Kritikus hiba a Western Digital Caviar Green merevlemezeiben

Érdekes hibára derült fény a Western Digital HDD-k kapcsán. A vezető merevlemezgyártó a Caviar Green termékekben alkalmazza az Intellipark technológiát, ami az átlagosnál alacsonyabb fogyasztásért felel. Ez a szolgáltatás a HDD 8 másodperces kihasználatlansága után parkoló módba helyezi a fejegységet, és lekapcsolja az úgynevezett Idle 3 módban történő működéshez nem szükséges elektronikát. Ez alapvetően egy nagyon jó eljárás az energiahatékony működés biztosítására, de a visszajelzések és a tesztek szerint számos operációs rendszer, illetve program képtelen megfelelően kezelni az Intellipark funkciót. Ez azt eredményezheti, hogy a merevlemez rendellenesen fog működni, vagyis a rendszer folyamatosan ki-be kapcsolja az Idle 3 módot, ami a fejegység állandó leparkolását és felébresztését vonja maga után.

Természetesen a hibás működés nem tesz jót a terméknek, hiszen amellett, hogy a teljesítmény visszaesik, még a merevlemez élettartama is csökken. A Western Digital elkészített egy hivatalos leírást a problémáról, mely részletezi a problémát, és megoldási javaslattal is szolgál a Linuxot használó közösségnek. A gond egyébként nem nevezhető szériahibának, hiszen az Intellipark technikailag úgy működik, ahogy azt alapvetően megtervezték, csak kellemetlen problémákat eredményez. A hiba egyébként az alábbi termékeket érinti: WD20EADS, WD20EARS, WD15EADS, WD15EARS, WD10EADS, WD10EARS, WD8000AARS, WD7500AADS, WD7500AARS, WD6400AADS, WD6400AARS, WD5000AADS, WD5000AARS, WD1000FYPS, WD7500AYPS és WD7501AYPS.

A vállalat a probléma elhárítására javasolt egy procedúrát, mely valamilyen szinten megváltoztatja az Intellipark működését. Konkrétan a 8 másodperces várakozási időt 5 percre módosul, azaz a merevlemeznek sokkal tovább kell kihasználatlanul működnie, hogy Idle 3 mód bekapcsoljon. A hiba egyszerű javításához az NGOHQ elkészítette az alábbi képfájlt, amit CD-re, vagy más optikai hordozóra kell kiírni. Ezután az alaplap BIOS-ában a SATA vezérlő működését IDE módba kell kapcsolni. A PC újraindítása után a kiírt médiáról kell bootolni. Lényegében egy DOS operációs rendszer fog futni, ahol ki kell adni a „wdidle3 /S300” parancsot. Ez módosítja a várakozási időt 5 percre. Ezután a „wdidle3 /R” paranccsal kell elfogadni a változtatást, és a merevlemez a következő újraindításnál már 300 másodpercig vár az Idle 3 mód aktiválásával.

Előzmények

Hirdetés