Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• vadkörte

addikt

Üdv a mélyen tisztelt topiktársaknak (azért van pár ismerős arc :DDD)!

Jóóóó régen nem jártam erre. Leginkább tanácsért fordulnék a kollektív tudathoz. Évek óta porosodott a kis Pi2-m a TV alatt - LibreELEC-kel médiakliens volt egy Dell Optiplex 160-as PC-NAS-ról játszott le filmeket - mivel a NAS OMV-jét lusta voltam/vagyok életre kelteni és más okok miatt, funkció nélkül maradt. Pláne miután egy viharban egy közeli villámcsapás elvitte a tápját. Szerencsére az egész házban csak az pukkant el pedig volt pár fogyasztó. (a feszszabályzó IC égett el benne de úgy, hogy csak a lábai maradtak meg a NYÁK-ban és a NYÁK is átégett, ami mellesleg baromi büdös volt) :(
    2024 közepén barkácsoltam egy erősítő féleséget munka melletti zenehallgatáshoz, ami meghozta az étvágyat.
    2025-re lett egy egész jónak mondható D osztályú erősítőm, egy hozzá illő elektroncsöves előerősítővel (nem kell a láncba, de szép kellemes hangja van) - és jó ideig a "PC" - Mac Mini M2 - funkcionált mint forrás és lejátszó. Egy hirtelen ötlettől vezérelve letöltöttem a Pi2-re elérhető utolsó rAudio IMG-t (a Volumio-tól elment a kedvem mióta erőlteti az előfizetést) és telepítettem a Pi2-re. A DAC kártya addig marad a láncban, amíg megjön csájából a kicsit komolyabb USB-s DAC-om.
    Némi forrasztás - a Pi-re anno vettem egy FiPi DAC+ v2.0 DAC-ot, az RCA-kat kivezettem a háznak használt 3,5"-os kisfloppy doboz hátuljára és az átkötés valahol megszakadt - után összekötöttem az előfokkal és...
    :Y :Y
    Nem tudom milyen DAC chip van a Mini-ben, de még eszel a vacak DAC-kártyával is simán lezenéli a Pi...

És a hosszúra nyúlt bevezető után a lényeg. A zenéim jelenleg egy a Pi seggébe dugott párszáz Ft-os kártyaolvasóban lévő 128GB-os mSD kártyán vannak. :DDD Nem életbiztosítás, de mindegy. Normálisabb háttértár mégiscsak jobb lenne és a kisfloppy doboz se nagyon illik a képbe. A Pi2-vel már nem tervezek hosszú távra, az visszaköltözik szépen a TV alá LibreELEC-kel, a végtelenül gyengusa HW mediaplayer-nek még jó. Bár SSH-n nézve az rAudio fogyasztása is kifejezetten vicces. :) (az SoC 1-1 magja néha felugrik 10% fölé, de amúgy pár %-ot kaját mindezt ~40MB RAM foglalással)
    Streamer célra - csak lejátszó, nem kell kijelző, nem kell RC, sem távirányíthatóság és DAC sem - egy 4GB-os RPi4-nek lenne értelme? A gépet egy 2,5"-os SSD/HDD fogadására alkalmas NAS/desktop házba - DeskPi case - tenném. Így már azért az asztali képbe is szépen beleillene - Streamer-DAC-erősítő-előfok - nézegettem USSF és microPC gépeket is, de azok fogyasztása a Pi-ének a sokszorosa és a teljesítménytöbbletet a büdös életben nem használom ki.

Új hozzászólás Aktív témák