Hirdetés

Aktív témák

• WN31RD

addikt

Ha már begépeltem ilyen hosszú szöveget, akkor nem hagyom kárbaveszni. A topic, amibe szántam, be lett zárva, úgyhogy - jobb híján - ide írom.

Válasz a Bővebben: link topicban levő #263-as hozzászólásra:

''Ugyanúgy használsz valamit, aminek van egy bizonyos értéke, amit te nem fizetsz ki.''
    Nem veszed észre, hogy amit te kiemelsz hasonlóságként (egyébként jogosan, mert a hasonlóság tényleg létezik), az csak egy szelete a valóságnak. Különbségek is vannak egy autó és egy szoftver jogosulatlan használata között, amely különbségek nem kevésbé lényegesek, mint a hasonlóságok.

Ha valakitől elveszek egy fizikai objektumot (pl. autót), akkor az nála már nem lesz meg, míg ha lemásolom a könyvét, akkor az nála is megmarad, és nekem is lesz egy példányom.
    Nem azt mondom, hogy az információnak nincs értéke (nagyonis van), és azt sem, hogy nem kell érte adott esetben fizetni, de semmiképpen nem lenne szabad, nem ésszerű, úgy kezelni, mintha fizikai objektum lenne, mert nem az. Mások a tulajdonságai.

És ez az egész nem elsősorban arról szól, hogy akkor most a ''lopás'' szót használjuk-e ilyen esetben, vagy valamilyen más kifejezést, mert az (a befolyásoló hatásától eltekintve) kb. tökmindegy. Egyrészt - rövid távon - arról szól, hogy milyen legyen a társadalmi megítélése és szabályozása - egyebek mellett - a jogosulatlan szoftverhasználatnak. Hosszabb távon pedig arról, hogy milyen stratégiát érdemes kialakítani a szellemi tulajdonjogokkal kapcsolatban. Tekintve, hogy egyszerű párhuzam nem vonható a fizikai objektumok és az információ között, és ha hasonlóan kezeljük őket, az korábban nem látott problémákat és ellentmondásokat vet fel (ilyen paradoxon pl.:. miért ne másolhatnék le valamit, ha attól nem lesz kevesebb az eredeti tulajdonosnak), érdemes újragondolni a dolgokat.

No persze biztos eltart egy darabig, mire az évezredek alatt kialakult gondolkodásmód, amely nem számol az információval, mint külön kategóriával, eltűnik a begyepesedett fejekből, és alkalmazkodik az új helyzethez.

[Szerkesztve]

Aktív témák