Aktív témák
- HP Elite x2 1012 G2 Touch 2-in-1 LTE/4G Win10 Tablet billentyűzettel, üzletből, garanciával
- Apple Watch Ultra hibátlan 2026.08.06.MM jótállás
- Intel Pentium Gold G5420T Eladó!
- BESZÁMÍTÁS! Asrock B365M i5 9600KF 16GB DDR4 250GB SSD 1TB HDD RX 5700XT 8GB Zalman N5 FSP 700W
- BESZÁMÍTÁS! ASRock B450M R5 2600X 16GB DDR4 500GB SSD 1TB HDD GTX 1650 4GB Zalman N5 CM 450W
- Új! Targus - USB-C Dual HDMI 4K HUB - 2 HDMI-vel. Saját töltő nélkül 2 monitorral (120Hz)
- Azonnali készpénzes GAMER / üzleti notebook felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
- Bomba Ár! Lenovo ThinkPad P71 - i7-7820HQ I 64GB I 512SSD I FHD I Nvidia 6GB I W11 I Cam I Garancia
- Olcsó Notebook! Lenovo Ideapad 3! Ryzen 3 3250U / 8GB DDR4 / 128GB SSD
- TELJES KÖRŰ IT BESZERZÉS
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest