- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Vezetékes FEJhallgatók
- Hobby elektronika
- Házimozi belépő szinten
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- HiMedia lejátszók
- TCL LCD és LED TV-k
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
-
PROHARDVER!
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
lord.lakli
őstag
válasz
wassermann #7004 üzenetére
Sajnos ez az egy igazi gyógyír van TP-k esetén, vagy openwrt, ha van rá.
-
OddMan
őstag
válasz
wassermann #6989 üzenetére
Ezt próbáltam, de nem 23.976Hz-re hanem 47.952Hz-re állítja a képmegjelenítőt, ami persze nem lenne baj, de néha így is akadozgat a kép, ha mozog a kamera.
Az "A/V sync method" résznél az "audio clock" mit csinál?
Ez hasonló, mint amit a reclock csinál pc-n? -
longwild
aktív tag
válasz
wassermann #6982 üzenetére
Jó kérdés...
Egy 2.5" Seagate freeagent go 320GB képes menni rajta. A tv samu le32b550...
Nem talaltam egyik eszkozrol sem tuti infot ilyen teren... 😰
-
DeniL
tag
válasz
wassermann #6977 üzenetére
Yatse - XBCM remote progi androidra tökéletesen helyettesíti a billentyűzetet és az egér hiányát szerintem. Kereséskor előhozza a saját billt, a virtuális nyilakkal tökéletesen elnavigálsz bárhová. Listázza a médiatartalmakat, tehát még el sem kell navigálnod, a tv-n, elég a készüléken, majd ráböksz a lejátszásra és már indítja is.
-
Hyperion
senior tag
válasz
wassermann #6971 üzenetére
Valóban kényelmesebb, viszont a HTPC-zés lényege az, hogy felejtsük el PC idegesítő perifériáit, és csak egy távirányítóval élvezzük a tartalmat.
-
OddMan
őstag
válasz
wassermann #6957 üzenetére
Melyik *BMC Linux-ot használod?
-
válasz
wassermann #6957 üzenetére
A H.264 codec licensze benne van a PI árában. Codec-licenszet csak VC-1 ill. MPEG2 tartalmak esetén kell vennie. [link]
-
moli.hu
őstag
válasz
wassermann #6905 üzenetére
Arra gondoltam, hogy az SD-kártya nem birná sokáig a torrent sok kicsi fájljának mozgatását.
de ha atrakja a /var/lib/transmission -t mashova, meg van oldva. /etc/default/transmission-daemon , CONFIG_DIR
en az egesz /var-t atraktam hdd-re anno.
mondjuk tapasztalatok szerint eleve nem transmission-t kell hasznalni, mert az tul sokat kommunikal onmagaval a szerver-kliens architektura miatt, es megeszi a nyithato kapcsolatokat, amitol befagy a bugos usb-firmware. -
DeniL
tag
válasz
wassermann #6887 üzenetére
"A memóriakártyás fájl tárolásra meg nem építenék, mert annak a használata is gáz lehet előbb utóbb."
Ezen mit értesz? Mármint, hogy maradjak a "csak sd-ről bootolok, de amúgy a rendszer pendrive-n van?" kategóriánál?Egyenlőre erősen gondolkodom, hogyan álljak neki a dolgoknak. Két Pi lenne az ideális, de anyagiak miatt egyenlőre másodikat nem tervezek. Egy OS-en, mint már 2 napja tesztelgetem szűk keresztmetszet a dolog, hogy torrentezzek és filmezzek. (Vagy még mindig a táp kérdés szivat, de nagyon. Lehet csak vissza kellene kötnöm a hubból neki a miniusb-n a powert.....vagy táplálom a saját 1,2A-s tápjával és ellesz a hub is magának a saját tápjával....még nem tudom).
Viszont ezek után, dual-bootban gondolkodom. Véletlenül valaki nem csinált már hasonlót? 2 OS valami bootmenüből választva melyik induljon éppen? Mert úgy érzem ez lenne számomra az ideális, egy raspbian (torrent, x nélkül) és egy raspbmc meg szépen ellátja a mozizást...ahogy eddig. És ha sd kártyára összehozom, akkor azután pendrive-ról is fog menni.
És akkor még a dvb tuner nincs is a képben, pedig be fogok szerezni egy olyat is...
Egyenlőre csak ötletelek, sokszor nincs kedvem tesztelgetni se
Nem régóta van meg, de néha alább hagy a kedvem a kínlódással, de hát tudtam mikor megvettem, hisz eleget olvastam már róla.
-
Peter789
senior tag
válasz
wassermann #6893 üzenetére
Ha lepattintod róla a gyári csippet, akkor az se teljesen mindegy hogy mivel váltod ki! Pl egy átlagos GL850-es HUB-al nem hiszem hogy sokkal előbbre lennél, max a bugtól szabadulnál meg ha szerencséd van. Javaslom pl a Terminus FE1.1 vagy FE2.0 chipset-et, mert a marketingjük szerint hatékonyabbak a párhuzamos terhelésben:
Multiple Transaction Translators (MTT)
- One TT for each downstream port;
- Alternate Interface 0 for Single-TT, and Alternate Interface 1 for Multiple-TT;
- Each TT could handle 64 periodic Start-Split transactions, 32 periodic Complete-Split transactions, and 6 none-periodic transactions;Ez pedig a FE1.1s doksijából származik:
Single Transaction Translator (STT)
- One TT for all downstream ports;
- The TT could handle 64 periodic Start-Split transactions, 32 periodic Complete-Split transactions, and 6 none-periodic transactions;Szóval állítólag jobb, de a gyakorlatban még nem teszteltem, lévén hogy nincsen A-s Pi-m...
-
moli.hu
őstag
válasz
wassermann #6893 üzenetére
2 alacsonyabb fogyasztás, mert éjjel nappal menne fixen
az usb-hub chip ha jol tudom 350mA-t fogyaszt maxon. az 50ft/kWh-tal evi 766.5 ft, ha jol szamolok. ez is csak akkor, ha 24/7 maximalis terheles alatt van az usb-chip, nem 1MB/s, nem felterhelesen, hanem maximalison.
-
moli.hu
őstag
válasz
wassermann #6879 üzenetére
budapesten hol lehet kapni sokfele hutobordat? nem kinabol. van egy intel atom miniitx alaplapom, aminek a lecsereltem a gyari 4cm-es 5500rpm-es ventilatorat a northbridge-en (a cpu-n nincs venti
) egy 8cm-esre es szeretnem 600rpm ala vinni a fordulatat, de ehhez kene egy jobb, komolyabb chipset-borda.
es akkor mar lehet, hogy a pi-re is vennek egy rendes bordat, mert kinait eddig csak komolytalant talaltam, es megprobalnam en is tuningolni a pi-t.
lomexben nincs valasztek. -
DeniL
tag
válasz
wassermann #6885 üzenetére
Köszi, holnap szerintem állítok rajta, de közben itt kínlódok vele és valami nem kóser. Elindul a képernyőkímélő, míg én itt ssh-val kínlódnék rajta és egyszerűen connection lost. Eldobja és vissza se jön. Kikapcsolni sem tudom, csak ha egeret vagy billt dugok rá.
Lehet jobban járnék valami "dual-bootos sd kártyával". Egyik raspbian, letöltésre, x felület sem kellene, másik egy raspbmc, amivel meg filmezek. Megnézem hogy tudom ezt megvalósítani, mert ez így valahogy nem oké. Vagy mégse bírja egy így egy usb kábelről ezt a cumót, amit már ráaggattam......
Holnap tanakodok még rajta. -
wassermann
Topikgazda
válasz
wassermann #6881 üzenetére
Megtaláltam a B-verzió átalakításáról a web-oldalt: [link]
-
DeniL
tag
válasz
wassermann #6875 üzenetére
Azt már én is láttam, de még eddig azt sem mertem megcsinálni, amit ha jól emlékszem tőled láttam, hogy kondit forrasztották be, így lett csendesebb az analóg jacken a hang. Mert még eddig nekem is zajos, de lassan eljutok oda, hogy kell bele az a kondi
De ennyi a max elektronikai tudományon, és a szakértelmem és a felszerelésem.
Videómemóriát mennyit érdemes szerinted hagyni, hogy vigye 720p-ig az xbmc a filmeket? Most 128 van, gondolom ez elég a fullhd-nak is, amit nem próbáltam, lévén régi tv-n bőven fölös még kb a 720p is. -
DeniL
tag
válasz
wassermann #6872 üzenetére
Tuningot szeretnék, vagyis többet, mint eddig, csak épp ma sikerült beszereznem olyan kék memóriahűtőket, mint amit talán Azbest-nél láttam, és azon gondolkodom, hogy vagy vágnom kellene belőle, vagy talán nála láttam, hogy szigetelőszalaggal körberakta a szélét, hogy ne érjen bele másba a nyákon. Így amíg nincsenek rajta bordák, hanyagoltam az erősebb tuningot, de köszönöm a tippet.
Analóg tv-n ül, itt nem igen tudok játszani a felbontással.
-
Peter789
senior tag
válasz
wassermann #6863 üzenetére
Az RS422/485 az differenciális átvitelt használ - erre lett kitalálva... Viszont költség és fogyasztáshatékonyság miatt jó lenne ha nem kellene plussz elemeket, pl 1-1 illesztő mikrokontrollert rakni melléjük ami kiolvassa az I2C-n és RS422-n továbbküldené egy differenciális oda-vissza alakítással - ez nettó pazarlás lenne minden szempontból - persze csak ha működne nélküle is...
@ (#6864) stopperos
Nem lesz kihasználatlan a 4 csavart érpár, mert egyrészt kapcsolt tápot is kell vinni az érzékelőknek, másrészt egy független de ugyanott elhelyezett mechanikus kapcsolótól is vissza kell vinni egy jelet a központ felé. De amúgy sem lenne megoldás mint írtam, mivel a két végponthoz az ellenkező irányba menek a kábelek, így a busz hossza már biztosan túl hosszú lenne ha az 1+1 egységnyi szakaszok helyett 3 egységnyi hosszú lenne egy irányban...
Mindenesetre kerítek pár 10m-es hálókábelt és csinálok némi tesztelést...
-
azbest
félisten
válasz
wassermann #6775 üzenetére
kicsit drágácska a vevő, amit linkeltél ... ahogy látom 1500 huf körül indul már hasonló. Például ez. Ha jól értem az usb csatlakozó csak tápellátás szerepét tölti be, tehát usb tölbőbe kell csak dugni és a 3.5mm jacket pedig bele. Ja hogy akkus az amit linkeltél.
-
vzoltan
aktív tag
válasz
wassermann #6766 üzenetére
nalam az alap Confluence ami kek,
mivel a menut nem nagyon nezem,
ritkan inditom onnan a neznivalot (de akkor se nezem 10-20mpnel tobbet),
inkabb tablettrol vagy telorol xbmc appbol ami meg szepen leszedi biritokkal a listat a kijelzore,
es csak rabokok a boritora maris latom a tvn.
igy aztan nekem nem erdemes skinezni. -
Hyperion
senior tag
válasz
wassermann #6766 üzenetére
1280x1024. (Boomerang, Cartoon, és egyéb 4:3-as rajzfilmcsatornák miatt
)
Igen, ezt ma tervezem kipróbálni!
-
golya87
őstag
válasz
wassermann #6739 üzenetére
Plusz vám...
-
Hyperion
senior tag
válasz
wassermann #6672 üzenetére
Mi mindenképpen jól járunk/jártunk!
-
azbest
félisten
válasz
wassermann #6585 üzenetére
Ahogy írtam full muxból megy be egyszerre három
Tehát az összes bemegy most az usb-n, utána ebből az adatmennyiségből a tvheadend az adott csatornához tartozó részt kiválogatja és kiküldi hálózaton oda, ahová a kliensek kérik. Ha nem pipálom be a full muxot, akkor a tunertől csak az megy a pi-re, amit kér a tvheadend. De ez nem tűnt jobbnak, mintha eleve minden átmegy és nem kell változtatnia menet közben.
(#6584) sanchomuzax:
már régebben összeraktam ezt, mint set-top-boxot (kijelzővel, távirányítóval), csak szoftveresen nem volt elég megbízhatóKis ismertető [link]
Most a tunerek jól mennek, erre a kártyakezeléssel van baj
-
azbest
félisten
válasz
wassermann #6580 üzenetére
Beüzemeltem a két it9135 és egy rtl2832u+r820t tunerekkel a raspit. Kb így tudnám összefoglalni:
Úgy állítottam be, hogy a teljes muxot átadják a tunerek a pinek, ne csak azt amit épp nézek (tehát nincs pidfilter használva). Hálózaton át megy natgeo, cartoon network és m1 hd. A vétel térereje kicsit bizonytalan, főleg az it9135 tunerek számára, de elfogadható. Tuning nélkül is működött, de a cpu terhelés úgy már 80 fölé is ment, inkább áttettem 950MHz-es beállításra a tuningot. A rendszer pendriveről fut, mert sd kártyán korábban sokszor volt adatvesztésem. A kártyaolvasó nem a pi-hez van kötve, mert attól lehal. Így körülbelül 66Mbit a tunerektől bemenő adat és úgy 10Mbit a hálózati forgalom. Magát a pit nem kötöttem tévére vagy monitorra, mert egyszerűbb a pécén felkapcsolódni és félretett ablakban nézni az adást.
A dolog apropója, hogy a konyhába teszek egy "tévét". Véglegesen valószínűleg az mk808b androidos stickem lesz a vevő a kompaktsága miatt. Wifin át odamegy a stream
Persze telefonon és tableten sem utolsó az élmény.
-
azbest
félisten
válasz
wassermann #6580 üzenetére
De, mivel ip alapon kommunikál az oscam és a tvheadend, így nem muszáj egy gépen futniuk. Ideiglenesen a gépemen megy most. Sőt igazából két oscamet össze lehet úgy konfigolni, hogy bármelyik gépen lévő kártyaolvasóba dugom, akkor is minden ugyanúgy megy. Gyakorlatilag egymásra csatlakoznak kliensként is.
Most úgy próbálom rendesen beüzemelni, hogy az ablakba tettem erősítős szobaantennát, így 3 fele osztva is épp elég a jel. Vannak nagy antennáink is, de most képtelenség úgy elhelyezni hogy jobb legyen, mint a bot vagy a szobai. Azt hiszem veszek még r820t chipsetes tunerből, mert ilyen problémás környezetben is jól produkál eddig. Az it9135 is megy, csak annak a drivere teljesen butaságokat ír a vétel erejéről.
-
azbest
félisten
válasz
wassermann #6578 üzenetére
10 másodpercenként, meg ha jön épp valami frissítés.
Az r820t-vel szerelt realtek tuner nagyon jól megy, az it9135 is megfelelő, azt hiszem nem szóródnak el az adatcsomagok. Az e4000 rf chipes realtek elég gyenge vételt produkált. A teljes mux átmegy rajta, eddig úgy tűnik gond nélkül. Két muxszal még antenna gondok miatt nem tudtam egyszerre kipróbálni. Jobb hijján ideiglenesen kivettem a pi mellől a kártyaolvasót.Kernel logban szépen látszik ahogy kezd összeborulni az usb [link]. Rengeteg hasonló panaszt láttam a kezdetektől kezdve. A usb-soros átalakítókat érintette főleg..
-
DeniL
tag
válasz
wassermann #6565 üzenetére
Na így már leesett, hogyan értetted...hubról kapja a microusb a tápot és rendes usbvel visszakötöm...Köszi, így tényleg egyszerűbb és nem kell semmit szabdalni....
-
DeniL
tag
válasz
wassermann #6560 üzenetére
Szia, köszi a választ. Lehet ha a kezemben lesz egy aktív hub, jobban megértem ezt a "két vezeték megy a pi-be dolgot". Én laikusan azt hiszem/hittem csak egy usb megy vissza a pi-be a hub felől. Nem szeretném usbről táplálni. Jó nekem a saját tápja, csak mivel dugdosnék még cuccokat, ezért kell a hub, de aktív hubbal mivel nem volt dolgom soha, ezért nem akarom kinyírni a pi-t, hogy kétfelől táplálom árammal. De tökéletesen megfelel ha a hub usb vezetékében a piros eret átvágom, ahogy már fentebb írták, így nem lesz visszatáplálás.
-
sanchomuzax
aktív tag
válasz
wassermann #6550 üzenetére
Mivel nem csak üzenetet, hanem linket vagy csatolást is küldhetsz vele, ezért a lehetőségek határtalanok. Pl. egy hiba esetén akár egy log részlet is mehet azonnal a debug telefonon történő megkezdéséhez, vagy egy kép a webkameráról.
-
DeniL
tag
válasz
wassermann #6526 üzenetére
Köszi, ismerem az oldalt. Hát elég nehéz téma ez az analóg vonalon 5.1. Akárhogy is indulok neki, az ára akár a többszöröse is lehet a Pi árának...
1. egy usb-s hangkártya, már ha lekezeli a Pi+kábelek = legolcsóbb szett is 10 körül van kábelestől, de ezeknek az ára a csillagos ég.....és az igazán minőségi hangkártyák 15 fölött kezdődnek, nem 5-6.
2. Veszek egy digitális-analóg audió átalakítót/konvertert ~e-bay-en 12 -től indul, itthonba még több, már ez sem éri megMarad, hogy beruházom egy jobb fajta 2.1-es hangfalszettbe, mert ez a legolcsóbb. Túl drága már analóg vonalon 5.1-el foglalkozni
-
vitezfeher
tag
válasz
wassermann #6517 üzenetére
Kérdésedre nem tudok egyértelműen válaszolni, mert FTP alkalmazással simán átrakja a fájlokat. Az ES explorer a távoli könyvtár betallózása után nem másol, valamint a nem képes lejátszani egy filmet sem. A lejátszó egyébként egy Minix neo x7 4.2 Androiddal (nincs rootolva, így a mountot még nem tudtam kipróbálni).
-
azbest
félisten
válasz
wassermann #6485 üzenetére
Ha tvheadend fut a pi-n, akkor a tableten próbáld ki a tvhguide-t (app storeban fenn van). Ott műsorújságot is lehet nézni és ha be van pipálva a beállításoknál, hogy "prefer external player" akkor vlc-t is meg tudja hívni.
Ha hd adást akarsz nézni, akkor vedd ki a pipát a prefer extretnal player elől és a media container-t állítsd át pass-through állásra.A közszolgálati hd adást szépen viszi a tvhguide nálam. Az sd adásoknál valószínűleg a he-aac hang miatt akadozik, ahhoz tényleg a vlc az igazi szoftveres módban.
Bár az is lehet, hogy az mt8317 tényleg cska 720p-ig tud dekódolást, de érdemes kipróbálni.
-
moli.hu
őstag
válasz
wassermann #6481 üzenetére
onnan kezdve viszont, hogy a tableten is gpu-gyorsitast hasznalo videodekodert hasznalsz majd, rajossz, hogy mennyivel gyorsabb a tableted, mint a pi
-
azbest
félisten
válasz
Nekem rockchip rk3066-os tabletem van, az is két magos. Simán viszi az 1080p-t is. Viszont, ahogy a pi is, ez is érzékeny arra, hogy mivel szeretném lejátszani a tartalmat. A dts hang szokott problémákat okozni, amit hardveresen nem támogatnak licensz hiányában (ismerős a pi-ről ez a probléma) és libffmpeg.o kell általában hozzá, mert az szoftveresen megoldja a hangot
A dice playert használom hozzá való libffmpeg-gel, mert ftp-ről a piről / pécéről is játszhatok könnyen tartalmat. Ez bevált az mtk 6589-es telefonomon is. Persze, olyan programmal ami nem támogatja a hardveres gyorsítást teljesen, azzal nem megy minden simán (vlc, xbmc). Az AMLogic AML8726-MX is elvileg jó multimédiában, az ő chipsetjeiket asztali lejátszókban is használják. Az allwinner a20 elvileg szintén tud fullhd-t is, de lehet direkt hozzá való lejátszó kell.
-
Alex91
félisten
válasz
Olcso androidos?
-
GU-81M
tag
válasz
wassermann #6398 üzenetére
Igen, azt észrevettem.
A bootolás nekem kicsit lassúnak tűnik, majd ezen még alakítok, illetve ha megjön a doboz+borda az ebayről, akkor megemelem az órajelét is.
-
rt06
veterán
válasz
wassermann #6390 üzenetére
en is ezen filoztam, de ha pl kiteszik meroallomasnak, ott nem feltetlen tudja elerni a netet, viszont ahhoz, hogy a meresi eredmenyek ertelmezhetoek legyenek, kell a pontos ido
-
golya87
őstag
válasz
wassermann #6378 üzenetére
Ha terheled a tvheadend szervert, 100% közelében kockásodás tapasztalható a klienseken.
-
g0dl
addikt
válasz
wassermann #6369 üzenetére
Az xbmc is így kapcsolódik hozzá. Pl nézheted a PC-n futó xbmc-vel is a tvheadend -et (persze csatornaváltás stb. is megy)
-
azbest
félisten
válasz
wassermann #6372 üzenetére
Időnként előveszem a projektet, amikor ígéretes hírekről olvasok és olyankor megpróbálom az aktuális szoftveres verziókból összerakni. Sajnos eddig még minden alkalommal az lett belőle, hogy nem éreztem elég megbízhatónak és gördülékenynek a működését.
Munka-munka-munka---- de keddtől elvileg szabadságra megyek és talánerre is jut egy kis idő
-
stopperos
senior tag
válasz
wassermann #6366 üzenetére
Van CRC check, azt is ki kell olvasni a w1 hálózatból. A w1-* kernel modul ezt megteszi, mikrovezérlőknél, ha nincs kész függvény rá, akkor meg kell írni.
-
azbest
félisten
válasz
wassermann #6369 üzenetére
Ha a raspbmc renbdszerre gondolsz, akkor az egy raspbian + xbmc + tvheadend és egyébb segédprogik és konfigolások összessége
Általában elég jól összekonfigolja a srác aki készíti. Megfelelő kártyaolvasóval és oscam buildeléssel a kódolt adók is behangolhatóak vele. A korábbi kiadásról régebben csináltam egy diasort: [link]
-
vargalex
félisten
válasz
wassermann #6349 üzenetére
Szia!
Igen, egy érpár van. Azért gondoltam, hogy csak zárhatja/nyithatja az áramkört. Mondjuk feszültséget még nem mértem. De a relé miatt az igazából mindegy is.
-
vargalex
félisten
válasz
wassermann #6346 üzenetére
Szia!
Köszi. De akkor a relés elgondolás jó, igaz?
-
sanchomuzax
aktív tag
válasz
wassermann #6336 üzenetére
Még egy tipp: esetleg a RPi nem ad elég áramot a vevőnek, és így a saját antennaerősítője is alul dolgozik.
-
azbest
félisten
válasz
wassermann #6332 üzenetére
-
azbest
félisten
válasz
wassermann #6330 üzenetére
A -C az csak annyi, hogy a kezdő hozzáférés beállításokat legenerálja és jelszó nélkül enged csatlakozni a tvheadendhez
Ezután, fel lehet konfigolni, hogy milyen ip címekről vagy felhasználókkal lehessen hozzáférni a tartalomhoz. A (hts)tvheadend a szerver, ami használja a tunereket, rákapcsolódik a kártyakezelő programra és elvégzi a dekódolást, http-n vagy htsp protokollon pedig hozzáférhetővé teszi a streameket.
-
Szokenesz
senior tag
válasz
wassermann #6328 üzenetére
Udv.!
Ehhez a DVB-T tunerhez kaphatok linket/pontos tipust?
Raspberryhez nekem is szuksegem lenne valamilyen tunerre.
Elnezest, mobilrol nem a legkenyelmesebb keresni -
Honkydoo
őstag
válasz
wassermann #6321 üzenetére
Értem. Annyira végül is nem fontos, mert már van lejátszóm amivel TV-zek.
De azért jó hogy sikerült ezt is megoldani.
A Pi prociját mennyire terheli a tv műsor? Itt működik a HD gyorsítás?
-
csimpas
tag
válasz
wassermann #6320 üzenetére
úgy gondoltam hogy szét van már szedve a kijelző, csak a kábelek lógnak ki
-
Honkydoo
őstag
válasz
wassermann #6317 üzenetére
Tök jó!
Talán egy usb-s kártyaolvasóval a fizetős csatornákat is lehet vele nézni?
-
gumicukor89
csendes tag
válasz
wassermann #6251 üzenetére
Hordozhatóság miatt voksoltam a raspberry-re. Egy cimbora kölcsönadott egy box-ot, s -pofán majd leszakadt- 2,9 W-ot fogyasztott a gép és a kocsiba való inverteremről szépen elmegy, ergó ugyanúgy hordozható, mint az árpi (s nem utolsó sorban az utóbbi fogyasztását nem bírtam 12W alá vinni).
-
gumicukor89
csendes tag
válasz
wassermann #6219 üzenetére
Idáig jutottam el a TV és Raspberry kereztezésével. Működik a konstrukció, azonban kényelmetlen voltam meghajolni a család akarata előtt, így vettem egy settop boxot, így feladom a projektet, s eladom az egészet. Bízok benne, több sikerrel jársz!
-
gumicukor89
csendes tag
válasz
wassermann #6217 üzenetére
Bízok benne, hogy jól fog működni a tuner. Ami még fontos és elfelejtettem megemlíteni, hogy nem igazán szereti az 5 V-tól eltérő feszültségeket. Egy negyed órás fejtörést okozott nekem az, mire rájöttem arra, hogy a hub tápja 5,5 V-ja túl sok a tunernek, ezért kettő darab usb-s lámpával "levittem" 5,05 V-ra a feszültséget. Azóta nincsen probléma, jól működik, csak a távirányítóját nem bírtam működésre sajnos.
-
gumicukor89
csendes tag
válasz
wassermann #6174 üzenetére
Én ezt a tunert vettem meg: [link], ezzel megy a raspberry pi. Annyi baja van, hogy iszonyat mód melegszik, aktív hűtés kell neki, viszont 1700 pénzért szerintem egyáltalán nem sok. Az viszont érdekes, hogy a netbook-omba (Acer Aspire One) bedugva és VLC player-rel használva sokkal jobban megy, tehát élvezhetőbb az adás, mint raspberry-vel használva.
Viszont az USB HUB-om [link] meg nem akar együtt menni a rpi-vel költözés óta, muszáj volt visszaállnom egy használaton kívüli monitor hub-jára. Még nem tudom hol a hiba, kettő külön adapterről megy a gépezet, és a hub adapterje félig meddig táplálja a rpi-t is (tehát bekapcsol az rpi, de a hálókártya, stb. nem indul el.) Az adapterrel nincs baj, mert az 5 voltot leadja. Ha lesz időm, akkor egy AT-s táp 5 V-os ágát befogom. B tervem az, hogy egy összetört monitor hub-ját kioperálom és azt építem be.
Tervezem azt is, hogy a raspBMC mellett kipróbálom az Openelec-et is, de ehhez még kell egy kis idő. Ez a Tvheadend nagyon kifogott rajtam, jobban szeretek szerelni, mint a "programozással", a szoftveres részével foglalkozni.
-
vitezfeher
tag
válasz
wassermann #6112 üzenetére
Mind a te és sanchomuzax válaszát megköszönve egyenlőre elálltam a videonézés erőltetésétől, mert nem találtam rá működő megoldást. Csatlakoztattam egy a sufniból előszedett 360 Gb-os merevlemezt egy kínai külső tápos sata-USB átalakítóval. Raspbian alatt fut egy vnc, egy samba, és egy transmission a torrenthez. Filmek itt sorakoznak, amit más eszközökkel el tudok érni-igaz egyenlőre csak olvasásra.
-
gumicukor89
csendes tag
válasz
wassermann #6169 üzenetére
Nem, az ÉLŐ TV magától megjelenik, illetve az EPG infókat is betölti. Mikor rámegyek, akkor azt írja ki, hogy nincs PVR ügyfél elindítva és menjek a beállításokra. Ezek után bepötyögöm a parancsot, és utána megint betölti az EPG infókat és magától elindul a tévé-
Felvevőt még nem próbáltam ki, sajnos most éppen költözködés+ünnep jön, így türelmedet kérem. Ha nem kapcsolod ki, akkor jó, viszont áramszünet esetén gáz van. (Bnőmnek írtam egy 11 pontból álló kis listát "Hogyan kapcsoljuk be a tévét?!" címmel, de még nem vitte rá a lélek, hogy be is kapcsolja a tévét.)
-
gumicukor89
csendes tag
válasz
wassermann #6159 üzenetére
Szia!
Minden egyes indításnál be kell pötyögnöm ssh-ba, konzolba, hogy 'tvheadend-C'. Ha bepötyögöm, akkor utána automatikusan elindul a tv. Ezt szeretném valahogy megoldani, hogy ne kelljen pötyörészni minden alkalommal (nem igazán barátnő-kompatibilis).
Én letiltottam a frissítést a raspbmc alatt, idáig nekem (kopp-kopp-kopp) nem döglött be a rendszer, nem volt hiba, tökéletesen megy a kisgép. Én elsősorban esti tévézésre használom, s ez azt is jelenti, hogy ki-be szoktam kapcsolni.
-
azbest
félisten
válasz
wassermann #6164 üzenetére
Jó kérdés, mert ugye 6-8Mbit a stream. Talán belül még megy... nekem hogy pc-re streamelje már lehet kevés lenne, mert az usb-lan kapcsolaton is megjelenne mégegyszer ennyi forgalom.
-
golya87
őstag
válasz
wassermann #6164 üzenetére
Remélem jó dologhoz szólok hozzá. Pont tegnap nézegettem a tvheadend status oldalán az M1 HD hiradóját és 5-8e kilobitet írt sávszélesség igénynek.
-
azbest
félisten
válasz
wassermann #6162 üzenetére
Oda elég a 12Mbit sebesség, úgy stabil már vagy egy hete. A dvb mux 22MBit, bár ha pid filtert használ (úgy emlékszem egyébként mindig bekapcsolta 3.6 kernel mellett), akkor csak az éppen nézett csatorna pidjei talán amik forgalmát átadja a stick. De akkor már necces lehet 2 csatorna is egymás mellett
-
azbest
félisten
válasz
wassermann #6155 üzenetére
A legfrisebb raspbian alatt most éppen használhatatlan az usb... a kártyaolvasótól lefagy, ha nem veszem vissza az usb sebességét 12MBit-re. A friss raspbmc-t most nem próbáltam még. A korábbi raspbmc-vel már egész tűrhetően működött, csak persze még mindig volt pár apróbb probléma a képarány automatikus felismerésével például. Most főleg az a problémám, hogy az új lakhelyemen nagyon erős a vétel, csak éppen használhatatlanul zavart, így meg a sok szenvedéstől a pi is használhatatlan tévézésre. Most átlényegítettem nyomtatószerverré.
-
gumicukor89
csendes tag
válasz
wassermann #6155 üzenetére
Szia! Mai nap megérkezett az usb hub, melynek van tápcsatlakozója. Tökéletesen működik, ámbár sajnos nem sikerült rávennem a gépet, hogy a tvheadend elinduljon, (Néztem a programkezelőt, abban nem láttam, tehát el sem indul rendszerinduláskor.) azonban legalább tudok tévézni. Nem tudom miért lehet az, hogy a HD adásokat nem igazán szereti a gép. Erre van ötleted? (első körben arra gondoltam, hogy kell a kodek, amit a raspi oldalán lehet megvenni.)
-
azbest
félisten
válasz
wassermann #6152 üzenetére
Ez már csak azért is igaz, mert a kernelben többször változtatták már az SD kezelés órajelét is (100MHz-ig felhúzták) és mostanában az írás timeoutját is növelték. Valahogy kézzel meg lehet adni az órajel felülbírálását. Itt találtam is gyorsan egy topicot [link]. Mondhzj ez a régebbi openwtr patch is kritizálja erősen ezt a kódrészletet [link]. Ha midnen igaz a config.txt-ben az init_emmc_clock adja meg a sebességét [link].
-
golya87
őstag
válasz
wassermann #6148 üzenetére
Ezt a részt nézegettem, gondoltam rá, hogy fel kellene húzni. Borda beszerzése után meg is fogom tenni. Amit észrevettem, hogy a film akkor akad be, amikor az xbmc 93% körül hajtja a procit. Ez mennyire normális? (15gb-s mkv x264 DLNA)
Komolyabb SD kártya gyorsíthat az OpenELEC-en?
Más:
A licenceket ha megveszem, az arra lesz jó, hogy az mpeg2-es és a VC1 kódolású filmeket a videochip játssza, nem a cpu?
Egy licenc egy RPi? (úgy néz ki beszerzek még 3-at itthonra) -
wmati
addikt
válasz
wassermann #6121 üzenetére
Mi alapján lehet meg saccolni hogy mire elég és mire nem ?
-
vitezfeher
tag
válasz
wassermann #6098 üzenetére
Online filmek is simán mennek? Pl. MTV videotár és társai? Jelenleg Raspbian fut nálam, sima RCA kábellel van összedugva egy projektoros tv-vel. Chromiumban próbáltam a fenti online filmet, de plugin hiánya miatt eredmény nulla. Ahogy utánanéztem különböző fórumokon, erre nincs is lehetőség. Vagy mégis?
-
lord.lakli
őstag
válasz
wassermann #6105 üzenetére
Milyen tápot használsz?
-
Peter789
senior tag
válasz
wassermann #6090 üzenetére
igen, az nagyon csak elméleti szám... talán éppen menni fog, de rendesen leszívja majd a procit: [link] - az USB-s vinyóról/pendrive-ról LAN vagy Wifi felé adatmozgatás is hasonló eredményeket fog produkálni, és az SD kártyától se várnék csodákat, az is rendesen erőforrás-igényes művelet
-
lord.lakli
őstag
válasz
wassermann #6090 üzenetére
USB2 480 Mbit/s
Persze elméletben, meg a specifikációkban.
-
harry
veterán
válasz
wassermann #6085 üzenetére
Azért az elég gyenge becslés, pl. 120perc és 15giga esetén az 17mbit/s, nemde?
-
golya87
őstag
válasz
wassermann #6085 üzenetére
Én arra gondoltam, hogy a rendszer az a pendrive-on van és én kábeles hálózatról nézem a 15Gb-s filmet.
-
vitezfeher
tag
válasz
wassermann #6072 üzenetére
Köszönöm a válaszod, de az első lépésben nem találok ilyen fájlt, mert még nincs boot partíció. Vagy hülyeséget írok?
-
Proci85
senior tag
válasz
wassermann #6067 üzenetére
Ultrahang+sükettség google találataiban nem hozott eredményt, de ttételezzük fel, hogy így van.
Léteznek kombinált mozgásérzékelők a biztonságtechnikában. PIR mozgás érzékelő és "RADAR" (= ultrahang, dopler effektus) van egyesítve. A kettő "ÉS" vagy "VAGY" kapcsolatba hozható, így növelhető a jelzés megbízhatósága. Hogy ezek folyamatosan mennek-e vagy szakadosan, nem tudom, de hogy legalább másodpercenként mintavételeznek, az tuti, hiszen figyelniük kell a terepet.Egyébként otthoni, főleg beltéri mozgásérzékelőre a PIR teljesen oké. Sőt, némi ügyességgel le lehet utánozni a nagy riasztó gyártók 4 állapotú, 2 ellenállásos, ún. DEOL bekötését, és a központi oldalon különbséget tudsz tenni: szakadás, rövidzár, riasztás, szabotálás között. Arduinoban pl. ezt valósítottam meg.
-
elmouse
aktív tag
válasz
wassermann #6062 üzenetére
Köszi.
Mennyire vegyem le? Mi a minimum? -
sonar
addikt
válasz
wassermann #6052 üzenetére
Banyeg nem oxidos a régiebbi RPi, a régi 2G-s kártyákat simán olvassa. Kiszedtem a GPS-emből a kártyát és azt is simán kezelte.
#6053 lehet, de majd az összes distrot kiprobaltam. Régebbi raspianokat is, xmbc-t .... de egyikkel sem boot-olt.
Majd ha lesz egy kis időm akkor átnyálazom a panelt, de simán el birom képzelni, hogy menetközben finomítottak ezt azt a panelen a kompatibilitás növelése érdekében. -
azbest
félisten
válasz
wassermann #6036 üzenetére
Az 512-es változatnál sokszor megjártam már a fájlrendszerrel. Mostanában raspbmc alatt futtatva inkább egy pendriveon van a / , mert úgy sokkal jobban bírja a gyűrődést. Talán az is számít hogy nem memóriakártya eszköz hanem sda eszközként van jelen.
-
Proci85
senior tag
válasz
wassermann #6032 üzenetére
Ha szabályosan leállítod és indítod, akkor szerintem kapcsolási számtól függetlenül is stabil maradna
Amúgy, ha read-only -ba kapcsolod előtte a fájlrendszert és úgy húzod ki, kevésbé sérülékeny.
Persze annyi erővel már a halt parancs is beleférMás: szivet melengető hír: [link]
-
gumicukor89
csendes tag
válasz
wassermann #5998 üzenetére
Köszönöm a felkérést, igyekszem mindennek utánanézni, s leírni részletesen. A jelenlegi usb hubommal nem működött, tehát most várok egy másik kínai csodát. Ha az megérkezik, s működik, akkor leírom, hogy mit telepítettem fel. (Így elsőre annyi jut eszembe, hogy a legfrissebb raspBMC, plusz driver fájl a lib/firmware mappába. Viszont frissítés előtt meg sem nyikkant az egész dolog).
-
gumicukor89
csendes tag
válasz
wassermann #5991 üzenetére
Köszönöm! Sajnos a hanggal még problémák vannak, mivel nem akar hangot adni, csak képet. Viszont egy alkalommal hang is volt, tehát nem tudom, merre lehet a hiba.
-
gumicukor89
csendes tag
válasz
wassermann #5960 üzenetére
Szia!
Szeretném örömmel jelenteni, hogy MŰKÖDIK A LIVE TV a raspberry-n. Nem tudom, hogyan hoztam össze, annyi változást tettem a rendszerbe, hogy az aktív tv hubot lecseréltem egy használaton kívüli monitor usb hubjára. (tettem fel egy képet!)Az egész pöcre indult, viszont annyi a kompromisszum, hogy a billentyűzettel nem óhajt együttműködni a tuner. Olyat szeretnék kérdezni, hogy hogyan tudom azt megoldani, hogy a tvheadend -C parancs automatikusan fusson minden rendszerindításnál?
Hálásan köszönöm mindenkinek, aki segített nekem!!!
-
tomas01
aktív tag
válasz
Wassermann:
Másik gépről tudsz streamelni az Rpi-re. Ubuntu+tv tuner és ott is megy tvheadend.
OS x alatt meg az Eye-tv is tud streamelni csak akkor az rpi-re is eye-tv kell és nem a tvheadend. -
tomas01
aktív tag
válasz
wassermann #5957 üzenetére
Szia. Igen és írtam is,hogy van belső hiba:-) A keresőbe megtalálod :-)
-
gumicukor89
csendes tag
válasz
wassermann #5962 üzenetére
Az aktív USB HUBot (ami valóságban egy passzív, csak a +5V-ot megszakítottam az eredeti USB kábelen) 2A-es tápegységről járatom. A tuner, maximum 0,19A-t vett fel (sajnos nincs összehasonlítási alapom, tehát nem tudom, hogy ez a fogyasztás jónak mondható-e). Az antenna egy kommersz tetőantenna, ami az ablak elé van felfüggesztve (inkább linkelek egy képet róla)
Windows alatt tökéletesen működik, néha szokott akadni, de ez benne van a pakliban.
-
gumicukor89
csendes tag
válasz
Szia!
A hálózaton keresztüli streammel én is próbálkoztam kevesebb sikerrel. Ma gondoltam egyet, s kihúztam a vezeték nélküli egeret az USB HUB-ból. Az eredmény az lett, hogy a tuner már órák óta folyamatosan világít, illetve a webes felületen a 0%-ból hirtelen 5% lett (csatoltam képernyőmentést [link]). A tvheadend azt írja ki, hogy "No imput detected" vagy "Adapter in use by other subsricption", viszont kiíra, hogy éppen melyik műsor megy a tévében minden csatornánál.
-
tomas01
aktív tag
válasz
wassermann #5876 üzenetére
Köszi, de nekem az mpc-mpd-ben kellene.
-
Hyperion
senior tag
válasz
wassermann #5867 üzenetére
gpio-n van betápolva. Kezd alakulni a dolog.
Hangkártyának vége... Már egy ideje kezdet vacakolni, számváltáskor pattant, néha lejátszás közben is.
Ez most betett neki...USB Hub úgy néz ki oK.
Cseréltem kártyát. illetve hangkártyát. USB HDD-n kereesztül lejátszva kB 20 perc után sincs gond
Lehet ennyivel megúsztam?!Köszönöm az ötleteket!
-
Marvinn
tag
válasz
wassermann #5831 üzenetére
Mindenképp kipróbálom...
-
Marvinn
tag
válasz
wassermann #5827 üzenetére
Köszi!
vzoltannak is!
az érdekelne még ezzel a témával hogy az spi-t hogyan használja, lehet-e állítani a sebességén? vagy legalább monitorozni hogy milyen sebességen megy az spi..az oké hogy húzom a soc-ot, de ha nem az spi a limitáló tényező akkor édesmindegy mennyin megy a cpu/gpu mert az spi fix órajelen megy, amit konfigolni kell.. mondjuk órajelhez kötött de fix értékek. (jövő héten tudom kipróbálni, elutazom hétvégére)
gyanúm szerint a sok fajta kompatibilitás érdekében közel sincs kihasználva az spi tudása. gondolok itt a soros kimenetű használatra..
-
tomas01
aktív tag
válasz
wassermann #5795 üzenetére
Hm. Ezt nem tudtam. Az új b verzió 512 ramos is?
Tehát akkor célszerűbb Ubuntu alól egy tvheadend szervert üzemeltetni. -
harry
veterán
válasz
wassermann #5614 üzenetére
Köszi, ez így nagyjáról rendben, és én is így terveztem, csak az a gondom, hogy nem találok konkrét megoldást füstérzékelőre... mármint valamilyen kis PCB-n lévő kis érzékelőre gondolok, némi elektronikával, és csatlakoztatási lehetőséggel, tehát nem csak magára az adott érzékelő alkatrészre, de nem is feltétlenül egy kész, dobozba épített, riasztós termékre. De lehet ez utóbbi lesz a megoldás, csak nem tudom, mennyire vezérelhető központilag, ha nem így lett tervezve.
Csak példaképp, mozgásérzékelőkből ilyesmikre gondoltam: [link] Ezt konkrétan próbáltam is egy raspberryvel, működik.
Gondolnám, füstérzékelőből is van hasonló kiépítésben, de nem találok. CO vagy gáz érzékelő még rendben, azokra vannak megoldások: [link], [link]
Esetleg az MQ-2 gáz szenzor, érzékel füstöt is, de ez sem optikai: [link] [link]
No meg jó lenne digitálisan megoldani / küszöbértéket figyelni.
-
McSzaby
őstag
válasz
wassermann #5509 üzenetére
A jó minőségű alatt mire gondoltok?
Esetleg egy állandóan futó gép USB portja elég lehet? Hány ampert bir el egy átlagos USB 2.0?
A keresőt azért nem használom, mert hátha vannak friss élmények.
-
ivjoe
tag
válasz
wassermann #5438 üzenetére
Ilyen ebay-es optocsatolós relé board-om van.
-
n0rbert0
senior tag
válasz
wassermann #5431 üzenetére
Oszcilloszkóppal mindenképpen összevetem az eredményt.
-
Proci85
senior tag
válasz
wassermann #5428 üzenetére
Linux fut rajta, SD kártyát olvas, felszökhet a load, CPU, stb ami belassítja a többi processzt.
Hiába akkora a kraft, ha van ami megfogja. Ha mást sem csinál a cucc, csak mintavételez akkor tuti nincs gond. Minden más esetben fenttartásokkal kell fogadni a mintavételezés eredményét.
Ráadásul a CPU sebessége egy dolog. Többen panaszkodtatok, hogy a GPIO-n kezelt LCD-k rosszalkodnak a pontatlan időzítések miatt. Mikrovezérlőnél sosem hallottam ilyet.
Amúgy is kár freki mérésre egy Rpi-t elpazarolni, amikor 3-4 ezerből max megvan, de ha ügyes az ember a lényegi része egy mikrovezérlő meg egy kis marék alkatrész és már teszi is a dolgát pontosanAbban látom a buktatót, hogy egy magasabb rétegben lenne megvalósítva a cucc, holott ilyen időkritikus dolgokat, mint a freki mérés, jobb hardverközeli nyelven és eszközökkel -> mikrovezérlő.
De mondom: meg kell nézni, ki kell próbálni és kielemezni kritikus szemmel.
-
n0rbert0
senior tag
válasz
wassermann #5428 üzenetére
Nyilván nem az lesz a szűk keresztmetszet, hanem ki-bemenetek és a program késleltetése illetve ciklusideje.
De én csak pár száz hz-es tartományban akarok mérni frekvenciát, úgy hogy remélem nem lesz probléma. -
Honkydoo
őstag
válasz
wassermann #5406 üzenetére
Igen, a mozgásérzékelő jó dolog, csak egy baj van vele: Ha mondjuk olvasok, vagy eszem, akkor nem mozgok annyit, hogy észrevegye.
Amúgy amit írtál, az a legegyszerűbb megoldás, meg a legpraktikusabb.
Nem hiszem, hogy belefogok ilyesmibe, mert abból amit ráköltök, vehetek olyan ledes izzókat, amik nem fogyasztanak sokat. Bár ha belefognék egy ilyen projektbe akkor biztos jobb szakember lennék, szóval ennek is van előnye.
-
batabe
senior tag
válasz
wassermann #5399 üzenetére
én is tegnap frissítettem, több körben, de igazából minden automatikusan lezajlott rendben.
-
V.Stryker
nagyúr
válasz
wassermann #5363 üzenetére
Nincs ilyen bekapcsolva. De pl most azzal szívok, hogy nem tudom kikapcsolni a feliratot. Fogtam, kitöröltem...raspbmc restart...b+ még mindig van felirat.
-
V.Stryker
nagyúr
válasz
wassermann #5335 üzenetére
Hát most azzal csináltam, de mentést nem látok, csak restore-t...hogy kéne csinálni?
Erről van szó nem?
Illetve a fizetős kodekek megvásárlásának milyen előnye van? milyen kiterjesztésű filmeknél?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- i3-8100 + ASUS H310M alaplap + 8GB RAM egyben (félkonfig)
- Asztali PC , R5 5500 , RX 6700 XT , 32GB RAM , 512GB NVME , 1TB HDD
- Brutál GAMER (I7-9700K/RX 6800 Aorus/Z370-F CHIP)
- Ryzen7 2700X/ RTX2060/ 32GB DDR4/ 512GB m.2 alapú konfig/ garancia / ingyen foxpost
- BESZÁMÍTÁS! Apple Mac mini 2024 M4 16GB 256GB SSD számítógép garanciával, hibátlan működéssel
- Csere-Beszámítás! Asus Tuf RTX 5070Ti 16GB GDDR7 Videokártya! Bemutató darab!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RX 9070 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Beszámítás! HP Z2 G4 Tower Workstation számítógép garanciával, hibátlan működéssel
- Canon imagePrograf PRO-6100S plotter - szinte új, 500m2 nyomat
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T460 - i5-6GEN I 8GB I 256SSD I 14" FHD I Cam I W10 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest