- Milyen billentyűzetet vegyek?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Kiderült mit tud a Nintendo Switch 2 rendszerchipje
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Tápválasztás PC-hez: ne ezt rontsd el – Tech Percek #8
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Milyen videókártyát?
- Elkészült a nagymama hardverbefőttje
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- RAM topik
Aktív témák
-
DVD_2_U
senior tag
Van e tapasztalat a következő obikkal: EF-S 10-22 USM, EF 100-400 L IS USM
-
lesaux
veterán
-
biggamer
veterán
Itt nézzél körül, van mindenféle szűrő, meg hozzá tesztképek!
Bővebben: link
Jó oldal.
[Szerkesztve] -
lesaux
veterán
Úgy van, ahogy micro mondja. Mert egyszer-egyszer még elronthatom, de pl. 10-ből nyolcszor már kicsit sok. Elég idegesítő, hogy csináltam jó pár képet, és ezek nagy része szar. Pl.: Bővebben: link
Össze van töpörítve, de azért látszik.
Ma kimentem a kertbe, csináltam három képet. Most mindig az lett éles, amit szerettem volna. Tegnap meg azelőtt nem tudom, miért nem sikerült. -
-
lesaux
veterán
Na. Az előbb nem küldte el, úgy látszik.
Szóval: a cirkuláris polárszűrő meghülyítheti az autofókuszt? Voltam ma fényképezni, és a képek nagy része szar lett, nem az lett éles, amit én szerettem volna, hanem a háttér. Pedig csak a középső fókuszpontot használtam. -
micro
addikt
Viszont most az jutott az eszembe, hogy a D70-nek kisebb az érzékelője, mint a kisfilmes méret, ezért a gyújtótávot meg kell szorozni 1,5-tel.
Így meg feltehetőleg a sima a szűrő sem lóg bele a képbe.
Jól gondolom? -
lesaux
veterán
Milyen az a slim és az miért jobb? Hogy hívják azt, amelyik nem slim?
-
lesaux
veterán
-
DVD_2_U
senior tag
B+W ... cirkuláris polár
itt tudsz válogatni: Bővebben: link -
micro
addikt
Milyen polárszűrőt érdemes venni? 67mm-es méret kéne.
-
csiga997
őstag
Nem kell ezt saccolgatni 1 percig se. 316k.
Amúgy egyáltalán nem drága, szvsz. -
And
veterán
Annak az EF-S 10-22 USM-nek a képe nekem nagyon tetszik, de sajnos annyira pofátlanul drága (a hazai árát meg se merném saccolni), hogy a közeljövőben nekem biztos nem lesz ilyenem
. Néhány tesztkép: Bővebben: link.
A Sigma 10-20 mennyiből jöhet ki? -
DVD_2_U
senior tag
Tapasztalat a következő obikkal kapcs:
Canon EF 100-400 L IS USM
Canon EF-S 10-22 USM
Canon EF 100 USM
Sigma 10-20 -
csiga997
őstag
-
biggamer
veterán
válasz
csiga997 #461 üzenetére
Nézd meg légyszi a képeket, konkrétan erről a cuccról van szó, amit szeretnék venni. Most nem tudom, hogy mit csináljak. Melyiket vegyem meg. Ezen vergődök.
Amúgy köszi, hogy válaszoltál.
Bővebben: link -
csiga997
őstag
válasz
biggamer #453 üzenetére
Van a vignettálás és van a light-falloff (bár biztos van magyar nevük is). A hatásuk egyforma (sötét képszélek), de az okuk nem. Az előbbi esetben valami ojjektum egyszerűen kitakarja a kép sarkait, pl túl vastag szűrő(k), helytelen méretű napellenző, stb. A helyzet a rekeszelés mértékétől függően romlik. (Kisebb rekesz -> nagyobb mélységélesség -> jobban látszik a ''tárgy'' körvonala a képen.)
A light-falloff pedig az objektív (elsősorban nagylátószögűeknél) felépítéséből adódó fényveszteség, ami szintén a kép sarkainak elsötétülésével jár. Ebben az esetben viszont a rekeszeléssel a helyzet javul. (Szűkebb rekesz -> nagyobb kivilágított fénykör -> egyenletesebb fényeloszlás a sarkokban.)
A te kérdésedre visszatérve, valószínüleg az első esettel állsz szemben, amikoris a telekonverter maga kitakarja a kép széleit. Fontos tudni, hogy többnyire ezekkel az objektív elejére csavarható telekonverterekkel csak az objektív tele állásánál kapsz elfogadható képet. (De lehet, hogy még ott se.) Tehát az nem működik, hogy pl. egy 35-200-as objektívre rátekersz egy kétszerezőt, majd így próbálsz mondjuk 135x2=270 mm-es gyújtótávot elérni. Tehát, vagy leszeded a TC-t vagy pedig 400mm. -
biggamer
veterán
Ezen a linken van, az 1.54 szerezővel készült még több kép. Ezeken egyáltalán nincs vígnettálás. Azért fontos eldöntenem, hogy melyik kell, mert minnél hamarabb szeretnék venni a gépemhez ilyen ketyerét. De egyre jobban hajlok egyébként erre, az 1.54-esre.
biggamer
veterán
Akkor szerinted ne vegyem meg a 2.2 szerezőt, vagy csak 1.54 szerezőt vegyek ? Annál mintha nem látszódna a vígnettálás. Mit csináljak ha kevés a 28-200 ?
Viszont feljebb belinkeltem próba képeket, és emlékezetem szerint az 5.6 blendénél nincs sötét sarok, csak a 8-asnál.
Így a mélységélesség bánja. -
biggamer
veterán
A vígnettálás a blende zárás-nyitás fügvényében változik ?
Ahogy nővekszik a blendeérték, úgy növekszik a vígnettálás nagysága is ? -
biggamer
veterán
A Kenko tipusról tud valaki információt ? Most ebből a típusból van 2szerező leárazva 39.000 ft-ért.
-
biggamer
veterán
Az OPTIFORM-nál lehet több méretben kapni, akkor szerintetek melyiket lenne érdemes venni ? ------>
biggamer
veterán
Az illusztráló képeknél látható, hogy 8-as rekesznél mennyire vígnettálódnak a kép sarkai, ha 2.2 szerezőt használok. Ez a többi teleobinál is így van, vagy ennél csak azért mert túl hosszú ? Akkor nem is érdemes hozzá venni ? Pedig kellene, mert sok állat nem enged olyan közel magához, hogy részletgazdag képet tudjak róla csinálni. Akkor elrontja az egész képet, hiába jó felvétel ? Azt tudom, hogy a PS.-el el lehet tüntetni a sötét sarkakat, ha nem fontos részlet van ott. De mi van ha kellenének azok a részletek ? Mondjuk még nem csináltam, mert nem vettem meg a kétszerezőt. Valaki ért ehhez ? Ha felraknám a 28-200-ra, akkor 440-et konvertálna belőle. Az pedig jól jönne. Segítsen valaki.
And
veterán
Hali! Van valakinek ötlete, hogy honnan lehetne szerezni Canon EF 75-300 F4-5.6 USM objetívbe való (micro-)USM motort? Akár törött, v. más hibával rendelkező obi is szóbajöhet, amiben ez a motor van. A szakszerviz (C@mera Kft.) kilőve, ott már próbálkoztam. Nem került volna egetverő összegbe a javítás, de azt mondták, hogy a Canon kb. egy éve már nem forgalmazza azt a típusú motort, ami ebbe kellene, így nem tudtak segíteni
.
-
biggamer
veterán
Csak gyakorlom a kódolást. -
biggamer
veterán
Itt lehet megnézni ezt a márkát: http://www.raynox.co.jp/english/digital/f828/
-
biggamer
veterán
Sziasztok. Ismeri valaki a RAYNOX márkát ? Mert egy ilyen tipusú 2,2 szerezőt ajánlottak a Sony Cyber-Shot DSC F828-omra. Szerintetek ha ezt felraknám kapna elég fényt a gép ? Az E.Digital-tól valaki azt mondta, hogy inkább ne vegyem meg, mert biztos rossz lesz.
-
DVD_2_U
senior tag
Keresek Canon EF 100 f2.0 USM objektivet!!!
-
Kazimír
őstag
^
-
Kazimír
őstag
Üdv mindenkinek!
Praktica IV kw gépemhez Bővebben: link szeretnék egy 100-130mm körüli objektívet az alap 50-es mellé.
Mit ajánlotok? -
csiga997
őstag
válasz
zellerfagyi3 #427 üzenetére
-
zellerfagyi3
csendes tag
Sziasztok!
Bocsánat,hogy idekotnyeleskedek a bénaságommal,de mint abszolúte amatőr megszeretném Tőletek kérdezni azt, hogy ha a gépemre (Canon S1) veszek egy úgynevezett telekonverter 1,6x-objektívot (canon TC-DC52B) akkor az még megnöveli az optikai zoom-ot? Vagy,ha nem akkor az mire való?
Válaszitokat megköszönöm. -
hali! eos masinához (analóg 300as) gondolkodok objektív vételen. nagy fényerejű, kb 25-30tól sokig (azért 200as tele már nem kell
). különleges minőségbeli elvárásaim nincsenek (még mindig csak tanulgatok fotózni), csak a nehéz témaválasztás miatt (nagy terem, gyakran rossz fényviszonyok, vaku használata persze kizárva
) kellene a nagy fényerő.
kb ennyi.
ja, és ki hallott már az igen elismert, világszínvonalú Voigtländer objektívekről? -
DVD_2_U
senior tag
Nagy a csend...
-
csiga997
őstag
Nem egészen. Léteznek zselatin szűrőtartók amit az objektív elejére szerelhetsz, ugyanúgy, mint mondjuk egy cokin-t. Maguk a szűrők négyzet alakúak, ~0.1mm vastagok és többféle méretben készülnek.
Amúgy általános amatőr gyakorlatban kevés előnyt jelent beruházni egy ilyenbe, a luxusigényűeknek viszont ez az alap. -
DVD_2_U
senior tag
Németországban gyártják... Bővebben: link
-
csiga997
őstag
Hát, azért ez egy igen hevenyészett lista, és nem is mondanám mindegyikre, hogy ''legjobb''. A B+W tényleg jó, a Hoya + Cokin inkább középmezőny, a Zeiss meg már csak 1 márkanév. Én rávenném a listára a Nikont és a Canon-t is mindenképp, zselatinosnál pedig a Lee és a Kodak az igazán etalon.
-
Badb0y
addikt
És a sima UV szűrőkből az előbb linkelt oldalon vajon melyik kéne?
DVD2U ugye a tamronra 67-es kell?
És az a 6féle 3040Ft-tól 16000-ig megy ami azert nem mind1. -
-
Badb0y
addikt
HOYA HMC ULTRA Circular Polar + UV
kiszüri az ultraibolya sugarakat, és ezzel megszünteti a szabadtéri felvételek homályosságát,
de ugyanakkor eltünteti a fényreflexiókat, és a szinegyensúly eltolása nélkül növeli a szintelí-
tetséget. 5mm széles foglalat a vignettálás elkerülése végett.
Ez az amit obi védőnek lehet használni, vagyis nem kell leszedni ugy? -
DVD_2_U
senior tag
Leica, CarlZeiss, Hoya, B+W és Cokin szűrők a lekgjobbak...
-
Badb0y
addikt
Ha már szűrők itt van dögivel. A hoya ugye jó -
Zordkaszás
senior tag
válasz
Zordkaszás #402 üzenetére
Húú, b+, csak most veszem észre miket írtam
, pedig tegnap éjjel is elolvastam
-
Zordkaszás
senior tag
Hát tányleg nincs tele ilyen-olyan bevonatú és anyagú lencsékkel.
Bár szerintem az f/5.6-ot 400-on nem lehet akármilből kihozni
Olvasgattam (magamtól eszembe sem jutott).
Tömör vélemény a ''tesztek'' alapján: egy olan objektív ami mindig benne lehet a táskában. És inkább oda való mint a szekrénybe
Bővebben:
- éles képek (nagyobb zoomnál persze állvány!)
- tele állásban csekály mártákű kromatikus aberráció
- repülő madarakhoz már lassú, de egyébként elfogadható AF.
- ár/teljesítmény mindenhol kiválónak (5) minősítve, összességében pedig 4-4/5 értékelést kapott.
Még meggondolom.
Aktív témák
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S25, Samsung Galaxy S25 Plus, Samsung Galaxy S25 Ultra
- Telefon felvásárlás!! iPhone 11/iPhone 11 Pro/iPhone 11 Pro Max
- 120 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (48 hónap garancia!)
- Alkatrészt cserélnél vagy bővítenél? Nálunk van, ami kell! Enterprise alkatrészek ITT
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest