- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- VR topik
- Gaming notebook topik
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Itt a legkisebb asztali GeForce RTX 50-es VGA
- Táp ventilátor csere
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
-
PROHARDVER!
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
azbest
félisten
válasz
orbitalion #10000 üzenetére
Tutorial:_Interrupt-Driven_Event-Counter_on_the_Raspberry_Pi [link]
Az az excel táblás adat átadás elég fura megoldásnak tűnik, nem tudom mire vélni
-
azbest
félisten
válasz
Proci85 #9975 üzenetére
Nekem is hibás az egyik, kínai rev2 zöld. Valahol hibás a nyák vagy a forrasztás, nem csak érintésre de hőtágulásra is hajlamos összehalni. Egyszer próbáltam körbeszaladni az smc chip lábainál az önön, hátha repedés van valahol, azt hittem először, hogy sikerült is a javítás, de valsz csak a meleg miatt nem volt kontaktos. Később újra jelentkezett a hiba. Bordával csak azért könnyebb előidézni, mert a kiemelkedése miatt nagyobb a forgatónyomaték piszkáláskor, mintha a csupasz chiphez érek. Így jártam. Szívtam az instabilitása miatt hónapokat, sd kártyát rendszeresen összebarmolta. Pendriveről futó rendszerrel relative tűrhetően ment, de pár hetente akkor is összeborult. Később, amikor tesztelgettem rajta komolyabb program fordítását hdd-vel, akkor jöttem rá, hogy ezért instabilabb sokkal a régebbi pi-mnél. Azt nem zavarja, ha piszkálják menet közben és sd kártyát sem hajlamos szétcseszni.
(#9989) Feralheart
szerintem armos linuxra nincsen teamviewer.
Chrome remote desktophoz pedig ha jól sejtem a cél gépen kéne futnia egy chrome-nak. Na az sem lesz armv6-os rendszerre. A chromium nem ugyanaz.Ha arra gondolsz, hogy valami windowsos progarmot futtatnál a pi-n, aminek a képernyőjét néznéd távolról, akkor ez sem fog sikerülni. Egyrészt, mert pi-re nincs windows, másrészt gyenge is lenne ilyesmire. Ha csak távolról szeretnéd elérni a helyi hálózatban lévő eszközöket, akkor valószínűleg valamilyen port átirányításos router megoldás kell. Ha egy hálózatban kell lennie az eszközöknek és a felügyeleti pécének, akkor valamilyen vpn megoldással lehet ezt összehozni.
-
azbest
félisten
A keleti régióba szánt gyártmány piros nyákos szokott lenni és nincs rajta CE és FCC felirat, mivel ezek európai és amerikai tanúsítványok. Esetleg más a ram chip rajta, de a firmware mindegyikhez jó, az alapítvány támogatása kiterjed az összes változatra.
Ezen kívül volt kis példányszámban kék nyákos is, amit marketing célból osztogattak, de nem árultak. A sima nyugatra szánt verzió az zöld nyákos. Régebben volt olyan kínában gyárott zöld nyákos sorozat, ami rev2-es volt, de még rev1-es stencilt használtak ónozáshoz ezért be voltak öntve olyan lyukak is, amik nem feltétlen kellettek volna (macerásabb felforrasztani plusz tüskesort). Meg ezek elég gyenge minőségűnek is tűntek (tele a nyák és az alkatrészek apró óngolyócskákkal, amik akár zárlatot is okozhatnak). A b+ sorozatnál nem tudom van-e észrevehető különbség a "made in china" és "made in uk" zöld verzió között.
A nyugati boltokban britt és kínai gyárban készült zöld is előfordul, talán az rs componenstnek van több kínai gyártókapacitása.
-
azbest
félisten
Igen, sajnos találkoztam. Esélyes, hogy valahol szakadás van a nyákban vagy hiba a forrasztásoknál. Nekem az rscomponents-es kínai gyártású rev2-es B csinálja ezt. Sajnos a hőtágulás miatt ez bármikor megtörténhet akkor is, amikor nem piszkáljuk.
Ha még garis, akkor érdemes megpróbálni cseréltetni.Ráadásul nem csak a winyót dobhatja le, hanem sd kártya írás hiba, fájlrendszer eldobás is gyakori volt vele.
Szerk: esetleg érdemes megnézni hogy nem zár -e rövidre valamit a borda amihez hozzáért. Borda nélkül is reprodukálható a fagyás, bár valóban könnyebb előidézni bordával.
-
azbest
félisten
válasz
DrojDtroll #9895 üzenetére
fehér? A normál usb aljzatokra gondolsz? Azt hogyan sikerült elérni?
Ha valami gyári hiba miatt esett szét, akkor lehet próbálkozni a garanciával.
Vagy valaki hozzáértővel lecseréltetheted a csatlakozót.
-
-
azbest
félisten
válasz
erikke17 #9833 üzenetére
A b+ esetén változtattak az usb tápellátásán. Úgy írták, hogy visszatápolás így már nem lehetséges. Szóval ha betettek egy diódát, akkor valsz nem okoz nagy bajt a plusz táp.
Az meg nem hagyományos értelemben vett mod, hanem a b+-on lévő áram korlátozó chipet állítja magasabb korlátra.Nekem nincs b+, a közeljövőben nem is tervezek ilyet.
-
azbest
félisten
válasz
DrojDtroll #9824 üzenetére
Ez minek a sebessége? A raspire nincsen flash, szóval gondolom nem vele mérted.
-
azbest
félisten
válasz
erikke17 #9751 üzenetére
Particionálva van, a windows meg buta, mert nem kezel ilyesmit sd kártyán / pendiven.
Ha másik lemezképet akarsz rátenni, akkor tedd rá ahogy a leírásban van. A Win32DiskImager felülírja.
Ha le szeretnéd teljesen törölni és visszakapni a teljes területet, mert másra akarod használni a kártyát, akkor pl sdformatter megoldja. -
azbest
félisten
válasz
MaCS_70 #9724 üzenetére
Eléggé alap dolog hogy a hdmi hangot is visz. Az i2s tűket használók akkor működnek, ha a kernelben van hozzájuk támogatás - az elterjedtebbekhez lehet hogy már benne van.
Az usb-s hangkártyák használata körül sok panaszt olvastam régebben. Úgy általában az usb hajlamos csomagokat veszteni a pi-n, főleg ha nagyobb terhelés vagy netforgalom van.
A hdmi hang kezdettől fogva támogatott és nem hallottam panaszt rá.Egy hdmi-vga+hang átalakítót én is használok, igaz androidos stickkel, nem volt vele baj. Csak legyen plusz tápbemenete, hogy ne süsse meg a hdmi portot. A hdmi - hdmi+audio-t nem próbáltam még.
Távirányítóból ilyet használtam egy időben, volt olyan rendszer amivel alapból ment, volt amivel kézzel kellett mókolni. Tud egér + billentyűzet utánzó módban is működni de media center módban is. [link]
-
azbest
félisten
válasz
MaCS_70 #9720 üzenetére
Hang kapcsán: a B+ kiosztása megváltozott, érdemes utána nézni hogy működnek-e az i2S megoldások (pl wolfson) vele. Gyors keresés után azt látom, hogy elképzelhető, de ha régi modellhez való, akkor át kell kábelezni, nem lehet csak úgy rádugni.
A legolcsóbb megbízható hang megoldás szerintem a hdmi- ről levett hang. Ahhoz nem kell semmi extra driver vagy kernel hekkelés. Léteznek hdmi -> vga+audio (tápbemenetes változat a jó), vagy hdmi -> hdmi + audio eszközök is. Régebben linkeltünk is párat.
(#9719) vzoltan: érdekesen hangzik a C1. A kártyapc topicban szerintem szívesen olvasunk majd tapasztalatokat róla [link]
-
azbest
félisten
válasz
orbitalion #9699 üzenetére
Ugyanúgy, mint a bpi-n. Minimális mókolás után a bpi image képes futni az olinuxinon is és ez fordítva is igaz. Szoktak is írni a blogban kommenteket, hogy pl a bpi kernelével még kicsit gyorsabb is az olinuxino hálózati sebessége. A különbség a boot paraméterekben és a kernel fordításkori paramétereiben van, de ugyanazt a kernelt használják, mert ugyanabból a forrásból származik minden allwinneres kernel.
Sajnos a raspberry verziók sem teljesen kompatibilisek az gpio csat lakozók terén. A +-os változatokról lehagytak olyan csatlakozókat, amikre konkrét hardverek épültek (konkrétan bizonyos hangkártyák).
Az allwinnerhez sokkal régebbi kernel való. Így a device-ok és kezelésük is különböző lehet bizonyos esetekben. Fizikailag elvileg kompatibilis a bpi kiosztása a rev2-vel. Viszont ha jól tudom a szoftveres rész csak kb a nyár óta kész hozzá. De még ott sem biztos hogy pont ugyanúgy viselkedik, például a gpio-ról vezérelt karakteres lcd érzékeny az időzítésre, ami biztos más lesz a gyorsabb eszközön.
Szóval nem baj, hogy bizonyos mértékig kompatibilissá tehető a bpi az rpi-vel, viszont ez körülbelül csak azért van mert mindkettő linuxot futtat. Egy pécé is kompatibilissá tehető, ha a megfelelő io portokat biztosítjuk
Azért nem jó keverni a bpi és rpi témát, mert különbözőek a problémák velük kapcsolatban. A bpi prolémái viszont megegyeznek a többi allwinneres esetén előforduló problémákkal, mivel ugyanazt a szoftver futtatják és ott tényleg csak minimális különbségek vannak.
-
azbest
félisten
válasz
orbitalion #9697 üzenetére
Valójában az RPi és a BPi közt csak az a hasonlóság, hogy mindkettőn fut arm-os linux. Ja és a BPi olyan alakú, mint a RPi rev2, de picit más a mérete ezért csalóka, nem fér bele az RPi házakba.
Más a boot folyamat, máshogy lehet boot paramétereket megadni. A képernyőfelbontástól kezdve mindent máshogy lehet megadni. Más problémák szoktak felmerülni. Más a gpu, ezért a raspi-ről átmókolt rendszer a BPi-n nem képes gpu dekódolással lejátszani a videókat. Más kernelt is használnak. A gpio sem biztos, hogy egyforma, külön python libet csináltak az allwinnerekhez, ami úgy már hasonlóan megy, mint a rpi-n.
Az rpi armv6-os, míg a bpi armv7-es, az utóbbi jobb sebességgel fut, ha direkt neki szánt rendszerrel használjuk. A Bpi közvetlen rokona az olinuxino a10, a13, a20 és más gyártók hasonló termékei
-
azbest
félisten
Lehet szerencsésebb lett volna a kártyapc topicban feltenni a kérdést, mert a banán az teljesen más, mint a málna. Az androidos része főleg, mert az nincs a pi-nek.
Btw. tvheadend szerverhez szerintem a legjobb kliens androidra a hivatalos kliense: TVHGuide + vlc (ez kezel több hangsávot is, feliratot is, képarányokat is). a tvhguide beépített lejátszója sem rossz, de ott sokmindent nem lehet állítani. Pass through módban külső lejátszónak remekül át tudja adni a ts streamet.
Az xbmc videó menüjébe is fel lehet venni a tvheadend szervert külön addon nélkül is. A zeroconf fel szokta ismerni. Ilyen esetben persze csak a csatornák felsorolása látszik, nem lesz élő tv menü.
Video - fájlok -> videó hozzáadása, tallózás és ha minden jól megy akkor a tvheadendet mutatja, talán a zeroconfot külön ki kell választani. -
azbest
félisten
válasz
bambano #9646 üzenetére
sok mindenen múlik a sebesség... ha sd kártyára töltöd, akkor annak a sebessége... az még az is befolyásolja erősen, hogy milyenre lett formázva és az a szektorméret hogyan viszonyul a kártya belső felépítéséhez (vannak kártyák, amik 64k vagy akár 128k szektormérettel érzik jól magukat), de egy pendrivera valsz jobban megy neki. Emlékeim szerint azért 4MB körül tudtam másolni talán hálón át.
-
azbest
félisten
-
azbest
félisten
válasz
harusakura1 #9491 üzenetére
Gondolom tudod, hogy a raspberry csak egy csupasz nyák magában... az sd kártya, pécés kártyaolvasó, tápegység, doboz az külön kell hozzá. Szóval valójában 20 körül kezdődik a pi B(+). Ez elég messze van egy pécétől.
Röviden a kérdésedre a válasz: nincs 10-15 között ilyen eszköz. A pi erősen korlátozottan alkalmas lehet például hdmi-vga aktív átalakítóval.
Kb 30-40 ezer környékétől kezdődnek azok a használt laptopok, ami még manapság is használható teljesítményűek. Például nála (alfa156) [link]
-
azbest
félisten
Wow... most látom hogy Gert csinált natív vga kimenetet a 40 pines raspihez.
Állítólag ez ugyanúgy fullhd képes és egyszerre lehet használni a hdmi-vel - két monitor meghajtására natív módon. Persze ahogy olvasom a leírást, nem teljesen azt a képminőséget hozza, mint a hdmi. Viszont ha valahová két képernyős diavetítésre használnák (pl reklám), akkor oda még akár jó is lehetne.
Áh, sorozatgyártásban nem kapni.
-
azbest
félisten
válasz
orbitalion #9469 üzenetére
És ha a bpi-n futna egy könnyű webszerver, szintén az kezelné a RS485-öt. Webes felületen pedig wifin át arra kapcsolódnál a tablettel / telefonnal?
-
azbest
félisten
-
azbest
félisten
válasz
orbitalion #9460 üzenetére
Valaki csinált hozzá drivert [link]
Ahogy olvasom elég problémás azt a chipet kezelni, mert sok gpio kell hozzá.
A hardveres támogatást a soc limitálja, neki van sokkal kompaktabb kijelző csatlakozója (2 kamera és 2 kijelző támogatását tudja a soc, devboarddal elérhetőek).Van dsi interface, amihez majd állítólag árulni fognak kijelzőket. Persze ez gondolom méregdrága lesz.
De léteznek spi kijelzők is, ami valsz működhet a pi-vel is. A hdmi és composite sem rossz.
Karakteres lcd-k is ráköthetőek.Szerintem nem a kijelző a legnagyobb baja
De persze lehet, hogy nálad pont ez blokkolt valami projektet.
-
azbest
félisten
válasz
sad_Vamp #9410 üzenetére
először is azt kell tudni, hogy ha távolról belépve szeretnél indítani egy grafikus programot, akkor
- úgy kell kapcsolódni, hogy a grafikus kéréseket átadja a kapcsolódott gépre
- amihez az kell, hogy legyen X szerver a kapcsolódó gépen is.Úgy tudom OSX -hez eleve van beépített / utólag bekapcsolható X szerver is. [link]
Szerk, igen az xming win-re is ilyesmi. [link]Egyébként nincs valami natív OSX vagy windows változata is? Azt látom, hogy webesre is megcsinálták [link].
Persze hogy van: [link]
Értem én, hogy jópofa dolog a raspin futtatni, de ssh kapcsolaton át nem ideális ilyesmit csinálni. Használd inkább a natív változatot a gépedre telepítve. A pi-n lévő változatot meg akkor, ha a pi-t kötöd monitorra. Különben eléggé vadász-vadász effektus gyanús a dolog
-
azbest
félisten
Az odroid-w esetén valószínűleg codec-et sem lehet aktiválni licenszvásárlással, mert az a raspi sorozatszámához kötött megoldás.
Sok más kompakt megoldás van. SoM -ként szokták emlegetni őket (System on Module).
A szomszéd topicban is van párról szó. Az olimexnek van több fajta, de nagyobb teljesítményű megoldások is vannak, pl a solid-run cégnél. Jellemző, hogy meg lehet venni magában a pici modult, ami a lelkét adja plusz van hozzá io board, amin lan meg hasonlók is lehetnek. De teljesen saját io board is tervezhető, még tervrajzokat is közreadtak. -
azbest
félisten
válasz
sad_Vamp #9323 üzenetére
A config.txt dolgot nem arra értettem, hogy a másik bemenetre dugod be, hanem más van a konfig fájlban.
hdmi_drive=1 Normal DVI mode (No sound) <==
hdmi_drive=2 Normal HDMI mode (Sound will be sent if supported and enabled)
leírás [link]Talán ezért működhetet pidorával.. de lehet más oka is. Pl, ha az overscan értéke pont az, mint amennyit a tévé belenagyított - persze ilyenkor hiába teljesen képernyős, a szövegeknél látszik, hogy homályos. A lényeg, hogy elvileg megoldódott. Azért a doksiban írtak segítettem első sorban, mert nekem nincs kéznél egy samu tv-monitor sem. Egyszer munkahelyen volt hasonló kaland pécére kötött példánnyal. Az overscan hdmi problémákat meg radeon videokártyán tanultam ki
A pi nem tud hardveresen kikapcsolni. Talán létezik hozzá vagy készíthető hozzá olyan külső cumó, amivel kikapcsolható és bekapcsolható. De gyárilag nem tudja ezt. Mintha lett volna róla szó (atx pi?) nemrég itt a topicban.
Attól hogy rákötsz egy adatkábelt még nem csinál ilyet. Ha visszatápol valami a kábelen át, akkor lehet hogy áramingadozás van és az újraindulásként jelentkezik. Ha a kábelen van valami zárlat, akkor az is okozhat problémát. Nincs védelem a gpio lábakon, megsülhet zárlatkor.
-
azbest
félisten
válasz
sad_Vamp #9321 üzenetére
Most, hogy mondod, azt hiszem talán a config.txt-ben át lehet állítani dvi kompatibilis módra is a kimenetet, lehet olyankor eleve máshogy kezeli a tévé. Lehet a pidora azért ment. Vagy ott kb eltalálták az overscan értékét és azért töltötte ki a képet (persze homályosan).
-
azbest
félisten
a dokumentáció 49es oldala környékén érdemes keresgélni.
A source list pc módja talán az ami kell (kivéve ha az a dsub-ot jelenti). Nyomogasd végig és kiderül melyiknél adja 1:1 a képet.Ha semmiképp sem sikerül és csak a képet szeretnéd átvinni, akkor hdmi-dvi kábellel biztosan jól működik. De valahogy ki lehet kapcsolni szerintem a hdmi bemenetnél is az overscant és érdemes kikapcsolni a többi képjavító hülyeséget is, mert elmosott betűket okoz és csúnya képet. Tévézésnél direkt széteffektezik, mert jobban mutat mint a valóság egyesek szerint (lásd: "parasztvakítás").
Lehet, hogy a screen fit opció is befolyásolja a kitöltést:
37es oldal:
<Screen Fit> - Use the function to see the original image with no cut-off with HDMI (720p/ 1080i
/ 1080p) or Component (1080i / 1080p) signals are input. -
azbest
félisten
válasz
sad_Vamp #9315 üzenetére
Ha raspi-n kikapcsolt overscan esetén a képernyő levágja a kép szélét, akkor már jó nyomon vagy. Ilyenkor a tévé az ami belenagyít a képbe. Ezt azért csinálják, mert a hagyományos tévé adás szélén lehetnek nem odaillő szemetek, amit így vágnak le. Ez a digitális korban már inkább hülyeség, de valamiért megmaradt ez a gyakorlat.
Szóval, ha a tévé belenagyít a képbe, akkor nem a raspberry-n kell állítani, hanem a tévén.
AMD/Ati kártyáknál jellemző, hogy hdmi kapcsolatnál a képet lekicsinyítik, hogy ellensúlyozzák a tévé belenagyítását. Na ezt is öröm kikapcsolni, mert a lekicsinyített (underscan) -> belenagyított (overscan) kép minden csak nem éles.Tehát a tévé menüjében keresd, hogy lehet kikapcsolni a belenagyítást.
-
azbest
félisten
válasz
sad_Vamp #9313 üzenetére
Nekem kicsit zavarosnak tűnik. Próbáljuk máshogyan.
Pontosan mi a típusa a két megjelenítőnek?
A raspi csak bizonyos rendszerrel csinálja, vagy van olyan, amivel mindig jó a kép? (ha jól értettem van). Melyik jó melyik nem?
Érdemes összehasonlítani a config.txt-t a működő és nem működő között.Ha az overscan ki van kapcsolva, akkor elvileg kitölti a képernyőt a pi oldaláról.
A megjelenítőn érdemes megnézni, ha lehetséges (a cucc menüjében infó rész), hogy milyen felbontásúnak hiszi a kapott képet. Itt már kiderülhet turpisság. A pi oldalán is érdemes megnézni, hogy olyan felbontás van-e beállítva. Ha ezek különböznek, akkor már némi turpisság lehet...Ha a felbontás a tévén és a raspin is ugyanannak tűnik az adatok alapján, akkor a tévé menüjében (a dokumentáció segítségével) meg kell keresni a pc módot. Valamelyik samu tvmonitor esetén már tapasztaltam olyat, hogy külön be kellett állítani, hogy ne akarja széteffektezni a képet, hanem csak jelenítse meg.
Ha a raspi nem a megjelenítő natív felbontására van állítva, akkor a monitor beállításától függően lehet, hogy kinyújtja a képet, vagy csak középre teszi azt. Ez esetben is a megjelenítőn kell állítani, ha nem tetszik. Vagy olyan felbontást használni, amilyen a megjelenítő.
-
azbest
félisten
válasz
McSzaby #9310 üzenetére
A hobbi és a praktikum találkozása az igazi. A set-top-box az inkább hobbi volt, mert nem használok normál tévét. A stream szerver oldala viszont praktikum, mert pécéről és android eszközökről onnan nézem a tévéműsorokat.
Múltkor antennát is építettem, próbálgattam, hogy mivel lenne stabilabb a vétel, mert a gyári megoldások nem voltak megfelelőek.
Neked nem tudom melyik van, talán az egy magos változat. A linkelt topicban szó esik 2-4 magos cuccokról is. Persze nas kapcsán nem árt figyelni, hogy natív sata és lan legyen rajta, mert a 8 magosok közt is soknak usb-re kötött cuccai vannak, az meg komoly hátrány. Hiába, ezeket elsősorban tabletbe szánják
A linkelt topicban van pár ígéretes (a solid-run cuccai tetszenek nekem, a hummingboard olyan alakú, mint a raspi rev2, de 1 - 2 vagy 4 magos som modult lehet rá tenni).
-
azbest
félisten
válasz
McSzaby #9308 üzenetére
Azért akad pár. Van itt egy szomszéd topic, ami jobban passzol a cubieboardhoz [link], érdemes lehet oda írnod, ha valamiben segítségre van szükséged.
A konyhai tv most darabokban van, érdeklődés hiányában nem sokat volt használva. Most egy androidos tabletet viszek magammal, ha mégis tévéznék főzés közben. A raspi alapú set-top-box-omat is teljesen szétbontottam. Hardveresen teljesne összeállt, de az usb problémák miatt nem volt megbízható. Valamelyik allwinneres (cubieboard, olinuxino), vagy iMX6-os (hummingboard, cubox) board már elbírná, erősen gondolkodtam is rajta... csakhogy 18-40 eft körüli plusz kiadás úgy, hogy igazából a meglévő t61-es noti teljes mértékben képes ellátni a feladatot, csak kicsit kevésbé kompakt. Azért dolgozik a kisördög....
-
azbest
félisten
válasz
McSzaby #9306 üzenetére
Annyit érdemes még tudni, hogy nem biztos, hogy minden felbontást szeret egyformán. Bár ez lehet inkább a képet kiadó eszközön múlik. Példa kedvéért: az 1280x800-as monitort a pc dvi-d kimenetére kötött aktív vga átalakítón át teljesen jól kezelt. Ugyanazt az átalakítót raspire kötve, ugyanazon a monitorral nem jól állította be a felbontást, azzal a 720p, 1080p és hasonló felbontások mentek szépen. De ismétlem, a pécével jól ment mind. A raspivel meg mintha csak a CEA módok mentek volna jól, a DMT módok meg nem.
-
azbest
félisten
válasz
McSzaby #9304 üzenetére
Az első linken lévő fajta kb ilyen árban megy. Valószínűleg mindkettő megfelelő, úgy látom tápot mindkettőre lehet kötni. A hang kimenetes akkor előny, ha az analóg kimenet a boardon kevésbé jól szól (pl pwm-es trükkel ad hangot), vagy a progik nem támogatják az analóg hang + hdmi kép módot.
A hozzászólásomban lévő képek egyben linkek is, az egy közismert kínai webshopra mutatnak. Onnan vettem a sajátomat.Két félét használtam eddig, az egyszerűbbet tápmoddolás után raspivel [link], aztán androidos stickkel a másikat is [link]. Egyébként ebayen is találni belőle [link], de sok más hasonló is van.
-
azbest
félisten
válasz
McSzaby #9293 üzenetére
Van, de nem a (#9297) Den által javasoltat ajánlom. Hasonló nekem is van, működik is, de gyárilag nincs rajta plusz tápbemenet, ami miatt kárt tehet a hdmi portban, amiről használod, az enyémet megmoddoltam hogy kapjon tápot.
Viszont már lement az ára a komolyabb fajtáknak is: 10 dolcsi alatt lehet kapni olyat ami hdmi -> vga + hang imenet mellett tápbemenete is van (usb-ről tápolható pl).
Egyébként az allwinner A10 / A20 alapú cuccoknak, mint a cubieboard is, van natív vga kimenete is tüskesor formájában általában. Azt nem tudom neked melyik változat van és hogy azon ez hogy van.
(#9294) sad_Vamp:
DVI-I -re jó a passzív átalakító, mert azon alapból ott az analóg vga, csak ki kell vezetni dsubra. A DVI-D esetén szintén aktív átalakító kell -
azbest
félisten
válasz
lolka1980 #9288 üzenetére
a windows alapból tud megosztást, azt látja az xbmc is mint samba megosztást...
intézőben jobbklikk a mappára és megosztás..
a hálózat részen
Vezérlőpult\Minden vezérlőpultelem\Hálózati és megosztási központ\Speciális megosztási beállítások
lehet állítani, hogy milyen megosztások legyenek.A jelszó nélküli megosztást publikus hálózatban nem ajánlom
-
azbest
félisten
válasz
bambano #9202 üzenetére
A pluginok közt kell lennie youtube-nak. Aztán a plugin beállításainál lehet megadni hogy milyen max felbontást használjon és bejelentkezzen-e saját felhasználóval. Most csak win változat van előttem, de elvileg ugyanaz:
videók - kiegészítők - több beszerzése, ott a listán a youtube -
azbest
félisten
válasz
bambano #9152 üzenetére
A passzív adaterből / kábelből a hdmi-dvi és a dvi-hdmi teljesen ugyanaz. A hdmi az eleve dvi kompatibilis kell legyen, szóval a két eszközön múlik elsősorban, hogy milyen protokollal kommunikáljanak. Persze valami kis trükk még lehet a dologban, ha a dvi protokollt ki akarják kényszeríteni a kábellel.
Annó az ati-nál volt, hogy a gyári átalakítót kellett használni, hogy a dvi kimenetes kártya kiadja a hangot is, ha hdmi eszközre kötötték. Viszont a dvi kimenetes alaplapi integrált ati-m alapból hdmi jelet adott ki (hdmi monitorral használva).
Ha valaki olyat szeretne, hogy a hdmi és dvi protokoll közt legyen váltás, na ott már aktív eszköz kell. Azoknál már átalakító függő lehet, hogy támogatják-e mindkét irányt (meg ugye a hang rátevést vagy levételt). A hdmi csomagokra bontva küldi a képadatot (így megy át a kép közt a hang csomag is). A dvi viszont csomagolás nélkül tolja át a bitstreameket, ezért sem tud ezen a protokollon hang átmenni.
-
azbest
félisten
válasz
golya87 #9049 üzenetére
az allwinner modernebb, Armv7-es, míg a málna még armv6-os.
(#9048) DonThomasino:
Egy az egyben nem igazán lehet átteni a raspire készült linux distrokat allwinnerre. Más bootloader és kernek fut rajtuk. Ettől még persze létezhet módosított raspbian ami allwinneren fut. Az armv6-os programok elfutnak armv7-es rendszeren is.(#9050) DonThomasino:
média lejátszásra jó, különféle barkácsprojektekhez is. Egy lakás éles risztózására viszont nem használnám, mert ahhoz nem elég stabil a működése. Lehet, hogy hónapokig hibátlanul megy, de lehet hogy naponta kiakad, sokmindenen múlik. Fájlszervernek, torrentezésre sem kifejezetten ajánlott az usb dolgai miatt. Szóval egyelőre olyan eszköz nincsen, ami mindenre jó. Az allwinner boardok sata, natív lan támogatása jó bizonyos feladatokra, de a raspi médialejátszási képességei meg másra. A raspi okos webkamerához is jó a saját kamerájával. Egyben nem annyira van meg mindez... pontosabban esetleg valamelyik itx pécében.(#9055) larryking:
többször előkerült már a raspin futó android téma, kezdetben még az alapítvány is úgy mondta, hogy lesz rá. Gyakorlatilag a mostani kommunikációkból az jött le, hogy nem lesz rá támogatás. Lehet, hogy valami kezdetleges megoldás telepíthető, de közel sem teljes funkcionalitással (pl hang nélkül).(#9056) DonThomasino:
a hivatalos kommunikáció szerint nem lesz mostanában, de ha lesz, az is lehet hogy ugyanerre épül.
"As of the July of 2014, an updated version of the Model B, the Model B+, has been released. Beyond this revision, which updated certain pieces of hardware without changing the main processor on the board, there are no immediate plans for the next model; a new model may be released in 2-3 years, but this is not a firm schedule. A new model would inherently undo much of the community work that has been done to date on the Raspberry Pi, which would be counter-productive to our educational aims." [link]De igazából az alapítvány üzleti érdekek miatt nem őszinte a fejlesztésekkel kapcsolatban. A bejelentés előtti napig tagadják az új modell létezését, hogy ne rontsa a korábbi változat eladásait. A B+ megjelenése körül is volt balhézás, mert valaki feltette a véletlenül korábban kiszállított példány képét a netre. Viszont gorombán leszólják azokat, akik a hivatalos blogon fejlettebb hardvert kérnek. Nem akarnak változtatni, mert akkor gond lehetne a régiekkel kompatibilitással. Viszont a broadcomnak is van fejlettebb soc-ja, ami videolejátszás terén még lehet kompatibilis is lenne... ki tudja mi játszódik le a színfalak mögött.
-
azbest
félisten
válasz
larryking #9000 üzenetére
A B+ kevesebbet fogyaszt, ellenben konfigurálható, hogy mennyire legyen terhelhető az usb portja. Ezt már írtam is neked korábban, csak lehet átsiklottál felette
[link]
A 600mA az alapértelmezett korlát, ha nincsen bekapcsolva a nagy áramú mód. Bekapcsolva már 1200mA, csak bírja a táp is.
A B+ megfelelő beállítással és erős táppal egyedül is képes meghajtani egy mobilwinyót is a hírek szerint.
-
azbest
félisten
válasz
PeeterssoN #8914 üzenetére
Raspberry-re nincsen android (valami próbálkozás volt rá, de sosem lett kész). A banán az allwinner alapú, arra talán van, ha a gyártó csinált. Az olinuxino, cubie és odroid boardokra szokott lenni android támogatás.
-
azbest
félisten
Ahogy tvamos is írta akár egy laptop usb-jéről is eldöcöghet. Amikor a raspi kamerát próbálgattam, akkor a thinkpad notim usb-jéről adtam neki a tápot lan-on keresztül ssh-n adtam ki a kép rögzítésére a parancsot
Nem volt konnektor a tetőteraszon ahol kipróbáltam. Szóval a pi épségét valószínűleg így is ellenőrizni tudod, ha van usb kábeled hozzá. -
-
azbest
félisten
Ne használd azt a töltőt. Hasonló egy dolláros töltővel mértem a feszültséget és pillanatok alatt megszalad 7 volt fölé, mielőtt kikapcsoltam. Nem tud 1A-t és mivel nem is stabilizált, így csúnyán el tud mászni a felszültség. Használj rendesebb töltőt, az a kacat lehet 500mA-t sem tud leadni stabilan.
Ha szerencséd van, akkor nem tette tönkre a pi-t.
(#8906) bambano: az usb-s töltől 5.2V környékét szokták leadni teheletlenül. A jobbak valamennyire tartják is az 5V-ot. Egyébként a teljesen feltöltött lithium akku 4.2V környékén van. Ja és nincsen eredeti málna táp, mivel az alapítvány nem árul kiegészítőket. Az hogy pakkban milyen töltő kerül mellé, az attól függ, hogy melyik cégtől veszed meg. A régebbi sorozatú pi-knél elég sok feszültség esett a tápáramkörön, lehet ezért preferálták az 5V-nál többet adókat. A B+ azt hiszem már nem ilyen. Az ideális táp a mérési pontokon kereken 5V.
-
azbest
félisten
válasz
PeeterssoN #8901 üzenetére
Ha egy androidos telefon is tudja azt, amire szükséged van, akkor valamilyen androidot is támogató board, stick vagy hasonló is megteheti.
-
azbest
félisten
-
azbest
félisten
A wolfson board csak a rev2-es pivel működik. A régi rev1-eseknek és az új B+ változatnak nincsenek meg azok a tüskéi amin keresztül kommunikálna vele.
A felhasználási igényektől függ, hogy melyik megoldás a legcélszerűbb.
Ha csak a zajos jack-et akarja kiváltani valamivel jobbra, akkor a legolcsóbb és legegyszerűbb megoldás a hdmi-vga+audio átalakító használata. Ha nem köt rá monitort, csak hallgatja akkor is praktikus. Persze léteznek hdmi-hdmi+audiót leválasztó kütyük is, van amelyikkel spdif is leválaszható. A hdmi használatának előnye, hogy nem kell semmi plusz driver hozzá és bármelyik változattal (és nem csak raspberry pi-vel) működik. Egy androidos stickkel használtam legutóbb az átalakítót.
-
azbest
félisten
válasz
#79563158 #8875 üzenetére
semennyire sem hulladék, mivel nicsen hangchipje
PWM modulációval állítja elő a hangot, kb 12 bites minőségben és a tápfeszülség függvényében változó a zajossága is.USB hangkártyát sem ajánlanám, mert problémázhat. HDMI-ről lehet levenni rendes hangot például egy ilyennel.
-
azbest
félisten
válasz
PeeterssoN #8866 üzenetére
Desktop linuxos feladatokra nem alkalmas. Erre valamivel talán jobbak az erősebb boardok, de ha pécéként szeretnéd használni, akkor jobban jársz, ha pécét veszel.
-
azbest
félisten
válasz
PeeterssoN #8861 üzenetére
Előfordulhat gyári hibás lap. Viszont a pi kapcsán az első kérdések közt felmerül mindig, hogy elég erős tápot kötöttél -e rá. Induláskor és a grafikus felületen a programok indításakor jobban pörgeti a procit, mint üresjáratban, olyankor nő meg a fogyasztás is. Szóval ellenőrizd a tápot. Ha van feszültségmérőd (multiméter) akkor azzal a két tesztponton tudod nézni, hogy milyen feszültséget kap. 4.8-5.2V közt valószínűleg jó, de ja pár tizeddel alatta vagy felette van, az bajt okoz. Ha indulástol kezdve nézed, akkor látszik mennyire változó a terhelés. Ha nagyon ingadozik a feszültség, az is arra utal, hogy gyenge a táp.
-
azbest
félisten
válasz
csimpas #8858 üzenetére
Valamilyen változtatást nem írt ki újraindítás előtt a fájlrendszerbe. Ez az oprendszer bugja is lehet, vagy az sd kártyánál nem várja meg hogy kiírjon mindent. Esetleg elhasználtabb kártyánál magának a kártyának is lehet bizonytalansága. Futás közben még sokminden a memóriába van keselve, így nem a kártyáról olvassa fel, ezért jön ki újraindítás után, amikor tiszta lappal indulna a rendszer.
-
azbest
félisten
a 4 tuner 4 mux miatt hoztam fel
Az eredeti kérdésedre válaszolva, nem hinném, hogy a pi alatt jobban menne az xbmc mint pécén. Az optimalizáció leginkább ahhoz kellett, hogy ne menjen rosszabbul
Az xbmc-ben használt pvr plugin is lehet bűnös ha lassan vált, szerintem. Van amelyik szervert nem csak pvr pluginnal lehet hozzáadni, hanem simán a video menübe is hozzáadható (pl tvheadend így ment androidon nekem, mert nem volt éppen hozzá lefordítva a tvheadend pvr kliense). Be lehet tallózni zeroconf-fal.
-
azbest
félisten
Régebben játszottam már raspi alapú több tuneres set-top-box építéssel. Csak a pi usb-jének már kicsit sok volt (legutóbb újabb oprendszer kiadással meg a kártyaolvasó akadt össze valamivel az usb alrendszerrel).
Kezdetben [link], antenna elrendezés után [link]. Később konyhai monitor tévének tettem be, a pi csak lejátszott a szerver egy notin fut: [link]. De aztán inkább átváltottam az android stickemre (tvheadend-hez van natív android kliens is, de xbmc változatok is vannak) [link]. Azt hiszem a csatornaváltás nem volt túl gyors, talán a bufferelés és a lejátszás inicializálása miatt.Némileg piszkálják az oldalamat a többi hasonló boardok is a másik topicból, bár nekem elsősorban szerverként menne a több tuner kezelés.
A műholdvevődhöz melyik xbmc addonnal tudsz kapcsolódni?
-
azbest
félisten
válasz
marchellow #8789 üzenetére
A vnc nem erre való. Akadni fog és a színek is torzulnak.
Amúgy milyen régi az az imac? Az intelesek is már jóideje kezelik. Vagy ez még core2duo-s esetleg még régebbi powerpc? Nincs benne mini pci express slot? Ha van, akkor talán broadcom crystal hd kártyával bővíthető lehet, bár nem tudom mac alatt támogatott -e.
-
azbest
félisten
válasz
Neil Watts #8780 üzenetére
Ahogy nézem a plex zárt, binárian elérhető app.
-
azbest
félisten
válasz
Proci85 #8775 üzenetére
Nem csak a fővárosban lakunk
" Budapest területén nettó 10000.-Ft feletti rendelés esetén igény szerint díjtalan másnapi kiszállítás. Nettó 10000.-Ft alatti rendelés esetén egyeztetés alapján.
Vidékre csomagküldéssel, 1500.-Ft szállítási és csomagolási költséggel, de nettó 30.000.-Ft. feletti megrendelés esetén díjtalanul." [link] -
azbest
félisten
válasz
Proci85 #8770 üzenetére
Ja, akár az is. Ha még úgy számolják a rendelés díját, amint régebben, akkor (9253 + 1500) * 1.27 = 13656 körül jön ki. De eegy időben nem lehetett pi-t rendelni így automata módon, hanem csak magasabb áron kapcsolatfelvétellel.
Az első pi-met és hozzá a kamerát is rajtuk keresztül rendeltem régebben.
szerk:
nocsak, most látom hogy az itcafe is írt ma raspberry cikket [link] -
azbest
félisten
Ahol olcsó
Egyébként, 12-13 eft körül vannak mostanában. Ha postai úton rendeled, akkor még 1500 forint körüli költsége lehet. Ha van a közeledben bolt, akkor személyesen megvéve megspórolhatod a postázást.
Egyébként az RS componenstől rendelve talán a legolcsóbb. [link] ez úgy 12eft körülre jön ki talán, de nem néztem meg alaposabban. -
azbest
félisten
Van rajta scart vagy kompozit video bemenet?
Ha igen, akkor a pi kompozit kimenetével az összeköthető, csak a megfelelő kábel vagy scart-rca átalaakító kell. Ha jól emlékszem, akkor a pi alapból érzékeli is, hogy arra van kötve, de ha mégsem, akkor nemrég írtunk a config.txt-ről, ott kézzel is megadható hogy hdmi vagy kompozit kimenet legyen használatban. A pal és ntsc mód is választható.
-
azbest
félisten
válasz
schferenc77 #8764 üzenetére
Úgy látom a userdata mappában meg lehet adni [link]
Az openelec olyan mint egy set-top-box. Jobban bírja a gyűrődést, de nem lehet akárhogy módosítani (újra buildelés nélkül). A raspbmc pedig egy normál linux + xbmc. Az utóbbi könnyebben módosítható, de könnyeben össze is borulhat.
Az addonok közül lehet, ami nem megy arm eszközön. Az addonokat is lehet a rendszer összállítójának szerveréről (is) keresi, így más verzió lehet openelec alatt és más a többi rendszer alatt.
-
azbest
félisten
válasz
schferenc77 #8762 üzenetére
Ha openelec, ott squash fs alatt van a rendszer, azt nem tudod csak úgy módosítani.
-
azbest
félisten
válasz
bambano #8760 üzenetére
Igen, az az
Van hozzá részletes wiki leírás is http://elinux.org/RPi_config.txt -
azbest
félisten
szerintem, ha feltolod a hozzá passzoló rendszerképet a kártyára, majd a kernel paramétereket tartalmazó fájlban átírod (/boot fat partición), hogy ne a kártyáról hanem az sda1-ről induljon, akkor jó lehet. Arra viszont figyelj, hogy a kernel is a kártyán volt... abból lehet némi kavar, ha a kártyán lévő kernel és a hdd-n lévő kernelmodulok más verziójúak.
a raspbmc-nél van az, hogy egy megadott nevű fájlt elhelyezve a boot partición alapból az sda1-ről próbálja tölteni a rendszert?
Minden esetre csinálj backupot mielőtt megbűvölöd
-
azbest
félisten
válasz
bambano #8712 üzenetére
a b+ -nál úgy olvastam, hogy szoftveresen lehet emelni az usb táp leadás limitjét. Már hogy az a vezérlő chip ami rákerült, talán azt állítja.
"The “USB limit” doesn’t come into it in this case, but the PI does have a programmable current limiter that per default limits the output current for all USB ports together to 600mA, but with an entry in config.txt this can be increased to 1200mA" [link]
/boot/config.txt hozáadni ezt: max_usb_current=1
bár lehet a mostanikernellelfirmware-rel ez még safe_mode_gpio=4 paraméterként érhető el [link]Reboot közben nézd, hogy esik -e. Ja igen: a b+ már nem olyan betápáramkört tartalmaz, így ott valsz nincs akkora esés, mint a korábbi változatokon. A töltők meg sokszor főlé lőnek az 5v-nak.
-
azbest
félisten
válasz
bambano #8709 üzenetére
a rev2-es boardokon gyakorlatilag gyárilag közvetlenül az 5v-ra van drótozva. A rev1-eseknél kellett a polyfuse-t patkolni az usb-t, hogy ne legyen 100mA limit.
A bemeneti polyfuse kikerülésére szokták a gpio 5v lábát betápra használni.
Egyébként azt hiszem más is csinált már olyan átkötést, amire gondoltál, de nálad elvileg nem nagy fogyasztók az olvasók.
A microusb táp bemeneten lévő polyfuse miatt elég nagyot esik a feszültség, ha nem elég erős a táp, akkor 4.6V alá is könnyen leeshez a pi-be eljutó fesz. A tp1 és tp2 tesztpontok közt mérve ez hamar kibukhat.
Induláskor eszi a legtöbbet a pi, lehet hogy ezért működött már indulás után rádugva. Meg persze akár kernel bug is lehet, azt a dmesg logból talán látni.
-
azbest
félisten
Újabb fekete pont részemről a Raspi alapítványnak, akik nem szeretik, ha más hasonló boardokról beszélgetnek az emberek. Lezárják az olyan témákat a forumukban.
Például: [link]
Hummingboard vs Raspberry Pi (XBMC)
ODROID-W, a RPI compatible module?Legjobban az "tetszett" amikor valamelyik bennfentes azt sérelmezte, hogy más is vásárolhat úgy broadcom soc-ot, hogy ő és az alapítványosok nem tudnak róla. Meg persze, hogy nem tetszik nekik, ha máshol is futtatják a raspbian-t, ami mellesleg nem alapítványi pénzből készült, hanem egy önkéntes munkáját vették át.
Sokszor láttam már a reakcióikból, hogy a kritikát nem szeretik, üzleti érdekből bármikor hazudnak, ellenben mások érdemeit örömmel kisajátítják.Valamit nagyon félreérthettek a nyilt forrás és a közösség kapcsán.
-
azbest
félisten
Azok után, hogy valaki pécén d-sub kiemetet konfigurált fel úgy hogy dvb-t mux-ot adjon ki, már semmit sem tartok lehetetlennek
http://www.bellard.org/dvbt/Persze lehet, hogy nem élőben modulálva, hanem előre legenerálva és azt visszajátszva.
-
azbest
félisten
Az fm transmitter megoldásnál érdekesebb lenne ha a dab formátumú modulációt is tudnák. Ha jól értettem, akkor 1537 kHz a dab sávszélessége
Elvileg már le is járt a dab jogi védelme, már dab+ formában tolják manapság.
-
azbest
félisten
válasz
Proci85 #8636 üzenetére
A raspi esetén a firmware a következőt jeleni:
- a SoC-ban lévő beégetett rész, ezt a felhasználó nem tudja módosítani. Direkt azért, hogy ne lehessen elrontani. Ez tölti be az sd kártyán lévő következő lépcsőt.
- a /boot/bootcode.bin,felhasználja a config.txt és aztán a következő lépcsőt is tölti
- /boot/start.elf, ami már a kernelt tölti be. A kernel alapból szintén a /boot-ban van.Részletesebb leírás [link]
A firmware fájlok forráskódja nincsen közzé adva, az hétpecsétes ipari titok. A binárisokat viszont rendszeresen frissítik, javítják [link].
Ha jól emlékszem, akkor talán ígértek egy könnyített firmware változatot, aminek a forrását is kiadják. Persze amellé is lesz egy zárt bináris rész, ami olyan dolgokat kezel, amit jogi okokból nem lehet kiadni. -
azbest
félisten
Elsőre azt hittem magára a raspberry pi-re gondolsz.
A rendszer ingyenes, bárki letöltheti. Persze rengetegen csinálnak jó üzletet a felhajtás körül. A sokféle webshop a sokféle pakkjával szépen el tud adni mindenféle hasznos vagy kevésbé hasznos készletet. Gondolom van egy kupac kártya amire felírtak valamit, aztán darab-darab alapon dobálják a csomagba.
-
azbest
félisten
Milyet? Eddig is így volt. A legelső raspbian kiadással is gondban lennél. A 256 vs 512 MB kétféle memóriamennyiség kezeléséhez is kellett frissítés. De a sokkal kevésbé feltűnő különböző ram chipekkel szerelt változatokhoz is kell firmware támogatás. A samsung, hynix mellett még vagy 4-5 féle memóriával szerelik, a vörös nyákos kínai változatokat is beleértve.
Egyébként a boot partición lévő firmware fájlok frissítése kell csak ehhez. Bár bizonyos kernelben történt változtatások is megkövetelik a frisebb firmwaret.
Amikor rájöttek, hogy valójában benne van az árban az mpeg4 felvétel licenszdíjat is, nem csak a lejátszásé, azt is egy firmware frissítéssel aktiválták.
szerk: a memória fajtáit tekintve lehet tévedtem és csak 3 gyártó sokféle chipje van rajta [link], de a firmware repository kommentekben mintha többféle szerepelt volna.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Nintendo Switch
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Xbox tulajok OFF topicja
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Path of Exile (ARPG)
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Nintendo Switch 2
- További aktív témák...
- Telefon felvásárlás!! iPhone 11/iPhone 11 Pro/iPhone 11 Pro Max
- ÁRCSÖKKENTÉS Lenovo ThinkPad T570, T580, P51s, P52s eredeti Lenovo, belső akkumulátor eladó
- Nvidia Quadro P400/ P600/ P620/ P1000/ T400/ T600/ T1000 - Low profile (LP) + RTX A2000 6/12Gb
- Beszámítás! Apple Mac mini 2020 M1 8GB 256GB SSD számítógép garanciával, hibátlan működéssel
- Motorola G72 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest