- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Sugárhajtómű ihlette a Zalman CPU-hűtőjét, de nem az üzemzaj tekintetében
- Gaming notebook topik
- NTFS, exFAT, FAT32 – Melyiket válaszd és miért?
- Vélemény: nem úgy tűnik, de Lip-Bu Tan most menti meg az Intelt
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Forrmell.enn
- OLED TV topic
- 3D nyomtatás
Új hozzászólás Aktív témák
-
DJS
tag
válasz
Dark Archon #151 üzenetére
A Windows annyira a legjobban használható OS, amennyire mondjuk a demokrácia jó. Mert ugyan ez a legjobb, ami van, de azért még mindig elég problémás.
Ellenben amire kitalálták, arra a Linux is megteszi. User desktopnak, workstationnak használni még nem a legjobb, de voltaképpen a Pasziánsz fut rajta, az OpenOffice pedig nem lassabb, mint az a titkárnő, aki rajta ír. Úgyhogy ha a Win nagyon drága lenne, akkor voltaképpen át is állhatnánk.
Egyelőre viszont még nem olyan drága a Win, hogy erre kényszerüljenek az emberek, ezért nem álltak még át. És persze ugyanebből az okból nem fognak soha.
A levegő sincs már ingyen, a cégeket bírságolják, ha szennyezik (azok meg beépítik az árba a bírság összegét), és a lakókörzetekben drágábbak a lakások, hegyvidéken drágábbak a nyaralók, mint korábban. Közvetlenül valóban nem fizetsz érte, de közvetetten már erre is költenek az adóból. Az őserdők kiirtása elleni harcra is költ, aki akar, úgyhogy a levegő már nincs ingyen. -
gantum
tag
lol hülyék ezek, a levegő még mindig ingyen van, adót rá!!!!!444!!4!
-
bambano
titán
válasz
Dark Archon #151 üzenetére
"Mert akárki akármit mond, a Windows a legjobban használható OS.": ez is inkább az "akármi" kategória, mint egy normális, megalapozott vélemény...
A vállalatoknál pedig a fő munkaköri kötelesség az egyenletszerkesztés. Más kérdés, hogy egyenletet az ams-(la)tex tud szerkeszteni, a többi csak koszolás. -
Bár megeshet, hogy némely bevallás program fut WINE környezetben, a vállalatok azért adnak ki inkább gépenként +10-20 ezret Windows-ra, hogy ne szopassák hülyére a dolgozókat Linux-szal. Mert akárki akármit mond, a Windows a legjobban használható OS. Az OpenOffice is lassú, nehézkes, az egyenletszerkesztője pl. egy rakás szar. De hát ez van ingyen... otthonra bohóckodni jó. Versenyszférában öngyilkosság.
-
sbazsi
veterán
íme: Hordozható hibrid a Lenovótól
na ezekkel mi lesz -
moonman
titán
nálam is, ezért szóltam hozzá. az Android nem Linux, pláne nem desktop Linux. egy kipucolt, lebutított, erősen módosított Linux kernelen alapuló egyéni OS, semmi köze a "teljesértékű desktop, mobil, szerver stb. oprendszer" kategóriához. ilyen erővel a routeremben futó firmware is desktop meg szerver oprendszer.
így pedig a "Semmivel nem mobilosabb, mint egy Win CE és embedded" megállapítás sem áll, mert a Win CE-nek sincs sok köze a desktop Windows-hoz.
-
04ahgy
nagyúr
~ nálam a közelítőleg egyenlőt, a megfeleltethetőt jelenti, matematikailag a hasonlóság jele.
A linkeden a második sor: "Android is based upon a modified version of the Linux kernel."
Módosított verzió, tehát a hasonlóság adott. Nem érzem jogosnak, hogy belém kötöttél.
HGyu
-
bambano
titán
Rendben, mutass egy könyvelőirodát, ami megcsinálja mondjuk a termőföldek művelési naplóját vagy amelyik megcsinálja a permetezési nyilvántartást meg a többit.
Ezeket az adatközléseket a földművelésügyi minisztérium által kiadott programmal kell megcsinálni. Hiába faragnád meg linuxon ugyanazt, nem használhatod.
Nagyon messze vagyunk attól az álomtól, hogy csak egy-két pénzügyi bevallást kellene leadni...
-
moonman
titán
-
Csakénvagyok
őstag
Én támogatom. Szerintem egy jó lépés előre.
-
bambano
titán
a vállalatok számára elő van írva egy halom adatszolgáltatási kötelezettség, amit csak és kizárólag az illetékes minisztérium által kiadott programokkal lehet elvégezni. ha nem teszed meg, rádugrik a hatóság. ezek a programok az egy abevjava kivételével mind windowsosak.
Igen, törvény írja elő, hogy az illetékes hatóság által elvárt formátumban szolgáltasd az elvárt adatokat. Ha nem teszed, ugyanazon törvényben nevesített szankciók elé nézel.
-
-
bambano
titán
Nem akarom szigorúan venni, éppen csak annyira, hogy a saját életemben mi a helyzet. Ki tudom kerülni a microsoft dolgait vagy nem. Nem tudom, mert az államigazgatásban és a vállalatok életében gyakorlatilag be van betonozva az ms, de nagyon keményen. Egy csomó bevallást, üzleti tevékenységet, stb. ms cuccokkal kell végeznem, mert nincs más lehetőség. A cégeket nem rúgja fenéken senki, ha nem használ guglit, de fenékbe rúgja, ha nem lenne windowsa. Ezért monopólium az ms.
-
moonman
titán
-
-
-
rii
nagyúr
használhatót írtam
vannak igények17.3"-asból (csak ez az egy feltétel adtam be) 24 db-ot ad ki. Abból 3 van FreeDOS-szal, a többi kindóz.
további kritériumok a többi freeDOS-ost is kizárják.
" .... mitől olyan persze? és miért nem vehetek Mac gépet OS X nélkül? ... "
és én Hewlett Packard notebook mikroszoft vindovs nélkül?
te vagy kiadva az appelre, hogy apple gépet apple os nélkül nem vehetsz, és nem veszed észre, hogy hatványozottan súlyosabb, hogy én meg egy HP notebook-ot nem tudtam a szaros winows nélkül megvenni?????
te fanatikus vagy
-
moonman
titán
az utóbbi években több példa is bizonyítja - legutóbb az oroszoké - hogy ha nagyon akarod, igenis meg lehet kerülni. a Bing nem jó példa, mert a Google-höz képest itthon eléggé használhatatlan még.
#123:"Vegyél már laptop-ot (normálisat) windows nélkül. vagy alig, vagy nem lehet."
múltkor már linkeltem valakinek, de tessék. FreeDOS-szal 118 típus, Linux-szal 14, Vista: 6, XP: 2, Windows 7: 310. szerintem a rendszerek iránti keresletet figyelembe véve ezek igencsak korrekt arányok."most hogy az ipod-hoz kell itunes? ingyen letölthető."
a tartalmak is? próbálj meg iPod-ra más boltból zenét szerezni. még eu-s vizsgálat is folyt (vagy folyik) az ügyben."az OSX csak mac-re tehető? Hát persze."
mitől olyan persze? és miért nem vehetek Mac gépet OS X nélkül?"Ismerősömnek vetünk laptop-ot, és ami pont jó volt, az csak W7-el lehetett."
nekem meg ami pont jó volt, Vista Business-szel adták, közben ott figyelt a céges licenc, cseréltem is. de nem estem a kardomba, kb. 5-6000 Ft-tal dobta meg az árát, egy billentyűzetcsere vagy egy akksi kétszer ennyibe kerül. a webkamerám meg DVD írom mellé is adtak mindenféle hulladékot és biztos vagyok benne, hogy beleépítették az árába, de nem nyűglődtem rajta, egyszerűen nem használom őket. ezt hívják kompromisszumnak."azt az ominózus cikket nem tudom linkelni. 95 környékén volt egy it-s lapban"
és mint tudjuk, az IT-s lapok mindig mindent 100% valósághűen hoznak le. (khmm, khmm) nem mondom, hogy nem hiszem el, csak kíváncsi lettem volna rá.
-
bambano
titán
melyiket mekkora meló lenne kikerülni? melyiket mekkora meló lenne az álamigazgatásban kikerülni?
hint: nulla és nulla.gugliban az érvágás a kereső, de szerinted a bing jobb, tehát nem kunszt. a többi szolgáltatása számomra egy lyukas kanyit se ér, és az államigazgatást sem alapozzák rá.
apple? itthon nem tétel.tehát sem az apple, sem a google nem monopol cég a saját portáján. ettől még egyiket sem kell ezentúl szeretni, ez tény.
-
Davidoff91
aktív tag
Akkora butaság, csoda, hogy nem a mi honatyáink találták ki. Bár, ha jobban belegondolok nálunk még különb dolgok jutnak eszükbe.
-
rii
nagyúr
senkit nem érdekel, hogy mennyire agresszív, mert nem az számítt. A környezetére higgadt módon is lehet nagyon negítv hatást gyakorlni. Mint az MS. Vegyél már laptop-ot (normálisat) windows nélkül. vagy alig, vagy nem lehet. Az Apple részéről nem tudnék ilyen mértékű negatívumot felemlegetni pedig nem vagyok apple fan, (ha helye van, tőlem az harapott alma is megkapja a puffogást.)
most hogy az ipod-hoz kell itunes? ingyen letölthető.
az OSX csak mac-re tehető? Hát persze. Az OSX olyan jó rendszer, hogy lehet, hogy ez adatja el a mac-es gépeket. Dehát ők írták az OSX-et, ők építik a Mac-et, közöm hozzá???Viszont ahhoz van, hogy nem lehet normális laptopot venni windows nélkül. Ismerősömnek vetünk laptop-ot, és ami pont jó volt, az csak W7-el lehetett. És nem akartam megvenni, mert más rendszert képzeltünk el rá, dehát támogattunk az MS világméretű törekvését.
erre még itt is előny akarnak maguknak másokkal szemben.
azt az ominózus cikket nem tudom linkelni. 95 környékén volt egy it-s lapban
-
szacsee
nagyúr
Idáig nem írtam hasonló témákhoz hsz-t de most megteszem.
Elmennek valamerre a jogvédők (saját pénzüket védők) meg a hasonló ügyvédek a jó büdös .... -ba.
A legutolsó fizikai munkás többet tesz a... hazáért, jogállamért stb. mint ezek.. de írhattam volna bármi mást.
Élősködők sosem változnak csak a kifogás meg a szöveg... részemről ennyi. -
moonman
titán
Apple: iTunes-iPod, OS X-et nem tehetsz csak Mac-re, stb.
"az ms annó csak a marketingjánek és a lejáratókampányának köszönhette, hogy a win95 kiütötte az OS2Warp-ot"
fogalmazzunk inkább úgy, hogy az IBM a marketing teljes hiányának és a töketlen fejlesztési módszerének köszönheti, hogy eltűnt a süllyesztőben. azt hitték, az, hogy a termék jó, el is fogja adni. hát nem. -
Syl
nagyúr
Quark-kal utoljára 3.1 környékén volt dolgom
Akkor még bőven az InDesign (1.0!) előtt állt.
Nem szeretnék senkit megbántani, de a Corelt egy lapon említeni sem szabadna az Adobe-balés szerintem soha nem lesz konkurencia.
Warp-ban sajnos igazad van. Bőven megelőzte a korát, mégis megbukott. (megbuktatták) -
rii
nagyúr
az adobe mondjuk megérdemlné, de adja isten, hogy ne. ő jót csinált (2005-ig) mások vagy jó vagy sz*r termékeivel szemben
quark 8: múltkor ránéztem, hát szörnyedelem még mindig.
CorelDraw: ez mindig is konkurencia lesz neki
3D: maya, 3Dmax stb miatt itt sem lehet sohasem egyeduralkodóellenben az ms annó csak a marketingjánek és a lejáratókampányának köszönhette, hogy a win95 kiütötte az OS2Warp-ot
-
Rickazoid
addikt
válasz
Dark Archon #111 üzenetére
Annyit azért meg kell említeni a jogdíjakkal kapcsolatban, hogy a törvények szerint még az általad kifizetett tartalmat se másolhatnád sehova, ha ez nem lenne, hisz hiába fizeted ki, nem veszed meg, csak jogot kapsz arra, hogy meghallgasd/megnézd. Persze jó törvény mellett nem lenne rá szükség. Ez a legnagyobb hibája jelenleg az egésznek, hisz veszel valamit, ami nem lesz a tiéd, hiába fizettél érte. De ez nem csak itt van így, egy DVD-t is csak így tudsz megvenni, hogy a megnézésén kívül maximum a megsemmisítéséhez van jogod, mert csak a lemez a tiéd, ami rajta van, az nem, sőt még csoportosan se nézhetitek meg a törvény betűje szerint.
Sokan rájöttek már, hogy ez az ipar semmit nem haladt a korral, például Tankcsapda is ezt említette az egyik interjúban (a warez nyilvánvaló ellenzése mellett), illetve hogy nem is látnak nagyon pénzt a jogdíjakból, mert külföldre viszik (ez gondolom a franciáknál is így van).
Az összes törvényt meg kéne szüntetni és újakat alkotni helyettük a kor elvárásainak megfelelően, de ezt senki nem fogja megtenni. -
Ez már nem igaz, rég megoldott a számonkénti letöltés, valamint az albumé is, ami olcsóbb is, mintha számonként vennéd meg. Pl. ITT vettem meg az - akkor - új Iron Maident potom áron. De még most is 5 font... bagatell. Ezzel szemben itthon 3800Ft. De ezen kívül még bizonyára számos ilyen oldal van. Viszont, ha ezek után van pofám memóriakártyára másolni vagy CD-re írni, ne kelljen még fizetnem jogdíjat (de nem is kell és nem kell külföldre menni, elég kimenni egy piacra adathordozóért).
-
rii
nagyúr
mutassatok még egy nagyvállalatot aki monopolhelyzetben van.
ennyi
-
04ahgy
nagyúr
Android ~ Linux. Az meg teljesértékű desktop, mobil, szerver stb. oprendszer... Semmivel nem mobilosabb, mint egy Win CE és embedded, meg mobilos társaik.
HGyu
-
Silentfrog
veterán
A GLS futárszolgálat szállitási dijára is vessenek ki jogdijat,mert az hozza Szolvákbol a dvd lemezeimet,persze számlával.
-
Rickazoid
addikt
De ha szerinted a tabletet csak fogyasztásra használja valaki, akkor szerinted miért számít többnek egy Windows-zal telepített tablet? Épp ez lenne a lényege, hogy ezeken az eszközökön nincs előnyben, mert arra nem lehet használni, ami miatt PC-n előnyben részesül a konkurenciával szemben, tehát nem számít az eredete, csak a jelene. És ugye nem is speciális felhasználási területekről van szó.
A telepíthető alkalmazásoknak pedig Android alatt ugyan úgy megvannak az alternatívái (már amiket egy táblagépre telepítene az ember), csak épp máshogy hívják őket és más nyelven íródtak - vagyis itt sem részesülhet előnyben. Gondolom iOS alatt is hasonló a helyzet, nem tudom, az iPad-et nem ismerem.
Fura egyébként ez az egész, szigorúan véve a tablet lényegében nagyobb célközönséggel rendelkező, billentyűzet nélküli tabletPC (ha jól tudom ezt a fogalmat pont a Microsoft alkotta - vagy legalábbis köze volt hozzá), ami gyakorlatilag egy érintőkijelzős laptop (inkább notebook), ami egy hordozható számítógép. De nem is kell bonyolítani, minden tablet számítógép, bárhonnan is nézzük, csak sikerült jól kicsavarni az egészet, hála a felhasználási terület másságának.
És pont ezért értelmezhetetlen, hogy ugyan az az eszköz miként kerülhet más kategóriába pusztán egy másik operációs rendszer miatt, illetve miért csak a PC-re hivatkoznak számítógépként, főleg ha a nevéből is következik, hogy ez csak egyfajta számítógép típus. Franciául nem tudok, így csak a magyar cikkre tudok hivatkozni, de ebben szó szerint az szerepel, hogy a számítógépekre nem vetnek ki jogdíjat, namármost számítógépet nem az alapján ítélünk meg, hogy PC-s rendszer fut-e rajta, mert akkor például egy szerver sem számítógép, hisz azokon sem az a rendszer fut, amit PC-re telepítünk. Tehát vagy definiált, hogy mi az a számítógép, ebben az esetben a tablet az, rendszertől függetlenül, vagy csak a PC élvez kivételt, de akkor a tablet nem, rendszertől függetlenül, és ebben az esetben nem beszélhetünk arról, hogy számítógépekre nem vetnek ki jogdíjat. Vagy csak ennyire ellentmondásosan és hiányosan alkotják a definíciókat a jogszabályokban és törvényekben.
Nincs semmi értelmes érv az egészre, sőt úgy ahogy van nincs értelme. -
Beri
addikt
ezt a kérdést akkor lehetne jogosan feltenni, ha úgy általában beszélnénk a monopóliumról. De mivel itt gyakorlatilag mindig ugyanaz az egy cég kapja a monopolista vádakat, ezért ez a kérdés nem megalapozott.
Akkor felteszem a kérdést másképp, hogy ne kelljen mindenáron kitérő választ adnod. A microsoftnak jól megy a szekér. Ez azt jelenti, hogy törvénytelen eszközökkel jutott el idáig, valamint csak és kizárólag tisztességtelen lépéseket tesz? -
bambano
titán
"Ha valaki monopolhelyzetben van, az egyből azt jelenti, hogy törvénytelen eszközökkel jutott oda, valamint csak és kizárólag tisztességtelen lépéseket tesz?": ezt a kérdést akkor lehetne jogosan feltenni, ha úgy általában beszélnénk a monopóliumról. De mivel itt gyakorlatilag mindig ugyanaz az egy cég kapja a monopolista vádakat, ezért ez a kérdés nem megalapozott.
Nem, a háromdobás dolgot nem az ms lobbizta ki, viszont az nekem személy szerint nagyon nagyon sokkal jobban fáj, mint az, hogy fizetek-e a tabletemre artisjus adót vagy sem. És csak példa volt arra, hogy a politikusoktól józan észt utolsó sorban sem szabad elvárni, tehát azt lehet extrapolálni, hogy ha egyik hülyeségük terjesztése fontos nekik, akkor a másik terjesztése is az lesz.
-
PazsitZ
addikt
"Hogy állíthatja bárki is komolyan, hogy egy windowsos táblagép kevésbé alkalmas magáncélú másolatok készítésére, mint egy androidos?”
Ez az érvelés amúgy teljesen jogos.
Ezzel a húzással, bár kérdéses mekkora lenne azon adó mértéke, de akarva-akaratlan előnybe hozhatják az MS-t.Ezt a (OFF)(húzzuk le az embert)(/OFF) országot ismerve nem sok idő kell és oda jutunk mint a benzin esetében, hogy az adattárolásra alkalmas részegységek árának fele adó lesz.
-
moonman
titán
"ha szétnézel a személyi számítógépek piacán, az "emes" máris monopolhelyzetben van."
csakhogy itt senki nem beszél személyi számítógépekről, azokra továbbra sincs semmiféle plusz adó, függetlenül attól, hogy milyen rendszer van rajta.tabletekről van szó, ahol MS nemhogy nincs monopol helyzetben, de sehol nincs.
-
moonman
titán
ha az eredeti cikket elolvasta volna valaki, kiderülne, hogy nem csak a "Windowsos tablet-nemWindowsos tablet" témakörben vannak furcsaságok, hanem pl. a memóriakártyákat is eltérően adóztatják attól függően, hogy egyenként vagy csomagban veszi valaki. szóval lehet itt belelátni megint a csúfgonosz Microsoftot, de ha józan parasztival gondolkodunk, kiderülhet, hogy csak simán agyatlanok ott is a politikusok.
-
moonman
titán
válasz
Rickazoid #80 üzenetére
"egy tablet Windows-zal semmivel se tud többet, mint egy tablet Androiddal"
hátömm, izé, ezt azért gondoljuk át mégegyszer."az Android 3.0-nak direkt tabletre optimalizált változata is készül, innentől fogva főleg nincs értelme telefonos OS-ekről beszélni"
lehet, nem volt világos. nem "telefonos OS" meghatározásról van szó (én talán így használtam, de nem ez a lényeg), hanem a gép felhasználási területéről. egy tableten nem fogsz olyan műveleteket végezni, mint egy PC-n, általában nem használod kreatív munkára, csak fogyasztásra. és itt a nagy különbség. -
bambano
titán
Azért, mert a franciáknál már kilobbiztak egy vérlázító szerzői jogi törvényt (három dobásod van), és a hírek arról szólnak, hogy keresztülverik ugyanazt az egész eu-ban.
akkor pedig a kollégáimmal oribitálisan véreset fogunk sz.pni. elnézést, ez nem tudom kevésbé offenzíven megfogalmazni.
-
caprine
senior tag
Én azon gondolkodom, hogy veszek kintről behozott verba DVD-t 60-65ft/lemez áron persze matrica nélkül. Itthon akár melyik boltban nézi az ember 200 környékén, de inkább felette van. A különbség ami a 2 ár között van azért elég durva.
-
rii
nagyúr
" ... Pl.? Vagy most kifejezetten erre a döntésre gondolsz? Holnap majd az jelenik meg az itcafe-n, hogy bambano leleplezte a májkroszoftos összeesküvést ... "
én már utálok postolgatni itt a fórumon-az összes internetes kommunikációval együtt-, erre azért mégis reagálnék, és elmondanám, hogy ez a téma nem vicces -számomra legalábbis-, másrészt még aki szereti az MS-t, annak sem érdeke, hogy monopolhelyzetbe jusson, mint ahogy az intelt szeretőknek is szükségük van az AMD-re, az ATI-soknak a nVidiara, mert a monopolhelyzet csak azt eredményezi, hogy az adott cég korlátlan módon vissza élhet vele, megszűnik a felhasználók kegyeiért folytatott verseny és ha szétnézel a személyi számítógépek piacán, az "emes" máris monopolhelyzetben van.
-
Beri
addikt
született egy döntés, amelyik a piac egyetlen szereplőjét pozitívan diszkriminálja, a microsoftot, a többit meg jól fenékbe alázza. emögé elég nehéz lenne pl. a google lobbitevékenységét vizionálni...
Mért kell mindenáron lobbitevékenységet vízionálni? Mért nem lehet csak simán térdünket csapkodva röhögni a franciák hülyeségén?valaki nem legális módszerekkel direkt arra hegyezi ki minden tevékenységét
Pl.? Vagy most kifejezetten erre a döntésre gondolsz? Holnap majd az jelenik meg az itcafe-n, hogy bambano leleplezte a májkroszoftos összeesküvést -
DJS
tag
"Nekem ebből teljesen az jön le (tudom, hogy nem így van, de azt is tudom, hogy egy törvénynek egyértelműnek kell(ene) lennie és ez nem az. Azt is tudom, hogy ez ismét csak egy flame lesz..) hogy akkor én nyugodtan warezolhatok, hiszen mindenhol megfizetem a díját..többszörösen is akár. Ha nem én, akkor más..ez a demokrácia, ugye? Az egyenlőség elve. Azt is seggbe rúgjuk, akinek semmi köze az egészhez, csupán azért, hogy akik miatt hozzuk a törvényeket, azok továbbra is (ahogy eddig is) szarjanak mindenre. Eeeez igen! Gratulálok. Csupán azért, mert megfoghatatlan dologról beszélünk, olyanról, ami fizikailag nem létezik. Mert nem kimutatható. Csak akkor azt sem tudom, hogyan tudják a jogsértés mértékét meghatározni? Mi alapján döntik el a százalékokat? Hasra..? Ez a tudás alapú társadalom..?"
Elmondom, én hogy látom a dolgot, az alapján, amit hallottam, meg amit úgy kitaláltam hozzá. Az Artisjus honlapján ezeket így hiába is keresnéd, nekik nincs elég fantáziájuk
Az adathordozókra kivetett adó a tévén, rádión keresztül nyilvánosan bemutatott művek videóval, magnóval történő felvételének lehetősége miatt, az így sérült szerzői jog kompenzálására jött létre. Erre azért van szükség, hogy ne kelljen erkölcsi bizonyítvány egy vacak magnó megvásárlásához. Viszont az üreshordozó-díj abszolút nem ment fel az alól, ha mondjuk másolásvédelemmel ellátott, de feltört dvd-t, vagy kiadás előtt kiszivárogtatott filmet másolsz, mert ott eleve nem volt olyan nyilvános bemutatás, amire a díj vonatkozik. Ha a moziban kézikamerával felvett filmet töltesz le, arra sem vonatkozik, mert a mozik általában tiltják a kézikamerázást. Akármilyen gagyi ez a tiltás, akkor is, ha nem ellenőrzik, vagy ha (mint a régi kazettákon) egyszerűen fel lehet törni, azokra az esetekre nem ad felmentést.
Az üreshordozó-díj tehát arra a helyzetre lett kitalálva, hogy egy magas minőségű (analóg) albumot rossz minőségű csatornán keresztül, veszteségesen, de még élvezhető minőségben szétsugározhassanak. A szerzők érdeke így azért nem sérült, mert egyrészt a jó minőségű felvételt még mindig el tudták adni a gyűjtőknek, másrészt ha bármilyen vitás helyzet volt, hivatkozhattak a jogaikra. Ma ezek egyike sem áll fenn. Most én veszek egy CD-t, kidobom a blokkot, bedigitalizálom (ehhez jogom van, ugye), holnap elviszem a suliba, és ott ellopják tőlem, holnapután ha a gondolatrendőrség kopogtat az ajtón, én nem tudom bizonyítani, hogy legális forrásból származik a kópiám. Ami egyébként az eredetivel bitről bitre azonos, tehát nyilván nem a szomszéd gyerek dúdolta lemezre, ha én ezzel csalni akarnék, a vevő sose venne észre semmit, tehát a szerző érdekeit a jó szívemen kívül semmi sem védi.
Most légy okos. A jogászok helyében itt én is bedobnám a törölközőt, és inkább vennék még egy Audit. Az még kezelhető.
-
bambano
titán
született egy döntés, amelyik a piac egyetlen szereplőjét pozitívan diszkriminálja, a microsoftot, a többit meg jól fenékbe alázza. emögé elég nehéz lenne pl. a google lobbitevékenységét vizionálni... oké, lehet, hogy igazad van, brunya klári tevékenységét kellett volna mögé vizionálni...
#83: ha az emberek simán csak tájékozatlanok, az nem az ms bűne, ezt elfogadom. ha az emberek azért tájékozatlanok, mert az egyik oldal marketing költségvetésének méreteit kihasználva gyakorlatilag egyedül van jelen a tájékoztatás frontján, az már határeset, viszont ha valaki nem legális módszerekkel direkt arra hegyezi ki minden tevékenységét, hogy monopol helyzetbe jusson és abban is maradjon, az bizony az illető cég hibája.
-
Beri
addikt
válasz
Rickazoid #82 üzenetére
Közvetve vagy közvetlenül de felelőssé tehető. A Windows=számítógép elvet már általános iskolában tanítják
Ha az emberek tájékozatlanok, attól még nem a csúnyagonoszmájkroszoft a hülye.És hogy szerintem beleszól-e a Microsoft a politikába? Annyi pénzel bőven meg tudja tenni, mért ne tenné meg? Kisebb cégek is beleszólnak.
Te meg le tudnád szúrni a szomszédot. Fizikailag képes vagy rá, kés is van otthon. Mért ne tennéd meg?A cikk tanulsága az, hogy a döntéshozók hülyék. A májkroszoftot (esetleg apple-t, google-t, sony-t, vagy bármelyik nagyvállalatot szituációtól függően) szidni mindenért viszont népbetegség.
-
Rickazoid
addikt
Közvetve vagy közvetlenül de felelőssé tehető. A Windows=számítógép elvet már általános iskolában tanítják, nem véletlenül. Tudom, mert én is tanultam, igaz akkor még csak a 98, illetve az XP létezett, de szó sem esett másról. Sőt gimnáziumban, túlzás nélkül mondhatom, már szinonimaként használták a Windows és az operációs rendszer szavakat a tanáraink (sajnáltam is, hogy nem lehet Linux alapú rendszerekről is tanulni.. egyébként említeni se lehetett ilyet informatika órán, de még fakultáción is Windows only volt minden, az én tanárom hozzá se tudott szólni, nem is kérdeztem egy idő után semmit már - és még engem néztek hülyének, hogy olyat kérdezek, amire a tanár nem tudja a választ, a saját területén).
Magyarul közvetve mindenképp felelőssé tehető, hogy beidegződött az emberekbe, hogy a számítógép az a nagy doboz a monitorral, amin Windows fut, illetve emiatt nem tudnak sokan eltekinteni attól az apróságtól, hogy ma már megismételhető a számítógép az ember kezénél kisebb nagyságban. És erre utaltam az első hsz-emben, hogy jókora hézagok vannak a szabályaikban (valószínűleg a mieinkben is), amiket ideje lenne befoltozni.És hogy szerintem beleszól-e a Microsoft a politikába? Annyi pénzel bőven meg tudja tenni, mért ne tenné meg? Kisebb cégek is beleszólnak.
-
Rickazoid
addikt
Olvastam, csak épp alapvetően hibás az okfejtés, miszerint egy OS telefonos annak ellenére is, hogy nem telefonra van telepítve. Nem mellesleg az Android 3.0-nak direkt tabletre optimalizált változata is készül, innentől fogva főleg nincs értelme telefonos OS-ekről beszélni. Rég túlhaladtak már ezen a beskatulyázáson, egy tablet Windows-zal semmivel se tud többet, mint egy tablet Androiddal (vagy iOS-szel, bár ott több megkötés van, de a lényeg, hogy képes lenne többre is). Ráadásul csak a Micrsoftnak származna belőle előnye, hisz az ő népszerűségüket erősíti, hogy kivételt képez az adók alól (a linuxos táblagépek aránya elhanyagolható, ha létezik egyáltalán ilyen). A tablet pedig egy számítógép, akárhogy is csavarják a dolgot. Sőt már egy okostelefon is számítógép, de azt még telefonként is használják, az az elsődleges funkció. Na, ha egy tablet nem számítógép, akkor mégis mi a jó franc?
Illetve akkor gondolom egy androidos netbook is telefon, legalábbis az ilyen érvek szerint az.Ha már adókat vetnek ki, ne legyen indokolatlan kivétel semmi, a diszkrimináció mindig is egyéni érdeke valakinek, de sosem a közösségnek.
-
arnyekxxx
veterán
Milyen szépen látszik, hogy itt egyetlen olyan hozzászóló van akinek van fogalma, hogy is működik a zenélés és hány vérpistike akinek a zene annyit jelent, hogy az az izé ami lejön a torrentről, és ugy képzeli el a létrejöttét, hogy a lelkes Szerző Lelül délután 4-kor a PC/Mac elé, bepötyög 6-ra egy slágert aztán feltölti a yutubra és másnapra millió$ hullik az ölébe naponta a stadionturnén.
De szép is lenne ha nem kellene egy jo dalhoz a tehettségen kívül még pár millió helyi egység anyagi befektetés meg jópár év tanulás.
Elárulom a nagy titkot. 0 pénzből bikicsunáj lesz nem jó zene.
-
Rickazoid
addikt
Hülyék ezek a franciák? Ennyire kicsavart megfogalmazást egy ideje már nem olvastam. Mi az, hogy PC-s rendszer és mi az, hogy mobilos rendszer, ha mindkettő tableten fut? Ideje lenne felvilágosítani őket arról, hogy mi mit jelent valójában, mi az, hogy operációs rendszer, mi az, hogy tablet, mi az, hogy PC és mi az, hogy mobiltelefon, illetve okostelefon. Mert úgy látom igen nagy hézagok vannak a jogszabályaikban. Megjegyzem ez nem csak a Windows pozitív, hanem a többi negatív diszkriminációja is. És akkor mi lenne, ha valaki egy táblagépre mondjuk Ubuntut rakna? Illetve egy netbook, amin Android fut? Azt is telefonnak tekintenék? Hova sorolják majd a ChromeOS-t? Az meg szinte csak egy böngésző.
Nem semmi, hogy arrafelé a Microsoft ilyen szinten képes beleugatni a politikába, hogy adók alól kapnak kivételt. -
Persze aztán a végén arra is jogdíj lesz ha nagymuter szakács könyvéből tollal kimásolok egy jó receptet????Szerintem a netes közönség nagy része nem vesz magyar matricás adathordozót.
-
-
Aki meg pénzért akar zenét előállítani, az művész-e? Sztem eki igazán zenélni akar, vagy szeret, az leszarja, hogy azon keres-e.
Elég sok zenekart ismerünk, akik addig voltak jók, amíg be nem darálta őket a kidaó, és kezdték azt játszani, ami többet hoz, nem amit igazán szerettek.
-
sh4d0w
félisten
"...az a baj, hogy egyáltalán előállítani sem érdemes már a zenét..."
Ez alapvető tévedés a véleményedben. Nem a zenét nem érdemes előállítani, hanem a fizikai adathordozót - és ez az a pont, ahol a kiadók bekapcsolódnak a folyamatba. A kiadók szereplésének csődjét semmi sem bizonyítja jobban, mint a Radiohead, vagy a Nine Inch Nails esetei. Kiadták a zenéket online, a kiadók kihagyásával és mind óriási siker lett.
-
azbest
félisten
annyival kiegészíteném a szokszáz zenekaros dolgot, hogy van ismerősöm, aki határozottan kijelentette "ő nem hallgat magyar zenét" ... mert neki ezek nem jönnek be. Magam részéről is egy kezemen meg tudtam volna számolni, hogy hány magyar együttest ismertem a tv/rádió kínálata alapján, akik zajkeltését zenének mertem nevezni... azóta, hogy rákaptam az mr2 petőfire, főleg az akusztik műsorukra, szerintem egy nagyságrenddel több magyar zenét hallgatok.
-
Cyberpunk
félisten
Az egész jogdíjasdival elmehetnek a bús pi..ba. A véleményem szimplán csak ennyi
-
azbest
félisten
Magyarországon 5-6000 db lemez eladása után jön be az előállítási költség. Ennyit mindig eladtak az analóg korszakban. Mióta fájlcsere van, még ennyit sem tudnak értékesíteni.
No akkor nézzük meg hogy a cd/dvd/blu-ray eladás egy albumnál együttesen mekkora, mert régen volt a kazetta és bakelit és kész.. most meg a cd alapján sírnak. Másrészt hány együttes volt akkoriban és hány száz van ma. Attól hogy 10x annyi csapatot csinálnak a kiadók/producerek még nem fognak 10x annyi lemezt megvenni az emberek. Vagy valakitől többet vesznek, vagy eloszlanak a vásárlók köztük. Van egy-két milló kereső ember az országban, szerinted majd mindegyikük fog venni havonta legalább egy lemezt, hogy megéljen a 123-adik sablonzenekar is? Legtöbb embernek bőven elég a rádióműsor, legfeljebb azok tematikája szerint váltogat csatornát. Azok tejelnek a kiadóknak.
Nyitott a lehetőség az elektronikus kölcsönzés előtt... az apple az usa-ban degeszre keresi magát vele. Európában miért nem működik ez: minden országban a helyi kirendeltséggel külön-külön kéne megegyezni és egyik szemtelenebb árakat kér mint a másik.
(#65) bambano:
nem csak az a lényeg, hogy újravetik-e vagy sem.. nálunk talán még nem olyan erős ez a lobbi (de a weblapjuk megfogalmazása azért erősen artisjus utánérzés)... de amennyire hihető az amit az usa-ról hallani, ott már olyan erős a lobbi, hogy illegálissá nyilvánítottak hagyományos vetőmagkészítési módokat és ha a szomszédaid vetése átporozással beszennyezi a te vetésedet, már akkor is téged büntetnek meg vagy fizettetik ki veled a licenszdíjat. Csak arra akartam utalni az eredeti hozzászólásomban, hogy minden területen a pénzes lobbi veszi át a hatalmat a józan ész felett -
zazahoho
őstag
itt a mértékkel van a baj,de nem kicsi,a kevesebb néha több!!!
az országban magas jogdíjjal terhelt el nem adott terméknél talán jobb lenne a kisebb kulcs használata ,amit meg is vásárolnak az emberek
a fényképezőgépekben használt memóriakártyák után fizetett jogdíj egyszerűen LOPÁS!!!!!,erre nincs más szó LOPÁS!!!,és erre nem kell azt a maszlagot mondani,hogy mp3-t is tárolhatsz rajta,mert ezzel az erővel a a kenyérvágó késhez fegyverviselési engedély kell,mert embert is ölhetsz vele
szóval ez az egész úgy ahogy van szánalmas -
bambano
titán
Abban egyetértek veled, hogy lemezt letölteni lopás (akkor is, ha jogilag más kategória).
Abban nem, hogy a zenész azért nem él meg, mert letöltik a zenéjét. A zenész azért nem él meg, mert 20 éve olyan irdatlan pénz volt összehozni egy zenekart meg egy lemezt, hogy alig páran tudták ezt megtenni. Most meg minden sokkal olcsóbb, egy szintetizátort már fillérekből megvehetsz és csinálhatod a lemezed.
Ma, 2011-ben, csak megasztárból több van a piacon, mint az én fiatal koromban összesen könnyűzenei együttesből. Ezért nem élnek meg a zenészek, egymással harcolnak a piacért. Meg cipelik magukkal a kiadói koloncot meg a jogvédelmet.
-
proci985
MODERÁTOR
""El fog jönni majd az az idő is, amikor csak a kőgazdagok fogják megengedni maguknak a zenélés luxusát, és kurvára meg fog csappanni a zenei világtermés. Még szegényesebb és sekélyesebb lesz a kínálat. Mert nem feltétlen az fogja a zenét csinálni, akinek tehetsége van hozzá, hanem az, aki megengedheti magának ezt a fényűzést."
-Ez már most is így van, ha jobban megfigyeled, várni erre már nem kell semmit."azért vegyük hozzá mennyibe került egy otthoni stúdiózásra alkalmas felszerelés 20 vagy 10 éves és ma. és mire képes. a kis kiadók masterjein nagyon jól érezni, hogy mennyivel olcsóbb lett. ha meg nincs kiadó, fel lehet dobni a lemezt a netre ingyen letölthetően, fel lehet dobni egy videoklippet, vagy kettőt youtubera, aztán ha jó a cucc, akkor következő évben a zenekar végigturnézza Európában az összes létező fesztivált. megtörtént eset alapján.
szerintem a digitális átállás pont, hogy sokkal színesebbé tette a kínálatot. nem kell nézni éjjelekbe az MTVt, nem kell kalózrádiókat vadászni, nem kellenek az ismerősök akik Németországból importálják a lemezeket, nem kell Németországból/UKból importálni a lemezeket (vagy reménykedni, hogy pl a deep hoz be párat). minden beszerezhető. tíz éve még a relatíve ismert aphex twin lemezek beszerzése is kemény meló volt (vidéken lehetetlen), ma meg...
aki pedig szereti a zenét, az már csak a saját megelégedettsége miatt is csinálja. másrészről meg egyik barátom exe tavalyelőtt kitiplizett Londonba, zenélésből megél. mondjuk ügyes is. és dj, szóval egyesek szerint az még csak nem is zenélés
"Ma itthon ha egy zenekart nem tolnak pénzzel, az hobbi zenekar marad."
Nyitni kell külföldi piac felé."Híg fos lett az előadó"művészek" tábora."
Ismered mindet? szerintem érdekes változások is történtek tavaly a popzenében is, pl bejött a lowfi és a noise.szóval szerintem igenis jó irányba haladnak a dolgok. a nagy kiadók meg örülhetnek, mert úgy néz ki a jól felépített gigaprojektek (Lady Gaga, Justin Bieber) még mindig bőségesen hozzák be a pénzt.
-
masterful87
senior tag
"Ebből nekem csupán az bizergálja a csőröm, hogy alapból mindenki bűnösnek van beállítva. Egy kollektív, fix bűnösségből indul ki a dolog, ahol mindenki sárosan indul és mindenkiről el van döntve hogy bűnös, mielőtt bármit is feltételeznénk."
Sose figyeltem oda jog órákon, de azt azért tudom, hogy az Alkotmány kimondja, hogy mindenkit megillet az ártatlanság vélelmezése, amíg be nem bizonyosodik a bűnössége!
Ez csak nekem tűnik alkotmány ellenesnek?(#60) BonFire:
Többnyire egyetértek az általad leírtakkal is, pedig én is a ma jellemző demagóg dumát vallom!
Egyedül ezt egészíteném ki:
"A warez egyenesági következménye, hogy az audiovizuális termékek minősége fokról-fokra csökken."
Sztem meg az internetes társadalom és a rohanó világ egyenesági következménye a minőség romlás! Régen tényleg csak az zenélt, akinek tehetsége volt, mert ha sz@r lett volna, akkor azonnal vége lett a karrierjének!
Ma meg boldog-boldogtalan zenél. Legfőképp az "zenél" akit valami "országos", fantasztikus, über-szuper "tehetségkutatóban" "felfedeznek"!
Sztem a wareznak semmi köze a minőségromláshoz! Hogy is lenne köze, amikor az országos kertévéken pákó féle véglényeket tolnak a képünkbe, az ilyen még a warezen se kell senkinek!
És hiába hangzik demagóg dumának, de tényleg a koncertezni kell, és abból fognak megélni ma is, úgy ahogy a múltban is tették! -
"Ebből nekem csupán az bizergálja a csőröm, hogy alapból mindenki bűnösnek van beállítva. Egy kollektív, fix bűnösségből indul ki a dolog, ahol mindenki sárosan indul és mindenkiről el van döntve hogy bűnös, mielőtt bármit is feltételeznénk. Az elv a szar."
Meg a kivitelezés is.
Teljesen az élettől elrugaszkodott dolgokat találnak ki, amitől a józan embernek égnek áll a haja. -
Geller72
veterán
Tudod van abban igazság, amit mondasz, csupán nem mindenhol.
"De ezek mind aprópénzek. Amellett, hogy a zenekar rendszeresen próbál, és valamilyen próbahelyen bérleti díjat fizet, kocsikázik, ezek mellett még valamiből meg is kell élnie."
-Tudod van az a dolog, amit úgy hívnak, hogy koncert. A régi zenekarokat jóformán be sem engedte az Erdős lemezt készíteni. Az igazi és valamire való zenész tud élőben is zenélni és leszarja a cédét. Ahhoz, hogy nekem a feketepákó az "ertéellen" ugrabugrálva cölöp legyen és kiadjon egy aranylemezt a fosból, ahhoz nekem semmi kedvem. Tudod mennyi zenekar van, aki a koncerten cd-t osztogat? Sok. És majd mindegyik leszarja az ebből származó bevételét. Mert lófasz, azért. Pedig ők egy ezresért adják, nem úgy, mint a teszkóban a szart háromezerötér'. A világ változik, ezt fel kell fogni. Ma itthon ha egy zenekart nem tolnak pénzzel, az hobbi zenekar marad. Játszhat falunapokon, felléphet akárhol, ellesznek, de ebből meggazdagodni nem fognak. A lemezeladásokból meg pláne.
Ahogy te is mondtad. Analóg korszak. Most meg digitális társadalom. Itt egy nap alatt lehet valakiből, aki megának hiszi magát, sztár, ha úgy akarják. Mert csinálnak belőle. Akiből meg nem akarnak, az nem lesz, ha összeszarja magát, akkor sem nagyon.
Híg fos lett az előadó"művészek" tábora.
"El fog jönni majd az az idő is, amikor csak a kőgazdagok fogják megengedni maguknak a zenélés luxusát, és kurvára meg fog csappanni a zenei világtermés. Még szegényesebb és sekélyesebb lesz a kínálat. Mert nem feltétlen az fogja a zenét csinálni, akinek tehetsége van hozzá, hanem az, aki megengedheti magának ezt a fényűzést."
-Ez már most is így van, ha jobban megfigyeled, várni erre már nem kell semmit.
Szal, nem azt mondom, hogy nem jár, aminek járnia kell, csak baromira nem egyformán, tudás és képesség alapján van elosztva.Minden szarra ki fognak vetni, mindenfajta jogcím alapján jogdíjat. Arra a valamire is és arra a valakire is, akinek semmi köze az egészhez. Ebből nekem csupán az bizergálja a csőröm, hogy alapból mindenki bűnösnek van beállítva. Egy kollektív, fix bűnösségből indul ki a dolog, ahol mindenki sárosan indul és mindenkiről el van döntve hogy bűnös, mielőtt bármit is feltételeznénk. Az elv a szar.
-
BonFire
veterán
Na jól van; nyugodtan be lehet fejezni a demagógkodást. Nem kell úgy tenni, mint aki kettőig sem tud számolni. Ez nem csak neked szól, hanem az összes többi demagógnak.
Azt mondod:
"Na de most komolyan, régen meg mindenki kétkazettás magnóval másolt, meg vette fel az az albumokat a B. Tóth László műsorából ahol péntekenként komplett albumokat játszottak le a műsor címe meg valami magnósok órája vagy mi volt direkt erre a célra. Na most akkor senkinek nem fájt a jogdíj? Akkor nem számított, hogy boldog boldogtalan kazettát másol vagy vesz fel a rádióból (külföldön is), meg hogy a piacokon vásárolni lehetett az illegálisan sokszorosított kazikat? Most meg hirtelen bele akar pusztulni a zeneipar... aha... értem. Pedig fater hamarabb másolt le kazit annó, mint hogy torrentezzen... nem is ül számítógép elé... annyi, hogy most könnyebb mérni, hogy hányan töltenek le valamit, akkoriban meg kutya nem mondta meg kit hányszor másoltak. Nagy b. dös kamudíj ez."
Egyrészt a kazettára, sőt az orsóra csévélt magnetofonszalagra is létezett mindig is üres adathordozó-díj, csak akkor nem tudtunk róla, meg különben sem volt ekkora fene nagy demokrácia, hogy minden fórumon kétnaponta ezen lehessen pampogni. Örülhettél, ha hozzájuthattál, és duma be van!
A másik, amit már millió+1× leírtam: az analóg másolásnak volt egy egészséges fizikai határa. Egyrészt a másolat másolatát már nem volt érdemes másolni a minőségromlás miatt, ezért 2-3 másolás között azért valakiknek mindig meg kellett venni egy-egy eredeti darabot a műsoros kazettából, másrészt másolni legfeljebb a haverhoz mentünk el, vagy a könyvtárig. De most ha Szegeden a Józsi barátod kivesz egy eredeti DVD-t a tékából, lerippeli és feltolja torrentre, akkor azt azon nyomban lehet tőle tölteni a világ másik végén is, méghozzá minőségromlás nélkül, mert a másolat minden bitje megegyezik az eredetiével. Annó fizikailag is el kellett menni a cuccot másolni, és egy bizonyos kilométer után egyszerűen nem érte meg. Mondjuk Nyíregyházáról Békéscsabára utazni egy kaziért, mert többen van az útiköltség + az idő, ami utóbbit tudjuk=pénz.
Minden kisebb városban is vígan megélt 2-3 olyan bolt, ami lemez és kazetta forgalmazásból (is) élt. 10 000-es nagyságrendű városok. Magyarországon 5-6000 db lemez eladása után jön be az előállítási költség. Ennyit mindig eladtak az analóg korszakban. Mióta fájlcsere van, még ennyit sem tudnak értékesíteni. Nem az a baj, hogy nem keresik gennyesre magukat a kiadók (bár ahhoz sincs senkinek semmi köze; ez is van olyan munka, mint akármenyik...), hanem az a baj, hogy egyáltalán előállítani sem érdemes már a zenét, vagyis jobban mondva nincs miből.
A zenei stúdiók áttértek zenei felvételek készítéséről masteringelésre. Abból még egy kis valami lecsurran-cseppen. Már ha a zenésznek megéri a masteringet is kifizetni, és nem csinálja meg azt is saját maga, és végül úgy szól, ahogy szól. Ingyen, szarból várat nem lehet építeni.
Érdekes, hogy mindenki azt böfögi, hogy a zenék színvonala mennyire csökken egyre. Mondok egy példát. Ha gitározol, egy nyamvadt húrkészlet 4000 Ft-nál kezdődik, és ha nem akarsz egy fos hangzást, akkor minden számhoz elhasználsz egyet. Az egy 10 számos albumnál 40 000 és még csak a gitárhúrok voltak. Ez szorzódik annyival, ahány gitáros van. A basszusgitáros is. Főleg annál számít leginkább. Egy pár valamirevaló dobverő 1200 Ft-nál kezdődik. De ezek mind aprópénzek. Amellett, hogy a zenekar rendszeresen próbál, és valamilyen próbahelyen bérleti díjat fizet, kocsikázik, ezek mellett még valamiből meg is kell élnie. Tehát emellett a zenész a szalag mellett droidkodik, kárpitoz, fest, buszt vezet, egyéb dolgokat csinál, amivel pénzt keres, mert az országban 10 000 db nyamvadt lemezt nem tud eladni, amiből ha a megélhetése nem is, de legalább a hangszerek amortizációja, és a fent felsorolt tételek kiegyenlítődnének. Sok zenész elégedett lenne, ha 0-ra jönne ki a zenéléssel, és mellette dolgozhatna nyugodtan, mint tanár, vagy pék. Csak az a baj, hogy nemhogy 0-ára nem jön ki, de állandó deficitben van, mert az összes megkeresett pénzét bele kell tolnia a zenélésbe, mert költséges hobbi.
El fog jönni majd az az idő is, amikor csak a kőgazdagok fogják megengedni maguknak a zenélés luxusát, és kurvára meg fog csappanni a zenei világtermés. Még szegényesebb és sekélyesebb lesz a kínálat. Mert nem feltétlen az fogja a zenét csinálni, akinek tehetsége van hozzá, hanem az, aki megengedheti magának ezt a fényűzést.
Na, akkor majd lehet sípolni, hogy nincs egy valamirevaló zene vagy film. Nincs bizony! A warez egyenesági következménye, hogy az audiovizuális termékek minősége fokról-fokra csökken. Csak hát megideologizáljuk ugye, hogy nem is lopás, ha letöltöm, mert azzal nem károsítok meg senkit, meg bla-bla-bla... már a könyökömön jön ki ez a sok fasság! Igenis megkárosítod, mert ha nem fizetsz a zenéért, ő adósságban marad. Illetve aki finanszírozta. Mert a stúdiók sem dolgoznak ám ingyen, a hangszer sincs ingyen, a berendezések sem, amelyek megszólaltatják.
Örülsz, hogy "ingyen" hozzájutsz a kereskedelmi szoftverhez, amit a warez miatt a cégeknek kétszeres áron kell megvásárolniuk (nekik muszáj a biztonság és a support miatt), amit aztán szépen beépítenek a szolgáltatásaik árába, aztán fogyasztóként a dupláját fizeted meg az "ingyenszoftvernek", minden egyes kiflivel, amit megveszel a boltban, vagy bármilyen szolgáltatásban.
Semmi nincs ingyen, és nem is lesz. Csak tovább kéne látnunk az orrunknál néha. A végén úgyis te – fogyasztó – fizeted meg mindennek az árát. Duplán vagy triplán.
-
Geller72
veterán
válasz
Alchemist #58 üzenetére
Az nem lenne megoldás. A mostani sem az. Nem azt jelenti, hogy nincs igazuk, csupán azt, hogy nem megfelelően érvényesítik. A szellemi tulajdon védelme jog. Elvenni a tulajdonos jogainak megsértésével bűn. Olyan megoldás kell, ami igazságos, vagy ennél igazságosabb. Mindenképpen a teljes megoldás lenne a megfelelő. A probléma az, hogy egyáltalán nem látszik a jogvédők részéről a törekvés, csupán a pénzbehajtás irányába tolódik el. Pedig mondok rosszabbat. A most felnövő generáció nem ismeri azt a fogalmat, hogy megveszem, fizetek érte! SEMMIÉRT!! Nem fogja megvenni. Lesz itt még fejvakarás...
-
Alchemist
addikt
Lenne mondanivalóm, amivel bekopognék a jogvédő irodák ajtaján... RPG-vel!
-
Geller72
veterán
"Közismert, hogy Európa legtöbb országában – jól tudjuk: Magyarországon is – az üres adathordozók és másolásra, médialejátszásra alkalmas berendezések árába épített jogdíj szolgál a jogtulajdonosoknak a szabadon készíthető magáncélú másolatok utáni ellentételezésére."
-Nekem ebből teljesen az jön le (tudom, hogy nem így van, de azt is tudom, hogy egy törvénynek egyértelműnek kell(ene) lennie és ez nem az. Azt is tudom, hogy ez ismét csak egy flame lesz..) hogy akkor én nyugodtan warezolhatok, hiszen mindenhol megfizetem a díját..többszörösen is akár. Ha nem én, akkor más..ez a demokrácia, ugye? Az egyenlőség elve. Azt is seggbe rúgjuk, akinek semmi köze az egészhez, csupán azért, hogy akik miatt hozzuk a törvényeket, azok továbbra is (ahogy eddig is) szarjanak mindenre. Eeeez igen! Gratulálok. Csupán azért, mert megfoghatatlan dologról beszélünk, olyanról, ami fizikailag nem létezik. Mert nem kimutatható. Csak akkor azt sem tudom, hogyan tudják a jogsértés mértékét meghatározni? Mi alapján döntik el a százalékokat? Hasra..? Ez a tudás alapú társadalom..?
És hogy miért van még mindig SMSWEB?
Kategória nettó Jutalék nettó Pannon T-Mobile Vodafone
160 71 71 82
250 123 118 127
400 201 195 207
800 410 400 414
1600 820 818 819
-
kokyt
senior tag
"De akkor most a Windows-os tabletek PC-s rendszerrel fognak jönni (Win 7 stb)?
Ezt, hogy kell értelmezni?
Vagy amin valamilyen Windows fut az egyből PC-s rendszernek számít?"
Nem kell keverni a wp7-et és a win7-et, és egyből tisztább a kép
Tablet x86 alapon desktop, vagy notebook vonalon is használt windows-al az PC-s rendszernek számít, telefon wp7-el ARM alapon, az nem számít PC-nek. -
Padlás
senior tag
"A Windows pozitív diszkriminációja arra vezethető vissza, hogy Franciaországban a számítógépekre nem vetnek ki jogdíjat, és a bizottság szerint az az eszköz, melyen PC-s rendszer fut, számítógépnek tekinthető, míg az, amelyiken mobiltelefonos OS, inkább mobiltelefonnak."
De akkor most a Windows-os tabletek PC-s rendszerrel fognak jönni (Win 7 stb)?
Ezt, hogy kell értelmezni?
Vagy amin valamilyen Windows fut az egyből PC-s rendszernek számít?
Ezt a részt csak én nem tudom értelmezni? Mert én nem látok sok hasonlóságot a Win Phone 7 és a Win 7 között azt leszámítva, hogy mind a kettő Windows...
-
azbest
félisten
üdv a valóságban
http://www.agroland.hu/?hir=5672
Tilos volt az utánvetés, de ezt megváltoztatták arra, hogy a gazda a saját terméséből is vethet, ha kifizeti a licenszdíjat utána.Valahol olvastam, hogy csak egy-két fajta van ami nem jogvédett.
(#51) smkb
http://epa.oszk.hu/00800/00835/00002/1474.html
Az első nagy áttörés a '80-as évek elejére tehető: a világon az elsők között vezettük be az úgynevezett üres kazetta-jogdíjakat, és ebből a jogdíjból a szerzők mellett már az előadók is részesültek.
Hiába, élelmes emberek élnek köztünk. -
smkb
őstag
"Az úgynevezett üres kazetta díj az üres adathordozókra kivetett szerzői jogi átalánydíj már a CD-k, DVD-k megjelenése előtt is jelen volt beleépítve a VHS- és magnókazetták árába"
? Igen, és mikortól?
Sehol nincs róla szó, hogy ez a 80-as években létezett, itt sincs..., csak hogy korábban... kérnék egy pontos forrást a 80-as évekről, amíg ezt nem kapok, addig ezt a jogdíjat nem, létezőnek veszem a 80-as évekre.
-
-
bambano
titán
zune, itunes: ezek szerintem elég világosan megmutatják, hogy mit akar a vevő, már csak általánosan használni kellene... meg kitakarítani mögüle a jogvédőket, mert feleslegesek.
nem hiszem, hogy a világ összes országában törvénybe lehetne iktatni, hogy ne nyithass zeneboltot... főleg, ha te vagy a zenész, a saját zenéidnek miért ne nyithatnál.. és ha valahol szabad, meg van internet, majd odaköltöznek a boltok. ha egy helyen is megbomlik a kiadói kartell egyenszilárdsága, összedől az egész.
Egyrészt lehetne amazonra, ideoda feltölteni, másrészt miért ne árulhatná a zenekar saját maga, harmadrészt most is van sok kis kiadó, aki normális árréssel dolgozik, mert túl kicsi ahhoz, hogy zsarolja a zenészeit, vagy éppen normális a főnök. Az ilyen kis kiadók le tudnák törni a nagyok szarvát, ha nem tesco árubeszerzői szinten kellene tárgyalni azért, hogy eladható legyen a zene.
#33: nagyszerű, beköszöntött a fengsui meg a jing-jang
-
bambano
titán
ezen felsírtam, ekkora ökörséget hogy lehet írni...
a mai nem hibrid vetőmagokat nyugodtan újravetheted egy darabig, sem jogi, sem egyéb akadálya nincs, leszámítva, hogy egyre ritkább az, hogy nem hibridet vessenek.A hibrideket is nyugodtan újravetheted jogi értelemben, a hibridsége folytán valami korcs fog belőle kikelni, jó esetben visszaüt valamelyik felmenőjére (attól függően, hogy hányszorosan hibrid), rossz esetben összeszedi a felmenők rossz tulajdonságait és úgy kel ki.
Hibridet nem jogi problémák, hanem biológiai tények miatt nem vetünk újra. Jogi védettséget max. a génmódosított vetőmagok élveznek, az meg nálunk jelenleg tilos. Ergo a "szinte mind jogvédett" kijelentésed nem igaz, a vetőmagok zöme nem jogi úton védett vagy egyáltalán nem védett.
-
azbest
félisten
Legyen inkább a mezőgazdaság és az energiaipar jogdíjas.
jobb ha tudod, hogy a mai vetőmagok szinte mindegyike jogvédett... tilos újravetni őket, különben megböntetnek... ha szabadon használható fajtát vetették de a szomszéd jogvédett gabonája átporozta, akkor is téged büntetnek meg... az USA-ban betiltották a vetőmag tisztító gépeket, mivel azokkal a termésből vetőmag állítható elő, ami jogsértés
itt tartunk most...
-
Daczy
aktív tag
Micsodaaaa? Van jogdíj beépítve minden merevlemez árában itthon?
Akkor azért ilyen aránytalanul drága még mindig.Gratulálok hozzá...
-
moonman
titán
a te hozzászólásaidból pedig mindig az jön le, hogy ők az antikrisztusok, amihez nyúlnak, szarrrá válik, mindenkivel mindenki ellen összeesküdtek, mindenkit lefizetnek vagy legyilkolnak pár extra dollárért...
kvittek vagyunk.
szerk: de várjuk meg, amíg az okostelefonon jönnek, aztán ha majd a WP7-es mobilokra is ugyanúgy vonatkozni fog minden díj, akkor térjünk vissza a témára.
-
moonman
titán
"a fogyasztó azonnal akarja a zenét. nem akar elmenni bót'ba és sorban állni meg ilyenek"
ez ugye Zune Marketplace-en és úgy tudom iTunes-on is megoldott, egyből streamelheted a vásárolt médiát."ha számonként töltheted le a zenét, nem tudnak eladni két ütős szám mellé 9 tölteléket, mert nem vagy köteles megvenni az egész korongot fizikai valójában"
szegény zenészek, kénytelenek lesznek jó zenét írni, különben a kutya sem lesz kíváncsi rájuk. úgy sajnálom. (amiket veszek zenéket általában teljes albumot szoktam, mert tényleg jók a-tól z-ig. ritka.)"az interneten szinte bárki lehet kiadó, megszűnik a kartelezés lehetősége"
egészen addig, amíg törvénybe nem iktatják, hogy csak a jelenlegi kiadók üzemeltethetnek webshopot is és bebörtönöznek mindenkit, aki letölthetővé tesz egy bitet is. a legjobb tényleg az lenne, ha volna két-három nagy zenebót (iTunes, Zune, Amazon, stb.) ahová maga az együttes tehetné fel, amit fel akar és ők is határoznák meg az árat. a jogvédőknek meg onnantól nembeleugat. -
bambano
titán
valahogy a te hozzászólásaidból az jön le, hogy az ms egy áldott jó cég, mindig mindent törvényesen csinált, soha nem vétett a szabályok ellen, még egy tetves programozási hiba sem volt soha a termékeikben és miért vagyunk mi olyan szűklátókörűek, hogy fel merünk tételezni bármi rosszat is róluk...
-
Na most akkor röviden, rohadjanak meg.
Akkor vessünk ki jogdíjat, a procikra is, mert illegáis tartalmakat fognak feldolgozni. A hangkártyákra is. A digitalizáló kártyákra is.
Az üzemanyagokra is, mert valószínű ezzel működő járművel mész el illegális tartalmakat másolni.
Meg a kiskutya fülére is, találjanak ki valami indokot, hogy miért, biztos lehet. -
bambano
titán
az új modellnek nem feltétlenül kell jogdíjmentesnek lennie. alapvetően két fő problémát kell megoldani, meg több kisebbet. a fő problémák:
1. a fogyasztó azonnal akarja a zenét. nem akar elmenni bót'ba és sorban állni meg ilyenek
2. az a részesedés, amit a kiadók kartellbe tömörülve kiharcoltak maguknak, tarthatatlan. hogy te irgalmatlan pénzt fizetsz ki a hüjeboltban a cd-ért, amiből gombok jutnak ahhoz, aki ténylegesen előállította azt, az nem járható. és az egész jogvédős pereskedés erről szól, hogy a kiadók érzik, itt bármi változás jön, az nekik rossz lesz. szerintem helyesen.mellékproblémák:
- ha számonként töltheted le a zenét, nem tudnak eladni két ütős szám mellé 9 tölteléket, mert nem vagy köteles megvenni az egész korongot fizikai valójában
- a fizikai cuccok terjesztésének piacára igen magas a belépési küszöb. magyarul irgalmatlan zsé kell ahhoz, hogy cd-t tudj kiadni és piacra juttatni, bolthálózat, raktározás, logisztika, gyár, stb. ehhez képest egy webshopot össze lehet rakni fillérekből (mármint a cd terjesztési költségekhez képest fillérekből), a vevő micropaymenttel fizet, letölti két perc alat és boldog. magyarul az interneten szinte bárki lehet kiadó, megszűnik a kartelezés lehetősége, kevesebb részesedés jut a terjesztésért.Ebbe az irányba kellene mozogni, mert a piac ezt akarja.
-
Áhh, csak simán kötelet nekik.
Húzzák egymást szánkón vagy valami...... -
bambano
titán
lássuk csak: min is volt jogdíj régen: a kazettán meg a vhs kazettán?
pontosan ugyanez a rendszer volt, mint most, megfejelve azzal, hogy a másolás feltétele volt a kötelezően beépített minőségromlás.a vhs magnók nem azért másoltak olyan pocsék minőségben, mert nem lehetett volna rendesen megcsinálni, hanem azért, mert ez volt a deal a jogvédőkkel.
#25: a poptarisznya vasárnap délután volt, ha jól emlékszem, 4+1 órában, négytől kilencig.
-
moonman
titán
ez már tényleg kezd paranoiássá válni.
semennyire nincs benne a kezük, ugyanis nem úgy szól a törvény, hogy ami Microsoft és Windows alakú, arra nincs jogdíj, hanem arra van, ami olyan eszköz, amin telefonos OS van. az iOS és az Android pedig kifejezetten telefon OS, ezek az eszközök egyszerű "content consumption device"-ok, a jogszabály pedig ezeket különbözteti meg a teljes funkcionalitású PC-ktől. itt nem eszköz, hanem felhasználási mód szerint van a megkülönböztetés.
hogy tiszta legyen: ha Windows Phone 7 futna a Windowsos tableteken, akkor arra is vonatkozna, de ha egy tableten full desktop Linux futna, akkor arra meg nem vonatkozna.
-
sbazsi
veterán
az iTunes nem ilyen? és ha jól tudom megyeget
nekem egyébként sántit az egész. hamarosan jól igencsak ellentmondásba kerülnek magukkal.
jönnek a billentyűzetes androidos cuccok. azokra lesz jogdíj? és ha ezt linux-szal adják majd? a windows phone 7 tabletekre sem lesz jogdíj? vagy méginkább: lesznek (vagy már van is az acernek?!) combo változatok, melyen windows, és android is van.
itt hogy is lesz a dolog? amelyiken van win, annak nem kell fizetnie? miért is? mert többmindenre alkalmas?
avagy mitől lesz egy termék telefon, mitől tablet, és mitől számítógép
pont attól az "alkatrésztől", amelyet a legkönnyebb megváltoztatni?anyuci csuklik
-
darkarthur
senior tag
Abszurd
-
sh4d0w
félisten
Vannak elképzelések, pl. megfizethető áron DRM-mentes dalokat (nem albumokat!) online megvásárolni, akár különböző formátumokban is (mp3 128 kbps-320 kpbs, ogg, flac, wma). Azonban hogy ez megvalósulhasson, nem az Ákos-féle hozzáállás kéne, hanem a piaci igényekre odafigyelés. Az azonban sokba kerül, inkább ragaszkodnak a régi, már túlhaladott modellekhez.
-
L Balázs
tag
Lenne egy kérdésem, ami már régóta foglalkoztat:
Sok helyen olvasni róla, hogy egy új modellt kéne bevezetni a különböző szellemi termékek terjesztésére alacsonyabb árakkal, óriáskiadók és jogdíjak nélkül, az internetre alapozva stb. Ez mind szép és jó, de hogy lehetne ezt megvalósítani? Van már valakinek valami konkrét elképzelése, vagy mindenki csak a reformokat várja azt sem tudva, hogy mire is vágyakozik -
smkb
őstag
Na de most komolyan, régen meg mindenki kétkazettás magnóval másolt, meg vette fel az az albumokat a B. Tóth László műsorából ahol péntekenként komplett albumokat játszottak le a műsor címe meg valami magnósok órája vagy mi volt direkt erre a célra. Na most akkor senkinek nem fájt a jogdíj? Akkor nem számított, hogy boldog boldogtalan kazettát másol vagy vesz fel a rádióból (külföldön is), meg hogy a piacokon vásárolni lehetett az illegálisan sokszorosított kazikat? Most meg hirtelen bele akar pusztulni a zeneipar... aha... értem. Pedig fater hamarabb másolt le kazit annó, mint hogy torrentezzen... nem is ül számítógép elé... annyi, hogy most könnyebb mérni, hogy hányan töltenek le valamit, akkoriban meg kutya nem mondta meg kit hányszor másoltak. Nagy b. dös kamudíj ez.
-
leviske
veterán
Javaslom, hogy a lélegzéshez felhasznált össz oxigén /m^3-éért is fizessük jogdíjat, hiszen a levegő hozzásegít minket ahhoz, hogy életben maradjunk, az életben maradásunk pedig potenciális lehetőséget nyújt arra, hogy filmeket és zenéket másoljunk és hallgassunk meg.
Nem volna egyszerűbb a tehetségtelen, túlreklámozott színészektől és zenészektől megválniuk? Hiszen akkor még ki is jönnének a büdzséből.
Amit már a zenekiadók művelnek, már lassan inkább kommunizmus, mintsem teljesítményalapú kapitalizmus.
-
Marci79
senior tag
LOL
Amit csak lehet külföldről szerzek már be. Minek vegyem meg itthon többszörös áron????? Frankón lesz.phat az Artisjus és minden hasonló szervezet!
Azok után az Artisjus meg fizessen nekem amiket itthon bedigitalizáltam a családnak. Pl. családi receptek. Ezek után hol kapom meg az engem illető jogdíj részemet??? SEHOL!
Az én pénzemen ne élősködjenek az ilyen szervezetek.
VIVA KÜLFÖLDI CD/DVD ÉS EGYÉB ADATHORDOZÓK!!!!!!!!!!!!!!! -
bambano
titán
-
Zanik
addikt
Kedves Artisjus, én pl. biztos CF kártyán cipelem magammal a Uwe Boll filmeket. Másolási szokások, hogyispersze. Hiszen ti a Dolly-t klónozó tudóst is díjfizetésre köteleznétek, meg anyátokat is, ha egy sajtcetlire lemásolná a szomszéd Franci néni meggyespite receptjét! Még hogy másolási szokások...
-
Воланд
titán
Szvsz undorító ami nálunk "jogvédés" címszó alatt megy, de ezek szerint nyugaton sem rózsásabb a helyzet.
ddekany: Azáltal válik szabadon készíthetővé másolat egy cd-ről, dvd-ről, hogy kifizeted az adathordozó árába épített jogdíjat.
-
ddekany
veterán
"médialejátszásra alkalmas berendezések árába épített jogdíj szolgál a jogtulajdonosoknak a szabadon készíthető magáncélú másolatok utáni ellentételezésére"
Ha szabadon készíthető, akkor miért kell érte fizetni? Ja, hogy itt arra gondolnak, hogy letöltöm gonosz módon, csak nem jogilag büntethető, tehát szabad...
Amúgy nem tudom miért komplikálják a dolgokat, egyszerűen a fülek és szemek után kéne jogdíjat szedni, hiszen azokkal hallod és látod a lewarezolt műveket...
-
hemaka
nagyúr
csak idő kérdése nálunk is...
-
ClioRS
őstag
Engem csak az érdekelne, hogy ha fizetek jogdíjat az adathordozóra, akkor miért kellene megvennem mondjuk egy CD-t?
Azon kívül, hogy a kedves jogvédő szervezetet gazdagítom..... Na meg az is érdekelne, hogy mennyi %-át látja ennek a pénznek az, akit tényleg megilletne.
-
Dave™
nagyúr
Szerintem menjenek el a xxxxx xxxxxxxx. Az agyam után mikor kell fizetni? ADATHORDOZÓ!
-
Stirlitz
senior tag
Ez az, csak nyísd fel a szemét, a szemét Artisjusnak, 2012ben már jogdíjköteles lesz a tablet is.
-
„Ami az Artisjus álláspontját illeti, az operációs rendszernek nem lehet jelentősége a díjfizetés szempontjából, csak a másolás mennyiségét és milyenségét, az emberek másolási szokásait érintő faktoroknak”
Ez az, bzdmg! Ertelmes. Vagyis itt fizessunk mindenre... Kiraly!
Nekem jo, ha 30-bol van 1-2 ismerosom, aki tarol zenet adathordozon. Viszont mindenkinek van fenykepezogepe, soknak navigacioja, pendrive-ja irodai dolgokra, es mind fizessen. -
sh4d0w
félisten
"a ugyanis az üreshordozó-díjak nem követik az emberek másolási szokásait, alkalmatlanná válnak céljuk betöltésére"
Ügyvéd úr, jelenleg már ez a helyzet. Az optikai adathordozókon lévő jogdíj duplázza a hordozók árát, ennek folyományaként összeomlott a hazai értékesítés, mert külföldről tokkal-vonóval olcsóbb hozzájutni ezekhez. Mivel azonban a jogdíjakban nem történt változás, elmondható, hogy az üreshordozó-díjak nem követik az emberek másolási szokásait, így alkalmatlanná vált célja betöltésére. Eldicsekedtek-e Önök azzal, hogy mennyi adó- és egyéb bevételtől esik el emiatt a magyar állam?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Energiaital topic
- Kutya topik
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Medence topik
- Samsung Galaxy S22 és S22+ - a kis vagány meg a bátyja
- Milyen NAS-t vegyek?
- Synology NAS
- Bittorrent topik
- További aktív témák...
- Intel Core i7 6700K / GTX 1660TI / 16GB DDR4 RAM / 500 GB SSD konfig eladó
- Samsung Galaxy S23 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Samsung Galaxy A53 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Megkímélt állapotú Xbox Series X 1TB eladó. Kitisztítva és újrapasztázva!
- Gamer PC - i5 13400F, GTX 1080ti és 16gb DDR5
- Új monitor állvány - csak össze lett szerelve
- 24" Eizo FlexScan EV2146W, 1920X1200 szép, hibátlan nélkül
- AKCIÓ! 16GB (2x8) G.Skill Trident Z RGB 4266MHz DDR4 memória garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Új! HP 230 Vezetéknélküli USB-s Billentyűzet
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest