Hirdetés
- Épkézlábnak tűnő, vezetékmentes, de olcsó billentyűzet jött a Redragontól
- Eldőlt, hogy lesz-e céges internetadó az EU-ban
- Októberben kerülnek legacy státuszba a régebbi GeForce VGA-k
- A konkurens hardvereken is működőképessé tette az XeSS 2-t az Intel
- Rengeteg monitor kapott G-Sync Compatible hitelesítést az új GeForce driverben
- Milyen videókártyát?
- Októberben kerülnek legacy státuszba a régebbi GeForce VGA-k
- Multimédiás / PC-s hangfalszettek (2.0, 2.1, 5.1)
- Vezetékes FÜLhallgatók
- Házimozi belépő szinten
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- iPhone-nal videózol? Ezért kell egy külső SSD! – Aiffro P10 bemutató
- NVIDIA GeForce RTX 4060 / 4070 S/Ti/TiS (AD104/103)
- Bluetooth hangszórók
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
PROHARDVER!
Huawei Mate 10 Pro - mestersége az intelligencia
Új hozzászólás Aktív témák
-
Bensid
tag
Bár erre az alkalomra a portréfotózást ígértem nektek, mielőtt ehhez adnék nektek egy bőséges leírást, először a csillagok fotózásáról szeretnék "előadást" tartani, ugyanis ma este végre derült volt az ég, így meg tudtam csinálni a szokásos tesztemet.
Nagyon sokféleképpen próbáltam lefotózni az eget, manuál mód, manuál plusz raw, éjjeli mód, csillag útvonalak funkció. Megtaláltam a tökéletes, a lehető legszebben kidolgozott megoldást.
Szinte hihetetlen még számomra is, hogy majdnem ugyanolyan eredményt lehet vele elérni ha kimaxoljuk, mint egy dslr géppel.
Persze ezt egy fotózással nem sokat foglalkozó embernek több hónap lenne kitapasztalni, de ha valaki valamivel már megtanulta, utána minden eszközzel könnyebb, csak próbálkozni kell az adódó lehetőségekkel és én ezt az időt akarom nektek megspórolni, mert ha követitek az utasításaimat, akkor a több hónapból most 10 perc lesz!Első próbálkozás:
A lehető legrosszabb megoldás persze, ha kézből kitartjátok és úgy akartok egy gyors klikket, mondanom sem kell, hogy így egy fekete képet fogtok kapni, ezért erről nem illesztek be képet, mert azt el tudjátok képzelni, hogy milyen..Második próbálkozás:
Ez már kicsit haladó szint.
Szükségetek lesz egy állványra, ez elengedhetetlen, enélkül neki se álljatok.
Beléptek az éjjeli módba, átkapcsoljátok az ISO-t 800-ra, a záridőt pedig 16 másodpercre. Koppintsatok egyet a képernyőn, hogy a fókuszt beállítsa a végtelenre és nyomjátok meg az exponálást (óvatosan, ne remegjen be a telefon)
Ha ezt megtettétek, valami ilyesmi eredményt fogtok kapni. Szerintem egyértelműen látható, hogy a kép minősége pocsék, értékelhetetlen, de legalább már nem fekete!!!Harmadik próbálkozás:
Ha ennél jobb eredményt akartok elérni, ahhoz át kell kapcsolnotok PRO módba:
Itt először is,
- kapcsoljátok be a kamera rács-nál a "rács"-ot, (majd mindjárt leírom, hogy ez miért fontos)
- az ISO-t emeljétek 800-ra,
- a záridőt állítsátok 15 másodpercre,
- az EV-hez ne nyúljatok,
- a fehéregyesúlynál az AWB-t állítsátok manuálisra és azon belül 3600K-ra. Erről is adok egy kép illusztrációt:- fókuszt kapcsoljátok manuálra és itt jön a lényege a rácsnak. Ezt segítségként, támpontként kapcsoltatom csak be veletek, hiszen a tökéletes élességhez itt nem elég megnyomni a képernyőt, saját magunknak kell megtalálni a tökéletes fókuszpontot, viszont, hogy nektek ne kelljen keresgélni megmutatom, hogy ezen a kamerán hol található az. Ide illesztek egy képet, hogy pontosan hova állítsátok azt a sárga kis pöttyöt:
Ha valaki ennek ellenére mégis saját magának akarja beállítani a tűéles fókuszpontot, akkor leírom, hogy hogyan tegye:
-ISO 3200
-30 sec
-2x-es nagyítás
-a telefon fényerejét tedd maximumra
Ha ezeket megteszed, így már az élőképen is láthatóvá válik néhány erősebb fényű csillag, bár érdemes inkább valamelyik bolygónkat keresni, mert azok a legfényesebbek. Ha találtál egy fényforrást, már csak be kell lépned a manuál fókuszba és huzogatni a sárga pöttyöt. Látni fogod, hogy hol éles és hol csak egy paca a csillag.Ha a feljebb felsorolt beállításokkal megvagytok (ISO800, 15sec stb.) állítsatok be egy 5 másodperces időzítőt, hogy az exponálás megnyomása okozta mikrorezgéseket kiküszöböljétek.
Nyomjátok meg az exponálást.
Várjatok 15 másodpercet és olyan élményben lesz részetek, amit nehezen fogtok elhinni, nekem is nehéz volt, itt a végeredmény:Természetesen ez még nem a végső kimaxolt csillagos kép. Ennél még van feljebb. A különbség csak az, hogy a beállításokban bekapcsoljátok a RAW mentést. Ez egy olyan formátum, ami minden nyers információt magában hordoz, nem kezdi el saját maga szűrni a képen a zajt stb., ezért utólag te magad tudod megszerkeszteni olyanra amilyenre akarod, nem a telefon állítja be neked kész képre.
Valamint ha rawban fotóztok, még egy érdekességet vettem észre a tökéletes fókuszponttal kapcsolatban. Itt egy kicsit lejjebb van az fókuszpont, mint jpeg formátumnál, ami tök értelmetlenség számomra, de mégis így van. Mindenesetre azért erről is küldök egy illusztrált képet, hátha valaki rawban is fog próbálkozni:Én ezt a raw változatot PC-n, lightroomban szerkesztettem meg, színcsatornák állításával, zajszűréssel, stb. és ez az igazi kimaxolt végeredmény és ez így még brutálabb, mint a jpeg változat:
Sajnos ezt megint csak a kertemből lőttem, nem egy szép, érdekes kompozíció, ráadásul tejút sincs rajta, hiszen ilyenkor úgy elfordul már a szépen fotózható része, hogy tükörreflexes géppel is nehéz kicsalogatni belőle részleteket.
Viszont tervben vannak ilyen jellegű képek jövőre a mobillal, amikor szépen mutatja magát a tejút. Hadd mutassak nektek egy példát, amit DSLR gépemmel csináltam, hogy lássátok azért a különbséget egy tesztfotó és egy több hónapig tervezett fotó elkészítése között. Az is lehet, hogy néhányan már találkoztatok is vele, hiszen augusztusban felrobbantotta a facebook-ot több, mint 10.000 kedveléssel..Ha már ennyit segítek nektek hadd vágjak már fel egy kicsit és hadd írjam le, hol találtok hasonló képeket tőlem és még fogtok is találni a mobilommal készültet is..
[link]További szép estét mindenkinek!
Új hozzászólás Aktív témák
- Óra topik
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Milyen NAS-t vegyek?
- Trollok komolyan
- Autós topik
- Miért álltak az oldalak egy hétig, mi történt?
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- OpenWRT topic
- További aktív témák...
- Telefon felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
- Telefon felvásárlás!! Honor Magic6 Lite, Honor Magic6 Pro, Honor Magic7 Lite, Honor Magic7 Pro
- LG 55C4 - 48" OLED evo - 4K 144Hz - 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1 - A9 Gen7 CPU
- DELL PowerEdge R630 rack szerver - 2xE5-2650v3 (20 mag / 40 szál, 2.3/3.0GHz), 32GB RAM, 55992Ft+ÁFA
- HIBÁTLAN iPhone 13 Pro 256GB Gold -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3021, 91% Akkumulátor
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest