Hirdetés
- Elbaltázott tankolás miatt csúszik a NASA Holdutazása
- Francia ügyészek razziáztak az X párizsi irodájában, Muskot is beidézték
- Elégedetlen lenne az NVIDIA AI gyorsítóinak tempójával az OpenAI?
- Leleplezte az új Xbox generáció érkezését az AMD vezére
- Mire alkalmas manapság egy 8 bites számítógép? Mondjuk erre!
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Projektor topic
- OLED TV topic
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Apple MacBook
- PLC programozás
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Mindent a látványért: DeepCool CG380 3F gépház tesztje
- 5.1, 7.1 és gamer fejhallgatók
-
PROHARDVER!
OLED Televíziók - témaösszefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
janos666
nagyúr
Úgy tűnik, hogy HDR Játék képmódban (csak ebben választható ez a beállítás a felhasználói menüben) a 2019-es új Dinamikus Tónus: HGHI opció gyakorlatilag egy 700 nit hard-clip mód.
Más abból is gyanítottam, hogy egy Frostbite3-as játékban ~700 nit-re (ez így számszerűleg a developer console-al olvasható ki) kellett beállítani a játékmenüs kalibrációs csúszkát (ahol a bal és jobb téglalapok már épp egybeolvadnak). A másik indikátor pedig, hogy nagyon hasonlít a kép így HGIG-vel arra (ezt most nem fényképeztem, csak szemre léptettem a képmódok közt), amit Cinema módban is látok az után, hogy CalMAN-el átállítottam a normál tone mapping paramétereket úgy, hogy soha ne legyen roll-off (1000, 4000 és 10000 nit pontokhoz is feltoltam 100%-ra a roll-off kezdőpontokat).
Ezzel kapcsolatban érdekesség, hogy a Technicolor módot választottam ki, mikor a CalMAN-el feltöltöttem a tone map paramétereket, de a Cinema mód is ugyan úgy néz most ki, mint a Technicolor, szóval úgy tűnik ez minden rokon képmódra egyformán alkalmazva lesz (nem lehet képmódonként egyedi), ugyanakkor a Játék mód HGIG nélkül mégis a gyári állapotban maradt. Szóval valószínűleg gyárilag más a Játék mód paraméterezése, mint a Cinema és rokon Szakértő módoké (azt még nem próbáltam, hogy CalMAN-ben a Játék módot választom ki és úgy is alkalmazom az egyedi tone-map paramétereket).
Ez amúgy jó dolog, mert játékoknál szinte mindig fix 10000 nit a metadata, van viszont az a kalibrálás, ahol be lehet állítani, hogy milyen csúcsértékre működjön a játék saját tone mapping feldolgozása. Csak ugye hard-clip mód nélkül az a kalibrálás sohasem lesz igazán helyes, mert eltorzítja a tesztábrát a TV roll-off módú tone mapping-je... Tehát HGIG be, játékcsúszka szemre behúz (vagy developer console-ban pontos 700-at megad az ember) és akkor (elvileg) minden optimális a HDR játékhoz.
Alternatíva valami olyasmi lehetne HGIG nélkül, hogy a játék a TV-re küldött metaadatot is átállítja a csúszkával iterált értékre (valós időben), akkor is meg lehet találni pár ide-oda tologatás után a ~700 nit állást, de ezt valamiért nem csinálja a Frostbite, és szerintem más játékmotor sem (talán azért, mert nem minden HDR10 kompatibilis készülék kezeli jól, ha változik a metaadat, vagy a játékfejlesztők veszik túl komolyan, hogy a HDR10 metadata az konstans és nem dinamikus, szóval nem "szabad" csak úgy változtatni teljesen kijelzőmód újra-inicializálás nélkül - ami LG esetén nem igaz, de más gyártóknál talán igen).@chros -> Erről jut eszembe, meg kéne kérni madshi-t, hogy csináljon egy "fake HDR10+" módot a madVR-hoz, ahol minden képkocka mellé a madVR által a képkockán mért peak white értéket küldi ki a TV-re. Szerintem ez viszonylag jól működhetne LG-nél, és szinte csak ennél a gyártónál nincs (még, és legalább is hivatalos) HDR10+ támogatás. Na meg sima HDR10 anyagoknál amúgy sincs benne a videóban sem a képkocka/jelent sűrűségű maxCCL, így más gyártóknál is jó lehet (ha tudja kezelni a TV a sűrű változásokat az elvileg statikus paraméterben). Lehet, hogy le kéne ezt butítani képkockák helyett "jelenet" sűrűségűre, mert nem tudom mennyi késéssel reagálja le a TV a változást (és "meghülyül", pl. villódzik-e, ha túl sűrűn változik túl sokat), szóval lehetne benne valami hiszterézis és átlagolás (talán a Dolby-nak van is erre valami javaslata a tartalomkészítők felé, és nem, vagy nem csak a saját algójuk limitálja ezt a CMU chip-ben, ha van egyáltalán erre bármi limitjük).
Új hozzászólás Aktív témák
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- One mobilszolgáltatások
- Battlefield 6
- sziku69: Szólánc.
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Yettel topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Projektor topic
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- További aktív témák...
- SAMSUNG (QE65S90D) 165CM 4K Q-OLED SMART PRÉMIUM ! AKCIÓ
- LG 65C5 - 55" OLED evo - 4K 144Hz - 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1 - A9 Gen8 CPU
- SAMSUNG (QE55S90DAE)140CM 4K OLED SMART CSÚCS TV ! AKCIÓ!
- Sony AG9 Master Series OLED (55") GARANCIÁLIS 2026.06.15-ig! Panel futási idő igazolt 2460 óra!
- LG 65M4 - 65" Wireless OLED evo - 4K 144Hz - MLA Plus - 3000 Nits - NVIDIA G-Sync - FreeSync
- Alienware 17r4 olvass
- Lenovo L14 Ryzen 5 4500U Refurbished - Garancia!
- LG 65QNED87A / MiniLED / 65" - 164 cm / 4K UHD / 144Hz / HDR Dolby Vision / FreeSync Premium / VRR
- BESZÁMÍTÁS! Samsung Odyssey G7S28BG700EP 28 144Hz IPS4K 1ms monitor garanciával hibátlan működéssel
- iPhone 17 Pro 256 GB - Bontatlan !! www.stylebolt.hu - Apple eszközök - Számlás
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Central PC számítógép és laptop szerviz - Pécs
Város: Pécs
Vhiktor