Aktív témák
-
zsiga667
addikt
Milyen vázhoz lesz? Mert ha pl. 300D-hez, akkor a 135-400-at nem ajánlanám, mert az már túl ''hosszú'' általános használatra.
Szerk.: Helyette inkább egy 70-200 f4L. Kb. 150k használtan, és jobb a képe a két említett Sigmánál, nameg ugye használhatóbb tartományt fed le mint a 135-400.
[Szerkesztve] -
Zsotie
tag
Kinéztem ezt a két obi:
Sigma AF 70-300mm F4-5.6 DG APO macro super
Sigma AF 135-400mm 4.5-5.6 Asp APO RF.
Igaz a második sokkal drágább és nehezebb is.
Ismeri valaki ezeket, mi a vélemény? -
zsiga667
addikt
Igen, átlagos használatra elég.
Bár nem tudom pontosan hogy mekkora CCD van ebben a gépben, de gyanítom hogy a 35mm-re (ilyenek a sima filmes gépek) átszámolt fókusztáv kb. 35-105 lehet. Hogy ez mit jelent? Itt van egy táblázat, ami megadja hogy milyen fókusztávolságú objektív mire jó: Bővebben: link
A fényerő meg kb. ugyanilyen a kategória minden gépén. -
biggamer
veterán
Nem tudom tudsz-e róla, hogy van ez a topic.Bővebben: link
Ha van kedved, tehetsz fel ide képeket, amik szerinted jobban sikerültek.
Itt kaphatsz kritikát is, meg segítséget, ha valamit nem tudsz. -
-
zsiga667
addikt
A 4.7-14.1 az objektív fókusztávját jelenti, ebből és a CCD méretéből lehet kiszámolni a látószöget.
Az 1:2,6-4,7 pedig az objektív maximális fényerejét jelenti, nagylátószögű (jelen esetben 4,7mm) és tele (14,1mm) állásban. A fényerő azt mutatja meg, hogy adott idő alatt mennyi fény jut át az objektíven, illetve befolyásolja a mélységélességet és a képminőséget is.
Fikázni meg szvsz itt senki nem akar. Előszöris mert talán vagyunk annyira értelmesek, másodszor meg mert tudjuk hogy bizonyos célokra egy ilyen kompakt gép jobb mint a legdrágább DSLR. -
Ryu77
aktív tag
Haliho kedves objektivesek!
En teljesen lama vagyok a kerdesben de nem akarok az is maradni ugyhogy kerdezek.Tehat van nekem egy Nikon Coolpix 2100 tipusu kompakt gepem.Az objektivere ez van irva 4.7-14.1mm 1:2.6-4.7 ez mit jelent?Mik a jobb ertekek?Marmint mik a legjobb ertekek vagy egy ertek erre jo mas ertek meg masra?Valaszokat elore is koszonom.
UI A fikazasokra hogy ez a gep igy szar meg ugy szar nem vagyok kivancsi.Nekem ez a gep megfelel arra amire hasznalom amellett jobbra nem is volt penzem mert ez is 88 ezer forintomba kerult. -
zsiga667
addikt
Kicsit utánanéztem a dolognak, és ellentmondásos infókat találtam.
1-2 helyen azt írják, hogy pl. az 1Ds még tudja az AF-t f8-on is, a Canon oldalán viszont ezt találtam a 2x extender leírásánál: ''With the EF 2x II, AF is possible with any EOS body if the lens has an f/2.8 or faster maximum aperture''
Az igazat meg majd MLaca megmondja, neki van f6,3-as obija meg 1Dmk2 gépe. -
pitman
őstag
-
Zsotie
tag
-
steveetm
őstag
válasz
steveetm #786 üzenetére
ja igen, tudom már mit kavartam a szóródással. A lerekeszeléssel járó minőség javulás. Ugyanis a gyengébb obiknál a fényszoródás igencsak jelentős tud lenni bizonyos helyzetekben, amin a lerekeszelés úgy tud segíteni, hogy egész eccerüen ezek a fénysugarak nem jutnak át rekeszen, mivel lényegesen kisebb szórás megengedett
Persze igaz, ennek a fajta szórásnak a mélységélességhez sztem sincs köze. Na ez _tényleg_ az uccsó. Lehet hülyézni 1 hétig
Üdv.: steveetm -
steveetm
őstag
válasz
bitfarkas #779 üzenetére
Na rajzoltam egyet, hátha így jobban meg tudom értetni magam.
Van egy tárgy, x távolságra, rá fókuszálunk, és a lencsére érkező fénysugarak majd a ccd a tárgynak megfelelően fog megjelenni.
Ha mögé, vagy elé fókuszálunk, a tárgy kvázi a ccd elött, és után lenne, mindkét esetben, a fénysugarak útját meghosszabítva, egy nagyobb massza lesz belőle csak látható.
Ha lerekeszeled, azokat a fénysugarakat szűrűd ki, amik ezt a masszát létrehozzák.
Amiről te beszélsz, az a kezdő fényerő, amit a blende teljesen nyitott állapotában néznek.
Az hogy nem fedi a lencse középső részét, nem jelent semmit, erre pont jó sztem amit rajzoltam
csak úgy lenne jobb, ha odaképzelsz még egy tárgyat, ami mondjuk nincs fókuszban, de attól még a rekeszelt részen, az objektív széleiről is bejuthat róla fénysugár.
(A rekeszelés a mélységélességet jelentősen növeli, tehát nem csoda, hogy az obi elé tett kéz jobban látszik)
nem az obi elé közvetlenül, hanem az obi széle elé! Ezzel kb meg van cáfolva, hogy az lencse széle nem vesz részt a képalkotásban, merthogy de.
baszki, a kép...Bővebben: link
A köv hszedre, meg a szórodik kicsit hülye megfogalmazás volt, de sztem ebben leírtam rendesen hogy miért lesz homályos.
Ja, és holnap utazok balcsira, szal egy hétig nem fogok érdemben válaszolni semmi továbbira, de azért jöhetnek linkek meg cáfolatok
Üdv.: steveetm
[Szerkesztve]
[Szerkesztve] -
biggamer
veterán
Na.
Ezért kellett beraknom azt a linket, most meg egymást gyilkoljátok. -
bitfarkas
őstag
válasz
steveetm #775 üzenetére
És még valami: Attól tartok, kicsit jobban el kellene mélyülnöd az optikai ismeretekben, mert amit a mélységélesség kapcsán írsz, kissé ellentmond a ma elfogadottnak tekinthető fizikai alapelveknek:
Ugye azért homályosak a tárgyak fókusz elött és után, mert a fény szóródik. Ezt köszüböljük ki a lerekeszeléssel. És pont ieneket próbálnak kiküszöbölni drágább obiknál. -
bitfarkas
őstag
Akkor javasolom, nézd meg itt a kinézett obidat: Bővebben: link
meg esetleg itt Bővebben: link Itt főként a hosszú fotós tapasztalattal rendelkezők véleményét nézd. -
bitfarkas
őstag
válasz
steveetm #775 üzenetére
Akkor még egy kérdést engedj meg!
Hogyan (milyen fizikai elv alapján) csökkenti a fényt a rekeszelés?
A fényerő, mint mondják a hasznos lencseátmérő és a gyújtótávolság hányadosa. Remélem ebben egyetértünk. A rekeszelésnél a gyujtótávolság ugye nem változik. nem is szürkeszűrő kerül az obi elé. Mégis akkor mi történik?
Az objektív középső részét ugye a rekesz nem fedi. Akkor miért is csökken a fénymennyiség?
(A rekeszelés a mélységélességet jelentősen növeli, tehát nem csoda, hogy az obi elé tett kéz jobban látszik) -
Zsotie
tag
válasz
bitfarkas #762 üzenetére
Köszi a jótanácsot.
De ez a link szerintem nem tesztoldalra, hanem egy olyan oldalra mutat, ahol a Canon obikat mutatják be, és még valamennyi vélemény is van írva, amit elég nehéz objektiven írni.De szerintem a srác ezt tudja, és a guglit is tudja használni.
Pedig ott is sok hasznos infó van, csak éppen tudni kell normálisan kezelni az információt.
[Szerkesztve] -
steveetm
őstag
válasz
bitfarkas #774 üzenetére
Hát sztem ezek közül egyik miatt sem. Próbáld ki, hogy f5.6nál, 50mm en letakarod az obi szélét(ami majd nem vesz részt a képalkotásban, ugye...) eltekered f30+ ra, dof gomb, és hirtelen sokkal nagyobb mértékben lesz látható a letakart rész(pl az ujjad, ha azt tetted oda) mint nyitott blendénél(nagyobb mélységélesség ugye, ez is fókuszba kerül, ill jobban fókuszban lesz). látószög nem csökken, ezt remélem nem kell alátámasztanom
De akkor miért is változhat az obik minősége ha lerekeszeljük? Ugye azért homályosak a tárgyak fókusz elött és után, mert a fény szóródik. Ezt köszüböljük ki a lerekeszeléssel. És pont ieneket próbálnak kiküszöbölni drágább obiknál.
Sztem
bitfarkas
őstag
válasz
zsiga667 #766 üzenetére
Ha rekeszelésnél az objektívek ''szélei'' (nem tudom hirtelen jobban megfogalmazni, bocs...) nem vennének részt a képalkotásban, azzal csökkenne az objektív látószöge, vagyis ''változna a fókusztávolság''. Ennek ellenére én eddig ilyet nem tapasztaltam, és ti?
Akkor szerinted minek tudható be, hogy a közepesen lerekeszelt obik élessége, felbontása lényegesen jobb, mint a teljes nyílás esetén? -
biggamer
veterán
válasz
zsiga667 #771 üzenetére
Jaj, isten bizony nem értettem félre, semmi negatívot nem gondoltam.
Szóval azért nem szólok hozzá, mert ezen a téren nincs semmi tapasztalatom.
Van aki nem ért valamihez, de akkor is okoskodik, csak azért hogy övé legyen az utólsó szó.
Én ha nem értek hozzá, akkor inkább csendbe maradok, ne vegyék észre, hogy mennyire semmi közöm nincs hozzá.
Ha rosszul fogalmaztam ne haragudj, nem volt szándékomba kötözködni.
Üdv.: biggamer
[Szerkesztve] -
biggamer
veterán
válasz
zsiga667 #766 üzenetére
Okes, No Problem.
Az az igazság, hogy nem a szövegre gondoltam, hanem a képekre, hogy érdekesek.
Bevallom a szövegen átsiklottam, csak a szerkezeti képek tetszettek, mert még nem láttam ezekről felvételeket.
Te jobban értesz hozzá mint én, úgy hogy nem vitázok Veled, mert nincs miért.
Ha Te mondod, akkor biztos igazad van. -
zsiga667
addikt
1. Nekem még nem tűnt fel ilyen durva vignettálás, valószínűleg azért mert igyekszem f8-f11 körüli rerkszértékkel használni a kitobit.
Az EF-S obiknak az a lényege, hogy ''olcsón'' lehessen nagylátószöget venni az 1,6-os ''szorzójú'' gépekhez. Egy EF-S 18-55 kb. 20-30ezer, egy EF 17-40 meg 200ezer.
2.Igen.
3. Használd manual-ban, az időt állítsd 1/200-ra, és emellé állítsd a rekeszt. A rekesszel és az ISO-val tudod szabályozni hogy milyen messzire ''érjen el'' a vaku. -
zsiga667
addikt
válasz
biggamer #763 üzenetére
Előre szólok, nem akarlak fikázni/leugatni/stb.
''A szûk rekesznyílásnál a lencsék külsõ része nem vesz részt a képalkotásban.''
Eddig is az volt a véleményem hogy ez a Digitális Fotó Magazin egy mindenféle szakmai hozzáértést nélkülöző kommersz szar, de ez a mondat fáj.
Ha rekeszelésnél az objektívek ''szélei'' (nem tudom hirtelen jobban megfogalmazni, bocs...) nem vennének részt a képalkotásban, azzal csökkenne az objektív látószöge, vagyis ''változna a fókusztávolság''. Ennek ellenére én eddig ilyet nem tapasztaltam, és ti? -
zsiga667
addikt
válasz
csiga997 #764 üzenetére
A pro gépeket nem azért veszik, mert sokkal több bennük a ''feature'', hanem mert gyorsabbak, erősebbek (ha valakit fejbevágsz vele, a gép lesz a ''győztes''...
), nehezebbek, időjárásállóak, stb.
Egy 350D majdnem mindent tud amit a 20D vagy akár az 1Dmk2, a különbségek a felépítésben és a sebességben vannak. -
biggamer
veterán
Érdekes oldal, a technika szemszögéből nézve.
Jó képek vannak az obiban lévő szerkezetekről : Bővebben: link -
pitman
őstag
válasz
csiga997 #758 üzenetére
Az lehet, de a Nikon meg más nyalánkságokkal szivatja a felhasználókat a belépő kategóriában. Itt egy darab cellux megoldja a gondot.
Az a fő probléma szerintem, hogy egyik gyártó sem jobb a másiknál, mindegyik kitalál valamit, hogy megvegyék a drágább gépeket és objektíveket... -
pitman
őstag
válasz
steveetm #725 üzenetére
Pedig hidd el, hogy nem. Az eredeti Canon tc átviszi az elektromos jeleket, így a váz latja, hogy a fényerő lecsökkent és a firmware-ben levő tiltás miatt nem fog fókuszálni (legalábbis a nem professzionális gépek esetén, a profik esetében ha jól emlékszem 11-ig van autofókusz). A megoldás az lehet, hogy a tc megfelelő érintkezőit le kell ragasztani vagy nem canon tc-t kell használni, ami eleve nem viszi át a jelet.
-
Zsotie
tag
2.
Az IS miatt nem jobb az obi, mivel az alap obi elég gagyi, a stabilizátor nem csinál belőle jó obit. Én is sokat filóztam a kettő között, de én 100-300 mellett döntöttem.
Bővebben: link
3. Szerintem igen.
4.
Ha jól tudom halkabb és gyorsabb. -
pBandi
tag
Ez milyen a 300/350D kitobija helyett:
Sigma 18-125mm F3,5-5,6 DC Canon?? -
csiga997
őstag
úgy tűnik write-only módban olvasol, mert pl az általad belinkelt tamron oldalon ott van mindjárt 4 kép mintának (jobb oldali oszlop alján -- Jana, Papagei, stb)
A két objektív között a fő különbség, hogy az egyik 1mm-el nagyobb zúmátfogású mint a másik, azonban ezt a plusz 1mm-t egy ráspollyal könnyedén le lehet róla kapni és akkor máris egyforma a kettő.
Ami a szűrőátmérőt illeti, általános szabály, hogy a páratlan szűrőátmérő jobb képet eredményez, mint a páros. Tehát a 67 az nagyon jó, viszont a 82 az rettentő rossz. Természetesen egy jó ráspollyal ezen is lehet segíteni.
Ebből is kiderül, hogy a modern fényképésznek a ráspoly a legjobb barátja. -
biggamer
veterán
Hol akarod megvenni, és mennyiért ? Mert van ahol 10-20 ezerrel több.
Van egy olyan honlapom, ahol leírja, hogy a nagyobb elárusítóhelyek közül hol, mennyiért lehet kapni, és ha lejjebb megy valahol, egyből látod rajta.
Ha érdekel megkeresem.
szerk.
Most látom, hogy ez régebbi HSZ. volt, csak nem az utolsó oldalnál nyílt meg a topic, ezért azt hittem, hogy ez új.
[Szerkesztve] -
tomas
tag
Lenne még néhány kérdésem:
1. A 350D-hez adott 18-55-ös KIT obi tényleg ilyen durván (50%-os fényerőcsökkenés) vignettál nagylátószögnél a kép sarkaiban, mint itt a cikk legalsó képén? Bővebben: link
Tesztképek hol vannak erről az obiról ?
Egyáltalán mi értelme van külön EF-S obikat fejlesztenie a Canonnak?
2. Valaki írta, hogy f5,6-os fényerő alatti obiknál már nem működik az AF a Canon gépeknél. Ez tényleg így van?
3. Valaki írta, hogy a 350D Rekesz-előválasztásos módban, ha sötétben vakura van szükség, a gép nem áll át automatikusan 1/200-as vakuszinkronidőre. Ez igaz? Hogy lehet ilyen módban jól vakuzni?
4. A Nikkor AF-S DX 18-70/f 3,5-4,5 G IF-ED obiról van valami tapasztalat? (A D70-es KIT obija) -
tomas
tag
Néhány kérdésem lenne:
1. Erről kinek van tapasztalata:
Canon 24-85/f 3,5-4,5 USM EF
Canon 350D-re alapobi helyett jó lenne-e?
2. Canon 75-300/f 4,0-5,6 USM EF IS jobb-e a stabilizátor miatt, mint a Canon 100-300/f 4,5-5,6 USM EF ami viszont gyorsabb (és mennyivel a ''ring USM'' miatt) ? Melyik a fontosabb?
3. A Canon 75-300/f 4,0-5,6 USM EF III nagyon gagyi-e (műanyag bajonettes-e) ? Szép képet rajzol-e?
4. Az USM nélküli és a ''micro-USM'' obik közt mi a különbség ?
Előre is köszi. -
Badb0y
addikt
Melyik jobb please help:
Ez: Bővebben: link
vagy ez: Bővebben: link
Ha vki képeket is tudna ezekkel mutatni, melyiknek szebb, akkor azokat is szivesen megnézném. -
biggamer
veterán
válasz
w9033626 #734 üzenetére
Ezt találtam Neked : Bővebben: link
Remélem segítettem. -
Fejo
őstag
Lenne egy kérdésem.
Tele előtétlencsét akarok venni a gépemhez, de nem tudom melyik lenne a jobb. (az áruk egyforma)
Kenko (2x) vagy Soligor (1,85x)?
Előre is köszi mindenkinek! -
DVD_2_U
senior tag
Szerintem itt: Bővebben: link
-
Kazimír
őstag
Szóval ehhez keresnék egy másik objektívet, valami telébbet.. Hol keressem, ill milyet?
Semmi gond egyébként véle, csak az 50mm-nek megvannak a korlátai.. -
lesaux
veterán
Ez az oldal egy kabaré: Bővebben: link
Az oldal címe egyébként: CANON : venni Tartozék CANON olcsó
Ízelítőül:
Canon EF 70-200 mm f/4L USM objektív
Pixmania bruttó ár 222 013 Ft
Helyett 222 013,07 Ft
Megtakarítás : 0,07 Ft
A EF 1.4x II extender egy 1.4 szerezõ konverter, mellyen nem változik felvételeinek minõsége!...
Az EF 100-300mm f/4.5-5.6 USM objektív szuper praktikus és könnyû. Az objektív fókuszálásnál nem forog és nem nyúlik meg
Canon EF 75-300 F4-5,6 IS USM Pixmania ár : 161 439 Ft
300D markolat: 51 433 Ft
Canon EF 50 mm f/1,8 II objektív:
Pixmania bruttó ár 31 036 Ft
Helyett 34 891,46 Ft
Megtakarítás : 3 855,46 Ft -
zsiga667
addikt
Nem tartottam meg azokat a képeket, egy riporter ismerősömnek csináltam (az ő gépével), mert el kellett mennie valahova 1-2 órára.
De itt találsz ilyen képeket: Bővebben: link, Bővebben: link -
w9033626
aktív tag
komplett fotólabor eladó:
Bővebben: link -
zsiga667
addikt
Nem épp a 100-300-ra gondoltam, bár az se csúcskategória. De próbáld ki egy boltban, ha elégedett vagy a minőséggel akkor vedd meg. Én csak annyit mondok, hogy próbáltam 70-200/2,8 L IS obival az eredeti Canon 2x extendert, 1dMK2 vázon, és nem volt tökéletes a képminőség... (Persze nagyon jó képet csinált, de látszott a különbség.)
A mélységélesség talán a telekonverterrel kisebb, de nem jelentős a különbség. (Ha jól emléxem, erre nem nagyon figyeltem, az élesség érdekelt elsősorban.) -
zsiga667
addikt
A Canon extenderek csak néhány L-es obival működnek, a ''sima'' obikkal nem. (Egyszerűen nem lehet rátenni az obira, mert kiáll egy lencsetag az elejéből, ami összeérne az obi hátsó lencsetagjával.)
1,4x:Bővebben: link, 2x:Bővebben: link
Az 1,4-es extender 1 értékkel csökkenti a fényerőt, a 2-es 2-vel.
Az összes EOS váz f5,6-ig tud AF-t használni, kivéve az EOS3 (és talán az EOS1V is), ami f8-ig, így könnyen kiszámolható hogy melyik obi+extender párosítás alkalmas még az AF-ra.
A más gyártótól származó telekonverterek (Tamron, Kenko, stb.) általában rámennek minden obira, de ha valami olcsó gagyi zoomobira akarjátok rátenni, nem lesztek elégedettek a képminőséggel... -
steveetm
őstag
Ja igen, azt.
izé, sztem ha van elég fény, az autófókusz mindig megy, nem hiszem hogy ennyire megszopatna a canon, hogy ha már 5.6 nál kisebb a max, akkor soha, semmien fényviszony közöttt nincs autofókusz. Nekem ez nem logikusFőleg ha a tamron ezt ennyivel megoldotta
Üdv.: steveetm
[Szerkesztve]
[Szerkesztve] -
lesaux
veterán
válasz
steveetm #722 üzenetére
Na, aki jobban tud angolul, az segíthetne. Tamron 1,4-szerezőről van szó, 20 ezerért láttam a hirdetésben.
The Tamron TCs will fit on any lens since they do not have a protruding front element.
Rámegy mindegyik obira, ugye?
Unlike the Canon TCs, they do not report the ''true'' lens aperture back to the camera body, so with a Tamron 2x on a 300/4 lens, the body will think the maximum aperture of the combination is f4, not f8. This isn't normally a problem since metering through the lens is still correct, but it can confuse the user and may present some problems when using flash in non-TTL modes.
Ez az, hogy a gépem továbbra is azt hiszi, hogy 5,6-os rekesszel fog fotózni, és enged autofokuszálni? (Persze 11-essel fogja elkészíteni a képet, de ez most mindegy.) Vakum nincs, az nem éredekel.
Jól látom? -
steveetm
őstag
Nekem is rémlik vmi iesmi:
lesaux
veterán
Igaz, hogy az 1,4-szerezőt meg a 2-szerezőt nem lehet rárakni minden objektívre? Pl. a 100-300-asra?
-
biggamer
veterán
válasz
zsiga667 #717 üzenetére
Egy kis trükk, hogy kell kioperálni az IR szűrőt : Bővebben: link
Mindenki csak saját felelőségére álljon neki. -
zsiga667
addikt
-
zsiga667
addikt
Remélem zsír lett. -
biggamer
veterán
Figyi. Akkor adjatok olyan címet, hogy mittudomén '' PH túrák, városnézések, közös programok ''.
És akkor nem csak egy alkalomra szól, hanem a közeljövőben, ha lesz valahol kiállítás ( autó, virág vagy akármi '') vagy városnézés, vagy repülős bemutató, vagy állatkerti séta, akkor ott mindig tudja jelezni mindenki, ha hallott valamiről. És meg is lehet beszélni mindent. -
zsiga667
addikt
válasz
biggamer #704 üzenetére
Nem, szerintem sokan kíváncsiak hogy mit is tud egy ilyen Sony. Csak halkan mondom, de szerintem többeknek érdemes lenne elgondolkodni egy olyasmi gépen a 300D/350D/D70 helyett...
Meg ahhoz hogy jó társaságban fotózzunk meg dumáljunk, nem kell SLR, szóval szeretettel várunk.
Aktív témák
Hirdetés
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Megmondták, hogy miért nem kapkodunk új okostelefon után
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- Házimozi haladó szinten
- Térerő gondok, tapasztalatok
- Formula-1
- Casco és kötelező gépjármű felelősségbiztosítás
- További aktív témák...
- iKing.Hu - Xiaomi 14 Ultra - Ultra White - Használt, karcmentes
- BESZÁMÍTÁS! Samsung T22E390EW TV monitor garanciával hibátlan működéssel
- LG 27UL500-W - 27" IPS - 3840x2160 4K - 60Hz 5ms - HDR10 - AMD FreeSync - 300 Nits - sRGB 99%
- Azonnali készpénzes Sony Playstation 5 lemezes és digitális felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- NJOY Aster 3K 3000VA/2700W Rack Szünetmentes Táp
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest