- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Milyen videókártyát?
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Vezetékes FEJhallgatók
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Apple MacBook
- Micro Four Thirds
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Házimozi haladó szinten
Új hozzászólás Aktív témák
-
Basmacskin
aktív tag
pl: van egy vízcsepp x sugárral, hogyan deformálódik p erőhatásra x,y,z ponton, mekkora az összetartóereje, mikor vállik külön, hogyan cseppen le a főhős hajáról, hogyan tartsa vissza a föld, hogyan gurul a laszti a dombtetőről, hogyan fujja el a szél a méhacskét, stb stb.
-
GPU arra jo, amire az SIMD utasitaskeszletek altalaban. MI-t valszeg nem fognak vele szamoltatni, renderelni, hangfeldolgozni, videot kodolni igen. Ha lenne nehany ilyen chipem, korulbelul tizszeres sebesseggel dolgozhatnek az egyetemi dolgaimon.
Ja, es ez elorevetiti a sokkartyas rendszert is - az SLI szvsz csak kezdet. Persze eleg sok dolog nem mukodik ilyen vektorprocikon. -
Bgs
senior tag
Azert egy GPU es egy PPU nem ugyanazokat a muveleteket csinalja, egy plusz GPU berakasaval sem lehetne ugyanazt az eredmenyt elerni, mint egy PPU-val.
Egy grafika (poligonok, feny, elmosasi technikak) mas muveleteket igenyelnek, mint mondjuk a numerikus integralok, diff egyenletek numerikus megoldasai, bonyolultabb iteraciok, stb.
Konnyen meglehet, hogy a jovobeli videokartyak valasztasanal majd meg lehet nezni milyen PPU van rajta, mint amikor alaplap+CUP vasarlasnal megnezed milyen chipset van az alaplapon.
Nagy valoszinuseggel a VGA-kra kerul a PPU, mert osszessegeben olcsobb eloallitani, mint kulon kartyakat, de lesz kulon is. (hc gamerek cserelgethetik es akademiai jellegu kornyezetben is ra fognak kattanni a PPU-ra...) -
rudi
nagyúr
Nézzetek be abba a pár beyond3d-s fórumtopicba, amiket Raymond az R520-es találgatásko topicjába linkelt. Azokból leszűrhető, hogy milyen is lesz egy ''GPU'' pár éven belül. Lesz egy nagy-nagy rakás (ami SZÁZAS nagyságrendet jelent) lebegőpontos skalár számolókája amivel AKÁRMIT számolhat, nem kell annak specigikusan grafika jellegűnek lennie. Már a mai DX9-es hardverek mögött is egy olyan architektúra áll, ami assemblerben programozható, van egy halom univerzális meg mindenféle regisztere, 1-2-3-4 komponenssel tud hadseregnyi műveletet, szóval ha számolni kell, akkor verhetetlen. Most ezt rákapcsolták egy AGP-nél mindkét irányba sokkal-sokkal-sokkal gyorsabb buszra, szóval reszkessenek a számok!
Ja és nézzétek meg azt a memsávszélességet amivel egy GPU diszponál és hasonlítsátok össze a DDR2-vel
Szerintem az egész a Microsofton, DirectX-en és az azt követőn fog múlni. -
Neck
veterán
Mellesleg valahol olvastam arról, hogy mivel a PCIE szimmetrikus, lehetőség lenne nem csak grafikus számítást, hanem mást is, shadernek álcázva GPUn futtatni, ugyanis a GPUknak valami bődületes számítási kapacitásuk van.
És utánna nyomná vissza a CPUnak, mivel ugye szimmetrikus a slot, nem úgy mint az AGP, ami csak ''odafele'' gyors, de vissza nem.
Szerintem lesz olyan, hogy 2x8as PCIE slot, egyikbe valami nagyonbrutkó VGA, a másikba meg egy FPU, ami nyomja szimmetrikusan az adatot oda vissza CPUval, a VGA meg megjelenít.
+1 szavazat a ''nemleszakettőegykártyán''ra
MOD: Kiegészítés
[Szerkesztve] -
faster
nagyúr
A fizikai gyorsító rész simán belekerülhetne e GPU-ba, úgy, mint annak idején a TnL. És majd lesz rá API is, ha szükség van rá.
-
marcee
addikt
''tizessel kapcsolatban láttam olyat is hogy DirectX AV ami a szabványos mpeg-tömörítés támogatás lesz az összes GPU-hoz, talán a fizika is megoldható így''
Számomra az lenne az ideális, ha render-elni és videót tömöríteni is lehetne vele. Amíg ez nem jön addig a több magos/több utas rendszerekre gyúrok. -
MUŁĐER
addikt
válasz
Basmacskin #89 üzenetére
Rádásul egy ilyen kombó kártya használata esetén egy 1 Ghz-s gépen simán mennének a játékok... Legalábbis eleinte, a procinak szépen csak a háttérfolyamatokra kéne ügyelnie. Nagyon zsír lenne!
És az -A.I-t ki számolja? -
Basmacskin
aktív tag
tuti, hogy a videókártyába lesz beépítve. Képzeld csak el, mekkorát kombózna mondjuk 4 chipes GF6800 egy ilyen fizikakoprocival összekötve. Csak el kéne neki küldeni a szél adatait, és a kártya meg szépen mozgatná a fát, sé kapásból azonnal elérné is ki tudná renderelni. Elárulom, egy ilyen kombó körülbellül 4-5szörös sebességnövekedést is jelenthet egyes játékokban (a processzorlimitált gémekben)
Rádásul egy ilyen kombó kártya használata esetén egy 1 Ghz-s gépen simán mennének a játékok... Legalábbis eleinte, a procinak szépen csak a háttérfolyamatokra kéne ügyelnie. Nagyon zsír lenne!
[Szerkesztve] -
Yutani
nagyúr
-
Neck
veterán
válasz
Tigerclaw #47 üzenetére
Ez azért van, mert konzolra muszáj optimalizálni, és könnyebb is a fix hardware miatt. A PCre meg nem muszáj, hadd vegye csak a drága HWt a jónép, na meg ugye ahány gép, annyi konfig.
A konzolokon ezért tűnik úgy, hogy ''gyorsabban, szebben megy'' ugyanaz a játék.
Ugyanakkor a PCn van lehetőséged konfigurálni, van FSAA, Aniso, na meg a tuning -
rudi
nagyúr
Nekem csak a filozófia nem tetszik: újabb kártya, újabb NYÁK, újabb chip stb. Miért ne lehetne videokártyában a fizikai gyorsítás, hiszen az ATI már nem egyforma kártyás ''SLI''-ben és hasonlókban gondolkodik. Veszek egy X800-at a grafikához és egy hypermemóriaás X300-at a geometriához.
Ha a fizikai kiegészítő modult külön gyártó fogja gyártani, a gémerek viszonylagosan kis száma miatt tuti drága lesz, ám ha egy vagonszám gyártott low-end VGA csinálná a fizikát, akkor sokkal olcsóbb tudna lenni, sokkal hamarább elterjedne, sokkal hamarább lenne hozzá szoftver, ami kihasználja. -
Neck
veterán
Igen? Csak mondjuk ha a FPU leveszi a terhet a proccról, mehet helyére olyan A.I., hogy megint magad alá hugyozol.
Nem a teljesítményen van a hangsúly, hanem a hatásfokon.
Egy FPU erre van kihegyezve, hogy fizikát számoljon,mintahogy a GPU a grafikára.
Ahogy a GPU grafikus teljesítményét se lehet utolérni a procival, úgy az FPUét se fogod tudni procival.
A procinak marad az AI meg a koordinálás, és jöhetnek a totál brutál játékok jejeje -
Yutani
nagyúr
Eleve a decentralizált feladatmegosztás felé haladunk, ezt bizonyítja a CPU-GPU páros, és erősítené a CPU-GPU-PPU trió. Nekem kifejezetten rokonszenves a fizikai enginnel dolgozó processzor elképzelése (és tulképpen megvalósítása).
Persze mindenéppen a DX támogatásra van szükség, ugyanúgy mint a VGA kártyáknál.
Szerintem csak a javunkat szolgálhatja ez a dolog. Aztán úgyis mindenki megveszi, mert előbb-utóbb igényli majd az emberfia a milliófelé szétszálló, becsapódó, visszapattanó testrészek és berendezési tárgyak látványát! -
rudi
nagyúr
Szerintem most nagyon sok megtippelhetetlen tényező jön be a PC-k számítási sebességébe: dula colre, 64 bit, valós shader pipeline felbomlása, PCI Express hatalmas sávszélessége, Hyper Transport, Cell és egyéb stream processzorok, most aki pontosan megtippeli mi lesz 1-2 év múlva annak úgysem hiszik majd el.
-
rudi
nagyúr
Egy dolog az optimalizáció kód szinten és egy másik algoritmus szinten. Ha egy algoritmus n^2 komplexitású azt akárhogy kódolják, a legjobb esetben is akörül marad, de ha mondjuk egy n*log(n) algoritmust sikerül kiagyalni akkor máris jobban állun. Grafikus kódolásban algoritmus szintű optimalizálásról lehet beszélni, mert minden képlet a valós fényjelenségek lemodellezése, vagy ''közel élethűen'' és lassan vagy ''elnagyolva'' és gyorsan. A kódereknek azt a határt kell megkeresniük, ahol még szép, de már gyors, ez az igazi kihívás.
Persze ott van a másik oldalon a HLSL és egyéb prognyelvek automatizált kódja, amelyik nem mindig csinál optimális ahader assembler kódot, ott is hozhat a nem megfelelő erőforráskihasználás kellemetlen lassulásokat. Nem éppen az algoritmus csúszik szét, hanem előjön valami hardveres worst case, de ez a driver és HLSL íróknak az asztala. -
ody42
senior tag
nekem azzal van a fő bajom, hogy miért kell ehhez külön kártya?(sok pénzért
) Ha ennyire fontos, akkor csináljanak rá külön utasításkészletet, amit beépítenek a CPU/GPU-ba, úgy mint pl. az SSE vagy a 3Dnow! esetén. (vagy ahogy Rudi írta, belőle azért okosságok szoktak folyni videókártya témában...)
-
rudi
nagyúr
Nem vagyok túlzottan képben a fizikai számításokkal, de tudtommal ott sok deriválsá jellegű művelet van, ami a shader futószalagoknak sem okoz komolyabb gondot, szerintem ezt a fizikai számolást inkább a GPU felé kellene tolni és nem egy újabb chippel bonyolítani az inkompatibilitásokat. Bár a PCI-Express kellően rugalmas meg minden, de akkor is.
Persze a DX szabványosítás jó út lehet, a tizessel kapcsolatban láttam olyat is hogy DirectX AV ami a szabványos mpeg-tömörítés támogatás lesz az összes GPU-hoz, talán a fizika is megoldható így, de szerintem az nem holnap lesz, holnapután meg lehet hogy mindent bedarálnak a ''Cell-ek'' és univerzális shaderegyságes ''VGA''-k, amik már nem VGA-k lesznek hanem sok-sok-sok számolóka egy kupacon. -
marcee
addikt
Szoftveres rendert sem lehetett összehasonlítani a hardveressel, akinek nem lesz fizikai chipje az kevesebb mozgatható tárggyal, részecskerendszerrel, effekttel fog találkozni nyilván.
Én egyelőre kompatibilitási problémáktól félek, remélhatőleg nem tart sokáig míg letisztul a piac. Fizikai motor már eddig is volt sok, remélhetőleg lesz directx-es támogatása a fizikai chipeknek is gyorsan, ami megteremti a kapcsolatot.
Ha tényleg vga kártyára ültetett verziók lesznek, akkor tovább bonyolódik a helyzet: ''A GF 8 gyorsabb dx10-ben, de lassabb havok-ban, radeon XII viszont moddolható az mi chip, MELYIKET VEGYEM SEGÍTSETEK!''
[Szerkesztve] -
orbano
félisten
csak az a baj, hogy egy iylen kártyát már nem tud helyettesíteni normálisan a CPU, úgy, hogy ne legyen frasztikus mértékű a fallback. Ráadásul ha nem implementálnak a kártyának megfelelő szoftveres renderert, akkor költséges is lesz, mert egy fizika engine implementálása vagy licenszelése nem olcsó...
-
orbano
félisten
igen ez így van. pontosan ezért kell a fizikát számoló chip, hogy az elemi művelet költsége minél kisebb legyen. semmit nem mondtam ami ennek ellentmondana...
a 100x100-as márix meg rossz példa, mert konstans benne minden. csak egy megfelelő hardver kell hozzá. viszont ha egy nxn-es mátrixszal számoló algoritmust tervezel, ahol n a gyakorlatban is tetszőleges lehet, akkor gyakorlatilag oly mindegy hogy milyen változótípuszt használsz, mert az n^2-hez képest elenyésző lesz az amit nyersz. Teszem azt 2byte helyett csak 1 byte-ot használsz, akkor ha a 4x4-es mátrix 32byte volt, akkor most 16 lesz. hurrá. a 6x6-os mátrix már meghaladja a 32-t is (72). Ha ezt nagyobban nézed, akkor, hogy az adott hardveren most az n maximálisan 10^24, vagy 10^24+2, oly mindegy. Remélem érted mit akarok mondani... (gyakorlatilag n^2 vs 2*n^2, mindketto O(n^2))
[Szerkesztve] -
Lehet, hogy rosszul fejeztem ki magam, de pontosan arra gondoltam, amit te is írsz - az igazi gyorsulásokat az algoritmikus kutatások hozzák.
Most éppen egy pályatervező algoritmuson dolgozom kooperatív robotirányításokhoz, és hiába sikerült pár napja 10000-szeres gyorsulást elérnem - egyelőre sajnos a n^8-al arányos a megoldási idő, ahol n a pálya oldalhossza... (bár az elején 8^n volt, úgyhogy javultam). -
ody42
senior tag
ez oké, hogy egy algoritmus O(n*logn)-es, de nem mindegy, hogy az n*logn műveletet mennyi idő alatt hajta végre a proci,és mennyi memóriát eszik.
(tehát a te megvalósításodban az a ciklus amit ismételgetsz n*logn-szer,mennyi idő alatt fut le.)
Arról nem is beszélve, h. ha valaki mondjuk az O(n*logn)-es algoritmus helyett, csak egy O(n*n)-est implementál,mert mondjuk olyan dolgot kell megcsinálnia, amit nem lehet kinézni a Bibliából, és nem jön rá, hogy O(n*logn) alatt megvalósítható,amit akar...nem mindegy...
Egyszerű példa, de ha pl. 100x100-as mátrix amivel számolsz, akkor már az sem mindegy, hogy egy változó word, int vagy byte, mert elég nagy a memóriafoglalások közötti különbség. Szerintem millió ilyet lehetne találni...
[Szerkesztve] -
Yutani
nagyúr
Nem értek hozzá, csak gondolkodom: ha adott egy fizikai gyorsító a PCI buszon, és a CPU válláról veszi le a feladatot, akkor a kiszámított adatokat nem a CPU-nak kell visszaadnia, amely aztán a 3D scene alapjait kiszámítja, és továbbadja a VGA számára megjelenítésre?
Egyébként én jobban örülnék egy különálló PPU kártyának (mint ahogy tervezik is), mert ne akarják nekem megmondani, hogy milyen párosításban vegyem meg a GPU-t és PPU-t. -
orbano
félisten
ezt viszont tipikusan azok mondják, akiket nem tanítottak rendesen programozni. az optimalizáció, mint olyan, ne használatos eszköz a komoly programozóknál. a lényeg az algoritmuson van és nem a kódon. az ütközés-detektálás például akármennyire is optimalizálod a keresést, n*logn-es. Te aztán szana-széjjel tweakelheted a proci regisztereit, meg a cachelést, vagy akármit, nem lesz számttevően gyorsabb. Maximum nem 1000, hanem 1100 objektumot fog elvinni az engine. A nagyságrend változatlan marad. Tehát ott vagyunk, hogy a HW szab gátat, ezért kell a célszámítógép, hogy n*logn-ből esetleg n legyen (ha a chip ütközésdetektálását megvalósítanák elemi műveletként). Persze ez csak egy hülye példa....
-
ody42
senior tag
csak abból tudok kiindulni, amit én tapasztaltam, bár kódolásból valóban csak azt csinálom meg, amit nagyon muszáj, ezt a kreatív feladatot meghagyom azoknak, akik ezt még élvezik is napi 16 órában.
Nálunk kb. a 2. félévben volt szó utoljára
arról, hogy hogyan lehet hatékony kódot írni, azóta félévente egy-két új nyelvet meg kell ismernünk valamilyen szinten, de már közel nincs szó arról, hogy hatékony is legyen a kód, hanem inkább arról, hogy egyre kényelmesebben megvalósítható minden, a memória+a proci meg elmehet a sunyiba... -
orbano
félisten
Sajnos egyelőre nem lehet megcsinálni processzorokon azt a fizikai számolást, amit ez a kártya reprezentál, pláne nem ilyen mennyiségű objektumra. Persze én ettől függetlenül ellene vagyok ennek, mivel az utóbbi két-három évem munkáját tenné tökre (fizika engine-t írok). De a procik nem fejlődnek olyan ütemben, hogy egy normális szimulációt le tudjon futtatni (egyelőre pl. egy kvadratikus formulákat megoldó program megírása is nehéz, nem hogy a gyors kiszámítása), főleg egy keményebb AI mellett.
A busz-sávszélesség sem lesz egy nagy probléma, mert a grafikai adatkohoz képest elenyésző mennyiségű adatra lesz szükség, mivel a 3D gyorsítóknál a legtöbb adatot a textúrák teszik ki.
Persze egy ilyen (nem VGAra integrált) megoldásnál nyilván jobban le fogja terhelni a buszt a program, mivel minden egyes frameben át kell hogy vándoroljanak a modellek egyik kariról a másikra (persze csak 1 irányban). Egy dinamikus rendszerben viszont ez elég drasztikus teljesítménycsökkenéshez vezet. Ezért is valószínű, hogy egybe fogják építeni a grafikus gyorsítókkal.
Egyébként már csak azt várom, hogy valaki bejelent egy hardveres AI gyorsító kártyát, hardveres neuronhálókkal. akkor lennék igazán boldog -
3P
tag
Érdekes módon pont ilyen viták folytak anno az önálló 3D gyorsítók (jobbára Voodoo 1) megjelenítése előtt, vagy visszamehetnénk talán még a hangkártyák megjelenéáséhez is, bár az picit más. Kell-e? A proci miért nem vinné? Ha nem lesz valakinek akkor vele ''mi lesz''?
Az élet megoldotta a kérdéseket. Az átmeneti időszakban a játékoknak nem kellett kötelező érvényűen ez a 3D gyorsító, de gyorsító nélkül olyan élménytől esett el a játékos, hogy mégis vett egyet, s mikor elérte a piac a ''kritikus tömeget'', akkor kötelező érvényűvé vált a 3D-s játékokban a 3D gyorsító használata, miközben egyre inkább kialakult neki a szabványos leíró környezete (glide elbukott, OGL kezdeti sikerek után mára visszaszorulóban van, D3D megerősödött, s mára a piac döntő többségét uralja PC fronton).
Hogy mi lesz itt? Szerintem a piac eldönti, ha valóban frenetikus élményt vált ki, mint anno pl. a Voodoo 1 tette, akkor lesz helye, sőt 1-2 év után kötelező érvényű lesz. S hogy miylen lesz a teljesítmény differenciálhatóság. Szerintem egyszerű a programozók megoldják, hogy durvább közelítő számításokkal dolgozzanak a ''butább'' kártyák esetében, azaz darabosabb (szögletesebb) lesz a kisebb kártyákon a fizika, magyarul itt is épp olyan verseny alakulhat ki, mint ma van a VGA piacon.
Azon mondjuk el lehet morfondírozni, hogy vajon átvándorol-e a VGA frontra (bár szerves kötődése nincs vele), talán azért lehet sejtnei, hogy igen, mert valójában mindkettő ugyanazt szolgálja az élethűbb virtuális világ megteremtését, mind játékokban, mind felhasználói progikban... -
G.I.JOE
senior tag
Amennyiért veszünk majd egy ilyen kártyát, annyiért simán vehetnénk jobb procit is. Kíváncsi leszek, mibe fog fájni egy ilyen. 20-30e? Ők meg előállítják kb. 4-5e-ből.
Bár ez eddig is így volt. C'est la vie.
-
Enclave
aktív tag
Nem is tudom de vhogy ezt az egész gyorsító chipet sehogyan sem tudom hw szinten elképzelni...
GDDR3 mem, majdnem egy Gef6x00 összetettségű chip, mindezt pci v. pci expressen. Hogyha ez ennyit ''segítene'' mondjuk a cpu-nak, akkor az egyszerű változatot nem fogja belassítani a pci-slot? Vagy akkor minek GDDR3 memó a chipre? Mindenesetre ha a 3d-s vga karikat vesszük figyelembe, az első voodoo-k is pci-osak voltak(nem GDDR3-al) ami akkor még elvileg ''elég'' volt de vajon itt...
Vagy csak marketingfogásnak szánják, még egy cucc amit jó pénzért a pc-sekre lehet sózni és nagyokat kaszálni?
Vagy tegyük fel ,hogy az ötlet kiváló, működik is rendesen de mit fognak kezdeni azok az emberek akik mondjuk nem tudnak egy ilyen karit beszerezni? (pénz hiánya, vagy iszonyatosan magas ár az újdonság ''varázsa miatt'' stb...)
Az új játékok el sem fognak indulni?
''Error: No physics acceleration detected. The game will now exit....''
Gyártanak többféle ''súlycsoportot'' (mint a mai vga-k esetében)?Mainstream ,enthusiast, stb...
És ha vkinek gagyibb karira futja akkor hogy ''veszi vissza a fizikát'' a játékban?
Az rendben mondjuk ha vkinek gyengébb vga-ja van mert kikapcsolhatja az árnyékokat stb. és ez nem változtat a játék körülményein(kivéve 1-2-t) de ha fizikánál ''kikapcsolja a fal összedőlését''?(és mondjuk ehhez kellene csúcskártya) És az adott játékban pont vmi falat összedöntve kellene továbbjutni? Ez már a körülmények módosításával járna... Ilyenkor mi lenne?(és vhogy ezt az irányt tudom elképzelni a legkevésbé)
De a hsz-kből úgy nézem először csak a voodoo1-hez hasonló ''korszak'' lesz egy karival v. ráintegrálják a vga-kra, mindenesetre én inkább a folytatásra leszek kíváncsi...
[Szerkesztve] -
pisti
őstag
Utolsó mondatodhoz annyit, hogy attól mert valami neked nem tetszik, még lehet jó játék, sőt...
Én spec nem szeretem a Sims-eket, meg a MMORPG-ket se komálom, mégse szólom le a WoW-ot, vagy a Sims2-t.
Kíváncsi leszek mikorra tudnak majd olyan játékokat csinálni ami ki is használja a nextgen konzolok képességeit. Szerintem mire ez eljön a PC megintcsak felzárkózik HW téren a konzolokhoz. De ez még a jövő titka, igazából nagyon kíváncsi vagyok, hogy hogy fog alakulni. -
hétalvó
addikt
A SLI-t úgy értettem hogy ha mondjuk mind a két kártyán van egy-egy ilyen chip. Akkor majd azoknak a sebessége is összeadódik?!
Az Ati SLI-je nem mondja ki hogy max 2 GPU. Akár négy is lehet. 2 PCI-e és mind a két kártya dual chip-es. Szerintem menni fog. (4*24 pipe=96!!!)
Elfogult vagyok a konzolokkal. Bocsi. Nem akartam PC-konzol vitát. Azért hoztam fel csak hogy éreztessem miért nem lesz sok értelme az ilyen fejlesztéseknek.
Az Unreal3-at licence-elte a Microsoft mint hivatalos Xbox360 engine-t. És nem csak FPS-re fogják használni.Szimulátororok stb...
Olyan hírek is voltak, hogy lesz PC-hez Xbox360 kit. Azaz irányító stb.
Az MMORPG-seket megkövetem. Ezek az utolsó bástyák PC-n. Itt még lehet kaszálni sok pénzt. EQ2 forever.
DE hogy valaki azt mondja hogy a Half-Life 2 és Painkiller jó játék ?A Far Cry az Ok.
Legyen nektek igazatok. Ettől a chiptől forradalom lesz a játékokban. -
Loha
veterán
Szerintem ez egy tök jó ötlet, és remélem, hogy nem csak a játékokban fogják kamatoztatni...
-
Kriza
őstag
Szerintem ez az egész csak arról szól, hogy hogyan húzzanak le rólunk még egy bőrt.
-
WN31RD
addikt
''Lassan mindenhez kulon processzor lesz, ez szep es jo, de mennyit fog dobni a jatekelmenyen?''
Nagyjából semennyit.
Ez is csak egy újabb eszköz, egy kellék a játékhoz. Ügyes eszköz persze, és - ha okosan alkalmazzák - egy árnyalatnyit akár javíthatja is a játékélményt. De szerintem elvétve fogják csak okosan alkalmazni, illetve elvétve lesz játékélmény, amit javíthatna: Vagy erre alapozzák majd a játékot, azt gondolva, hogy a fizikai törvények viszonylag jó modellezése maga a játékélmény, vagy pedig, mint a következő kötelező feature-t, ami nélkül a játék már nem eladható, egyszerűen hozzácsapják egy egyébként fantáziátlan játékhoz.
Az ember az agyában játszik, és annak nincs szüksége fizikai koprocesszorra. Fizikai koprocesszor a virtuális valóság megteremtéséhez kell. Az viszont nem játék, még ha sokan összekeverik is a kettőt... -
faster
nagyúr
Nem a téglákra gondoltam, de a mai játékok tele vannak mozdíthatatlan tárgyakkal, pl. bútorok, vagy kedvenc példám a HL2, ahol pl. egy műhelyben csak egy - két tárgyat lehet az asztalról felvenni.
Ha bírná a fizika, akkor pl. az asztal tele lehetne tárgyakkal, pl. csavarokkal, amik szétgurulnának, ha felrúgod az asztalt,.... jaj, ne én adjak már ötleteket a játékkészítőknek ...
[Szerkesztve] -
pisti
őstag
Jó hát ugye mit értesz 1 objektum alatt, mert ha egy épület tégláira gondolsz mint különálló objektumokra, akkor attól szerintem még távol vagyunk, hogy ilyen részletességre számíthassunk a közeljövőben. Megaztán a mozdíthatatlan dolgokra szükség van sokszor csak a játékmenet miatt is, azért kicsit gáz lenne ha azért nem tudnál valahol továbbjutni egy játékban mert a rakétavetővel szétlőtted az utat/házat/ojjektumot ahol menned kéne.
[Szerkesztve] -
pisti
őstag
Half-life 2 ben azért nagyon oda kell figyelni sztem egy mappernek, hogy mennyi mozgatható tárgy van egy-egy helyszínen, mert ha túl sok tárgyra kell számolni a fizikát az igencsak megeszi az fpst.
Ez a chip ilyen területen igencsak ki tudná tolni a határokat, vagy sokkal több objektum mozoghatna egy helyszínen, vagy maga a fizika modellezése lehetne még részletesebb. -
Tigerclaw
nagyúr
Azért ezt nem mondanám így, hiszen az XBOX-ban egy 700MHz körüli butított celeron van, és megjelenésekor sokkal erősebb PC procikat használt a jónép, még nálunk is. A PS procija olyan 250MHz-es, bár igaz hogy speciális, de mégiscsak gyengébb, még az XBOX-nál is. A PS3 és az XBOX2 hardveréről pedig már sok hírt lehetett hallani. Több 4 gigás PowerPC, plusz a PS3 1+9 processzoros felépítése. Szerintem kijelenthető, hogy ezekkel még a csúcs PC-s procik se nagyon versenyezhetnek, pláne nem az átlag juzer gépében lévők.
Kihalni csak akkor fog a PC-s játékok piaca, ha a játékosok nem igénylik, vagyis nem vásárolják meg a PC-s játékokat. -
L3zl13
nagyúr
A logikáddal ott a baj, hogy egy gép sosem lesz túl erős.
Ha lineáris fejlődésben gondolkodsz HW téren akkor garantáltan a szoftverek is így fognak fejlődni, mert senki nem ír szoftvert ami nem tud futni HW hiányában.
Pár évvel ezelőtt esély nem lett volna a maihoz hasonló 3D-re, ha lineáris fejlődésben gondolkodunk, és mindent a CPU számolgatna, a VGA meg csak a megjelenítést végezné, akkor leshetnéd milyen játékok vannak, hiába növekedett azóta a procik teljesítménye. De bejött a GPU ami célhardver, és egy adott technikai/gyártástechnológiai szinvonalon sokkal hatékonyabban végzi a dolgát, mint az univerzális célú CPU.
Ezzel a cuccal esetleg lehetségessé válik olyan alkalmazások fejesztése, amellyel a jelenlegi fejlesztők meg sem próbálkoznának, mert esélytelen lenne. -
faster
nagyúr
válasz
Tigerclaw #42 üzenetére
A következő generációs PC-be való társprocik pedig azokon a konzolokon fognak túlnőni. A PC-k bővíthetősége ugyanis nem igazán akar scökkenni. Egyébként az Xbox2-hoz az ATI, a PS3-hoz az Nvidia fejleszti a 3D-s chipet, szóval, ez azért eléggé sokat mondó...
[Szerkesztve] -
Tigerclaw
nagyúr
-
-
Yutani
nagyúr
Szerinted egy kétmagos proci ki tudna váltani akárcsak egy GF3 VGA kártyát is? (Lehet, írhattam volna GF2-t is.) És akkor még messze vagyunk a DX9-től.
Szerintem nem vagy tisztában azzal (igaz, én sem), mennyi számítási feladatot jelent egy 3D-s scene fizikájának kiszámolása. Több száz test lehet jelen, mindegyik kölcsönhatásban van sok másikkal, ezen kívül külső hatások érik a testeket. És erre szerinted elég lesz a kétmagos proci.
Szerintem meg nem. Ne feledd el, ahogy fejlődik a hardver, úgy lesz egyre éhesebb a szoftver a teljesítményre, és az olyan speciális területek, mint a 3D-s megjelenítés, 3D-s hang, fizikai modellezés meghálálják a célhardvert.
Szóval gondold át mégegyszer. -
hétalvó
addikt
Szerintem kezdhetitek temetni PC-n a játékokat. A kalózkodás miatt nem jelennek meg a jó játékok rá. Tehetnek bele akármilyen hardware-t. Játék nélkül semmit se ér.
Dolgozni kellene használni a PC-ket, amire kitalálták.
Mi köze ehhez a chip-hez? Semmi. -
Domy
aktív tag
Sztem pedig igenis régóta szükség lenne egy ilyen chipre, ugyanis napjainkban egy erős átlagfelhasználó igényéit is kielégíti egy 9800Pro vagy egy 6600GT akkor még nem beszéltünk X800, X850 és 6800 GT, Ultra, XT, XT PE és hasonló társaikról, de az el kell ismerjük hogy a mai progik nagy része CPU limitált, legalábbis egy ideig erősen, a VGA-k eléggé meghaladták a CPU-k fejlődését! Egy ilyen chip picit mindkettőt tehermentesítené, de inkább a CPU-t... bár legyünk őszinték, még a HyperThreading is kevéssé támogatott játékokban, nemhogy a dualcore, vagy egy ilyen chip!
-
hétalvó
addikt
Teljesen átgondoltam amit mondtam.
Nem lesz szükség erre a chip-re. A procik simán ki tudják számolni amit kell. Az állatok attól fog leesni mikor 4db 520-as chip fogja 1 képernyőre tolni az adatokat.
Nekem be nem magyarázza senki hogy nem tudja kiszámolni ezt a komoly fizikát egy dual proci. Gondolom mindenki látta az Unreal3 demo-t. Ahhoz biztos nem fog kelleni ez a chip. És ha SLI videókarid van akkor már ez is SLI-ben fog számolni?
Még mindíg tartom. Ez egy nevetséges fejlesztés.Vicc.
Majd meglátjuk.
[Szerkesztve] -
Yutani
nagyúr
Ezt az ''átgyaloglok a 3D-s objektumokon''-dolgot én sem értem. Egy ilyen profi játékban miért nem lehetett ezt megoldani? Valszeg programozásilag nem egyszerű megoldani.
De akkor sem értem, hogy ha a Gravigunnal fel tudok kapni egy embert, és az szilárd testként viselkedik, akkor egy ilyen átgyaloglásnál miért tűnik el az a jellemzője? No mondegy, nem értek hozzá, de nem igaz, hogy az elmúlt 7-8 évben nem tudták megoldani ezt. -
faster
nagyúr
Vagy egy székkel eltorlaszolsz egy ajtót...
Nekem már a HL2 játszótere is tetszett, a havok motor jó, csak azt nem tudtam eldönteni, hogy amit nem oldottak meg (amit pl. én is írtam, hogy a hullán keresztülgyalogol a headcrab, meg hasonlók...), az azért van-e, mert programozásilag bonyolult, vagy kevés a PC processzora, de ezek szerint a proci is kevés. -
Yutani
nagyúr
Szerintem látványos lesz. Mégpedig azért, mert a fizikai hatásokat úgyis láttatni fogják veled a programozók. Minek a fizikai engine, ha nincs látványos változás?
Vazze, ha egy romos ház földszintjébe beleküldesz egy RPG-t, és az élethűen, szabályosan összeomlik, nehogy már ne h*gyoz magad alá első döbbenetben... -
-SeveN-
aktív tag
Szerintem nem vagy igazan tisztaban a dolog jelentosegevel. Akkor gpu sem kell majd a gepedbe, mert softveresen lerendereled, hiszen a procid mar 2x annyit tud szamolni.
Ez kb akkora attorest fog jelenteni jatekok tereben, mint anno a voodoo1 volt. Ha nem is lesz olyan latvanyos, de mindenkeppen realisztikusabb, elvezhetobb es meg gyorsabb jatekok lesznek (a 2x gyorsabb procidrol is le veszi a terhet).
Amugy maga a hardver mar regota kesz van, csak a ''direktX'' nincs meg hozza. -
faster
nagyúr
Hurrá, remélem, végre korrekt fizikát fognak megvalósítani ezzel a chippel, és nem lesz olyan, hogy a hullán keresztülgyalogol a headcrab a HL2-ben.
Olyan PC-s architektúra van kialakulóban, mint amilyen a Cell chip a PS3-ban. -
hétalvó
addikt
Látom mindenki nagyon örül a dolognak.
Szerintem pedig semmi értelme nem lesz addigra. Most se kevés a processzor teljesítménye a gépekben. Karácsonyra pedig már mindenhol a dual magok fognak menni. Az majdnem 2x ilyen gyors számítási teljesítmény. Nem kell amellé már semmi.
Persze arra tökéletes lesz, hogy miért is kell új videókártyát venni a gépekbe.
Dual A643800+ + 2db Dual X850XT(vagy 520-as) és kell majd mellé egy ilyen proci. Azért remélem érzitek ez vicc.
Az Unreal3 engine-t pedig úgyis Xbox2-re fogják optimalizálni. -
supercow
őstag
válasz
Tigerclaw #18 üzenetére
''Új perifériát leszünk ''kénytelenek'' beszerezni december táján a gépeinkbe. A Hexus.net szerint ugyanis ekkorra lesz megtalálható a Club3D kártyáin az Ageia PhysX nevű fizikai gyorsító chipje.''
Bővebben: link
Gondolom a kártyára lesz forrasztva, így még oké, mert a kártya intézi a dolgot. Amikor magában lesz egy kártyán a chip akkor jár majd hozzá driver ami DX-kompatibilissá teszi. Vagy nem... -
Tigerclaw
nagyúr
Ehhez azért nem ártana a későbbiekben valamilyen DirectX támogatás, hogy kicsivel szabványosabb legyen. Valszeg hamarosan megjelennek konkurrens termékek (remélhetőleg) és akkor már szükség lesz egységes utasítás- függvénykészletre.
-
rocket
nagyúr
Fogyasztas soknak tunik igy elsore, elmu mar dorzsoli a tenyeret.
-
supercow
őstag
Néhány hónapja volt valami FPU célhardver chipről is szó, ami a lebegőpontos műveleteket veszi át a prociról. Ezek után a gépben lesz CPU, GPU, PPU, FPU és társaik, mind igényelnek hűtést és tápot stb..
A következő gépem azt hiszem egy Cell alapú munkaállomás lesz, ahhoz talán nem kell ennyi plusz *PU a normális futáshoz -
DigitXT
félisten
-
DigitXT
félisten
válasz
Jim Tonic #12 üzenetére
Valaki itt a célirányos hardverekről beszélt.
Asszem ezt a célhardver dolgot én emlegettem...
A PC nem célirányos játékgép
Valóban, de használható ilyen célra, és szted a 3D-chip mi?Anno még külön kártyát is vettél (ha vettél) azért, hogy élvezhesd a 3D grafikát.
Én pl. Voodoo 1-gyel kezdtem, igaz akkor, amikor már igencsak kifutott (haver épp Voodoo2-re váltott).
Amúgy én sosem vennék PS-t, de ezt nem flémnek számom!
Mod: és ajánlom figyelmedbe az elötted lévő HSZ-t.Ma már a vidikari definíciószerűen 3Dgyorsító, és ez így van jól. Ki tudja mit hoz a jövő.
[Szerkesztve] -
A finnek majd ráugranak, megnyomják nitogénnel, Megduplázzák az órajelét, és 638.726 pontot csinálnak 3D-ben.
Komolyra fordítva. Valaki itt a célirányos hardverekről beszélt. A PC nem célirányos játékgép, vagyis ennek igazából egy PSakárhány, XBOX akárhányban lenne igazi jelentősége. De abban meg nem tuid többet a Sony új fejlesztésű procija? -
_az
senior tag
valóban klassz ötlet, elvégre meg kell hagyni, hogy a fizikát számolni nem lehet eccerű...
-
DigitXT
félisten
Ez tetszik, szerintem ötletes: ha belegondolunk, a célhardver a leggyorsabb.
-
Niquis
aktív tag
Bővebben: link
VladimirR ''emlék''verseny
[Szerkesztve] -
Yutani
nagyúr
Nekem tetszik ez a kezdeményezés. Már csak azért is, mert pl. a HL2-ben annyit dobott a fizikai motor a játékon, hogy ezentúl már hiányozni fog a többi játékból. És akkor gonodljunk bele, a HL2 csak a kezdet volt, a PPU segítségével olyan dolgokat fogunk majd látni-tapasztalni a játékokban, hogy csak lesünk, mint a vett malac.
-
aronocs
tag
Ha figyelembe vesszuk, hogy a fizika erosen megeszi a CPU-t, akkor egy ilyan csip - tehermentesitve a procit - lehetoseget nyujtana jobb MI, meg ilyen marketing dolgok jobb eloadasara.
Kulon csip, az kulon csip, de vedd eszre, hogy annak idejen a 3D csipek is kulon kartyan foglaltak helyet, aztan szep lassan mar minden egy videokartyan van.
Ilyen a kezdet. -
PB
tag
Talán decemberben a club3d már rak a kártyáira ilyet,de ezt is csak olvastam!
Addig kihúzom a 9600-al -
twollah
nagyúr
Lassan mindenhez kulon processzor lesz, ez szep es jo, de mennyit fog dobni a jatekelmenyen?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
ph Az Ageia PhysX gyorsítóchipje már 2005 végén megjelenhet kereskedelmi termékeken.
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Milyen videókártyát?
- EAFC 25
- Nintendo Switch
- Nők, nőügyek (18+)
- Politika
- Clair Obscur: Expedition 33 teszt
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- További aktív témák...
- 3dfx Voodoo2 12 MB Inno3D Retro videokártya --csütörtök estig JEGELVE!
- Csere-Beszámítás! Sapphire Pulse RX 7900XTX 24GB Videokártya!
- XFX SPEEDSTER MERC310 AMD Radeon RX 7900 XTX BLACK
- Asus TUF Gaming RTX 3080 10GB pár hetes újszerű 2 év Alza garancia
- Hibás/Kis hibás/Hiányos,Működő/ Teszteletlen Hardverek és egyéb 500ft-tól.
- iKing.Hu - Apple Retina Macbook Pro 16 - 2019 - Használt, megkímélt
- Apple iPhone 12 Mini 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 16/32/64GB RAM RTX 4060Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- 98 - Lenovo Yoga Pro 9 (16IRP8) - Intel Core i7-13705H, RTX 4060
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB DDR5 RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest