Hirdetés
- Dedikált NPU-t tervezne az AMD?
- És akkor egy fejlesztőstúdió rájött, hogy vissza is élhetne a felskálázással
- Száguld a Meta és a Microsoft, 500 milliárd dollárral lőttek ki az AI-részvények
- Jól áll az ARM-os Windows helyzete, de a játékoknál nem jön az áttörés
- Kínai kézbe kerül a MediaMarkt áruházak tulajdonosa
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- És akkor egy fejlesztőstúdió rájött, hogy vissza is élhetne a felskálázással
- Házimozi belépő szinten
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Milyen processzort vegyek?
- TCL LCD és LED TV-k
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- RAM topik
- Azonnali fotós kérdések órája
- Jól áll az ARM-os Windows helyzete, de a játékoknál nem jön az áttörés
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Új hozzászólás Aktív témák
-
zolda
tag
válasz
Gubek-Einste #62799 üzenetére
szia, NET-TV a szolgáltató (ha jól tudom az I-TV Zrt "része"), optika, Huawei eszközzel (HG8245 ?), sajnos jelenleg nem tudok az admin felületre belépni, az alján lévő username/password nem megfelelő, de holnap rákérdezek a szolgáltatónál.
-
-
A jelenlegi hálózatom úgy néz ki, hogy van a Voda router, az szórja a wi-fi-t, és négy helyiségbe kábelen megy a hálózat. Ha jól gondolom, ezekre végpontokra lehet tenni MESH képes eszközt?
IgenAhogy tippelem csak úgy két régebbi router nem lesz erre jó...
Ha mesh hálózatba szervezhetőek akkor használhatóak.Van valami ajánlott az alsó kategóriában?
Asus AX1800U ami a belépő (és ajánlott) szint manapság. -
zolda
tag
sziasztok! a napokban váltottunk szolgáltatót (net-tv) és azóta több eszközön is probléma van a Facebook-on látható linkek megnyitásával (A webhelyen használt kapcsolat nem biztonságos...). Különböző FB fiókkal is jelentkezik a probléma, viszont van olyan eszköz, ami rendben működik... mobilnettel minden oké, ezért is gondolom, hogy az új hálózattal van vmi gond.
köszönöm, ha tudtok vmi tanácsot adni. -
Marci112233
addikt
Ha nem gond az hogy másik routerhez kell kapcsolódni akkor a régi router is megfelel switch módba rakva a végpontokhoz kötve. Így ott lesz még kábeles lehetőség is illetve wifi is ha nem kapcsolod le a switch-be állított eszközön. Így a fő Voda router fog IP címet osztani mindenhova, de neked kell átállni az erősebb routerre. Ez a legolcsóbb megoldás szerintem, mert egy MESH rendszer szerintem jóval drágábban kivitelezhető.
-
mohow
tag
válasz
Alex91 #62794 üzenetére
Gyorsan utána néztem, de hadd kérdezzek még itt. Részemről járható az út. A jelenlegi hálózatom úgy néz ki, hogy van a Voda router, az szórja a wi-fi-t, és négy helyiségbe kábelen megy a hálózat. Ha jól gondolom, ezekre végpontokra lehet tenni MESH képes eszközt?
Ahogy tippelem csak úgy két régebbi router nem lesz erre jó...Van valami ajánlott az alsó kategóriában?
-
Borisz76
nagyúr
A kábel végére kell egy új vagy használt router amit AP ( Acces Point ) módba kell tenni / állítani.
Vagy létezik direkt AP is....tehát nem router "csak" AP.
Ugyanakkor ez egy másik wifi-t fog szórni.
AJÁNLOTT új , az eredetitől eltérő , SSID-t és jelszót beállítani.Tehát 2 db wifi hálózatod lesz otthon.
Ezért is kell a külön-külön SSID , hogy tudd melyikre is csatlakozol. -
mohow
tag
Sziasztok! Adott egy vodafone-os kábelmodem. Ennek wi-fi jele egy helyiségben bizonytalan. Ide kábellel el tudom vinni a netet. Kérdés, hogy itt milyen módon tudom ismételni a kábelmodem wi-fi-jét?
-
huliganboy
addikt
válasz
huliganboy #62788 üzenetére
Köszönöm! Közben megoldottam!
-
Marci112233
addikt
válasz
Marci112233 #62785 üzenetére
Már működik a kamera rendszer. A DVR újraindítása megoldotta a gondot.
-
huliganboy
addikt
Sziasztok!
Van egy telekomos Huawai routerem/modemem amin van pár lan eszköz, ami után van egy AC65P (openwrt) ami a wifit adja +lanon pár eszközt kiszolgáló router!
Jelenleg a szolgáltatói eszköz létesít internet kapcsolatot, rajta a wifi ki van központilag kapcsolatatva (nem releváns infó most). Ez az eszköz a DHCP szerver is...
Az elmult időben rengeteg eszköz lett a hálózaton, kb 60+, és ez néha belassítja az eszközt több tekintetben is..Szeretném az AC65P routert DHCP szervernek beállítani. A kapcsolódást továbbra is a szolgáltató eszköz végezné viszont azon is maradna lan eszköz.
Mi a legegyszerübb módja az átállásnak? Illetve van e akadálya?
Köszönöm
-
Marci112233
addikt
Üdvözletem!
Leváltottam a régi TP-Link TL-WR1043ND V4-et egy TP-Link Archer AX20-ra. Minden simán működik ahogy kell neki, a NAS-nak és az egyik kamera rendszernek adtam fix IP-t ahogy a régi routerben is volt. Minden utána kötött eszközt/AP-t látok, és elérek ami utána van kötve, de az egyik Ap sor végén lévő analóg kamera rendszert nem érem el, pedig az az előtt lévő routert simán elérem távolról, tehát netnek is lennie kell ott a végén.(Holnap tesztelem csak.) Az új router tudja ugyan azt a hatótávot mint az elődje, így egyenlőre elég lesz magában is amit lefed, és ami meglepett, hogy a konyhába még az 5GHz is kijut, amit nem vártam tőle, mert kettő fal is van közte. Viszont mi lehet a probléma, hogy a kamera DVR-je nem jelenik meg a routerben, és nem is látom sehol a hálózatban? Holnap ránézek és újraindítom a kamera rendszert hátha az a baja, de azért érdeklődök hogy van-e más tipp miért nem működik alapból.
-
Attti73
tag
Kérhetek egy kis segítséget?
Most vettem egy Asus RT-AX53U routert és ahogy beallitom leszakad a netről, néha ujraindul, gyakorlatilag használhatatlan.
ADSL pppoe passthrough van beallitva a t-s hgw-n.
Ahogy beallitom a csatlakozási adatokat csak néhány másodpercig van net és vége. A hálózati diagnosztikánál néha a modemnél áll meg, néha az internetnél és néha végig minden jó. -
Pille99
tag
válasz
Khadris #62772 üzenetére
Ha van mani, vegyél ezt:
www.tp-link.com/hu/home-networking/deco/deco-x90/
Egyiket tedd a HGW mellé és a 2,5 GB LAN-nal kösd össze.
Mindenhol erős wifid lesz.
A fő decot tedd Acess Point módba. A sok wifis kütyüt a deco röhögve elbírja.
A switchet oda tedd, ahol a legtöbb kábeles eszköz van. A switchet a Decoba is dughatod.
A tévék STB-jét szerintem a HGWhez kell kapcsolni, de ebben nem vagyok járatos. -
Khadris
csendes tag
válasz
Multibit #62773 üzenetére
Sajna nem volt olyan albérlet a kínálatban, ahol szobánként volt lan kiállás, örültem, hogy egyáltalán üvegszál van a házban. A plafonon kábel vezetés jó ötlet, de aláírtam, hogy nem módosítunk a lakáson, így egyelőre függönyünk sincs, mert a karnist is fúrni kéne.
A HGV után tegyek egy routert, oké, és a switchet hová, és miket kössek bele? Még a fal mellett körben talán el tudok menni kábelekkel, meg be az ajtó alatt a szobába, és akkor a gyerekszobát, meg a dolgozót be tudom kábelezni, de a tévé és a STB középen van, oda csak a szobán át keresztbe tud menni kábel, talán esetleg a szőnyeg alatt. Az okosotthon kütyüket a T-s router wifijére tegyem, vagy a sajátomra?
A céges policy nem tudom, vizsgálja-e és engedi-e a lan adaptert, de megkérdezem. Mindketten úgy kaptuk, hogy wifin tudjuk használni, van céges kliens is hozzá, ami hitelesít a vpn-en is, nekem CIsco-s, pároméknak saját céges fejlesztés, nem tudom, kábellel ezek mennek-e. Nem volt semmi gond, amíg külön laktunk, stabil is volt mindegyik, működött is gond nélkül.
Én legszivesebben maradnék a mesh hálónál, azt könnyebben visszük a következő lakásba is, meg azért van hitem abban, hogy pár minőségi routerrel azért tudok stabil és gyors hálót összerakni.
Mi a helyzet a SmartBoxszal? Van bármi tapasztalat, hogy wifin működik-e normálisan?
-
Sztyepadzso
őstag
válasz
Johnzy #62775 üzenetére
Köszi a választ, meg a levelet is(egyébként megoldom én magam is, azzal nincs baj, csak ahányszor velük dolgom volt, inkább úgy vagyok vele, hogy megoldom, ha tudom, magam is.).
Csak mert én ehhez nem értek, had kérdezzek vissza:
-A modem mód alatt a bridge-et érted, ugye? Azaz azon kívül, hogy kb áramot fogyaszt, a Connect Box csak mint köztes, szükséges rossz lesz a hálózatban, mert annak vezeték nélküli és vezetékes részét is, beleértve a címkiosztást, port forwardingot, miegymást, a Deco MESH végzi, nem?
-Ha már egyszer a DECO a netre kapcsolódik, meg bárhonnan rálátok, ha van netem, látom a csatlakoztatott eszközöket, egynémely dolgot változtatni is tudok, akkor mi a francért nem megy ez a tplinkdns.com-os dolog? Van Neked, vagy valakinek erre megoldása? Mer tnem látom, hogy a beállítások között explicit ki lenne írva, hogy a MESHnek akkor van ilyen képessége, ha az szolgáltatói routertől ezt "átveszi"(javíts ki, ha tévedek, de a bridgemodem dodlog ez lenne). -
Charx
senior tag
válasz
MasterMark #62771 üzenetére
Szia, a biosban ugyan engedélyezve volt a wol, más miatt nem ment. Win 10be ki kell kapcsolni a gyors indítást, és így már működik a dolog. Köszi!
-
Johnzy
tag
válasz
Sztyepadzso #62774 üzenetére
Szia!
A szolgáltató 99%, hogy nem ad publikus IP-t. Sokáig Magyarországon is csak néztek, ha kért valaki, de mára már azért ismert. Ausztriában szerintem lesz egy kis hatásszünet, de ha képben lesz az ügyintéző, talán megcsinálja (persze ha megengedik neki). A másik, hogy a szolgáltató eszközt jó lenne modem módba tenni, ha ezt egyáltalán megengedik...
Sehr geehrte Damen und Herren,
ich bitte Sie, meine Kundenanlage auf Modem-Modus umzustellen, damit ich meinen eigenen Router als richtigen Router (und NAT) verwenden kann.
Desweiteren hätte ich gerne eine öffentliche, publische IP-Adresse, um mein Netzwerk außerhalb meines Netzwerkes mithilfe von DDNS, bzw. außer Haus, überall auf der ganzen Welt erreichen kann.
Vielen Dank und Kuss! -
Sztyepadzso
őstag
Sziasztok,
A következő bajom lenne, remélem ki tudtok segíteni. Szeretnék egy régiebbi Lumia 920-es telefont, mint IP Kamerát WAN-ről elérni. LAN-on megy, 192.168.68.114:1080-on megtalálható. Amit per pillanat a hálózatról írni tudok:
Az osztrák Magentánál vagyok, a tőlük származó ConnectBox-on jön a net a lakásba, kábelen.
Ahogy eddig kivettem, a routernek a beállításai nem teljesen vannak "nyitva", port forwardingot nem láttam benne-már keresgélem a lehetőséget egy ideje, egy számomra nem látható menüpontról írnak feszt...
Ez a router 2.4 és 5 Ghz-en ad Wifit hálózatot(bár igazából ezeket nem használják a WiFi-s eszközeim alapvetően, de néha kell-bár lehet, hogy a 2.4GHz-et kilövöm)
A Routerhez csatlakozik etherneten az asztali PC, és egy TP-Link DECO M4 Mesh "fő" egysége. A lakás másik felén van a 2. egység a Deco M4 Mesh-ből.
Ehhez csatlakozik a Lumia 920, felteszem ezért van a 68 az IP címében, mert a fő DECO a 192.168.68.1, a 2. pedig a 192.168.68.104.
Van-e lehetőségem otthonről, a szolgáltató bárminenű bevonása nélkül, a TP-link Deco appján keresztül elérni az IP kamerát?
Az app, meg a mesh sokmindenre lenne képes, de nem tudom, mennyire állja útját a router.
Ez lenne a Lumia Win IP Camera címe, és LAN/WAN elérhetősége.
A Deco appon belül van egy DDNS menüpont, ami elvileg egy általam választott domain név alatt elérhetővé tenné a hálózat általam választott elemeit, például így:sztyepadzso.tplinkdns.com.
Szintén az appon belül van "NAT-Forwarding/Portforwarding", ahol ki tudom választani, melyik Daco-hoz csatalkoztatott eszközt szeretném, milyen szolgáltatás szerint:
Melyik belső portról melyik külső portra , milyen protokoll szerint:
Továbbítani.
De így nem bírtam a dolgot működésre, a tplinkdns.com-os dolog se jön be.
Todnátok abban segíteni, hogyan állítsam be a dolgokat?
Előre is köszönöm! -
Multibit
nagyúr
válasz
Khadris #62772 üzenetére
most költöztünk, és szeretnék egy normális hálózatot összerakni
A normális hálózat alapja a tisztességes kábelezés - az egész lakásban. Ha ezt kihagyod (bármilyen ürüggyel), magaddal b... ki!Eredetileg egy 3 routeres mesh hálóban gondolkodom
Én inkább egy 2.5Gbps képes routerben gondolkodnék, egy switchben, a szükséges számú AP-vel a mennyezetenezekkel a gépekkel a routerre is csak wifin tudunk csatlakozni
Miért
Ha van rajtuk ethernet csatlakozó, akkor használni kell! Ha nincs, lehet venni USB-s LAN adaptert. Nem a stabilitás és a működőképesség a legfontosabb?Az optikai kábelt mindig a HGW-be kell dugni.
-
Khadris
csendes tag
Sziasztok, most költöztünk, és szeretnék egy normális hálózatot összerakni, ebben kérek egy kis segítséget
T-s 2 gigás net jön be a üvegszálon, szokásos Sagemcomm 5670Fast routert kaptam. Van a nappaliban egy tévé, egy STB, két konzol, a gyerekszobában van tévé és pc, a dolgozóban vannak a melós laptopjaink, amikben hálókártya nincs, és van egy rakat (20+) okosotthon eszköz egyenletesen elszórva, plusz 3 telefon és két tablet.
1. Eredetileg egy 3 routeres mesh hálóban gondolkodom, egy a tévé alá, egy a gyerekszobába, egy a HGW-hez. Kell, hogy a mesh egyik routere kábellel be legyen kötve a T-s routerbe, vagy elég wifivel? Vagy tudom közvetlen az üvegszálat a routerbe dugni?
2. Az okosotthon-cuccok nagy része 2.4 Ghz-en megy, nem forgalmaznak nagy mennyiséget, de a számosságuk miatt aggódom, hogy terhelik a hálózatot. Érdemes lehet ezeknek tök külön, a meshen kívül egy fix 2.4-es routert dedikálni?
3. A legnagyobb gond a két laptop, amikkel a munkahelyi vpn-jeinkre csatlakozunk, egy idősávban, és az internet elfogy olyankor mindenhonnan, illetve eleve ezekkel a gépekkel a routerre is csak wifin tudunk csatlakozni. Mindennapos, hogy aki először kapcsolja be a laptopot, és megy fel a céges hálóra, az marad 5Ghz-en, a többiek átdobódnak 2.4-re, tökmindegy, hogy közben mondjuk egy 4k streamet nézünk, vagy játszunk, vagy bármi folyamatos forgalom megy. Van valami tippetek akár konkrét eszközre is, amivel ez kiegyensúlyozottabb lehetne?
5. Azt szivesen megcsinálnám, hogy a STB menjen wifiről, de azt az infót kaptam az ügyfélszolgálattól, hogy annak közvetlen a T-s routerre kell csatlakoznia, szóval gondolom, hogy egy wifi dongle-t beledugni nem lesz elég így, viszont a T-s okoswifi ezt meg tudja oldani. Az okoswifin kívül ez egy független mesh hálóval is megy? Van valami ötletetek, hogy elkerüljem, kelljen oda tenni egy routert? A SmartBox megy wifin?Valamint olyasmikben igazítsatok el, hogy ha veszek egy 3-4 routeres mesh rendszert, akkor az üvegkábelt annak az egyik routerébe kell dugni, vagy azt a routert dugjam a HGW-be, illetve hogy a mesh külön wifi hálózatot hoz létre, és lesz egy T-s wifi, meg egy a mesh?
-
Charx
senior tag
Sziasztok!
Otthoni gépemen valamiért nem megy a wol. Hálózaton belül, routerről próbálom ébreszteni, de csak alvó állapotban sikerül. Amikor kikapcsolom a gépet, akkor nem. Olyan mintha a lan portot áramtalanítaná, mert semmi led villogás sincs. Hol keressem a problémát, tudtok segíteni?
u.i.MSI alaplap -
kezo0
addikt
válasz
MasterMark #62768 üzenetére
Számomra semmilyen problémát nem jelent, hogy nem fémházas, viszont olyan helyen van (nappaliban, tévé és médialejátszók állványán), hogy elsődleges fontosságú volt, hogy a hátoldalán legyenek a csatlakozók.
-
evitiguF
senior tag
Köszönöm szépen mindenkinek a segítő infókat!
-
válasz
terapeuta007 #62759 üzenetére
Ez nem az a switch, ami neked kell, ez egy kapcsoló, ami vagy az egyik, vagy a másik kimeneten biztosít hálózatot.
-
válasz
evitiguF #62760 üzenetére
A switchek között nincsenek érdemi különbségek, bármelyik márkás eszközt megveheted. Általában a D-Link / TP-Link / Zyxel termékei jönnek szembe az emberrel. Neked nem kell extra szolgáltatás, tehát bármelyik gigabites típust megveheted. Ezeket nem kell konfugurálni, csak tápot adsz nekik és összedugod az UTP-kábeleket. A portok egyenrangúak, nem tudod elrontani.
Azt érdemes vásárlás előtt átgondolni, hogy a portok előre vagy hátra nézzenek-e.
MaCS
-
válasz
terapeuta007 #62759 üzenetére
A modemtől a router WAN-portjáih egyenes szálnak kll vezetnie elágazás nélkül. Csak a saját hálózatodon belül oszthatsz el vezetékeket -- az pedig a routerrel kezdődik, amelynek a házában lakik általában egy switch.
MaCS
-
evitiguF
senior tag
Köszönöm!
Ajánlott márka, típus? (1000 Mbit/s / 500 Mbit/s az internetsebesség)
Ezt kell valahogy konfigurálni, vagy out of the box működik, csak bedugom a kábeleket és kész? -
terapeuta007
aktív tag
Sziasztok.
Modemtol wifi router és pc felé kene elosztani a kábelt.
(a wifi routeren keresztul ugral a ping)
Ezt egy mezei elosztoval meglehet csinalni vagy switchet kell venni?switchnek jolehet eza trash is?
https://a.aliexpress.com/_mPOTih6
ezmegvan ketezerbol hameg rendeset vennek 7lenne -
evitiguF
senior tag
Sziasztok,
kérdésem talán itt fér el a legjobban.
Szóval a körítés a kérdéshez, van egy Asus AC65P router, ami a netet szolgáltatja WiFi-n keresztül, illetve 1x kábelen a PC-nek, és 1x kábelen egy TV-nek.
A kérdésem pedig az lenne, hogy ahová a TV-hez megy kábel, ott vannak még további eszközök, (erősítő, médialejátszó, konzol) amik a WiFI jelét csak nagyon gyengén, vagy épp nem is képesek fogadni.
Milyen eszköz kellene oda, ami az egy kábeles bemeneti ágat el tudná osztani 4-5 felé? Értelemszerűen ezeknek nincs mindig szüksége teljes sávszélességre, de ha igen, akkor legyen elérhető. Van erre valami speciális eszköz?
Köszönöm! -
daninet
veterán
válasz
MasterMark #62753 üzenetére
Leirom akkor a teljes sztorit (szerintem nem módosit az eredeti posztom lényegén) mert értem amit mondasz, csak nem megvalositható.
Van egy ház valahol az alföld közepén messze mindentől. Egy mikrós szolgáltatótól van internetje ami egy helyi mikrós monopólium botrányos szolgáltatással. Gyakorlatilag az általuk adott router is passziv a hálózatukon. Portot nem nyitnak, saját egyedi publikus IP-t nem adnak. 50-60 előfizetőjük osztozik egy IP-n.
Ettől a háztól messzebb kb 2km-re van egy kapunyitó relé és még egy pár más okosotthon cucc ami egy szállodához tartozó internetkapcsolaton létrehozott magánhálózatra van csatlakoztatva. Abszolut nincs hozzáférés semmihez a saját eszköz mögött. Különféle okosotthon rendszerekhez a kapu nyitó reléjét azonos hálózatra kellene hozni. Tehát nem jó, hogy azt mondod vegyek egy shelly wifi relét és a shelly appból irányitsam. Azt kell megoldani, hogy az okosotthon gatewaybe beleintegráljuk azokat az eszközöket majd különféle automatizálásokat csináljunk.
Ezek a okos gateway-ek a helyi hálózaton levő eszközöket tudják felderiteni és párositani, illetve kezelni.
Tehát van két hálózatom ahol abszolut semmit nem tudok "kinyitni".
Azért tudom, hogy vannak olyan VPN-ek amiknek nem kell aktiv oldal, mert én is használok egy ilyet, Tailscale a neve, mindkét eszköz kliensként csatlakozik a szerverükhöz. Viszont ehhez nincs eszköz.
Ez a megoldandó feladat. Nem kell gyors legyen a kapcsolat.
Nekem tök fura lenne ha soho kategóriában ne lenne egy plugnplay megoldás site-to-site kapcsolatra manapság amikor lényegében minden gateway alapú és minden a cludjához kapcsolódik igy biztositva hogy a usernek semmit ne kelljen állitgatni. -
daninet
veterán
válasz
MasterMark #62751 üzenetére
ezt irtam, hogy működnie kellene passziv módban is más router mögött. Tapasztalatom szerint (asust és tplinket próbáltam) csak akkor mennek ha első eszköz voltak a modem mögött, vagy kaptak nyitott portokat.
Tehát egy olyan eszközpárost keresek ami valamilyen cloud szolgáltatás kapcsán gateway alapú vpn-t biztosit.
Ami biztosan ilyen az a cisco meraki routerjei, de semmit nem tudok róluk, annyira enterprise hogy szinte semmi infó nincs róluk, mi mennyibe kerül hogy lehet megvenni elérni stb. -
daninet
veterán
válasz
MasterMark #62749 üzenetére
Nem zártam ki a vpn-t. Gateway vpn kell ahol mindkét eszköz kliens és a hardver érdekel elsősorban mit kellene, hogy vegyek
-
daninet
veterán
Sziasztok!
Adott két külön hálózat két külön internet kapcsolattal. Nevezzük "A" és "B" hálózatnak. "A" hálózat a fő hálózat, minden eszköz azon található. A "B" hálózaton van egy wifi eszköz ami az "A" hálózathoz kellene tartozzon. Logikus megoldás valami VPN. Viszont elég techanalfabéták lakják helyet, nekem valami olyan eszköz kell amit bedugok mindkét végponton, egyszeri bállítás és létrejön egy VPN kapcsolat. Tehát openVPN, raspberry pi, mindenféle portnyitogatós otthoni routeres összelegózós megoldás ki van zárva. Teljesen idiótaproof kell legyen, ha vesznek egy új routert és nincs port kinyitva akkor is mennie kell. Természetesen értem, hogy ez valami gateway vpn lesz és felárral jár. Plusz pont ha nem kell külön AP-t venni mert vanlegalább az egyik eszközben.
Mit ajánlanátok? -
dzsampi
tag
Sziasztok!
Ehhez: [link] a routerhez szeretnék vásárolni olyan antennát, amit ha felhúzok a padlásra, akkor jobb lesz a térerő a mobilinternetnél.
Tudtok valamit ajánlani? -
mocha
újonc
válasz
Borisz76 #62740 üzenetére
Köszi a leírást és a rajzokat.
Nálam a helyzet: kétszintes ház + padlás. ONT a padláson és minden helyiséghez a gégecsövek, amiben az ethernet kábelek futnak a padlásról indulnak.
Jelenleg: A padláson az ONT mellett elhelyezett routertől és switchtől jönnek le az ethernet kábelek az emeleti szobákba és a földszinti nappaliba. NAS az egyik emeleti szobában.
Előny: minimális kábeligény és egyszerűség
Hátrányok:
- A padlás nehezen hozzáférhető ha a routert vagy a switchet fizikailag bizgerálni kell. Túl gyakran ugyan nem kell, és egy-egy wireless konnektorral az ONT, a router és a switch mindegyike külön-külön újraindítható, de ha bármi történik, amit egy szimpla power on/off nem old meg, akkor addig nincs net, amíg nem megyek fel a padlásra, felmenni meg sok bajjal, kosszal jár.
- nyáron a routernek és a switchnek igencsak melege van a szigeteletlen padlástérben, nem beszélve a porról, a padlások már csak ilyenekCél: a padláson az ONT kivételével ne legyen aktív hálózati eszköz.
Terv: A router és switch áthelyezése az emeleti szerver szobába, a NAS mellé, ehhez új kábelezés a padláson keresztül a szerver szobából minden helyiségbe.
Előny: soha többé nem kell felmennem a padlásra
Hátrány: jóval több ethernet kábelre van szükség, és bonyolultabb kábelezés, mivel ezek után az ONT-től az uplink kábel az emeleti szerver szobába megy majd a routerhez (+15m), majd onnan vissza a padláson keresztül az emeleti szobákba (+2x18m) és a nappaliba (+22m). És ha már kábelezek, akkor minden végponthoz behúzok még egy tartalékot is, így az új kábelezés összesen kb 150m lesz.Lehetne még szintenként a szobák között kábelcsatornában vinni az új kábeleket, de erre csak akkor vetemednék, ha nem lenne elég hely az új kábeleknek a fali gégecsövekben.
Azt hiszem a kétszintes házaknál ez elég tipikus problémakör, persze aki könnyen feljut a padlásra, annál ez többnyire fel sem merül, a padlás a por és meleg ellenére általában túlságosan is adja magát központi elosztóhelynek, de a magam részéről szeretném örökre elfelejteni a padlást.
Ha valaki csinált hasonló padlás eliminálást, vagy van jobb ötlete, legyen szíves álljon elő most, vagy hallgasson örökre
-
Borisz76
nagyúr
Kábel ügyben nem vagyok szakértő....
Besétáltam CAT6-s kábelt kértem egy dobbal...ami ugye 305 m.
Persze azt mondtam, hogy TÖMÖR rézkábel legyen...
Majd 1 hónap múlva kellett még vagy 100 méter....A sok vezeték egy helyről / egy helyiségből indul ?
Tehát lesz egy " központi " rész ?
Mert oda érdemes rakni a szolgáltató által adott eszközt , esetleges Switch-et , NAS-t.Kb így néz ki nálam :
*Bejövő optikai kábel ->
*Szolgáltatói ONT ->
*Cat6-s sodrott réz utp kábel ->
*Gigabites Switch -> ( Ezen lóg a NAS is...a "központban" )
*Cat6-s sodrott réz utp kábel ->
*Cat6-s Patch Panel - > ( Eddig ezek vannak a központban )Cat6-s TÖMÖR réz utp kábel -> ( csövekben futó kábelek )
**Cat6-s fali, dupla aljzat -> ( Szoba , nappali , konyha stb...)
**Cat6-s sodrott réz utp kábel ->
PC / TV / AP / Nyomtató....stbKiemeltem , hogy a patch panel és a fali aljzat közötti utp kábel , ami a falban / betonban akárhol futó csövezésben eljut a célállomásig az bizony TÖMÖR rézkábel.
Itt egy régebbi rajz.....
Ez meg egy félig összedobott alaprajzos szemléltetés :
Látszik az UTP-k ( kék ) nyovonala egy helyiségbe fut össze.
Minden egyes kék színű kocka a rajzon egy fali dupla aljzat.
Csak nem rajzolgattam be a sok-sok kék utp vonalat
Ami nincs feltüntetve az az előszoba mennyezetén lógó Acces Point , ami a padláson van elvezetve egészen a "központ"-ban található switch-ig. Így elegendő volt egy jobb fajta AC/AX képes Acces Point , AP. -
mocha
újonc
válasz
Borisz76 #62738 üzenetére
A helyi számtech bolt honlapján én is láttam, hogy ott is lehet kapni CAT6-os fali kábelt méterre, és biztos az is jó, de azon kívül semmi info nincs megadva róla, hogy egy számomra ismeretlen gyártótól (Wonderful) származik. Pedig a CAT6-os kábelek sem egyformák pl. tisztán réz-e, átmérő stb. és ha már rászánom magam, hogy ennyi kábelt behúzok a falakba, akkor a gyártó adatlapja alapján szeretném kiválasztani, szóval webshop kellene, ahol a gyártási adatok is be vannak hivatkozva.
Valakit esetleg nem érdekel egy fél dob CAT6 U/UTP 23AWG réz falkábel?
-
mocha
újonc
Sziasztok!
A meglévő otthoni vezetékes hálózatot szeretném átalakítani. Viszonylag nagyobb mennyiségű kábelt szeretnék behúzni amihez kb. 150m CAT6 fali kábelre lenne szükségem, azaz nagyjából egy 305m-es dob fele kellene. Javasoljatok légyszi, hol lehet megkezdett dobbal venni jó minőségű CAT6 fali kábelt? -
Feherfy
tag
válasz
MasterMark #62734 üzenetére
Értem. Köszönöm
-
Feherfy
tag
válasz
MasterMark #62732 üzenetére
Mobilnettel tudtam csekkolni, úgy elérem az oldalakat. Mi lehet a probléma?
-
Feherfy
tag
válasz
MasterMark #62730 üzenetére
Igen a publikus külső IP-met értettem, utána írva a 423-as vagy 2879-es portot.
-
Feherfy
tag
-
vicamuso
tag
Sziasztok!
Kis segítséget szeretnék kérni MESH-el kapcsolatban. (még túrom a fórumot de elég bénán keresek, google nem dob semmit).
Adott egy 1000/1000 optikai T-s net, 2 szintes ház. ONT eszköz (Sagemcomm 5670Fast) a padláson. Minden szobában, nappaliban van UTP aljzat. Vettem egy Xiaomi AX3000 mesh system-et. Az egyik az emelti nappaliba bedugva fali aljzatba, a másik node a földszinti nappaliba bedugva fali aljzatba. Minden működik. Ugyanakkor míg az emeleten a Xiaomi-ra csatlakozva majd 1000Mbit a sebesség telefonon (WiFi6, 5Ghz-en) addig a földszinten a nagyon max az 100Mbit. Teszteltem , Xbox rádugva a földszinti Xiaomi node-ra LAN1 portba lazán jön a 1000Mbit.
Véleményetek szerint mi lehet a probléma, hogy a WiFi sebessége ilyen gyenge a földszinten, ha közvetlen kábelen kapja a lenti Xiaomi eszköz a netet?Valamit rosszul állítok be? Nem találtam semmi kézzelfogható beállítást. Tisztában vagyok, hogy nem fog 1000Mbit-en hasítani , de ez a 90-100Mbit nagyon karcsú.
Köszönöm! -
Wohme
tag
Sziasztok!
Van egy Compal CH7465VF modemem a Vodafone-tól, amit routerként is használok jelenleg. A PC-m és a mellette lévő házi szerverem rögtön mellette van, vezetékesen használom őket természetesen.
Mivel vannak problémáim az internet szakadozásával, amit elvileg a szerelő beazonosított és a lakásba bejövő koaxkábel csatlakozóját jelölte meg problémának, amit ki is cserélt, de a probléma ugyanúgy előjön. Azt hittem előtte, hogy a Pi-hole okoz gondot, mivel övé a DHCP is, de tesztelés után kiderült, hogy nem. Aztán beraktam bridge-be a modemet és egy router beiktatásával rendben volt a kapcsolat.
Illetve ugyan 60 nm a lakás, de a fürdőszoba és a modem a két végén van pont és ott már nem olyan erős a kapcsolat, így arra gondoltam, hogy mindenképp routert is használnék, amit elvinnék a lakás közepe felé, hogy stabilizáljam a Wi-Fi erejét.A kérdésem az, hogy külön switch vagy bármi más eszköz bevonása nélkül meg tudom-e azt oldani, hogy használom a bridge mode-ban lévő Compal modem LAN portjait a mellette lévő PC és szerver kiszolgálására, miközben a router egy másik helyen van a lakásban és onnan ossza a Wi-Fi-t? Nem szeretném a routertől még visszahúzni a kábelt a gépemhez és a szerverhez.
Milyen lehetőségeim vannak?
-
qqzs
őstag
Gyönyörűen beüzemeltem a Xiaomi ax3000-et. Családi ház négy pontján vannak elhelyezve mindenütt szuper térerő.De van egy régebbi időjárás állomáson(Aercus weather ranger), ami vagy nem is veszi a jelet vagy ha igen akkor egy csíkkal jelöli úgy hogy két node is van három méterre tőle. Csak valami frekire vagy csatornákra gyanakszom, de nem értek hozza. így néz ki most a wifi beállítás a felső a 2.4-es. ami meg erdekes hogy a mesh beuzemeles utan siman csatlakozott, de kb egy nappal kesobb elvesztette a jelet es azota is igy viselkedik
-
kistusik
tag
Na úgy néz ki siker. Eszközkezelőben frissíteni akartam az illesztőprogramot, de nem volt a listában a hálókártya. Rányomtam a "Hardverváltozások keresésére" és hirtelen mintha valaki feloltotta volna a villanyt. A háttérben betöltött minden megnyitott weboldal. Stb
csak kár, hogy a kopaszítás után találtam rá.
-
Kenderice
senior tag
válasz
MasterMark #62717 üzenetére
Ennyit találtam róla.Az MTU méretet általában a router beállításain belül a WAN résznél találjuk, ahol a szolgáltató beállításait adjuk meg. Érdemes felírni az eredeti értéket, ha valami balul ütne ki. Általánosságban az mondható el, hogy az 1492 az valószínűleg jó lesz minden szolgáltatóhoz.Ez csak egy ötlet volt, annyira nem értek a hálózati beállítások mélységeihez.Bocs, most olvastam az indító kérdést, annak semmi köze az MTU-hoz, hogy csak egy gépen van probléma a sok közül.
Úgyhogy ez tárgytalan. -
kistusik
tag
Megpróbálkozom úja a Gép alaphelyzetbe állításával, de most úgy, hogy fullra kopasz legyen a gép. Mert tegnap megtartottam az adatokat. Csak számomra érdekes, hogy semmit nem csináltam a gépnek. De tényleg semmit. A jelenség előtt 2 napig szakadozott a net. De csak ilyen 15 másodpercre. Nem foglalkoztam vele mert korábban is volt ilyen 1-2 napon belűl megszűnt... Hát most nem. Most még rosszabb lett... Játék közben elment a net és azóta is várom vissza...
Csak számomra nagyon érdekes, hogy Youtube, Facebook, Instagram, Gmail az megy. (Ezekről tudok) De ezeken kívül semmi más nem tölt be... még Microsoft oldala nagynehezen 3-4 perc alatt betölt. De ennyi. Meg ugye netes játékok sem indulnak el. Ha ez sem segít, akkor még megpróbálom külső forrásból újra tenni. Mert szerintem nem kéne, hogy hardveres probléma legyen. Legalább is laikus ként úgy gondolom.
-
kistusik
tag
válasz
MasterMark #62714 üzenetére
DNS-t hiába írtam át semmi.
A parancsot meg beírtam, de hogy őszinte legyek nem tudom mi a jó és a rossz.
Az MTU felirat alatt ez látható.MTU
----------
4294967295
1500 -
kistusik
tag
válasz
MasterMark #62712 üzenetére
-
Johnzy
tag
válasz
kistusik #62709 üzenetére
Ha nem állítottál át a Routeren semmit, akkor ez 100%-ban a PC lévő belső, software-es hiba.
Én még egyszer próbálnám a hálózat "alaphelyzetbe" állítását, legvégső esetben egy komplett windows újratelepítéssel már működnie kellene. nálam is volt hasonló, a végén az lett belőle... -
kistusik
tag
Sziasztok.
Remélem jó helyre írok.
Kis segítséget szeretnék kérni.
A problémám ott kezdődött, hogy elment az internetem. De csak az én gépemen a házban. (Pc, kábeles net) mindenki más gépén van net, wifi is működik, minden. Egy teszterrel le lett tesztelve a kábel. Kábel jó. Routeren meg lett cserélve 2 kábel. Router jó. Csináltam a gépen egy hiba elhárítást, ami egy alaphelyzetbe állítást javasolt, amit sikeresen el is végzett, majd újraindult a gép. Na már most ott tartunk, hogy van internet, DE. Youtube 4k felbontásban akadás nélkül bármilyen videót lejátszik. Facebook van, Instagram van, Gmail van. De ennyi ezen kívül semmi más weboldalt nem tölt be, és semmilyen más játék sem indul el amihez internet kell, mert panaszkodik minden, hogy nincshálózat.
Esetleg tudja valaki mi lehet a probléma? Remélem csak valami beállítási baj lesz.Kapcsolat állapota: Engedélyezve
Időtartam: (mindig a gép bekapcsolása óta eltelt időt mutatja)
Sebesség: 1.0 Gbps -
rento
őstag
válasz
Borisz76 #62706 üzenetére
Persze, ezeken túl vagyok, a 30-30-30-as resetet is próbáltam. Viszont olyan mintha nem történne meg a reset. Mivel boot közben újraindul így hiába nyomom a resetet, olyan mintha nem történne semmi. Elvileg ugye működés alatt kellene resetet nyomni, de ez ugye az újraindulgatás miatt nem tud megtörténni.
-
rento
őstag
Sziasztok
Tudtuk esetleg valakit aki routereket szervizel? Pontosabban ap-t....
Lenne egy Asus Lyra AC2200-am ami egy pillanatnyi áramszünet után nem áll fel. Újraindulgat bootolás közben. Recovery részt el tudom indítani, le is tudom frissíteni a firmware-t, de nem javít a dolgonViszont mivel van még másik két ilyenem így a rendszert nem szeretném lecserélni.
-
válasz
Thronks.90 #62703 üzenetére
Az 1 méteres álmennyezet fölötti tér viszont simán belefér a 2,4 méteres belmagasságba...
MaCS
-
Doky586
félisten
válasz
Thronks.90 #62698 üzenetére
Minden szint 4m magas legyen hogy elférjen az 1m magas álmennyezet ahol utólag is bármilyen bármennyi bárhova menő kábel elférjen. Ott még a filmekből megismert alien szörnyek vagy emberek is közlekedhetnek.
Vagy álmennyezet se kell, mostanában úgyis a látható (feketére festett) gépészet a divat arasznyi széles vaslemez kábeltálcákkal.
Új hozzászólás Aktív témák
- Gyúrósok ide!
- A One Ui 8.5 és a Snapdragon 8 Elite 2 már biztos
- Kuponkunyeráló
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- sziku69: Szólánc.
- Óvodások homokozója
- Anime filmek és sorozatok
- Hálózati / IP kamera
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Battlefield 6 - Bemutatkozik a többjátékos mód
- További aktív témák...
- Samsung 32" M8 4k Smart Monitor!32"/4k/VA/Smart Remote/DEX /Airplay/Type-C/Slimfit Kamera/Beszámítá
- VW/ Skoda fejegység Android 13, 6/64gb eladó
- Lenovo Loq Gaming 15IRX9
- Dell Precision M4700- I7 4. generációs - 16Gb - Nvidia Quadro
- Panasonic Toughbook CF-MX4-1 12.5" Érintős- - Akár 8-10 órás akkuval
- AKCIÓ! GIGABYTE AORUS ELITE Z790 i7 14700K 64GB DDR5 1TB SSD 7900 XTX 24GB be quiet! SB 802 1000W
- VÉGKIÁRUSÍTÁS - REFURBISHED - HP Elite / ZBook Thunderbolt 3 docking station
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad L13 G1 - i5-10GEN I 16GB I 512SSD I 13,3" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- LG 32GS95UE - 32" OLED / UHD 4K / 240Hz - 480Hz & 0.03ms / 1300 Nits / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync
- Jogtiszta Microsoft Windows / Office / Stb.
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest