Hirdetés
- Szénszál és réz találkozik az Inno3D egyslotos RTX VGA-in
- Vezetékmentes és kompakt gaming klaviatúra a Cherry Xtrfy védjegyével
- Cserélhető filtereket biztosít az Elgato legfrissebb, 4K-s webkamerája
- A YouTube-ot is betiltják a gyereknél az ausztrálok
- Gyilkosságban és öncsonkításban akart segíteni a ChatGPT
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Kompakt vízhűtés
- Vezetékmentes és kompakt gaming klaviatúra a Cherry Xtrfy védjegyével
- Mini-ITX
- Samsung LCD és LED TV-k
- Hogy is néznek ki a gépeink?
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Milyen széket vegyek?
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
PROHARDVER!
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
asdf_
veterán
válasz
313313 #66395 üzenetére
Kiskunfélegyházán üzembe helyeztek legálisan elosztó engedélyével legalább egy erkély napelemet...
Ami nem erkélynapelem, hanem egy 800 wattos HMKE HMKE-nek lepapírozva.
Annak minden f***ságával, úgy mint HMKE engedélyért hajbókolás a magasságos szolgáltatónál, tervezés(!!!), túlfeszvédők, meg opcionálisan minden egyéb szar (szabványos mérőhely, ÉV jk.)
Az erkelynapelem az nem maga a tárgy, hanem a fogalom, és a hozzá kapcsolódó egyszerűsített eljárás. Hogy nem könyörgök hogy felrakhassam, hanem bejelentem, hogy felrakom, amit 30 napjuk van elfogadni (elutasítani pedig nincs lehetőségük, a 30 nap csak az esetleges óracserére van), és a 30 nap után én bármi ezen túli tevékenység nélkül (tehát nincs tervezés, nincs túlfeszvédő, nincs ÉV jk. sem VBF sem semmi), nemes egyszerűségel fogom és bedugom a konnektorba a cuccomat. Tehát kétlépcsős a dolog, közlöm, hogy nekem erkélynapelemem lesz, majd sajátkezűleg egy konnektorba dugással üzembehelyezem. Ennyi, egy lépéssel sem több. Az az egy, aki ilyet felrakott papírosan (ha ugyanarra gondolunk, akkor), azt a forgalmazó tolta meg vagy pro bono melóval, vagy mínuszban elázott termékkel, majd körbejárta a vele a sajtót úgy, hogy a cimben az iromány kvázi erkélynapelemnek hazudott egy HMKE-t, aztán a negyedik bekezdésben persze ott volt a lényeg, hogy ez ugyan két napelem meg egy 800 wattos Hoymiles mikroinverter, ami odakint egy erkélynapelem lenne, de a rideg magyar valóságban (papírilag, eljárásilag) egy tökugyanolyan HMKE, mint az összes többi az országban. A valóságban persze még egy ordas nagy pénzégetés, hiszen ki az a barom, aki amikor felrakhatna 2,5 kW-ot is, inkább önként lábonlövi magát 0,8 kW-tal. Pont ez mutatja az értelmetlenségét, hogy 250 euró (+ 27% áfa) és egy konnektorbadugás helyett a hülye bürokrácia mellé még egy szekérderék pénzt bele kell locsolni az ostoba magyar szabályok miatt (ami a rezsicsökis áram árával nyakonöntve financiálisan értelmetlen beruházássa teszi az egészet). Ha két panel és egy 800 wattos mikroinverter csak annyi lenne, hogy bejelentem és bedugom, nálunk a melóhelyen kb. holnap már a tetőn figyelne az "erkély"napelem. -
Borisz76
nagyúr
válasz
Cyberbeni #66393 üzenetére
A teljesség igénye nélkül most így fest a rendszerem :
Korábbi hsz.
Még a 100%-s teljes pályázat keretén belül létesült.
Napelem rendszer + aksi + hőszipka már üzemel.
Nyílászárók cseréje folyamatban van....talán most tavasszal meg is lesz.S mivel az éves fogyasztásom 8000+ kWh ezért biztosan lesz a hálózatból vételezés....csak nem annyi mint a korábbi években.
- Huawei 5K inverter ( 3 fázis )
- 410 Watt * 13 panel
- 10K aksi
- Smart meter : DTSU666-H 250A
- Majdnem pont délre néző tető , kb 35 fokos dőléssel.
- Éves szaldós elszámolás !
- 3 db Split klíma , fázisonként 1-1-1 db. -
313313
addikt
Mert az elmúlt két évben kb semmi erőlelépés nem volt fejlesztés címszóval... Volt/van pár fejlesztés, de elenyésztő.
Kiskunfélegyházán üzembe helyeztek legálisan elosztó engedélyével legalább egy erkély napelemet...
Szerk.: mai napig vannak még visszwattos rendszerek amiket átveszünk....
-
asdf_
veterán
válasz
313313 #66386 üzenetére
A reklamáció tárgya az, hogy pártunk és kormányunk sok sok EU pénzért cserébe vállalta az EU felé, hogy a zárolt körzeteket a rájuk költött fejlesztések eredményeképp megszüntetik*. Erre szabva írták meg a jogszabályt, hogy a feloldás hogyan zajlik majd (elosztó javasolgat félévente feloldásra területeket, ezt a MEKH megrágja, majd felterjeszti a minisztériumba, ők ezt elfogadják vagy nem, majd kihirdetik és így feloldják a területet). Ennek az egész táncnak a menetét leíró jogszabály 2024. dec. 31-én érvényét vesztette, amiből az egyorrú arra következtet(ett), hogy mivel a jogszabály kiesett alóla, így nem lehetne már zárolt terület egyáltalán, mert volt rá lóvé és több mint két év megoldani
(és -gondolom-, hogy ő pont leszarja, hogy ez esetleg nem sikerült).*de vállalták az erkélynapelem a HMKE-nél lényegesen egyszerűbb ügymenetű, kevesebb és kedvezőbb feltételekkel való létesítésének bevezetését is, abból sem lett semmi (sőt, másik frontról még jobban betiltották).
-
Cyberbeni
addikt
válasz
Borisz76 #66389 üzenetére
Amiket írtál példákat, ott egyiknél sem jön befelé az áram, tehát azokon nem változtatna semmit. Ha már eleve a termelés alapján van irányítva, akkor szerintem nem lenne nagy különbség. Másik két fázisra megy 1-1 mini split klíma, vagy párátlanító a pincébe, amik szintén a termelés alapján kacsolhatóak, és máris nem lesz aszimmetrikus a fogyasztásod. Ha meg nem süt a nap és a hálózatról jön hozzá az áram, akkor meg mindegy, hogy 1 vagy 3 fázison jön.
-
RandomName
senior tag
Így van, Huawei kifejezetten kéri, hogy barna/barna-fehér érpáron menjen a soros port, és ha kell valaminek GND, akkor az a narancson. Kb emiatt gondoltam túl az egészet....
Szerk.: Más gyártók, pl Solplanet az inverter felől RJ45-öt használnak T568B bekötéssel, és ehhez adják meg mit kell a smart meter A-B pontjába kötni... Jellemzően az is a B-B/F.... -
asdf_
veterán
válasz
RandomName #66385 üzenetére
és van olyan invertergyártó amelyik azt is meghatározza, a Cat5E esetén melyik érpáron menjen a tx/rx,
Ez azért lehet, mert két érpárban sűrűbb a csavarás mint a másik kettőben (kék és zöld 2,5 csavarás/inch, barna, narancs 1,75 csavarás/inch ha jól guglizom). Na meg persze ha RJ45-ön várja, akkor meg adja magát, hogy nem mindegy (de gondolom a kéket kéri, mert az van középen, meg az van ugyanott A és B kötés esetén).
-
Borisz76
nagyúr
Sziasztok !
Tettem fel egy kérdést másik fórumban : [link]
Jó a meglátásom , hogy 3 fázisú bojlerrel növelni tudom a helyben fogyasztásomat , szimmetrikus inverter esetén ?Az biztos, hogy nem akadályozza meg a visszatáplálást de szerintem javítana a helyben fogyasztott / hálózatra termelt energia mérlegén.
Példa:
Fázis 1 : Bojler
Fázis 2 : Hűtő + fagyasztó
Fázis 3 : TV , Mikró , Világítás...akármiFázis 1 : 1800 W fogyasztás
Fázis 2 : 400 W fogyasztás
Fázis 3 : 400 W fogyasztásInverter kiszolgálja a fázisokat szimmetrikusan :
F1 : 1800 W helyben elfogy
F2 : 400 W helyben elfogy , 1400 W megy kifelé
F3 : 400 W helyben elfogy , 1400 W megy kifeléTételezzünk fel egy 3 fázisú 3000 W-s bojler , amely ekkor fázisonként 1000 W-t fogyaszt + a másik 2 fázison a többi :
F1 : 1000 W helyben elfogy , 400 W megy kifelé
F2 : 1000 + 400 helyben elfogy
F3 : 1000 + 400 helyben elfogyElső példában 2800 W ment kifelé.
Második példában 400 W ment ki.
Ha jó a logikám, akkor vagy ASSZIMERTIKUS invertert kell majd beszereznem vagy amiből létezik 3 fázisú gép...akkor azt kell beszerezni.
Mivel a sütő / főzőlapom is 3 fázisú de egyszerre ugye nem megy minden....nem megy a sütő és az összes főzőlap sem....ezért hiába 3 fázisú ...nem fog előrelépést hozni.
Egy bojler viszont megy 1-2-3 órát folyamatosan , amikor füti fel a vizet és a 3 db fűtőszál az közel azonos Watt-ot használ.....Gyorsan megjegyzem, hogy ez most csak elmélkedés mert még majd 9 évig szaldóban vagyok !
Vélemény , észrevétel jöhet ide !!!
Köszönöm. -
4D4M
senior tag
válasz
Ez azért releváns ha RJ45-öt fogad az inverter. Nyilván ekkor fontos, hogy a 8 csatlakozó közül melyiken fogadja az adatot.
-
gorbep
senior tag
válasz
Az RS-485 full igénytelen. Saját szakmai tapasztalat, hogy vállalhatatlan vezetékeken is simán elmegy 100m-en 115.2 kbps -al, ha a vonal két végén korrekten megvan a lezáró ellenállás... Ne tudd meg miken vezettük már el, ha rá gondolok is elszégyelem magam...
(Dirib-darab falban felejtett kikötött vezeték szakaszok sorain összekapcsolva... riasztó, csengő, TV koax, régi 75 ohmos koaxiális ethernet. mindez vegyesen, csak ne kelljen falat vésni-bontani )
Én a helyedben toldanám a vezetéket, erenként forrasztva és zsugorcsövezve...
De bármi jó, ami épp kéznél van, sorkapocs, wago...
-
RandomName
senior tag
válasz
Strezi #66383 üzenetére
Ok. Akkor ez így kb megvan....
Azért értelenkedtem annyit, mert szoktam olvasni manual-t, és van olyan invertergyártó amelyik azt is meghatározza, a Cat5E esetén melyik érpáron menjen a tx/rx, és ha olyan az igény, akkor melyik eret kell GND-nek használni.
Akkor túlgondoltam kb. -
salgergo
csendes tag
Sziasztok, ezzel a mondattal el lehet érni az Opus nál a betáplálás lehetőségét? Jogszabály szerint ez már lejárt rendelet.
13/2022. (X. 26.) Korm. rendelet, majd az ezt módosító 461/2023. (X. 5.) Korm. rendelet - a háztartási méretű kiserőművek közcélú hálózatba történő betáplálásának lehetősége ideiglenes felfüggesztésének megszüntetéséről, majd a rendelet hatályvesztése 2025.01.01-től.
Kilátástalan hogy mikor fogják a zárolt körzetet feloldani a betáplálási tilalom alól. Jelenleg viszwatt védelemmel eléggé fojtva van az inverter, ráadásul szimmetrikus, bruttós elszámolással.
-
Strezi
őstag
válasz
RandomName #66382 üzenetére
Nem, nem BUS ilyen értelemben. RS485 soros kommunikáció az alap, a modbus a felette lévő csomag formátum(szoftver). Ennek megfelelően, kb mindegy milyen csavart érpár van alatta
-
RandomName
senior tag
Köszi mindenkinek az infót.
De akkor a modbus igazi BUS? Azaz kb keresztmetszetnek megfelelő kötőelemmel köthető? Én alapban cseréltem volna, mert bár pár fájás van benne, de nem ördögtől való meló, viszont nem én döntök. -
CsodaPOK
senior tag
válasz
RandomName #66371 üzenetére
Én az ilyen toldókat szoktam előnyben részesíteni: [link]
Stabilabb, fogja a kábelt, nem lesz idővel kontaktos. Elég zord helyekre is raktam és - kopp-kopp-kopp - nem volt még vele gond. -
asdf_
veterán
Normálisat kell venni, nem azt a műanyag szart 200 ft-ért (hozzáteszem, ilyennek az RJ11-es verziójával anno több helyen toldottam telefont otthon és az évvilágon semmi baj nem volt vele, oké, az persze analóg rendszer volt).
Ha veszel egy fémházas Cat6-os keystone modulos toldót azzal nagyon csodálkoznék ha bármi gondja lenne bárkinek is.
-
sanzi89
addikt
válasz
Toldani toldhatsz, de az eddigi tapasztalataim alapján az ilyen toldók borzalmas minőségűek, lötyög benne az RJ45 csatlakozó, kontaktos, hol működik, hol nem, stb. Ha jó jó, de ha megmagyarázhatatlan anomáliákat tapasztalsz, akkor erre gondolj legelőször.
-
4D4M
senior tag
válasz
A modbus igénytelenebb még az ethernetnél is – amit ugyanúgy toldhatnál.
-
RandomName
senior tag
Mérőhelyáthelyezés miatt át kell helyeznem egy Fronius smart métert is.
A kommunimáció Cat5E vezetékét toldhatom sima 2db RJ45 dugóval, és közé valami toldóval, vagy mindenképpen csere? -
313313
addikt
Démász elosztó szigetüzem, és egyéb nyalángságok. Ma is átvettem egy Solar Edge rendszert működő Backup móddal. Mondjuk kb 2 hete lehibáztam egy Sola X-et dupla mágneskapcsolós átváltással. Mivel még mindig nem képsesek normálisan tájékoztatni minket a főnökeink... Mind a két rendszernél ők mondták ki az áment, na de most utána olvastam és láss csodát 2024. Szept 25-től engedélyezett. Annyi a megkötés, mikor bemegy a terv az igényrő után ott fel kell tüntetni azt.... Mivel tervet majd 2 éve nem kap a szerelő így a helyszínen azt nem tudjuk ellenőrizni, szóval lesz@rom tabletta bevesz, mindenről fotó, aztán haddszóljon...
Kép az MVM Démász 25. Elosztó és üzletszabályzat mellékletéből.... -
-
gyulaszu
senior tag
válasz
gyulaszu #66127 üzenetére
Na, ma jött meg a számlám, amelyen 2025 január 2 szerepel elszámolási időszak végeként.
A számla mögött ott van a "nyilatkozat és elszámolási kérelem szaldóelszámoláshoz" a "tájékoztató" az elôző oldalon lévő nyilatkozathoz, valamint a "tárgy: idősoros elszámolási mód bevezetése okosmérős felhasználási helyeken" levél.Túltermelésem volt 493 kWh, 2435 huf értékben.
Kérdéseim:
Ha nem nyilatkozom és nem kérem a "jelképes" összeg visszafizetését, akkor is elküldik az adatszolgáltatást a nav-nak?A számlámon csak az elosztói alapdíjat látom, az elosztói forgalmi díjat nem. Ezt csak az fizeti akinek nem volt túltermelése?
Idén január elsejétől a 3 zónaidőset is? -
Borisz76
nagyúr
Erről hallottatok ?
Engem nem érint mert szaldós vagyok....
Csak kíváncsi lennék az észrevételekre. -
313313
addikt
válasz
Blamazs #66359 üzenetére
Ha nincs pénz/hajlandóság vagy vannak fontosabb dogok, akkor az a prioriti.
Van adat mindenről is, mindennel is tisztában vannak, olcsóbb a reklamálóknak akár havi 5k-t fizetni, mint egy 50-60 milliós beruházás trafókörzetenként...Szerk.: amúgy meg HMKE méretre és darabszámra volt vállalás, nem működő rendszerre.... (irónia...)
-
Blamazs
senior tag
válasz
313313 #66358 üzenetére
Lentről nem lehet javaslatot tenni, hogy hol kellene utána menni a dolognak?
Tudom kis pénz kis foci.....
Amúgy meg postás mondja hogy rentgeteg helyre viszi az 5000Ft-ot, nem igaz hogy ezt fent nem látják, hogy fizetnek a fogyasztónak évek óta és nem történik semmi..... -
jones965
Modder
válasz
Blamazs #66355 üzenetére
Én mondhatni szerencsés helyen lakom ilyen vonatkozásban. Itt szolnokon a szandaszőlősi városrészben az elmúlt 1,5 évben jelentős trafókörzet felújításokat, illetve új trafókörzeteket hoztak létre.
A dolog másik oldalára tartozik, hogy ebben az időszakban megépült a várost övező több 10 hektárnyi területken naperőművek. Létesült olyan park, ahová 4db trafóállomás is kiépítésre került. Ugyancsak itt szolnokon épül a 20MW/60Mwh teljesítményű/kapacitású tároló is. -
jones965
Modder
A tegnapi naptól a mi trafókörzetünkben is az Opusz-Titász beállította az automatikus feszültség csapolást 09-17h között.
Eddig 1 éve negyedévenként küldött 5000 Ft kötbért ( néha nem is értettem miért, mivel nálam nem volt minden esetben indokolt a túlfeszültség miatti termelés kiesés), így a grid most már remélhetőleg az érintett inverterek számára folyamatosan online lesz.
-
psg5
veterán
válasz
osztraksajt #66349 üzenetére
Köszönöm! Lehet telefonrol is inditani a frissitest?
Vagy inkabb pc-ről vagy van más amit be kell tartani? -
osztraksajt
őstag
Javasolt feltenni, sokat finomodott a Fronius inverterek munkaponti és hálózati szabályozása az utóbbi egy évben. Az egyik az inverter, a másik az adatgyűjtő kártya (Datamanager) frissítése. Érdemes a Datamanager frissítéssel kezdeni. Kb fél óra a kettő, ha van váltóáramú hálózat akkor nem okozhat gondot ha lemegy a nap.
-
psg5
veterán
Sziasztok!
Fronius solarweb feldobta, hogy két frissítés áll rendelkezésre Fronius inverternél.
Az egyik az adatbázis a másik az inverteré.
Megnéztem a chnagelog-ot de nem lettem okosabb, hogy mi frissülne.
Félek tőle, mert a telepítés után volt frissítés és ott volt valami problematika, bár ha jól emlékszem user hiba volt, mert akkor frissítettük amikor elment a nap és pont kikapcsolt az inverter...
Azóta talán egy éve már egyszer frissítettük, akkor arra emlékszem, hogy baromi sokáig tartott.
Nem tudom, hogy ezek a frissítések szükségesek-e egyáltalán ha minden jól működik. Illetve ha szükségesek akkor melyik frissítéssel kellene kezdeni?
Köszönöm. -
kovacsit
tag
válasz
ftamas0201 #66346 üzenetére
Köszi, este megnézem!
-
ftamas0201
senior tag
válasz
kovacsit #66345 üzenetére
A felső kép a válasz a kérdésedre.
Hozd létre azt a profilt amit ott látsz és mentsd el. Ha elmentetted és megjelenik az oldalon de grafikon formában (én már nem tudom mi az alapértelmezett megjelenítési mód, de mintha úgy rémlene, hogy grafikon), váltsd át táblázat nézetre (kis piros ikon a fejlécben, vagy grafikon vagy táblázat) és a megjelenítési formátumnál az egyedi lehetőség mindig a hónap első napja legyen. Nálam így egy oldalra 10 hónap fér ki hogy ne kelljen lapozgatni (2024.05.01 - 2025.03.01). Annyi hogy ezt mindig manuálisan állítom be és ezzel a megoldással csak úgy lehet, nem tudom létezik-e automata állás ebből, szerintem nem nagyon de majd a többiek kijavítanak ha mégis. -
kovacsit
tag
válasz
ftamas0201 #66344 üzenetére
Ez tök jó... Elárulod hogy hogyan csináltad.. ?
(miden féle fogyasztási görbét, statot le tudok kérni, de a pillanatnyi számláló állástra nem jöttem rá... )
Köszi! -
kovacsit
tag
Sziasztok,
Az EON portálon nem igazán sikerül összekattintanom egy egyszerű jelentést, ami adott napon a két óraállást kibüfögi nekem. Semmi többet
Mindenféle szép görbéket, és statisztikákat le tudok kérni, de valahogy nem jöttem még rá hogyan lehet csak ezt a két adatot kiszipkázni.
Lúzer manuált már átolvastam, onnan sokféle jelentést be is tudtam állítani, de ezt nem találtam meg pedig vélhetően rém egyszerű, csak én bonyolítom túl...
Tehát a lenne a cél, hogy minden hónap elsején kibökjön két számot, mintha le kellene jelentenem az óraállást, és ott állnék az óra előtt és leolvasnám.... (és emailban elküldje, de más jelentéseket már küld, tehát ez nem gond)
Köszi! -
FecoGee
őstag
Sziasztok! Ma nap közben tönkrement a SolarEdge inverterem. Nyitottam egy hibajegyet és megállapították hogy hibás (RCD hiba elvileg), küldenek RMA-ban másikat.
Van valakinek tapasztalata hogy mennyi idő amíg megérkezik? Pont jön a jó idő és a sok napsütés, elromolhatott volna picit előbb a borongós téli időben -
4D4M
senior tag
válasz
eegerferenc #66338 üzenetére
Na igen, csak a nagyfogyasztokat terhelő teljesítménybuntetes szab határt a dolognak. Amit bármikor tekergethetnek. Bár visszaadni az ampereket se isten ellen való.
-
eegerferenc
csendes tag
vonzóvá tennék a magáncélra épült tárolókapacitás közcélú hálózat felé való becsatornázását.
Ez ha részben is, de meglesz a KIF4-el. Völgyidőben hálózatról tölt, csúcsidőben leválik és merít. Ha elég nagy lesz az árkülömbözet a zónaidők közt és nincs villanyfűtés, akár napelem nélkül is megérheti. -
4D4M
senior tag
A szaldó vége felé kezdődik majd itthon a mozgolódás. De minél jobban bele akarnak nyúlkálni a termelésbe, annál inkább le fog szakadni a tárolás a termelésről. Így jönnek képbe az AC csatolt szürke rendszerek. Volt és még lesz itt szó róla, ha meg is próbálják, nagyon nehéz lesz kijogászkodni, hogy egy szünetmentesként használt inverter nem fogyasztóként kezelendő. Ráadásul ha egy csepp eszük is van, akkor vonzóvá tennék a magáncélra épült tárolókapacitás közcélú hálózat felé való becsatornázását.
-
VaZso
senior tag
válasz
Strezi #66311 üzenetére
Ez a "253 voltnál kattan a hibrid" dolog az én fejemben is megfordult, ha jól sejtem a hátterét... csak itt van egy termelő, amit első nekifutásban Deye-hoz sorolhatóan "álmodoztam", és azzal együtt került volna 253V-nál leválasztásra... csak itt távvezérlést és szolgáltatói kapcsolgatást akarnak, így lehet, nem pont így lesz a vége, ha nagyon elfajul a túlfeszültség nyáron... (itt is kerültek fel ősszel új rendszerek úgy, hogy előtte is csapnivaló volt a hálózat, és "ellenőrzés" szerint zárolt... majd máskor nem zárolt... majd megint zárolt válaszokat kaptam, nem mintha az megbízható lenne)...
-
Technical
kezdő
válasz
313313 #66330 üzenetére
Képzeld el, amint a frissen végzett nappalis villanyszerelő...
Meg fogja csinálni, mert nem tehet mást, az lesz a dolga...
Vagy, ha van esze, tovább tanul, és elmegy tanárnak...Mindenki volt kezdő, én többször is, nincs kapásból mindenhez is értő univerzális ˝szakember˝, ez már nem a polihisztorok kora...
-
313313
addikt
-
gorbep
senior tag
Nem kell visszavonnod, jól látod a helyzetet, csak azt állítom, hogy még ezzel a hálózattal is előkelő helyen vagyunk... persze, az rajtunk nem segít, hogy máshol rosszabb a helyzet...
Valódi áron én egy nagyságrenddel nagyobb költségre tippelnék, és nem engednék nem szabályozott trafókat betenni, legyen már picit jövőállóbb, ha ennyire gatyába rázunk Tippre 100-150M / trafó . És a forráshiánynál nagyobb problémának látom a kapacitás hiányt...
HA ideadná a kormány a pénzt, kiderülne, hogy nincs szakember aki megcsinálja, a gyártó majd 10 év múlva tud ennyi trafót adni, kivéve ha a kínai alkatrészek mellett tesszük le a voksot... a Nyugat már csak papundekli... a rég elmúlt dicsőségére emlékszünk... közben lassan se gyártói kapacitás, se munkaerő, se alapanyag nincs a kezünkben, ki vagyunk szolgáltatva... és Kína olyan eszeveszett tempóban fejleszti a Gridet, hogy örül, ha arra bír elég berendezést gyártani. Ha meg mégis, mindenki pöszén nézne, ha egy kínai cég kezdené kínai berendezésekkel gatyába rázni a körzeteket egy kínai állami hitelből.... akkor meg azzal lenne mindenkinek baja...
Most hogy belülről láttam a villanyszerelő képzést... "ebbű baj lesz More"... és a felnőtt képzés még csak-csak, de közben volt szerencsém látni a nappalisokat... akik oda járnak, be nem engedném a házamba őket még egy elosztó javítására se...
Bocs ha elkalandoztam...
-
313313
addikt
válasz
gorbep #66326 üzenetére
Megírt terv után 1 hónap kell az áramszünetig. Ember annyi van amennyi, hajlandóság, pénz és bürokrácia kérdése minden.
Mindenhol ember hiány van (akik dolgoznak), gép sincs elég....
Minket egyenlőre szívatnak, bér olyan amilyen, 20-30 éves munkaviszonnyal kevesebb az emberek alapbére, mint a lidli/aldi dolgozóknak. Cserébe minden is már a szerelő felelősége....
-
-szabi-
addikt
válasz
gorbep #66326 üzenetére
Ha ennyi pénz megjelenne fejlesztésre akkor előtte két nappal megalakulna a csakis erre a feladatra alkalmas haveri cég és a pénz fele már vándorolna is a zsebekbe.
Így az eredeti fejlesztésre máris csak fele annyi van, így kezdődne az oly jellemző megoldjuk okosba kókányolás. -
gorbep
senior tag
válasz
313313 #66322 üzenetére
Azért önmagában a pénz nem lenne elegendő...
Tegyük fel holnap megkapjátok a pénzt.... mennyi idő alatt készülne ez el? Van rá ember-gép-trafó-szerelvény-épület-alkatrész? Én úgy tudom, hogy a jelenlegi munkára is alig találnak elég embert, nem hogy ennyi fejlesztésre. Felénk akkora ember hiány van, hogy megnyomták a béreket, több reg. szerelő is feladta a melót (különösen a január 1. óta változott Eon regszerelőkre vonatkozó "szivatások" hatására is) és elment hálózat építőnek. Alig kaptuk meg a szakmunkás papírt máris felvennének hálózati engedélyeshez zöldfülűnek...
-
Blamazs
senior tag
Ellenőrizzék csak a 253V fölé csavart eszközöket. Nekem már havonta fizetnek 5000Ft-ot ezek a szerencsétlenek. 1 fázist kellene csak kicsit lecsavarni de még ezt sem teszik meg. Ellenben minden nap látok 2 eon-os autót a spar parkólóban órákat héderezni. Nem is céljuk bármit megoldani véleményem szerint.
-
4D4M
senior tag
válasz
313313 #66322 üzenetére
Köszönöm! Tehát ha jól értem, akkor 1000 mrd-ból már észrevehető előrelépés valósulhatna meg, de minimum az akut problémák megoldódnának. Azt se zárnám ki, hogy a leszerelt trafók, némi fődarab felújításon átesve más –a kapacitásuknak megfelelőbb – helyen újra üzembe állhatnának még.
-
313313
addikt
650KVA sima nem szabályzós TR 13-14 misi, betonház hozzá kb ennyi, legalább 2 tagu RM6 (köf vonal) de inkább 3 (be-ki, trafó felé) 4-5 misi, 0,4-es oldal megszakítóval valahol 3-4 misa, tehát olyan 37 milla anyag+sallang+daru+szállítás+fmu+3db 2-3 fős brigád+kábelmérő autó...
Városokba/településekbe, főleg az új részeken kevés/kis kapacitású trafók vannak. Én inkább 30-40%-ra raknám.
Plusz a 0,4 hállózatot újra kell húzni, ahol nem burkolt, mert akkor már 4*95mm lesz. Szabadvezeték 25-35 talán 50mm-es... -
4D4M
senior tag
válasz
gorbep #66320 üzenetére
azért más országok összetennék a kezüket ha a hálózatuk legalább olyan robusztus lenne, mint a miénk...
~
Ennek sajnos valóban nem néztem utána és jórészt prekoncepciókból tudnék csak dolgozni ezügyben, tehát ezt a részét kész vagyok visszavonni. És az előző évezredből visszamaradt, a területen tevékenykedő szakemberek hozzáértésében sem kételkednék.Azt viszont már azért érzékeljük, hogy viszonyítás nélkül, saját jogon is megérett jónéhány terület a felújításra.
Ha valaki tudja, hogy mekkora volumenről van szó, az ne tartsa magában, de én még a nagyságrendet se biztos, hogy be tudnám lőni. Mindenesetre a trafók 20%-ának cseréjére 300-500 mrd-ot tippelnék. (16.000 db 15M HUF/db)...ehhez képest most tervezünk szétlocsolni választási
krumpliraSZJA kedvezményre 1000 mrd-ot. -
gorbep
senior tag
Első részre... nem mentegetni akarom az itteni lerohadt hálózatot és a szakmai és politikai hozzáállást, de azért más országok összetennék a kezüket ha a hálózatuk legalább olyan robusztus lenne, mint a miénk... és nem Albániára gondoltam... nálunk sokkal fejlettebb nyugati országokra...
Másrészt, amint volt ennek anyagi haszna, csak megoldotta a MAVIR a KÖF oldal szabályozásával, hogy ne legyen túlfesz, és az utolsó cseppeket is ki lehessen csavarni a HMKE-kből... Amint pénzre ment megoldották automata csapolásos KIF-KÖF trafók nélkül is... ;) és alállomás oldalon bele tudnak nyúlni, csakis akarat kérdése...
Ami ebben a rossz hír, hogy anélkül is lecsavarhatják a HMKE-ket hogy belenyúlnak az inverterekbe... csak az alállomásokon feljebb veszik a KÖF oldalt.... és máris tömegével állnak le túlfesz miatt a HMKE-k... hogy ezt ne tudjuk kisakkozni, rajta tartják a szemüket a 253V beállításon, és akit megcsípnek vele, azt kizárják a szolgáltatásból vagy lebüntetik egy szemmel is jól látható összegre...
Azaz ez csak akarat kérdése volt, nem kellett hozzá X 1000 Mrd, csak egy kis mérnöki ész... évek óta ezt pofáztuk minden fórumon, hogy az ilyen rendszer szintű problémát nem a végek felől kell hatékonyan és takarékosan megközelíteni...
-
dobolan
senior tag
Végig olvastam, nagyjából értem is , amit leírtál. Nekem 1 fázisú az inverterem, de ez lényegtelen is, viszont így az egységes 253V limittel egy utcában kb. azok szívják meg konstans, akik a f*** végére kerültek, már bocsánat, mert akik közelebb vannak a trafóhoz -ha jól értem- még vígan termelnek 253V-nál, míg esetleg nálam már rég letiltott. Merthogy életszerűen általában akkor termel mindenki, amikor kisüt a nap.
Nekem volt amúgy egy bejelentésem még közvetlen a telepítés után pár éve, mert méregettem a feszültséget végpontoknál a lakásban (konnektor), és 252 volt a csúcsidőszakokban. Azt akkor jogosnak találták, és javítottak is valamit.
Viszont tegnap direkt megnéztem pár előző napi logot, és azért most sem alacsony, de még 250V alatt van, jellemzően 246-248 csúcsban.
-
axioma
veterán
válasz
Strezi #66311 üzenetére
Ja nalunk nincs gond (kopp-kopp, Pomaz, 17kW), de ugye ezt eladjuk, es epitkezes lesz a XX.ker-ben... na ott nem tudom milyen a halozat, de egy tyukbel legkabel taplalta (-ja, csak nem hasznaljuk) a 3 lakast, viszont nem is fer fel csak 11kW korul a tetore, csak jobb tajolasu lesz kicsit, meg foleg arnyekmentesebb. Na oda johet akku terv, jovo hettol kezdodnek a szakagi tervezesek, azt most fejbol nem tudom hogy villanytervezes az arban volt vagy csak ajanlani tud.
-
asdf_
veterán
válasz
axioma #66306 üzenetére
azert az MGT kiadasnal is meg lehetett volna fogni, arra nincs mentseguk!
Én nem vagyok benne biztos, hogy nem így jártunk jobban. Így több ember verte az asztalt, még a stopot is sikerült keresztülvinni, hogy ennek valós indoka van, miközben az egész ország területén egy teljes évre nyilván nem, ezt még egy hülye is tudja (kivéve ha ez nem szándékos volt, hogy elrettentsék az embereket, így újabbak kerüljenek szaldóba, ami ugye sokba kerül, bár ugye azt nézve, hogy október 31-ig mennyi igény ment be, ez fordítva sült el), így végre nem lehetett tovább a szőnyeg alá söpörni a problémát, hanem végre csinálni is kellett vele valamit.
Szánalmas, hogy egy háború kellett ehhez, hogy végre történjen valami. Meg az is, hogy 10-12 éve több volt a RHD, mint most... -
Cyberbeni
addikt
válasz
ftamas0201 #66235 üzenetére
Van ez a packages opció, amivel az összetartozó dolgokat egy fájlba lehet rakni, nem kell az automationt az automation.yaml-be, stb. [link]
Plusz kód bemásolás helyett github gist, pastebin, stb. jobban emészthető.
-
4D4M
senior tag
Annyival egészíteném ki, hogy ugyanez a sutyerákság juttatott olyan garnitúrát döntési pozícióba, ami ellehetetlenítette a fejlesztéseket és amivel konzerválták a 20-50 éves infrastruktúrát. De minimum a legutolsó helyre sorolták a felhasználók érdekeit.
Gondolom azt mondanom sem kell, de a rezsicsökkentés
sikere
is ugyanerre vezethető vissza. Túl azon persze, hogy ez egy kényszerpálya, mert az ország 3/4-e anyagilag deprivált és esély sincs arra, hogy előrelépjenek etéren, de ha mindez nem lenne elég még át is lépnek rajtuk. Ettől függetlenül a valóság rájuk is rá fogja rúgni az ajtót – így vagy úgy.az ügyfél tehetetlensége szülte az ügyeskedéseket.
~
Nem kérdés, csak annyit állítottam, hogy az átlagos kultúra determinálta, hogy ezt sem lehet a polgártársak józan belátására bízni. És ilyenkor persze azt a jogalapot is elveszítjük, hogy felnőttként legyünk kezelve az élet más területén.#66310 sunseeker2k5:
kövezzetek meg érte, én adnék teljes hozzáférést nekik, ha cserébe ők menedzselik mindenkinek azokat a beállításokat, amik biztosítják, hogy mindenki tudjon betölteni
~
Akkor kezdem én: semmi keresnivalójuk etéren az inverterekben, mivel nem ott dől el, hanem a transzformátornál, ami az esetek túlnyomó többségében korszerűtlen és túlterhelt. Az már csak hab a tortán, ha az elosztóhálózat is alulméretezett. -
313313
addikt
válasz
axioma #66309 üzenetére
Mivel vállalás (az UNIO felé) volt a HMKE fejlesztés, azt meg csak úgy lehetett ha engedték a megépítést.
Itt nem 1-2 elutasításról van szó, hanem az elmúlt 2-3 éves HMKE létesítés közel feléről....Parkoknál az alállomások mérete alapján adtak engedélyt, a KÖF/KIF TR kapacitás max 75%-ra. Emiatt épült is pár alállomás, hogy az ipari parkokat elbírja...
-
Strezi
őstag
Nagyon profin leírtad! Tisztelem ha valaki ért hozzá és az időt is rá akarja szánnni
Namost, álltalam telepített rendszerben 253 voltnál kattan a hibrid, és minden megy tovább mintha mi sem történt volna. Nem imádkozunk a hálózat szolgáltatóhoz, nem szivatunk másokat. De, nem is kell elfogadnia senkinek sem, hogy amiért kifizette a pénzt, az díszként legyen a falon / tetőn
+ apó szines, Tegnap 30K hybrid javításom: "Józsi! Nem megy, szar ..., programozás .... "
Nullát nem sikerült rendesen behozni oszlopról és terhelésre lebegettAxióma: Akkor +1. Csak eljutok majd egyszer hozzátok is
-
sunseeker2k5
csendes újonc
Nem csak a saját dolgairól van szó, mert :
- ha az utcában mondjuk tekerő versenyt kell hogy játszanak (vagyis mindekinek tekernie kell h tudjon betölteni), mert ugye eleve túlfesz van alapból és a szomszéd is tekeri, akkor másnak is kell ha labdába akar rúgni. Ahogy haladunk előre az utcában, egyre nagyobb mértékben kell tekerni, akkor ez eleve egy öngerjesztő folyamat, sajnos a rossz irányba.- akiknek nincsen napeleme az utcában, ugyanígy megérzik az egyre növekvő túlfeszt (a tekerő verseny miatt fokozottan) és az ő eszközeik is ki vannak téve a tönkremenetelnek emiatt. Lehet nem is tudnak róla, hiszen mi is csak akkor kezdtük el ezt méregetni, nézegetni, amikor meglett a napelem és gond volt belőle, hogy leáll az inverter.
- a túlfesz miatt aztán az elosztó lejjebb tekeri a trafókat (leegyszerűsítés, a folyamat valószínűleg bonyolultabb ennél), ezért amikor meg már nem süt a nap, akkor alacsonyabb feszültségek lesznek és jönnek a pislákoló lámpák és újrainduló eszközök.
Szerencsére ilyen tekerő jogosultsága csak a telepítőnek van és remélhetőleg nem adja ki a kezéből minden felhasználónak, ha meg igen, akkor ő is szorulhat, ha probléma van.
Sokat hallottunk mostanában arról, hogy szeretnének adatot az inverterekből, de még mindig nem tudjuk, hogy kell majd ezt az adatot szolgáltatni. Biztosan kiderül majd időben. Erre a gondolatra felfűzve, kövezzetek meg érte, én adnék teljes hozzáférést nekik, ha cserébe ők menedzselik mindenkinek azokat a beállításokat, amik biztosítják, hogy mindenki tudjon betölteni, ne legyen túlfesz és mindenkinek megtérülheessen a befektetése (főleg ha az egészet saját zsebből fizette). Nem, nem az inverter központi lekapcsolgatására gondolok, hogy a hálózatról vegyük az áramot. Egy centralizált menedzsmentre, ami biztosítja az egyenlő feltételeket azáltal, hogy senki nem tud jogosulatlan előnyhöz jutni. Valószínűleg álmodom, de azt mindig lehet
-
axioma
veterán
Azert szerintem a ki nem adott MGT me'g mindig kisebb baj, mint beleolni penzt es nem mukodik. Az pedig nehogy mar 2020+-ban problema legyen, hogy hol mennyi a feszultseg.
Raadasul a legtobb user azzal kell kezdje, hogy orat cserel bovites miatt, onnan nagyon friss adatok vannak, azzal is jobban jartak volna ha mgt hianyaban esetleg a bovitest (nem az orat) visszakerik. -
VaZso
senior tag
válasz
axioma #66306 üzenetére
Valóban... kérdés, ismerik-e eléggé ilyen szempontból a saját hálózatukat, és mekkora felháborodás lett volna már évekkel korábban a nem telepíthető rendszerek miatt és az azóta is elmaradó fejlesztések kapcsán... és milyen nyomás érkezik ilyenkor, hogy márpedig engedélyezni kell, mert lehet negatív következménye annak is, ha nem.
Nem tűnik annyira egyszerűnek így sem.
Mentséget nehéz találni, de tény, hogy a fejlesztéshez viszont pénz kell.
-
VaZso
senior tag
Más kérdés, hogy kevésbé "sutyerák" nemzet esetén nem ez állapot jellemző, vagyis el sem jutnak az emberek oda, hogy megforduljon a fejükben ez irányú kerülőmegoldás - máshol is ugyanezek a problémák lépnének fel hasonló körülmények között, ez nem egyedi.
Elvileg ennek nem létező problémának kellene lennie, az ehhez kapcsolódó beállítások védelmi beállítások, nem napi használatra tervezettek, nem azzal számolt az inverterek gyártója sem, hogy jobb esetben napi 3-4-5x is működik ez a védelem, rosszabb esetben napi egyszer, lényegében egész napra.
...de itthon ugye ez az alapállapot... régebben sem érdekelte különösebben a szolgáltatót, hogy nagyobb fogyasztókat indítva ugrál a feszültség (és villognak a hagyományos izzók), most sem érdekli annyira, hogy az inverterek nem termelnek és a lekapcsolások miatt amortizálódnak - és a két jelenség alapja ugyanaz.
(Nem érdekli alá soroltam a forráshiányt is - hálózatfejlesztések elmaradtak, a rendszer többé-kevésbé az előírásokat teljesíti, az, hogy ez "kellemetlenséget" okoz egy dolog, hogy nagyon régen fejleszteni kellett volna már, az egy másik.)Gyakorlatilag a szolgáltatónak fejlesztenie kellett volna már régen a hálózatot, akkor nem lett volna ennyire általános ez a helyzet, és maga a helyzet és annak hosszú idejű fennállása, az ügyfél tehetetlensége szülte az ügyeskedéseket.
(...és nem feltétlenül az ügyfélé... amikor az ügyfél nyaggatja a napelemes céget, aki emel a feszültségen, az egy másik probléma volt.)Nehéz ezt összehasonlítani külfölddel...
-
asdf_
veterán
Persze, de az r=1 meg csak annyit néz, hogy beledobott 2-3-4 millát, hogy legyen napeleme, meg hogy évi többszázezret lecsavarjon a villanyszámlájából, aztán nézi a grafikont és azt látja, hogy reggel 9-kor leállt az invertere, és délután 5-kor meg visszakapcsolt, és termelt egész nap annyit, mint egy téli felhős napon, és hogy gyakorlatilag csak dísz a tetőn. Azt a részét mondjuk sosem értem, hogy a hűtőjét, tv-jét, kazánját, mosó- és mosogatógépét (ez utóbbiaknak ugye okosan fixen megy a tápja, mert a fizikai kattanós on-off gomb az az ördögtől való, a nyomógomb az isten), számítógépét, légkondiját egyebét mi az úristenért nem félti, de ez valószínű olyan lehet, mint a p*csnövelő autó, hogy neki az tudat kell, hogy a napelem az termel, nem hülyeségre adta ki a pénzt rá, a szemellenzőn meg nem jön át, hogy a saját cuccait teszi tönkre közben vele.
-
4D4M
senior tag
Ez a bonyolultabb válasz, az egyszerűbb szimplán az, hogy tilos feljebb állítani, és nem, akkor sem szabad
~
Igazából a 0. perctől lehetett tudni, hogy olyan sutyerak nemzet vagyunk, hogy úgyse lehet büntetés, ellenőrzés és effélék nélkül nyitva hagyni ezt a kaput, mert egyszerűen képtelenek vagyunk a közös érdeket előbbre sorolva onmersekletet tanúsítani... -
VaZso
senior tag
válasz
dobolan #66298 üzenetére
Biztosan nem állíthatod magasabbra 253V-nál a feszültséget, már csak azért sem, mert nem ilyen egyszerűen működik a dolog.
Számoljuk a vezeték ellenállását az R = ρ * ℓ / A ("ró szor ell per A") képlettel, ahol, ha "ró" értéke réz esetén 1.68×10−8 Ω * mm² / m, a hossz (ℓ) 25 méter, a keresztmetszet (A) 6 mm², akkor R = 0.07 Ω ellenállás számolható (hozzávetőlegesen).
3-fázisú inverternél, ha szimmetrikusan termel, akkor az egyes fázisok ellenállása 0.07 Ohm lesz, és a nullavezetőn nem folyik áram, vagyis annak ellenállása nem számít.
Ha ezen 20 A áram folyik, akkor számoljunk nem túlbonyolítva U = R * I képlettel 1.4 V feszültségesést egy fázison.
Ha csak 5 A áram folyik a vezetéken, akkor a feszültségesésed csak 0.35 V lesz, 1 A áram esetén pedig 0.07 V feszültség fog esni.Na, technikailag ezért nem állíthatod semmilyen körülmények között 253 V-nál magasabbra a limitfeszültséget.
Nem tudod a saját hálózatod mindenkori veszteségét kompenzálni, mert a veszteséged az átfolyó áramtól függ, és előállhat olyan állapot, hogy pl. szomszédos inverterek 253 V fölé emelik a feszültséget, nálad "csak" 254V-ig van emelve a feszültség, de csak 3.5 kW-tal termelsz, fázisonként lesz 0.35 V feszültségesésed, és a szolgáltató hálózatára 253.55V-tal még vígan termelsz... ha csak 700 W körüli a termelésed, akkor elviszed egészen 253.93V-ra vele az utcai hálózat feszültségét, akár huzamosabb ideig.
...ez 1V-os feszültségemelés volt csak...
...és nem feltétlenül szeretik az eszközök a 253-254-255V-os feszültségeket, különösen nem hosszabb távon.
A szolgáltató elméletileg garantálja, hogy a hálózat bizonyos feltételeknek megfelel, frekvencia, feszültségtartomány az idő x százalékában adott tartományon belül van. Ha te csatlakoztatsz egy termelőt ehhez a hálózathoz, akkor az sem teheti meg, hogy ezeket a határokat átlépi, mert az befolyásolja a többi ügyfél által elérhető hálózat paramétereit, így végső soron a szolgáltató felelősségi körét érinti.
Ez a bonyolultabb válasz, az egyszerűbb szimplán az, hogy tilos feljebb állítani, és nem, akkor sem szabad.
-
zhorvath
aktív tag
válasz
sunseeker2k5 #66297 üzenetére
De igen, az ő dolguk lenne.
Nálunk 2 éve van állandó túlfeszültség (így soha nem lesz megtérülés).
Semmi nem történik trafó és hálózat terén, viszont egyre több csatlakozási engedélyt adnak ki annak ellenére, hogy tudják, egy nagy f.s a hálózat.
Persze gondolom ez így éri meg nekik, mert amíg állnak az inverterek, addig a hálózatból vesszük ki az áramot, nem magunknak termelünk.
Új hozzászólás Aktív témák
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés
11. Hibrid rendszerek
12. A megújuló energiák helyzete napjainkban
13. Egyéb
14. Telepítés után
- Lexus, Toyota topik
- Hitelkártyák használata, hitelkártya visszatérítés
- Motoros topic
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Synology NAS
- Elfelejtettem a film címét
- Háztartási gépek
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Filmgyűjtés
- További aktív témák...
- Gombászkönyvek egyben
- BESZÁMÍTÁS! Asus TUF A620M R7 7700 32GB DDR5 1TB SSD RX 6800 XT 16GB ZALMAN I3 NEO Gigabyte 750W
- ÚJ Lenovo LOQ 15IRX9 - QHD 165Hz - i7-13650HX - 16GB - 1TB - RTX 4060 - Win11 - 3 év garancia - HUN
- Konzol felvásárlás!! Nintendo Switch
- Telefon felvásárlás!! Apple Watch Series 6/Apple Watch Series 7/Apple Watch Series 8