Hirdetés
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- TCL LCD és LED TV-k
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Máris befutott a hibajavításoktól duzzadó GeForce driver gyorsjavítása
- HDD probléma (nem adatmentés)
- High-tech fűtőtest? Nem, szellős GameMax ház!
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- OLED monitor topic
- ZIDOO médialejátszók
Új hozzászólás Aktív témák
-
King Unique
titán
Próbálta már vki más típusú 3,5" WD HDD-khez, illetve 2,5"-hoz a Red-hez kiadott WD Red SMART load/Unload utility szoftvert
Ez alapból 300 sec-re állítja, nem kell külön DOS-ban kísérletezgetni. -
swado
tag
Hali!
A WD Green 2 TB-nál még mindig fenn áll ez a 6 másodperces dolog, amit át kell állítania a Biosban, vagy már megoldották gyári szinten?
-
winhate
őstag
válasz
AeSDé Team #2694 üzenetére
Rafér egy wdidle3 beállitas ,mert eszméletlen sok a 3000 parkolas ennyi ido alatt!
-
AeSDé Team
őstag
Egyik éjszaka bekapcsolva hagytam a gépet hogy dolgozzon, olyan folyamatról van szó ami nem igényli a merevlemez folyamatos használatát, a piros LED csak nagyon ritkán villant fel. Amikor aludni próbáltam kb. 1,5 méterre a géptől valami kattogó hangot hallottam 5-10 másodpercenként, először nem tudtam honnan jöhet, majd rájöttem hogy a gépem adja. Álmosan semmi kedvem sem volt tovább vizsgálni a dolgot, lehetséges hogy ez a jelenség a parkolgatás lehet? Nappal még sosem vettem észre, de éjjel annyira idegesítő volt hogy aludni sem bírtam még legalább egy óráig. 2 hónapja van fent a HD Sentinel, azóta kicsit kerekítve 3000-el nőtt a parkolások száma (42000-->45000)
Merevlemezem: WD5000AADS
-
batagy
őstag
Vettem egy 2.5" WD Blue 500 GB WD5000LPVX-et.
Igazából nem tudom, hogy a fejparkolás és a lemez pörgés leállítása ugyanaz a beállítás-e, de én kipróbáltam, és a lemezpörgést leállást (spin down) sehogyan sem lehet letiltani.
WDIDLE3-mal DOS boot lemezről sikeresen át tudtam állítani, mármint a tool szerint. Az alábbi kettőt próbáltam:
"wdidle3 /D"
"wdidle3 /S300"De valójában nincs hatása a lemezpörgésre. Akármire van állítva a WDIDLE3, a lemez 8 másodperc inaktivitás után leállítja magát, és ha újra felpörög, ha pl. olvasni akarunk egy mappát a lemezről.
Próbáltam az itt leírt módszert is a WdIdleDisable V6 -tal. Ezt windows-on kell futtatni. Natív SATA interfészen "Drive Not Found". Beraktam a vinyót egy ASM1051 chipes USB3 rackbe, ott felismeri, viszont így "Drive update not applicable."
Nekem így nem jó, mert én Squeezebox szerverrel szeretném használni egy NAS-on, az meg azt csinálja hogy aktuálisan játszott számot berakja a cache-be, így minden szám lejátszás elkezdése után leáll a pörgés, de a következő számnál, vagy ha léptetek, akkor újra felpörög. Ez rendkívül idegesítő.
Utolsó ötlet még valaki?
-
szaszlaci
addikt
válasz
stellaz #2688 üzenetére
Szia,
ezt senki nem tudja megmondani. Gondolom biztonsági mentést csináltál (jó lemez esetén is), szóval használd, amíg tudod. Lehet, a következő BS fontos területet fog érinteni, vagy a fej hibás, és holnap teljesen tönkremegy.
No.01: nem azonnal frissít. Mikor én ilyesmit néztem, kiléptem a programból és elindítottam újra, akkor beolvassa az aktuális adatokat.
-
No.01
addikt
válasz
szaszlaci #2687 üzenetére
A kikapcsolas fedi a valosagot. Heti 1x szoktam ujrainditani
Mostantol kicsit figyelni fogom.
A HD sentinel mennyire frissit kozvetlenul? Ertem ezalatt, ha lelovom a torrentet a NAS backup-ot es minden ami futhat es gyari 300sec az erteket szeretnem reprodukalni akkor 5perc utan majd ugrik "live-ban" a szamlalo? -
stellaz
veterán
Sziasztok
a laptopomban egy WD merevlemez van, a HD sentinel szerint kritikus az állapota, jelenleg 545 hibás szektor van rajta.
A hibás szektorok száma viszont viszonylag lassan nő, néha egy nap alatt mondjuk 6-8 -at, néha meg napokig semmit.
Mondjuk már rendeltem helyette egy ssd wincsesztert, de szerintetek a fenti tünetekkel van rá esély, hogy még hosszabb ideig (pár hétig, hónapig) elhúzza a belét?
-
szaszlaci
addikt
HD Sentinelben a parkolások számát tudod megnézni, az ottani 20 alapján valószínű tényleg nem kevesebb, mint 300 sec.
Viszont az továbbra sem tetszik, mivel ennyiszer kapcsoltad csak ki a gépet? Mert minden kikapcsolás is beletesz egy parkolást ugye. Szóval az is lehet, hogy a parkolásszámlálója sem számlál, volt ilyenre saját példa.
Jó, mi? -
szaszlaci
addikt
"nem SAT --> IDE-nek hivjtak nalam hanme AHCI-nek."
Nem, az egész más. Ettől még működhet."Gyarilag 300sec-en volt"
Ez még nem garancia, nem biztos, hogy úgy is működik.Változtatáshoz SATA kapcsolat kell. Az ellenőrzés HD Sentinellel történik, ez USB házban is működni szokott.
-
No.01
addikt
Vegul csak megoldottam, de nem SAT --> IDE-nek hivjtak nalam hanme AHCI-nek.
Gyarilag 300sec-en volt szoval tok feleslegesen aggodtam, de igy legalabb tudom, h rendben van.
A masik kerdesem viszont, h a amasik 2 RED-emet ami a NAS-ban van mikent tudnam lecsekkolni? Van arra is v.mi megoldas vagy be kellene epitenem egy PC-be? (csak tabletek es laptopok vannak korulottem)
-
No.01
addikt
Ma reggel volt 1 kis idom es 2 gep volt a kozelembe igy gondoltam ha elszurok is v.mit meg van amirol irjak ide
A baj az, h a BIOS-ban nem tudom atallitani a SATA-t IDE-re. Egyszeruen nincs ilyen opcio (BIOS version 15FD)Ez mennyire problema?
-
No.01
addikt
válasz
Rodzser Mór #2679 üzenetére
En is furcsalom, de lehet koze van ahhoz, fut a torrent ill, ha nem akkor van tavoli asztal es NAS backup is a hatterben ami "ebren tartja" a HDD-t Persze lehet ez hulyeseg de en csak erre tudok gondolni.
Ettol fuggetlenul ha lesz idom kiprobalom ezt a wdidle-t legalabb kiolvastatom a gyari beallitast, ha mar raakadtam erre a topicra. -
Rodzser Mór
senior tag
válasz
King Unique #2677 üzenetére
Nekem is Blue van, 320GB-os. És HD Sentinnel állítottam rajta kb fél éve. Azóta nem engedi parkolni.
No1-nek a 12 db nagyon jó érték. Nekem ennyi idő alatt már több tízezer fölött volt szerintem. Nem tudom, mi okozza a különbséget, hogy az övé alig parkolt.
-
szaszlaci
addikt
válasz
King Unique #2677 üzenetére
Mennyit fogyaszthat vajon a lemez, ha a fejet a lemez fölött kell pozícióban tartani? 1.8 Watt? És ha parkol? 1.7 W?
Szerintem azért van ez a parkolás, ha odacsapod, leejted a laptopot, túlélje a vinyó. -
King Unique
titán
válasz
szaszlaci #2676 üzenetére
Ha müxik Blue-val is, akkor még majd megfontolom, bár olvastam korábban, h egyeseknél kicsit bekavart és kellett vele szórakozni.
De, mivel annyira nem vészes enyém és HDS-ben is könnyűszerrel tudom korlátozni leállást, parkolást, még várok vele és megnézem hogyan alakul majd.Amúgy notebooknál wdidle átállítás energiatakarék dolgokat nem befolyásolja, rontja ilyenkor, v ahhoz nincs köze (OS vezérli), mert elvileg ez az egész cécó, mintha pont energiatakarék miatt lett volna megkreálva
-
szaszlaci
addikt
válasz
King Unique #2675 üzenetére
Lehet, hogy Dzsekó azt írja, elrontja a Blue-t, nekem mégis kitűnően, papírforma szerint működött a wdidle-vel. Meg másnak is, ha jól emlékszem. Nem vártam volna pont tőle ilyen hülyeséget. Meg hogy az öt perc kevés? Szerintem tökéletes érték.
-
King Unique
titán
válasz
szaszlaci #2674 üzenetére
OK, akkor hagyom, csak megerősítés kellett.
Korábban egyik vinyó szaki, amúgy se javasolta annyira 2,5" WD-k, pl. Blue széria állítgatását: [link]Nem okoz gondot, csak meglepett, h egyeseknél hiba nélkül lement AHCI-re állítva is, tehát nem minden vason szükséges átállítani, de lehet csak szerencséjük volt. Nálam Lenovo noti UEFI-je elég primitív, 1 db SATA mód állítási lehetőség van, az AHCI és Compatible, ezért gondoltam, h utóbbi lehet ilyenkor a jó választás.
Köszönöm az infókat!
-
szaszlaci
addikt
válasz
King Unique #2672 üzenetére
"érdemes ehhez hozzányúlni, átállítani 300-ra, van vkinek konkrét tapasztalata Scorpio Blue-val, h melyik érték a legoptimálisabb neki"
Szerintem nem kell, amennyiben nem változnak a felhasználási szokások. Konkrét optimális "bepötyögés" nincs, mivel minden darab vinyó más lehet."át kell feltétlenül állítani SATA módot IDE-re?"
Miért, gondot okoz? Volt, hogy én is elfelejtettem, de ez nem az ajánlott eljárás. (Egyébként az ACHI az más szekció szokott lenni, mint a SATA átkapcsolása, persze biosa válogatja, gondolom.) -
King Unique
titán
Sziasztok!
Egyik notebookomban WD Scorpio Blue (WD500BPVT-24HXZT3) vinyó van.
Néha hallom, h egyet-egyet halkan kattan, van, h olyankor HDS-ben parkolás számláló sem emelkedik.
14k-s érték van benne, 138 napos működési idővel (bő 1 éves), de szerintem ez nem annyira vészes:Megnéztem UBCD-vel, a gyári érték 8 sec-en van, érdemes ehhez hozzányúlni, átállítani 300-ra, van vkinek konkrét tapasztalata Scorpio Blue-val, h melyik érték a legoptimálisabb neki
Az "ú"j 1.05 wdidle-nél is át kell feltétlenül állítani SATA módot IDE-re (nálam Compatibilie), mert volt aki írta itt korábban, h végigment sikeresen a folyamat AHCI módban is??
(#2671) No.01: ez szinte semmi...vsz a 2,5" Red-ek kevésbé parkolhatnak, mint a Blue széria.
-
No.01
addikt
Huhhh
7nap 2ora es 200 a parkolasok szama... Az szerintem veszett sok nem?
-
szaszlaci
addikt
Először szerintem állítsd át a BIOS-ban a két dolgot, utána bedugod a pent és boot róla.
De előbb meg kéne nézni a HD Sentinelben, hogy eddig mennyi idő alatt hányszor parkolt és hány bekapcsolás volt. (A Windows automatikus lemezkikapcsolása fél óránként ugye inaktív? Ha nem akarsz direkt az akkun spórolni, nem előnyös. Energiagazdálkodás résznél keresd.)
-
No.01
addikt
válasz
szaszlaci #2663 üzenetére
Na most probalnam... A lemezkezeloben azt latom, h a pendrive aktiv, wdidle3.exe, command.com, IO.sys es az MSDOS.sys a pendrivon van.
Remelem ennyi kell csak...
Akkor most siman restart es BIOS-ban eloszor SATA --> IDE majd bootolas USB-rol engedelyesese es mehet a dolog vagy eloszor at kell allitanom IDE-re plusz a bootolast es aztkovetoen radugni a pendrivot?
Tudom faraszto vagyok
de nem akarom elszurni
-
No.01
addikt
Ha a pendrivot nem tudom megjelolni aktivkent akkor a stickkel van baj? (32GB-os NTFS-re formasott pendrive)
-
szaszlaci
addikt
"Azt tudtam, h a RED-ek jok a nonstop hasznalatra,"
A marketing szerint, de az nem szokott egyenlő lenni a valósággal..1. megcsinálnod a pent
2. utána a többi, amit írtál
3. ha nem indulna el penről a DOS, akkor a BIOS-ban még azt is be kell állítani, hogy USB-ről bootoljon. USB Boot, vagy ilyesmi címszó.
4. módosítani szinte biztos, hogy kell. De nem ártana megnézni, hogy mennyit is parkol, ezt HD Sentinelben tudod.
5. módosítás után lekérdezed a biztonság kedvéért, utána simán kikapcsolod a gépet. -
No.01
addikt
válasz
szaszlaci #2653 üzenetére
Ha lenne mar szoltam volna neki
A tobbseg itt hozzam hasonloan szimpla user, sot ha belegondolok meg en vagyok az aki v.melyest ert a dolgokhoz
Mondjuk erre a cikkre is teljesen veletlenul bukkantam ra. Azt tudtam, h a RED-ek jok a nonstop hasznalatra, de ebben ki is merult a tudasom.Akkor tehat a folyamat igy nezzne ki:
- BIOS-ban SATA --> IDE
- Pendrive partíció aktívvá tesz: Sajátgép >Kezelés >Lemezkezelés >jobb klikk: Partíció megjelölése aktívként.
- Felmasolom a fajlokat: COMMAND.COM, IO.SYS, MSDOS.SYS + wdidle
- pendrive bedug
- Mjad DOS-ban begepelem, h: wdidle3 /R (h lathassam az aktualis idot)
- Ha kell modositom
- Gep kikapcs (van erre menubol opcio vagy gombbal csinaljam?)
- BIOSban IDE --> SATAHappiness?
-
No.01
addikt
válasz
szaszlaci #2650 üzenetére
Koszi... Keresgelek, de eddig csak az elozo postokbol gyujtotem ossze lnyegi infot.
Tallatam egy ISO file-t is kicsint fentebb, ill az emlutet progikat is letoltottem, de a BIOS-ba valo belepest meg minidg nem talalomMindenesetre koszonom, ha minden osszeall akkor ugyis jelentkezem meg mert nem lenne jo ha elszurnek v.mit
-
törölt tag
válasz
Rodzser Mór #2649 üzenetére
Lekopogom, hogy ezzel szemben nekem tökéletesen működik a kevésbé ajánlott WD Green.
-
szaszlaci
addikt
Pontosan melyik résznél akadtál el?
1. Pendrive partíció aktívvá tesz: Sajátgép >Kezelés >Lemezkezelés >jobb klikk: Partíció megjelölése aktívként.
2. Felmásolod ezeket a fájlokat: COMMAND.COM, IO.SYS, MSDOS.SYS, valamint a wdidle.exe-t.
Ezzel bootolásra alkalmas, ha a pendrive hajlandó rá, ez adott darabtól függ.Az IDE módba rakáson nincs mit írni, BIOS-ban kéne lennie, a másik választás általában a SATA mód.
-
No.01
addikt
válasz
Rodzser Mór #2647 üzenetére
A laptopban egy 2,5-es 1TB-os RED, a NAS-ban pedig 2x 4TB-os RED
-
No.01
addikt
2 hete halt meg a HDD-m a laptopomba (sanszos, h a non-stop uzemet nem annyira kedvelte)
Eddig ez a parkolosdi dolog elkerult a figyelmemet pedig 3 RED is van a lakasban.Mivel a programozosdi ill a BIOS-ban valo allitgatas is tavol all tolem tudna nekem v.ki segitseget adni? Az elso postban emlitett HPprogira azt irja, h csak XP-vel kompatibilis (verzio 2.2.3) es a wdidle progikat mar lesyedtem, de ez a kapcsoljunk IDE modba es tarsai nekem tulsagosan meredek... Lenne v.ki oly kedves es megszanna egy kis iranymutatassal?
-
Tommedli
csendes tag
Na itt vagyok, természetesen elsőre sikerült. Gyárilag 8 másodpercre volt állítva.
Beírtam neki a 300-at, elfogadta. Le is ellenőriztem... Siker...
Hát mivel én még soha életemben nem hallottam merevlemezt működés közben ezért a hangjukra nem tudok mit mondani... Igaz a hét darab pokol tüzében izzó venti elnyom mindent. 80-140mm
Kihúztam az összeset és talán egy kicsit a SEAGATE-en hallani ahogy ír-olvas a ˝C˝-n.
Az említett WD meg a SAMSUNG olyan halk hogy én nem is hallok semmit.Calogero: neked köszönöm ezt a linket, ezzel sikerült...
Szaszlaci neked pedig a segítséget.Két hét múlva ismét ránézek, bár most már biztosan csökkenni fog a tendencia...
-
Tommedli
csendes tag
Üdv mindenkinek!
A 2634 számú hozzászólásom óta 12 nap telt el, ez idő alatt további 1.469-el nőtt a parkolások száma...
Mindössze 75 nap működés alatt már 26.688-on áll a 4TB-os RED!
Na akkor most jött el az ideje a wdidle3-nak! Bíztam benne, hogy a tendencia csökkenni fog, de nem így lett...
Asszem nem szuttyogok, azonnal 300-ra állítom...
Remélem sikerülni fog... -
szaszlaci
addikt
-
Tommedli
csendes tag
Köszönöm szépen! Este megpróbálom átállítani.
-
Tommedli
csendes tag
szaszlaci!
Nagyon köszönöm a segítségedet. Megpróbáltam minkét verziót, de nálam nem lehet boot-olható lemezt létrehozni. (vagy én vagyok a béna)
Mindent beállítottam AHCI vissza IDE-ra, a DVD meghajtó beállítva a Boot menüben elsőre!
Ezután fekete képernyő fogad, kiírja indítsam újra... Tehát nincs boot-rész a lemezen...
Igen valóban nincs pendrive-om, hogy miért...
A legutóbbi drasztikus fájlméret növekedés óta, (amióta egy film nem 1 hanem 25-40GB) nem látom szükségességét egy pendrive-nak.
Nálam egy ST31500341AS 1.5TB, egy WD40EFRX-68WT0N0 4TB és egy HD103SI 1TB pörög-orrba szájba!
Az adatszállítást eddig úgy oldottuk meg, hogy kiszereltem a szükségest a gépből, be a gyári csomagolásába aztán gyerünk...Tervbe van, hogy eladom a SEAGATE-et meg a SAMSUNG-ot és veszek helyettük még egy WD40EFRX-et... De hát ezek után... hát nem tudom...
Tudtok esetleg olyan 4TB-os lemezt ajánlani amiből hiányzik ez a parkolgatás?
Plusz még kinéztem a Windowsnak, meg egy két programnak ezt:
http://firstshop.hu/termek/47668/ssd_corsair_240gb_2_5_sata3_force_series_gs_cssd_f240gbgs_bk
Így végre meglenne a rendkívül gyors oprendszer és a hatalmas háttértár.Calogero!
Küld el nekem légyszíves a te wdidle3 -adat boot-olható iso-ba...
szlamamotyi@windowslive.comKöszönöm szépen!
-
törölt tag
válasz
Tommedli #2634 üzenetére
Egy ideje már használom az 1 TB-os Green-szériás vinyómat (1 tányéros) 5 perces parkolási érték mellett, a hőmérséklet még nem ment 30 fok fölé, most például 24 (torrent megy). A valóságban óránként legfeljebb 3-ra jön ki a parkolások száma. Én különben kb negyedennyi üzemidő mellett nemrég haladtam csak túl az 1000 parkoláson, szóval nekem elég soknak tűnik a 25 000.
-
szaszlaci
addikt
válasz
Tommedli #2634 üzenetére
Jó tudni, hogy a RED is parkol orrba-szájba. Meg se lep..
Igen, az adatsűrűség (egyelőre) valóban úgy van, mint írták, de attól az még szerintem sűrű ahhoz, hogy folyamatosan fölötte legyen a fej.
Egyébként érdekes, hogy aktív torrent mellett ilyen sokat össze tudott szedni.A boot lemezre csak irányt tudok, mert nagyon rég nem foglalkoztam semmilyen DVD-vel.
Szerintem ha ugyan azokat a fájlokat ráteszed, tehát az MS-DOS környezet (COMMAND.COM, IO.SYS, MSDOS.SYS), és a wdidle.exe-t, akkor az majdnem jó.
Mert még a lemezt bootolhatóvá kell tenni, ami egy bejegyzés csak a megfelelő helyen, ezt szerintem minden normális íróprogram tudja. Image Burn-nél szerintem itt lesz:De még ezt is találtam.
(Egyébként mi az, hogy nincs pendrájvod, ne szórakozz már!)
-
Tommedli
csendes tag
SOS! Tisztelt hozzászólók!
Nagyon örülök, hogy rátaláltam erre a fórumra.
Sajnos én is tapasztalni vélem ezt a bizonyos Load/Unload Cycle Count dolgot az egyik lemezemnél!
Annak ellenére, hogy nem Green hanem RED sorozat! Egészen pontosan WD40EFRX 4TB.
Általában hétköznap ~3-6, hétvégén ~12-15 órát megy. Harmadlagos (Torrent) lemezként használva!
Működési hőmérséklete (több óra eltelte után) 28-32 fok között változik.
Üzemideje: ~71 nap. A negyedik havi statisztikája pedig így néz ki!
2014. 04. 04. 21.378
2014. 04. 08. 21.640
2014. 04. 12. 22.913
2014. 04. 16. 23.943
2014. 04. 20. 24.852
2014. 04. 24. 25.219
Ezért én is át szeretném állítani az értéket legalább 60 vagy 120 másodpercre.
Kikapcsolni vagy ennél magasabbra állítani semmiképpen sem akarom, a már sokszor említett túlhevülés miatt.
Ti hogy látjátok?
(4TB esetén már nagy az adatsűrűség "szerintem")Mivel pendrive-om nincs csak DVD íróm és többszöri próbálkozás után sem sikerül létrehoznom boot-olható lemezt ezért megkérnék valakit nagy tisztelettel, hogy .iso -ba ezt a wdidle3 nevű kis programocskát tegye fel valahová, vagy küldje el nekem a szlamamotyi@windowslive.com -címre!
Nem volt olcsó, ezért nem szeretném, hogy a fölösleges parkolgatások miatt járna le idő előtt a élete!Előre is nagyon köszönöm a segítséget!
-
AeSDé Team
őstag
Annyi ideje van meg, ezeket írja az áttekintésben:
Kondíció: 100%
Működési idő: 238 nap
Becsült hátralévő élettartam: több mint 1000 nap
Összes indulás/leállás: 2480A S.M.A.R.T. résznél ha kijelölöm az értéket akkor a grafikon szerint tegnap 41802-n állt az érték, ez ma már 41816. Nem nőt túl sokat, akkor nekem nem muszáj piszkálgatnom a frimware-t?
-
Benőke
őstag
válasz
AeSDé Team #2631 üzenetére
2,5 év alatt ~40k az nulla. Nekem fél év alatt a 4,5x jött össze ~180.000
-
Loha
veterán
válasz
AeSDé Team #2628 üzenetére
Jobb klikk az adat mezőre HDD Sentinelben, és válaszd ki, hogy decimális értékek mutatása.
-
szaszlaci
addikt
"egy 12 cm-es venti PONT RÁJUK fújja a levegőt az előlap irányából. Black 32 fokos, Green 29 fokos."
Majd ha bemutatnak a 2.5"-os lemezeknek, változik a véleményed, mi a jóNálam egy 4 centis alaplapi venti fújja a lemezt, az a fajta, amelyik a régi Abit lapokon volt, és kellően alacsony feszültségen tényleg nincs hangja, más ventiről ezt nem mondhattam eddig el. Na egy olyannal most 30 fokos egy Blue.
"kb. 560 óra üzemidőt mond, a Black 3000x, a Green 9000x indult eddig."
560 nap akar lenni, gondolom. -
AeSDé Team
őstag
Ha ezt az értéket látom az "Adat" mezóben, az mit jelent? 00000000A340
WD5000AADS nevű meghajtómat már kb. 2,5 éve használom, eddig semmi gond sem volt vele. Érdemes belevágni az átírásba?
-
Sak
csendes tag
A WD GREEN védelmében: 2011 őszén az AQUA-nál vettem az akkor újonnan összerakott gépemhez 2 db 500 GB-os WD diszket. Akkoriban a BLUE diszkekkel volt sok gond, tucatszám cserélték őket gariban, ezért is jött egy Black és egy Green (Red akkor még nem is létezett).
HD Sentinel: mindkét diszkre kb. 560 óra üzemidőt mond, a Black 3000x, a Green 9000x indult eddig. 100/100 mind a kettő. Több, mint 1000 óra becsült élettartammal.
De ami NAGYON fontos, egy Aerocool házban vannak alul, és egy 12 cm-es venti PONT RÁJUK fújja a levegőt az előlap irányából. Black 32 fokos, Green 29 fokos. És EZ a lényeg, hogy NEM TUDNAK megfőni. Sok vinya a túlmelegedésbe hal bele. Anno elég sok Maxtor, Quantum, Seagate meg hasonlók mentek át a kezeim közt, és tűz forróra tudtak melegedni, ha csak úgy simán - mondjuk USB-s "légvezetékeléssel" voltak egy gépre kötve.
A mostani Green szériáról nincs tapasztalatom, de nálam a 3,5 éves 500-as diszk hibátlan. Természetesen adattárolásra van használva. Ja, egy 750 wattos szerver tápról megy a gép, lehet ez is számít, már hogy atomstabil táp van alatta.
-
Loha
veterán
válasz
freemanone #2623 üzenetére
WD10EACS (1TB): 1108 nap / 116896 parkolás
Egy dologra nem való a GREEN: rendszervinyó.
-
szaszlaci
addikt
válasz
freemanone #2623 üzenetére
Ez is bizonyítja, hogy a parkolást nézve épp úgy lehet gond bármely lemeznél, mint ahogy egy Green-nél ez normális értékre van véve.
-
freemanone
addikt
1TB: 463nap 23óra / 44229 parkolás
1,5TB: 640nap 14óra / 19267 parkolás
2TB: 634nap 17óra / 69681 parkolásMindegyik hdd green szériás. A 1,5TB-os már 4éves, a 2TB-os 2,5éves, az 1TB-os pedig elvileg 2éves. Azért nem tudom biztosat, mert egy csere vásárlás során került hozzám, egy PC tartozékaként.
A legtöbbet az 1 és 2 terrás vinyókat pörgetem, napi 8-10órát is. A 1,5-es szintén ilyen használatnak volt kitéve az első 1,5évében, azóta csak ritkán van használva, bár bent van a NAS-ban a 2TB-s mellett, de ritkán használt adatok vannak csak rajta, így ideje nagy részében pihen.
Mind a három vinyó köszöni szépen jól van és 100/100-as. Gari már nincs egyikre sem, de nem érzem úgy, hogy az adataim veszélyben lennének. Persze a hűtésre kínosan odafigyelek én is, nem engedem 40fok felé őket még a legszélsőségesebb körülmények (nyári tomboló hőség) között sem. -
szaszlaci
addikt
válasz
#56474624 #2619 üzenetére
"Az azt jelentené, hogy emiatt bő 8 év alatt halna meg a vinyó, ha feltételezzük hogy 300 000-nél van vége."
Na de nem feltétlen a parkolás miatt fog elhalálozni akár a Green, akár más.Ha meg biztonság mentésre van használva – ami ugye kötelező – arra azért nyilván szóba jöhet egy Green is, még az én szigorú álláspontomnál is.
(Mondjuk ami engem illet, mentésre egy Black van, mert az elvileg jobb alkatrészekből van és 5 év garancia van rá. Azért ez utóbbi szerintem megéri a felárat. A gépben meg egy Blue, 732 nap üzem, 100 %-os, igaz, a hűtésre mindig is nagyon figyeltem.) -
törölt tag
válasz
SchumiBácsi #2620 üzenetére
Nem számítok rá, hogy mindenféle előzetes jel nélkül fog elhalálozni, legutóbb is időben lementettem, ami fontos volt. A nagyon fontost meg hülye lennék nem legalább két példányban, különböző helyeken tárolni.
Amúgy meg én is átállítottam 300-ra az értéket. Amíg az eredeti 12s körülin volt, addig az első 6 órában parkolt 60 körül (úgy hogy nem másolgattam rá semmit, szinte végig üres járatban ment). Most legrosszabb esetben is óránként 3-4 közöttit parkol. Mással sincs probléma emellett. Amúgy kipróbáltam többféle értékkel is, egyikkel sem produkált beteges tüneteket, szóval nálam egész normálisan teszi a dolgát. -
válasz
#56474624 #2619 üzenetére
Nem tudom mire használod a HDD-ket, de én valszeg összeroskadnék egy bizonyos mennyiségű akár már több mint tíz éve meglévő adat elvesztésén. A HDD garanciát meg hajra kenhetem abban ez esetben ha pölö elvész 1TB adat lehet örökre... persze ne fél év gari legyen rá, de vásárláskor nálam csak is a legtutibb HDD jöhet szóba. A parkolás meg gyárfüggő, ha 8s az érték, akkor egy év alatt akár 400k parkolás is lehet és ilyenkor nem szokványos parkolás, hanem vészleállás szerű hirtelen kicsapás történik. Ezért szokták átállítani amint lehet 300s-re, de volt olyan eset ahol 60-90s közzé kellett állítani és akkor szép lassan kivezette, de más beállításban kicsapta ugyanúgy mint ha 8s lett volna.
-
törölt tag
válasz
SchumiBácsi #2618 üzenetére
Én ahogy olvasgattam a hdd ajánlós topikot, némi költői túlzás van ebben, különösen ha a wd10ezrx-et tekintjük konkrétan. Mármint viszonyítva árkategórián belül. A Red széria ott, ahol a garanciális cserét csinálták, lényegesen drágábban van. A parkolgatásból meg mennyi is az annyi? Ha leparkol teszem azt napi 100-at, az egy év alatt 36 500. Az azt jelentené, hogy emiatt bő 8 év alatt halna meg a vinyó, ha feltételezzük hogy 300 000-nél van vége. De én nem számolok ennyivel egy mai, ennyiért kapható 1 TB-os vinyó esetén sem, sokkal hamarabb tönkremegy valami más miatt. Legyen az Seagate, Hitachi vagy Toshiba akár. Nem fogom direkt kímélni, elvégre is van rá 2 év garancia, amit szeretnék kihasználni.
-
válasz
#56474624 #2617 üzenetére
Úgy hírlik hogy a GREEN vegytiszta adattárolásra való, semmi másra. Tehát amint ráment/lejött az adat akkor kikapcsolni és úgy sokáig megmarad, de ha tárolgatás mellett folyamatos üzemről van szó, akkor RED.
Én kicsit megijedtem amikor rájöttem a GREEN problémákra, de szerencsére a parkolós badarság kimaradt mindkét 1TB-os GREEN-emből, és mivel egy évben megy max 2-3napot mindkettő, elméletben nem várható katasztrofális meghibásodás sem.
-
-
törölt tag
Hétfőn egy WD10EZRX vinyóra cseréltettem ki a szektorhibás, de még garanciális 1 TB-os Hitachimat, de erről a hibáról természetesen már csak ezt követően olvastam.
Nem szoktam meg, hogy ilyen szinten felügyeljem a hdd-m belső világát és valahol nem is tartom normálisnak a kifizetett árért cserébe.
Nem teljesen értem, miért nem érdemes kikapcsoltra állítani? Azt írja valaki, túlmelegedhet a sáv, ami fölött áll? Ez rendben, de egy "normál" HDD-nél ez miért nem okoz gondot?
-
JHC
tag
válasz
mickemoto #2607 üzenetére
Meg kellene nézni egy valamilyen bootolható linux-al, amiben benne van a smartmontools, hogy az mit mutat.
SMART FEATURE ENABLE/DISABLE COMMANDS:
Note: if multiple options are used to both enable and disable a feature, then both the enable and disable commands will be issued. The enable command will always be issued before the corresponding disable command.
-s VALUE, --smart=VALUE
Enables or disables SMART on device. The valid arguments to this option are on and off. Note that the command '-s on' (perhaps used with with the '-o on' and '-S on' options) should be placed in a start-up script for your machine, for example in rc.local or rc.sysinit. In principle the SMART feature settings are preserved over power-cycling, but it doesn't hurt to be sure. It is not necessary (or useful) to enable SMART to see the TapeAlert messages.Régen mikor jöttek a 3 év garanciás Samsungok, és döglöttek szépen sorban, abban az időben rengeteg jött úgy, hogy le volt tiltva a SMART bennük, mondom ezt úgy, hogy kb 50db ment át a kezem között gépépítés során különböző időszakban.
Egyébként meg javaslom Sentinel alternatívának, GSmartControl-t. Én nem futtatok semmilyen monitorozó programot, néha elindítom a GSmartControl-t, megnézem az adatokat, mondjuk kéthavonta futtatok offline tesztet aztán ennyi.
-
szaszlaci
addikt
Érdekes, hogy az utolsó fél tucat panasz mind a WD Greenre érkezett. Már megint azzal van a baj..
-
mickemoto
őstag
Mi lehet az oka annak hogy a Hard disk sentinel nem ismeri fel a hdd kondícióját sem pedig semmi adatát
.Így a smart fülön sem tudom megnézni a parkolások számát.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
ph A vállalat már előállt egy megoldással, mellyel a hibalehetőség kivédhető.
- Lenovo ThinkBook 14 G2 - 14"FHD IPS - i5-1135G7 - 12GB - 256GB SSD - Win11
- 106 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 9 7945HX, RTX 4070 (ELKELT)
- Bomba ár! HP Elitebook 850 G7 - i5-10GEN I 8GB I 256GB SSD I 15,6" FULLHD I Cam I W11 I Gari!
- Csere-Beszámítás! Samsung Odysseg G5! 32COL / 2560X1440P Monitor.
- Samsung Galaxy A53 5G 128GB Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest