Hirdetés
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- DUNE médialejátszók topicja
- Projektor topic
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- TCL LCD és LED TV-k
- NVIDIA GeForce RTX 3080 / 3090 / Ti (GA102)
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
Új hozzászólás Aktív témák
-
spkkill
tag
Sziasztok!
Tudom, hogy kényes téma. Viszont szükségem lenne egy kis segítségre.
Mostanában milyen áron szabad elvállalni PLC programozási munkákat?
Óradíj vagy I/O ár is jöhet.
-
Baliboy1979
csendes tag
-
Baliboy1979
csendes tag
válasz
moseras
üzenetére
Hat ez igy mukodik mar tobb mint 10 eve tokeletessen hiba nelkul. Itt nalunk UK-ben ez bevett rendszer. Mint latod a kazan telepitesi utmutatoban is ez egy helyes bekotes. Amugy nem en kotottem be es nem en telepitettem ezt a rendszert. En csak felokositottam az evohome vezerlessel. Ma csereltem ket radiatort feltoltottem es kilegtelenitettem 5 perc alatt. Par nap meg ranezek a meg levegore de nem nagyon lesz benne tobb. Mellesleg futesszerelo a szakmam.

-
moseras
tag
válasz
Baliboy1979
üzenetére
Üdv!
> A kazan csak az aramlaserzekelore var
Ha pl. légtelenítesz, vagy bármilyen egyéb ok miatt csak a szivattyút kell(ene) indítani, akkor ki fogod kapcsolni a kazánt ?
Továbbá hogyan oldod meg így az utókeringtetést ? Ekkor igény megszűnik, kazán leáll, szivattyú pedig tovább működik adott ideig..., ezt így nem tudod megoldani.
-
Baliboy1979
csendes tag
válasz
moseras
üzenetére
Ez egy Baxi solo he kazan. Amiben van egy aramlaserzekelo es az inditja el a kazant. A kazan nem tudja soha, hogy eppen melegvizet vagy radiatort fut. Mindenkeppen kell a magasabb eloremeno az indirekt tarolo felmelegitesehez. Kesobb padlofutes lesz a hazban es a szobakban tulmeretes radiatorok igy joval alacsonyabb eloremeno eleg lesz. Keveroszeleppel is megoldhato de felesleges felmelegiteni es visszakeverni a vizet. Epp az este jutott eszembe a motorpoti vagy valami motoros vezerles.
Ez van most vezerlesnek annyi kulonbseggel, hogy mindket rele a szivattyut inditja. A kazan csak az aramlaserzekelore var. A radiatorokon meg honeywell hr92 fejek vannak. -
Szirty
őstag
válasz
Baliboy1979
üzenetére
Eseteleg egy motorpoti

-
moseras
tag
válasz
Baliboy1979
üzenetére
Üdv!
> plcvel megoldhato lenne kulso homerseklet erzekelo haszlataval
0-10V-os kimenetre is szükséged lesz a PLC-ben, ez fog alapjelet adni a kazánnak. Általában az ilyen kazánoknál állítható, hogy a 0-10V-os bemenet hőmérsékleti alapjet, vagy teljesítmény alapjelet ad e.
> hidegebb idoben kicsit magasabb
> es a ketto darab BDR91 rele
a szelep átváltásához ? van olyan szelep, amelyhez csak 1 relé szükséges, és van olyan is, amelyet többféleképpen is be lehet kötni.
Célszerű olyan szelepet használni, amelyben van végállás visszajelzés is, így választ kapsz olyan kérdésekre mint, hogy "behúztam az átváltó relét, de valóban átváltott a szelep ?"...
> manualisan potmeterrel allithato
Ez beépített poti ? nem biztos, hogy azt célszerű megbontani, lennie kellene külön 0-10V-os bemenetnek
-
Corte
friss újonc
Sziasztok
Kinco PLC programozásában jártas szakembertől szeretnék
segítséget kérni.
Köszönöm előre is! -
Baliboy1979
csendes tag
Sziasztok. Adott egy "buta" gazkazan honeywell evohome rendszerrel vezerelve. 3 jaratru szeleppel egy indirekt melegviz tarolo es par darab radiator. Szeretnem megoldani, hogy a most manualisan potmeterrel allithato eloremeno homerseklet programozhatoan allithato legyen adott korulmenyekhez kepest. Kulso homerseklet, kell-e eppen melegvizet csinalnia vagy csak a radiatorok mennek. A radiatorok tulmerretessek igy eleg lenne a 40-50C eloremeno. Esetleg hidegebb idoben kicsit magasabb. Melegvizhez pedig kell a 65-70C. Mindenkeppen "ipari" megoldasban gondolkodnak, hogy stabil legyen. plcvel megoldhato lenne kulso homerseklet erzekelo haszlataval es a ketto darab BDR91 rele(futesnek es a melegviznek kulon-kulon) megfigyelesevel? Arra gondoltam, hogy a kazan vezerloben a manualis potmeter helyere lehetne illeszteni a plc vezerlest.
-
n0rbert0
senior tag
válasz
KicsiBGery
üzenetére
Szia,
Nem a 8GB a hiba, mert nekem 32GB van és nekem is ugyan ez a tünet, igaz v15.1-el. Kipróbáltam vmware-rel is aminek 8GB RAM van adva és azon sem megy. Mind kettő win10.
Megkértem kollegám, hogy próbálja ki neki megy-e, és neki megy. Ugyan olyan gép, ugyan úgy win10-zel és TIA v15.1-el és neki működött. Annyi a különbség, hogy neki a TIA mellett fel van telepítve a Step 7 v5.6.
Utána megpróbáltam egy olyan vmware-t, ahol TIA v15 és Step 7 5.5 is van telepítve. Ott is ment a szimulátor. Úgy néz ki, hogy TIA alatt bugos a szimulátor, ha nincs feltelepítve mellé a Step 7 v5.
Ha van rá lehetőséged, akkor telepítsd fel a "klasszik" Step 7-et és próbáld meg úgy. -
DasBoot
aktív tag
Jó szerencsét! TIA software updater-ben szeretném a készülékek listáját aktuálissá tenni, de nem tud a szerverhez kapcsolódni. A .zip file-t is letöltöttem. Sajnos ezután elakadtam. Egy TIA portal v13-ben szeretnm ezt megtenni. Köszönöm a segítséget.
-
ZetorGumi
addikt
válasz
KicsiBGery
üzenetére
Legalább nálatok van ilyesmi.
Az alap feladatok megoldásához szerintem teljesen mindegy, hogy 300-as, vagy 1500-as van megadva a programban. -
-
ZetorGumi
addikt
válasz
KicsiBGery
üzenetére
Miért nem használsz újabb cpu-t szimulálásra?
Tanulni az is jó.
-
roycee89
csendes tag
válasz
KicsiBGery
üzenetére
-
ZetorGumi
addikt
válasz
KicsiBGery
üzenetére
Szia.
Ildomos mindig az aktuális TIA verzióhoz tartozó PLCsimet használni. V14-nél PLCSIM V14-et.
A RAM az karcsú neki egy kicsit, de nem azért fagy. -
KicsiBGery
csendes tag
-
roycee89
csendes tag
Sziasztok!
A következő problémám adodott. Adott egy Teltonika RUT 955 (LTE) router. Mögötte egy Siemens S7 1200 és egy Saia PCD3.M2120 típusú PLC. A routert PPTP VPN serverként konfiguráltam. Másik hálózatról VPN-nen bejelentkezve elérem a SAIA PLC-t a Siemens-et a TIA PORTAL viszont nem látja. Segítségeteket előre is nagyon szépen köszönöm. Üdv, Roland -
SafE84
tag
válasz
moseras
üzenetére
A helyzet az, hogy hivatalból sem az YLSCY-Jz sem pedig a LiYCY nem alkalmas busznak. A sodrott erű vezetékeket nem erre találták ki. Viszont a J-Y(ST)Y annál inkább alkalmas (telekommunikációs kábel). Pl. 2x2x0.8 Olcsó és tökéletes a célra, ezzel még sosem volt problémám.
-
moseras
tag
Üdv!
Köszi!
RS485-höz csavart érpárt javasolnak, mi is azt használunk. Csavart érpáron is volt olyan, hogy mind a modul gyártója, mind az eszköz gyártója 32 eszközt írt, 2 végén természetesen lezártuk, kb. 150 méter kábel, 9600 bps, 11 eszközig jó volt, a következő rákötése után összeomlott (persze az új eszköz is jó volt, másik buszon). Volt mégegy hasonló, más gyártó, más darabszámnál omlott össze. Arra mi is gondoltunk, hogy odamegyünk 1 USB/RS485-el, másik végén egy céleszköz. Ha működik, és úgy döntünk, hogy megvesszük a modbus rtu-os eszközöket, majd az ötödiknél összeomlik, akkor probéma van. Sajnos ilyen kábel van, nem nagy esély van újrakábelezni.
Imi.
-
moseras
tag
Sziasztok!
Tud e valaki olyan buszos rendszert, ami YLSCY-Jz (5x1, árnyékolt, nem csavart érpár) kábelen is működik 200-300 méteren (gyártó, fejlesztő által garantált módon), és remélhetőleg van hozzá PLC-s modul (WAGO, Siemens), vagy konverter. DALI ilyen, de az nem jó nekünk.
Imi.
-
Tomika86
senior tag
Sziasztok!
Siemens TP700 Comfort HMI-ben be volt állítva, hogy a jelszó lejárjon 30 nap után.
Sajnos olyan nyúlt hozzá aki nem tudta a jó jelszót, beírta többször rosszul és ki lett zárva az admin.
Van valami megoldás?
Ami megvan project az régebbi verzió.(Még a gyártó adta, de a PLC program volt csak friss benne)Valahogyan nem lehet megoldani, hogy a régebbiből csak a felhasználó kezelés kerüljön át?
Upload nincs Tia Portal V15-nél már?Köszönöm!
-
DasBoot
aktív tag
Jó szerencsét! A Zelio 2 programozható modulon hogyan lehet mindent törölni? 'Factory reset'-et szeretnék. Menüjében nem találtam erre utalást. FBD-ben van rajta program,és LD-ben szeretném programozni a nyomógombokkal, modbus hálózatom nincsen (másodsorban ennek kialakítása is szóba jöhet, nert modbus modul van hozzá). Köszönöm a segítséget.
-
rsf
senior tag
válasz
Gyu_Szfvar
üzenetére
Samsung PLC??
Sharp volt már a kezemben. Nem azt vette meg a Samsung?
Nincs kedvem még rákeresni se, de anno azt használtak a gödi Samsung gyárban.
ÜDv. -
Gyu_Szfvar
friss újonc
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni tőletek.
Kezembe került némi SAMSUNG N70 PLC.
Ennek a szerkezetnek van programozó szoftvere aminek a neve WinFPST.
Ebből nekem meg van a 2.24 verzió Koreai nyelven. .....hát mondjuk úgy .... nem igazán értelmezhető részemre.
Létezik ebből (értelmezhetőbb nyelvezetű is)angol verzió amit sajnos a sokadik próbálkozásra sem bírtam beszerezni.Itt jönnétek Ti! akik tudtok nekem segíteni ebben a témában.
Ha valakinek volna esetleg egy WinFPST 2.24 eng szoftvere otthon, akkor azt szívessen venném, ha egy linket megosztana velem vagy egy e-mailben elküldené részemre.Köszönöm segítségeteket!
Gyula -
Kozsopapa
újonc
PLC - M340
hőmérséklet az IFM ennél pontosabban nem tudom (ifm temperature sensor)
és a panel az pedig VIJEO designerrel lett programozva. -
Kozsopapa
újonc
Sziasztok!
Gyakornok vagyok egy üzemi cégnél, és olyan problémába ütköztem,hogy az egyik gép Hőmérséklet mérője csak akkor frissül, ha a gép panelját böngésszük (gondolom újbóli adatküldés történik vagy nem tudom)
Mi lehet szerintetek a gond?
Van egyébként egy átfolyás mérő is felszerelve de annak semmi baja, kapom az adatokat folyamatosan tőle
Legyen szép napotok! -
DasBoot
aktív tag
Pardon, véletlen küldés!
-
n0rbert0
senior tag
válasz
ratkaics
üzenetére
Van letöltés gomb. Ugyan úgy néz ki, mint a HW konfig letöltésnél. Ha jól emlékszem, akkor stop-ba kell lenni a PLC-nek letöltéskor. Csak a PUT/GET-et használó PLC-ben kell letöltetni. Az active connection establishment legyen kiválasztva!
A PUT/GET a netproban beállítottaknak megfelelően legyen paraméterezve, illetve arra ügyelj hogy egyszerre max 160byte írható/olvasható. -
ratkaics
senior tag
válasz
n0rbert0
üzenetére
Klasszik Step7.
A netpro-ban felvettem partnernek a másik cpu-t, de a netpro-ban csak "mentés" illetve "fordítás és mentés" gombra emlékszem. Letöltésre nem.
De majd megnézem jobban. Letöltés-kor meg fog állni a cpu?
A PUT és a GET blokkokat is kellene használnom amúgy. A netpro-s letöltés csak annál a cpu-nál kell, ahol ezek az SFB-k használva vannak ugye? Tehát a partner cpu-nál nem? -
Szirty
őstag
válasz
ratkaics
üzenetére
Szia!
"Ehhez fontos, hogy a cél PLC is ugyan abban a projektbe legyen mint, ami forrás?"
Nem.
Fontos viszont hogy a PUT-ot használó CPU projectnél a NetPro-ban fel legyen véve a másik partner (hiszen enélkül az SFB-nek meg sem tudod mondani kivel akarsz kommunikálni).
Továbbá fontos hogy a PUT-ot használó CPU-ra rá is töltsd a NetPro beállításokat (download)! -
tanrob
csendes tag
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni...
Tia V15.1 - es verzióm van.
A problémám, hogy adott egy s7 1200 as PLC, aminek le akarom tölteni a programját.
A bibi az, hogy a progit v13.1 -es verziós TIA -val készítették.
Hogyan tudnám levarázsolni a programot az én TIA v15.1 es portalomra?
Köszönöm előre is! -
Tomika86
senior tag
Sziasztok!
Egy ezeréves S7-314-hez raktam be egy CP341 Lean kártyát, de sehogy sem indul el.
Mi lehet a probléma?
[kép]Köszönöm!
-
crucified
tag
-
KLR
csendes tag
válasz
crucified
üzenetére
Szia.
ETH kábel PLC-re, megnyitod a TIA-t, nem nyitsz projektet, az Online & Diagnostics-ra kattintasz, kiválasztod a hálózati kártyát és a TIA átfésüli a hálózatot és megkeresi a PLC-t, akár volt már programozva, akár nem. Esetleg, ha másik IP tartományban van a PLC mint a PC, fel fogja kinálni hogy hozzáadja azt a tartományt is a hálózati kártyádhoz. -
crucified
tag
Sziasztok, egy Siemens CPU 1214 DC/DC/DC CPU-nak hogyan tudom meg az IP címét TIA portalból?
Köszönöm előre is
-
tanrob
csendes tag
Sziasztok!
Szeretnék segítséget kérni...
Adott egy Logo8 és egy KTP600 -as HMI.
Külső hőfokot szeretnék a HMI -n megjeleníteni. A külső hőfokot egy PT100 és egy 0-10V os jelátalakító szolgáltatja.
Programban analog amplifierrel skálázom a 0 -10V -ot, -50 és +50 °C között.
Parameter vmappingban be állítom, hogy az amplifier aktuális értékét egy Word adattípusban mentse, majd a TIA -ban a kijelző ezen változóját is wordben adom meg, majd hivatkozok rá VM20 címmel. A probléma ott van, hogy amint negatív tartományba esik a hőfok a kijelzőn a hőfok helyén ez van: ####°C.
Gondolom a Word adattípussal lesz a baj...
Tudnátok adni tanácsot, hogy hogyan próbáljam, hogy sikerrel járjak?!
Köszönöm! -
mikado
tag
Sziasztok, nem teljesen ide illik, de kicsit tanácstalan vagyok.
Egy Simatic S7-200 relés cpu 224 programozókábellel mennyit érhet mostanság? -
Tomika86
senior tag
Sziasztok
Amiket akartam megcsináltam FC blokkokkal és az FCkez külön külön DBkkel.
1. Van egy olyan feladat ahol van egy FC ami egy karakterekből álló tömböt (Ez a bevitt adat), egy bit segítségével vagy átmásol egy az egybe egy karakterekből álló tömbbe, illetve ha TRUE a bit akkor megfordítva írja be a bemenetet a kimeneti tömbbe.
2. Másik feladat, hogy a karakterekből álló tömböt dekódolja az FCben lévő algoritmus alapján és ad a kimeneten egy DINT kimeneti változót.Ezt a kettő FCt szeretném egybe egy FB-be bepakolni, hogy ne legyen külön DB, hanem a függvény instance DBje legyen csak.
Viszont van gondom vele:
Jelenleg OPN DB1 és OPN DB2 van használva, egyik az Fc1ben, másik az FC2ben.
Hogy tudom átírni a jelenlegi
OPN DB1
L P#0. 0
T DBD 20
L DBB [DBD20]A DBD20 helyett megy a STAT változóban létrehozott DWORD Mutato.
De hogy írom át az indirekt címet a szögletes zárójel elötti DBB-t?
IN változóknál létrehoztam egy Bemeneti_tomb ARRAY [0..15] CharErre szeretnék hivatkozni.
Hogy működik ez?
Köszönöm -
ratkaics
senior tag
Sziasztok!
Hogyan lehet megoldani, hogy egy DB-ben lévő "Actual value" értéke átkerüljön az "initial value"-hoz? Akár programmal, akár máshogy?
Köszi előre is a segítségeket!
-
n0rbert0
senior tag
válasz
n0rbert0
üzenetére
Azon átsiklottam, hogy basic panelről beszélünk, az sajnos nem tud master lenni.
Megoldás lehet, hogy felveszel egy DTL változót a PLC-ben, amit a képernyőről egy date/time fielddel írsz. A PLC-ben ezzel a változóval meghívód a WR_SYS_T vagy WR_LOC_T blokkot (az egyik a system time a másik meg a local time, amelyek ugye lehetnek különbözőek attól függően milyen időzóna van beállítva vagy van e daylight saving...).
Az idő aktualizálását lehet valamilyen feltételhez is kötni, pl gomb nyomás.
Valahogy így:
-
tibi-d
tag
Sziasztok!
Adott egy CPU 1214C, és egy KTP400 Basic párosítás. A kérdésem az, megoldható-e, hogy a terminálon keresztül beállítsam a CPU rendszer óráját a pontos időre. A készülékek sziget üzemben működnek, nincs se hálózat, se programozó PC a közelben.
A válaszokat előre is köszönöm. -
Tomika86
senior tag
Sziasztok
Stringet hogy tudok másolni egy másik stringbe, illetve megfordítva?
Tehát x string = abcdef
Ha M0.0 FALSE akkor y string legyen abcdef
Ha M0.1 TRUE akkor y string legyen fedcbaKöszönöm
-
Stokes666
csendes tag
Sziasztok!
Adott egy S7-1200, és a rajta futó tia portal V13-ban íródott program.
V16 verzióval valahogy le tudom menteni a programot, vagy V13 kell hozzá mindenképp?
Előre is köszi a válaszokat. -
attrax
aktív tag
válasz
Rigor Mortis
üzenetére
Aha akkor ez lehet a baj.Logosoft v8.2-t használom és valóban egy régebbi logot akarok programozni.Ha a logoban kézzel beállítom a hivatkozást akkor downloadnál megjelenik a reference opció ami érdekes :-)Köszi szépen!
-
Rigor Mortis
csendes újonc
Szia attrax!
Csak tippelek, de szerintem LOGO8-at programozol. LOGO7-ig az általad jelölt helyen volt a "Reference" gomb. A nyolcas programozásánál ezen változtattak. (Kipróbálhatod úgy, hogy ideiglenesen hardvert váltasz a "Tools/Select Hardware..." menüpont alatt hetesre. Meg fog jelenni a várt helyen a gomb.)
A paraméterátadásban résztvevő blokkok alatti "+" jelre kattintva kibontódik egy táblázat, mely a használható paramétereket tartalmazza. Simán, szükség szerint össze kell kötni azokat egymással. Nagyjából így:
Üdvözlettel:
RM.
-
Tomika86
senior tag
Sziasztok
Lehet olyat csinálni, hogy Step7 v5. 6 - ban az STL kódot én léptetem és tudom figyelni az adott változók értékeit?
-
KLR
csendes tag
Mindkét TIA megvolt pár hónappal ezelőtt is (Simatic PG M6), az eredeti projekt is, a CPU-t meg cserélni kellett...
A kolléga azóta "közös megeggyezéssel" távozott a cégtől, én utána jöttem. Elég lazán kezelte a dolgokat, projektek egy része nem lett archiválva, néhány sajna el is "veszett". Hozzáláttam rendszerezni a dolgokat és rögtön ebbe futottam. A jelek szerint, jó buli lesz.
Új hozzászólás Aktív témák
- Spórolós topik
- Sütés, főzés és konyhai praktikák
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Formula-1
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Cyberpunk 2077
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- WoW avagy World of Warcraft -=MMORPG=-
- Hálózati / IP kamera
- További aktív témák...
- Lenovo ThinkPad P16V Gen2. Munkaállomás Intel Core Ultra 7-165H/32RAM/1TBSSD/RTX2000Ada 3év gar
- FELÚJÍTOTT Refubished Lenovo Thinkpad T14s G2 Üzleti Golyóálló Laptop -50% Ryzen 5 PRO 5 16/512 FHD
- 2x32gb szerver ram bontatlanok .
- Lenovo ThinkBook 14s Yoga 2-in-1 üzleti laptop tollal i7-1165G7 16gb ram 512ssd FHD IPS Gari
- Nothing Phone 1 (8GB/128GB, dual sim, független) + Nothing tok + Nothing bontatlan fólia
- Magyar Logitech G915 Billentyűzet lehet +33.000.- Ft ból
- IKEA Format lámpák eladóak (Egyben kedvezménnyel vihető!)
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 mini 64GB Kék -12 hónap JÓTÁLLÁS - Kártya független, 100% gyári Akkumulátor
- Apple iPhone 13 128GB,Vodafone,Átlagos,Dobozaval,12 hónap garanciával
- Apple iPhone 13 Pro 1TB,Újszerű,Dobozával,12 hónap garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest