Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• Superman

nagyúr

Mycso, robyeger, ez leehet, hogy a ti asztalotok, nem tudom, de leírom a jelenséget:

Adott ugye egy Asus P5P800 SE lap, egy 550wattos Chieftec táp és egy PentiumD 945-ös proci. Köztudomású az alaplapról, hogy nagy terhelés hatására viszaesik a feszültség, a VCore, aminek hatására, vagy kilép egy benchmark/játék/3D-s program, vagy újraindul a gép, vagy megfagy, stb.

Egy-két héttel ezelőttig a lap majdnem 4.2GHZ-en járatta a procimat stabilan, most 4.02GHZ-en is problémái vannak.

megcsináltam az ún. pencil modot, minek hatására, a Vcore stabilabb lett, már nem ugrál annyira, sőt, túl is lőttem a célon, mert a default 1.2Volt helyett, most a proci default-ja 1.376. No ez nem baj, csak arra kell figyelni, hogy ha mondjuk 1.37Voltot adok neki, az 1.43-ként jelenik mega biosban és a Windowsban is. Multiméterrel is lemértem, tehát az értékek helytállóak.

A gond: amint mondtam most már a 4GHZ-el is vannak problémák. A jelenség az, hogy alacsonyabb VCore feszen simán elindul, mihelyst kiléptem a biosból, de a Windows nem töltődik be, vagy megfagy töltődésnél. Ha magasabb a Vcore fesz, akkor az alaplapon lévő tekercsekből csúnya recsegő/zizegő/surrogó hangok hallatszanak. Azt hittem ez a táp, de nem az.

Lehetséges, hogy a 865-ös alaplap nem tudja ellátni a kétmagos prockót elég feszültséggel? Olyan, mintha megpróbálna több feszt felvenni, de nem megy neki. A vége az, hogy kikapcsol a képernyő, mondjuk egy újraindítás után. Ha ezek után újraindítom a gépet betöltődik a Windows az adott órajelen. :F De már eléggé elegem van az állandó újraindítgatásokból.

Ráadásul random fagyást is tapasztaltam, ami korábban nem volt jellemző: a CrystalMark FPU-ja néha totálisan lefagyasztja a gépet. A processzor más alaplapban jól működik, ezt kizárnám, marad az alaplap.

tehát megcsináltam a pencil modot, a VCore stabil lett, de nem változott semmi, mert az alaplap mintha nem tudná, bírná a nagyobb feszt felvenni. Volt már valakinek ilyen gondja? tanács, ötlet, elképzelés?

Új hozzászólás Aktív témák