Hirdetés
- Dedikált NPU-t tervezne az AMD?
- És akkor egy fejlesztőstúdió rájött, hogy vissza is élhetne a felskálázással
- Száguld a Meta és a Microsoft, 500 milliárd dollárral lőttek ki az AI-részvények
- Jól áll az ARM-os Windows helyzete, de a játékoknál nem jön az áttörés
- Kínai kézbe kerül a MediaMarkt áruházak tulajdonosa
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- És akkor egy fejlesztőstúdió rájött, hogy vissza is élhetne a felskálázással
- Házimozi belépő szinten
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Milyen processzort vegyek?
- TCL LCD és LED TV-k
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- RAM topik
- Azonnali fotós kérdések órája
- Jól áll az ARM-os Windows helyzete, de a játékoknál nem jön az áttörés
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
PROHARDVER!
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
gorbep
senior tag
válasz
Tiédetis #65298 üzenetére
Ha még 4 éved van, akkor legalább 5 éves a rendszered. A hivatalos infláció azóta 62%.... állampapír hozamod kb 80% lenne... hozott a rendszered akár 40 Ft-al majd 2023-tól 70 Ft-al számolva ennyit? ( és akkor a degradációtól és az ÉCS-től nagyvonalúan tekintsünk el... )
Félre ne értsd, nekem is van HMKE-m, nem véletlenül, csak azt állítom, hogy téves a megtérülés számításod... (és a legtöbbeké) Aki pénzügyi megtérülésben gondolkodik nagyon tévúton jár. A bruttónál meg már a szó maga is értelmetlen...
a KIF4 meg még zsákbamacska... (amilyen terveket hallok, visszasírjuk az idei (70/5 Ft) bruttót...)
Valamint az állam azon állítása, hogy 10 év alatt megtérül(t) a lakosok rendszere, és emiatt jogos tőlük elvenni a szaldót téves! 1-2 extrém esetet kivéve közelében sem járunk a megtérülésnek!
-
gorbep
senior tag
válasz
H-Mano #65295 üzenetére
Pontosan, akit nem vakít el a kognitív disszonancia, az gyakorlatilag mind bukóban van... az én rendszerem 2014-ben volt 3,3M jobb bele sem gondolni... és akkor én nem egy JÓ befektetéssel kalkulálok, csak egy egyszerű stresszmentes állampapírral. Ha T$LA, BTC vagy akár csak egy jobb ingatlannal kalkulálok, akkor meg felvágnám az ereimet...
Szerk: 100%-os pályázatosok természetesen kivételek...
-
gorbep
senior tag
nincs abban semmi hiba... ,minden adat jó, a különbözet az inverter vesztesége... Néha nálam az inverter termelése negatív, ha több a veszteség, mint amennyi bejött... Ekkora "hatalmas" termelésnél ez benne van a pakliban...
#65293 Tiédetis
Rosszul számolsz, az az EV megtérülésébe számítandó.... az az 1M akkor is meglenne 7-800e ha csak simán töltötted volna a hálózatból 37/70 Ft-al.... JA, és mennyit is kamatozott volna az a pénz 3 év alatt?? .... naugye.... jó ha nem buktál rajta.... -
KrAt
veterán
Sziasztok!
SE másnál is betegeskedik?
Azt mondja, 46Wh volt a mai termelés (amikor egyszer ránéztem, akkor épp 50 volt...), de a grafikon szerint szerintem többnek kéne lennie:
Aztán ha megnézem az optikat, akkor meg szerinte 67 volt, de a panelekből a "legnagyobb hármat" (
) összeadva is lényegesen többnek kellene lennie..
-
a2d2
addikt
Sziasztok!
Drága B-s fi-relét vennék az inverter AC kimenetére.
Kérdésem hogy ha az összes egy árban van akkor mi értelme 63A alattit venni, ha előtte úgyis berakok egy 16A-es kismegszakítót?
Köszi! -
gorbep
senior tag
Amíg van szaldója bolond lenne egy fillért is tenni bele... lefelé mennek az árak, és minek degradálja az akkut? Amint kilép a szaldóból, meg cserél egy invertert, egy mainál korszerűbbre és olcsóbbra...
Aki meg hyperoptimista és beadta az alkotmányossági felülvizsgálati kérvényt, még örök szaldóba is kerülhet...
Arról nem is beszélve, hogy 4 év múlva lehet tök más lesz az optimális stratégia, pl közben lesz 2026-ban egy választás... meg jobban látjuk a KIF4 milyen irányba megy... lehet a teljes visszabontás lesz az optimális...
Szerk: nekem az összes előrelátási kísérletem kudarcba fulladt. 2014-ben építettem egy 4,5kWp optimálist még aranyáron, meg 2022-ben bővítettem 8kWp suboptimálist... Ha mindkettő árát akkor állampapírba teszem, és csak fizetgetem a villanyt, most kb 6M-al lennék előrébb...
-
asdf_
veterán
válasz
Tiédetis #65287 üzenetére
Az inverterteljesítményt nem viheted feljebb csere esetén, különben ugrik a szaldó. 4,5-ös invertere jellemzően nincs már senkinek, kerek számokra váltottak, azaz kényszerűen egy 4-es hibrid inverterre kellene menned, így vélhetően csökkenne a termelésed. A másik irány, hogy inverterfüggetlen ac csatolt akksi (akksi és van mellé egy saját inverter) de az meg millió feletti történet (és kérdés, hogy 1 vagy 3 fázis).
-
Tiédetis
senior tag
Üdv
Kicsit még odébb van (4 év) a bruttó elszámolásom, ezért még csak elvi lehetőségként keresem a megoldást a jelenlegi rendszeremre. Symo 4,5-ös inverterem van, erre nyilván nem tudok közvetlenül pakkot kötni, ez az amivel tisztában vagyok (remélem legalábbis)
Szóval ha most kellene váltani mit tudnék, mennyiért kb? Kb. 6500kwh az éves termelésem, ebből 2-2500 az EV töltés. -
snooze
veterán
olyan közlékenyek mint mindig,most sem térnek ki a szaldós napelemesekre,akik nem fizetnek havonta számlát egyszeri éves leolvasás miatt..van itt káosz rendesen..ja,és persze az idözités is fasza,minden zárva van,igy kérdezni sem tudsz sem személyesen,sem online..ez a kis hazánk..🤔🤔
-
-szabi-
addikt
válasz
gorbep #65281 üzenetére
Ez jó hír, mindhárom variáció elérhető, köszi.
#65284 JMP
Köszi a képeket.
Homewizard P1 meter, Sanxing SX631 óra.
Házi gyártású ESPHome kiolvasás, Sagemcom MA309 óra (#65212 Degeczi).
Van átfedés és van ami különbözik, de ugye az órák is eltérőek.
Egyenlőre Homewizard P1 Meter és SlimmeLezer+ közül az előbbi felé hajlok. -
gorbep
senior tag
válasz
-szabi- #65277 üzenetére
Megy a lokál integráció és a felhő is egymás mellett.... és ha valamelyik neked fáj, akkor ki is tudod kapcsolni... tehát megy csak lokálban és csak felhőben is... ha adsz neki WiFi-t és bekapcsolod a lokál API-t, a Home Assistant feldobja, hogy lát egy ilyen eszközt, kívánod e integrálni...
-
-szabi-
addikt
válasz
evilskati #65272 üzenetére
Hi
Ez a Shelly mérő már korábban említésre került de akkor az ára miatt elengedtem.
Nekem elég lenne Growattból kinyert adat a linkelt módszerrel.#65273 JMP
Ez a Homewizard felhője.
Ha jól értem a dolgot ez nem működik ha HomeAssistant integrációt akarok, mert az alkalmazásban local API-ra állítom a P1 meter-t.
Javítsatok ha tévedek a kettő együtt nem megy?
Arról tudnál printscreen-t pontosan melyik OBIS adatokat olvassa ki az órából?
Illetve milyen villanyórád van?üdv
-
evilskati
aktív tag
válasz
-szabi- #65271 üzenetére
Valószínűleg a Growatt. Gyakorlatilag az integráció a Growatt saját felhős szolgáltatásából kérdezi le az adatokat, ezért kell megadnod azt a felhasználó nevet és jelszót, amivel a Growatt appjába, webes felületére is belépsz.
Nekem nem Growatt van, úgyhogy ebben nem tudok segíteni.
Virtualboxba vagy VMware Workstationbe telepítheted a Home Assistantot, ha ki akarod próbálni.
Biztos van olyan árammérő, amit az invertered kezel, akkor gondolom a mért adatok megjelennek majd a Growatt appban is, de van a Shellynek is, ha külön intéznéd. Van áramváltós vagy átfolyós verzió is, utóbbinak kevesebb hely kell a szekrényben. Én nem vagyok villanyszerelő, úgyhogy ebben a többi fórumtag biztos többet tud segíteni.
Alapvetően, ha az invertered mutatja a termelési adatokat, te pedig a villanyóránál gyűjtöd, hogy mennyit termelt vissza a hálózatra, akkor abból már ki tudod számítani a helyben fogyasztásod, úgyhogy árammérőre nincs feltétlen szükséged. Akksis rendszerek esetén szükséges, hogy az inverter pontosabban tudja vezérelni a visszatöltést a ház felé.Growatt mutat napi összegzett adatokat? Ha igen, akkor a pillanatnyi értékek sem érdekesek, mert a napi termelésből kivonod a villanyórán látható 2.8.0-ás regiszter értékét minden éjfélkor és meg is van a napi önfogyasztásod. Home Assistant alapból a már összesített adatokkal dolgozik, de egyéni számításokat is csinálhatsz benne. vagy értesítést küldhetsz Home Assistantból a telefonodra, ha nem működik az inverter valamiért, pedig süt a nap. Sok lehetőség van.
-
VaZso
senior tag
válasz
eegerferenc #65268 üzenetére
...kicsit összeszedve, bottom-top felépítéssel:
S = U * I
P = S * cos(fi)
Q = S * sin(fi)ahol S a látszólagos teljesítmény [VA], P a valós teljesítmény [W] és Q a meddő teljesítmény [VAr]
-
VaZso
senior tag
válasz
eegerferenc #65266 üzenetére
Ha van fázisonkénti feszültséged, teljesítményed és cos fi-d, akkor nem a látszólagos teljesítményt akarod számolni szerintem...
P = U * I * cos(fi), ebből csak az I-t nem ismered, vagyis meglenne az áram:
I = P / (U * cos(fi))Ebből már lehet meddőt vagy akár látszólagos teljesítményt is számolni...
-
eegerferenc
csendes tag
válasz
haddent #65264 üzenetére
[link] (eOn)
Ez sok mindent megmagyaráz...Régebbi SMART mérők P1 port adatlistája:
• Sanxing SX601 S12U16
• Sanxing SX631 S34U18 (ilyen SX631 van nálam felrakva)
• Sagemcom MA105
• Sagemcom MA304
• Holley DDSD285 (2022-ig)
• Holley DTSD545 (2022-ig)
[...]
Pillanatnyi fázis feszültség L1 1-0:32.7.0.255
Pillanatnyi fázis feszültség L2 (csak 3 fázisú mérő esetén) 1-0:52.7.0.255
Pillanatnyi fázis feszültség L3 (csak 3 fázisú mérő esetén) 1-0:72.7.0.255
Pillanatnyi áram L1 1-0:31.7.0.255
Pillanatnyi áram L2 (csak 3 fázisú mérő esetén) 1-0:51.7.0.255
Pillanatnyi áram L3 (csak 3 fázisú mérő esetén) 1-0:71.7.0.255
Pillanatnyi teljesítmény tényező 1-0:13.7.0.255
Pillanatnyi teljesítmény tényező L1 1-0:33.7.0.255
Pillanatnyi teljesítmény tényező L2 (csak 3 fázisú mérő esetén) 1-0:53.7.0.255
Pillanatnyi teljesítmény tényező L3 (csak 3 fázisú mérő esetén) 1-0:73.7.0.255
[...]Újabb SMART mérők P1 port adatlistája:
• Wasion aMeter100
• Wasion aMeter300
• Sagemcom MA110M
• Sagemcom MA309M
• Sanxing SX601 S12U26
• Sanxing SX631 S34U28 (ez is SX631, csak nem az a SX631)
• Holley DDSD285 (2024-től)
• Holley DTSD545 (2024-től)
[...]
Pozitív (import) pillanatnyi teljesítmény (A +) a fázis L1-ben [kW] 3, 1-0:21.7.0.255
Pozitív (import) pillanatnyi teljesítmény (A +) a fázis L2-ben [kW] 3, 1-0:41.7.0.255
Pozitív (import) pillanatnyi teljesítmény (A +) a fázis L3-ban [kW] 3, 1-0:61.7.0.255
Negatív (export) pillanatnyi teljesítmény (A -) a fázis L1-ben [kW] 3, 1-0:22.7.0.255
Negatív (export) pillanatnyi teljesítmény (A -) a fázis L2-ben [kW] 3, 1-0:42.7.0.255
Negatív (export) pillanatnyi teljesítmény (A -) a fázis L3-ban [kW] 3, 1-0:62.7.0.255
Pillanatnyi áram (I) a fázis L1-ben [A] 3, 1-0:31.7.0.255
Pillanatnyi áram (I) a fázis L2-ben [A] 3, 1-0:51.7.0.255
Pillanatnyi áram (I) a fázis L3-ban [A] 3, 1-0:71.7.0.255
Pillanatnyi feszültség (U) a fázis L1-ben [V] 3, 1-0:32.7.0.255
Pillanatnyi feszültség (U) a fázis L2-ben [V] 3, 1-0:52.7.0.255
Pillanatnyi feszültség (U) a fázis L3-ban [V] 3, 1-0:72.7.0.255
Pillanatnyi teljesítmény tényező (CosPhi) 3, 1-0:13.7.0.255
Pillanatnyi teljesítmény tényező (CosPhi) a fázis L1-ben 3, 1-0:33.7.0.255
Pillanatnyi teljesítmény tényező (CosPhi) a fázis L2-ben 3, 1-0:53.7.0.255
Pillanatnyi teljesítmény tényező (CosPhi) a fázis L3-ban 3, 1-0:73.7.0.255
[...]Vajon ha kérem őket, hogy nekem az utóbbi kell, elküldenek a f*ba vagy kiszámlázzák a cserét?
PS.:Ha az áram csonkolva is van, elvileg megoldható, hogy az ESP valós teljesítményből és cosfi-ből számoljon egy látszólagos teljesítményt, majd abból és a fázisfeszültégből egy fázisáramot és azt küldje vissza a csonkolt érték helyett (vagy külön szenzorban mellette...)
-
haddent
addikt
válasz
Degeczi #65259 üzenetére
Nyomtam egy UART debugot kiváncsiságképp a P1 -en. Az itt található adatok valóban jönnek: [link] (eOn). Ettől függetlenül most ami épp hiányzik, belegondoltam, hogy emiatt most én forkoljam az esphome -ot és csináljak egyedi komponenst..? Hát nem, van már elég external componenetem, jóvanazúgy
-
Degeczi
nagyúr
válasz
BlackJack21 #65260 üzenetére
Ez már saját módosításod?
-
evilskati
aktív tag
válasz
-szabi- #65257 üzenetére
Okos Otthon topikot érdemes követni a Home Assistanttal kapcsolatban. Nagyon segítőkészek.
-
evilskati
aktív tag
válasz
-szabi- #65257 üzenetére
ESPHome-ra épül az eszköz, ha arra keresel több videót is fogsz találni. Az én esetemből tanulva, ne a külső antennásat rendeld, mert az áramszünet után nem indul újra a Sagemcom MA304 típusú mérőre kötve. Ki kell húznom és újra bedugnom.
Állítólag a belső antennással vagy a Homewizarddal nincs ilyen gond. Azt azért ellenőrizd, hogy van-e Wifi térerő a mérőóránál.
Kell hozzá a Home Assistant, hogy valahova mentődjenek az adatok, saját memóriában nem tárolja, csak pillanatnyi értékeket olvas ki, és adja tovább Home Assistantnak. Aztán ott az adatokkal már bármit kezdhetsz. Home Assistantban tudsz szép grafikonokat is csinálni belőle. A kiolvasott értékek alapján pedig vezérelhetsz más eszközöket.
Arra készülj fel, hogy ez egy új hobbi. Ha nem vagy szaldóban, akkor arra fogsz törekedni, hogy növeld a helyben fogyasztásod, a Home Assistant segít különböző kütyük vezérlésében, automatizációkat tudsz benne csinálni, aminek mondjuk a termelés a feltétele, például, ha süt nap, kapcsolódjon be a klíma. Ezzel tudsz javítani a rendszer megtérülésén. Mondjuk én ahogy számoltam 50% önfogyasztás alatt már kvázi sosem térül meg, mert valószínűleg előbb fog tönkremenni az inverter, mint hogy visszahozza az árát.
-
Degeczi
nagyúr
Messze van a háztól az órám, gépet még nem kötöttem rá így saját mintám nincs, majd az ünnepek közt játszok vele, addig csak az EON-tól letölthető leírása alapján gondolom, h átad teljesítmény tényezőt -
-szabi-
addikt
válasz
Degeczi #65256 üzenetére
Ezt sem tudtam, köszi.
#65255 evilskati
A frissítős videót megtaláltam a youtube-on, de azon felül semmilyen más videó nincs fenn a használatáról.Egyébként betettem SlimmeLezer+ és hozzá egy burkolatot a kosárba, Magyarország kiválasztásakor az áfa és a szállítás hozzáadódik, így ~15300Ft (38,23€).
Illetve nincs várható kézbesítés. -
Degeczi
nagyúr
válasz
-szabi- #65253 üzenetére
Vmi érthetetlen oknál fogva (talán csak nagyfogyasztókra gondoltak?) a P1 specifikációja 0 tizedesjeggyel definiálja az áramerősség értékeket, így az otthoni célra használhatatlan. Mindegy, ott a teljesítmény fázisonként (már amelyik óra átadja, de a tiéd igen. Az ugyan kW, de 3 tizedessel, azaz W pontossággal)
-
evilskati
aktív tag
válasz
-szabi- #65253 üzenetére
Van rajta egy alapkonfig, de amit linkeltem azt érdemes használni, mert bővebb.
Mikor megérkezik, akkor áram alá kell helyezni, rácsatlakozni az SSID-jére, amit szór, belépni a webes felületére, majd felléptetni az otthoni hálózatodra. Leírás
Ha van Home Assistantod, akkor az automatikusan felismeri amint látja a hálózaton. Utána csak hozzá kell adnod, mint menedzselt eszköz, majd a Home Assistant alatt megadod a konfigot, amit korábban linkeltem. Install gomb és meg is vagy.
Home Assistant nélkül is meg tudod csinálni, csak szerintem nincs sok értelme HA nélkül használni.
-
Degeczi
nagyúr
Ott lehet eltérés, mit értelmeznek a megkapott telegram csomagból. Az ESPHome forrásában felhasznált értelmezőben pl. egyszerűen nincs benne a teljesítmény tényező kezelése - talán mert a fejlesztőnek sem volt fontos, talán mert az ottani órák nem adnak át ilyet, míg az óra hazai letölthető leírása szerint igen (pl. 1.0.13.7)
-
-szabi-
addikt
#65249 eegerferenc
#65251 Degeczi
Persze engem is zavar viszont amiket itt megcsináltok házilag azt én nem tudom megcsinálni.#65248 evilskati
Ettől most inkább elbizonytalanodtam, nekem kell SlimmeLezer-t felprogramozni?#65252 Tsory
Végignyomkodva az órát az áramerősség tizedes pontossággal jelzi.
Miért jön ki egész szám a P1 kimeneten?
Közben néztem Growatt adatait ott mindhárom fázisra van táplált energia és van fázisfeszültség viszont ott sincs külön fázisonként áramerősség.
Így az nem járható, hogy az óra összáram értékéből kivonjam Growatt áramait.Egyébként Growatt inverter adatai is integrálhatók HomeAssistant-ba?
-
Tsory
tag
válasz
-szabi- #65247 üzenetére
Szerintem nem szabadna nagy különbségnek lenni köztük, az óra illetve az óra programozása határozza meg, milyen adatokat küld ki. Nálam 3 fázis van, így látszódik külön a 3 fázis adata. Ahol csak 1 fázis van, ott azok a paraméterek üresek lesznek.
Én a total export-import adatokat, valamint a fázisonkénti feszültségeket szoktam nézni. Ami zavar, hogy az óra az áramerősséget csak egész amperban küldi ki.
-
Degeczi
nagyúr
válasz
-szabi- #65247 üzenetére
Alább raktam be az ESPHome-os DIY megoldásról képet az óráddal azonos típusról lekérdezve, mit hiányolsz róla amire szükséged lenne? Csak a teljesítmény tényezőt nem adja át (amivel szintén ki lehetne egészíteni mivel nyílt forrású az óra pedig elvileg küldi, de nekem annyit nem ér, saját mérőn megvan az is, és amúgysem figyelem)
-
eegerferenc
csendes tag
válasz
-szabi- #65244 üzenetére
Egyszerűen hihetetlen manapság már semmi nem megy ha nem osztom meg az adataimat.
Én ezért preferálom az ESPHome+Homeassistant rendszert (és a linuxot meg úgy általában az opensource/DIY dolgokat). Ha nem akarod, hogy mások mondják meg helyetted hogy legyen, bérelj fel valakit a fejlesztésre vagy ha nincs egy kész vagyonod, fejleszd le magad. Barkácsolni tudni kell, na... -
-szabi-
addikt
válasz
Degeczi #65245 üzenetére
#65246 Tsory
Szerdán cserélték a villanyórát, csütörtökön merült fel bennem az adatkinyerés ötlete.
Most próbálok kicsit képbe kerülni.
HomeAssistant számára SlimmeLezer és Homewizard P1 ugyanazokat az adatokat tudja átadni? Ilyen szempontból nincs különbség?
Azért kérdem mert több printscreen is volt az elmúlt két napban és hol egyik hol másik adatsor értéke nulla vagy épp hiányzik. -
Tsory
tag
válasz
-szabi- #65244 üzenetére
Itt is le van írva: 1 vagy itt: 2
Valahol megértem a gyártót is, hogy csak a saját alkalmazásával lehet engedélyezni a local api-t. Egyébként a Homewizard holland cég, talán ott jobban figyelnek az adatvédelemre, mint Kínában. Amikor rendeltem, akkor a SlimmeLezer éppen nem volt kapható, barkácsolni meg nem akartam, így vettem végül a Homewizard P1-et.
A cloud only cuccokat én sem szeretem.
-
Degeczi
nagyúr
válasz
-szabi- #65244 üzenetére
Nem ezért kérdezted az alternatívákat? Akkor ez nem neked való, nem kell ezt választanod.
Mivel a folyamatos adatrögzítést meg kell oldani, ha vki nem tervez házi szervert használni erre, neki felhős megoldásra van szüksége, ahhoz pedig kell ilyen aktiválás. Hasonlóképp a kameráknál is.
De mindkét területen könnyen választhatsz olyat, ami full lokális, nem kell kiengedni a netre. -
-szabi-
addikt
Közben keresgéltem, hogy kell ezt csinálni de nem találtam semmi használhatót.
Így már értem.
Múltkor egy kamerát vettem az konkrétan nem használható nem aktiválom alkalmazáson keresztül.
Egyszerűen hihetetlen manapság már semmi nem megy ha nem osztom meg az adataimat. -
axioma
veterán
válasz
eegerferenc #65238 üzenetére
ha egyszer adatot kezdenek gyujteni, azt eleg sok mindenre lehet hasznalni, nem csak az eredeti celra
gondolom itt nem mondhatom hogy GDPR, csak anonimizaltan hasznalhatjak fel barmire is -
Tsory
tag
Van hozzá API dokumentáció: HOMEWIZARD
Ez alapján már beszédesebben is lekérhetők az adatok. Valószínűleg a Home Assistant is ezeket használja: /api/v1/data
-
ecaddsell
aktív tag
válasz
eegerferenc #65200 üzenetére
Nem olvastam végig a töméntelen hsz.-t a témában, de ha tippelnem kellene ez is valami idióta zöld kvóta biznisz miatt van elsősorban (ami pl. az EV-nél is megy és mindenütt jobb lenne elfelejteni már mert eszement az egész).
Valahol valakiknek bizonyítani kell mennyi zöld áramot használunk/termelünk, ahhoz meg mérni kell.
Ha elejét akarnák venni, hogy az átlag napelemes csak az extra bürokráciát meg csesztetést lássa benne (túl a gyanakváson) csak annyi lenne az egész, hogy ha adsz hozzáférést az invertered adataihoz akkor korlátokon belül a termelési adatokat figyelembe véve olcsóbban adunk neked áramot/drágábban számoljuk el a visszatáplálást vagy valami hasonló.
Sorok állnának az ügyfélszolgálat előtt (virtuálisan ha online), még ha pitiáner összegekről is van szó.
Most meg mindenki gyanakszik, azt keresi hogy lehet kibújni alóla stb.
Persze lehet totál félreértettem, csak nagyjából beleolvastam mi ez a sok hsz. -
Tsory
tag
válasz
eegerferenc #65234 üzenetére
Az API-t engedélyezed, nem kell hozzá alkalmazás. A nyers telegram, adatokat természetesen megeszi a Home Assistant, erre való az integrációs modul.
Egyébként jó a saját appja is, így nekem Home Assistantba is be van kötve, de használom a saját mobil appját is.
-
Tsory
tag
válasz
eegerferenc #65204 üzenetére
Mint a linkelt oldalon is látszik, ez nem "külsős-felhős-appos beállítás", hanem helyben olvassa ki az adatokat. És önállóan is elérhető az eszköz, csak nem túl szép a megjelenítése.
Van saját mobiltelefonos appja, illetve felhős webes elérése is. Itt 1 évig ingyen tárolja az adatokat, ha 1 évnél régebbiek is kellenek, akkor kell egy előfizetés mellé 4200 HUF/év áron. Ha bekötöd Home Assistanba, akkor ott természetesen nem kell előfizetés hozzá. Facebook Marketplace-en megtalálható 7000 HUF-ért.
-
fgabor87
tag
Köszönöm mindenkinek a hozzászólását az inverter miatt siető órás sztorihoz. Egyelőre az lett a vége, hogy az inverterhez berakott ferrit gyűrű némileg csökkentette a sietés mértékét. Több gyűrű behelyezése érdemben nem javította tovább, így valami más frekit elnyomó gyűrűvel lehetne próbálkozni, de itthon elég gyér a kínálat. Egyébként nem is az óra a legnagyobb gond, hanem a 2 számítógép. Az egyik akkor sípol, amikor nincs bekapcsolva, a másik pedig amikor be van kapcsolva. Ráadásul eléggé hallhatóan és zavaróan. Pedig nem olcsó táp van bennük, és hálózati zavarszűrős/villámvédős elosztóba vannak bedugva. De ezzel így most elakadtam.
A másik, hogy időközben az MVM kiküldte a szerződést, bár nekem csak egy leírásnak tűnik, hogy lesz a fogyasztott-visszatáplált energia elszámolása. Ami még furább, hogy ebben az éves szaldónak a leírása szerepel. Valaki járt már így? Ezt most nem tudjuk mire vélni. Mindenesetre elraktuk, ha mégsem így számláznának, majd lobogtatjuk.
-
Polllen
nagyúr
válasz
eegerferenc #65217 üzenetére
Zseniális.
-
evilskati
aktív tag
válasz
axioma #65211 üzenetére
Szinte évente ortofotózzák az országot, szépen rá is illesztik a térképre, ez alapján helyrajzi számra pontosan meg lehet állapítani.
-
P10tulaj
csendes tag
Sziasztok!
Vettem egy Homewizard P1 metert.
Az app azt irja: " Az Ön p1 mérője jelenleg nem fogad leolvasható adatokat. Ellenőrizze a hálózati szolgáltatójánál. hogy a P1 port engedélyezve van-e."
Démász terület, DTSD545 HOLLEY óra.
Ezt kérni kell hogy legyenek adatok a P1 porton? Ha igen akkor mi a módja? -
eegerferenc
csendes tag
válasz
Polllen #65214 üzenetére
Itteni előzményre hivatkozva:
Kimondják az EUs zöldkvótarendszer okfejtésében, hogy "minden elhasznált wattóra mindenképpen elhasználódna attól függetlenül hogy honnan jön (BS, de ez a mondás). Ergo ha nem lenne szigetes napelem, akkor fosszilis hálózatból v fosszilis aggregátorból jönne. Ergo minden napból jövő Wh valahol valamikor valahogy indirekt kivált ugyanannyi Wh fosszilis termelést". --> Szabály szerint minden igazolhatóan napból jövő Wh után kiállítható az ún. "származási garancia" (guarantee of origin, GO). Még ha a megtermelés szigetben is történt (BS, de ez van). --> Az adatszolgáltatósdi törvénycsomag pedig explicit előírja, hogy a lakossági HMKE által termelt zöldáram utáni GO eladandó, az abból befolyó pénz pedig rezsicsökire fordítandó.
-
a2d2
addikt
válasz
eegerferenc #65209 üzenetére
Na ne, én most csinálok éppen egy tiszta szigetüzeműt (grid supportot is elvetettem a visszacsöpögés miatt) mindenféle bejelentés nélkül.
Egyszerűen nem hiszem el hogy erre is kell -
Degeczi
nagyúr
válasz
eegerferenc #65201 üzenetére
"P1 porton csak összesített import és export teljesítmény van"
Ez nem igaz!
Ezek az adatok jönnek le a szóbanforgó Sagemcom MA309 óráról, van fázisonként külön import és export teljesítmény is házi gyártású ESPHome kiolvasással (ez meg mondjuk a cosfi-t nem kezeli, de nekem nem baj. Az áramok sajnos valóban egészre kerekítettek továbbra is, így azok használhatatlanok, azokat nem is magyarítottam): -
axioma
veterán
válasz
Muholdfelvetel alapjan nem olyan egyszeru azt sem.
De mondjuk ha a hianyzo adatszolg buntije csak annyi lenne hogy ugrik a betap jog, akkor az nem hatna tul meg az ilyen tulajokat... tartok tole mas otletuk lesz erre. -
molnartibor
tag
válasz
Ajaj nekem van itthon napelemes számológépem, azt hogy kell megoldani?
-
eegerferenc
csendes tag
válasz
axioma #65207 üzenetére
nem arrol volt szo h minden napelem erdekli oket, nem csak akk visszataplal?
De, elvileg szigetben/2konv-ban is van adatszolgáltatási kötelezettség. Csak mivel ott technikailag tiszta fogyasztó maradsz, azt nem látja a villanyóra, ezért könnyebb a létezését letagadni...Valahogy nem latom megsem h ilyen reklamok lennenek.
Mert elvileg a grid-tie topológián kívül mindent tiltanak (állítólag "folyamatban van" a kidolgozása a szabályoknak, de szerintem szándékos...) -
eegerferenc
csendes tag
válasz
snooze #65205 üzenetére
Úgy tudom a hollandoknál (ahonnan ez az egész P1 kiindult) úgy van, hogy van 1 nagy közös lakossági szolgáltató, aki alá a víz gáz villany is beletartozik (olyasvalami mint amit itt az MVM-el akarnak, de ott jól is működik). A setup pedig olyan, hogy a gázmérő elektronikus, a vízmérő elektronikus, a villanyóra pedig nem csak okos, de egyben a másik két mérő számára távleolvasó gatewayként is működik. Ott azért látszik minden P1-en.
Itt persze ez sci-fi...
-
axioma
veterán
válasz
eegerferenc #65200 üzenetére
nem arrol volt szo h minden napelem erdekli oket, nem csak akkor visszataplal? oszinten, bizik valaki abban, h lesz brutto alatt ertelmes betap ar/szabalyozas? De ha kettos konv mogotti inverterrel jogosan nem papirozik az ember akkor mi ertelme hmke-zni? Foleg 3f kiepiteni a 2.5kW hatar miatt.
Valahogy nem latom megsem h ilyen reklamok lennenek. -
snooze
veterán
válasz
eegerferenc #65204 üzenetére
kiváncsi lennék rá,azzal hogy lehet gázfogyasztást mérni..🤔🙂
-
-szabi-
addikt
Akkor amire kíváncsi lennék azt nem tudom közvetlenül kinyerni.
Szóval ez a három eszköz ami szóba jöhet.
Homewizard P1 Meter 10390Ft
SlimmeLezer+ 11300Ft
Haricomp DSMR Reader P1 Wemos D1 14000FtVajon Homewizard P1 Meter tud működni Homeassistant alapon?
-
eegerferenc
csendes tag
válasz
-szabi- #65176 üzenetére
Van esetleg alternatívája?
Végtelen féle, a DSMR (P1 port) egy nílt szabvány szerencsére. Nálam ESPHome + Homeassistant alapon van megoldva.Lehet készen is kapni: [link]
Ha pedig magadnak szeretnéd: [link] [link] [link]Kezdetben elkezdtem közvetlenül ESP8266-ra C-ben összetüttyölni egy saját megoldást, aztán rájöttem, hogy ezt már mások megcsinálták sokkal jobban, ráadásul ingyen...
-
eegerferenc
csendes tag
válasz
-szabi- #65199 üzenetére
Érdekelne a kijelzett áram az a vételezett, visszatáplált, vagy a kettő összege?
Amit nem találtam az a fázisonkénti fogyasztott teljesítmény, ilyen nincs?P1 porton csak összesített import és export teljesítmény van. Fázisonkénti teljesítmény nincs. Fáziseszültségek és cosfi-k vannak csak rendesen. Fázisáramok is vannak, de csak az abszolút értékük előjel nélkül, és azok is csak egész A-re csonkolva.
Új hozzászólás Aktív témák
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés
11. Hibrid rendszerek
12. A megújuló energiák helyzete napjainkban
13. Egyéb
14. Telepítés után
- Gyúrósok ide!
- A One Ui 8.5 és a Snapdragon 8 Elite 2 már biztos
- Kuponkunyeráló
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- sziku69: Szólánc.
- Óvodások homokozója
- Anime filmek és sorozatok
- Hálózati / IP kamera
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Battlefield 6 - Bemutatkozik a többjátékos mód
- További aktív témák...
- Xiaomi Mi Robot Vacuum-Mop 2 Pro újszerű, nagyon keveset ment
- Rohnson R-9450 Steril Air UVC+ION légtisztító eladó JÓVAL ÁRON ALUL! Bolti ára kb 72ezer Ft!
- Alfa Romeo 159 1.9JTD 120le 8v 2009 Facelift
- Ezviz C6N beltéri kamera, 1080p, éjszakai látás 10m, motoros pásztázás 360 , mozgás érzékelés
- EZVIZ 4K biztonsági kamera, 10400mAh akkumulátor, vezeték nélküli, napelemes 1,4W, Wi-Fi 6
- Hp USB-C/Thunderbolt 3 dokkolók: USB-C Universal, G2, G4, G5, Hp Elite/Zbook- Thunderbolt 4 G4
- Bomba ár! Dell Latitude 5480 - i5-6GEN I 8GB I 500GB I 14" HD I Cam I W10 I Garancia!
- Felsőkategóriás Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! I9 13900K / RTX 4080 / 32GB / 1TB SSD
- Több mint 70.000 eladott szoftverlicenc
- Új! Targus - USB-C Dual HDMI 4K HUB - 2 HDMI-vel. Saját töltő nélkül 2 monitorral (120Hz)
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest