Hirdetés
- És akkor egy fejlesztőstúdió rájött, hogy vissza is élhetne a felskálázással
- Száguld a Meta és a Microsoft, 500 milliárd dollárral lőttek ki az AI-részvények
- Jól áll az ARM-os Windows helyzete, de a játékoknál nem jön az áttörés
- Kínai kézbe kerül a MediaMarkt áruházak tulajdonosa
- Bővíti a Strix Halo kódnevű dizájn képességeit az AMD
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Monitor hiba topik
- Azonnali informatikai kérdések órája
- És akkor egy fejlesztőstúdió rájött, hogy vissza is élhetne a felskálázással
- TCL LCD és LED TV-k
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Akciókamerák
- Komolyan ráállt a csúcs-GeForce-ok átalakítására Kína
- RAM topik
- Nubia Red Magic Astra - táblajáték
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Új hozzászólás Aktív témák
-
BBéci
legenda
Tegnap este, az előző hozzászólás megírása után átállítottam a HD Sentinel ellenőrzési gyakoriságát 5 mp-re, azóta az egyik külső merevlemezen 4, a másikon 2 fejparkolás történt. Hajnali 4 és délelőtt 11 között ki volt kapcsolva a laptop, tehát durván 9 óra üzemidő alatt. Szóval ez jó megoldásnak tűnik.
Még azt kell megvizsgálnom, hogy az átlaghőmérsékletük (37 és 41 fok) valóban emelkedett-e, mert kicsit gyanúsnak találom, de nem vagyok biztos benne. Talán 2-3 fokkal magasabb értékek a szokásosnál, aminek oka lehet a szobába besütő nap. -
BBéci
legenda
válasz
szaszlaci #1997 üzenetére
Köszi, miután megírtam a kérdést, eljutottam oda és letöltöttem.
Viszont a műveletet nem sikerült elvégezni, mert a laptophoz eSATA kábellel csatlakozó merevlemezt nem ismerte fel, csak a bennelévőt. Kénytelen leszek keríteni egy asztali PC-t, amibe bele lehet tenni ezt a négy darab nyüves Caviar Greent. Persze egyenként. -
szaszlaci
addikt
Néha felmerül bennem a kérdés, hogy minek írkálom ezeket, ha senki nem veszi a fáradságot, hogy elolvassa.
Első hozzászólás szintén.. -
korcsi
veterán
Egy wd7500bpvt az alany. Tulaj jelezte, hogy kattog a cucc 300.000 körül volt a "load/unload cycle count".
Wdidle3-al letiltottam a parkolást. Eltelt 2 hónap körülbelül, tulaj jelzi, hogy valami probléma van win nem tölt be stb. Gép elhoz winyó kiszed, smart szerint néhány gyenge szektor és adatátviteli hibák tömkelege.
Adatok lementése közbe 1-2 percig megy szépen majd megáll és se tovább, commander hibát jelez egy perc múlva gyenge szektorok száma növekszik, adatátviteli hibák még jobban.
Most megint előkerült, wdidle3-al a parkolás 300s-ra állítva, lassan az egész merevlemezt lementettem és semmi baja?Valaki magyarázatot ehhez tudna adni?
-
sentinel
aktív tag
Sziasztok!
Munkahelyen 1-1.5 éve tökéletesen működik FŐVINYÓKÉNT két WD20ERS. Tudom nem fővinyónak való, de ezt kaptam
Én csináltam egy isolinux image-t és arra tettem a wdidle progit és ezzel állítottam át:
dir
wdidle~1.exe /r -> lekerdezes!
wdidle~1.exe /S300 -> 5 perc az idle time-nak! (vagy /d-vel delete, de nem ajánlott!)
wdidle~1.exe /r -> lekerdezes!
varni kicsit, majd restartA cikkben a "wdidle3 /R” elírás, de gonoldom már észrevettétek. Azzal csak lekérdezi az ember, nem elfogadtatja
-
liksoft
nagyúr
válasz
Lajos11107 #1986 üzenetére
Menjünk át ide.
-
liksoft
nagyúr
válasz
Lajos11107 #1984 üzenetére
Szia!
Ha rossz állapotban van, akkor ott nem a SATA 1 vagy 2 lesz a gond, hanem inkább a drive gyengélkedik. Ennél a típusnál inkább szakembert ajánlanék, a gyakorlat szerint mechanikán belül szokott rakoncátlankodni.
-
Lajos11107
tag
Sziasztok!!
nekem van egy WD5000BEVT típusú laptop vinyóm,és át akarnám tenni az asztali gépembe csak nem ismeri fel a Sata 2-es vinyókat csak a Sata 1-eseket,mert nagyon rossz állapotban van a vinyóm,és mindent le kéne róla mentenem de csak így tudnám ha meg csinálnám Sata 1-re a vinyót,és ezt hogyan lehetne?
-
BBéci
legenda
válasz
Mezga Aladár #1982 üzenetére
Asztali PC-m nincs, sosem volt, de talán lesz. Viszont iMac, tehát abba sem fogom tudni beletenni.
Majd megkérem informatikus szomszédomat a művelet elvégzésére. -
BBéci
legenda
válasz
Mezga Aladár #1977 üzenetére
Itt a topikban írta valaki, hogy USB-n keresztül nem lehet átállítani a parkolási időt. Ha mégis lehetséges, akkor légyszíves oszd meg velem a módját!
A linket is várom, ami a szétszedést mutatja, csak úgy kíváncsiságból megnézném!(#1978) Snakeiboy
Nem vagyok a barátod, és a stílusodat látva, nem is szeretnék az lenni.
Egy hetet írtál, abból nem derült ki, hogy azalatt csak pár órát működött a merevlemez. -
Snakeiboy
aktív tag
válasz
worxland #1979 üzenetére
Koszi a valaszt. Hat naponta atlagban max 2-3ora. Amugy ami foleg az zavar hogy alandoan kattod a disk. En meg a regi iskolan nottem fel es ez a hang szamomra azt jelentette hogy a HDD mindjart meghal es menteni kene az adatot. A bajom az hogy siman dolgozoka geppel vagy jatszok es allandoan hallom hogy katt, katt... par masodperc pihenes majd megint katt. Ha masolok akkor termeszetessen semi hang. Szoval szerintem tul rovid az ido es ha kitolnam a 600secre akkor nagyon ritjkan parkolna le a fejet es megnyugodna a lelkem. Akkor batran huzzam le az elso hozzaszolasba linkelt progit es alitsam att az erteket meg ezena HDD is, cask mert a listaban ez a szeria nem szerepelt azert kerdezem.
-
worxland
addikt
válasz
Snakeiboy #1978 üzenetére
Egy hét alatt 550 parkolás nem sok - ezzel a tempóval 15-20-25 év alatt ér addig, ahol már problémát okozhat a Load/unload cycle (összehasonlításként nekem 400 000 körül járt, amikor megtaláltam ezt a fórumot és beállítottam a wdidle3-al a vinyómat). Persze az tényleg jó lenne, ha leírnád, mennyit is megy a gép naponta.
Garancia nem vész el. -
Snakeiboy
aktív tag
BBeci: Kepzeld, igen. Ugyanis rosszul ertelmezted a matematikai szoveges feladatot baratom.
1, Nem ezt kerdeztem
2, Mielott tanacsot adsz barkinek kerlek tajekozodj elotte hogy az adott technologia hogyan mukodik
3, A szamolashoz visszaterve,a gepem nem megy napi 24 orat.Valaki aki ert is hozza legyen olyan kedves es valaszolna kerdesemimre amit feljebb tettem? Koszonom!
-
BBéci
legenda
válasz
Snakeiboy #1975 üzenetére
Számold ki, mennyi időnként parkol!
Egy hét az 168 óra, ami 604800 mp. ha ez alatt 550-szer parkolt, akkor az 1100 másodpercenként egy. Ehelyett szeretnél 600-at?Vizsgáld meg az előző merevlemezedet is! Tegnap írtam, hogy ami a laptopomban van - Toshiba - az 415 másodpercenként parkoltatja a fejeket.
-
Snakeiboy
aktív tag
Vettem egy WD 1TB HDD Caviar Green/ WD10EZRX-et es eloszor azt tapasztaltam hogy halkad kattog neha, erdekes mod masalas allatt nem volt vele semi gond. Eloszor tap gondra gyanakodtam de hosszas teszteles utan kiderult nem az a kattogas oka. Majd utanna neztem es akkor talatam ra erre a forumra. utanna neztem es egy het alatt 550 leparkolast sikerult osszeszednem ami nem keves szerintem. olvastam hogy at lehet allitani firmware frissitesel. kerdesem hogy garanciat elvesztem ha megpiszkalom a firmwaret hogy 600sec legyen a leparkolasi ido es hogya rajta levo adatokat nem fenyegeti ha ezt megcsinalom. esetleg veszelyes muvelet lenne vagy inkabb hasznaljam igy? Amugy jol mukodik cask felek hogy sok lesz a fej kapcsolgatasa roved idon belul. Elore is koszi a segitseget
-
Z_A_P
addikt
Sziasztok,
letoltottem a hd sentinelt, de nekem NINCS load/unload SMART mezoben
[link]
Ez miert van? -
menyoronc
aktív tag
Üdv!
Nekem nem akar össze jönni a dolog.
Akár dvd-ről akár pendrive-ról bootolok be meg kell adnom az új időt és nem tudok kettős pontot nyomi. Ez mitől lehet? -
BBéci
legenda
válasz
Pazolini #1966 üzenetére
Shift/delete/enter! Ebből az utóbbi az OK! A fene enné meg! Múltkor ugyanígy töröltem ki 90 gigányi filmet.
Mint említettem, LC-POWER házakba szerelt 1,5 TB-os Caviar Greeneket használok 3 éve. Az egyik 10 hónap után elkezdett haldokolni, a rajta lévő filmeket 30 GB kivételével át sikerült másolni. Amit helyette cserébe kaptam, és a másik is rendben működnek, remélem még sokáig. Ha minden jól megy, még ma kapok egy vadiúj 2 TB-os Greent, az fogja váltani a fő torrentest. RED-et szerettem volna, de anyagi és számlázási okokból Green lesz belőle.
A két Elementsből az egyik megy vissza a haverhoz, (aki a múlt héten vett 9 db 3 TB-os Greent és egy 8 lemezes Synology NAS-t) a másikat megtartom adattárolásra, tehát csak hetente 1-2 órát fog működni. Persze előtte megnézem a rajta lévő filmeket. -
Pazolini
senior tag
Ha a piac szerint jó ár ez a 10-10e, akkor jó. Ha nem, akkor dobd fel Hardverapróra.
Az új választást tekintve legjobb a rack+HDD kombináció, itt marad a legtöbb szabadságod. Ennek a topiknak a tapasztalatait figyelembe véve viszont nem biztos, hogy feltétlenül greenben kellene gondolkodnod. S ezt úgy mondom, hogy nekem 8 van belőle.Azért egy megerősítő okét is kellett nyomnod a billentyűkombináció után... De, gondolom, az is ment rutinból.
Több is veszett Mohácsnál (Mohács behelyettesíthető) !
-
BBéci
legenda
válasz
Pazolini #1962 üzenetére
Ne is mondd azt a Teviont, mert kettőt akartam venni, de egyet sem sikerült!
Nem Dunéhez használom a külső (Caviar Green) merevlemezeket, hanem laptophoz csatlakoztatva. Az egyik eSATA, a másuk USB kapcsolattal állandóan rajta lóg, de csak az előbbi van folyamatosan bekapcsolva, mert jönnek-mennek a filmek.
A megnéznivalót egy kisebb 2,5 colosra másolgatom, azt viszem a médialejátszókhoz.
10-10e forintért adja el haverom (tele BD50 filmekkel) a nálam lévő két Elementset. Az egyik 62 nap/95291, a másik 628 nap/116766 parkolással érkezett hozzám. Utóbbi volt folyamatosan Dunéhez kötve, ami csak készenlétbe helyezte a merevlemezeket, nem kapcsolta ki.Viszont szorzással és osztással 465 másodpercenkénti parkolás jött ki, ami elfogadható, csak az üzemidő rengeteg, ezért azt visszaadom. Ugyanakkor a 62 napos iszonyatosan sűrűn parkolgatott, ha úgy folytatná, hamar megdöglene. Amióta tesztelem, a korábbi 57 helyett, 203 másodpercenként parkol.
Tegnap a TC-ben meg akartam nézni a Transformers 3 méretét de véletlenül a shift/del/enter kombinációt nyomtam meg, mert előtte rengeteg fájlt töröltem ki, arra állt rá a kezem.
Azonnal megpróbáltam GDB-kel menteni, de nem sikerült. -
Pazolini
senior tag
Nekem az volt a szerencsém, hogy az Aldiban vásárolt "Tevion" márkájú kompiláció egy WD20EARS-ot takart szerelhető fém házban, ami így hozzáférhető volt.
Ha te Dune-ra kötve használod őket, gond (akadás/gondolkodás: fejpozícionálást végez, miután a nagy pufferből 8 vagy több másodperc alatt írt ki adatokat, s ezért ő közben leparkolta a fejegységet) nélkül, akkor szerintem ne törődj vele.
10e Ft-ért szedi neked szét valaki??? vagy mire vonatkozott az összeg?
-
Pazolini
senior tag
válasz
liksoft #1959 üzenetére
Míg szaszlaci hangsúlyozta, hogy az övé csak elmélet...,
a te hozzászólásodból, liksoft, az érezhető, hogy van - nemcsak feltételezésen alapuló - ismereted/tapasztalatod a témában. Elárulható a műhelytitikok, hogy honnan?
Netán az IBM magyarországi részlegéből, a régi Videoton gyárból? -
Pazolini
senior tag
válasz
liksoft #1959 üzenetére
Gyártástechnológiát gondolom nem tanultál.
Persze, hogy nem.
Nem azt írtam, hogy a típusok között keresztbe rakosgatják...
Szaszlaci sztem viszont erre céloz (vagy la. is ez olvasható ki a sorok között):
...a minőségellenőrzésen át nem menő, de még működőképes darabokat kisebb terheléssel –lassabb fejpozicionálás pl., több idő van így a sávra állni– eladnak egy másféle konstrukcióként...
-
liksoft
nagyúr
válasz
Pazolini #1958 üzenetére
A technika a lehetőségek határán mozog. Minden gyártó, minden típusánál. Nem azt írtam, hogy a típusok között keresztbe rakosgatják, hanem egy szérián belül igenis van szórás! A válogatás meg leginkább olyan, hogy hova szállítják. Vagy ha egy oldal silány a fej elektromos tulajdonsága alapján, akkor az egész oldalt kizárják, és a 2TB/4 fej típus kijön 1,5TB/3 fej méretűként, de 4 fej van benne nem három. Egy inaktív lesz.
Gyártástechnológiát gondolom nem tanultál.
-
liksoft
nagyúr
válasz
Pazolini #1956 üzenetére
Mindenhol. A félvezetők gyártása olyan vékonyréteg technológiával megy, hogy a félvezető legkisebb szennyeződése is a tervezett működési paraméterek eltolódásával jár. Nem biztos, hogy hibás, csak éppen azt a tempót nem bírja. A mikronok világában vagyunk, és a mechanikában a repülő testre ragasztják a félvezetőből készült író-olvasó egységet. Utómunkálatok végén ez az egyszerűen csak "fej"-nek becézett rész. Itt a ragasztó vastagsága, a repülési síktól a félvezető tizedmikronos "odébb csúszása" is módosítja a paramétereket. Hidd el, ha az autógumi gyártásakor ennyire pontosan dolgoznának, akkor egyik sem ütne, nem kéne centírozni. De a HDD esetén a kiolvasott jel nem jel/zaj viszonnyal rendelkezik, hanem zaj/jel viszonnyal már! Csak a digitális ütemezés miatt tudja kihámozni, milyen jel jött. Itt a legkisebb eltérés az ideálistól már módosít az alkatrész jellemzőin.
Ez NEM elméleti terület ahol minden mindig ugyanúgy működik, hanem gyakorlat, az eszközök kopásával is számolva.
-
Pazolini
senior tag
válasz
liksoft #1954 üzenetére
A gyártósor, gondolom, ugyanazt tudja minden darab esetén.
A nyersanyag, jó esetben, szintén uaz.
Akkor hogy' kerülnek ki minőség tekintetében ekkora szórásban a lemezek a kereskedelmi részleghez (vagy a disztribútorokhoz), akik aztán döntenek a sorsuk felől...Hol a hiba???
-
szaszlaci
addikt
Az én gépem (egyetemben még sokakéval) üresjáratban 20 – 22 Wattot kér a konnektor felől.
Ami fontosabb: kisebb fogyasztású lemez -> feltehetően kisebb zaj, és biztosan kevesebb hőtermelés -> kevesebb hűtés -> halkabb működés.
Ma már nincs lassú merevlemez, csak gyorsabb és még gyorsabb.Pazolini: "Nem lenne ez túl rizikós üzletpolitika?"
Azok után, hogy például a fejparkolási idővel kedvük szerint kísérleteznek a vásárlók kárára? Nem hinném..
Ahogy tudom, ezek a Greenek gyakran halnak meg bad sector egekbe emelkedésével, ami tudomásom szerint olyan, mintha elhasználódott volna.
De csak elmélet, amit mondok, nem garantálom, hogy így is van. -
Pazolini
senior tag
válasz
szaszlaci #1944 üzenetére
...a minőségellenőrzésen át nem menő, de még működőképes darabokat kisebb terheléssel –lassabb fejpozicionálás pl., több idő van így a sávra állni– eladnak egy másféle konstrukcióként...
Nem lenne ez túl rizikós üzletpolitika? Nem menne rá erre szerinted a WD renoméja? Megérné bármely cégnek ekkora rizikót vállalnia, hogy eladhassa a selejtet? S úgy, hogy egy egész filozófiát épít rá? Akkor inkább egy "leányvállalatot" hoznék létre, mondjuk Digiwes vagy Digitern néven, amely ezekhez nevét adná, supportot hozzá, kereskedelmi szerződéseket stb., s akkor ennek a kisnevű cégnek lehetne szidni az anyukáját, de a bevétel az enyém lenne..."
-
BBéci
legenda
válasz
Pazolini #1950 üzenetére
Mint tudjuk, az Elements és a MyBook házak nem szétszerelhetőek, csak feszegetéssel roncsolással lehetne kivenni belőlük a vinyót.
Fel van adva a lecke, adjak-e érte 10e forintot?
Próbálgatom pár napig, aztán eldöntöm. Eddigi életében Dunéhez volt kötve, filmlejátszás ment róla. Ja, van egy másik ugyanilyen, azt most kezdem vizsgálni. Ha laptophoz csatlakoztatva ugyanígy parkolgat, inkább veszek újat. -
BBéci
legenda
Azt áruljátok el, létezik-e valami módszer a WD Elements EARS merevlemeze fejparkolásának ritkítására?!
Megnéztem a HD Sentinelben, 62 nap alatt 95200 parkolás, ami rengeteg.
A két éve használt, LC-Power házban lévő ugyanilyen vinyóm 65 nap alatt csak 15600 parkolást abszolvált. -
bul07
nagyúr
válasz
Pazolini #1938 üzenetére
Hát ha egész nap használva van a gép akkor az a plusz 1-3w elenyésző tényező a 100W körüli átlagos fogyasztás mellet
Az én gépem üresjáratban 75-80W körül fogyaszt terhelve meg 150W felett , szerinted nagyban számítana 1-3W-al kevesebb fogyasztás, hát nem
Persze ha valaki médialejátszónak épít gépet ott lehet szempont , mert ott tényleg kicsi a rendszer fogyasztás (30-40W körül) és ott számíthat minden megtakarított fogyasztás, és nem hátrány a Green effektíve lassabb működése, de rendes asztali gépnél én csak parasztvakításnak tartomPersze ez csak akkor számítana ha a Green merevlemezekért többet kérnének, de nem, így akinek adattárolásra kel, vagy nem fontos a lassabb működés(van SDD), miért ne venne Green merevlemezeket de nem a fogyasztás miatt fog ilyet venni hanem mert pár ezressel olcsóbb
Ha a Green drágább lenne mint a sima szerinted menyien vennék meg , 1-3W spórolással 1000Ft felár akár évek alatt térülne meg
-
szaszlaci
addikt
válasz
Pazolini #1942 üzenetére
Itt a fórumon a "Merevlemezek megbízhatósága", vagy milyen címmel van egy topik, azt érdemes átnézni.
Romlanak, haveri körben is mindig azok mennek tönkre, bár ez utóbbi nem statisztikai alap. Ez csak az én elméletem. Méghozzá az, hogy a minőségellenőrzésen át nem menő, de még működőképes darabokat kisebb terheléssel –lassabb fejpozicionálás pl., több idő van így a sávra állni– eladnak egy másféle konstrukcióként.
-
szaszlaci
addikt
válasz
StSanya #1939 üzenetére
Persze, de attól az nem Hitachi, az tuti. Hiszen bizonyára új vezetőség, új minőségpolitika, stb. kerül ilyenkor egy üzembe. (Nem mintha konkrétan a Toshibával vagy a WD-vel különösebb bajom lenne..)
Pazolini: azért találták ki a Green-t, mert el lehet adni. (És tippem szerint azért is, hogy így a selejtet kisebb igénybevétellel még el lehessen szórni.)
Ha kis fogyasztás kell, arra ott vannak a notivinyók. Nálam egy ilyen 5400-as megy, rendszernek. Ma már elég RAM-al semmilyen lényeges hátrány nem származik belőle, ha az ember általános dolgokra használja. Net, szövegszerkesztő, ..
-
Pazolini
senior tag
Nem találták volna ki a Green sorozatot, ha egyeseknek ez ne lenne fontos. Ott pl., ahol a lemezek tényleg egész napos használatnak vanak kitéve. Tízenpár W-hoz képest 3-4W azért számít hosszútávon.
S akkor még a szuper halk, s a HDD-k közt gyorsnak számító működésről még nem is beszéltünk. S azért ugye, ezek is számítanak bizonyos felhasználók körében.
-
Pazolini
senior tag
válasz
szaszlaci #1933 üzenetére
Kivételt képez az EZRX a greenek között. Gyors, halk, keveset fogyaszt. Akár rendszert is pakolhatsz rá.
Szignifikánsan gyorsabb, mint pl.a Samsung 103SJ (nálam eddig ezen volt a rendszer), úgyhogy felveszi a versenyt sok HDD-vel. Hadd ajánljam, különösen az 1TB-os, egy tányéros változatát. -
szaszlaci
addikt
-
Somansky
aktív tag
Sziasztok!
Most gondolkodok merevlemez bővítésben. Van egy 1TB-os WS Green-em, amivel volt gondom sőt még mindig bad sectoros és a Sentinel a kondícióra 13%-ot ír. Szóval kicsit félek dönteni a green felé.
A RED WD20EFRX 2TB és a GREEN WD20EURS között vacillálok. A red mennyivel lassabb? Megbízhatóbb esetleg, mint a green? Főleg képek feldolgozására (PS és Lightroom) használom a gépet.
-
Songo
senior tag
válasz
El Kebir #1928 üzenetére
az első hsz-t elolvastam de nekem nem azzal van gondom. meret van 2 másik wd greenem és azok is jéátszák ezta fejkicsapós szarakodást. a gondom az hogy leáll a wincsi hallom is amikor hozzányúlok hogy újra felpörög.
mondjuk most kérdés hogy alapból csinálja vagy csak azért mert még az usb dokkolóban ül?
holnap berakom hogy ott is csinálja-e -
Songo
senior tag
Sziasztok
remélem tudtok nekem segíteni
vettem egy WD Green WD30EZRX etb wincsit és habár a win energiagazdálkodásában levan tiltva a merevelemz kikapcsolása mégis kikapcsol. hol lehet ezt letiltani?
Köszönöm előre is -
Pazolini
senior tag
válasz
El Kebir #1922 üzenetére
Vajon mi köze a az idle-beállításnak a te esetedben a HDD állapotbeli romlásához, pláne, ha a másik ugyanilyen beállítással hibátlanul működik.
Ha esetleg a másikat s/300-ra állítottad volna, s ugyanabban a szériában gyártott lemezekről van szó, ugyanolyan használat mellett, s kialakul egy szignifikáns különbség a két lemez állapotában, akkor el lehetne gondolkodni rajta.
Így nem vagyunk beljebb. Talán, ha bevizsgáltatod vhol. De kinek van erre pénze??? -
El Kebir
őstag
elírták azt a pdf-et... és az 12V lenne, ahogy a felugró ablakban látható specben van, de csak a felpörgési csúcs áramfelvételt jelenti. (a többi színnél
jól van írva a pdf-ben is...)
nálam az egyik 20EARS-nak annyi... úgy néz ki az olvasófejjel lehet valami, mert megugrott a smart raw read és write error értékei az utóbbi két hétben.
mondjuk lassan haldoklik, mert még októberben tettem rá torrent mappát
, hogy dolgoztassa egy kicsit a lemezt... (akkor láttam pár hibát, de kb januárig alig változtak az értékek... most kezd elszállni, már a rövid önteszt se fut le, így jótállásérett
)
(ja és /d kapcsolóval ment 3000 parkolás 520 nap alatt, ahogy a másik is, ami meg hibátlan és még 1,5 hónappal öregebb is)
-
brd
nagyúr
-
HookR
addikt
válasz
szaszlaci #1919 üzenetére
"The Western Digital Green Power 2TB delivers as promised with around 6 watts of power usage at idle and 10 watts under load."
Pont azt írja, hogy hozza, amit ígér. Vedd figyelembe:
- A táp által felvett fogyasztást mérték, ami 130W körül alakult. Egy 850W-os táp vajon milyen hatásfokkal dolgozik ilyen, számára meglehetősen alacsony terhelésen? Mivel a HDD-nél kvázi 1 számjegyű fogyasztásról beszélünk, tételezzünk fel jóindulatúan 80%-ot!
- A grafikonon egész számokra kerekített érték szerepel, márpedig 6-10W környékén nem mindegy, hogy mit kerekítünk és merre.De még ha többet is fogyaszt mondjuk 2W-tal idle és load alatt a megadott értékeknél, akkor sem erre vagyok kíváncsi. Ami számomra most érdekes:
- 3.5"-es HDD-kre 12V-os motor a jellemző, az 5V-ot az elektronika igényli. Ezzel szemben az adatlapon csak és kizárólag 5V-ra eső értékek szerepelnek, mintha a motor is arról menne. Ez akkor nem lenne meglepő, ha 2.5"-es meghajtóról lenne szó.
- Peak terhelés a lemezek felpörgésekor jelentkezik (néhány másodpercig), amire 5V/1.78A, azaz ~9W-ot írnak. Átlagos HDD-re jellemző 20-30W-hoz képest ez számottevő különbség.Azért fókuszálok e két paraméterre, mert kis teljesítményű táp méretezésénél ezek kapnak hangsúlyos szerepet.
-
szaszlaci
addikt
Épp annyira probléma, mint más, ilyen adatsűrűségű, ilyen sebességgel pörgő alulemezeknél. Miért lenne más a helyzet?
HookR: itt nem egészen úgy tűnik.
-
HookR
addikt
Lehet hinni a WD Green adatlapjának, 3,5"-es létére tényleg 5V-os a motorja és csak ilyen keveset fogyaszt (felpörgésnél is)? Vagy én értek félre valamit?
-
szaszlaci
addikt
Elég sok. Mivel minél nagyobb az adatsűrűség, annál közelebb kell menni a fejjel (kb. tized annyira), így a levegő súrlódása is egyrészt több hőt fog termelni, másrészt a meleg fej is jobban fűti a lemezt. Ha pedig nem parkol, túlmelegítheti a sávot, ami fölött várakozik.
(Ezen kívül szerintem a nagyobb adatsűrűséggel írt lemez a bevonat kisebb sérülésére is jobban reagál.)Pazolini: a 4 darab és a "hosszú ideje" az nem statisztikai mennyiség.
Atomantiii: attól, hogy kiírja, még nem biztos, hogy úgy is csinálja.
-
Pazolini
senior tag
válasz
Atomantiii #1910 üzenetére
Sztem így oké.
De miféle progi ez? Google dobta? -
Pazolini
senior tag
válasz
Atomantiii #1908 üzenetére
-
Atomantiii
addikt
Közben sikerült a bootolás. De az első hozzászólásban el van írva az, hogy lekérdezni a mostani állapotot wdidle3 /d paranccsal lehet, míg megváltoztatni wdidle-vel. Ott már nem kell a 3-as szám az exe-hez?
-
Atomantiii
addikt
Már csak azt nem tudom miért nem bootol pendrive-ról a gép. Elvileg mindent úgy csináltam, ahogy kell mégse csinál semmit amikor az usb-t választom ki indításnál.
-
szaszlaci
addikt
válasz
Atomantiii #1902 üzenetére
Hát most vagy megcsinálod, vagy nem, azt neked kell eldönteni.
Hogy 300 mp vagy kikapcsolás, az nagyjából az adatsűrűséggel lehet meghatározni. Ez ugye függ a kapacitástól, valamint a lemezek számától, felületétől. Illetve a lemez anyagától, de tudtommal a WD (matricás) csak aluból készít.Összességében talán kijelenthető, hogy 1 TB-tól már jobb nem teljesen kikapcsolni. Meg kell próbálni, engedi-e a gyakorlatban 300-ra, ha gondok vannak, kevesebbel kell próbálkozni.
-
Atomantiii
addikt
válasz
Atomantiii #1902 üzenetére
Akkor ahogy olvastam eddig, ajánlott az alábbi értékeket megadni:
WD15EARS típusnál 300 mp-re
WD20EZRX-nél D kapcsoló.Jól gondolom akkor?
-
szaszlaci
addikt
Ha csak ennyit használnám, nem piszkálnám. Attól függetlenül sok, kéne állítani rajta.
Atomantiii: az egész topik erről szól, hogy típus alapján (amit nem írtál) sem lehet megmondani, az adott lemez hogy fog viselkedni. Ilyen adatsűrűségnél valószínűleg 300-ra kéne tenni, hogyha elfogadja. Első hozzászólást olvasd el!
Új hozzászólás Aktív témák
- Itt egy pár fotó az iPhone 17 sorozatról
- Samsung Galaxy Note20 Ultra - a tollnak nincs ellenfele
- Okos Otthon kezdőknek
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Kezünkben a Honor Magic V5
- Sorozatok
- Milyen autót vegyek?
- Monitor hiba topik
- Nők, nőügyek (18+)
- Ubiquiti hálózati eszközök
- További aktív témák...
- Bomba ár! HP EliteBook 830 G7 - i7-10GEN I 16GB I 512GB SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Gari!
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S25, Samsung Galaxy S25 Plus, Samsung Galaxy S25 Ultra
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S25, Samsung Galaxy S25 Plus, Samsung Galaxy S25 Ultra
- Dixit 4 Eredet (bontatlan, fóliás kártyacsomag)
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T450s - i5-5GEN I 12GB I 500GB SSD I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest