Hirdetés
- Szénszál és réz találkozik az Inno3D egyslotos RTX VGA-in
- Vezetékmentes és kompakt gaming klaviatúra a Cherry Xtrfy védjegyével
- Cserélhető filtereket biztosít az Elgato legfrissebb, 4K-s webkamerája
- A YouTube-ot is betiltják a gyereknél az ausztrálok
- Gyilkosságban és öncsonkításban akart segíteni a ChatGPT
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Kompakt vízhűtés
- Vezetékmentes és kompakt gaming klaviatúra a Cherry Xtrfy védjegyével
- Mini-ITX
- Samsung LCD és LED TV-k
- Hogy is néznek ki a gépeink?
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Milyen széket vegyek?
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
PROHARDVER!
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Strezi
őstag
válasz
Kukipapa_rr #66997 üzenetére
Nem, kvázi mindenkire aki ezelőt kapott szaldót, és "utólag" lekorlátozták neki tíz évre.
-
H-Mano
tag
válasz
Kukipapa_rr #66997 üzenetére
Egyrugóra...
(Szerintem igen.) -
H-Mano
tag
Egy csepp jogállam napelemeseknek... [link]
-
Kukipapa_rr
tag
Valaki ezt dekódolhatná:
Ez most csak a 2023. szeptember 8. és 12. közötti igényekre vonatkozik akkor?
-
Blamazs
senior tag
Sziasztok!
Beváltaz EON hálózatfejlesztés 245V a max amit az elmúlt 1 hétben láttam. Az inverter mikor jelentkeztek a túlfesz problémák, be lett állítva Q/U szabályzásra. Érdemes visszállítatni normál üzemre vagy maradhat így. A beállítás előtt mintha többet tudott volna a rendszer kipréselni magából. Itt ha jól tudom valami meddő teljesíménnyel játszik. Ne kövezzetek meg érte nem értek hozzá ha rosszat írtam. -
válasz
RandomName #66969 üzenetére
Feltennék egy monitorozó eszközt x ideig (sietségtől függően akár 1 évre is) és utána már a mért adatok alapján lehet döntést hozni. Nyilván előfeltétel, hogy a fázisonkénti fogyasztókat beazonosítsuk.
-
-szabi-
addikt
-
gorbep
senior tag
válasz
Strezi #66990 üzenetére
Mert potenciálisan betáplálásra képes.... ez az Ő logikájuk, Worst Case-re terveznek...
Feltételezik, hogy megkattansz és nyélgázon rájuk küldöd mindened, ami csak a csövön kifér...
Mondjuk ha hálózati engedélyes lennék, lehet én is így gondolkoznék, biztos ami biztos...
-
Cyberbeni
addikt
válasz
Strezi #66982 üzenetére
Amit legutóbb linkeltek üzletszabályzat, az alapján az is engedélyköteles:
Már csatlakoztatott HMKE rendszer inverterének cseréjét (eltérő típusú és/vagy teljesítményű inverter esetében) is engedélyeztetni kell. Az engedélyeztetés azonos teljesítményű, de más típusú inverter cseréje esetén is szükséges.
-
asdf_
veterán
válasz
Technical #66986 üzenetére
A többi beállítást nem értem... 22:15- től 1 órát? Reggelre kihűl, veszteség szerintem
Nem, az még elhasználódik aznap este. Valószínűleg. Ez még a kiindulóállapot, hogy tuti legyen elég melegvíz, aztán majd a tapasztalatok alapján finomítom. Meg eldöntöm, hogy kell-e hőmérséklet-alapú vezérlés nekem, vagy elég csak a simán időzítés.
-
Borisz76
nagyúr
válasz
-szabi- #66985 üzenetére
A szerződés a szolgáltató és a tulajdonos között az inverterre ...illetve annak teljesítményére vonatkozik.
Tegyük fel, hogy van egy 5K-s inverter.
Erre 1 string-en rákötnek 5kWp napelemet , amelyek déli irányba néznek , azonos dőléssel szerelve.
Ez a termelés ideáli és jó hozamot biztosít.De van másik lehetőség is....
Ha adottak a körülmények , akkor keletre és nyugatra néző paneleket is lehet felszerelni. Mindkét string-re mehet 3-3 ( 6kWp ) , 4-4 ( 8kWp ) vagy akár 5-5 ( 10 kWp ) napelem.Ez azért jó mert időben elnyúlik a termelés.
Keleti oldal korán kezd termelni.
Nyugati oldal késő estig termelhet.
10 és 14 óra között mikor magasan jár a nap mindkét string-et éri a nap és termel....de a beesési szög miatt nem jár csúcsra a rendszer.A panelek és tájolás fügvényében ....ha több napáram keletkezik....azt egyszerűen "levágja" az inverter...azaz a hálózatra nem tud több kimenni mint ami a szerződésben van.
Ez a túlpanelezés egy bevett szokás de inverterenként eltérő a "túlpanelezés" mértéke.
Valami ilyesmi történhetett azoknál is akiknél megcsinálták.
Túlpanelezés...vagy másik string-re , másik irányba néznek az új panelek.
Mivel az inverter teljesítménye a hálózat felé nem változik ezért marad szaldóban az elszámolás. -
Technical
kezdő
Itt Te Napárammal 11 és 15 óra között fűtesz, ha éppen süt a Nap...
Én is ezt az időintervallumot állítottam be egy 2k HUF Tuya relével. Valamint reggel 4 és 4:30 közöttit, mert a nej szeret korán kelni és elvárja a számára megfelelő hőmérsékletű melegvizet.
A többi beállítást nem értem... 22:15- től 1 órát? Reggelre kihűl, veszteség szerintem
-
-szabi-
addikt
#66975 Borisz76
Két külön személytől is hallottam, hogy nemrég megcsinálta náluk a panel bővítést a telepítő, növelt a teljesítményen és ettől ugyanúgy marad a szaldó.
Mikor rákérdezek, hogy pontosan mit is csinált akkor persze nem tudnak válaszolni mert a telepítő intézte.
A fél információkkal én azon agyalok akkor mit is csinált nekik a telepítő a plusz paneleken felül.
A hálózati csatlakozási szerződésben benne van a betáplálható áramerősség fázisonként és a betáplálható teljesítmény értéke.
Az lehet, hogy a telepítő -biztos ami biztos- nagyobb értékekre intézte a szerződést és ezért van most mozgástere?
Így örül az ügyfél mert több a teljesítmény és örül a telepítő, hogy megint van munka.
Vagy sutyiban tekerhette feljebb az invertert, azt az 1kW-ot úgyse veszi észre a szolgáltató ?
Vagy szintén sutyiban első telepítésnél lejjebb tekerte és most eladja a normális beállítást, így generál plusz bevételt?
Szerintetek? -
RandomName
senior tag
Térj rá mindennel erre egyre jobban, mert az Infoshow2025 pár előadója azt éreztette, hogy még most iparban kell logolni bizonyos teljesítményfelvétel felett a gépeid áramfogyasztását, de nemsokára eljön az ami anno mobiltelefonoknál volt régen, hogy csúcsidőben drágábban fogod kapni a beszélgetést, mint azon kívül. Mobilnál éjjel beszéltél olcsón, amikor senki nem használta, a villanynál meg az okosórákkal ők mondják meg mikor lesz csúcsidő... Jellemzően nappal amikor mindenki termel, olcsó lesz a villany, és elkezdik áthárítani a költséget a külföldről vett villanyra ha este használod túl a rendszert.
Mivel okosmérő kampány van, azaz időszakos mérőcserénél sok helyen már okosmérőt adnak, így tippre 2-6 éven belül elindul a folyamat.... -
asdf_
veterán
válasz
Strezi #66982 üzenetére
A próféta beszéljen belőled (és legyen még 9,5 év szaldóm).
De amúgy vannak ilyen hülyék, mint én, pont most programozom a drága pénzért vett Shelly-t, hogy napáramból fűtsön a bojler, ne akkor, amikor a termosztát épp úgy érzi... Azaz önfogyasztást növelek.Nem kéne, mégis foglalkozom vele, sőt, pénzt cseszek el rá. 🤦♂️
(majd randomizálom a számokat, hogy ne cibáljam takkra óra nulla perckor a hálózatot) -
snooze
veterán
megkaptam az éves elszámolást szaldos hmke-re..
van visszaigénylés,és azt egy nyomtatványon szépen elküldték majdnem kitöltve a számlában! ez egy pozitivum..
ezt valaki tudja mit kell beküldeni?mi az a teljesitésigazolás?link -
-szabi-
addikt
Hi
Jól emlékszem szaldó alatt tehetek fel több panelt csak az invertert nem cserélhetem ki? -
-
Strezi
őstag
válasz
RandomName #66969 üzenetére
Semmiféle panelek v. Új DC kör nincsen az új inverteren. Bővítésről nem volt szó.
-
Strezi
őstag
-
RandomName
senior tag
Több invertered lesz ugyanazon a hálózaton, itt csak az a kérdés, hogy az új inverterhez tartozó paneleknek lesz-e hely.
Alapkérdésedre kitérve. Ki kell hívni valami lelkes villanyszerelőt, aki különböző fogyasztási időszakokban megméri akár egy/több lakat fogóval, hogy melyik áramkör mikor mennyit fogyaszt, és ez alapján felállít egy kvázi statisztikát, majd ez alapján a lakáselosztó átkötésével optimalizálja a belső hálózatod.
Ezt kb mindenki utálja. Indokolatlanul kell sokat beszélni a megrendelő(kk/v)el a napi/hétvégi rutinjáról, ez alapján ki kell találni mikor kell menni mérni, és ugyanoda akkor is ki kell menni amikor már lejárt a munkaidő, mert mindenki este van otthon, meg másnap reggel is amikor a mirelit croissant sül reggelre, ráadásul a megrendelő csak azt látja, hogy egy, vagy több műszerrel homokórázik a lakáselosztó előtt, majd kb 8 perc alatt áthelyez a biztosítékok között 12 vezetéket 2-4 nap után, és elkér érte kb egy félhavi fizetést, és vagy tudott rajta optimalizálni, vagy nem....
Szerk.: Ráadásul amikor ott vagy, akkor a megrendelő kvantumként működik, és a megfigyelés ténye is befolyásolja a mérések eredményét.... -
Strezi
őstag
Most lesz projektem, az optimalizálós komplikáció miatt a meglévő szaldós rendszerhez nem nyúlunk, hanem kap avval prárhuzamosan egy Deye invertert (kisebb is lehet mint 15 K) és akkut. Akár egy 6kW is megoldhatja a jelenlegi asszimmetria legnagyobb részét. De felkerülhet 15kW is, akkor akár szünetmentesben, áramkimaradás vagy túlfeszültség alatt is elviszi a jelenlegi rendszert
-
HIJ
őstag
Huawei SUN2000-15K.
Home Assistant nekem is van, de sokra nem megyek vele ezzel kapcsolatban... Egyelőre csak az autó töltő 3 fázisú, de sajnos az pont nem szabályozható (majd a következő talán). Illetve ha egyszer lesz hőszivattyú, akkor abból is 3f -út akarok, mégha a teljesítmény nem is indokolja... -
zoszt
tag
Sziasztok!
Kaptunk levelet az ELMÜ Hálózati Kft.-től (Bp, XI. ker.), hogy mivel 2024 januárban értesítettek minket a közcélú hálózatba történő betáplálás ideiglenes felfüggesztésének megszüntetéséről, ezért a szaldó elszámolást biztosító 10 éves üzemidő kezdő időpontja 2024. január 26., és ezt rögzítették a rendszerükben.
Viszont nálunk 2024 novemberében kerültek fel a napelemek és decemberben a mérőóra cserét kövezően lett üzembe helyezve a rendszer.
Reklamálni érdemes ilyenkor, vagy ez most csak egy félreértelmezése az rendeletmódosításnak, vagy ez ránk így vonatkozik?
[link] -
HIJ
őstag
Sziasztok!
Ha a helyben fogyasztást szeretném javítani, akkor ahhoz létezik valamilyen utólagos eszköz, ami a fázisok közötti asszimetrikus terhelést képes javítani? Vagy ezt csak inverter cserével lehet megoldani, ami már alapból tudja ezt?
-
313313
addikt
Tegnapi fotó... 24db volt a helyszínen. 4*300-as földkábellal volt bekötve
-
WiZARD
addikt
válasz
WiZARD #60177 üzenetére
Így néz ki 1 év után, szerintem jól vizsgáztak a vízelvezetők.
Viszont a légtechnika kivezetéseit le kell cserélnem és az új az jóval nagyobb. Eddig a fekete kerek volt mind a két oldalon, mint látható az is kicsit árnyékol lapos beesési szögnél, de a termelés rendben volt. Az új vég viszont nagyobb jóval. Mennyire fog ez gondot okozni? Mi lehet az a beesési szög, amikor már úgyse érdemes ezzel küzdeni? A nyugati oldalon van ez a szellőző, eleve ezek a panelek 10 fokban keletre vannak döntve.
(Megpróbálom majd a csövet rövidebbre vágni hogy alacsonyabban lehessen a vég) -
313313
addikt
válasz
4Grider #66954 üzenetére
Ez így fél igazság.
3*80A-ig profilos mérés van/volt (Kif4 ugye befigyel) ha erre kértél annó HMKE-t az éves elszámolásba ment. Ekkora lekötött teljesítményre felrakható max 50kW HMKE.Ha a telephely lekötött teljesítménye 3*100A vagy-e felett van, már csak havi szaldó volt lehetséges HMKE-ra, akár 5kW, akár 50kW rendszerről beszélünk.
Vonnak végek, ahol üzemel 50kW-os napelem HMKE-ba(havi szaldó), és mellette van 100-120kW-os Kiserőművük is, ami visszwattos... Volt egy kiskapu/lehetőség, amit nem reklámoztak az elosztók és be is szüntették...
-
válasz
morpheus133 #66938 üzenetére
Az egyik a csatlakozási dokumentáció kivonat (1.) a másik (2.) pedig az igénybejelentő. Teljesen más a két dokumentum. Az időbeliségük általában az igénybejelentő, majd az MGT megkapása utána a csatlakozási dokumentáció kivonat.
-
BB9000
senior tag
Ha egy fogyasztó fogyasztása nem jelenik meg a mérőn, akkor az arra utal, hogy nem azon a kábelen kap áramot, amire a mérőbilincs rá lett téve. Ennél többet a leírásod alapján nem tudok megállapítani. A helyszínen kell átnézni a vezetékezést és csak abból derül ki az ok. Igen, lehet, hogy csak annyi, hogy át kell tenni a mérőbilincset a "jó" kábelre és onnantól mindent úgy mér, ahogy kell, de sajnos az élet nem mindig ilyen egyszerű!
-
danih
veterán
válasz
BB9000 #66950 üzenetére
akkor másik aramkörre van kötve a fogyasztó, mint a mérő
Na ez az, ezt mégis hogy? Gondolom benéztek valamit a kivitelezésnél.A bojler fogyasztását lehetséges, hogy a vezérelt mérőórán fogod látni.
Oké ez alap, vezérelt állásban persze hogy ott fogom látni a fogyasztást, és van mérőóra persze, egyéb esetben vezérelt áram sem lenne"Normál" állásban kellene látnom az inverteres körön a fogyasztást - de nem látom...
-
asdf_
veterán
Márciusban üzembe állt a háromszázezredik háztartási naperőmű Magyarországon
2733 megawatt összes beépített teljesítményükkel a 7712 megawatt naperőművi kapacitás több mint harmadát adták .
az ezredik háztartási méretű kiserőmű 2012-ben,
a tízezredik 2015-ben,
a százezredik 2021-ben,
a kétszázezredik pedig 2023-ban állt munkába.(EM)
-
BB9000
senior tag
Az "energiafelhasználás mennyiségét" minden bekapcsolt fogyasztó megváltoztatja. Ha a fogyasztás nem jelenik meg azon a mérőn, amit nézel, akkor másik aramkörre van kötve a fogyasztó, mint a mérő. Ez többféleképpen megtörténhet. Nézd meg, hogy van-e valahol áram akkor, ha lekapcsolod a szolgáltatói bejövőpontnál lévő kismegszakító(ka)t. A bojler fogyasztását lehetséges, hogy a vezérelt mérőórán fogod látni. (ha van ilyened).
-
danih
veterán
De jó hogy pont arról (is) van szó, amiről kérdezni szeretnék.
Nekem hibrid rendszerem van, és tegnap elment az áram 5 percre, persze minden lekapcsolt. Naivan eddig azt hittem, hogy otthon fog vígan minden menni tovább - azt értettem hogy ilyenkor nem mehet a visszatáplálás biztonsági megfontolásokból (is) - de azt is feltételeztem hogy ilyenkor szimplán semmi sem kerül "ki" (azaz az ingatlanon kívülre) és így megy tovább.
Szóval, ilyenkor hogy lehet megoldani a szigetüzemet? Elég az inverteren állítani (SOFAR HYD 5KW) valamit? Vagy: észrevettem hogy van AC LOAD port (amin nem lóg most semmi) és az arra kötött dolgok mennek szigetüzemben? Ha az utóbbi, olyasmi megoldható, hogy az AC LOAD kimenetet az ember összeköti egy házon belüli kismegszakító szekrény (ahonnan házon belül mennek szét a körök) "bemenetével" - így működhet?Másik téma: észrevettem, hogy néhány fogyasztó akitivitásuk közben nem változtatják az energiafelhasználás mennyiségét! Azaz a logokban nem ugrik meg a (pillanatnyi) fogyasztás bekapcsolásukkor. Ilyen pl. a vízmelegítő bojler (1.8kW, ennek mondjuk van egy háromállású kapcsolója, ami eddig a vezérelt áram beállításon volt, de ma átkapcsoltam az inverteres körre), de ilyen még a bejárati kapu motorja, a társalgó fényei, az ottani dugaljak (ha bedugok tesztént egy 2kW-os indukciós főzőlapot, nem ugrik meg a pillanatnyi felhasználás). Szóval - ez hogy?
Persze, jelenteni fogom a kivitelezőnek, csak nem értem hová vannak ezek akkor kötve. Óra utánra (/s)? -
313313
addikt
válasz
kleinguru #66945 üzenetére
Az elosztó és üzlet szabályukban nem térnek ki a HMKE-ra, eszerint az egységes melléklet van érvényben, abban meg engedélyezet. Nyílván engedélyezni, terveztetnij úgy kell, hogy benne van a sziget üzem és egyéb módok, amit az inverter tud...
Elosztó szabályzatuk:
Melléklet 6B pontja:
-
edeleny
őstag
válasz
jdeutsch #66933 üzenetére
Ez már a régi kollégák bölcseletével vetekszik.
Valaki egész életében egészségesen táplálkozik, műzli, gyümölcs, vitaminok, immunerősítő. Naponta sportol, fut. Fokhagyma, paleo diéta...., no alkohol, no cukor, no cigi, no nő, no lifeErre másnap elüti a faluba a villamos! 😁
-
313313
addikt
válasz
morpheus133 #66943 üzenetére
"EON Észak-Dunántúli és Dél-dunántúli régiókban lehet hivatalosan kérni." Démásznál is lehet kérni, akkor elvileg Émásznál is, Titásznál eddig is lehetett. Tavaly szeptember óta, lehet, csak úgy kell terveztetni, papirozni, hogy tudja a sziget üzemet.
-
-
313313
addikt
válasz
morpheus133 #66938 üzenetére
Létezik hát. Egyikkel hivatalos a sziget üzem, másikkal nem.
-
cdl
senior tag
válasz
Blamazs #66934 üzenetére
Nálunk is történt valami fejlődés nagy fesz. fronton.
Kb 1 hónapja kezdődött. Reggel 08.50-kor kb 10 voltot esik a feszültség és egész nap 230-245 között ingadozik.
Vagy bekapcsonak iyenkor valami böhöm gépet vagy így szabályozzák a hálózatot.
Mindenesetre öröm boldogság. -
morpheus133
tag
Az létezik hogy EON-nál különböző nyomtatványok vannak a HMKE bejelentésre?
https://www.eon.hu/content/dam/eon/eon-hungary/documents/Lakossagi/aram/letltheto-nyomtatvanyok/25_CDTU_1-3_DIGIT.pdf
https://www.eon.hu/content/dam/eon/eon-hungary/documents/pest-megyei-halozat/dokumentumt%C3%A1r/HMKE-igenybejelentes.pdf
Mert az egyikben létezik a másikban nem ez a sor:
Szigetüzemmód (Hálózatpárhuzamos üzemre és szigetüzemre is képes rendszer, képes a közcélú hálózatról leválni és szigetüzemű ellátásra átállni) -
Blamazs
senior tag
Elkészült az eon "fejlesztés" a körzetünkben. Másik trafóra (modern földi telepítésű) kötötték át a szakaszunkat. Bizakodva figyelem az eredményeket.
-
jdeutsch
tag
válasz
Reggie0 #66930 üzenetére
"A bontott autos akkupakkot a kertben meter melyen beasva kell tartani"
"Az autot jellemzoen utcan tartjak az emberek, nem a lakasban"
"Mondjuk en is kiparkolok az utcara, ha elutazok."
Rossz hírem van, attól hogy "kiparkolsz" /ha nem kellően messzire teszed,- / lásd vitatott híradás,-/ még leéghet a házad, sőt a szomszédoké is, megeshet, hogy az autóik is áldozatul esnek.
Lehet nem is az én logikámmal van probléma? -
Strezi
őstag
Villamos gyártómérnök-ként is dolgoztam régen, + mechatronikai technikus(országban elsők között, elég erős képzésből). Valamint álltalános iskolában kezdtem a villamosságal foglalkozni az "átkosban", 400VDC csöves erősítökkel is.
Kicsit beleuntam a szoftveres témába, megfelelő villamosmérnöki felügyelet és villanyszerelővel készülnek a projektek.
Üzemszerűen javítom sikeresen a rendszereket a képzett villanyszerelők után, országszerte. Vannak őszinte hibák, vannak szisztematikusak. Sok helyre nem kell már visszamennek, mert a jó villanyszerelő tanul, figyel és mivel elmondom mit miért, mégegyszer nem követi el ugyanazt a hibát. -
jdeutsch
tag
válasz
tomi07 #66879 üzenetére
https://villanyautosok.hu/2024/08/14/kiderult-mitol-egett-le-a-lutoni-repter-parkoloja/
"Ez viszont a Fremantle Highway autószállító tüze után most egy éven belül már a második olyan eset, ahol hagyományos autó okoz zárt térben, parkolóházban, hajó gyomrában tüzet, mégsem lehet eloltani azt."
-
asdf_
veterán
Ha már ilyen szép nagy rendszerekről van szó, azt tudja valaki, hogy ha egy cégnek van egy 50 kW-os szaldós HMKE-je (aminek termelése nem fedezi az éves szükségletet), akkor emellé lehet bármit is pakolni úgy, hogy a szaldó megmaradjon?
-
Strezi
őstag
Ma beléptem a kA(kiloAmper) klubba
60kWp a tetőn, 5x10kVA inverter, jelnleg 1100Ah 48V LiFePo.
Normál AC szerelés + teljes Load oldal párhuzam, külső Transfer Boxxal. Első pillanattól modbus / HA alá integrálva, külső kapcsolat nélkül.
Aki tudja, tudja milyen a 95mm2 rezekkel küzdeni, kihoztam belőle amit a hely engedett
-
jdeutsch
tag
"A Li-Ion cellák újrahasznosítása nem teljesen megoldott ezért természetes, hogy a gyártók propagálják a cellák otthoni továbbhasznosítását"
Szerintem tévedsz!
"https://www.wired.com/story/millions-of-ev-batteries-could-retire-to-solar-farms/
Ha kicsit keresgélsz, száz számra találsz hasonlókat. Elfogadnám havi jövelmemnek,-még jómagyar forintban is,- ahány cég ma a világon ezzel foglalkozik.Amit igaznak vélsz, legfeljebb kishazánkra igaz, bár már itt is kezdenek ráébredni mekkora üzlet! Itt ha EV-be,-nem garanciában,!!! -akkut cseréltetsz, akkor a régire azt mondják "kend a hajadra," esetleg bagóért ott hagyhatod.
Külhonban jelentős kedvezményt adnak az új árából.Komoly EV gyártók, - nem szeretnék ismétlésekbe bocsátkozni,- begyüjtik őket millió számra, ami használhatatlan azt ujra hasznosítják az "utolsó morzsáig" ( költségesebb, több energiát igényel) a használható cellákból, modulokból pedig saját maguk, vagy erre szakosodott (létrehozott) cégek hatalmas energia tároló telepeket hoznak létre.Nem érdekük hogy TE mint egyszerű user barkácsolj.Hidd el az USA-ban vannak már tizen éve ,-itt a fórumon többek által szemétnek titulált cellákból, modulokból,- épitett sok-sok MWh tárolók.
Az átlag ember egyszerűen nem hajlandó tudomásul venni, hogy amit a természet évmilliók alatt létre hozott, /fosszilis energia/ azt az emberiség röpke 100 év alat felélte.
Az a kevés ami még maradt sokkal hamarább el fog fogyni mint gondolnánk. -
313313
addikt
Azért megnézném mikor egy VBF (akinek ez a fő foglalkozása) akármilyen házi akkura/töltőre/napelemes rendszerre évente rányomja a megfelelt jelzést, és viszi a balhét mindenért...
Néha gyári megoldások is megbuknak/elsőre nem mennek át, illetve szolgáltató/biztosító akad ki rajta....
-
jdeutsch
tag
válasz
Reggie0 #66912 üzenetére
Úgy vélem nem értetted meg a hsz-em lényegét, miszerint az emberek jelentős többségének azért van garage-a, hogy abban tárolja az autóját, vagy anyagi haszont remélve bérbe adja.
Magam részéről az EV-m, amikor nem „mozog” nem használom, bizony bent parkol.
És szerintem még nem gyártottak olyan inteligens EV-t mely tudná, hogy „most utcán áll, nem ül benne senki, na most gyorsan kigyulladhatok. Szerinted akkor vásárolni, használni sem szabad EV-t, mert mi van ha menet közben kigyullad, hiszen akku szempontjából egy meghajtott, túlmelegedett EV-nek nagyobb a sansza rá, mint amelyik épp parkol.
Ami pedig a „komoly tűzoltó felszerelést” illeti, a „konténerecskére” vonatkozó véleményem illeti fenntartom, számomra /lehet másnak is/ nevetséges volt.
Csak reménykedni tudok, hogy a profikra nem ez a jellemző! -
jdeutsch
tag
válasz
tomi07 #66909 üzenetére
„Üdv a Klubban!”
Nem igazán tudom a választ a hozzászólásodra, mert a 66887. sz. hsz-em kizárólag a kiégett autó esetére vonatkozik.
Ha kérdésed az épített (EV-kből származó cellák, modulok) akkukra vonatkozik, nem olvastad elég figyelmesen a hozzászólásaim, mivel mindegyikében kiemeltem, hogy megépítése kellő szakértelmet igényel, aki belevág,- az kizárólag saját felelősségére tegye!!!!
Nem tudom a biztosítók hogy viszonyulnak hozzá, mivel nincs biztosításom! Korábban rossz tapasztalataim voltak ,- a biztosítónak addig fontos az ügyfél amíg be kell gyűjteni a biztosítás összegét, amikor neki kellene fizetni mindet kitalál hogy ne kelljen,- ezért nincs! Mielőtt bárki „nekem esik”,- biztosan vannak kivételek,- sajnos számomra az élet ezt igazolta.
„Te bevállalod a kockázatot? /Másnál is nem csak sajátnál!/”Úgy gondolom kérdésedre fentebb, és korábbi hsz-eimben választ kaptál. Hogy utolsó mondatodra reagáljak: NE TEDD! -
Yocee
aktív tag
"Annyira nem néztem meg a képet, én csak a pogácsázós hőszigetelésen szörnyülködtem hosszú percekig
, nekem az verte ki a szemem."
Azon nekem is megakadt a szemem, és akartam valami párhuzamot vonni esetleges más kókányolásra is, ha már az olyan, de aztán arra gondoltam, hogy az már dúrva feltételezés. -
rsf
senior tag
válasz
jdeutsch #66895 üzenetére
Nem bántásból írtam, én is szeretem a DIY dolgokat és láttam már sok jó még a gyárinál is jobb megoldásokat. De az általad említett téma kimeríti a nem biztonságos fogalmát, csak ezért ugrottunk rá páran. Nincs semmi más mögötte.
A Li-Ion cellák újrahasznosítása nem teljesen megoldott ezért természetes, hogy a gyártók propagálják a cellák otthoni továbbhasznosítását hisz így azzal nem nekik kell foglalkozni.
Üdv. -
asdf_
veterán
válasz
BlackJack21 #66911 üzenetére
Pedig pont emiatt nem, ha DIY megoldás, akkor alapból buktad, hogy a kárt valamennyire megtérítsék.
Ezt nem tudom, ehhez el kéne olvasni egy biztositásiszerződés-policy-t. Simán téríthet véletlen kárra is (pl. fennhagyom a fazekat a tűzhelyen, azt leég miatta a lakás). Meg mondjuk ha nagyon aggódik, akkor csináltat egy VBF-et x évente és akkor védve van a DIY-er segge. Szerintem, de mondom, nem biztosítási szerződés feltételeivel fekszem és kelek.
Az egyik képen ott a EVSE töltője a földön, ami arra utal, hogy épp töltötték vagy legalábbis rá volt dugva. Mivel alig sérült, így kizárnám azt, hogy alulméretezett, rosszul kiépített dugalj miatt történt volna az eset.
Annyira nem néztem meg a képet, én csak a pogácsázós hőszigetelésen szörnyülködtem hosszú percekig
, nekem az verte ki a szemem.
-
BlackJack21
tag
Pedig pont emiatt nem, ha DIY megoldás, akkor alapból buktad, hogy a kárt valamennyire megtérítsék. A gyári megoldás, kivitelezői telepítéssel, ebben az esetben van lehetőséged valamennyit visszakapni. Ha meg nagyobb baj is történik és valaki súlyosan megsérül, szintén a felelőségi körök tisztázása is hirtelen előkerül.
Mivel pont ugyanilyen Ioniq-em van, ezért figyelmesen elolvastam, megnéztem a képeket. Az egyik képen ott a EVSE töltője a földön, ami arra utal, hogy épp töltötték vagy legalábbis rá volt dugva. Mivel alig sérült, így kizárnám azt, hogy alulméretezett, rosszul kiépített dugalj miatt történt volna az eset.
Az akkumulátor és a töltőrendszer miatt több alkalommal volt visszahívás is 2020-2021-ben. -
tomi07
tag
válasz
jdeutsch #66887 üzenetére
Neked is szép napot!
Csak egy költői kérdés: ha az általad épített rendszer üzemel a házban és tűzeset keletkezik. Ha nem is tudják konkrétan bizonyítani, hogy a rendszer okozta a tüzet, de eshetőlegesen felmerül, hogy köze lehet hozzá akkor a biztosító fizet?
Ha mégsem akkor a rendszer kivitelező biztosítója fizeti a kárt?
Te bevállalod a kockázatot? /Másnál is nem csak sajátnál!/
A magam részéről nem mernék ilyen rendszert a házamba szerelni! -
Yocee
aktív tag
válasz
kleinguru #66903 üzenetére
Esp32-es megoldásból önámítás kész termékről beszélni.
Ilyenem is van. Előnye a nagy bemeneti fesz tartomány, hátránya, hogy nincs háza:
https://lilygo.cc/products/t-can485?srsltid=AfmBOoq6HGavpR3FeUXmrqaaTOP_rGf0GeNb-M-fs3N_hS2No_-nqs4DIlyenem is van: ez egy iparibb cucc, ha jó láttam Elfin a belseje a Deye saját kiolvasó dugójának is. Itt nincs saját szoftver, hanem felparaméterezed magadnak, hogy a modbus adatok hogy, hova küldje. Akar mqtt-n egy szerverre.
http://www.hi-flying.com/elfin-ew10-elfin-ew11De neked szerintem egy SolarAssistant kellene egy raspberry pi-n, talán az a legp&p-bb megoldáss, de eléggé túlárazott.
-
szabi7777
csendes újonc
Jogos, ez logikusan hangzik.
És inverter átkapcsolóval nem lehet leválasztatni a hálózatról ilyen esetben(manuálisan vagy automatikusan), hogy csak a házat lássa el energiával, de ne termeljen vissza? (mondjuk nem tudom ilyenkor a felesleggel mi történne ha nincs aksi..) -
asdf_
veterán
válasz
szabi7777 #66900 üzenetére
Veszel hozzá egy kb. 350e Ft-os backup boxot (meg erős tippem, hogy egy akksit meg egy akksivezérlőt is, röpke 1,3 milla még), vélhetően le is kell engedélyeztetni, sé akkor már használhatod is a napáramot, ha áramszünet van. Extrém helyzeteket kivéve ekkor szoktak mondani, mindenki, hogy jaaaaaaaa, ennyit nem ér, ennyi áramszünet nincs nálam.
By design úgy van megcsinálva, hogyha elmegy a hálózati bejövő áram leáll a termelés? Vagy mi az oka?
Persze, hogy úgy van, hiszen az invertered össze van kötve a kinti hálózattal, ha áramszünetkor rátermel a hálózatra, leesik a szerelő a póznáról.
-
Új hozzászólás Aktív témák
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés
11. Hibrid rendszerek
12. A megújuló energiák helyzete napjainkban
13. Egyéb
14. Telepítés után
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Synology NAS
- Elfelejtettem a film címét
- Háztartási gépek
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Filmgyűjtés
- Nothing Phone (2) - több, mint elsőre látszik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- További aktív témák...
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T490s - i5-8GEN I 16GB I 512SSD I 14" FHD I Cam I W11 I Gari!
- Bomba ár! HP EliteBook 840 G2 - i5-5GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
- Telefon felváráslás!! Xiaomi 13T, Xiaomi 13T Pro, Xiaomi 14T, Xiaomi 14T Pro
- Bomba ár! Dell Latitude E7440 - i5-4GEN I 8GB I 500GB I 14" HD I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- Surface Laptop 4 Touch 13.5 Retina Ryzen7 4980U 4.4Ghz 16GB 512GB Radeon RX Vega8 Win11 Pro Garancia