Hirdetés
- Szénszál és réz találkozik az Inno3D egyslotos RTX VGA-in
- Vezetékmentes és kompakt gaming klaviatúra a Cherry Xtrfy védjegyével
- Cserélhető filtereket biztosít az Elgato legfrissebb, 4K-s webkamerája
- A YouTube-ot is betiltják a gyereknél az ausztrálok
- Gyilkosságban és öncsonkításban akart segíteni a ChatGPT
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Kompakt vízhűtés
- Vezetékmentes és kompakt gaming klaviatúra a Cherry Xtrfy védjegyével
- Mini-ITX
- Samsung LCD és LED TV-k
- Hogy is néznek ki a gépeink?
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Milyen széket vegyek?
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
PROHARDVER!
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
szabi7777
csendes újonc
válasz
kleinguru #66885 üzenetére
Hát ennek nem örülök.
By design úgy van megcsinálva, hogyha elmegy a hálózati bejövő áram leáll a termelés? Vagy mi az oka?
Vicc amúgy, hogy mondjuk 100 ágra süt a Nap, de azért megy a szolgáltató elkefélt valamit, azért nálam sincs áram hiába virítanak fent a napelemek.
Hogy lehet ezt meghackelni? -
jdeutsch
tag
válasz
Reggie0 #66896 üzenetére
"Az autot jellemzoen utcan tartjak az emberek,"
Legalább annyian tarják garage-ban, ami a házban van, és sajnos nem "kivánság műsor"
mikor gyulladjon ki! Még szerencse, hogy nem gyakori eset. Megitélés kérdése mennyire problémás ha csak a közel 20 milliós autója ég le valakinek, és a háza nem bár kétségtele jobb mintha mindkettő leégne. Véleményem szerint ez csak mű probléma. -
jdeutsch
tag
Remélem nincs harag, hidd el nem "ördögtől való" amit csinálok, /képviselek/ de igényel némi tudást és még több odafigyelést! De ez igaz az élet minden területére legfeljebb itt fokozottabban.
Ha időd engedi, / és mások számára is/ lehet infóhoz jutni, kis olvasni való:https://www.nissan.hu/ismerje-meg-a-nissant/nissan-hungary-newsroom/uj_elet.html
https://csakaskoda.hu/2022/11/07/az-akkumulatorok-masodik-elete-2/
https://dontwasteit.hu/az-energiatarolas-lehet-az-akkumulatorok-masodik-elete/Természetesen található sokkal több magyar és idegen nyelvű publikáció, csak keresni kell.
Minden valamit magára adó EV gyártó,- bevallottan vagy titokban,- ezzel foglalkozik, sajnos nálunk Magyarországon a téma fekete báránynak számít, de erről leginkább a szakemberek tehetnek, a hozzá nem értők ( bántó szándék nélkül, nem lebecsülve őket)
csak elfogadják a "szakik" véleményét.
Nem vagyok zöld- környezetvédő,- de vélem és vallom, hogy amiből nem feltétlenül kell ne csináljunk "szemetet". Az EV-k akkuja pedig meggyőződésem szerint nem az!!!
Sajnos ma az a szemlélet-vagy divat, dobjuk el a régit, vegyünk újat, akkor is ha az többszörösébe kerűl. (fogyasztói társadalom) Elismerem kényelmesebb, és bizonyára több hasznot hozó álláspont.
Azért az elgondolkodtató, hogy ha egy EV kiég azt világgá kürtöli minden sajtó orgánum, de arról hogy szinte új sokmilliós BMW-k spontán kigyulladnak, porig égnek, mélyen hallgatnak.
Némi sarkítással 3 embertipus él ma hazánkban:
1/Megrögzött EV ellenzők akik meggyőződésből, hallomásból, -vagy mert nem engedhetik meg maguknak anyagilag a vásárlást,- " tüzzel, vassal," harcolnak ellene.
2/Akik szeretnének EV-vel közlekedni, de anyagi, vagy egyébb okok miatt nem tehetik.
3/Akinek már van EV-je az szereti, és nem cserélné le semmijen belső égésü változatra.
további szép estét! -
rsf
senior tag
válasz
jdeutsch #66891 üzenetére
Szia,
villamos tervezőként nekem oda kell figyelnem a szabványokra, mert sokszor egy működő gépet elkészülte után még a megrendelő átnézeti egy külsős jóváhagyó szervezettel.
Hiába találtak mindent rendben a saját emberei EHS-es stb.
Ez elég szívás tud lenni átadáskor főleg ha egy távoli az országban vagy éppen...
A munkavédelem is csak akkor szívás, ha baj történik, amíg nem addig sok pénzt meg lehet spórolni rajta.
Üdv. -
válasz
Strezi #66751 üzenetére
Én sírtam a nagykeres kapcsolattartónak, hogy nem megy az akkuk offline jelzése. "Bizergálta" a supportot, addig addig, hogy megjavult.
Ellenben most vettem észre, hogy a solarman intergráció connection error hibával nem megy. A 8899-es port le lett tiltva (ez lehetett a support megoldása).
Most elkezdtem kuncsorogni, hogy kapcsolják vissza. Jó lenne ha paraméterben állítható lenne a frissítés gyakorisága.ESP32-es modulból RS485-ttel kiegészítve van valami kész termék, amit érdemes lehet megvenni, kiváltva a loggeres integrációt
Ezt a kész terméket találtam csak, -
jdeutsch
tag
Neked is szép napot!
„Egy szakember nem ajánlhat szakmaiatlan dolgokat. Mert ugye egy autóból származó akkupakk amit átkötnek, hogy jó legyen az inverterhez az sufnituning”
A világért sem szeretnélek megbántani, de megkérdezném Te „szakmabeli ” vagy?
Vagy csupán véleményt alkotsz?
A világ jelentős szürkeállományát sajátja- ként tudó / a teljesség igénye nélkül: Chevrolet, Hyundai, Nissan, Tesla, stb.) azon dolgozik, hogy az EV-ből kikerűlő csomagok „második életének ” feltételeit megteremtse, ez az egyik lehetőség, a másik az újra hasznosítás, ami mint tudjuk költségesebb energia igényesebb. Bizonyított tény, hogy második életük során helyhez kötötten még legalább annyi ideig használhatóak, mint előző életükben. Természetesen más-és más az igénybevétel mindkét esetben.
Feltételezem nem vitatod azt a tényt, hogy fentebb felsoroltak mérnökei magasabb tudást, hozzáértést képviselnek,-legalábbis ebben a témakörben biztosan ,- mint Strezi fórumtárs,/Őt sem szeretném megbántani/ és én együttesen. Ugyanazokat a gyári, engedélyezett, bontott cellákat, modulokat felhasználva építenek hatalmas tárolókat /nap/erőművek mellé.
Mitől lenne kevésbé biztonságos egy névlegesen 48V-os akkumulátor,-aminek igénybevétele, üzemeltetési feltételei kedvezőbbek,- mint a 400-600V-os amiből a cellák, modulok származnak? Természetesen megfelelő védelemmel, BMS-el ellátva.
Soha senkit nem biztattam, bátorítottam arra, hogy megfelelő szaktudás nélkül építsen tárolót!
sőt mindenhol kihangsúlyoztam, CSAK SAJÁT FELELŐSSÉGÉRE!!! tegye. -
jdeutsch
tag
válasz
tomi07 #66879 üzenetére
Szép reggelt Neked is!
Végszó? Talán meg kellene várni a vizsgálatok eredményét?! Addig minden csak feltételezés! „Állítólag 38 kWh-h akkuval szerelt EV, állítólag korábban visszahívták akkucserére, stb./ellenkező esetben a „régi szép időkből” A tanú című film jut az eszembe./
„A tüzet okozó Hyundai akkumulátora a tűz eloltása után is füstölt, ezért a roncsot egy vízzel teli konténerben helyezték el” ( lásd 4. fotó)
Szerény véleményem szerint az autó méretéhez viszonyítva azt csak „konténerkének” nevezhető, de az EV a hibás, miért nem húzta össze magát.
Feltételezve, de nem megengedve,hogy valóban a régi 38 kWh akkuban volt a tűz gócpontja, semmi sem bizonyítja, hogy cella /vagy cellák/ volt a kiváltó ok. (okozhatta: hibás BMS, hibás érzékelők, stb)
A fotón jól látható, hogy a „konténerkébe” helyezett Hyundai akkupakkjának jó esetben legfeljebb harmada került víz alá.
„tűz eloltása után is füstölt”
Van egy rossz hírem, a lithium-ion akkumulátort nem lehet vízzel eloltani, az víz alatt is napokig ég!!! /még akkor is ha teljes egészében víz alatt van/ Vagy a cikk írója volt pontatlan,
esetleg nem az akku volt (közvetlenül) a tűz kiváltója?
Mindannyian tudjuk, belső égésű gépkocsik esetében is gyakran előfordul elektromos zárlat kiváltotta tűz,- csak az kevesebb publicitást kap,- nem véletlen az hogy balesetnél a tűzoltóság első lépése az autó áramtalanítása.
Csak halkan javasolnám, várjuk meg a vizsgálatok eredményét, ne ítéljünk elhamarkodottan! -
Boost3er
tag
Sziasztok, próbáltam a problémámra keresni itt a topikban de nem láttam hasonlót.
Solax X3 Hybrid G4 5kw inverterem van 10kwh akkuval. Jött egy hibaüzenet, hogy Bat voltage fault leállt az akku és azóta hiába indítottam újra nem is megy.Valakinek esetleg van megoldása a problémára? Köszönöm!
-
szabi7777
csendes újonc
Sziasztok,
csak egy elméleti kérdés.
Ha van egy alap Huawei inverterem, nem sziget, nem hibrid, semmi csicsa és ha elmegy kint az utcaban a hálózati áram, le fog állni az inverter és nálam sem lesz delej vagy amíg süt annyira a Nap, hogy fedezze a fogyasztásom jó vagyok? -
Yocee
aktív tag
Épületgész egyéni vállalkozó vagyok. Valaki ajánlott multkor egy Temus szilikon csőtömítést, hogy az milyen jó... Tényleg működött, de nem mernék vele dolgozni, semmi tanúsítvány, semmi jelölés. Ha baj van, leszedik a fejem. Otthon meg mindenki azt csinál amit akar, amig másokat nem zavar vele.
-
rsf
senior tag
válasz
jdeutsch #66878 üzenetére
Ne haragudj, de Strezinek teljesen igaza van. Egy szakember nem ajánlhat szakmaiatlan dolgokat. Mert ugye egy autóból származó akkupakk amit átkötnek, hogy jó legyen az inverterhez az sufnituning amihez mindenkinek szíve joga otthon a 4 fal között.
Ha nem érted ez azért problémás, mert ha ajánlja aztán leég a házad akkor jön majd a bűnbak keresés. -
jdeutsch
tag
-
Strezi
őstag
válasz
jdeutsch #66876 üzenetére
Nézd, nekem itt nem kell feszítened, engem rohadtul nem érdekel mit csinálsz
Te írtál egy tök irreleváns választ egy posztomra, azaz egy engedélyes vasfoszfátos rendszerekkel kapcsolatos írásra valami bontott szaros, offgrides cuccot ...Veled ellentétben én itt másoknak sok százezer forintot érő infókat osztok meg ellenszolgáltatás nélkül, az országban több ezer helyen eladott, összességében millió erurós termékekkel kapcsolatban. Ennek ellenére, vagy pont emiatt sokan, innen is fizettek érte, szépen cégre számlával, mérnöki szolgáltatásomért. Partnereim lettek a legnagyobb hazai nagykerek... Tehát, nem különösebben aggódom, van még tudás ahonnan ez jött
Ennyi, gondokodj, épírts, legyél büszke rá! Engem nem különösebben érdekel amit csinálsz, de veszélyesnek tartom másokkal való megosztását, mert nem indenki olyan okos és körültekintő mint Te!
-
jdeutsch
tag
válasz
Strezi #66872 üzenetére
Neked is szép napot!
Állításod legfeljebb fél igazságokat tartalmaz! Korábbi válaszaim alapján a jelenlegi KONA pakk valóban „friss install”, - kb 3 hete üzemel,-köszöni jól van. Ami pedig a korábbi 24,5 kWh-s LEAF csomagot illeti, hát sehol sem állítottam, hogy „kevésnek bizonyult” volna, és azt sem, hogy az volt az első, és nem is az egyetlen. Megnyugtatásodra az a csomag a cella párok, és modulok „regenerálása, -formázása” után (ja hogy ez mit takar? na ez az amit soha sem fogsz megtudni, annyira azért nem vagyok nyeretlen „kétéves”) leadott 20kWh-t (mérések alapján) és még nem az volt a „vége”. A Lényeg lényege, adódott a lehetőség a cserére, természetesen + költség árán,- éltem vele, mondván tároló kapacitás soha nem lehet sok. Tudod ahhoz hogy valaki „igen jófajta 10 kWh-s pakk”-ból építsen jó rendszert, nem kell zseninek lennie, elég ha a megrendelőjének vastag a pénztálcája, és nem hátrány ha történetesen nem is ért hozzá.
Ami pedig a „tüzes KONA” akkut illeti, korábban hasonló véleményen voltam mint Te, de vettem a fáradságot, és utána jártam, és eredménye képpen bevállaltam.Annak tudatában is ha 100-ból egy gyullad ki az nálam100%!!!
Az általad említett visszahívott ,mintegy 82000 db. - ha úgy tetszik selejt,- LG Energy Solution által gyártott LGX-E63b cellákból EVautó gyártók által épített akku pakkokból , / Chevrolet, Hyundai, Opel,-a teljesség igénye nélkül,-/ alig néhány gyulladt ki! Tudom az egy is sok!!!! De egy magára valamit is adó gyár nem engedheti meg magának ezt a „luszust,”pláne akkor ha nem ő fizeti a „révészt”.
Azt hogy az a néhány autó miért is gyulladt ki, szennyezett szeparátor? esetleg a hibára hajlamos L9763-as csipp? szoftware hiba? netán meghibásodás eredményeként bekövetkező cella túltöltés? vagy mindezek együttes hatása? Nos véleményem szerint ezt a mai napig homály fedi.
Természetesen vélem, és vallom, hogy aki „ilyen fába vágja a fejszéjét” az azt SAJÁT FELELŐSSÉGÉRE tegye! -
VaZso
senior tag
válasz
kleinguru #66873 üzenetére
Függetlenül attól, hogy mi az elvárás (amire én is kíváncsi lennék)...
...alapvetően van a Deye-nek egy bemenete, amit "rövidre zárva", ill. alternatívaként egy bemeneti érintkezőpárra 12V-ot kapcsolva az inverter leáll.Elméletben, ha beiktatsz egy "vészleállító" kapcsolót, akkor ennek segítségével le tudod állítani.
...viszont ehhez az is szükséges, hogy az ún. "DRM panel" benne legyen az inverterben.
Ez a kommunikációs panel alatt van, és most vásárolt inverterben egyébként benne volt, régebbihez a gyártó a kereskedőn keresztül elküldte.Ez a kiindulás, de ebben a formában nekem nem tetszik, mert nem záró, hanem bontó érintkezőként képzelném el...
Ehhez lehet csinálni egy olyan öntartó kapcsolást, amit az inverternél tudsz bekapcsolni (öntartásba helyezni), és a vészleállítóval szakítani, így a vészleállítás után csak az inverternél lehet visszakapcsolni, azt is csak akkor, ha a vészleállító gomb nincs aktiválva (szakadásban).
A gombot pedig oda tenném, ahol a tűzoltó potenciálisan keresi, vagyis villanyóra szekrény közelébe.
Ez az én elgondolásom, nem tudom, mit mondanak a szabályok, de a fent leírt esetben a vészleállítás funkcionalitás közvetlenül az inverter közelében marad, és a távolra elvezetett, vészleállításért felelős vezetőpár aktiválása után az sem baj, ha szakadásba és az sem baj, ha rövidzárba megy ez a vezeték, mert az öntartás már megszakadt.
Ha nagyon akarom, bele lehet ebbe is kötni, pozitív és negatív logikába is, de valami ilyesmit tennék a rendszerbe.
-
Sziasztok!
Deye inverterek kapcsán tervezgetjük a hibrid bekötést, hogy már bizonyos helyeken szabad.
Felmerült bennünk egy 1 0 2 kapcsoló beépítése arra az esetre, ha az inverternek lenne bármi hibája, akkor a tulajdonos ne maradjon áram nélkül, hanem elég legyen neki átkapcsolni a direkt bekötésre (megkerülve az invertert).Felmerült szokásos módon, hogy mi történik akkor, ha baj van. Kigyulladt az ingatlan, jönnek a tűzoltók oltani és szeretnék áramtalanítani a házat.
Van erre szabályozás? Normál soros bekötés esetén hogyan áramtalanít a tűzoltó?
Tovább megyek, még az általunk gondolt esetben is külön kell lekapcsolni az invertert, mert a load ágon akkor is lesz feszültség. -
Strezi
őstag
válasz
jdeutsch #66852 üzenetére
Későbbi válaszaid alapján friss install, nemigen van még vele valós tapasztalatod. Csak annyit vonhatunk le következtetésképpen, hogy eddig építettél egy rendszert, ami kevés klett, és mostanában bővítettél...
Másrészt, én nem reklámozok és nem is ajnálok leselejtezett autó akukból otthonra épített tárolókat. Pláne nem LG-ből, ami szinte az autókban kigyulladt akuk 100%-ka. De, kinek mi
-
axioma
veterán
válasz
jdeutsch #66869 üzenetére
Koszonom!
A szomszed ev-jet tolteni penzert nem kicsit szabalyellenes... de nem is ez lenne a lenyeg. Sajnos csak 11kWp fer fel a leendo tetore (elozetes szamitasom szerint, de majd megnezem a legujabb tipusokat), az is DK, ugyhogy szukseg lesz valahol egy mashogy tajolt napelemreszre is, de ez a jovo zeneje. Az akku is. Egyelore me'g a tervezesnel tartunk, csak Construmara gyujtom az infot hogy mit kerdezzunk! -
jdeutsch
tag
válasz
axioma #66861 üzenetére
Szép reggelt!
Ha elfogadod a véleményem "akku méretezés" tekintetében, akkor a háztartás napi átlag fogyasztását, + a napi ingázás (-ok, két autó esetén ) energia igényét vedd alapul, ez esetedben /15MWh/ 41 kWh / nap. Tehát ahhoz, hogy éves szinten hozzávetőlegesen "null szaldós" legyél, ehhez közeli akku kapacitásra lesz szükséged! De ez csak matematikailag igaz, mivel a számított "átlagban" a téli hónapok is benne vannak, amikor a napelemek lényegesen kevesebbet termelnek, nyáron pedig sok lesz a felesleged. /úgy tudod kompenzálni, hogy a nyári felesleget elhasználja a szomszéd EV-je, ellenértékéből pedig fedezed a téli + kiadást. Hogy azért "árnyaltabb" legyen a helyzet, az akku arra is szolgálhat, ha bekövetkezik az a helyzet miszerint más és más áron kapjuk a villamos energiát az eltérő év és napszakokban /tél-nyár nappal-éjszaka,/ akkor a kedvezőbb áron feltöltjük az akkut hálózatról, majd a kevésbé jó időszakban betöltjük az EV-be! Igaz a konverzió némi vesztességgel jár, de azért rentábilis lehet.
Hogy az akkukról is essen néháy szó, az új LIFEPO4 akkuk ára kb 3-4 szerese a használtan beszerezhető, -EV-ből származó lithium ion akkukhoz viszonyitva, hogy élettartamban mennyi az eltérés, arra majd az idő adja meg a választ. / más és más igénybevételnek vannak kitéve az EV-kben mint a háztartásokban./ A háztartási tárolóból is lehet lassan tölteni, (6-10-16 A) nem kell feltétlenül 50-100 A-es gyorstöltés! -
asdf_
veterán
válasz
Borisz76 #66865 üzenetére
Hmmmmmm, google találatból megynyílt pedig rendesen, sőt, most is megnyílik
Google: napelem feak 2025 július 1 és a találatot megnyitni.Vagy tessék konstruktívnak lenni és
: https://web.archive.org/web/20241231165226/https://www.portfolio.hu/uzlet/20241218/nagy-valtozas-var-tobb-szazezer-haztartasi-napelemesre-osszeszedtuk-a-lenyeget-az-uj-jogszabalyokrol-729545
-
asdf_
veterán
Júliustól működne majd egy rendszer, de még ők sem tudják hogyan (és kb. tuti, hogy csúszni is fog). Ha teendőd lesz, a hálózatos szolgáltató majd küld levelet.
-
fannta
csendes tag
Sziasztok,
lassan jön a tavasz, a kertben tettem vettem mikor a szomszéd frlbukkant. Váltottunk pár szót, neki is van napeleme.
Valami olyat említett hogy a rendszert valahol regisztrálni kell, hogy jelentse a termelést valami hivatlnak, nem teljesen értettem, de úgy tünt ő sincsen teljesen képben.
Nos ha már 3 éve van HMKE engedély és aktív üzem, nekünk már nincsen teendőnk elvileg, nem? Hiszen minden engedélyezve, átvéve és üzembe véve évek óta?Üdv.
-
axioma
veterán
válasz
jdeutsch #66857 üzenetére
2018 ota jarok ugy az autommal, hogy par spec. esettol eltekintve csak itthon toltottem 230-rol: ingazasra van, azt kell visszatolteni (ion es ferjemnek phev ampera), ezek boven megvannak ejjel igy is (ampera default 6A indul, de mar gondolok elore arra, hogy azt azert kozeljovoben csereljuk).
A kWh az nyilvan meretezes kerdese, en abban nem voltam biztos, hogy random kicsi akku ki tudja-e szolgalni a haztartas + autot (azert szumma 15MWh fogy el ma a haztartasban, igaz jelentosen kulonbozo lehet a kovetkezo hazunknal tobb szempontbol, de tuti magas az alapfogyasztasunk).
Doki16: az ion fix 10A, de a tobbi magyarazatot koszi.
Ma lehet, hogy nem eri meg. De ma a kovetkezo legalabb 20 evre kell tervezni... (epitkezes, fix bruttosok leszunk). Ezert mar most ugy terveznem, hogy kesobb mit fog tudni.
Az amper-infot koszi, az a lenyeg! -
-
Reggie0
félisten
válasz
Doki16 #66858 üzenetére
De tároló akkubol, nem éri meg kocsit tölteni.
DC toltessel siman jo lehetne, csak egy kapcsoloelemes szaggato eleg lenne az aramszabalyozashoz(es feszhez is). Olcsobban is kijonne, mint egy 3F AC-val mukodo DC tolto.
van mozgolodas is a temakorben: https://enteligent.com/
-
Doki16
addikt
válasz
axioma #66856 üzenetére
A fedélzeti töltők 6 ampertől indulnak el. Ez szinte az összes kocsinál így van. Egy 48 voltos 200Ah-as akku tartósan 100A áramot tud leadni folyamatosan. Röhögve kiszolgálja a 2300 wattot. De ezek hibrid rendszerek ezért ha mondjuk még kell áram a háznak akkor úgy működik, hogy elsőnek a napból, majd akksibol és ha már minden kevés akkor hálózatból pótol.
De tároló akkubol, nem éri meg kocsit tölteni. Túl sok a konverzió, rengeteg a veszteség. Csak nálam nincs nagyon más lehetőség. Meg ez érdekel engem mint hobbi. És egy hobbinak nem mindig a racionalitás a lényege -
jdeutsch
tag
válasz
axioma #66846 üzenetére
Ugyan nem engem kérdeztél, de véleményem szerint egy átlag háztartás napi fogyasztása eléri, sőt meg is haladja az 5-6 kWh-át, ( fűtés nélkül) a 8 kwh akkupakk "játékszer" arra,hogy EV-t töltsön róla. Nem az a kérdés, hogy képes-e a + 10 A-re , (bizonyára igen) hanem hogy meddig? Én csináltam egy range-extendert csak az EV-cskéhez,/ Smart forfour EQ/ 6,5 kWh energiát tárol, ez kb 2,5 órán keresztül tudja tölteni 10 A-rel folyamatosan, utánna megáll, ez kb 50-60 km-re elegendő. Lehet következtetni hogy a 8 kWh-s akku melyek kapacitását esetlegesen más fogyasztó is igénybe veszi, mire is képes.
Talán még annyit, hogy a gyári töltők 6-10-13-16-A-esek, /vannak fix és állítható változatok/ a schuko szabvány 16A, azt biztosan kiszolgálja, kérdés meddig? -
Strezi
őstag
válasz
osztraksajt #66843 üzenetére
Nincs plusz infóm. VBF-et kell megkérdezni. Nekem egy villamosmérnök modta, aki gyakorló VBF is, hiszek neki. Ugyan zrikáljuk egymást vele nyilvánosan ahol csak lehet , mert más-más márkával dolgozunk, de elissmerem a tudását
Én maradok az LV rendszereknél. -
Strezi
őstag
Rack szekrénybe lesz most 5db igen jófajta 10kWh pakk, amiket 125A re valóban képes biztosítással és 95mm2 gyári kábelszettel adnak (Amphenol Surlok Plus 300A csatikkal). De, hamarosan bővül a max 8db-ra. Majd lopok egy fotót ha kész
. Végső kiépítés akkor 80kWh, 0.65C lesz.
Másik futó 100kWh projektem, ott "csak" 15-20kW inverter lesz alá. Túlfeszes nagyobb napelemes cég tulaja keresett megHuawei on Grid fölé/mellé kellene valami, nem kicsi háztartásra...
-
Doki16
addikt
válasz
axioma #66846 üzenetére
A napelem az nálam az NPP pályázat keretében valósult meg. Ugyanolyan mint bármely más háztartásban. 5,8kWp napelem, Deye inverter, 9,6kWh akku. A kocsihoz meg kiépítettem magamnak egy töltőt, amit egyenes a villanyórától kábeleztem be. [kép]
Azt, hogy a 10A alatt mire gondolsz nem értem. Nálam 3x20A van, elég egyelőre mindenre. -
VaZso
senior tag
válasz
Strezi #66833 üzenetére
Köszönöm.
A tapasztalatokra én is kíváncsi lennék, ha esetleg írnál róla akár itt, akár magánban.Ez az 1000A-képes akku hogyan néz ki?
Több kisebb akku párhuzamosan, vagy ez egy speciális akku pakk?
Mekkora kapacitású lehet, 51.2kWh és 1C-re tervezve?
...vagy 100kWh körül 0.5C-n?Mindenesetre kifejezetten érdekesnek hangzik 5 inverter párhuzamos üzemével és ekkora akku pakkal... jó kis rendszer.
-
kcsa
veterán
válasz
axioma #66844 üzenetére
Majdnem ugyanígy, de picit mégis másképp gondolkodva álltam meg 15kWh kapacitásnál: ez még egy erősen napsütéses kicsit szerencsésebb téli napon is fel tud tölteni, viszont szinte biztosan elég a hosszú sötét éjszakára is.
Aztán persze több az olyan nap a hosszan sötét télen, amikor nem tud feltölteni, de gyakran így is több ment bele, mint a fenti példában lévő 5kWh.
De én alapvetően áramszünetre gondolva rakattam fel a napelemeket is (persze azóta egyszer sem volt, bezzeg előtte 😅)
-
-
axioma
veterán
válasz
Doki16 #66842 üzenetére
Szerintem nem arra kell meretezni, hogy hanyszor van tele, hanem arra, hogy mikor van hogy napkozben tele volt hamarabb, mint ahogy a termeles megallt ES utana meg lemerult (a hatarig) elobb, mint a kovetkezo toltes. Ha sok ilyen visszataplalt majd ujra visszavasarolt energia van, csak annak mertekeig erdemes uj akkuba beruhazni. Se arra nem, hogy tul tele van, ha kozben utana hetekig nem merul soha hatarra (nyar), se arra, ha sokat ures, ha elotte hetekig nem volt soha olyan hogy exportra ment volna.
-
Doki16
addikt
válasz
Strezi #66839 üzenetére
Ha hihetünk az adatoknak, akkor nálam így áll jelenleg az akku. SOH 99.62% és 113 ciklus van benne.
[kép] [kép]
Én használom, nem foglalkozók vele. Egyedül annyi van beállítva, hogy 20% alá ne merüljön. Szerintem rakok mellé majd még egy másik akkut, mert ha süt a nap hamar tele van.De szerintem nem jók az adatok mert akksi mást ír ciklusnak. [kép] Szerinte inkább 134 van benne.
-
Strezi
őstag
válasz
osztraksajt #66840 üzenetére
Köszi.
Hatóság, tudtommal. -
osztraksajt
őstag
válasz
Strezi #66837 üzenetére
Majdnem, csak a Fronius és a Huawei nagyfesz, a SolarEdge 50V saját akksival megy. Van ugyan nagyfesz akksija a SolarEdge-nek, de Európában csak olyan inverter és akksi van forgalomban ami kisfeszültségű. Viszont tényleg mind drága.
Ki írja elő a rendszeres felülvizsgálatot?
-
Strezi
őstag
Pontosan, legnagyobb hiba és szerintem sok-sok rendszernél meglesz ennek a böjtje! Nekem rossz nézni, hogy az összes NPP rendszer 10 -11 órára mostanában feltolja a napelem 100%-ra , és ott állnak egész nap..
Persze, érdekes teória hogy lehetne limitálni a töltést (fórumtárs), de az is veszteség máskor.
Érdekes lesz figyelni ezeket pár év múlva, mi volt valós az akkugyártók ígéreteiből. -
pakos85
csendes tag
válasz
Borisz76 #66835 üzenetére
Szia! Köszönöm részletes válaszod. Az elnyújtott termelés-tájolás kialakítás a fentiek szerint lenne. Nálam kisebb fogyasztás van, ezért egyenlőre csak egy akksival indulnánk.
Az általam felsorolt márkák közül az első három tudom, hogy ajánlott. A többi is ugyanúgy választható? Árban jobbak lennének.
-
Borisz76
nagyúr
válasz
pakos85 #66834 üzenetére
Szia !
Nálam Huawei inverter van, 3 fázissal , több mint 1 éve hibátlanul üzemel.
Inkább más jellegű észrevételeim lennének :
- A Panelek elhelyezése normál esetben 30-35 fokos dőlésű tetőre érdemes tenni , ami lehetőleg Déli vagy azt megközelítő irányba néz.
Ez jó hozamot biztosít.- Van viszont olyan tényező , ami miatt jobb a kelet és a nyugati irányba néző tetőfelület : időben elnyúlik a termelés.
Már korán reggel a keletről sütő nap indítja a rendszert ( hamarább mintha délre nézne a tető ) , valamint délután , este felé ahogy megy le a nap szintén termel a rendszer ( tovább dolgozik az inverter mintha délre nézne a tető ).
- Természetesen a kelet-nyugat tájolásnál még jobb ha a tető dőlése nagyobb azaz 35-45 fok....vagy még több.Ha megoldható és van helyed , akkor 2 stringet érdemes kialakítani két külön irányban. Ekkor egyik stringre is és a másikra is fel lehet pakolni panaleket.....többet mint az inverter névleges teljesítménye.
Mondjuk egy 5KW-s inverterre 3-3 , 4-4 vagy akár 5-5 kWp panel is mehet. Pont azért mert egyszerre sosem süti a nap mindkét oldalt....ezt nevezik túlpanelezésnek és egy bevett szokás , működő dolog de inverterenként változó, hogy mennyivel lehet / érdemes.- Akkumulátort pedig 10 kWh alatt szerintem nem érdemes beszerelni......bár nem ismerem a fogyasztási szokásaidat.
Nálam a 10 kWh-s aksi szinte semmire sem elég.
Mikor az éves fogyasztásom több mint 8000 kWh...akkor az napi szintre bontva , átlagosan 22 kWh.
Mint láthatod....azon is múlik, hogy mennyi az éves fogyasztásod.
Ha lenne pénzem lóvéra , akkor 50 - 60 vagy több kWh aksit pakolnék a rendszer alá...., meg több panelt ....bár a Huawei-nél azt hiszem 30 kWh akupack a maximum.- Az invertert és az aksit érdemes napfénytől esőtől , hótól védett helyre telepíteni.
Van olyan inverter amiben ventillátor is van ....emiatt hangos lehet ha hűti magát.
A Huawei amúgy passzív....csak bordái vannak.- Lényeges szempont lehet , hogy 1 vagy 3 fázisod van ?
2.5 kW-s rendszer engedélyezett hivatalosan 1 fázisra.
3 fázis esetén pedig érdemes olyan invertert választani , amelyik ki tudja szolgálni a fázisokon a különböző / eltérő fogyasztaást.
Azaz az inverter legyen ASSZIMERTIKUS. [link]Ez a későbbi elszámolásnál ( bruttó elszámolás ) lényeges lesz.
- Az inverter által megtermelt energia visszamegy a villanyóráig.
Ezért érdemes előre becsövezni a nyomvonalat.
Mégpedig jó nagy átmérőjű Symalen csővel , amiben elfér a 1 vagy 3 fázis + nulla + földelés kábele és még egy hálózati ( LAN ) kábel is. 40 mm-s Symalen cső jó választás....nálam is az van.
A LAN kábel pedig kellhet az "okos" eszköz és az inverter közötti kommunikációhoz.....azért, hogy lásd a telefonodra telepíthető applikáción a rendszer termelését , a ház fogyasztását , a kitermelt energia mennyiségét....stb.Saját rendszeremről egy kis összefoglaló :
[link]Hirtelen ennyi.
Jó olvasgatást kívánok. -
pakos85
csendes tag
Sziasztok! Egy kis segítséget kérnék. Nem vagyok eléggé tájékozott a témában, de hamarosan döntenem kellene egy rendszer telepítéssel kapcsolatban. 5-6 kwp rendszer lenne 5 kwh akkumulátorral.Az ajánlatokban szereplő inverterek közül van amit kerülni kell? Gondolok itt a megbízhatóság, garanciális ügyintézés tulajdonságokra.
Fronius
Huawei
SolarEdge
Solis
Solinteg
Deye
Köszönöm! -
Strezi
őstag
Én sem pöcköltem feljebb 12K modellt még, de lejjebb már párszor AC teljesítményben
Arhitekturálisan kell átgondolni, HVDC oldalról. Ugye 6 DC - DC(/AC) konverter van benne.
- Két MPPT tud 15.6kW-t betáplálni.
- Három DC-AC tud egyenként 6-ot(pill12), de ezen szoftveres a felső limit össz 15-re
- Egy DC-DC akkura, ez melegszik a legjobban és az max12kW-t- tud, de szerintem azt nem bírja tartósan a hűtés kiszolgálni.
Szóval, szerintem csak napból is tudja a 15kW-t.
Jövő héten lesz az első nagy ipari telepítésem, 1000A képes akkuval, 5db inverter meg vagy 70kWp a tetőn. Alaposan le fogom tesztelni ügyfél átadás alatt. Bármi limit van, látni akarom, lakatfogón és hőkamerán is. -
VaZso
senior tag
válasz
Strezi #66811 üzenetére
Lehet, szimplán csak alapbeállításon hagyják vagy nem merik átállítani - ezt biztosan nem tilos.
Egyébként a 18kW-ot nem tudom, honnan vettem, neten kerestem specifikációt, de lehet, másikét néztem.
Ahogy írtad is, 15.6 kW-ra lehet beállítani és azt is írja az adatlap és specifikáció is.
Látom, hogy a maximális visszatáplálást is engedi feltekerni 15 kW-ig - ezt biztosan nem szabad, csak meglepően magas érték.
Nem tudod, ezt PV-ről is tudná, vagy csak PV + akkumulátor visszatermeléskor érné el ezt a limitet?(Legalábbis a "HMI" eddig tekeri fel, menteni nem próbáltam, nincs kizárva, hogy nem fogadja el.)
-
osztraksajt
őstag
válasz
modflow #66826 üzenetére
25/db bruttó áron nem nagyon fogsz panelt kapni, az inkább nettó, de kivinni sem ingyen viszik általában, nagyon nem futáros méret. Hacsak nem a kivitelező kiviszi neked, de nem sokan tartanak polcon pont olyan panelt ami neked kell. A Trinaának van relatív nagy feszültsége hogy elinduljon a string két panellel, de az pont nem egy olcsó márka.
Legalább 6db kampó kell két panelhez, sinek, leszorítók, ott is kevesellem a két panelre a 12K anyagot, csak a kampó kerül majdnem annyiba nettóban.
Két olvadó biztosíték betéttel, DC túlfeszültség levezető, doboz, mert valószínűleg nem fog elférni a meglévőben, szolár kábelek, tömszelencék, gégecső, szintén lesz legalább 50k.
Munkadíj nagyon változó, most lehet találni embert rá, nincs akkroa pörgés a piacon.
Nem lesz olcsó, a hozamhoz képest.
-
asdf_
veterán
válasz
modflow #66825 üzenetére
Háááát. 100V kéne neki, az 2 panellel talán még billlegős, nem tudom, mennyire halálpontosan kell a 100 neki. Trina Vertex S+ 425W az 50,9V STC-n (bár a 425-ös az alja, ha abból tudsz 440-445-450 wattosat szerezni, abból jó lehet a kettő darab. Vagy nézni, mi más magas feszültséges van még a piacon.
-
modflow
veterán
Sziasztok!
Van egy meglévő napelemes rendszerem.
Szeretném "túlpanelezés" címszó alatt még a másik stringre (ami most nincs használva) + 2 db 400 kW-os panelt feltetetni.
Ez mennyibe kerül kb? -
Strezi
őstag
Ja, az persze ott izmos nem csak egy nominál AC kVA(*) * veszteség DC-nyi. A 12-es 15.6-ot tud DC-ben benyelni.
Az NPPss 5kW sokat is tekerem fel mindet 6.5-re DC oldalon, 5-ös export limittel. Jól jön az a tartalék, hadd szolgálja ki a házat és tolja vissza a maximumot. -
VaZso
senior tag
válasz
Strezi #66805 üzenetére
Szerintem Deye-nél pl. PV oldalon nagyobb a tartalék, arról tud közben akkut is tölteni.
12kW LV változatnál 18kW-ot ír.
Ugyanennél az inverternél AC oldalon 12kW és 13.2kVA a limit, vagyis náluk számoltak azzal, hogy nem feltétlenül csak valós (hatásos) termelés hagyja el az invertert.Persze az inverter által megjelenített érték egy dolog, másik a mért valós termelés, de valóban, ez is jó kérdés.
Gyártók között ebben biztosan van eltérés. -
VaZso
senior tag
Nem tudom, SAJ kokrétan mekkora termmelést enged maximum, de, úgy látom, Sungrow 12kW os 12-nél vág, ott nincs+10%...
...és kVA, nem kW, vagyis, ha van meddő termelés (pl. Q(U) szabályzás), akkor a valós termelési csúcs biztosan 12 kW alatt fog maradni, túlpanelezés ellenére is. -
asdf_
veterán
12-es inverter, azaz +10%-nál, 13,2 kW-nál fog vágni. 12,15 kilowattnyi panelellal épp érintette a 10 kW-ot nyáron, azaz 16 kW-nyi panellel érné el a vágást, ha mind 40 fokosqn lenne (tavasszal, ősszel vágna is ennyivel), az meg 39,6 panel, tehát 40. És akkor ebben még benne sincs, hogy egy része már nem 40, csak 5 foknyi dőlés. Más kérdés, hogy a hiányzó 2000 kWh több mint dupláját termelné meg a +10 panel. Ha csak a hiányzó 2000 kWh a cél, akkor a 40 fokosra a +5 panel kb. pont hozni fogja. A másik 5-re csak akkor, ha el is tudod fogyasztani.
-
rolko
őstag
Nézegettem a tavalyi termelést, napi 80kWh -nál nem nagyon volt több szép időben sem (ráadásul tavaly még a String2 is egy ideiglenes 40 fokos tartón volt a földön). Ami max 10 - 10,5kW AC outputot hozott.
Durván 2000kWh -nyi mínuszom volt a tavalyi elszámoláskor. A szaldón nyilván nem biztos
De falun lakom, így most az 50%-os megoldással olcsóbb lenne most bővíteni -
Reggie0
félisten
válasz
Andras6800 #66795 üzenetére
Igen, budaorson is elofordul ez.
Új hozzászólás Aktív témák
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés
11. Hibrid rendszerek
12. A megújuló energiák helyzete napjainkban
13. Egyéb
14. Telepítés után
- Motoros topic
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Synology NAS
- Elfelejtettem a film címét
- Háztartási gépek
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Filmgyűjtés
- Nothing Phone (2) - több, mint elsőre látszik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- További aktív témák...
- AKCIÓ! ASRock Z370 i5 8500 16GB DDR4 512GB SSD 2060 Super 8GB Zalman Z9 Plus Enermax 750W
- Realme 7i 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Intel Core i7-8700 / i7-9700 CPU, processzor - Számla, garancia
- Bomba ár! HP EliteBook 830 G5 - i5-8G I 8GB I 256GB SSD I 13,3" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T450s - i5-5GEN I 12GB I 500GB SSD I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!