Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
dchard
veterán
Én csak megosztanék veletek egy kis tapasztalatot, hátha mással nem fordul elő.
Adott 4db 1TB-os (2 WD, 2 Samu) merevlemez, amiből RAID5-öt csináltam linux softraid-del, rajta egy darab ext 4 partíció volt.
A lényeg annyi, hogy az egyik lemezen szektorhiba miatt 3 szektornyi adat (pár száz kilobyte) reallokálásra került egy teljes SMART teszt során, majd elkezdtem újraszinkronizálni a tömböt, ami sikerült is, de a tömbön lévő ext4 partíciót nem tudtam felcsatolni, mert sérült a filerendszer. Az fsck.ext4 futtatása az okát is megmondta: nagyobb a partíció mérete mint a fizikai lemez (RAID tömb). Újraméreteztem a tömböt 100MB-tal kisebbre, majd az fsck futása sikeres volt igaz jelezte az fsck hogy történtek javítások a filerendszeren. Ezután már föl lehetett csatolni, és használatba venni.
Az eredmény egyetlen sérült file lett a közel 2,5TB-nyi adatból, szóval boldog voltam, a lemezek azóta is hiba nélkül mennek.
A tanulság az, hogy soha ne hozzunk létre pontosan akkora partíciót mint amekkora maga a tömb, mert így járhatunk. Én azóta 2-300MB-tal kisebb partíciót használok. A másik, hogy az ext4 superblockok helyét érdemes kimásolni (akár kinyomtatni, kb. fél oldal), mert rengeteget segíthetnek a helyreállításban. Ugyanez igaz a tömb alapbeálltásaira is.
Dchard
Új hozzászólás Aktív témák
- Samsung 980 Pro 2TB Heatsink bontatlan, új!
- SATA ÉS IDE (PATA) 2,5 , illetve 3,5 HDD BAZÁR
- Toshiba 1TB 7200rpm 100/100
- BESZÁMÍTÁS! 4TB Seagate Skyhawk ST4000 SATA HDD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! 2TB Sandisk Extreme Portable V2 külső SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! LENOVO ThinkPad P15s Gen2 munkaállomás - i7 1165G7 16GB DDR4 512GB SSD Quadro T500 4GB W
- iPhone 17 256 GB Levander - Bontatlan !! www.stylebolt.hu - Apple eszközök és tartozékok - Számlás
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD RX 6500 XT 8GB Rampage SHIVA ADATA 600W
- Dell Vostro 3425 6magos Ryzen 5 5625U 8GB RAM 256GB SSD
- Frissen pasztázva! Playstation 4 Pro 1 TB + kontroller 6 hó garancia, számlával!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Central PC számítógép és laptop szerviz - Pécs
Város: Pécs