Aktív témák
-
j.bravo
addikt
d70s sajna nem játszik (ahhoz 18-70-et adnak, míg a d50-hez 18-55öt, de a d70s váz csupaszon is már túl van a kereten).
biggamer sigma 17-70-én gondolkodom, de bármelyik vázzal és a megfelelő végű sigma 17-70-nel is többe lenne a csomag, mint mondjuk az Oly bigkit.
A fő kérdés hogy igazából szemet szúrna-e a Sigma előnye a kitobikhoz képest, vagy a kompakthoz szokott szememmel elégedett lennék a kitobik képével is...? (jó, tudom, ezt nehéz így megjósolni...) -
adik
őstag
válasz
j.bravo #2997 üzenetére
az Oly és a nagyobbik Nikon (d70s) kitobi a két legjobb. a Canon és a Minolta 7d a legvacakakabb. A többi a kettő között (a Minolta 5d-nek más a kit-obija, ha jól tudom). A kit-obik piaci ára, pláne kitbe foglalt ára elég csekély, 200KHufba nem valsz, hogy tényleges alternatíva elfér. Már sehol nem látom, de a Tokinának volt egy 24-200 obija 70-80 körül, az egész jó volt. Persze az átszámolva nem ennyi, hanem inkább 37-320. szóval pláne nem tudom, passz.
-
j.bravo
addikt
Hülye kérdésnek tűnhet, de mivel vsz. nem mostanában tudom majd lecserélni a kitobit, sajnos ezt is figyelembe kell vennem a gép (és rendszer) választásnál:
hogyan helyeznétek el egymáshoz képest a különböző márkájú belépőszintű dslr-ek mellé adott kitobikat? Melyik a legkevésbé vacak? Illetve az egész rendszert tekintve melyikkel érhetők el a legjobb eredmények?
- 18-55-ök a Nikon d50, Canon 350d, Pentax/Samsung gépek mellé, illetve Olympus 14-45 az e500 mellé valamint a Minolta 5D-hez adott 18-70?
- valamint esetleg a big-kitekben adott telék: Nikon 55-200, Oly 40-150, Minolta 75-300?
Vagy tudtok olyan költséghatékony megoldást (össz. 200k bruttó körül kijöjjön), amiben egy kitobi nélküli váz és egy vagy két másik (akár a vázzal egyező márkájú, akár Sigma/Tokina/stb) jobbfajta obi szerepelne, és 35mm-re számolva kb. 28-200mm-es tartományt lefedne? -
Stitch
őstag
válasz
sszever #2991 üzenetére
Nem, a képszéleken jelentkező (erős) részletvesztésre gondoltam (a szenzor hibája is, sőt..). Talán még a 20d, 10-22 párosítás jobb is volt ilyen szempontból.
''..főleg ha ismered, és tudod megfelelően használni.'' - ez jó, ez tetszett.
Nem szorosan a témához kapcsolódik, de szerintem nem árt megemlíteni, hogy az f/2.8 nem csak arra jó, hogy adott fényviszonyok mellett rövidebb záridőt tudsz vele exponálni. -
pacorro
aktív tag
A fényképezés során sok mindenen lehet spórolni, de a jó minőségű objektíven nem. Ennek fényében szintén nem drága a 17-50 (már ha tényleg olyan jó a képe).
Azonban mindez mit sem számít, mert nem ettől lesz jó egy kép, de néha jó az ilyen technikai dolgokon elmélkedni.
Így van. -
sszever
őstag
5D + 17-40 jobb és szebb képet ad, mint 24-105-el.
Ha a 17-40-nél a CA-ra gondolsz, akkor azt lehet nem csak FF gépen is produkálni, persze megfelelő viszonyok mellett
Volt szerencsém kipróbálni a 17-40-est több gépen is, és FF-is igen szép képet ad, főleg ha ismered, és tudod megfelelően használni.
A 24-105-öst csak azért hoztam szóba, mert szép nagy az átfogása (ugyan kompromisszumokkal jár, de nagyon jól letalált obi!), fix fényerő, és IS sokszor képes tényleg segíteni, többször mint F2,8 (én sem hittem, míg nem tapasztalhattam saját bőrön).
S ha tényleg akarsz nagylátószöget, veszel mellé egy 12-24-et, vagy 10-22 vagy valami hasonló átfogásút, mert ebből is van szerencsére választék.
A 17-24 közötti különbség pedig sok esetben kompenzálható. (persze van mikor nem). -
Stitch
őstag
válasz
sszever #2986 üzenetére
Igen, ott az IS, ami pl. nekem nem tényező, ráadásul a 17-50, meg a 16-50 egy blendével nagyobb fényerejűek. De ami mindent visz, a 17-55-ös Canon, IS is meg 2.8 is.
Szintén majdnem 300e Ft-ért.
''Természetesen figyelembe kell venni, ki mit engedhet meg magának, ki mit szeret / szeretne. Ki mihez ragaszkodik, és ki mit tervez a jövőben.'' - ez viszont nagyon igaz.
Vicces, de a teljes képkockás digitális gépeknél is gond van a nagylátószöggel (nem tudom láttál-e az 5d, 17-40 L párosítással készült képet...), kiváncsi vagyok, hogy erre végül milyen megoldást alkalmaznak majd, ha egyáltalán lesz olyan.
Na szóval, az eredeti kérdésre: én személy szerint, ha most alapzoom-ot keresnék a crop-os gépemre, akkor megvárnám a Tokina 16-50-et, vagy ha sürgős, akkor kipróbálás után vennék egy 17-70-es Sigmát.
[Szerkesztve] -
Stitch
őstag
Igazad van, fejben a 17-50-es árát a Canon 2.8-as L-es alapzoomjainak árával hasonlítottam, ahhoz képest írtam, hogy ''olcsó''. Szerintem egy bizonyos felbontás után, már nem is a tényleges részletek számítanak, hanem az, hogy a mindenféle átmeneteket finomabban kerülnek rögzítésre. Állítólag a d200-on az említett tamron a kép közepén képes a kiszolgálni a 10MP-es felbontást (photozone-os teszt szerint, amit persze a kellő fenntartással kell kezelni).
Azonban mindez mit sem számít, mert nem ettől lesz jó egy kép, de néha jó az ilyen technikai dolgokon elmélkedni. -
sszever
őstag
De ettől függetlenül ne hanyagoljuk l az IS-t ami gyengébb fényviszonyok mellett jó szolgálatot tesz.
Ultra nagy látószö pedig úgy is egy másik obit igényel, mert cropos gépen a 17-es kezdő sem igazán nevezhető nagy látőszögnek.
De ahogy mondtam, hosszú távon biztosan jó választás. Természetesen figyelembe kell venni, ki mit engedhet meg magának, ki mit szeret / szeretne. Ki mihez ragaszkodik, és ki mit tervez a jövőben.
(én személy szerint kifejezetten nem veszek már crop-os obikat, hanem csak jóminőségű FF obikat, mert tervezem, hogy belátható időn belül, mondjuk 2-3 év, FF gépre váltok) -
pitman
őstag
-
Stitch
őstag
válasz
sszever #2980 üzenetére
Na ja...ezer euróért. Ennyi pénzért akár két, hasonlóan jó, megbízható obit is lehet venni, vagy a maradék pénzt másra költeni (pl. fotós-túra
). Ennek a 24-105-ösnek az átfogása meg APS-C-n igencsak öszvér megoldás, szerintem a rövidebb vége nagyon nem elég. Szerintem jó felbontású, csökkentett képkörű obit nyugodtan lehet venni, APS-C egy jó darabig lesz (meg hozzá gyártott lencsék is, amelyeket ugye könnyebben/olcsóbban megcsinálnak jobbra, pont a kisebb képkör miatt), az új objektívek meg 10 megapixelt simán ki tudnak szolgálni, annál meg kinek kell több?! Már az ultranagylátószög sem gond.
A 17-70 mellett ott van még a Tamron 17-50, 2.8-as fényerővel, meg ősszel kijön a Tokina 16-50 szintén f/2.8-as. -
sszever
őstag
pl. Full frame miatt is, de akár azért is, mert az említett Canon obi az IS-ével, az átfogásával, felépítésével elég megbízható obi.
Későbbiekben ha szükségszerű, használtan is jobban eladható (szerintem értékállób)
Fog még lejebb menni az 5D ára is, használtan főleg, s ki tudja, mit hoz a jövő... -
sszever
őstag
Hosszú távon, esetleg a 24-105 F4L IS jobban megérné, bár rohadt drága.
De sokan esküsznek a Sigma 17-70-esére, hogy jó.
Az árát és minőségét nézve mindenesetre az egyik legversenyképesebb obi ebben a tartományban. Az átfogása nem igazán hagy kívánni valót maga után (ha esetleg 70-200-as mellé veszed). -
d-boy
senior tag
válasz
sszever #2970 üzenetére
Na ezt jól megválaszoltad. Az obi majdnem annyi, mint a d50 váz...
Szerintem nem ez a megfizethető kategória, hanem keresni kellene használtan egy jó objektívet, vagy esetleg külföldi oldalakon szétnézni. Óriási különbségek vannak.
Egy ismerősöm kb 130eFt-nak megfelelő összegért vett zsír új sigma 180mm EX macro obit, ami itthogy simán 200eFt fölött van. Ebay -
stpotty
tag
Sziasztok!
Nikon d50-hez 18-55ös kitobi helyett mit érdemes venni, megfizethető kategóriában?
Előre is köszönöm a választ.
[Szerkesztve] -
pacorro
aktív tag
Nem teljesen.
A cirkuláris polár elvileg minden gépre jó.
A lineáris polárnál MINIMÁLIS esély van arra, hogy néha nem működik az autofókusz digitális tükörreflexes gépeknél, cserébe OLCSÓBB és NAGYOBB hatásfokú.
Mivel a polárszűrőt úgyis tekergetni kell, tökölődös dolog, nyugodtan vehet mindenki lineáris polárt. -
*Ropi*
félisten
Sziasztok!
Láma kérdés: mi a különbség a sima és a cirkulár polárszűrők között?EOS-350D-m van, most vettem rá egy Hoya cirkulár polárt.
Valahonnan még fel kell hajtsak egy 52-58 mm konvertert, mert csak 1 obimnak van 58 mm-es vége, a többségnek csak 52.
A szűrő persze 58-as. Edigitalban nincsen pillanatnyilag...
Köszönöm a választ előre is!
Ropi -
biggamer
veterán
válasz
werttzui #2954 üzenetére
Igenis értettem FŐNÖK.
A neve HAMA 5 in 1 DIGITAL.
Van benne szövet törlőkendő, 20 db papir törlőkendő, 20 ml-s objektív tisztító folyadék, pumpa leszedhető ecsetes véggel, 10 db vatta tisztító tampon ( fülpiszka ).
Tök jó, ahogy ráírták magyarosul a törlőkendőt : Töarl cekend ce -
werttzui
addikt
Ti mivel szoktátok az obit tisztítani ? (olcsó módszereket várok) ami hatásos is.
-
d-boy
senior tag
Wahaha végre megvan a drágaszág
Canon 100mm f2.8 EF USM Macro
Eddigi tapasztalatok: Hihetetlen gyors AF, halk, pontos.
Jah és tűéles képek -
hali01
őstag
Sziasztok!
Nemrég szert tettem egy Opteka 500mm/f8 fix telére,40db jó Magyar ezresér.
Ezt szeretném bemutatni azoknak akiknek nincs többszázezer otthon,h beruházzanak egy professzionális teleobjektívre,nomeg egy amatőrnek nincs is rá szüksége.
[link] [link] [link] [link] [link]
A cucc kb 700gramm súlyú,67mm-es szűrőmenettel,T2 csatlakozással bír amihez könnyen beszerezhető bármilyen adapter,közelpontja 10méter.A rekesz 8 lamellából áll,f8-f32-ig állítható két gyűrűvel.Azért kettővel mert a beállított rekeszt a hátsó gyűrűvel kilehet nyitni az élességállítás könnyebbsége miatt és utánna csak koppig visszakell fordítani ami fokozatmentesen történik.
A rajza az árához képest sztem teljesen megfelelő.A széleken kissé lágy de beljebb elég részletes ami pl madárfotózáshoz teljesen jó.
Két képet tudok mellékelni tesztfotó gyanánt:
f8: [link]
f16: [link]
A képek már photoshoppal korrigálva vannak.Méret,szintek,élesítés.
Remélem nem leszek megkövezve amiért nem millios cuccot mutatok be. -
pitman
őstag
válasz
sszever #2944 üzenetére
Nagyon sok tapasztalatom nekem sincs, de mivel a jelenség fizikai okokra vezethető vissza, gyakorlatilag ''mindegy'', hogy milyen módon történik a kép rögzítése. Az viszont elképzelhető, hogy a digitális gépek esetén a lapkán alkalmazott mikrolencsék miatt erősebb a jeleség, de ezt tényleg nem tudom biztosan.
-
sszever
őstag
-
d-boy
senior tag
válasz
sszever #2940 üzenetére
Nézegesd a photozone.de-n a teszteket a két obiról.
Élőben nem volt nagy különbség nálam kezelhetőségben.
Az USM motor ugyanolyan halk és gyors és pontos volt, mint a Sigmánál a HSM.
A canonnál ami még tetszett, hogy bármikor hozzányúlhatok a fókuszgyűrűhöz AF módban is, nem kellett átkapcsolni.
Hát tényleg nagy a vacilálás, mert a Sigma is jónak tűnik komolyan, bár a photozone.de szerint a canonnak 5.6 és 8 rekesz között jobb képe van, fölötte meg ugyanolyan mint sigmának, és canont 32-ig le lehet rekeszelni, nem kell külön ND szűrő.
Kinézetre tényleg a Sigma a jobb, elég keményen néz ki a gép vele -
sszever
őstag
Ugyan ezt kérdeztem én is anno, pár héttel ezelőt, sikertelenül....
De azóta biztos, hogy a Sigma 150-est fogom a 100-as Canon helyett választani (ha majd eladtam a 60-as Canon makró obimat).
Állványgyűrű, napellenző nem egy elhanyagolható plussz, fóleg, hogy ha jól emlékszem kb. 10.000 Ft a különbség, és minőségileg is minimális a különbség (ha éppeszű ember egyáltalán képes különbséget tenni).
Ugyanakkor semmiféleképp nem elhanyagolható, hogy a Sigmával kapsz egy nagyon jó fix 150-es telet is egy személyben...
Nem volt ugyan sok ideig kezembe a két obi, de a Canon valahogy nem igazán nyerte el a tetszésemet... -
d-boy
senior tag
Sszevasztok.
Segítsetek választani, megőrülök!
Kipróbáltam ma 4 macro obit:
Sigma 105mm f2.8 EX DG Macro
Tokina 100mm f2.8 PRO D Macro
Canon 100mm f2.8 EF USM Macro
Sigma 150mm EX DG HSM... stb Macro
Namármost a tesztképek alapján a sigma 105-ös és a Tokina kiesett.
Maradt a Canon és a 150-es sigma.
Most ne a gyujtótávolságot nézzük, hanem egyszerűen a képminőséget, leképezést, stb...
Egy kicsit a canon felé hajlok, de a sigmához jár állványgyűrű, napellenző. De drágább is kicsit.
Van esetleg további tapasztalatotok az obikkal kapcsolatban? Melyiket válasszam? -
sszever
őstag
-
leewi
aktív tag
az össz gond csupán hogy (gondolom én) régebbi darabok s mint olyan nem nagyon lelni blőlük..na meg persze nem is néztem át az egész ebay-os kínálatot..
meg aztán ott minden olcsóbb is..
a birtokomban vannak és kíváncsi lennék az értékükre esetleges megválás esetén..s gondoltam itt vannak hozábbértők és egy tol-ig árat tudnának mondani..
így tehát továbbra is fenáll a kérdésem.. -
leewi
aktív tag
üdV mindenkinek
egy kis véleményre lenne szükségem két objektív használt ára terén..vagyis hogy mennyit is érhetnek
Sigma 28-135 f/3.8-5.6 Aspherical IF Macro
Nikon Nikkor 75-240 f:4.5/5.6 AF-D
előre is köszönöm.. -
tbalzs
csendes tag
Sziasztok!
Erről kinek mi a véleménye? SIGMA NIKON 135-400/4.5-5,5 AF
Felépítés: 13 lencsetag/11 csoport
Látószög (fok°): 18.2-6.2°
Legkisebb rekesznyílás: 32
Közelpont: 2-2.2 m
Nagyítási arány: 1:5.3
Közelpont makró módban: -
Nagyítási arány makró módban: -
Szürő méret: 77 mm
Méretek mm-ben (átmérő/hossz): 88.5x181.1
Tömeg (gramm): 1210
D70s géphez lenne. Érdemes beruházni rá vagy inkább valami mást keressek? Válaszokat előre is köszönöm! -
pacorro
aktív tag
-
BlackWoOd
aktív tag
Optimális fényviszonyokon az elegendő fénymennyiséget értettem, csak nem fogalmaztam meg teljesen pontosan. Gondoltam érthető lesz így is.
(Jó fény vs. nem jó fény kérdésén (zavaró árnyék, túl erős lokális fény, rossz irányból érkező fény, stb) az IS (ill. VR) nem segít.)
mod.: Tulképpen mindegy, értem mit mondasz, kb. egyről beszélünk.
[Szerkesztve] -
-
Pompi
nagyúr
Akkor gondolom szerinted a 300 alatti obikba pl. a Canon is csak a marketingesek és a sznobok kedvéért rak IS-t?
Nem hozok ismét példákat a IS szinte bármelyik zoomtartományában levő hasznosságáról mint már annyiszor, mindenki gondoljon amit akar, szerintem a pl. a most szóban forgó 70-200-as tartományban is igencsak jól tud jönni.
BTW lehet elírás csak, de a 300 reciproka 1/300 és nem 1/600.
[Szerkesztve] -
d-boy
senior tag
Ezt értsd jól
A reciprokszabály alapján 300mm fölött minimum 1/600 záridő kell a biztonságos kitartáshoz. 300 alatt picit azért könnyebb. Úgy értettem, hogy igazán nagy hasznát eme gyujtótávolság fölött veszed. Alatta tudsz még játszani az ISO - blende párossal, 300 fölött már az is igen körülményes. -
d-boy
senior tag
Olvasom itt az új Canon obikkal kapcsolatos fórumokat.
Sokan írják a dpreview-n is, hogy az F4 L IS-nek a nagy vetélytársa mostmár az F2.8 non IS.
Az új obi is 1250 dollár, szóval tényleg 270k körül lesz. De akkor már elgondolkozik az ember a 2.8 L-en. Az IS 300mm fölött számít igazán, kiváncsi lennék ki mit mond...
Akkor F4 L IS vagy F2.8 L ...
discuss! -
zsiga667
addikt
válasz
csiga997 #2912 üzenetére
Előszöris
Ha visszaemlékszel, egy éve amikor a Hacktivity-n fotóztam az IT.news-nak, épp te fikáztad le az épp ezzel az obival készült képeimet hogy nem elég nagy a mélységélesség (így nem látszanak a reklámok a háttérben). Nos, ha lett volna benne stabilizátor, akkor máris 2-3 rekesszel nagyobb lehetett volna.
Csajoknak meg nem szokásom a fotóscuccommal villogni, max a vakummal. -
csiga997
őstag
-
d-boy
senior tag
Hú most akartam 70-200 F4 L-t venni, de most lehet várok kicsit
-
sszever
őstag
2 új Canon obit mutattak be: [link]
-
lesaux
veterán
Keresek olyan 50 f/1.8 II-es objektívet, ami vagy fókuszhibás, vagy akár egyáltalán nem működik az autofókusza.
Aktív témák
Hirdetés
- Apple iPhone 13 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- DELL Universal Dock D6000 docking station (452-BCYH) (DisplayLink)
- Bomba ár! Dell Inspiron 15 3511 - i5-11GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 15,6" FHD I Cam I W11 I Gari
- BESZÁMÍTÁS! ASRock H310CM i3 9100F 8GB DDR4 240GB SSD 1TB HDD GTX 1060 3GB AeroCool Strike-X 500W
- Csere-Beszámítás! Asus Tuf Gamer laptop! R7 3750H / GTX 1650 / 16GB DDR4 / 500GB SSD
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest